2022-11-15 876 浏览
呢間餐廳以雀名為店名,背後個故事幾有意思,金翅雀全身金色是因為食金色的花長大,即是食乜似乜,隱喻餐廳食材優質;而且雀仔四處飛,亦比喻食材來自大江南北。今晚俾我搵到呢間餐廳,混合香港及亞洲元素於西餐裏面,有創意亦美味,而且味道好之餘亦不過濃,值得推薦!呢度係飲杯酒食吓嘢嘅地方,餐牌貴精不貴多,前菜賣百幾,主菜兩百幾。Lagavulin 10 yrs Delays Viognier, Rhine Valley, France我飲威士忌,同伴一杯紅酒,周日晚興鬆吓。點咗兩款前菜,第一款叫 Pani Puri,名字與印度小食一樣,攞咗個概念個皮係脆嘅,餡料係蟹肉醬,以喜馬拉雅山黑鹽調味,外脆內軟,幾鮮甜,幾好食。第二款係烤紅蝦 Red Shrimp,特色係醬汁加咗冬蔭,車厘茄伴碟,賣相都好靚,紅蝦冇理由唔好食!主菜一羊一牛,Lamb Belly Roulade 好有創意,靈感來自羊腩煲,手撕羊肉捲起砌番個型,配合埃及果仁、皇帝菜,肉非常嫩,味道豐富又多汁。Beef Short Ribs 牛小排,用巴東牛肉醬調味,仲有菲律賓的粟米脆脆、羽衣甘藍、肉米糕泡沫,一樣咁鬆軟美味。最後忍唔住食甜品,Ch

Lagavulin 10 yrs
我飲威士忌,同伴一杯紅酒,周日晚興鬆吓。
Pani Puri
Red Shrimp
Lamb Belly Roulade
Beef Short Ribs
最後忍唔住食甜品,Chestnut Madeleines,成份有桂林錐栗、栗子蓉、吉士醬,口感好好,正呀!
Chestnut Madeleines
新開張只兩個星期,今晚靜靜地得好舒服,仲有樓上,細細個party可以包場。

廁所門好有趣,唔知邊度見過,同輩話係以前嘅入錢量重機。
2022-11-13
Pani Puri
Red Shrimp
Lamb Belly Roulade
Beef Short Ribs
Chestnut Madeleines
呢間隱匿係🚇上環橫街以手繪🦜金翅雀 goldfinch 為裝飾主題嘅 fusion 西餐廳🍽️食品用料配搭花心思,質素高👍得來又幾抵食😋,絕對值得 encore!餐廳🏠有兩層高,地方都幾大🤩而且周圍都🎨畫滿咗金翅雀🦜壁畫做裝飾,加上🪑木系輕古典風傢俬,整體用餐🍽️環境舒適幾 chill 😊。Kuih Pie Tee: Toro Tartare, Grape, Wasabi and Lemon Jelly 係用🇲🇾娘惹小金杯承載著🐟中拖羅配上🇯🇵日式柴魚湯🥣芥末啫喱同埋幾片切片提子🍇,入口層次豐富😍鮮味滿滿,尤其係上面嘅切片提子🍇,起咗畫龍🐲點睛提鮮嘅作用。Red Shrimp: Thai Eggplant, Cherry Tomato, Tom Yum Beurre Blanc 嘅紅蝦🦐大大隻肉厚鮮味🤤,配上有🤏少許辛辣🌶️嘅泰國🇹🇭茄子🍆、鮮甜嘅車厘茄🍅同埋冬陰功風味🇫🇷法式忌廉汁,配搭新穎又好味😋。Meatballs: Beef and Duck Liver Runchang, Creamed Black Garlic Sauce 係瑞典🇸🇪式嘅肉丸,不過入邊就加咗🇨🇳中式嘅🦆鴨肝潤腸,

Meatballs: Beef and Duck Liver Runchang, Creamed Black Garlic Sauce 係瑞典🇸🇪式嘅肉丸,不過入邊就加咗🇨🇳中式嘅🦆鴨肝潤腸,再配上⚫️黑蒜🧄忌廉汁。

