2019-09-18 246 浏览
今日放工,家中沒人煮飯,只得我和媽子二人食飯。我就提議帶媽子出去食好東西,找個近近地又方便的地方。所以,我們就打算到荃灣食,接近地鐵站的就不如去愉景新城D-Park吧。其實愉景新城都裝修了好一陣子,就知道這裡開了不少好東西食。查找一下,原來這裡有一間以日式All-day Breakfast聞名的Favilla Cafe。媽子一直都很想試一下,那就正好不過。沿著地鐵站天橋一直走,到了愉景新城的門口後就已經看到這間和風的日系Cafe。餐廳以淡綠色作為主題,內裡非常寬闊,裝設得很舒服。媽子看到餐牌之後,又心大心細,但我都是極力推薦食Favilla 的特式All-day Breakfast,一定不會後悔。💟 1.      和式全日早餐久違了的All-day Breakfast,其實一早想食,今次就藉著帶媽子的理由來找人一起食。這個全日早餐有別於一般的食物組合,Favilla 以日系的配搭,有蒲燒鰻魚、味噌炒蛋、西式香腸、沙津以及牛油多士。當然最期待的就是蒲燒鰻魚,鰻魚燒得非常之香滑,入口即溶,再將炒蛋、香腸配上其牛油香多士,一大啖放進口,認真和味。絕對比傳統的西式All-day breakf
💟 1.      和式全日早餐
久違了的All-day Breakfast,其實一早想食,今次就藉著帶媽子的理由來找人一起食。這個全日早餐有別於一般的食物組合,Favilla 以日系的配搭,有蒲燒鰻魚、味噌炒蛋、西式香腸、沙津以及牛油多士。當然最期待的就是蒲燒鰻魚,鰻魚燒得非常之香滑,入口即溶,再將炒蛋、香腸配上其牛油香多士,一大啖放進口,認真和味。絕對比傳統的西式All-day breakfast更勝一籌。
💟 2.      洋式全日早餐
吃完日式煮法後,就當然要嚐一下洋式的全日早餐。Favilla 的洋式就以煙三文魚作為主魚,配上黑松露芝士味噌炒蛋、沙津以及酸種飽。媽子卻非常喜歡這裡的煙三文魚,她說煙三文魚非常鮮味,比較街外的能吃得出更加新鮮和品質更好一點。另外值得一題的是,除了以上食物之外,All-day Breakfast還配上一些時令生果,今天就有非常鮮甜的蜜瓜。
💟 3.      日本製柚子芝士蛋糕
食完這麼豐富的全日早餐,最後不如來個甜點作為結尾。我就拿下主意點了一個柚子芝士蛋糕share,份量不是很大,但就有一些生果和奶油作為配襯。眼看平平無奇,但一食落去就完全驚訝,事關柚子芝士蛋糕的芝士味非常濃郁,而且柚子的小甜味亦與芝士味非常配搭。
日本製柚子芝士蛋糕
媽子說這間Favilla  非常好味,絕對適合所有人的口味,話食過返尋味。原來Favilla 入面還有榻榻米的坐位,下次必須要與另一半再來一次,邊食邊影相。
2019-09-17
日本製柚子芝士蛋糕
