記得第一在東京吃過Gariguette的拿破崙脆酥,真心驚喜不已,一直念念不忘那香酥脆的口感,和絲滑的忌廉。Gariguette 終於登陸香港銅鑼灣,於是立即衝去回味日式拿破崙mille-pressé 據說餐廳所有製餅機器和材料都由日本進口,務求百分百還原日本口味,開放式廚房能讓顧客可以欣賞整個製造過程。現場即叫即做的拿破崙mille-pressé以兩個圓形的千層酥皮,夾住不同口味嘅餡料,有鹹甜口味選擇。叫了兩款分別是「伯爵紅茶忌廉杏脯果醬」和「栗子忌廉黑加侖子」下單後,隔着玻璃看著店员製作mille-pressé的過程,非常興奮和期待。千層酥餅賣相非常精緻,面層酥皮有個留空計劃可以看到內部的餡料,外皮焦糖閃閃令顏值高。兩款拿破崙mille-pressé都脆到跌渣,滿口酥脆牛油香,法國栗子蓉忌廉絲滑香甜,配上黑加侖子甜中帶酸,真係停不下來。另一個伯爵紅茶忌廉杏脯果醬也是同樣酥脆,忌廉和吉士醬香滑中滲透着絲絲伯爵紅茶的清香,加上杏脯的香甜,真是絕了👍🏻

叫了兩款分別是
「伯爵紅茶忌廉杏脯果醬」和
「栗子忌廉黑加侖子」

• 伯爵紅茶忌廉杏脯果醬
  • 法國栗子蓉忌廉
📍「GARIGUETTE」- 銅鑼灣今次食食食之旅黎到銅鑼灣😌之前係日本一直搵唔到時間去試呢間紅爆日本嘅拿破崙Mille-pressé,見到係香港都有得食,仲唔衝去試吓😍😋📷餐廳位於Fashion Walk,走型格🖤風,以open kitchen 做特色,可以欣賞埋製作過程😇所有機器同材料都係由日本總公司即送到香港,💯還原日本食到嘅味道🤗現場即叫即製嘅拿破崙Mille-pressé以兩圓形嘅千層酥皮,夾住唔同口味嘅內餡製成,呢度唔只得甜款,仲有鹹款選擇,今次就試咗一鹹一甜😙🍴宇治抺茶忌廉x士多啤梨🍓💰HK$168✨推薦指數:8.5/10呢款用咗京都宇治產地嘅抺茶製作成忌廉吉士醬,再配上薄身嘅士多啤梨🍓片、紅豆粒🫘同麻糬嘅和風拿破崙💚❤️賣相真係又靚又吸引,睇住成個製作過程非常治癒🥰外層嘅千層酥皮用自家研發嘅專利機器壓制,用上糖燒過表面成焦糖皮,食落香甜得嚟真係超級酥脆‼️‼️‼️難怪咁多人中意🤤入面嘅抺茶吉士醬幼滑,味道香甜,士多啤梨肉🍓酸酸甜甜又多汁,紅豆🫘大大粒唔算太甜,每日新鮮製作嘅麻糬口感煙韌,所有野配合埋一齊balance 得幾好😋🍴牛油果煙三文魚💰HK$168✨推薦指數:9/10呢
📍「GARIGUETTE」- 銅鑼灣

今次食食食之旅黎到銅鑼灣😌

🍴宇治抺茶忌廉x士多啤梨🍓
💰HK$168
✨推薦指數:8.5/10
賣相真係又靚又吸引,睇住成個製作過程非常治癒🥰

🍴牛油果煙三文魚
💰HK$168
✨推薦指數:9/10
呢款同甜款唔同嘅係,酥皮無用糖燒過,但食落依然非常酥脆😍😍😍
中間夾住大大塊煙三文魚、牛油果酸忌廉、洋蔥、甜椒粉、薯蓉同蛋黃醬,口感超豐富又足料,加埋幼滑嘅薯蓉令成個層次更上一層樓🤣私心推薦呢款鹹點😋😋😋

