莉莉子平日最鍾意去旺角太子行街㗎啦,旺角出咗名咩類型嘅食物都有,中式啦西式啦日式啦泰式啦,莉莉子黎到旺角往太子彌敦道附近俾我巧遇一間隱世cafe - Hami Harmony ☺️☺️全白色既裝修俾人一種優雅既西式cafe味道,而且店內又播住輕鬆既歌曲,成個氣氛都好舒服☺️☺️☺️店內既菜式選擇都多,如果情侶們既話二人餐都係一個唔錯既選擇。而莉莉子就同朋友揀左alaka 方便大家share 😊😊1. 小食併盤🍗🍗原本諗住單點雞翼同脆魚手指,但見到併盤咩都有就決定揀返併盤。併盤百幾蚊有芝士薄餅、芝士魚手指、水牛雞翼、炸甜薯條😍😍水牛雞翼辣辣地,大廚預先炸香,再混入水牛雞翼辣醬,甜甜地辣辣地,非常醒胃🤘🤘🤘芝士薄餅,呢個真係非常好食,餡料係超濃郁既芝士醬,莉莉子忍唔住自己再加千島醬上去,爆濃郁爆香口🌮🌮🌮脆炸芝士魚手指,絕對令人驚喜🥰🥰魚手指入面釀入芝士醬,一咬開就有拉絲效果🧀🧀🧀帶子黑松露雜菌飯- 雜菌飯味道非常濃郁,而且白米粒煙煙韌韌,好有口感。至於日本帶子微微煎香,配上白汁非常幼滑😆😆虎蝦配自家製鮮茄寬麵 🍝🍝🍝不得不讚讚,呢一款寬麵大大塊,加埋廚師精心自製作,虎蝦肉彈牙,醬汁濃調,絕對充滿驚

1. 小食併盤🍗🍗

脆炸芝士魚手指,絕對令人驚喜🥰🥰
魚手指入面釀入芝士醬,一咬開就有拉絲效果🧀🧀🧀

虎蝦配自家製鮮茄寬麵 🍝🍝🍝
不得不讚讚,呢一款寬麵大大塊,加埋廚師精心自製作,虎蝦肉彈牙,醬汁濃調,絕對充滿驚喜☺️☺️☺️
2020-05-02 88 浏览
陪女友到花墟買花後又到晚飯時間。日本帶子黑松露雜菌意大利飯,飯的硬度適中。黑松露醬調味恰當,每一口飯都沾滿 香氣撲鼻的黑松露雜菌醬。而兩隻帶子都算大隻。白酒忌廉煮青口配上沙律,青口份量算多作為小食都不錯,下次再來可一試這裡的雞翼。 宇治抹茶Latte茶味濃,拉花亦算不錯女友很喜歡。L則選這個紅石榴香檸檬梳打,入口冰凍清新,石榴跟檸檬的味道原來很夾。原隻開邊虎蝦配自製鮮茄寛麵實在令 L 感到驚喜。每口寛麵都沾滿酸酸辣辣的醬汁很開胃,橙色的寛麵就像珊瑚,與虎蝦於水底一樣。虎蝦雖不算大隻但肉質鮮甜。卡位設計寛敝,坐得舒適。只要心存盼望,漆黑中仍然有光。
陪女友到花墟買花後又到晚飯時間。

宇治抹茶Latte茶味濃,拉花亦算不錯女友很喜歡。

卡位設計寛敝,坐得舒適。

只要心存盼望,漆黑中仍然有光。

2020-04-28
  • 原隻開邊虎蝦配自製鮮茄寛麵
  • 白酒忌廉煮青口
2020-05-01 109 浏览
假期跟好友共進午餐,於12點前到達,很幸運剛剛好有最後一張桌子。之後就出現排隊的人龍。餐廳環境很文青,桌子上有幾塊馬賽克磚作裝飾。Set lunch另有單點小食及主食可選擇。流心芝士牛角英式早餐味道不錯,黑松露炒蛋的黑松露味道很香;牛角包很鬆軟,芝士餡料未算流心,但仍屬於軟心。其他煙三文魚,牛仔腸,焦糖香蕉,沙律菜等發揮正常飲品點了芒果椰果梳打 (跟餐半價) ,果味不是用糖漿,而是用上新鮮果蓉。但或許生果未算當造,味道未見突出。