之前去過觀塘店, 當時老闆話荃灣就開, 更增設有甜品, 所以今日路過荃灣便去新店試試, 仲要一嘗之前老闆推介唔用粉開而係用朱力力磚溶出嚟的 Dark Chocolate! 主菜 +$20 升級定食, 有湯 + 漬物 + 沙律 + 飯 / 烏冬, 選擇困難症的我決定交由侍應哥哥推薦! 滑蛋咖喱牛肉 $78 (單點) ~ 自家配方的日式咖喱, 但無一般日式咖喱偏甜, 反而帶點辣味, 仲加入越南朱力力增添風味, 味道更濃郁, 更有層次! 牛肉亦炆得夠淋, 蛋亦炒得嫩滑, 絕配! 慢煮封門牛柳 $118 (單點) ~ 美國牛柳啊….睇個樣好似好乾咁, 但係原來食落又唔會 (好彩啫), 原來係慢煮 (12個鐘), 煎封面再切片! 好有肉味, 唔會靭有質感, 旁邊沙律菜新鮮, 特別欣賞佢哋既醬汁, 全部自家制! Dark Chocolate $47 ~ 用92度熱咖啡去溶嚟自越南的朱古力磚, 好香濃好幼滑, 喜愛飲 Dark Chocolate 既人應該幾喜歡! 柚子蜜咖啡 $49 ~ 齋啡顧明思義係無糖無奶, 反而用上柚子蜜調味, 口感非常獨特, 有一陣生果清香, 飲前記得要攪均, 如果唔係飲到
柚子蜜咖啡 $49 ~ 齋啡顧明思義係無糖無奶, 反而用上柚子蜜調味, 口感非常獨特, 有一陣生果清香, 飲前記得要攪均, 如果唔係飲到底會好甜架!
牛乳 & Earl Grey 雪糕 $38 each ~ 侍應哥哥話佢哋用意大利牛奶, 斯里蘭卡茶葉, 每日新鮮自家制, 無咁甜好幼滑, 伯爵茶味好香好濃!
註: 個咖喱實在太好味, 食得太多….食唔落甜品呀, 我聞到隔離枱碟梳乎厘好好好香啊…….
裝修期間經過餐廳一直以為開傢俬舖因為格調望落溫暖好木系有家嘅感受點知係間人氣餐廳用餐當日係試業中職員醒水且有禮貌.食物選擇唔算好多但飲品方面就幾多總體價格都係偏高但餐廳環境好舒服計埋呢點其實都值環境好食物仲高質牛柳牛味濃油脂少慢煮方法處理一流呢間煮得超級冧滑牛柳靚貨肉味濃厚淋醬係偏甜嘅醬油有啲果蓉定蘿蔔蓉夾埋啲牛柳好清新解膩之餘唔會搶鏡不過當日啲飯太濕食到啲米好香好甜但濕到口感似米糊價格偏高但會翻兜希望下次唔好爛飯
裝修期間經過餐廳
食到啲米好香好甜
但濕到口感似米糊
價格偏高但會翻兜
希望下次唔好爛飯
慢煮封門牛柳定食  (4 oz)
慢煮封門牛柳定食  (4 oz)
  • 慢煮封門牛柳定食
2019-09-14 85 浏览
今日又去食返呢間文藝cafe上次去⬅️觀塘,今次就去hōmu by favilla門口就可以睇到環境真係唔錯同埋服務態度真係好好,空間好闊唔會覺得好逼😉.01. 日式鬆軟班戟 $78 Japanese Style Fluffy Pancake 推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️一擺上就好大一份😍pancake味道已經係濃郁到一個境界,一開始仲諗住用刀切原來一切就鬆,食落第一個感覺就奶味真係好重好適合我😌店員同我介紹已經話我知道佢地用全部係日本原材料如日本麵粉日本雞蛋,超厚分層但係中間唔係空心👍旁邊糖漿同埋cream亦唔會有太甜或者太膩真係好適合唔鍾意食太甜嘅朋友仔,雖然話旁邊生果純屬擺設但係味道都OK唔係酸嘅🤣.02. 和式全日早餐 $128 Japanese Style All Day Breakfast 推薦指数:⭐️⭐️⭐️⭐️使用左原生态鳗鱼 (Eco-breading Eel )我最鍾意始終都係呢份出色炒滑蛋,味道真係唔錯好滑搭配上吐司一流,煎香腸搭配上新鮮沙律完美搭配唔會畀身體太多負擔。沙律味道有少少苦澀但係味道都係唔錯👍圓型土豆沙律中間原來仲有蜜瓜真係好特別但係因為食太多就冇食完😂.03. 伯爵