L
  • 牛油果煙三文魚
日本人龍店 GARIGUETTE✨首間海外分店喺📍銅鑼灣Fashion Walk開咗啦🥳🥳今日放假去開銅鑼灣行街,下午茶一早bookmark咗要試呢間GARIGUETTE嘅招牌拿破崙Mille-pressé😋店舖提供多款鹹甜口味嘅拿破崙,款式與日本店同步🇯🇵客人亦可以揀Half-Half版本,可以一次過試齊兩款口味嘅Mille-pressé🤟🏻🤟🏻落Order後可以隔住玻璃睇店員製作拿破崙嘅過程,將烤焗好嘅千層酥再唧忌廉、加上配料,再組裝成Mille-pressé😍🔹原味士多啤梨千層酥極酥脆,配上甜度適中嘅吉士醬,仲有份量十足嘅香甜士多啤梨片🍓咬落層次感一流👍🏻特別一讚倒三角形嘅包裝經精心設計,唔會食到成身都係,一啲都唔狼狽❤️❤️🔹牛油果煙三文魚試完甜味,試埋鹹味,估唔到鹹味呢一款更加出色,更得我歡心😬 嫩滑煙三文魚配牛油果酸忌廉🥑再加入洋蔥/ 甜椒粉 / 薯蓉/蒔蘿蛋黄醬,味道配搭超出色,值得一試🥰GARIGUETTE✨📍銅鑼灣Fashion Walk百德新街42-48號地下D舖

🔹原味士多啤梨

🔹牛油果煙三文魚

GARIGUETTE✨
2024-04-11
2024-03-29 194 浏览
終於黎朝聖貴得有點不合理所以一直冇試,而且對呢樣野未至於非常著迷,去東京果陣可以食但見梁祖堯再三推薦,我就試一試佢今次同朋友試half half ($88+$85)最經典既strawberry同埋Pistache,合共一個係$173即製,價錢可能有一部分包左表演即製(成個過程你都可以見到),前面有2-3張單既情況下,大概等左10分鐘左右Strawberry份量好多,排得好靚好仔細,一D都唔馬虎Custard cream唔濃味所以食落都唔係好漏,幾fresh而Pistache果個會相對重口味一點,Pistache cream食得出Pistache味(唔係廢話黎,因為真係好多Pistache既甜品食唔出有Pistache味….)重口味在於佢上面放左Raspberry jam,酸酸甜甜,雖然整個都比較濃味,酸甜同NUTS味平衡到,唔會覺得唔順口。拿破崙既部分都做得唔錯,外層淋左糖所以好焦脆,但亦都好甜,內層好酥份量其實一個人食,當甜品既話可能會有點heavy,彷彿食左2件蛋糕咁但2個人share食既話,佢一咬就碎係食得有點倫盡整體係幾好食,而且依家人氣已過唔駛點等雖然過江龍預左會貴一點,但同
終於黎朝聖
但見梁祖堯再三推薦,我就試一試佢

今次同朋友試half half ($88+$85)
Strawberry份量好多,排得好靚好仔細,一D都唔馬虎

但2個人share食既話,佢一咬就碎係食得有點倫盡

整體係幾好食,而且依家人氣已過唔駛點等
雖然過江龍預左會貴一點,但同日本比貴得不太合理,貴一倍!
呢個價錢頹頹地可以食個SET,或者食個好少少既PASTA都夠🤣
寧願佢轉細舖,唔駛最旺地段,staff 少d , 成本低d 賣平d

