之前經過依間裝修簡約純白色cafe好幾次,都見有人等位,原來係間人氣黃店,所以同朋友嚟試試。餐廳裏面裝修簡約,主要用木系傢俬,有大量乾花做裝飾🌷🌻🥀,走田園風格🌳,餐桌有帶有異國風情嘅拼色磚瓦。⁣⁣⁣⁣頭盤凱撒沙律🥗,加10蚊就可以加煙鴨胸🦆、煙三文魚🐟、火腿🥓或燒薯粒🥔,我地加左煙三文魚同煙鴨胸,份量比想像中多🤩,沙律醬加入巴馬臣芝士🧀同沙律菜平均伴好,麵包粒都好脆🍞。⁣⁣⁣⁣和牛粒🐂份量好多,入味而且軟諗,連伴菜洋蔥亦煮到軟身,飽滿吸收哂醬汁。⁣⁣⁣⁣至於黑毛豬扒都幾大塊,配燒汁,但食落有啲失望,肉質偏乾硬,食起上嚟都幾費嚼勁,伴碟有薯條🍟同沙律菜🥗。⁣⁣⁣⁣蟹肉芝士焗大啡茹芝士🧀算濃厚,蟹肉份量亦好多,大啡菇🍄仲保持濕潤,唔會焗得太乾。⁣⁣⁣⁣整體上食物普普通通,不過定價唔高,環境唔錯,所以可以支持下依間黃店🎗 。⁣ ⁣⁣

2022-04-11 65 浏览
今次就同朋友去咗呢一間好靚嘅意大利餐廳,我好鍾意呢一度嘅裝修環境,非常之有氣氛,好適合同朋友過嚟聚會叫咗一個意式海鮮配龍蝦汁意大利粉!成個意粉都真係非常之吸引,而且海鮮嘅配料都好多,見到好大隻嘅青口!至於呢一度嘅龍蝦汁真係好好食,好香濃嘅龍蝦味道,配合埋呢個意粉真係一流!

2022-03-26 44 浏览
茶餐廳都不如,飲品用膠杯serve.主食係一般屋企自己煮嘅質素,可以唔使嚟。 個帶子得兩粒,啲麵就多多,可以食飽你。 本身喺門口見到覺得幾靚幾舒服所以入咗嚟, 點知中咗伏。冇下次。
茶餐廳都不如,飲品用膠杯serve.

冇下次。
2022-03-16 114 浏览
太子這邊都有不少酒吧食肆臨立,今日幸尼陪我打完針就找來這家餐廳食個午飯。Hami Harmony 店舖環境不大,但佈置都有點心思,座位坐得舒服。午市餐牌都算多選擇,我一款好吸引我就是貓耳朵粉。午市套餐如果想要齊餐湯及飲品,就要另加 $5🥣今日餐湯是蘑菇忌廉,清清地有蘑菇粒有咬口。🍝香煎刺身帶子青醬貓耳朵粉 $89刺身軟嫩鮮甜,貓耳朵粉好得意粒粒軟糯陣陣麵粉香,青醬味道不太出。🍝飛魚籽鮮蝦忌廉意粉 $85這碟比較惹味,可能是飛魚籽粒粒配上忌廉汁的口感關係,咸香惹味,蝦仁份量都算多爽口。☕️咖啡不錯👍