入口有淡淡嘅🦆鴨肝潤腸味,但又唔會過火☺️,配埋個微微🤏酸甜嘅⚫️黑蒜🧄忌廉汁,感覺唔會膩,味道獨特又開胃🤤。

Zhànjiāng Chicken: Clementine Koshō, Sauteed Snow Fungus, Oyster and Chicken Velouté 嘅慢煮🇨🇳湛江雞🐓肉質十分之嫩滑,雞皮🔥煎得好香,而且🐔雞味濃郁,配上🇯🇵日式小柑橘🍊胡椒醬同埋加咗🦪蠔汁嘅🇫🇷法式雞湯白汁,令到🍗雞肉更加鮮甜😋美味!

另外作為配菜嘅❄️雪耳、🪵木耳同埋芥蘭花🥦都好鮮嫩爽口🥰,亦係呢道菜🍽️嘅另一個亮點🤩。

Pomelo Tart: Pomelo and Orange Blossom Crème
Pâtissière, Torched Matou Wentan Pomelo, Maqaw 呢個文旦柚子撻係以🇫🇷法式橙花🌺吉士撻為基礎,上面放滿🔥火炙台灣麻豆文旦柚子肉,最後上枱嘅時候侍應會即場💪磨製台灣馬告山胡椒碎灑上去,為個撻增添一份風味🤤。

文旦柚子肉😍飽滿香甜,經過🔥火炙帶一絲絲焦香味😋,同🇫🇷法式橙花🌺吉士撻味道好夾,配少許🤏山胡椒碎整體感覺好有層次🥰。

Chrysanthemum Pu'er: Pu'er Basque Cheesecake, Chrysanthemum Ice Cream, Cardamom Crumble, Raspberry 係我近期食過最👍出色嘅甜品之一,呢道菜嘅🧠意念係來自🌼菊花普洱茶,係普洱茶🫖味巴斯克🧀芝士蛋糕🍰配菊花🌼味雪糕🍨、豆蔻金寶🤩同埋紅桑子。

巴斯克🧀芝士蛋糕🍰帶清淡嘅普洱茶🫖味,唔會太搶巴斯克🧀芝士蛋糕🍰嘅風味🤤,入口細滑香濃帶少少🤏焦香味。菊花🌼味雪糕🍨十分之令人印象深刻🤩,菊花🌼味濃郁香甜,雪糕🍨有奶香味而且綿蜜幼滑👍,配上豆蔻金寶令到口感唔會咁單一😍。至於紅桑子嘅酸甜😎能夠好好平行呢道甜品嘅甜膩感☺️,起到關鍵🗝️作用令到佢提升到另一個層次!
今日朋友生日,朋友咁岩就係歌賦街附近返工,佢之前話見到呢個餐廳裝修準備開張,好想試。🤭咁我就book左枱接佢收工帶佢去食!呢度主打Fusion菜,全部都係老闆研究左好耐既菜式,睇Menu未必明係咩黎,但店員都會好詳細咁解釋😍餐牌上選擇唔多,因為每一道菜都好花時間做,而呢間只係小店,完全可以理解。😁價錢合理,份量望落唔多,但都好快會飽,因為真係好足料。👍🏻2個人食得飽,飲埋酒都只係$1000左右,抵食!👏🏻食物既質素超級高,真係食到嘩一聲🤭Meetballs ($88)肉球有3粒,都幾大粒,佢係用潤腸製成既,再配上黑蒜忌廉汁,完全係充滿驚喜!😍第一次食潤腸製既Meetballs, 估唔到口感係咁好,個味道都好正。😋個汁好creamy, 而且黑蒜味好突出👍🏻Lamb Belly Roulade ($288)呢個羊肉卷好好食,唔會有太大陣羊騷味,而且個口感好正,內餡係手撕羊既感覺。我同朋友都好鍾意😁Beef Short Ribs ($298)呢個牛小扒係超級超級高質,係必食推介!佢用左慢煮既方式,將牛味發揮到最出,又唔會影響到肉質本身🤩肉質好嫩滑,好腍,口感一流,簡直係不得了!😍調味上都做得