2024-03-08
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • Napoléon
3天前 0 浏览
喺日本東京好出名嘅一間過江龍千層拿破崙😍🫶🏻網上見到好多評價,見佢咁出名有日經過銅鑼灣就去試吓啦~😝佢哋同一般拿破崙專門店唔同,除咗甜味仲有鹹食添!不過我今次揀咗兩款都係甜嘅口味💛NAPOLÉON(原味士多啤梨)杏仁拿破侖脆酥 /特製吉士忌廉/士多啤梨外型好靚,面頭嘅拿破崙仲有焦糖,食落去非常香脆~仲加入咗杏仁添😁成個口感好豐富,咬落去即使唔係即刻食,但依然都係脆卜卜,好有層次!😆加埋佢哋特製嘅吉士忌廉同士多啤梨🍓酸酸甜甜,都算非常開胃~ 實質攞上手個size同一般男士嘅手再大少少差唔多🤣所以幾個人分享食都OK嘅~Ccitron & Miel(蜂蜜檸檬忌廉)自家製蜂蜜檸檬 /清爽檸檬忌廉呢個口味覺得幾特別😙所以都試吓蜂蜜檸檬聽落去非常清新,佢哋嘅檸檬忌廉甜度適中,再加埋蜂蜜成個感覺好清爽~最特別係佢哋仲加入咗檸檬🍋粒粒,雖然會有少少甘甜,但作為甜品來講都幾特別!總括來講,價錢的確係比較貴🤑不過佢哋嘅拿破崙真係做得幾出色,而且佢哋嘅口味都多款同獨特,值得一試😋💪🏼

NAPOLÉON(原味士多啤梨)
杏仁拿破侖脆酥 /特製吉士忌廉/士多啤梨

Ccitron & Miel(蜂蜜檸檬忌廉)
自家製蜂蜜檸檬 /清爽檸檬忌廉

呢個口味覺得幾特別😙所以都試吓

終於食到日本過江龍Bookmark 左好耐的人氣千層拿破崙 今天和朋友說和銅鑼灣逛街,一直book了很久的甜品店,終於和朋友一起前往進食。餐廳闊落,有充足的位置可以在內進食。我們叫了兩款不同的口味。最近還推出了期間嘅限定。1.NAPOLÉON($165)滿滿的士多啤梨鋪滿在吉士忌廉上,配上千層酥脆的千層酥,非常酥脆,美味。2.Pistache & Framboise($155)近期大熱的開心果,當然不能錯過,用上了濃郁的開心果忌廉,配上開胃的覆盆子,配上一粒粒的開心果粒,口感層次豐富。
終於食到日本過江龍Bookmark 左好耐的人氣千層拿破崙

餐廳闊落,有充足的位置可以在內進食。

我們叫了兩款不同的口味。

最近還推出了期間嘅限定。

1.NAPOLÉON($165)

2.Pistache & Framboise($155)
5天前
$150 (其他)
4天前 0 浏览
終於去開銅鑼灣食到呢間日本過江龍拿破崙🤩。款式同選擇都幾多,有甜有咸仲即叫即整,有得望住制製作過程幾得意😍! 估唔到都幾大個架~開心果忌廉覆盆子 ($155)估唔到有我最愛嘅開心果! 🥳望到佢吱左好多開心果忌廉,上面再加左覆盆子果醬好吸引呀🤤🤤~ 咬落第一啖個拿破崙餅真係驚豔到我😮,口感真係超鬆脆。每啖都有好香嘅開心果味之餘😚,仲有酸酸甜甜嘅覆盆子果醬平衡返味道,感覺都幾清新😋!原味士多啤梨 ($165)呢個係好經典嘅口味,配搭左香滑吉士醬😋,上層就見佢一路整一路加士多啤梨片,真係好足料🍓🍓。味道食落酸酸甜甜非常香果味,吉士醬唔會太甜,每啖仲有滿滿嘅士多啤梨果肉,口感層次都好豐富🤩😋!

開心果忌廉覆盆子 ($155)

原味士多啤梨 ($165)
ɢᴀʀɪɢᴜᴇᴛᴛᴇ | ʜᴏɴɢ ᴋᴏɴɢ 𖥣𖥣 ⠜ 千層拿破崙Mille-pressé 有多款口味現場即叫即製今次點了 草莓吉士忌廉口味外皮的焦糖千層餅烤得很脆內餡是切片草莓跟自家製吉士醬酸酸甜甜 超美味的 另一款係伯爵紅茶忌廉杏脯伯爵茶忌廉配上杏脯作點綴 口感很豐富同時伯爵茶忌廉亦很creamy 都是很不錯的選擇𓉱 銅鑼灣百德新街42-48號 Fashion Walk地下D號舖#ivycafehoppinghk #dessert #causewaybay #ɢᴀʀɪɢᴜᴇᴛᴛᴇ #millepressé #strawberry #earlgrey #cream #teatime
ɢᴀʀɪɢᴜᴇᴛᴛᴇ | ʜᴏɴɢ ᴋᴏɴɢ 𖥣𖥣 ⠜