午市餐牌都算多選擇,我一款好吸引我就是貓耳朵粉。

午市套餐如果想要齊餐湯及飲品,就要另加 $5
🥣今日餐湯是蘑菇忌廉,清清地有蘑菇粒有咬口。

🍝香煎刺身帶子青醬貓耳朵粉 $89

🍝飛魚籽鮮蝦忌廉意粉 $85

☕️咖啡不錯👍
2022-03-11
2022-03-08 110 浏览
好多年前已經同朋友仔嚟過呢間店食hightea,今次就自己來食個午餐。餐廳嘅佈置令我有置身於旅行放鬆嘅感覺。白汁忌廉青口青口非常新鮮,再配上白汁忌廉令青口味更突出。再加入洋蔥做配菜帶點清新甜味,令白汁無咁膩,所常match嘅配搭。意式海鮮配龍蝦汁意粉估唔到海鮮意粉,居然會出現貴價的青口,仲配上新鮮嘅蝦仁同高貴嘅龍蝦汁。每條意粉都吸了龍蝦汁的味道,同時亦非常彈牙,唔會煮得過淋,亦唔會煮得太硬。 焦糖咖啡鎮店的招牌hand made 焦糖咖啡,一定要試試。自家製的焦糖再配上即磨咖啡豆沖出的咖啡。焦糖漿不會過甜同時亦能帶出咖啡豆的香味,再加上漸變色的外觀,令人忍唔住要先打下卡,才願意飲下去。

焦糖咖啡
招牌焦糖咖啡
招牌焦糖咖啡
  • 白酒忌廉煮青口
2022-03-01 81 浏览
🍝Hami harmony📍Hami Harmony太子西洋菜北街161號地下A舖呢間餐廳疫情前要排隊食而家襯人少少去打個卡先😁地點非常方便太子站行一分鐘就到 入到去畀個裝修驚豔咗 有中古歐洲嘅感覺 有好多掛畫 仿真花同埋好多富民族色彩嘅嘢裝飾品 尤如其名比人一個"harmony"既感覺☺️我哋先叫做一個前菜白酒忌廉藍青口 擺款好靚好吸引 而且份量都唔少有十幾粒 加埋啲洋蔥炒好入味 而且仲有沙律菜㖭😊之後叫咗一個意式海鮮配龍蝦汁意粉, 有多款海鮮 包括下面青口 而且青口仲要係巨大size 有海水味 但如果個龍蝦汁再濃味啲就好喇🙃我朋友叫咗個帶子黑松露意大利飯 分量都多 而且黑松露醬裏面都夾雜住啲雜菇 帶子都煎得啱啱好😆大家嚟到呢度一定要叫 鮮果蓉梳打 唔係用罐頭水果 我今日叫咗一個紅番石榴檸檬梳打 食到一絲絲紅番石榴 好甜好新鮮 正呀!😍😋
🍝Hami harmony
📍Hami Harmony
太子西洋菜北街161號地下A舖

呢間餐廳疫情前要排隊食而家襯人少少去打個卡先😁

2022-03-01 65 浏览
難得晏晝有時間,諗住去花墟行下,行之前梗係去醫左肚先,有朋友就介紹Hami Harmony,歐陸式裝修,坐得舒服又有氣氛,人都開心啲。白酒忌廉煮青口 $98前菜叫左一份青口,份量非常多,白酒忌廉汁同青口好夾,仲配埋沙律,好開胃。日本帶子黑松露什菌意大利飯 $145意大利飯煮得啱啱好,有咬口但唔會太生,配料亦非常多,帶子大粒鮮甜,最好係黑松露味道控制得好好,香濃之餘唔會太搶。原隻開邊虎蝦配自製鮮茄寛麵 $128虎蝦非常大隻,爽口彈牙,最特別係自家製闊條麵,同平時食開嘅好唔同,比較厚身,口感非常好,亦好掛汁,蕃茄醬汁酸酸甜甜好開胃。

白酒忌廉煮青口 $98

日本帶子黑松露什菌意大利飯 $145

原隻開邊虎蝦配自製鮮茄寛麵 $128
2022-02-28 164 浏览
早前買完鮮花見到呢間小店感覺cozy、就入去食嘢take a break,點咗兩樣食物和咖啡都唔錯;長通粉做到al dente咬口、茄醬微辣酸酸甜甜,仲有巨型蟹捧味道淡口咗啲。我鍾意青口個忌廉汁夠香滑又嚐到酒味,青口唔太大隻但口感味道很可以,拌碟有洋蔥絲和傍邊的小蕃茄沙律。焦糖咖啡唔會太甜,是整個下午茶的完美收結。店員態度不錯也有禮貌▪︎Spaghetti▪︎Japanese Crab Stick Penn in Spicy Tomato Sauce香辣意式茄醬長通粉配松葉蟹捧▪︎Snack▪︎Mussels in Cream Sauce白酒忌廉煮青口▪︎Coffee▪︎Caramel Latte自家製焦糖咖啡