Meetballs ($88)

Lamb Belly Roulade ($288)

Beef Short Ribs ($298)
呢個牛小扒係超級超級高質,係必食推介!佢用左慢煮既方式,將牛味發揮到最出,又唔會影響到肉質本身🤩肉質好嫩滑,好腍,口感一流,簡直係不得了!😍調味上都做得好出色,唔洗點醬汁已經好好食。😝

Chrysanthemum Pu'er ($98)
普洱味巴斯克芝士蛋糕配菊花味雪糕。聽落好似奇奇怪怪咁,但食落真係正到不得了,完全係出其不意地好食!😋巴斯克芝士蛋糕好creamy, 口感好正,芝士味濃,普洱味唔會好重,只係吊下味,提升個層次🤩,菊花味雪糕超級滑,第一次食咁滑既雪糕,個菊花味都好正!👍🏻👏🏻

Chardonnay 2020 ($68 gls)

Valdobbiadene ($78 gls)
2022-11-11 34 浏览
上環開咗間fusion餐廳,聽同事講唔收加一之餘仲有新開張優惠仲有85折😍,今日就過咗嚟食晏。環亞好清雅,有啲法國小餐館feel。Lunch set 有幾款揀,啲嘢食偏西式,但每碟又有啲中式元素,幾得意。下次放工過嚟試下A la carte先,都係唔收加一,好掋食。我就嗌咗個lunch set,包麵包、前菜、主菜同餐飲,餐飲可揀menu上嘅所有咖啡或茶。個麵包有驚喜,烘到熱辣辣拎岀嚟,外脆內軟非常美味。沙律配杞子烤南瓜 - 前菜嘅沙律一啲都唔馬虎,沙律菜好fresh,加上杞子同烤過嘅南瓜烤更能帶岀甜味。配上油醋更唔怕膩,食得岀個油同岀面有啲唔到,帶點青蘋果同清新風味。阿根廷草飼西冷($248)- 塊扒唔錯,幾嫩滑同juicy。用埋味噌牛油汁好夾,伴碟有香茅焗新薯、椰菜花、西蘭花沙嗲,好豐富。Espresso tonic - 賣相好得,飲落仲好好清新,tonic又唔好蓋過咖啡味。

環亞好清雅,有啲法國小餐館feel。

個麵包有驚喜,烘到熱辣辣拎岀嚟,外脆內軟非常美味。

2022-11-08 652 浏览
人來人往嘅中環都有寧靜嘅角落,善慶街嗰度有條長樓梯,有啲人坐喺度傾計,有啲小朋友喺度玩。嗰條街同附近仲有好多隱世小店,今次揀左去食西餐。餐廳有兩層,我地坐左係下面嗰層下畫去架話有setlunch,性價比更高。叫左三道菜,三道菜都好好食。前菜Red Shrimp $108 🦐🦐🦐With Thai eggplant, cherry tomato, Tom yum beurre blanc名貴嘅紅蝦生熟度剛好。個伴汁亦好加分,濃郁嘅蝦膏湯中和左冬陰公湯嘅辣味。伴菜有細細粒嘅茄子同鮮甜嘅cherry tomato,點埋伴汁一齊食,好正。Eel fillet $278 🐟🐟🐟Risotto with choi sum and celtuce, red wine juice肥美厚身嘅日式鱔片remix港式叉燒嘅做法,非常有驚喜。鱔片皮燒至脆口,一條骨都冇,啖啖肉。意大利飯用高湯煮熟,有少少咬口。意大利飯非常適合芝士控,唔係單純 忌廉味,仲有濃沃嘅芝士味。Beef short ribs $298 🐄🐄🐄Kale, polenta, cornick, redang source勁厚切嘅牛小排煎熟後紋

