-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍪🍩🍪🍩🍪🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🥢士多啤梨圖形法式千層酥 $168 🆙一直係日本爆紅嘅GARIGUETTE 終於開到嚟香港!上次去日本表參道嘅GARIGUETTE好多人排隊,打晒蛇餅,唯有狠心放棄😮‍💨。今次終於嚟咗香港開分店,所以專程喺開幕第一日就去買嚟食🥰。佢嘅酥皮好脆口,每一啖都有嘅層次感好豐富。酥皮之間夾著嘅鮮奶油同士多啤梨,質感好滑順,帶出咗淡淡嘅cream同士多啤梨嘅甜酸味道。甜甜嘅設計都好細心,可以單手咁拎住佢嚟食,有個膠袋包住又唔會搞到成手都係cream。仲有十幾種嘅唔同口味嘅法式千層酥可以選擇,好想再次嚟試埋其他味🤤。😇 評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀 😇 食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8.5/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 8/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 8.375/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍪🍩🍪🍩🍪🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺️ GARIGUETTE 銅鑼灣Fashion Walk百德新街42-48號地下D舖#bakdiu甜品 #bakdiu灣仔區 #bakdiu銅鑼灣

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍪🍩🍪🍩🍪🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍪🍩🍪🍩🍪🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺️ GARIGUETTE
銅鑼灣Fashion Walk百德新街42-48號地下D舖

2023-09-22 166 浏览
之前係東京都食唔到既Gariguette 竟然係香港食到! 🤩 估唔到佢地係銅鑼灣開左 唔鐘意排隊但太想試既關係 就give in左 🤣 好彩都唔洗排好耐 究竟worth 唔worth the hype?!所有材料都係由日本直送香港 每款Mille-pressé都係現場即叫即整 仲係透明玻璃比客人睇住製作過程 (成件事好日本😂)全程勁多人係度輪住影🤣第一次食一定係食signature士多啤梨法式千層酥($165) 🥰 入面有滿滿custard cream 再放士多啤梨係面 士多啤梨可以中和返custard cream既膩 食落酸酸甜甜 好正🤩 同其他香港鋪頭既千層酥比較既話 覺得Gariguette 既脆酥牛油香重D 上面仲有杏仁片 好有杏仁香! 份量大D 所以都建議share ~~ 唔係可能會覺得漏最好係有得揀half half 可以試兩隻味! 咩味都想試既就岩哂🤣不過價錢就唔算親民 但都會等少D人排隊時再戰🤓Encore指數 🌟🌟🌟🌟

不過價錢就唔算親民 但都會等少D人排隊時再戰🤓

Encore指數 🌟🌟🌟🌟

2023-09-21 50 浏览
最近都一路聽到身邊有朋友「返鄉下」(去日本旅行) ,實在特別想念係日本既美食🍱,而目前仲未有計劃既我,幸好最近有日本過江龍黎咗香港喇~試試「原味士多啤梨」🍓,GARIGUETTE 杏仁拿破侖脆酥嘅嗰份香脆感係與坊間嘅非常之與眾不同,唔會過硬,有令人想食完一口又一口嘅魔力,吉士忌廉與士多啤梨更能令香甜感🆙真心每款都好吸引,假如跟我一樣有選擇困難症嘅話,大部份選擇都可以選擇half-half🌓,咁就可以多試一款口味啦~ 意想唔到嘅係咸食都好有驚喜,特別係「雙重芝士火腿」🧀,車打芝士與水牛芝士完美融合,與火腿搭配與拿破崙更加係perfect match,如果可以同人開心share就更好喇~🥳P.S. 據了解店舖設計概念係源自東京表參道分店,工業風既感覺特別啱晒鍾意打卡影相嘅朋友🤳📷,仲可以一睹整個過程添架!