▪︎Spaghetti▪︎

自家製焦糖咖啡

白酒忌廉煮青口、焦糖咖啡
白酒忌廉煮青口、焦糖咖啡
2022-02-25 42 浏览
呢間意大利餐廳離太子地鐵站半分鐘路程,超級方便,裝修仲好靚添!🐚意式海鮮配龍蝦汁意大利粉($125)呢個意粉勁足料😍一嚟到就比兩隻大大嘅青口吸引住,另外意粉入面都有好多隻蝦!!意粉掛住龍蝦汁,值得一試🥰!🍚煙三文魚飛魚子意大利飯($128)非常creamy嘅risotto!!😍一睇就知忌廉同芝士幾濃郁,每一粒飯粒都有!另外煙三文魚有四舊大大嚿,砌成玫瑰花上面仲有飛魚子,賣相味道一流,食完都唔膩😋!🍟黑松露醬薯條($78)鍾意黑松露嘅朋友一定要試吓!黑松露醬超級香!薯條炸得香脆,小食黎講正!🧊Iced Latte ($42) Iced Mocha ($48)兩杯嘢飲都稍為有啲淡,如果咖啡味可以再出啲就好,兩者相較之下ice mocha味道會濃啲。

🐚意式海鮮配龍蝦汁意大利粉($125)

🍚煙三文魚飛魚子意大利飯($128)

🍟黑松露醬薯條($78)

🍽 Hami Harmony———————————————🐈:好近地鐵站好方便!Staff好nice,出餐都快。揀咗個對街外嘅位坐,好chill好慢活☺️。———————————————🌟煙三文魚飛魚子意大利飯見到賣相就知好食,一嚟聞到好香,可以睇到佢嘅忌廉汁、芝士有幾濃郁,每粒飯都滿滿吸收哂😋,食到停唔到口!同埋欣賞佢有選配少量嘅蔬菜,味道又夾得幾好,最重要係令到個飯唔會太漏👍🏻。_🌟芝士醬雞翼出奇地好味,好少見有配芝士醬,忍唔住要試下。芝士醬聞落好濃,但食落出奇地淡香,食哂成個醬都唔覺得濟😂。我覺得都幾得意,大家可以一試!_🌟焦糖拿鐵焦糖係自家製,唔會太甜,幾好。———————————————#太子美食 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食 #食好西 #hkg🇭🇰 #hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #foodstagrams #foodlover #hkfoodlover #foodshare #igfood
🍽 Hami Harmony

🌟煙三文魚飛魚子意大利飯

_
🌟芝士醬雞翼

_
🌟焦糖拿鐵
焦糖係自家製,唔會太甜,幾好。

• 煙三文魚飛魚子意大利飯
  • 芝士醬雞翼
2022-02-15 50 浏览
🐳跟家人來到太子地鐵站附近一間西餐廳進餐,環境十分舒適,室內設計和裝修都很優雅!🐳原隻開邊虎蝦自製鮮茄寛麵💰128開邊虎蝦新鮮彈牙惹味,鮮茄汁甜酸適中,有鮮蕃茄肉,寛麵比較厚身,有份量!🐳日本帶子黑松露什菌意大利飯💰145軟綿綿的意大利飯,每一粒也充滿著牛油香和什菌忌廉味,喜歡吃忌廉的我更加喜愛😋🐳白酒忌廉煮青口💰98青口份量很多,雖然青口肉不大,但每粒青口都能沾上白酒忌廉汁,如果只嘗試忌廉汁會有點濃味,但配上新鮮青口就非常夾,中和了口味,好吃的👍🐳芒果椰子梳打💰38甜甜的飲品,椰子味不太重🐳粉紅石榴香檸檬梳打💰43酸酸的,醒胃,顏色漂亮,待冰溶化後,不會太酸,更好喝🍹🔍 太子西洋菜北街161號地下A舖