𓉱 銅鑼灣百德新街42-48號
Fashion Walk地下D號舖

5天前
等候时间
2 分钟 (堂食)
  • 原味士多啤梨
香港也能吃到東京「Gariguette」了,也是海外第一間分店~店舖位於銅鑼灣Fashion Walk,開業以來也是第一次到訪!環境以神秘的黑色作主色,開放式廚房格局可以欣賞整個製作過程,店內更設有內用位置。餐廳所有機器材料都是日本進口,拿破崙脆酥即叫即做,中間夾上忌廉醬及各種水果配料,想要新鮮感也可考慮2款不同口味,亦有鹹口味選擇,且賣相精美打卡一流😆。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ 𐂐 ⠜原味士多啤梨 $165 (8/10)點了signature口味,拿破崙餅外層抹上焦糖閃令令,入口酥脆富有牛油香😻,配以酸甜士多啤梨及滿滿的忌廉吉士醬,吉士醬口感絲滑甜度恰到好處,的確幾美味。𐂐 ⠜香滑奶茶忌廉芒果 $168 (7.5/10)香港店限定口味,用上港式奶茶製作忌廉醬配以芒果及黑糖合桃,多重滋味~醬汁帶有淡淡奶茶香,酸甜芒果剛好中和了甜膩,比較驚喜的是核桃很香脆,味道像琥珀合桃🤩。價錢雖然不平,但覺得算是值得一試,而且很有飽足感呢。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜原味士多啤梨 $165 (8/10)

𐂐 ⠜香滑奶茶忌廉芒果 $168 (7.5/10)

價錢雖然不平,但覺得算是值得一試,而且很有飽足感呢。
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
我宣布這是香港第☝🏿dessert!!饞了好久終於在香港開分店了!!!!不用去日本也能吃到了!!還不用排一個小時!!真的很香!!這個酥皮真的好絕!!薄薄一層起了很多酥 !!超濃郁的牛油🧈味!!巨愛🍓一個巨多!!還有秘制夾心不會很膩!!酥皮還有杏仁片 加了焦糖烤的美拉德反應誰不愛呀🤤還點了一個我fd的夢中情崙!!伯爵紅茶杏脯!!真的很清新!!滿滿的杏脯 一口下去就是爆漿的感覺!!!裡面還有座位 玩累了點上一杯cafe修修圖看看書也是很寫意的💕就在銅鑼灣超近地鐵站!!!開放式廚房可以看到每個餅餅誕生的過程😋超治癒!!他家居然有鹹味的!!牛油果🥑三文魚🍣!!等我下次來試試🤤光想著就很好吃!!!

🌸《GARIGUETTE • 甜品 • 銅鑼灣》-🔹原味士多啤梨🔹冧酒提子麝香葡萄拿破崙酥皮真係好香脆!有好香既牛油味,每咬一下都會有碎掉出黎,真係好脆口🥳 吉士醬唔會好甜,但係好香滑,配合唔同既口味都好夾✨原味士多啤梨有多片果肉,真材真料🙈冧酒提子有淡淡酒香之餘,都有提子粒粒!好好食❤️ 經過銅鑼灣真係要買黎試下丫‼️-📍 GARIGUETTE (銅鑼灣)@gariguette_hk 銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖-#香港探店 #香港達人 #香港旅遊攻略 #留港消費 #留港 #留港消費振興經濟 #留港旅行 #香港美食 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣必食 #甜品 #甜品控 #拿破崙 #千層酥 #銅鑼灣甜品 #美食推薦 #香港必食 #hkfoodie #甜品店 #蛋糕 #士多啤梨 #提子冧酒 #千層蛋糕
🌸
《GARIGUETTE • 甜品 • 銅鑼灣》

