之後仲諗住去開日本試吓,原來已經喺香港開咗首間海外分店,行過見到好多人🥰店內有個大櫥窗,可以欣賞整個製作過程被譽為拿破崙界的「天花板」,好似話係用自家研發的機器壓製,所以酥皮做出特別脆薄香口。而且為咗保留💯口味,大部分原食材由日本或海外直送,而店員都係😂招牌拿破崙Mille-pressé 一共有8️⃣款甜,及4️⃣款鹹,我就食咗最受歡迎的「原味士多啤梨🍓」,士多啤梨都係由日本🇯🇵嚟,果香帶微酸,配上幼滑忌廉,及酥脆餅皮,口感豐富。另外仲有香港🇭🇰限定口味~奶茶忌廉芒果配黑糖核桃用咗香港特色奶茶🧋製成忌廉,配上芒果🥭,加入黑糖核桃,茶香突出水果清新🌿

店內有個大櫥窗,可以欣賞整個製作過程

另外仲有香港🇭🇰限定口味~奶茶忌廉芒果配黑糖核桃

1K
2023-09-17 64 浏览
日本人氣過江龍Gariguette正式登陸香港!之前去日本旅行未有品嚐到,如今於香港開設首間海外分店,當然要來打卡啦!主打圓形夾心法式千層酥mille presse,內餡有鹹有甜,任君選擇。甜味更可以選擇雙拼,一次過享受兩種口味,適合心多的客人。拿破崙Mille-pressé現場即叫即製,客人能看到整個製作過程,令人口水直流!Napoléon / 原味士多啤梨 ($165)酥皮金黃薄脆,香滑的特製吉士忌廉上鋪滿士多啤梨,單是看看已令人心花怒放!酥皮非常鬆化,每一啖都集合了香滑、酸甜、軟脆,層次豐富,味蕾大滿足,令人回味無窮!
Napoléon / 原味士多啤梨 ($165)
試食活動
*✲゚*。 🇯🇵ɢᴀʀɪɢᴜᴇᴛᴛᴇ 🍓 日本人氣法式千層酥香港開左分店喇😋Gâteau Mille-pressé ✨ 喺日本Tabelog 有3.47分 (*´∀`)~之前去福岡🇯🇵 已經食過但係果陣🍓味已經sold out 食唔到🥹所以香港分店開張即刻去左😍同日本一樣有12款甜鹹口味唔同地方仲有唔同限定口味架🙆🏻‍♀️香港有奶茶忌廉芒果配黑糖核桃🥭京都就有抺茶💚同焙茶🤎呢個Gâteau Mille-pressé絕對係拿破崙界天花板💖個千層酥皮真係非常香脆 而且滿滿牛油香🧈之前去日本食果個 面頭焦糖再厚身少少 會再甜啲🤏🏻有選擇困難症嘅人 中間個餡可以叫Half-Half試到唔同味😋一個都幾大份 足夠2-3人share🫶🏻建議買完即食 放得耐可能會淋左會冇咁好食🥺今次終於食到Napoléon士多啤梨味 🍓再encore埋Pistache & Framboise 開心果忌廉覆盆子😍包裝同味道同日本幾乎一樣 即使唔去日本都試到😆不過香港定價比日本貴🙈因為唔少食材由日本 法國 意大利直送✈️加上開喺銅鑼灣黃金地段 @hkfashionwalk 租金會貴啲🫣-✨ Napoléon 原味士多啤梨
*✲゚*。 🇯🇵

今次終於食到Napoléon士多啤梨味 🍓
包裝同味道同日本幾乎一樣 即使唔去日本都試到😆
不過香港定價比日本貴🙈
因為唔少食材由日本 法國 意大利直送✈️
✨ Napoléon 原味士多啤梨 ($165; Half-Half $88)
✨ Pistache & Framboise 開心果忌廉覆盆子 ($155; Half-Half $85)
📍GARIGUETTE @mille_feuille.gariguette
𝐇𝐎𝐍𝐆 𝐊𝐎𝐍𝐆 @gariguette_hk
銅鑼灣百德新街42-48號 Fashion Walk 地下D號舖