餐廳環境很文青,桌子上有幾塊馬賽克磚作裝飾。

Set lunch
另有單點小食及主食可選擇。

2020-04-26 2052 浏览
和朋友一直也很支持小店,朋友推介了位於太子既一間小清新cafe,位置方便都幾近巴士站。係附近shopping 完就黎食個dinner !八點左右cafe唔算多人,裝修簡潔幾文青feel,岩灑我們年青人呢!不是太餓,我們order了二個main course, 一份小食share一齊食!個飲品味道好清新甜甜的好夏天的感覺。哈蜜瓜菠蘿疏打熱情果菠蘿疏打黑松露薯條剛炸起熱騰騰端出來,薯條金黃色,炸得酥脆加埋個黑松露沙律醬很香口野味😋黑松露帶子意大利飯帶子大大粒同鮮甜而個飯幾creamy,面層舖了滿滿的芝士碎,黑松露味幾夠濃帶有香草及黑椒味道,很配合這個意大利飯,美味!開邊虎蝦配鮮茄寬麵個人很喜歡這道菜,虎蝦煎得微蕉幾爽口帶蒜香,店主介紹了這個寬麵是他們自家製的,口感煙韌很配合濃郁既蕃茄同芝士味道,個人十分推介呢!Cafe 食物都幾多選擇而且味道唔錯,價錢唔貴仲有lunch n dinner set, 下次會再幫襯呢間小店!

哈蜜瓜菠蘿疏打
熱情果菠蘿疏打

黑松露薯條

黑松露帶子意大利飯

開邊虎蝦配鮮茄寬麵

2020-04-25
  • 開邊虎蝦配鮮茄寬麵
今日嚟太子,搵到呢間旺中帶靜嘅舒適Cafe。疫情嚴峻,餐廳為我都量體溫,提供搓手液,做足防疫措施,食得安心又放心,外賣仲有75折添。點咗兩個Lunch Set, 跟餐嘅蘑菇湯是新鮮打磨,好味👍🏻All Day Breadfast好正,同平時吃的更吸引。被焦糖香蕉吸引著,外層薄脆。牛角包裡面有芝士流出。連簡單嘅炒蛋都好好Juicy😋「美國安格斯牛扒配薯蓉」熟嘅情度剛剛好,而且唔韌,肉汁豐富。仲配薯蓉同沙律,好滿足。沙律菜好新鮮,個汁酸酸地好開胃👍🏻壓軸飲品先係重點推介。熱朱古力,用法國朱古力豆打磨,好香好濃...非一般朱古力。另外Mocha咖啡都是採用法國豆。真心覺得好好飲。為呢餐劃上完美嘅句號。埋單前download桌上app成為會員,仲可以有優惠同埋儲積分添👍🏻
今日嚟太子,搵到呢間旺中帶靜嘅舒適Cafe。

2020-04-22
午餐
  • 熱朱古力
  • 流心牛角英式早餐
  • 安格斯有骨肉眼扒
2020-04-22 1286 浏览
今日早咗少少收工,咁我就約埋我㗎好朋友一齊去呢一間比較充滿著優雅嘅餐廳度食晚飯,因為其實呢間餐廳我覺得幾靚, 同埋幾可愛幾適合女士們去, 咁我覺得坐嘅位置亦都幾比較舒服比較優雅,適合朋友喺度食晚飯同埋傾下偈,咁我哋就叫咗以下食品:白酒忌廉煮青口: 我覺得幾適合餸白酒嚟食, 青口都幾鮮甜 ,同埋我鍾意食一啲creamy嘅菜式, 另外佢煮個汁都幾好食。 所以我覺得作為餐前小食,呢個菜式適合我。日本帶子黑松露雜菌意大利飯: 呢個意大利飯真係合我心意,因為頭先我都講我鍾意食一啲creamy嘅餸菜,呢一個意大利飯就正合我意,因為佢夠曬creamy,而且個帶子都煎得唔錯,再加埋佢啲蘑菇亦都落足料,所以如果大家肚餓嘅話,呢一個意大利飯應該都夠食。 啱一啲唔係太鍾意食肉類嘅朋友。牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉: 呢一個意粉我覺得都幾好食,因為佢個意大利粉好似用咗麥製造, 所以我自己覺得食起上嚟就比較健康, 以佢個醬亦都幾香,另外亦落左好多蝦米 所以食落去鮮甜之餘,亦都有好濃烈嘅蝦米和蜆肉嘅香味,呢一個意粉令我覺得好驚喜。 鍾意食意粉嘅朋友點可以錯過。最後我同朋友飲埋我嗰個Mocha&鮮果士多啤梨梳打,

