2023-09-14 51 浏览
宜家可以係銅鑼灣就食到嚟自東京表參道嘅Mille-Pressé喇。係東京食完一試難忘。鬆脆嘅拿破崙酥皮由佢專利嘅烤焗機壓製再夾住嘅內餡,淡淡嘅牛油香,真心鬆脆好味。味道有咸有甜,各有特色。Signature 嘅Nepoléon就係由同一個名嘅法國士多啤梨「GARIGUETTE 」加上吉士忌廉做成。香港新分店有限定口味:奶茶忌廉芒果黑糖合桃。用上酸甜多汁嘅芒果,加上脆脆黑糖合桃。以香港地道嘅奶茶忌廉包圍內餡,口味清新。我終於可以係香港試曬所有口味喇!

我終於可以係香港試曬所有口味喇!
  • 奶茶忌廉芒果
2021年在東京表參道開幕的GARIGUETTE,憑著如同黑膠唱片外型現烤法式千層酥於日本掀起排隊熱潮,首間海外分店剛剛進駐銅鑼灣FASHION WALK。香港店採用型格冷酷的深色調裝潢設計,配以工業風水泥牆身及玻璃窗,神還原表參道總店裝潢,處處都是打卡位。新店設有室外半露天座位,堂食之餘亦可外賣帶走。店內提供8款甜口味及4款鹹口味拿破崙Mille-pressé,甜食款式更可以Half-Half雙拼。香港店限定口味以香港特色茶飲為靈感,特別推出香滑奶茶忌廉芒果$168。所有拿破崙都是即點即做,與日本分店運作一樣,開放式廚房讓客人觀看整個製作過程。全店食材及即場發打的機器均由日本直送香港,酥皮採用100%發酵牛油製作而成,經由獨家研發的熱壓機熱壓,再以高溫烤製而成。然後店員就會在客人面前舖上吉士忌廉與配料,製作需時,確保味道口感百分百還原日版。像我一樣有選擇困難症的話,就可選擇Half-Half雙拼,今次就以原味士多啤梨拿破崙$88配搭法國栗子忌廉黑加侖子$85,造型宛如黑膠唱片般,配上可愛的紙盒包裝,讓大家單手拿著輕鬆享用、打卡拍照,完全顛覆以往在麵包甜品店中看過的千層酥造型,加上拿破
新店設有室外半露天座位,堂食之餘亦可外賣帶走。
原味士多啤梨拿破崙
法國栗子忌廉黑加侖子
Napoléon
像我一樣有選擇困難症的話,就可選擇Half-Half雙拼,今次就以原味士多啤梨拿破崙$88配搭法國栗子忌廉黑加侖子$85,造型宛如黑膠唱片般,配上可愛的紙盒包裝,讓大家單手拿著輕鬆享用、打卡拍照,完全顛覆以往在麵包甜品店中看過的千層酥造型,加上拿破崙以塑膠袋密封,整潔衛生。
法式千層酥
Half-Half