《GARIGUETTE - 銅鑼灣》呢幾日成日都見到人食,自己都流曬口水啦🤤GARIGUETTE 拿破崙 Mille-pressé 正式登陸香港啦,😏襯tea time 無咁多人既時候,我終於走左去試啦😝香港分店今次仲推出左香港限定口味💁🏻‍♀️奶茶忌廉芒果配黑糖核桃 $168當日都見到好多人揀呢個款呢😉店鋪一共提供12款拿破崙,食材有90%都係由日本、法國及意大利等地輸入,再由特製機器於店內製作呢款甜點,保證新鮮香脆🥰招牌拿破崙既口味咁多,不過作為開心果控既我,見到個menu上面有開心果option既時候,又點會唔試下呢💁🏻‍♀️開心果忌廉覆盆子 $155佢呢一款拿破崙既餡料用上濃厚開心果忌廉,再配埋酸甜覆盆子醬,開心果醬唔會太甜而又帶有nuts香氣,同覆盆子醬永遠都咁合拍呢,😍個外皮脆卜卜又有啲焦糖既甜味,成件事好平衡,配埋杯咖啡當下午茶就一流啦
《GARIGUETTE - 銅鑼灣》

💁🏻‍♀️開心果忌廉覆盆子 $155

• 開心果忌廉覆盆子
  • 奶茶忌廉芒果配黑糖核桃
在7月的時候於東京吃過人氣大熱店GARIGUETTE 的拿破崙後覺得很美味,得知海外首間分店近日已在香港銅鑼灣Fashion Walk 開幕,便急不及待再去吃了.不論是裝修還是款式,香港店跟日本店都十分相似,一樣提供12款拿破崙跟日本店同步❤️除此之外,香港店更推出香港店限定口味呢‪ෆ ̖́-‬.▫️Salmon & Avocado / 牛油果煙三文魚[煙三文魚‧牛油果酸忌廉‧洋蔥‧甜椒粉‧薯蓉‧蒔 蘿蛋黃醬]$168.▫️mangue thé au lait/香滑奶茶忌廉芒果[奶茶忌廉/芒果/黑糖核桃]$168*香港店限定口味.由於上次在東京叫了甜味,加上lunch time我這次叫款鹹味,拿破崙餅皮散發濃郁的牛油香氣,薄而鬆脆,中間再有份量不少煙三文魚、牛油果酸忌廉及各種配菜,實在很美味.另一塊是香港限定口味,具香港地道特色的奶茶忌廉,配上甜中帶一絲微酸的芒果,再加入黑糖核桃,三款食材搭起來很讚,口感也很豐富呢❤️.如果喜歡我的𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)請收藏並𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b

❤️除此之外,香港店更推出香港店限定口味呢‪ෆ ̖́-‬
▫️Salmon & Avocado / 牛油果煙三文魚

▫️mangue thé au lait/香滑奶茶忌廉芒果
[奶茶忌廉/芒果/黑糖核桃]$168
*香港店限定口味

另一塊是香港限定口味,

午餐
2023-09-17 38 浏览
gariguette在日本人氣很高,招牌夾心法式千層酥很受歡迎,終於在銅鑼灣開分店,非常開心。餐廳的座位不多,但你可以透過玻璃窗看到店員們製作千層酥的過程,這讓整個用餐體驗更加有趣。gariguette的菜單完全按照日本的材料和食譜來製作,確保了原汁原味的口感和風味。他們的招牌夾心法式千層酥提供了多種口味的選擇,無論你喜歡鹹點還是甜點,都能找到合適的選擇。而且,你可以自由選擇兩種口味,以半份的價格品嚐這兩款美味。我買一個雙拼口味。包裝非常仔細,不過我覺得應該立刻吃,因為放久了會影響餅皮酥脆感。首先是NAPOLEON口味,這款千層酥內夾有士多啤梨,搭配杏仁脆酥和特製吉士忌廉。士多啤梨的鮮甜與吉士忌廉的濃郁完美融合,而且餅皮很脆,讓人回味無窮。另一個口味是Pistache & Framboise,它以開心果和覆盆子為主要成分。濃郁的開心果忌廉和酸甜的覆盆子相互呼應,給人一種獨特的口感體驗,香氣四溢,比較適合喜歡甜的朋友。