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

推薦指数:⭐️⭐️⭐️⭐️

03. 伯爵柚子梳打 $46 Earl Grey Yuzu Soda
推薦指數:⭐️⭐️⭐️
一開始本來要叫柚子蜜,但係想試試伯爵柚子,同柚子蜜相比肯定苦澀少少類似加少少伯爵茶味道,如果唔想飲甜味飲料,呢個OK

04. 柚子蜜梳打 $35 Yuzu Soda
推荐指数:⭐️⭐️⭐️
柚子蜜正常质素味道偏甜少少👍👍 感覺佢地飲品都係一般般,都係食返主食比較出色😃

2019-09-13
  • 日式鬆軟班戟 $78 Japanese Style Fluffy Pancake
  • 和式全日早餐 $128 Japanese Style All Day Breakfast
知道愉景新城新開左間cafe, 就喺正DPark入口一個eye catching嘅位置, 裡面啲位超cozy, 個tone仲好green好郊外picnic添. 除左舒服嘅4人大枱有一個corner係類似日式塌塌米嘅空間🤩.我要食ALL DAY breakfast✋🏻再加杯靚咖啡☕️.>🍱和式全日早餐 (HKD128)味噌炒蛋上一塊厚厚無激素蒲燒鰻魚, 炒蛋好滑又大份. 煎香腸係高質個隻, 沙律菜新鮮嫩綠, 烘成金黃色嘅厚切牛油多士底下原來係薯蓉同蜜瓜, 小驚喜個早餐如此豐富.>🍳洋式全日早餐 (HKD118)一向對sourdough情有獨鍾, 配味噌炒蛋, 日本雞蛋🥚零舍好味食得又放心😌. 好好好好大羹黑松露醬🤤, chunky薯蓉好味, 仲有三塊煙三文魚呢, 蜜瓜清甜, 認真大份又抵食. >早餐可以半價upgrade餐牌飲品,即係20幾蚊就有一杯.......... li度環境咁舒服我要坐返夠本架喇(笑🤣).>伯爵茶柚子梳打 (HKD46> HKD23)口味清雅, 帶微微佛手柑香嘅伯爵茶+柚子肉嘅梳打, 大熱天時係最refreshing嘅.

🍱和式全日早餐 (HKD128)
和式全日早餐

🍳洋式全日早餐 (HKD118)
黑松露芝士味噌炒蛋Sourdough

伯爵茶柚子梳打 (HKD46> HKD23)
伯爵茶柚子梳打

鮮奶咖啡 (HKD43> HKD22)
鮮奶咖啡

我想要杯牛奶🥛比例最多嘅咖啡☕️, 所以推介鮮奶咖啡, 咖啡豆味非常香濃, 仲有靚靚心心拉花❤️.
2019-09-10
黑松露芝士味噌炒蛋Sourdough
伯爵茶柚子梳打
鮮奶咖啡
2019-09-10 96 浏览
同小朋友喺愉景新城玩完之後發現開咗一間新嘅餐廳 仔細一睇原來係之前試過嘅favilla系統餐廳佢哋餐廳以日系簡約風格為主 簡約嘅裝修再配上原木色 令人感覺舒服 最啱同朋友聚會同埋一家大細坐低食飯一入到餐廳 侍應服務非常周到 見到有小朋友會主動問需唔需要顏色紙同埋顏色筆畀佢哋畫畫 非常貼心令到家長可以安心食飯小朋友又會好享受佢哋嘅用餐時間食物款式方面 之前喺觀塘食過佢哋日係全日早餐都覺得唔錯 施荃灣呢間分店種類比較多 有多款嘅小食麵包類同埋甜品 而且餐廳標明所有食物唔加味精 而且食物係用日本米同日本蛋製作 日式鬆軟班戟 $78用上日本麵粉同埋日本雞蛋 一上碟已經好香蛋香味 超厚同埋夠鬆軟 空氣感足夠唔會死實實 軟綿綿嘅質感再配埋大量嘅糖霜 鮮忌廉同埋鮮果一齊食 口感豐富 呢個值得推介!!玉子燒 $38呢款玉子燒同喺我哋出面食嘅有少少分別 玉子燒最外面嗰層較為硬身 食落有蛋香 有厚實嘅感覺 不過呢款玉子燒整得非常靚 頂層印有餐廳嘅名 用網盛載住 打卡一流