圓形餅面特別設計成雕刻出可視酥餅內餡的鏤空設計,單看已令人賞心悅目,酥皮烤得帶有焦香,香脆中滲出輕盈的牛油香,餡料份量澎湃,一邊是軟滑的吉士醬和新鮮士多啤梨切片,另一邊則是以濃厚甘甜栗香的法國栗子忌廉,揉合帶有明亮酸香的黑加侖子醬,充滿層次的滋味在嘴裏一次綻放。
法國栗子忌廉黑加侖子
2023-09-11
外卖自取
Half-Half
日本過江龍、超人氣打卡美食GARIGUETTE 拿破崙宣佈首間海外分店正式於9月9日登陸🎉 係東京人氣爆登💕 賣相精美😍 吸引唔少遊客打卡😝Menu選擇幾多又特別: 有香港限定🇭🇰/咸味/甜味! 今次試招牌、顏值最高嘅士多啤梨口味🍓 想再試其他味🫶🏼🌟NAPOLÉON(士多啤梨 • 日本產)$165杏仁拿破侖脆酥 焦糖面層有杏仁片 拿破侖脆酥鬆脆牛油香🥰特製吉士忌廉 幼滑唔太甜✨日本士多啤梨香甜清新🍓
🌟NAPOLÉON(士多啤梨 • 日本產)$165
杏仁拿破侖脆酥 焦糖面層有杏仁片 拿破侖脆酥鬆脆牛油香🥰
特製吉士忌廉 幼滑唔太甜✨
日本士多啤梨香甜清新🍓
2023-09-14 26 浏览
日本過江龍法式千層酥專門店Gariguette日文:ガリゲット(發音:㗎Li Gag 陀)海外一號店前日正式進駐銅鑼灣🥳雖然話係香港1️⃣ 號店但大家對佢哋一啲都唔陌生呢😌佢哋喺日本目前有4間分店(東京/大阪/京都/福岡)🇯🇵好多朋友仔「返鄉吓」時都已經有試過✈️今次話哂係海外第一間分店🌏用嘅機器、原材料都由日本直送🗾香港店今次有堂食座位🌿堂食當然係最好啦唔想等位嘅話佢個包裝其實都整到靚一靚攞走邊行邊食都仲得👌🏻邊個話拿破崙一定係四四方方嘅呢Gagriguette佢哋呢款係圓形設計🟠圓形酥皮開咗個細窿入面嘅餡料好似想咇出嚟咁好吸引😋餡料有咸有甜、夾埋都有成十二款咁多心大心細嘅朋友不坊點雙拼(Half - Half) 試多幾款🥑🔖 栗子忌廉/黑加侖子 + 雲呢拿橙酒🌰金黃酥皮唔單只有牛油香🧈最驚喜係佢嘅口感🤩用特製機器壓製溫度平均厚薄亦均勻出嚟真係同平時食開嘅酥皮好唔同口感鬆脆好多佢面頭另外掃咗一層好薄啲糖漿甜甜哋而裡面嘅栗子餡料做得好幼滑🌰雲呢嗱橙酒酒味就唔算太濃啱哂我🍊想當正餐嘅話佢哋其實亦有芝士火腿、牛油果煙三文魚等咸食款式🍖🔖凍抹茶Latte 🍵Menu 有十零款冷熱飲品供應咖啡之外亦