最後我同朋友飲埋我嗰個Mocha&鮮果士多啤梨梳打, 呢一間餐廳啲嘢飲亦都係令我覺得驚喜, 因為兩杯嘢調教得好好 ,所以如果大家食完飯嘅話都可以試下叫返杯嘢飲。 另外因為其實呢一間餐廳 啲座位唔係太多所以如果有興趣嘅朋友不妨早啲去到攞定位先, 咁就very good。
  • 牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉
近住彌敦道,都算方便搵得到,坐交通工具去又得,揸車去,泊喺門口,都好方便入面環境算靜,乾淨,就算坐滿客,客人都好有品,唔嘈,去過幾次,都無遇過遊客有卡位,坐一整個下午發呆都無人會趕你走咖啡類,得十幾種,但係小食、主食、麵食,反而有好多選擇小食份量算係大,反而主食嘅份量只係剛剛好女仔啱啱好食得晒,男仔可能唔夠飽,咖啡,算好飲,而且無論凍熱,都好大杯,夠香,唔會太甜,稍嫌唔夠濃小食選擇多,但以煎炸野偏多,無太多汁汁醬醬可以點,味道同炸嘅火喉剛好,不過,重口味嘅人,可能會嫌偏淡主食,我覺得都係龍蝦汁同軟殼蟹係最好食嘅其他,試過幾款,係唔錯嘅,但係食過幾款,味道都係差不多,無乜分別,蒜頭味重,汁醬味道淡,連蕃茄類意大利粉都無乜味食墨魚汁嘅朋友,要三思,你都係唔錯嘅,但係墨魚汁真係好濃,唔稀,真係食到成棚牙、成個咀都黑晒。。豬仔骨,雞翼,薯條,好食
近住彌敦道,都算方便搵得到,
坐交通工具去又得,揸車去,泊喺門口,都好方便

入面環境算靜,乾淨,就算坐滿客,
客人都好有品,唔嘈,去過幾次,都無遇過遊客
有卡位,坐一整個下午發呆都無人會趕你走

咖啡類,得十幾種,
但係小食、主食、麵食,反而有好多選擇

小食份量算係大,反而主食嘅份量只係剛剛好
女仔啱啱好食得晒,男仔可能唔夠飽,

不過,重口味嘅人,可能會嫌偏淡

主食,我覺得都係龍蝦汁同軟殼蟹係最好食嘅
其他,試過幾款,係唔錯嘅,但係食過幾款,
味道都係差不多,無乜分別,蒜頭味重,
汁醬味道淡,連蕃茄類意大利粉都無乜味

食墨魚汁嘅朋友,要三思,你都係唔錯嘅,
但係墨魚汁真係好濃,唔稀,
真係食到成棚牙、成個咀都黑晒。。

豬仔骨,雞翼,薯條,好食
2020-04-20
  • 小食拼盤
  • 車打芝士蔥餅
2020-04-19 140 浏览
朋友專程帶我到這間餐廳食飯,話佢之前試過,食物質素高坐得又舒服果然沒有介紹錯,整條街道一眼望去,白色門面非常搶眼,裝飾得好似韓國的咖啡店呢,入面裝潢亦好溫馨雖然疫情影響大家外出吃飯,但似乎這間餐廳依然得到大家既支持🥰我哋叫咗兩個主食加一份小食BBQ汁雞翼:一聽就知濃味,雞翼外脆內嫰,配上濃濃既醬汁,好開胃口呢黑松露帶子什菌意大利飯:果然係廚師推介,菌類配料多不在話下,帶子係刺身級數,加上廚師既調味,飯粒硬度適中,粒粒沾滿醬料,每啖飯都配到蘑菇,好合我心意牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉:這個味道特別,濃濃蝦味,好似食緊蝦拉麵既感覺,同樣配料十足,喜歡食蝦既朋友可以試試另外仲點了熱情果菠蘿梳打同椰汁芒果梳打,兩杯都有少少果粒,邊食邊飲不錯唷!