🔹原味士多啤梨

🔹冧酒提子麝香葡萄

📍 GARIGUETTE (銅鑼灣)
@gariguette_hk

日本過江龍千層拿破崙店面以黑色為主調。室內有座位可選擇堂食。一進門就是開放式廚房,一眼望清製作過程。拿破崙有鹹有甜的口味,還可以口味各半。一早已整好兩塊圓形的千層酥,店員只是需要添加內餡。朋友大力推介我食Gariguette的拿破崙,香港的拿破崙的價位偏高,所以我原本想等去日本先食。但是因工作關係一年內都沒有機會去日本。上星期路過,於是就一試。🔸️原味士多啤梨 $165絕對是招牌款式,真的好好食。幾層的士多啤梨,配上特製吉士忌廉。吉士忌廉幼滑,不會太厚身。士多啤梨就酸酸甜甜,絕對新鮮。🔸️塚酒提子麝香葡萄先唧了幾圈冧酒提子忌廉,再放上葡萄。 店員一見到葡萄枝節,即刻去除避免影響口感。忌廉有啖啖酒香,不會太甜。每啖麝香葡萄粒,增加口感。
日本過江龍千層拿破崙

店面以黑色為主調。室內有座位可選擇堂食。
一進門就是開放式廚房,一眼望清製作過程。
拿破崙有鹹有甜的口味,還可以口味各半。
一早已整好兩塊圓形的千層酥,店員只是需要添加內餡。

🔸️原味士多啤梨 $165
絕對是招牌款式,真的好好食。
幾層的士多啤梨,配上特製吉士忌廉。
吉士忌廉幼滑,不會太厚身。
士多啤梨就酸酸甜甜,絕對新鮮。

🔸️塚酒提子麝香葡萄
先唧了幾圈冧酒提子忌廉,再放上葡萄。
店員一見到葡萄枝節,即刻去除避免影響口感。
忌廉有啖啖酒香,不會太甜。
每啖麝香葡萄粒,增加口感。

最近,朋友建議我們去嘗試這家超人氣的日本甜品店 Gariguette。他們的拿破崙Mille-pressé 是這裡的招牌菜式,非常受歡迎。這裡的脆酥是即叫即整的,有多款口味選擇。環境十分有格調,它的包裝十分整潔,可以選擇即場吃或回家吃。我們各自選了以下的口味:🥜 Pistache & Framboise 開心果忌廉覆盆子 $155💎 濃郁的開心果忌廉配上酸甜的覆盆子,口感絕佳。🍓 NAPOLÉON原味士多啤梨 $165杏仁拿破侖脆酥 /特製吉士忌廉/ 士多啤梨💎 酥脆的拿破侖配上香甜的士多啤梨,簡直是完美的組合。🍰💰總共: $320 for 2 (沒有服務費)。🍽️ 餐廳: Gariguette (銅鑼灣)📍 香港銅鑼灣Fashion Walk百德新街42-48號地下D舖

🥜 Pistache & Framboise
開心果忌廉覆盆子 $155

💎 濃郁的開心果忌廉配上酸甜的覆盆子,口感絕佳。

🍓 NAPOLÉON
原味士多啤梨 $165
杏仁拿破侖脆酥 /特製吉士忌廉/
士多啤梨

💎 酥脆的拿破侖配上香甜的士多啤梨,簡直是完美的組合。🍰

💰總共: $320 for 2 (沒有服務費)。
🍽️ 餐廳: Gariguette (銅鑼灣)