日本過江龍法式千層酥專門店Gariguette
日文:ガリゲット(發音:㗎Li Gag 陀)
海外一號店前日正式進駐銅鑼灣🥳
雖然話係香港1️⃣ 號店
但大家對佢哋一啲都唔陌生呢😌
佢哋喺日本目前有4間分店(東京/大阪/京都/福岡)🇯🇵
好多朋友仔「返鄉吓」時都已經有試過✈️

今次話哂係海外第一間分店🌏
用嘅機器、原材料都由日本直送🗾

香港店今次有堂食座位🌿
堂食當然係最好啦
唔想等位嘅話佢個包裝其實都整到靚一靚
攞走邊行邊食都仲得👌🏻

邊個話拿破崙一定係四四方方嘅呢
Gagriguette佢哋呢款係圓形設計🟠
圓形酥皮開咗個細窿
入面嘅餡料好似想咇出嚟咁好吸引😋

餡料有咸有甜、夾埋都有成十二款咁多

🔖 栗子忌廉/黑加侖子 + 雲呢拿橙酒🌰

Menu 有十零款冷熱飲品供應
咖啡之外亦有特飲系列🥤

唔洗飛就可以試到日本人氣甜品店✈️
點都要試吓嘅~😌

利申:一般惠顧(非款待/試食安排)
下午茶
嘩嘩嘩嘩(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!!! 朋友們,一齊衝去銅鑼灣啦😍!!日本的🧡𝐆𝐚𝐫𝐢𝐠𝐮𝐞𝐭𝐭𝐞 登陸香港啦(๑˃́ꇴ˂̀๑) 好興奮呀!這個圓形鏤空拿破崙𝐌𝐢𝐥 𝐥𝐞-𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬é,相信大家也不陌生吧😏。店家在𝟐𝟎𝟐𝟏年東京表參道開店,開幕後短短兩年已在東京、大阪、福岡及京都開設分店,熱潮勢不可擋呀(ᕑᗢᓫ∗)˒~靈感來自法國傳統的千層酥⚡️,創意改良成圓形鏤空形狀,賣相超吸引,打卡度百分之百(๑ᵒ̴̶̷͈᷄ᗨᵒ̴̶̷͈᷅),作為日本旅遊狂迷,我已經到訪過日本不同地區的幾間分店🤣!!!負責人不惜工本由日本、法國及意大利等地輸入超過𝟗𝟎%原食材🥰,全體全日去年更到日本受訓,相當嚴謹! 店內即埸製造拿破崙,大家可於櫥窗外欣賞整個製作過程,好治愈!!!☆ 士多啤梨拿破崙🍓✨ 拿破崙餅皮香脆可口,焦化餅皮,一吃愛上!!! 配上吉士醬和新鮮士多啤梨,美味しい!!! 還有另外𝟏𝟏款口味哦~為慶祝香港首間海外分店開幕,首個周末會送出𝟏𝟎𝟎份拿破崙呀🥳~
靈感來自法國傳統的千層酥⚡️,創意改良成圓形鏤空
2023-09-10
日本東京表參道過江龍,人氣法式千層mille presse品牌Gariguette,首間海外分店喺銅鑼灣百德新街開幕。今日係開幕第二日,已經好多人嚟到。拿破崙係即叫即制,透明玻璃,可以睇到店員製作過程。當整完叫Number嘅時候,店員會話唔好意思叫你等咁耐☺️。拿破崙有鹹味,有甜味揀,另外呢度仲有其他飲品,一次過買拿破崙同埋嘢飲,-$5。$118 🍷Crème de luxe(雲呢拿橙酒)呢個拿破崙,有自家製吉士忌廉 ,橙香干邑 ,雲呢拿籽。本身個包裝紙盒都好靚,方便食到有碎,都唔會跌。超多吉士忌廉,拿破崙酥化。香脆嘅拿破崙酥皮,配上軟滑香濃嘅吉士忌廉😍。店員話,普通儲存可以放四個鐘,如果有生果或者忌廉嘅話就大概兩個鐘左右。* 🍷標示之 Mille-Presse之調製有使用「洋酒」。所有HALF-HALF自選兩個喜歡的口味,以半份的價格品嚐2款口味 。
Crème de luxe(雲呢拿橙酒)

$118 🍷Crème de luxe(雲呢拿橙酒)

Crème de luxe(雲呢拿橙酒)
yo~yo~yo~!😀而家唔使飛日本都可以食到GARIGUETTE 🤡 GARIGUETTE拿破崙 Mille-pressé首間海外分店已經登陸銅鑼灣Fashion Walk‼見到佢地幫自己整緊真係好治癒🤤🤤🤤🤤人氣招牌士多啤梨🍓 「Nepoleon」只有呢款先有既杏仁拿破崙脆酥, 我當然叫返佢地既人氣首選啦!!!!!吉士忌廉配埋日本入口嘅士多啤梨,杏仁拿破崙外層酥脆可口😚吉士微甜唔會太滯太over,配埋士多啤梨🍓真係天衣無縫🤤🤤🤤嚟得香港店又點可以唔試埋限定口味呢?我仲霸到個靚位可以放係枱靚靚仔仔咁影相🤭奶茶忌廉芒果配黑糖核桃只係銅鑼灣呢間GARIGUETTE先有嫁!🤭💛快啲過去試下啦‼️店內總共有12款原創 & 香港限定口味供大家選擇, 朋友見到有限定口味都話想飛過黎試下😂堂食/外賣都好方便🤭💛@gariguette_hk GARIGUETTE Hong Kong地址:香港銅鑼灣Fashion Walk百德新街42-48號地下D舖
yo~yo~yo~!😀
已經登陸銅鑼灣Fashion Walk‼