餐廳有兩層,我地坐左係下面嗰層

下畫去架話有setlunch,性價比更高。

叫左三道菜,三道菜都好好食。

前菜
Red Shrimp $108 🦐🦐🦐

Eel fillet $278 🐟🐟🐟

Beef short ribs $298 🐄🐄🐄

勁厚切嘅牛小排煎熟後紋理都好清晰好靚,一層肉一層脂肪。入囗鬆化。面頭加左菲律賓嘅脆口小食,令口感更加豐富。舖係底嘅係切碎左嘅 羽衣甘藍,同 廚師精心烹調嘅伴汁好夾。
  • Red shrimp
2022-11-08 673 浏览
少有地來到九如坊、善慶街、美輪街、歌賦街一帶閒逛,這裡的小街小巷甚有地道特色,在繁忙的中環鬧市,這裡就散發出一種截然不同的氛圍,就如平行時空一樣。這次來到這家「Goldfinch」(金翅雀)吃午餐,也是因為這裡的悠閒好氣氛。 窄窄的門面,裡面卻別有洞天,分為地下及上層,地下層地方不大,但裝修是意想不到的精緻清新,尤其是牆上的金翅雀手畫彩繪,畫得栩栩如生,有種妙筆生花的感覺。就算未有世外桃源之感,亦予人感覺萬分悠閒輕鬆。此外,餐枱、餐椅及枱上的餐具,都顯出細心挑選,一絲不苟,而且,餐椅確是非常舒服好坐,加上這裡一帶比起下面的皇后大道、德輔道都較為清幽,是吃午飯,與朋友相聚的好地方。而上層午市未有開放,不過,侍應都說可以上去參觀一下,原來,地方都頗大,同樣地,都有很多手作彩繪。幸而有上去看看,因為在樓梯之下,發現了有兩部「點唱機」,其實,是男女洗手間來,真是甚具玩味。午市以套餐為主,包括了頭盤、主菜及餐飲,定價為$178-$248,還竟然不收加一,但卻是招呼非常到位、有禮,服務一環值得一讚。而且,選項絕不是一般見慣見熟的菜式,原來,大廚在法國學藝,將法式烹調手法配搭不同地區食材,製作出非常
。就算未有世外桃源之感,亦予人感覺萬分悠閒輕鬆。
,真是甚具玩味。
午市以套餐為主,包括了頭盤、主菜及餐飲,定價為$178-$248,還竟然不收加一,但卻是招呼非常到位、有禮,服務一環值得一讚。而且,選項絕不是一般見慣見熟的菜式,原來,大廚在法國學藝,將法式烹調手法配搭不同地區食材,製作出非常特別的菜式,希望讓客人吃得耳目一新。順帶一提,新張關係,午市更有15%off優惠
,吃得更划算喔。
麵包籃是傳統的法包,雖然未知是否廚師自家製,但至少入口外層十分脆口,包心卻軟熟綿綿,沾上橄欖油已很不錯。
麵包籃
頭盤可選餐湯或沙律,「粟米濃湯配青檸葉炒BB粟米」當然不是罐頭湯那一種,這個粟米濃湯真的粟米味超濃郁,完全是超甜粟的精華,而且,口感柔滑;驚喜位是湯內的BB粟米以青檸葉炒過,入口有種爽脆感,味道滲出泰國風
,是非常有趣的組合。
粟米濃湯配青檸葉炒BB粟米
另一個頭盤「沙律配杞子烤南瓜」亦甚有質素,沙律菜以帶點甘苦味的火箭菜為主,拌以橄欖油,加入杞子卻不會有古怪的感覺,至於那些烤南瓜十分好吃