六月份去福岡一嘗人氣店GARIGUETTE 拿破崙Mille-presse✨一直念念不忘🥰好開心首間海外分店於銅鑼灣Fashion Walk正式開幕🎊圓形鏤空拿破崙Mille-presse,圓形餅面可視酥餅內餡的鏤空設計,GARIGUETTE被譽為拿破莆界的「天花板」。自家研發並擁有專利的機器壓製,再加上獨特的技巧將酥皮做出脆、薄、細膩無比的口感,絕對係百分百還原日版味道❤️‍🔥香港店提供的12款拿破崙,款式跟日本店同步。招牌拿破崙Mille-presse 有8款甜、4款鹹,仲有香港限定口味❗️以士多啤梨為賣點的 「Nepoleon」(原味士多啤梨)最具人氣,果香濃而味帶酸,配上特製忌廉,酸中帶甜清爽味美,跟香脆餅皮形成強烈的對比,口感豐富。

外卖自取
2023-09-21 129 浏览
-GARIGUETTE📍銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖*・゜゚・*:.。..。.:*・'・*:.。. .。.:*・゜゚・*終於都試左日本既過江龍甜品店、所有材料、酥皮、吉士忌廉同生果都係由日本空運新鮮到港、今日晏晝12點半都要排成20分鐘😹快啲睇下值唔值得去試啦~🍓士多啤梨mix香蕉古古力 $88 + $78-貪心的社畜魚又叫mix黎試哂兩個味😹個焦糖酥皮好鬆脆、吉士亦好creamy每1啖都食到餡~2個味比較既話、士多啤梨比較好食!但其實試埋古古力都只係加多1蚊可以1試啊~-🧀 雙重芝士火腿 $148-UM…雖然都好酥脆、但原來鹹味既酥皮係冇焦糖面、相對之下冇咁好食、入面既芝士同火腿都十分普通、UM $148… UM…-士多啤梨味又真係好好食喎!除左價錢比較貴同埋要排好耐隊之外、都真係推薦大家去試下既既、希望熱潮過咗之後唔使排咁耐啦🍓
GARIGUETTE

🍓士多啤梨mix香蕉古古力 $88 + $78
🧀 雙重芝士火腿 $148
2023-09-20 106 浏览
【銅鑼灣•GARIGUETTE 】————————————————————————日本🇯🇵GARIGUETTE開店兩年已有數間分店。過江龍來到香港開店🥰前排大阪遊專程去食,愛上了,估唔到香港咁快開店,仲要係海外首店,一於支持❤️GARIGUETTE咸甜各有,香港限定「奶茶忌廉芒果配黑糖核桃」都值得一試。🍯|NAPOLÉON |HKD 165用上日本產的士多啤梨🍓加上特製吉士忌廉,配杏仁拿破倫脆酥。咬落薄脆鬆化,散發陣陣牛油香,帶岀杏仁香味。吉士忌廉甜甜的,與士多啤梨的酸甜中和了。店舖有洗手位置,給予客人食後使用。
【銅鑼灣•GARIGUETTE 】
————————————————————————

🍯|NAPOLÉON |HKD 165

店舖有洗手位置,給予客人食後使用。
試食活動
望穿秋水·終於唔洗飛去日本都食到日本超人氣GARIGUETTE 拿破崙首間海外分店· 正式登陸銅鑼灣Fashion Walk作為第一間海外店從用料選材到每個製作細節都一絲不苟務求保證味道·質量百分百還原而香港店同日本一樣提供12款拿破崙款式仲有提供咸味選擇· 同一半一半口味岩哂心多多既香港人!•點完餐仲可以睇住店員製作你既拿破崙由餅皮到內餡· 都用磅去計算每個細節· 都非常講究!•當然要一試最人氣Nepoleon|原味士多啤梨外層餅底香脆鬆化· 帶焦糖效果餅面添加杏仁增加口感裡面吉士醬加埋超多士多啤梨整個組合配搭得好好· 難怪會成為人氣之作!香港店限定·奶茶忌廉芒果口味奶茶製成香滑忌廉,配上芒果同黑糖核桃芒果香甜更突顯出奶茶茶香· 非常有特式

望穿秋水·終於唔洗飛去日本都食到
日本超人氣GARIGUETTE 拿破崙
首間海外分店· 正式登陸銅鑼灣Fashion Walk

作為第一間海外店
從用料選材到每個製作細節都一絲不苟
務求保證味道·質量百分百還原

而香港店同日本一樣提供12款拿破崙款式
仲有提供咸味選擇· 同一半一半口味
岩哂心多多既香港人!