外卖自取
試食活動
日本大熱𝙂𝘼𝙍𝙄𝙂𝙐𝙀𝙏𝙏𝙀首間海外分店終於登陸香港✨ 主打圓形鏤空造型既拿破崙千層酥,即叫即製,有多款口味選擇❤️ 包裝設計方便食用,仲好啱打卡😍❀ NAPOLÉON|原味士多啤梨 🍓❀ Citron & Miel | 蜂蜜檸檬忌廉 🍋想一次過食晒兩款味道就揀咗Half-Half❤️ 薄脆既杏仁拿破侖脆酥表面有層焦糖,入口好酥脆,亦帶牛油香☺️ 最signature既士多啤梨口味加入特製吉士忌廉,再鋪滿士多啤梨,酸酸甜甜好滋味🥰 而另一款口味以自家製蜂蜜檸檬及清爽檸檬忌廉製成,味道更加清新,甜而不膩😝✨ 除咗有8款甜味及4款鹹味千層拿破崙,香港分店更推出限定口味「香滑奶茶忌廉芒果」,以奶茶忌廉、芒果及黑糖核桃製作,茶味香濃又重果香味👍🏻

❀ NAPOLÉON|原味士多啤梨 🍓
❀ Citron & Miel | 蜂蜜檸檬忌廉 🍋

試食活動
✔️士多啤梨拿破崙 $165之前講唔停去東京分店都勁多人排隊🤧 不過係日本食過真係好食🥹 所以講唔停見到佢喺香港開分店即刻去咗試~佢被譽為拿破崙界的天花板😳 聽講佢哋嘅機器係自家研發同擁有專利 果然食落去酥皮真係特別脆薄 層次分明🥰 講唔停嗰日都係外賣帶走 隔咗幾個鐘先食仍然好鬆脆😮 而且會比la vina 嗰款更加輕盈🤤 而中間嘅custard cream完全唔會過份甜膩 加埋酸酸甜甜嘅士多啤梨係真係高分之作👍🏻 唯獨價錢比同類型嘅產品較進取🥺 不過間唔中食吓都OK嘅~ 下次想試埋香港限定嘅奶茶忌廉芒果口味😝
✔️士多啤梨拿破崙 $165

試食活動
日本過江龍甜點超人氣大熱GARIGUETTE 首間海外分店登陸香港啦(✿∂‿∂✿)喺銅鑼灣Fashion walk正式開幕以獨有圓形拿破崙Mil le-pressé作為甜點賣點(๑˘ ₃˘๑) 造型超靚。GARIGUETTE Mill e-pressé以獨特嘅技巧將酥皮做出脆薄而細膩嘅口感⭐️用最短時間高溫烘烤餅皮٩(๑❛ᴗ❛๑)۶keep到餅皮鬆化感亦都有牛油香氣,香脆美味度爆燈。▪️Napoléon▪️原味士多啤梨▪️🍓士多啤梨口味係用日本士多啤梨配埋香甜幼滑吉士忌廉醬🤤配以杏仁拿破侖脆酥,口感好正。ps: 杏仁拿破崙脆酥得原味士多啤梨口味至有另一款嘅係(๑˘ ₃˘๑) GARIGUETTE香港店嘅限定口味:▪️mangue thé au lait▪️香滑奶茶忌廉芒果▪️香港特色風味嘅奶茶製成嘅奶茶忌廉,真係超有心思٩(๑❛ᴗ❛๑)۶加埋新鮮芒果同埋黑糖合桃配搭,超特別嘅一款👍🏻另外仲有好多唔同口味嘅甜點同埋鹹點選擇ヽ( ★ω★)ノ另外仲提供咖啡或者茶等飲品,單點或者配埋套餐都可以(✿∂‿∂✿)