,因為微微暖,口感極之粉甜,為今次午餐有個好開始。
沙律配杞子烤南瓜
主菜方面,友人選了「阿根廷草飼西冷」($248),煎得外表焦香,肉質軟腍而帶少少脂香,肉味也不俗,配上味噌牛油汁,有種西日新體驗;而伴菜也很有特色,包括香茅焗新薯、椰菜花及西蘭花沙嗲,前者很有薯味,咬下去慢慢滲出香茅芳香,而後者椰菜花及西蘭花均加了些沙嗲略炒,自然別有一番風味
阿根廷草飼西冷
另一道主菜選了「闊條麵」($198),順帶一提,主菜所用的盛器都是預熱過,拿上手也是暖暖的。這闊條麵是用上本地街市蜆,所以,入口非常鮮甜,而且,蜆肉肥美,份量又多,配以豆豉汁,真好吃;闊條麵則加入大量燈籠椒碎,麵條又煮得咬口,還滲出微微白酒香,想不到這意中配搭有這麼好化學反感
闊條麵
飲品就應該正正常常,沒有驚喜吧!錯了,店家的朱古力會特意加入玉桂
,所以,入口既有濃郁的朱古力香,亦有玉桂的獨有香氣。
朱古力
在吧位處擺放了大大部咖啡機,看到一隻隻意大利品牌illy咖啡杯,所以,更應選用意式咖啡。這一杯熱鮮奶咖啡可以說是沖泡得上佳,不單海馬的拉花拉得漂亮,喝入去,每一口也口感平均、順滑,味道醇厚而芳香
,可見用上靚豆之餘,沖泡的手勢也很到家,絕不比一般咖啡店的遜色。
鮮奶咖啡
這家隱世小店,不是單以fusion為噱頭,是真正吃得出用料不賴,用心製作,是很值得推薦的餐廳,尤其在附近的上班族,不介意付出多少少,就可以享受到更幽靜的環境,更出色而獨特的菜餚。
粟米濃湯配青檸葉炒BB粟米
沙律配杞子烤南瓜
鮮奶咖啡
2022-11-07 32 浏览
上環開咗間食fusion菜嘅餐廳, 位於善慶街小斜路上面。 全間餐廳由外至內都有Goldfinch 金翅雀作為牆畫, 係由老闆朋友Michelle Brits親手畫上去, 啱哂打卡。 大廚👨‍🍳都係喺法國學廚藝, 煮出嚟嘅西餐融匯咗中國嘅食材, 創作一啲新穎嘅fusion菜, 非常之有特色。 而且每上一道菜嘅時候, 佢都會用心講解, 使你更加了解每一道菜嘅特色。👍🏻Small (starter) Pani Puri: Crab Mayo, cucumber (2pcs) - $118呢個係街頭小食演變出嚟嘅生菜式, 用咗蟹肉沙律配新鮮嘅蔬菜, 蟹肉沙律加入少少有硫磺味嘅喜馬拉雅黑鹽, 芒果粉整成Pani Puri, 外邊個波波球脆卜卜 裏面嘅蟹肉🦀沙律好好食! 絕對有驚喜!Meatballs - $88呢個肉丸🍡非常之香, 除咗有鴨肝嘅味, 仲有潤腸嘅味道, 再配上好creamy 嘅黑蒜汁, 味道層次非常之豐富! Big (main course) Zhanjiang Chicken - $268呢個湛江雞配咗菜心苗🥬, 雪耳, 雲耳。 雞🍗係用慢煮出嚟, 再煎香外皮, 皮脆肉嫩而