點完餐仲可以睇住店員製作你既拿破崙
由餅皮到內餡· 都用磅去計算
每個細節· 都非常講究!

當然要一試最人氣Nepoleon|原味士多啤梨
外層餅底香脆鬆化· 帶焦糖效果
餅面添加杏仁增加口感
裡面吉士醬加埋超多士多啤梨
整個組合配搭得好好· 難怪會成為人氣之作!

香港店限定·奶茶忌廉芒果口味
奶茶製成香滑忌廉,配上芒果同黑糖核桃
芒果香甜更突顯出奶茶茶香· 非常有特式

2023-09-20 139 浏览
喺日本開過嚟香港嘅GARIGUETTE 拿破崙Mille-pressé現場即叫即製所有機器同埋材料都係從日本總店直送香港,酥皮採用100%發酵牛油製作而成,並且都邀請咗日本嘅店長嚟香港監督製作過程,以確保100%還原日本味道!今次我選擇左half half ($85+$85)即係可以選擇兩種唔同嘅味道雙拼一定唔少得揀招牌主打口味Napoléon(原味士多啤梨拿破崙 Mille-pressé),而另一款味道,我就選擇咗伯爵茶蜜桃。外皮好鬆脆,有楓糖漿嘅味道。圓形嘅外型顛覆咗傳統嘅拿破崙形象喺條街度都可以食得好自如吉士醬奶味濃郁,唔算好甜配上士多啤梨,清新怡人另一款伯爵茶蜜桃都有好濃郁茶味唯一嘅缺點就係價錢都算貴,試過一次就夠
喺日本開過嚟香港嘅GARIGUETTE

拿破崙Mille-pressé現場即叫即製

今次我選擇左half half ($85+$85)
即係可以選擇兩種唔同嘅味道雙拼

外皮好鬆脆,有楓糖漿嘅味道。
圓形嘅外型顛覆咗傳統嘅拿破崙形象
喺條街度都可以食得好自如
吉士醬奶味濃郁,唔算好甜
配上士多啤梨,清新怡人

另一款伯爵茶蜜桃都有好濃郁茶味

唯一嘅缺點就係價錢都算貴,試過一次就夠

日本大熱夾心法式千層酥「GARIGUETTE」終於來到銅鑼灣開店!東京表參道GARIGUETTE 憑招牌Mille-pressé於香港一共推出了12款招牌口味,同時亦有香港限定「芒果奶茶」口味!🌟Strawberry Napoleon零售價:$168每一層酥脆的酥皮都堆疊著豐富的吉士和新鮮日本草莓,營造出美味的層次感。咬下去時,酥皮輕盈鬆脆,搭配新鮮草莓的清甜,濃郁吉士口感平衡了草莓的酸甜,創造出絕美的口味平衡。唯一就是價錢稍高。🌟Chataignes & Cassis 零售價:$155酥皮的脆度與栗子的香甜完美融合,而黑加侖子則為整個口感增添了一絲酸爽的平衡。每一口都能感受到栗子的濃郁與黑加侖子的鮮明,帶來令人驚艷的口味體驗。🔍餐廳:GARIGUETTE🏠地區:銅鑼灣📍地址:銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖

🌟Strawberry Napoleon
零售價:$168

每一層酥脆的酥皮都堆疊著豐富的吉士和新鮮日本草莓,
營造出美味的層次感。
咬下去時,酥皮輕盈鬆脆,
搭配新鮮草莓的清甜,
濃郁吉士口感平衡了草莓的酸甜,
創造出絕美的口味平衡。
唯一就是價錢稍高。