日式鬆軟班戟 $78

玉子燒 $38

2019-09-09 119 浏览
荃灣真是好多美食如果花一個月的時間也吃不完我喜歡早點吃晚飯因為一來不用排隊二來聊天不會那麼噪今天約多妹妹來荃灣愉景新城在這間新開的homu cafe dining 就是一間日式的西餐廳我們點了四個東西嘗嘗鮮1 日式滑蛋自家製咖哩牛肉第一口吃下去有點點辣但辣味不太突出往後就沒有辣味其實咖哩味不算重也沒有日式的偏甜牛腩偏軟容易咬開2玉子燒形狀美上面印有餐廳的名字但唯獨口感偏實3日式唐揚炸雞這個應該是最好吃雞雖然是炸的但是鮮嫩多汁不柴不乾只是價錢偏高4日式髮軟班戟聞起來好香好濃蛋香味切開就陣陣蛋香撲鼻而入起初以為有空氣感但切的時間有點小失望因為班戟偏實整體來說環境不錯地點方便餐廳店員服務態度好食物方面尚有改善空間但也值得再試其他菜式
荃灣真是好多美食

餐廳店員服務態度好
食物方面尚有改善空間
但也值得再試其他菜式

2019-09-07 108 浏览
尋晚👦🏻話要帶我食好西,原來係黎試下愉景新城依間新開既favilla。去到門口我已經覺得幾鐘意依度,因為佢走日系類似muji風,係好舒服既家居感覺☺️.餐牌走西日路線,有我地點既主食加沙律漬物既set,亦有all day breakfast、漢堡等,都多選擇。.🔸慢煮封門牛柳 $118 +$20轉定食慢煮牛柳係配味噌汁,牛柳幾嫩滑軟腍,加上味噌汁配飯一流🤤 配菜既沙律菜淋上左開心果醬,幾香幾特別!!🔸蒲燒鰻魚滑蛋 $108 +$30轉定食及餐牌沙律鰻魚加滑蛋本來就係perfect match,同樣係送飯之選🤣鰻魚寫明無激素,食得好放心☺️餐牌沙律我地揀左煙三文魚開心果醬沙律,新鮮好食,可惜既係原來同本身當日沙律配菜個醬重覆左,早知試其他款式既餐牌沙律😗🔸吉列炸蠔 $48小食我地揀左我地兩個都好鐘意既炸蠔🤤炸蠔完全唔會腥,加上每隻蠔既底係擺盤時已經沾左沙律醬,感覺好用心😊🔸日本製富士蘋果生芝士蛋糕 $48見到依件cake個名咁特別即刻點左!!蛋糕面層係幕絲,中間有蘋果粒粒同底層有薄薄蛋糕底。啖啖芝士味唔會搶過蘋果既甜,沾上旁邊帶少少海鹽味既忌廉,不錯。.除左個日系風格得我歡心,另一個抵讚既係

🔸慢煮封門牛柳 $118 +$20轉定食

🔸蒲燒鰻魚滑蛋 $108 +$30轉定食及餐牌沙律
鰻魚寫明無激素,食得好放心☺️

🔸吉列炸蠔 $48

🔸日本製富士蘋果生芝士蛋糕 $48

除左個日系風格得我歡心,另一個抵讚既係感覺舖頭好用心。味噌湯自己熬、米飯黏度幾剛好,令人感覺佢地係細節位都有花心思,值得一試。
2019-09-07 62 浏览
見到有日式店新開,望落格局清新又正面,標榜無味精,無添加,無激素,所以突登來一趟,尤其看中有pancake,荃灣就腳的健康舖頭很小,而且仲要有梳乎厘班戟,不過我本身都唔熟荃灣。anyway 介紹如下叫左個慢煮封門牛柳,本身對牛柳呢個位置一般般,不過黎到發現有驚喜,首先夠林,真係有牛味,我覺得十分不錯,沙律菜是十分新鮮的。加10元升級的牛油果豆腐沙律,牛油果及豆腐都得幾粒,不過沙律菜新鮮。我1230就到左餐廳,本來我打算食完晏就坐一陣直接食pancake,問一問侍應先知原來pancake要3點先有,咁我話睇下有冇能耐坐到3點啦~ 我照食左晏先。食完晏大約坐到2點鍾,侍應走黎同我講話可以提早整個pancake比我,我當刻真係有點感動。她們是有上心的!Pancake上桌都很可愛的,隻碟已經好靚。然而味道就未及flippers同幸福,但在這間餐廳的每一個方面如地方,細節,服務,誠意,已經大大加分了。叫左杯檸檬梳打,黎到係紫色的,十分夢幻,欣賞了很久才品嚐。