Small (starter)

Meatballs - $88

Big (main course)
Zhanjiang Chicken - $268
呢個湛江雞配咗菜心苗🥬, 雪耳, 雲耳。 雞🍗係用慢煮出嚟, 再煎香外皮, 皮脆肉嫩而且都好多汁, 一啲都唔鞋口, 仲食到有柑橘🍊柚子嘅味, 帶有少少酸甜, 好清新, 再配上蠔油雞絲醬將中和返啲味! 味道層次一啲都唔馬虎。

Beef Short Ribs - $298
呢個係慢煮牛小排, 絕對保留咗牛扒嘅質感, 牛肉味都好香。 佢加咗少少印尼小食, 好似一啲脆米, 脆片係牛小排上面。 再配埋意大利玉米糕泡沫, 香甜嘅泡沫打得好輕, 少少creamy , 上面再加咗羽衣甘藍增加咗個風味層次感!

Dessert
Pomelo Tart - $88
Pomelo and orange Blossom Creme Patissiere , Torchef Matou Wentan Pomelo, Maqaw
呢個係法式甜品柚子撻, 撻中間係用咗柚子, 橙花奶油打成好似mousse 一樣咁幼滑, 香甜中帶少少酸味。面舖滿用火炙過柚子, 上枱之後, 大廚會係撻面再加上台灣特色嘅檸檬黑椒, 加咗之後係你諗唔到嘅絕配, 好食到停唔到口呀! 😋

Drink
Cappuccino - $40☕
Jasmine tea - $60☕
絕對一題係呢個茉莉花茶, 佢用嘅茶包 一上枱已經聞到好香嘅茉莉花味, 好香, 我好鐘意!

餐廳無service charge。 員工非常之熱誠, 又有細心嘅服務, 大廚嘅耐心解釋, 用心烹調, 絕對超值!

舖名: Goldfinch
地址: 上環善慶街2號地舖
2022-11-06 250 浏览
機緣巧合之下,知道中上環區喜慶街有間小店在上星期開業,今晚就搵左個朋友黎「Goldfinch」品嘗美食。餐廳裝潢風格清新,也會播放音樂,令人心情非常放鬆。老闆鎮店,招呼客人、上菜一腳踢,佢好有耐心介紹菜式,因為是他創出來的,菜式是很特別的,我以前從沒有試過,令我感到很有新鮮感。Kuih pie Tee: $128Toro Tartare, Grape, Wasabi and Lemon Jelly (2pcs)吞拿魚切粒拌上檸檬啫喱再以提子及花點綴,甜甜酸酸很開胃,加上以脆杯盛載,一齊食既感覺很清新。老闆給這菜名字叫「小金杯」,挺不錯。Mapo Tofu: $98Soy Bean Hummus, Mala Mushroom Duxelles, Coriander oil, Lotus Root Crackers底層是黃豆泥,上面是辣醬炒碎雜菌,另配上炸過的蓮藕片,把黃豆泥及雜菌放上蓮藕片上一齊食,蓮藕片比較辣但很香口,黃豆泥中和左雜菌既辣味,而且黃豆泥既感覺像醬,味很淡。老闆稱這個菜的靈感是來自麻婆豆腐,所以以改良版麻婆豆腐命名。Eel Fillet: $278Risotto with

Kuih pie Tee

Kuih pie Tee: $128

Mapo Tofu
炸蓮藕

Mapo Tofu: $98

Eel Fillet

Eel Fillet: $278
Risotto with choi sum and Celtuce, red wine jus
對於喜愛意大利粉既我點可以唔試吓你,是用意大利米配上魚湯煮成,口感有啲啲硬,但唔係生吉的感覺,很正宗意大利飯啊,很好食呢。鱔是煎的再淋上紅酒煮,皮很脆,肉很厚又彈牙,淡淡紅酒味,啱食。

Beef short ribs

Beef short ribs: $298
Kale, polenta, Cornick, Redang Sauce
巴東牛肉、巴東汁,以慢煮方式烹煮,肉很結實絕不鞋口,牛肉味濃又多汁,配上巴東汁極好味😋

Chestnut Madeleines: $68
Guilin Chinquapin, Dried Mandarin peel (2pcs)
粟子及陳皮味嘅小蛋糕,配上吉士汁立刻提升味蕾感受,熱辣辣食好正😋