見到佢地幫自己整緊真係好治癒🤤🤤🤤🤤

堂食/外賣都好方便🤭💛

@gariguette_hk
GARIGUETTE Hong Kong
2023-09-12
2023-09-13 69 浏览
日本過江龍GARIGUETTE 拿破崙 Mille-pressé首間海外分店登陸銅鑼灣Fashion Walk喇🥰為咗保證味道口感百分百還原,食材90%以上海外直送,香港分店的員工近半是來自日本總店,全員亦早於去年陸續到日本嚴格培訓,盡現日本人用心製作嘅管理模式總共有八款甜味同四款鹹味,甜味可以雙拼,另外仲推出咗香港限定口味:奶茶忌廉芒果配黑糖核桃✅Napoléon / 原味士多啤梨杏仁拿破侖脆酥‧特製吉士忌廉‧士多啤梨第一次食梗係要試吓最出名嗰款喇!材料真係好高質,士多啤梨香甜,拿破崙酥皮非常鬆脆,甜食入面得呢款先有杏仁,口感同味道簡直係甜品嘅巔峰🤤慶祝香港首間海外分店開幕🎉仲有特別優惠😍首個周末將送出100份拿破崙💛好味指數:5/5 💜回頭指數:5/5📍GARIGUETTE Hong Kong地址:香港銅鑼灣Fashion Walk百德新街42-48號地下D舖

✅Napoléon / 原味士多啤梨
杏仁拿破侖脆酥‧特製吉士忌廉‧士多啤梨

💛好味指數:5/5 💜回頭指數:5/5

📍GARIGUETTE Hong Kong
日本超人氣打卡餐廳🥰 GARIGUETTE 拿破崙 Mille-pressé終於都開首間海外分店啦😍 仲要係喺香港👍🏻 係銅鑼灣Fashion walk 就有得食啦❤️ 超興奮😎Napoléon (原味士多啤梨)🍓一直都好想去日本試呢間但都未有機會🥺 所以第一次食我哋都揀咗佢哋嘅原味😍 即係士多啤梨味🍓 成個過程都係你面前整俾你睇🥰 保證夠晒乾淨衛生👍🏻 下面仲有個磅去準確量度每個嘅重量😎 真係好一絲不苟👍🏻 佢哋仲特登引入咗自家研發嘅專利壓製機器黎烘焙餅底,可以係最短時間用高溫烘烤餅皮🥰 防止牛油氧化😍 所以佢地個餅底可以做到好薄😎 但又超級鬆脆👍🏻 仲帶濃郁牛油嘅香味❤️ 面頭仲有少少焦糖效果😋士多啤梨味嘅餅仔仲加咗杏仁片添㗎☺️見着佢哋加入特製吉士醬同埋砌士多啤梨花花🌸 感覺真係好治癒😆 入面嘅吉士好creamy好滑👍🏻 配埋黎自日本酸酸甜甜嘅士多啤梨🍓 成個味道好balance❤️佢地仲有鹹點可以揀👍🏻 其實對一個女仔黎講🥰 真係啱啱好夠一餐😎

Napoléon (原味士多啤梨)🍓

下午茶
係東京、大阪等地熱爆嘅GARIGUETTE 圓形拿破崙登陸銅鑼灣Fashion Walk啦!(◔౪◔)圓形餅面雕刻成可以睇到酥餅內餡嘅鏤空設計,十分ig-able, 仲有幾大賣點都好吸引!!𓋪  店舖設計參考東京表參道分店,走型格水泥工業風,店內外都有多個靚位打卡𓋪  設有特大櫥窗讓客人欣賞整個製作過程𓋪  專利機器將酥皮整得脆薄又非一般咁鬆化,外賣都保持到好鬆脆同聞到濃郁牛油香𓋪  超過90%原食材由日本、法國及意大利等地輸入香港店同日本店同步,提供12款拿破崙,當中8款為甜味,我今次就試左店內人氣No. 1, 以士多啤梨為主打嘅「Nepoleon」,士多啤梨果味好香,配埋特製忌廉,酸甜層次分明好好食!!(*´∀`)~♥GARIGUETTE 更推出香港限定口味「奶茶忌廉芒果配黑糖核桃」,將香港人最中意嘅港式奶茶製成香滑忌廉,配上酸甜多汁嘅芒果,茶香突出又清新(*‘ v`*)想試多幾款口味仲可以叫「Half-Half」點餐,揀選兩款甜點口味,拼配於同一拿破崙內,同朋友分享滋味!唔想食甜味嘅,仲有4款鹹味都好岩香港人口味!,包括𓋪  Jambon & Fromage(雙重芝士火腿)𓋪