▪️Napoléon▪️原味士多啤梨▪️🍓

士多啤梨口味係用日本士多啤梨配埋香甜幼滑吉士忌廉醬🤤

香滑奶茶忌廉芒果
加埋新鮮芒果同埋黑糖合桃配搭,超特別嘅一款👍🏻

下午茶
原味士多啤梨
之前去過大阪同福岡都好,就系就唔啱時間,所以佢喺香港開,就即刻去咗食!有齊12本日本嘅口味,有甜有咸,亦都可以叫半份,兩個口味都滿足到!鋪頭還原返東京店嘅樣貌,簡直好似去咗日本一樣!叫咗signature士多啤梨味,同埋一個Ham and Cheese~ 香甜嘅士多啤梨加埋畫滑滑嘅cream~再配埋佢哋松脆嘅圓形拿破侖餅,超邪惡!但系酥酥脆脆,勁香牛油香味!Ham and Cheese,咸咸香香仲要拉到絲!拿破侖都保持到松脆。透明玻璃度睇到佢哋嘅廚房,可以睇到佢哋整酥皮拿破侖嘅過程。打卡感滿滿~ 專利嘅器材都係由日本運過嚟,咁樣唔使去日本都可以享受到日本嘅美味了

鋪頭還原返東京店嘅樣貌,簡直好似去咗日本一樣!

試食活動
【首間海外分店🎉味道多達12款😽】/////GARIGUETTE前幾日由東京表參道過江龍到香港 有過半日本員工都係香港店👏🏻香港店有限定奶茶芒果味 配搭新鮮特别😌拿破崙千層酥透過法國傳統不斷改良 小店有大塊透明玻璃會見到店員用磅計住每份材料份量 為求客人食到最足料嘅出品 認真有誠意😍.👉🏻Half-half (士多啤梨+開心果忌廉覆盤子)$88+$85小編想試唔同款式 就一次過揀兩款 咁拿破崙就有雙重口味🤩紙盒用型格黑色做主調 設計好似傳統CD盒 充滿玩味感 仲有品牌士多啤梨圖案🍓.酥皮餅皮採用100%發酵牛油製作而成 表面有焦香 以自家熱壓機熱壓 高温度制作保持暖笠笠温度 同時有脆身口感( ;´Д`).餡料有士多啤梨切片 以及開心果忌廉覆盤子 士多啤梨有自然甜🤭開心果忌廉甜中帶有開心果粒粒 加上覆盤子酸甜味道分明~——-📍GARIGUETTE (銅鑼灣)銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖
【首間海外分店🎉味道多達12款😽】
/////

——-
📍GARIGUETTE (銅鑼灣)
2023-09-11
10 分钟 (外卖自取)
試食活動
早前去大阪旅行排大半小時先試到呢款日本超人気打卡甜品估唔到已經開到嚟香港唔洗搭飛機都食得到喇...仲要喺銅鑼灣地點好方便.仲要有堂食位置隔住玻璃睇住店員用心即製食過一次真係會令人念念不忘有甜 同 鹹 加入唔同配料同食材每款都好吸引甜點仲可以揀兩款口味雙拼士多啤梨係皇牌.所以點都要試✨原味士多啤梨 拼 朱古力忌廉香蕉果仁外層杏仁拿破崙脆酥吱上幼滑嘅吉士忌廉 同 新鮮士多啤梨另一邊係朱古力忌廉添上香脆焦糖果仁 同 新鮮香蕉味道甜而不膩外賣隔咗半日先食.依然酥脆鮮甜記得要試埋✨芒果+奶茶喺日本都食唔到嘅💥香港限定口味💥除咗堂食之外,外賣返屋企依然非常香脆
早前去大阪旅行
排大半小時先試到呢款
日本超人気打卡甜品