Passion fruit soda

Passion fruit soda: $58
熱情果梳打很好飲👍🏻,仲要有果籽咬下,即刻覺得個飲品無咁悶。

2022-11-03
Kuih pie Tee
Mapo Tofu
炸蓮藕
Eel Fillet
Beef short ribs
Passion fruit soda
2022-11-01 86 浏览
Goldfinch😋😋😋愛中愛西多國菜中環普慶街有新裝修的西餐廳、裝修清新以「雀」為提的fusion 菜式、大廚係法國學廚藝、回港後發揮西廚才藝融滙中國的食材、以西式烹調嘅新穎fusion 菜、特色有噱頭!用心製作😘😘 Small( tarter) Kuih Pie Tee$128 : Toro Tartare、Grape、Wasabi and Lemon Jelly (2pcs) 吞拿魚粒加左wasabi 做成他他、放置在炸到脆卜卜脆皮(撻盒)面上再加鲜提子片、店主話可提升味道、確實真係可提升味道、仲好夾、加埋賣相超🉐️👍🏻清新不油膩!Big (Main course)Eel Fillet $278 : Risotto with Choi Sum and Celtuce、Red Wine Jus鰻魚係好好食材、鮮甜爽口彈牙、一口一口咬有嚼口、配埋菜芯頭fusion 意大利飯、好特色、迎合店主創意、以中西食材文化交流、特色、出色!👏🏻Beef Short Ribs $298 : kale、Polenta、Cornick、Redang Sauce牛係我致愛、必食、香濃嘅牛肉味、肉質嫩滑、配

😋😋😋
愛中愛西多國菜

Small( tarter)
Big (Main course)
Beef Short Ribs $298 : kale、Polenta、Cornick、Redang Sauce牛係我致愛、必食、香濃嘅牛肉味、肉質嫩滑、配合菲律賓cornick、用 巴東牛肉汁烹調、好juicy 、再加栗米汁配碟底、哈哈😄食到舔舔脷
Dessert
PomeloTart $88 : Pomelo and Orange Blossom Creme Patissiere、Torched Matou Wentan Pomelo、Maqaw⋯⋯法式撻面鋪🈵️橙花奶油和柚子、柚子火灸🔥、賣相好吸引、上碟前再加台灣特色檸檬鹽、將甜品升華、甜品更yummy yummy
Chrysanthemum pu’er $98
u’er Basque Cheesecake 、Chrysanthemum Ice Cream、Cardamon Crumble、Rasepberry重頭芝士蛋糕加左普洱茶、色、香、味俱全、配食的雪糕有香濃菊花香味、雪糕好creamy、法式甜點、中西合璧、超正!
Drink:
Latte $40 and Cappuccino $40
拉花🌹咖啡、好靚、真❤️製作😋😋
No service charge 😘😘
員工熱誠、細心服務👍🏻👍🏻

#中西文化#創意#fusion#
  • Kuih  pie  ter
  • Latte
  • Cappuccino
2022-10-31 54 浏览
餐廳環境清幽, 感覺好chill!😎好適合幾個朋友聚會, 望住酒杯底,🥂一邊食嘢一邊傾吓偈! 餐廳外牆同內牆嘅畫都係老闆朋友親身畫上去嘅🦜🌿🌻🌺令人感覺處於世外桃源一樣!🌴🌱🌸🌼啲食物到嘅時候老闆又好細心介紹每一個菜嘅烹調方法, 有咩配料同醬汁!🥰Mapo Tofu: 同我哋平時食開嘅手中式麻婆豆腐好唔同, 豆腐清甜滑溜👶🏻配搭大豆鷹嘴豆泥加辣蘑菇🌶️極惹味, 唔會好辣再加上炸蓮藕非常特別, 炸到卜卜脆, 全部夾埋一齊食別有一番風味!😋湛江雞配炒西蘭花🥦雪耳雲耳: 雞🐥係慢煮所以肉嫩多汁唔會好乾好鞋口再加上外皮有煎過皮脆! 食到帶有柑桔柚子🍊香唔會酸有少少甜味, 點上蠔油🦪雞絲醬中和返超好味!🤤羊腩肉卷配甜燈籠椒皇帝菜: 廚師超有心機🥰肉卷係羊腩肉🐐一絲絲捲成嘅! 羊臊味唔會好重上面配搭果仁榛子中和返, 個青提子乾醬🍇超有驚喜超級好味🤩簡直絕配! 燈籠椒🫑同皇帝菜🥬勁甜, 作為配菜都唔會失色!👍🏻柚子撻: 賣相超吸引, 上面有燒過🔥嘅柚子可能係燒過所以更加香, 唔會酸好甜☺️老闆仲即場加咗少少馬告胡椒🧂帶有少少胡椒香唔會辣, 非常特別!👏🏻