🌟Chataignes & Cassis
零售價:$155

酥皮的脆度與栗子的香甜完美融合,
而黑加侖子則為整個口感增添了一絲酸爽的平衡。
每一口都能感受到栗子的濃郁與黑加侖子的鮮明,
帶來令人驚艷的口味體驗。

🔍餐廳:GARIGUETTE
🏠地區:銅鑼灣
每次去日本必食既超人氣打卡美食🔥 GARIGUETTE 拿破崙Mille-pressé ✨登陸香港啦🎉🎉海外首間分店登陸銅鑼灣Fashion Walk 🌟日本公司代表更親自帶領專業團隊到港,保證百分百還原日本味道、口感🤩除咗原創口味,仲有香港限定口味添啊💡點餐後可以到櫥窗觀看整個製作過程👀由用料、份量、時間至溫度等,跟足日本店嚴格準則,從用料到每個製作細節都一絲不苟,還原百分百日本口味💯GARIGUETTE用上自家研發之專利機器壓製酥皮,做出超脆薄細膩口感😋 12款口味8甜4鹹,甜味必試招牌「Nepoleon」,以日本進口士多啤梨為賣點🍓鹹點口味推介「Jambon & Fromage」,雙重芝士火腿拿破崙穩佔社交平台打卡人氣頭3位,經高溫烤壓後半輕易拉出半溶芝士🧀今次揀咗開心果忌廉覆盆子配栗子忌廉黑加侖子🙋🏻‍♀️ HALF-HALF可以自選兩種口味,岩哂我呢D心大心細,兩種口味都想試哂既人😆😆選用法國栗子忌廉,帶自然甜味,唔會過份甜膩,黑加侖子酸酸甜甜,兩者平衡得剛好🤟🏻開心果忌廉覆盆子既開心果味道濃厚,甜度適中,覆盆子酸咪咪🥳一手拎起Mille-pressé咬落酥脆又鬆化,啖啖滋味大
選用法國栗子忌廉,帶自然甜味,唔會過份甜膩,黑加侖子酸酸甜甜,兩者平衡得剛好🤟🏻開心果忌廉覆盆子既開心果味道濃厚,甜度適中,覆盆子酸咪咪🥳一手拎起Mille-pressé咬落酥脆又鬆化,啖啖滋味大滿足👏🏻仲散發濃濃牛油香,每啖香脆軟滑且層次分明,超出色啊💖💖
仲有呢款出香港限定口味 - 奶茶忌廉芒果配黑糖核桃😍以香港特色茶飲為靈感研發出驚喜限定口味,香滑忌廉充滿奶茶香🧋配以酸甜多汁既芒果🥭夾雜黑糖核桃,散發水果清新香氣同時茶香突出,屠次感十足,有驚喜💡💡
GARIGUETTE Hong Kong
📍香港銅鑼灣Fashion Walk百德新街42-48號地下D舖
⏰ 12nn-8pm
2023-09-12
2023-09-19 111 浏览
來到日本第一間海外分店(銅鑼灣百德新街食街),雖然甜的會特設「Half-Half」點餐選擇,有鏤空拿破崙Mil le-pressé,(可視酥餅內餡的鏤空設計),最多人愛的士多啤梨,但我們因不太愛甜,就選擇了「Salmon & Avocado」(牛油果煙 三文魚)🤤。皮非常薄,一咬即脆,餡料為煙三文魚,牛油果酸忌廉,北海道十勝薯蓉,以及甜椒粉,洋蔥,蒔蘿蛋黃醬。由於店內有專利機器以最短時間高溫烘烤餅皮,防止牛油氧化。再加上獨特的技巧,就可以將酥皮做出脆薄而細 膩的口感。整體都能成功還原日本的感覺😚。但其實個人覺得可以試試香港限定口味 奶茶忌廉芒果配黑糖核桃而研發的「奶茶忌廉芒果」口味,奶茶製成香滑忌廉,配上酸甜多汁的芒果,並加入黑糖核桃作點綴收尾。🔹補充🔹香港分店的員工近半是來自日本總店,食材90%以上由日本進口。甚至店內由招牌、包裝到店員的圍裙都可找到象徵著GAR IGUETTE品牌形象的士多啤梨圖案。店舖設計都是還原東京表參道店面設計 ,可以親睹整個拿破崙製作過程,同時室外另設竉物友善半露天座位。🔹缺點🔹價錢為$168未必太多人會捨得食🥲
來到日本第一間海外分店(銅鑼灣百德新街食街),