估唔到已經開到嚟香港
唔洗搭飛機都食得到喇...
仲要喺銅鑼灣地點好方便.仲要有堂食位置

外賣隔咗半日先食.依然酥脆鮮甜

記得要試埋
✨芒果+奶茶
喺日本都食唔到嘅💥香港限定口味💥

除咗堂食之外,外賣返屋企依然非常香脆

試食活動
GARIGUETTE首家海外分店位於銅鑼灣fashion walk!店鋪門面以性格黑色為主,同佢嘅甜美千層酥形成強烈對比🤣 之前係日本都冇機會食過,今次第一次食就試左GARIGUETTE 嘅signature 原味士多啤梨千層酥🍓 如果想試多d 唔同口味嘅朋友仲可以叫half half 添!唔想食甜可以叫鹹,見到有一款芝士拉絲都好吸引🤩 Order 完之後就可以過隔離玻璃窗睇住整千層酥嘅過程😍 GARIGUETTE 有部自家研發嘅壓製機,令千層酥口感薄得黎又層次分明,非常鬆脆!新線整出黎嘅拿破崙就會攞過隔離加入餡料🥰 睇住職員將千層酥鋪滿士多啤梨真係令人食指大動🤩 攞到千層酥之後我都唔敢怠慢😂雖然佢就算外帶都可以保持鬆脆,但係我都想新鮮食左佢🤣 快快手打完卡就立刻品嚐!將千層酥一攞出膠袋就聞到好香牛油味,一啖咬落去真係非常鬆脆😭 係天花板千層酥嘅口感同味道😭 士多啤梨帶香濃帶少少酸味,千層酥面頭有糖漿同埋杏仁片,配埋特製忌廉,酸甜層次分明,清爽味美!香港店仲有款特別口味,係奶茶芒果😍下次再黎試下先🥰
原味士多啤梨千層酥

香港店仲有款特別口味,係奶茶芒果😍下次再黎試下先🥰
原味士多啤梨千層酥
2023-09-14 69 浏览
拿破崙 Mille-pressé有唔同鹹甜既口味可以選擇, 其中以原味士多啤梨最人氣, 只有呢個口味配杏仁拿破侖脆酥, 想食多啲口味既可以揀半半, 咁就可以一次過食到兩隻味喇😍 另外仲有香港限定既奶茶忌廉芒果配黑糖核桃口味😉 仲特別由日本引入左機器專係製造脆酥, 材料80%都係黎自日本, 香港都食到日本既味道🤩Half-Half 🍓($170)脆卜卜既焦糖脆酥甜度剛好, 夾住兩款口味既配料✨開心果忌廉覆盆子濃厚開心果忌廉配上酸甜覆盆子食落好清爽, 酸酸既覆盆子中和左脆酥既甜✨原味士多啤梨清甜既士多啤梨配上幼滑既特製吉士忌廉超夾呢度既店面走水泥風路線, 所有食物即叫即整, 製作程可以係玻璃窗度見到, 味道一定唔會令你失望, 經過一定要去試下🤓

Half-Half 🍓($170)
脆卜卜既焦糖脆酥甜度剛好, 夾住兩款口味既配料
✨開心果忌廉覆盆子

✨原味士多啤梨
清甜既士多啤梨配上幼滑既特製吉士忌廉超夾

試食活動
GARIGUETTE登陸銅鑼灣!必試香港限定奶茶芒果味之前被瘋狂洗版既GARIGUETTE終於黎香港!鋪頭選址銅既 fashion walk香港店同日本一樣有 12 款口味,至於價錢就比日本貴🫣,最 signature 既 Napoléon 要$165!📍香港限定 香滑奶茶芒果 $168 黎到香港當然有限定口味啦,香滑奶茶忌廉芒果用港式奶茶做吉士忌廉,配埋芒果再加黑糖核桃,個味道係幾清新同層次感~📍 原味士多啤梨x伯爵紅茶忌廉杏脯(half half $88+$78) 貪心既人(即係我) 當然係揀 half half,一次過可以試兩款吖望住店員即叫即整,慢慢鋪啲士多啤梨好治療~~因為佢地個酥皮即整所以入口超酥脆超重牛油香上面微微焦糖香加埋士多啤梨剛剛好一啲都唔覺得膩😍🤤🤤#大口在銅鑼灣#銅鑼灣美食#打卡餐廳#銅鑼灣新餐廳 #GARIGUETTEHK#銅鑼灣甜品店#法式千層酥#拿破崙#fashionwalk#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#like4like#followme
GARIGUETTE登陸銅鑼灣!必試香港限定奶茶芒果味

📍香港限定 香滑奶茶芒果 $168

📍 原味士多啤梨x伯爵紅茶忌廉杏脯
(half half $88+$78)

望住店員即叫即整,慢慢鋪啲士多啤梨好治療~~

#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#like4like#followme#photooftheday#foodoftheday