2022-10-30 46 浏览
weekend explore中上環冇意中發現歌賦街附近有間新餐廳食fusion菜🍽入到去令我大開眼界👀好多謝金翅鳥🦅員工非常熱情,為我哋介紹食物因為weekend關係只有brunch menu📝最後我哋食咗egg royale🥯同vegetarian all day breakfast🥗egg royale有個非常脆嘅bagel因為佢哋有烘過配上煙三文魚同沙律菜非常refreshing🍀而且蛋熟到啱啱好vegetarian all day breakfast素嘅all day breakfast大家可能食得多不過今次餐廳用咗唔同嘅fusion菜去做all day breakfast 好跳岀框框例如用印尼天貝去取代傳統薯餅🥔越南春卷去取代腸仔炒蛋亦都好滑👅不得不提餐廳裝修餐廳牆上嘅金翅鳥🦅全部都係手畫🎨我哋都忍唔住問餐廳,其實隻雀仔代表咩🧐餐廳解釋用今次鳥嘅理念因為呢隻鳥食咗咩就會有咩顏色寓意you are what you eat 🧍🏻‍♀️🧍🏻🟰 😋另外如意唔同顏色就好似唔同地方嘅唔同食材可以fusion而且相信色彩繽紛嘅食物,可以令客人帶來開心嘅experience🥳btw餐廳提供
weekend explore中上環
冇意中發現歌賦街附近有間新餐廳
食fusion菜🍽

入到去令我大開眼界👀
好多謝金翅鳥🦅

員工非常熱情,為我哋介紹食物
因為weekend關係

炒蛋亦都好滑👅

不得不提餐廳裝修
餐廳牆上嘅金翅鳥🦅
全部都係手畫🎨
我哋都忍唔住問餐廳,其實隻雀仔代表咩🧐

餐廳解釋用今次鳥嘅理念
因為呢隻鳥食咗咩就會有咩顏色
另外如意唔同顏色就好似唔同地方嘅唔同食材可以fusion

btw餐廳提供嘅水世界級💯
看似清水但充滿新鮮檸檬味🍋
[ Goldfinch ]中環有多國美食,花多眼亂。有日經過見到呢間新開嘅餐廳,環境都唔錯,即管入去試吓。每個set lunch 都包咗一款starter &飲品。 ✿ 粟米濃湯配青檸葉炒BB粟米🌽個湯超好飲,粟米湯入面加左粟米芯,有口感之餘仲有青檸葉,配搭好有泰國風味,估唔到呢個配搭嘅餐湯都有驚喜一面👍🏻👍🏻✿ 馬友魚柳:黃薑椰菜花、意青瓜、焗車厘茄 🐟 $208香煎馬友,外脆內嫩,肉質好滑身。用黃薑粉整嘅椰菜花,香口又健康。✿ 湛江雞:本地臘腸及芥菜薯蓉,番茄蕃茜忌廉汁🐔 $208慢煮雞,雞胸位置都好滑,加埋個薯蓉不得了,呢個款式嘅配搭好特別,整得好惹味!總結🫦隱世特色fusion 餐廳,大廚將法國菜加入番亞洲人既口味,特別得嚟又好味😋食材高質。而家新開張lunch set 有15% off,好抵食呀!✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Goldfinch地址:中環善慶街2號地舖電話:97627528✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ Goldfinch ]

每個set lunch 都包咗一款starter &飲品。

✿ 粟米濃湯配青檸葉炒BB粟米🌽

✿ 馬友魚柳:黃薑椰菜花、意青瓜、焗車厘茄 🐟 $208