整體都能成功還原日本的感覺😚。

但其實個人覺得可以試試

🔹補充🔹

🔹缺點🔹

價錢為$168
未必太多人會捨得食🥲

「Salmon & Avocado」(牛油果煙 三文魚)
2023-09-10
$168 (其他)
試食活動
「Salmon & Avocado」(牛油果煙 三文魚)
  • 牛油果煙 三文魚
2023-09-18 145 浏览
熱爆東京、大阪、福岡的GARIGUETTE 拿破崙Mille-presse 終於登陸香港銅鑼灣Fashion Walk❣️❣️❣️ 香港店有8款甜、4款鹹的拿破崙供應,與日本店同步🤩 其中以士多啤梨為賣點的「Nepoleon」最具人氣,我即試!另外還有香港限定口味「香滑奶茶忌廉芒果」亦好吸引🤤🎈NAPOLÉON(士多啤梨•日本產)杏仁拿破侖脆酥 /特製吉士忌康/日本士多啤梨 $165 (Half-Half $88)Nepoleon所用的士多啤梨全年均從日本入口,8、9月的士多啤梨果味香濃,帶酸,配上特製忌廉,酸甜有層次,美味不甜膩💖 而餅皮則相當薄脆,超級鬆化,口感很豐富😚 還有牛油的香氣、焦糖的甘甜🤗 而且外帶也不會影響其脆度 good good!期待下次再食,想吃遍全部口味🤣

🎈NAPOLÉON(士多啤梨•日本產)

期待下次再食,想吃遍全部口味🤣
試食活動
📸 GARIGUETTE 熱爆日本既拿破侖圓餅登陸銅鑼灣🤩概念來自法國傳統的千層酥(Mille Feuille)創意改良成圓形鏤空拿破崙Mille-pressé設計成雕刻出可視酥餅內餡的鏤空設計🩵 100%日本質素信心保證香港店合共提供的12款口味8款甜味 4款咸味同日本店同步架🍓招牌士多啤梨口味甜甜酸酸夠惹味💛香港地區獨有口味 - 芒果奶茶將香港特色的奶茶製成香滑忌廉配上酸甜多汁的芒果🥭 、黑糖核桃🥜如果心大心細唔知揀咩口味可以揀Half Half 一次過試到兩種口味🥰🥰✅由日本、法國及意大利等地輸入超過90%原食材✅ 製作忌廉原材料及即場發打的機器由日本直送員工近半來自日本總店,全員亦早於 去年陸續到日本嚴格培訓。🩷 點餐後可於櫥窗外欣賞整個製作過程🩷 設Pet friendly室外座位📍GARIGUETTE Hong Kong地址:銅鑼灣Fashion Walk百德新街42-48號地下D舖營業時間:12nn-8pm
📸 GARIGUETTE
熱爆日本既拿破侖圓餅登陸銅鑼灣🤩
概念來自法國傳統的千層酥(Mille Feuille)
創意改良成圓形鏤空拿破崙Mille-pressé