我哋叫咗兩個主食加一份小食

2020-04-18
  • BBQ汁雞翼
2020-04-13 157 浏览
今天去的這家店有點類似home kitchen,位於太子,叫做hami harmony,一家小小的西餐。要了一個能量滿滿的早餐拼盤,吃完簡直幸福的跳腳腳,不過對於肉食性動物的我,還是更喜歡雞翅,芝士條,對了要提到的是這家蕃薯條好好吃,甜甜口感,糯糯的還有意麵,雖然我不是意麵專家,但是這個麵的湯汁很濃厚,而且每一條麵都被湯汁包裹,很有滿足感
2020-04-07 181 浏览
要支持黃色經濟圈💛今次特登黎試下依間係太子既黃色良心cafe🥳 環境幾靚 食物都好精美🥰🐽 日本帶子黑松露什菌意大利飯🍄 ($145) 意大利飯充滿住勁濃郁既松露香味 而且超creamy🤪又有芝士香味 但又唔會話好漏🧀另外有兩件好juicy既牛油帶子🤤🤤慢火細煎 唔會乾曬💦而且鮮甜彈牙 正🥳🐽 牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉🦐 ($138)依個意粉質感好特別 麵條係自家製嫁😗加入左蝦米蝦籽 所以有好香蝦味個牛油汁🤩🤩配埋蜆肉同埋蝦米😙好特別!🤤🐽 馬蘇里拉芝士條🧀 ($65)好好味既芝士條!可以拉到勁長既芝🧀🧀🧀🧀🧀外皮脆口 熱辣辣😻😻點埋個芥茉醬jeng😼😼🐽 凍焦糖拿鐵☕ ($46) & 熱情果菠蘿梳打🍍🍹 ($38)野飲方面都好唔錯啊🤪latte焦糖味好香😗😗梳打就唔會好似平時好重糖漿味咁😗感覺清新🍍🌿 keke
要支持黃色經濟圈💛
今次特登黎試下依間係太子既黃色良心cafe🥳
環境幾靚 食物都好精美🥰

🐽 日本帶子黑松露什菌意大利飯🍄 ($145)
意大利飯充滿住勁濃郁既松露香味 而且超creamy🤪
又有芝士香味 但又唔會話好漏🧀
另外有兩件好juicy既牛油帶子🤤🤤
慢火細煎 唔會乾曬💦
而且鮮甜彈牙 正🥳

🐽 牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉🦐 ($138)
依個意粉質感好特別 麵條係自家製嫁😗
加入左蝦米蝦籽 所以有好香蝦味
個牛油汁🤩🤩
配埋蜆肉同埋蝦米😙
好特別!🤤

🐽 馬蘇里拉芝士條🧀 ($65)
好好味既芝士條!
可以拉到勁長既芝🧀🧀🧀🧀🧀

latte焦糖味好香😗😗
梳打就唔會好似平時好重糖漿味咁😗
感覺清新🍍🌿 keke

2020-04-04 170 浏览
我以前麻麻哋cafe🥵 覺得嘢食得個樣,但6月之後試多咗唔同cafe就慢慢開始有好感😌 呢間係其中一間🙌🏻/🍚煙三文魚飛魚子意大利飯 $128味道可以,煙三文魚同飛魚子份量都唔輕手嘅😗 飯都煮得適中,不會太硬/🍻啤酒炸漿炸魚配蕃薯條 $118好有份量呀,有成三塊炸魚🐟🐠🐡 食極都仲有 😂 炸蕃薯條都超出色,每條都脆卜卜,勁濃蕃薯味🍠,超甜!😋/🍗BBQ雞翼 $58BBQ醬好濃,好夾雞翼😚/🍹熱情果菠蘿梳打 $38菠蘿味唔算好重,但都唔會好假嘅味道😗/🥧banoffee pie $52呢個好味呀,香蕉份量好多!推薦:蕃薯條同甜品😙

🍚煙三文魚飛魚子意大利飯 $128
🍻啤酒炸漿炸魚配蕃薯條 $118
🍗BBQ雞翼 $58
BBQ醬好濃,好夾雞翼😚
🍹熱情果菠蘿梳打 $38
菠蘿味唔算好重,但都唔會好假嘅味道😗
🥧banoffee pie $52
呢個好味呀,香蕉份量好多!

推薦:蕃薯條同甜品😙
2020-04-03 185 浏览
💛💛💛黃店推介💛💛💛今日一個人去太子幫襯咗一間黃店,叫Hami Harmony,佢曾經支持過大三罷嘅。呢度嘅枱櫈好靚,係木造嘅,而且有啲pattern,好有民族色彩。我一個人都坐到張大枱,坐得好舒適。E4. 菠菜意大飯 ($98)✨最近食咗好多fast food,所以就叫返個健康啲、素啲嘅菠菜飯。入面除咗菠菜,仲有啲菇、洋蔥、芝士等等。洋蔥炒到熟,唔會巿浸苦味。個飯清得黎都好好味😋B12. 胡麻醬雞翼 ($58)✨因為都係唔慣食素,我叫咗個雞翼做小食。雞翼好香脆,有埋我最愛嘅芝麻醬,perfect!
💛💛💛黃店推介💛💛💛