叫左杯檸檬梳打,黎到係紫色的,十分夢幻,欣賞了很久才品嚐。
2019-09-05
午餐
今朝係愉景新城做完野,順便係度食埋嗰晏先,竟然俾我見到哩間cafe shop❤️❤️❤️真心有點興奮🥰因為之前係觀塘工廠區食過,好記得啲鰻魚定食好好食🤪哩間分店比起觀塘大好多,好多open area既座位,一於試吓佢先餐廳走木系小清新既風格入面既枱好有特色,佢用左店名黎做雕刻添又播住柔和輕鬆既音樂,真係好Relex呀食物種類比觀塘多左最後我嗌左「吉列豬扒定食」再額外嗌左幾款蛋類小食「吉列豬扒定食」啲豬扒係嚟自日本沖繩架,超厚切,好有治癒嘅感覺,半肥瘦嘅豬扒用吉列形式烹調,脆口得黎又保持肉汁鮮甜,仲配埋唔同既配醬,有芥末,青檸同沙律醬,一次過試左三種唔同口味味噌湯好足料,湯味好濃,配菜有薯蓉同黃瓜,定食黎講既配菜算係不錯喔我額外加點左「玉子燒」「黑松露炒蛋」同「炒蛋」蛋控既我表示滿意呀。「玉子燒」燒得好好,唔會散哂,咬落去係有層次感既,值得一讚「黑松露炒蛋」直頭落埋松露醬落去炒,所以每啖蛋都充滿黑松露味後尾俾我地發現餐廳係用日本新紀元蛋,蛋味突別正飲品我就嗌左「Fat White」同「抺茶咖啡」「Fat White」既奶泡打得夠棉,配合埋個咖啡,比例上好好「抺茶咖啡」就甜度唔高,唔會蓋過左咖啡
餐廳走木系小清新既風格

食物種類比觀塘多左

最後我嗌左「吉列豬扒定食」再額外嗌左幾款蛋類小食

「吉列豬扒定食」

我額外加點左「玉子燒」「黑松露炒蛋」同「炒蛋」
後尾俾我地發現餐廳係用日本新紀元蛋,蛋味突別正

飲品我就嗌左「Fat White」同「抺茶咖啡」
「抺茶咖啡」就甜度唔高,唔會蓋過左咖啡既味道,觀塘店好似無哩款架

最最最後我地仲嗌左抹茶🍵雪糕🍦,係採用home make Gelato 🍨 店長好用心推薦我地一定要試下,全人手製作,果然好fresh❤️

呢間日系餐廳我真係好喜歡呀,最重要係佢俾到放空既感覺我
2019-09-06
午餐
  • 吉列豬扒定食
2019-09-04 93 浏览
之前試過觀塘分店覺得幾好食,今次見新分店有新菜式就去試下🤤🤤首先會裝修比人嘅感覺幾舒服而且比觀塘分店大🤓今次除左嗌返上次覺得好食嘅饅魚all day breakfast,仲試左新野,藍蟹肉漢堡同埋柚子cheesecake🤤饅魚all day breakfast 無令人失望,個鰻魚食落去唔會有骨,而個滑蛋仲有蛋液係上面,配個多士食就一流🤤🤤而且食到滯會有沙律同奇異果中和番,呢個配味唔錯!而另外個藍蟹肉漢堡份量好多,真係會見到有蟹肉,而個薯條食得出係自家製,就咁食已經好夠味👍🏻食到差唔多叫試埋個cheesecake,可能就咁睇落去會覺得無咩特別,但食落去就另一回事嚟,芝士味濃得嚟又有柚子嘅清新🤤跟餐嘅玫瑰latte都唔錯,聞到好香玫瑰味,而且飲落去唔會好淡,仲可以做到有奶泡鬍鬚🧔😂😂😂