🍓招牌士多啤梨口味
甜甜酸酸夠惹味

💛香港地區獨有口味 - 芒果奶茶

將香港特色的奶茶製成香滑忌廉
配上酸甜多汁的芒果🥭 、黑糖核桃🥜
如果心大心細唔知揀咩口味
可以揀Half Half 一次過試到兩種口味🥰🥰

✅由日本、法國及意大利等地輸入超過90%原食材
✅ 製作忌廉原材料及即場發打的機器由日本直送
員工近半來自日本總店,全員亦早於 去年陸續到日本嚴格培訓。

🩷 點餐後可於櫥窗外欣賞整個製作過程
🩷 設Pet friendly室外座位

📍GARIGUETTE Hong Kong
營業時間:12nn-8pm
10 分钟 (外卖自取)
  • 招牌士多啤梨🍓
2023-09-18 79 浏览
Gariguette ガリゲット日本過江龍主打拿破崙Mille-pressé, 係海外第一間分店. 用嘅機器材料都由日本直送🇯🇵, 連職員都有去日本培訓務求還原番日本嘅味道原味士多啤梨 + 開心果忌廉覆盆子 Napoléon /Pistache & FramboiseHalf-Half $88 + $85選左half half 一次過試哂兩款口味😆 前者特製custard 好香滑, 再鋪滿士多啤梨. 後者有濃厚開心果cream💚 再加上酸酸甜甜覆盆子醬. 而酥皮金黃帶牛油香, 厚薄均勻薄脆鬆化. 聽講用機製可以更長保持牛油香同脆度.店有堂食可以邊睇住櫥窗整個製作過程. 又或者takeaway 邊行邊食都好方便. 總共有成12款口味甜咸都有, 下次想試下香港限定口味奶茶忌廉芒果黑糖核桃🤤
Gariguette ガリゲット

原味士多啤梨 + 開心果忌廉覆盆子
Half-Half $88 + $85

試食活動
日本人氣打卡嘅拿破崙終於喺香港有得食😍店舖設計型格 以灰黑色水泥工業風為主調仲可以喺店內櫥窗欣賞成個製作過程 室外嘅座位亦都係Pet-Friendly!拿破崙概念來自法國傳統嘅千層酥 然後改良為圓形鏤空嘅設計可以見到內饀的驚喜☺️口味一共有12款嘅拿破崙(8甜/ 4鹹)士多啤梨味係最多人鍾意 其他口味亦都可以按個人喜好Half Half 咁就可以一次過食到兩款味🤭仲有香港限定嘅「奶茶忌廉芒果」囗味 以香港特色茶飲為靈感 非常特別🙌🏻🔸原味士多啤梨 $165🔸朱古力忌廉香蕉果仁 $145拿破崙酥皮非常薄脆鬆化 牛油香氣濃郁🧈酥皮真係好出色 亦都唔會食食吓變到淋晒 終於明白點解佢係拿破崙界嘅天花板🥹士多啤梨微微酸 同吉士忌廉同杏仁拿破崙嘅甜味相得益彰🍓朱古力忌廉香蕉味道亦很濃郁 口感有層次份量都幾大 飽腹感就好似食咗成餐飯咁😂適合同朋友仔share食 非常幸福 大家終於可以唔使飛去日本都食到🥰✄------------------------------✄🍴: GARIGUETTE Hong Kong📍: 銅鑼灣FASHION WALK 百德新街42-48號地下D舖🔍: 12:00-20:0
日本人氣打卡嘅拿破崙終於喺香港有得食😍
店舖設計型格 以灰黑色水泥工業風為主調
口味一共有12款嘅拿破崙(8甜/ 4鹹)

🔸原味士多啤梨 $165
🔸朱古力忌廉香蕉果仁 $145

拿破崙酥皮非常薄脆鬆化 牛油香氣濃郁🧈
士多啤梨微微酸 同吉士忌廉同杏仁拿破崙嘅甜味相得益彰🍓
朱古力忌廉香蕉味道亦很濃郁 口感有層次
份量都幾大 飽腹感就好似食咗成餐飯咁😂

🍴: GARIGUETTE Hong Kong
🔍: 12:00-20:00 (Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie銅鑼灣