🐳原隻開邊虎蝦自製鮮茄寛麵💰128

🐳日本帶子黑松露什菌意大利飯💰145

🐳白酒忌廉煮青口💰98

🐳芒果椰子梳打💰38
甜甜的飲品,椰子味不太重

🐳粉紅石榴香檸檬梳打💰43
酸酸的,醒胃,顏色漂亮,待冰溶化後,不會太酸,更好喝🍹

🔍 太子西洋菜北街161號地下A舖
2022-02-13 80 浏览
經過門口已經見到好有田園風餐廳主要用咗白色同原木色嘅設計用咗唔同嘅植物做點綴餐枱仲用咗花紋瓷磚做裝飾 感覺好有歐陸嘅風情雖然店仔細細 但唔會好逼 坐得幾舒服整體嘅氣氛佈置都好統一白酒忌廉煮青口 $98醬汁質地creamy 加埋白酒中和咗忌廉嘅膩 令醬汁味道都唔會過濃同時帶出青口鮮味食得出有蒜蓉香同少少奶香青口數量都幾多 雖然size 唔係超大隻 但有十幾隻都幾飽日本帶子黑松露什菌意大利飯 $145帶子表面煎到焦香 入面啱啱好熟 保持到彈牙而且唔韌 火候控制得非常好意大利飯有咬口 每一粒都索晒醬汁醬汁好香濃 黑松露嘅味唔會過濃意式海鮮配龍蝦汁意粉 $125意粉質地偏軟 索晒龍蝦汁 好野味質地依然保持到有彈性入面有蝦 青口 蜆肉 都幾多料味道口感都好豐富
經過門口已經見到好有田園風

白酒忌廉汁煮青口
日本帶子黑松露什菌意大利飯
意式龍蝦汁海鮮意粉
2022-02-11 72 浏览
呢間為於太子既hami harmony其實已經食過幾次,一向覺得食物高質,而且選擇多,淨係意粉risotto都已經有十幾款,仲幾得第一次黎飲佢既龍蝦湯真係好有驚喜!今次再訪試下其他野先~小食拼盤 $138小食拼盤包括芝士條,雞翼,甜薯條同芝士蔥餅,擺盤好靚,而且全部新鮮出爐,食落仲係熱辣辣。先講mozarella cheese sticks,芝士條炸得脆口,而且仲有邪惡拉絲,食落好cheesey🧀 雞翼係用左BBQ汁,所以食落甜甜地,外脆內嫩~而我本身好中意食cheese quesadilla,呢款芝士蔥餅烘得香熱,裡面仲有cheese餡,啱哂我口味!甜薯條都好特別,唔會好似一般薯條咁咸,又帶有甜薯既香,炸得香脆得來唔油膩。呢款小食拼盤真心唔錯!日本帶子黑松露雜菌意大利飯$145呢排突然好想食risotto,呢款黑松露雜菌意大利飯就啱哂啦!前一晚咁啱食完一碗比較乾身同硬既外賣risotto,呢款相對上煮得好creamy,好有truffle既香味,而risotto既飯粒都好有口感,加埋彈牙既雜菌,好好食!仲有香煎日本帶子,煎得剛好,食落好鮮嫩!意式海鮮配龍蝦汁意大利意粉🍝$125上前飲過

小食拼盤 $138

日本帶子黑松露雜菌意大利飯$145

意式海鮮配龍蝦汁意大利意粉🍝$125
上前飲過呢度龍蝦湯一試難忘,所以見到menu有龍蝦汁既意粉即刻決定要,海鮮份量都幾多,除左大大隻青口,仲有幾多大蝦同埋蜆肉,好足料!龍蝦汁既味都幾重,如果意粉可以更爽口彈牙就好~

凍摩卡咖啡$46
呢款mocha以法國朱古力豆製作,飲落有濃郁既朱古力味,好rich!