2019-09-02 103 浏览
一家大細去試呢間新餐廳,日式裝修簡約 舒服,啲碗碟全部都好靚。小朋友好鍾意食佢嘅炒蛋,pancake。我就鍾意食鰻魚,老公就試左汁浸走地雞,食材新鮮又好味。佢哋杯flat white 真係好正,下次要試埋早餐/午餐先得。
小朋友好鍾意食佢嘅炒蛋,pancake。
我就鍾意食鰻魚,老公就試左汁浸走地雞,食材新鮮又好味。

• 鰻魚滑蛋
  • 汁浸走地雞
  • pancake
  • 咖啡
2019-08-25 167 浏览
聽說 Spao 遷出香港,結業前做四折清貨,所以到愉景新城走走,看看有沒有什麼值得入手。戰利品沒有,發現了新的餐廳,看上去感覺很舒適,就入去嘗嘗。地方算大,枱子多,我一個人,店員說可以坐梳化,這梳化看上去四個人也有多餘位,開心70% 朱古力的 Mocha $42味道很濃,口感厚實,70%當然有一點苦味,但這就是它的特色,比起 Stxxxxxxx Pacixxx 等等水溝奶的 Mocha 好太多了,大喜蟹肉沙律溫泉蛋法式脆包 $98(忘了名字)沙律鮮甜,配上脆口麥包,非常入口,溫泉蛋上及上面的咸沙甸魚為這小碟外外一份層次,看得見心思。令人驚喜是配菜沙律用的自製醬汁,加了咸蛋黃的原素,令人想追吃下去。最後我差不多坐了兩個小時,結賬時店員還說可以繼續坐坐,食物及態度都對得起這個消費!。推薦哦!

戰利品沒有,發現了新的餐廳,看上去感覺很舒適,就入去嘗嘗。

70% 朱古力的 Mocha $42

蟹肉沙律溫泉蛋法式脆包 $98(忘了名字)

2019-08-24 881 浏览
真係好靚好靚!無論食物定環境都又靚又正!荃灣愉景新城開左呢間Homu,呢個親子商場竟然有一間咁識合打卡影相嘅餐廳,全店木嘅大地tone做主題,從燈到檯凳再到餐具都以木為主,配合顏色鮮豔食物,我影相都影左10分鐘!食物以日式定食為主,另外亦有all day breakfast或者素食,份量剛剛好,有湯又有side dish,而且食材超新鮮,我地分別叫左蒲燒鰻魚滑蛋定食以及homu吉列日本活性水飼育豬梅扒定食,味道真係好高質!先講個湯,並非簡單麵士湯,入面有好多料,重手出擊!味道唔會太咸,但又夠曬濃,送飯一流!我真係好鍾意食淮山,呢個冷盤淮山有少少wasabi味道,但唔會太嗆,小朋友食都得!淮山對身體好好的,大家多食無妨!重點出現!呢個豬扒真係不得了⋯⋯炸到剛剛好,而且豬扒好juicy!肉質嫩滑而且有彈性,豐富水份,一d都唔乾!而且醬汁配合唔錯,唔會覺得漏!呢個蒲燒鰻魚真係高質,肥美之餘魚肉彈牙,燒得好好!而且個蛋配合適中,蛋香而唔會太熟,蛋汁配飯好正!而且有個沙律,個汁係咸蛋黃味,正啊!健康而且無負擔,最適合我呢d office 中女!呢度出名飲咖啡,但我胃比較差唔敢飲,我個餐配培茶,飲

homu吉列日本活性水飼育豬梅扒定食

日本活性水飼育豬梅扒定食

蒲燒鰻魚滑蛋定食

呢度出名飲咖啡,但我胃比較差唔敢飲,我個餐配培茶,飲落好舒服,解解膩,而朋友叫日Moca,朱古力配咖啡,連鎖店個d通常較甜,但呢杯反而剛剛好,為呢餐飯畫上完滿句號!
朱古力咖啡

係親子餐廳食飯最重要要小朋友坐定定!我見到員工會拎d畫紙同顏色筆出來,小朋友開心畫,大人就安心食餐舒服飯!呢招台灣餐廳好興,但好少香港餐廳學習,呢度有呢個service,太好啦!
2019-08-24
homu吉列日本活性水飼育豬梅扒定食