菠菜意大利飯

E4. 菠菜意大飯 ($98)✨

胡麻醬雞翼

B12. 胡麻醬雞翼 ($58)✨
菠菜意大利飯
胡麻醬雞翼
2020-03-24 1536 浏览
今次特意黎到呢一間曾經8月5號參與過罷工既黃店食野,幫襯下呢一間有良心既小店。-✨黑松露帶子意大利飯 ($145) (⭐⭐⭐⭐/5🌟)意大利飯充滿住濃郁松露香氣,用左好多芝士同忌廉,成個risotto都好有Creamy既感覺。意大利飯面頭有兩件牛油帶子,質感好Juicy,煎得岩岩好。-✨牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉($138)(⭐⭐⭐⭐/5🌟)呢個係我食過比較特別既意粉,問餐廳侍應先知麵條係自家製既,係混入左蝦米蝦籽麵條入面。芡汁方面用左蝦醬同牛油汁,一上菜未食就聞到好濃郁蝦既香味~味道偏鹹,蝦醬愛好者必食之作,創意度滿分!-✨黑松露醬炸薯條($78)(⭐⭐⭐⭐/5🌟)炸薯條即叫即炸,炸到外脆內軟~最正既係個黑松露醬,餐廳比左好多黑松露醬我地配個薯條,配合埋個黑松露帶子意大利飯,全晚都充斥住黑松露既味道~-✨抹茶拿鐵($42)(⭐⭐⭐⭐/5🌟) & 朱古力($46)(⭐⭐⭐⭐/5🌟)抹茶拿鐵個賣相好靚,可以好清楚咁見到抹茶同牛奶之間既分層,味道唔會太甜,幾有層次。朱古力加左可可粉同埋忌廉係上面,朱古力味濃郁,好邪惡

✨黑松露帶子意大利飯 ($145) (⭐⭐⭐⭐/5🌟)

✨黑松露醬炸薯條($78)(⭐⭐⭐⭐/5🌟)

2020-03-19
2020-03-18 646 浏览
Hami Harmony位於太子酒吧街內,一間別樹一幟的西餐廳,白色外牆,加上大量花朵裝飾,感覺清新,滿載少女氣息,進入到餐廳,感覺同樣清新,天花和椅背後的花朵,餐廳牆壁上的小擺設,以至餐桌上色彩斑斕的瓷磚,都反映了餐廳的獨特氣質。二人各點了一個午市套餐,香煎刺身帶子青醬意粉$78,香煎挪威鯖魚柳配香草忌廉汁$98,白酒忌廉煮青口$98(小食),泡沫咖啡$18(飲品),德國檸檬芝士餅$42(甜品),人均消費約$185,非常豐富。 刺身帶子同鯖魚都煎得好香, 帶子幾有鮮味,食到芝士粉香味,鯖魚柳啖啖肉,配埋個忌廉汁很好食,青口較為遜色,雖然沒有雪藏味道,但也沒有鮮味,泡沫咖啡味道略淡,芝士餅檸檬味很重,味道清新,檸檬的酸中和了芝士餅的甜,個人十分喜歡和推介。總括而言,餐廳環境和食物都很好,餐牌選擇幾多,價錢合理,服務良好,很適合朋友聚餐傾偈。
餐廳牆壁上的小擺設,
以至餐桌上色彩斑斕的瓷磚,
都反映了餐廳的獨特氣質

泡沫咖啡$18(飲品),
泡沫咖啡
德國檸檬芝士餅$42(甜品),
德國檸檬芝士餅
人均消費約$185,非常豐富。

2020-03-10
香煎刺身帶子青醬意粉
白酒忌廉煮青口
德國檸檬芝士餅
2020-03-17 206 浏览
今日好黑,想食嘅三間小店都無開,行咗好耐,朋友決定食呢間,其實我之前都喺度食過下午茶,咁今次試下晚餐吧~星期一嘅晚上,人唔多,兩三檯客,檯好細,我地點咗青囗,海鮮意粉。食具,食物同餐廳嘅檯都好一致,都一樣咁細,青囗上碟熱辣辣,旁邊有沙律菜同一隻細吉碗,青囗size偏細,不過個忌廉汁都ok , 另一個海鮮意粉,有青囗,蝦,蘑菇,配龍蝦汁,汁都唔錯,雖然碟好似擺到好滿但其實份量真係唔多。甜品點咗蛋白脆餅配熱情果汁,幾特別,不過無乜質感同脆餅太甜,另點咗個latte , 味道麻麻,不過匙羹好cute
海鮮意粉

蛋白脆餅配熱情果汁