Hami Harmony
📍太子西洋菜北街161號地下A舖
2022-02-10 1508 浏览
《今天我到來@Hami Harmony》現在是  抬高頭來   放下雙手  昂首闊步  眼神堅定  鼻靈耳聞   進入Hami Harmony的小店風情  今天我到來  來到小店陣地一睹她的情懷   別樹一格  內外一致 感覺自然  沒半點嬌情  真誠相待柔和  和諧  諧趣   貫穿小店繽紛少女手執七色小球一滑手  天空高掛我的七色夢B.7 《白酒忌廉煮青口》白酒!好白酒,沒有搶走忌廉味濃的細肥青口,青口細細的,肥美脹卜卜,口感十足,cheers ,  舉起青口,碰撞而引出美好時光之序幕。E2.《日本帶子黑松露什菌意大利飯》靈魂是醬汁,味道是精髓,日本帶子鮮甜, 黑松露什菌融入日本飯粒,味美非常!!天造地設的搭配,吃極也不甘放口,放手也不願。d4. 《意式海鮮配龍蝦汁意粉》龍蝦汁的獨特似來自d4星球,來到地球表面,一不小心跌下水,遇上淘氣的青口及活潑的中蝦,被貪吃的世人捉上水,併在一起,一盤意態誘人的意粉就這樣成為美食,被龍蝦汁洗禮過的海鮮,沖走了海水的味,肉質瞬間更入味,每件事情皆有它的存在意義,沒有白費的呈現。    g7.《焦糖拿鐵》世人都已忘懷的拿鐵,今天重新上架,看到已融
《今天我到來@Hami Harmony》

B.7 《白酒忌廉煮青口》
E2.《日本帶子黑松露什菌意大利飯》
d4. 《意式海鮮配龍蝦汁意粉》

g7.《焦糖拿鐵》
世人都已忘懷的拿鐵,今天重新上架,看到已融的焦糖為拿鐵灌上甜,但適中,冰感使我透心涼,未至著涼……咖啡的味兒使我陷入一個的咖啡中,揮之不去。

g8.《玫瑰拿鐵》
拉花的印象,玫瑰花瓣飄落在拿鐵河,平靜但撲鼻 ; 捲起咖啡的韻味,不按時序的驚豔,不是浪漫,更不是情懷,乃是格調!

今天是2079年的數十分鐘前的一剎。
那其實是回望 ; 抑或是瞻望呢?

下一秒,已是2086年了。
2022-02-10 46 浏览
Hami Harmony位於太子西洋菜北街161號地下A舖。店內裝修清幽雅致,帶點浪漫,很適合情侶💑小吃炸魚配甜薯條,魚柳夠鮮,粉漿適中唔會太厚,炸甜薯條很香脆鮮甜,又有新鮮的沙律菜👍🏻日本帶子黑松露意大利飯,帶子輕輕香煎過,味道鮮甜;黑松露醬很香濃,醬汁份量剛好,而意大利飯軟硬適中😁原隻海邊虎蝦配自製鮮蕃茄寬條麵,自製鮮蕃茄又香又濃又鮮甜,寬條麵煙靭又入味,原隻海邊虎蝦味鮮多肉,肉質厚實🤤凍摩卡咖啡,用咗法國朱古力,很香滑☺️Cappuccino (Hot) 泡沫豐富,口感滑

凍摩卡咖啡,用咗法國朱古力,很香滑☺️

Cappuccino (Hot) 泡沫豐富,口感滑
  • 日本帶子黑松露什菌意大利飯
  • 原隻海邊虎蝦配自製鮮蕃茄寬條麵