2024-06-01
2024-06-04 0 浏览
日本🇯🇵東京GARIGUETTE 開到嚟香港🇭🇰原來係一個法國傳統既千層酥Mille Feuille,但加左中間圓形鏤空,可以睇到酥餅入面既內餡🍪一行兩人就叫左💛一個蜂蜜檸檬忌康 、💚一個宇治抹茶忌廉 ×士多啤梨🍓點咗餐之後就可以隔住玻璃睇住店員即刻製作,店員小心翼翼地吱忌廉🤗再擺唔同嘅配料,最後兩塊千層酥合埋,再用膠袋包住,擺喺一個紙盒上面,方便攜帶🤗💛自製既檸檬忌廉醬好清爽,拿破崙香甜酥脆,加埋少少酸酸地嘅檸檬忌廉好匹配,入邊仲有大量嘅糖漬蜂蜜檸檬碎粒,好有口感💚抹茶嘅味道好濃郁,加埋甜甜嘅士多啤梨,仲有好有質感嘅麻糬,完全就係外脆內軟嘅感覺每一啖都係幸福嘅感覺🥰唔使搭飛機都可以食到日本嘅原汁原味完
日本🇯🇵東京GARIGUETTE 開到嚟香港🇭🇰

一行兩人就叫左💛一個蜂蜜檸檬忌康 、
💚一個宇治抹茶忌廉 ×士多啤梨🍓

每一啖都係幸福嘅感覺🥰
唔使搭飛機都可以食到日本嘅原汁原味完
日本🇯🇵當地都要大排長龍,咁不如係香港食🇭🇰,日本旅行要分秒必爭嘛💨人氣打卡美食📸,千層拿破崙日本過江龍 - 海外第𝟏間分店🎊✨𝐆𝐀𝐑𝐈𝐆𝐔𝐄𝐓𝐓𝐄✨即叫即製,仲可以透過玻璃睇到製作過程👀香港都可以食到日本既味道😳太幸福啦🫶🏻~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 款式鹹 • 甜口味都有🤗每件用左𝟐塊法國🇫🇷傳統千層拿破崙𝐌𝐢𝐥𝐥𝐞 𝐅𝐞𝐮𝐢𝐥𝐥𝐞夾住餡料🤲🏻(鹹) 加左十勝濃厚薯蓉🥔,食落會更有飽足感(甜) 面頭個塊會開左一個圓形,睇到內餡更好打卡📸 或 可揀(甜)𝐇𝐀𝐋𝐅 & 𝐇𝐀𝐋𝐅, 一次滿足𝟐個口味😎.千層拿破崙酥皮除左有牛油香🧈,仲有焦糖香🤎。咬落有"卡嚓"聲💥勁酥脆💥餡料既忌廉又夠滑😚,而且每款口味又都會加左多種配料,每件都有多重味道配搭 • 口感😋.▪Milk tea & Mango 香滑奶茶 & 芒果 ($168) 香港店限定口味❣️香港特色🇭🇰濃滑既奶茶忌廉🤎,配住甜甜帶少少酸既芒果🥭 黑糖 核桃,清香唔會過甜。.▪Matcha Cream & Strawberry 宇治抹茶忌廉 & 士多啤梨 ($168) 用左京都宇治既抹茶🍵製
日本🇯🇵當地都要大排長龍,咁不如係香港食🇭🇰,
日本旅行要分秒必爭嘛💨
人氣打卡美食📸,千層拿破崙
日本過江龍 - 海外第𝟏間分店🎊✨𝐆𝐀𝐑𝐈𝐆𝐔𝐄𝐓𝐓𝐄✨
即叫即製,仲可以透過玻璃睇到製作過程👀
香港都可以食到日本既味道😳太幸福啦🫶🏻

款式鹹 • 甜口味都有🤗
(鹹) 加左十勝濃厚薯蓉🥔,食落會更有飽足感

香港店限定口味❣️香港特色🇭🇰

用左京都宇治既抹茶🍵製成吉士忌廉,一定夠香濃啦💚
抹茶🍵&紅豆🫘 ,抹茶🍵&士多啤梨🍓,依𝟐個組合成日有。
依份𝟏次過有齊抹茶🍵&甜甜紅豆🫘&酸甜士多啤梨🍓,𝟑樣配搭住甜度岩岩好😌
中餡料仲有人手製既煙韌麻糬🤍,成件口感好豐富。