𓋪  設有特大櫥窗讓客人欣賞整個製作過程
𓋪  超過90%原食材由日本、法國及意大利等地輸入

唔想食甜味嘅,仲有4款鹹味都好岩香港人口味!,包括
𓋪  Jambon & Fromage(雙重芝士火腿)
𓋪  Salmon & Avocado(牛油果煙三文魚)
𓋪  Thon & Oeuf mayonnaise(蛋沙律羅勒吞拿魚)
𓋪  Salad Niçoise(尼斯沙律)

唔使飛日本都可以試到當地超人氣打卡甜品,你都快啲試下啦!
2023-09-09
  • Napoleon
  • 士多啤梨拿破崙
🍓Napoléon / 原味士多啤梨 $165年頭果時係🇯🇵東京參表道食過既日本人氣圓形法式千層酥Gariguette係香港開左喇🎉記得果時參表道都要排半個鐘有多先食到,😅 而家唔洗✈️係銅鑼灣Fashion Walk就食到🤤同上次一樣,都係揀左我最鍾意食既最classic 既士多啤梨🍓 用嘅🍓係日本入口😍佢係唯一一個個拿破侖脆酥有杏仁碎係面, 特別香口,入面除左有士多啤梨果肉仲有特製既吉士忌廉🧁 個酥皮牛油味濃郁又夠鬆脆味道食洛其實同我係參表道食過既差唔多😆 一樣咁好食, 好大個足料, 自己食晒一個會好飽, 係鍾意食拿破侖既人必試item✅ 唔食甜既都有4款咸食口味🥓, 另外香港仲有個限定奶茶忌廉芒果味☕想一次過試兩種味仲可以揀「half-half」添,一個人食都冇問題👍🏻
🍓Napoléon / 原味士多啤梨 $165

試食活動
店面還原東京表參道設計 客人可以睇住整個拿破崙製作過程 好治癒🤍 店內外有幾個座位供客人堂食 Menu全系列12款口味 包括8款甜 4款鹹 亦有咖啡茶飲供應 ~ ✨原味士多啤梨 杏仁拿破侖脆酥 $165(Half-Half $88)千層酥質感同平時食既有啲唔同 用上自家研發並擁有專利的機器壓製 獨特技巧做得薄脆不油膩 外層包裹着杏仁片同蜜糖 好香口 內餡吉士幼滑帶雲呢拿香 加上酸酸甜甜既士多啤梨 口感勁豐富 好回味🥰 ✨香港限定 奶茶忌廉芒果配黑糖核桃脆酥 $168 以香港特色茶飲為靈感 香滑忌廉帶奶茶香 加上酸甜多汁芒果 入面夾着黑糖合桃 層次感豐富 🤩 每一件新鮮即製 份量都頗大 適合二人share 🤍🍽️ GARIGUETTE #銅鑼灣sis📍 銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖🚆 銅鑼灣站E出口

✨香港限定 奶茶忌廉芒果配黑糖核桃脆酥 $168

🍽️ GARIGUETTE #銅鑼灣sis
🚆 銅鑼灣站E出口
6月去日本食過人氣GARIGUETTE 拿破崙Mille-pressé,嗰陣都排咗半個鐘,估唔到傳到過嚟香港,喺銅鑼灣百德新街都開啊😍Gariguette嘅拿破崙Mille-pressé有鹹有甜,甜仲可以half half食多兩個味道揀咗 signature 嘅士多啤梨🍓,加上特製吉士忌廉,夾喺杏仁拿破崙脆酥之中,香脆無比;另一半要咗自家製蜂蜜檸檬🍋,自家製蜂蜜檸檬配上清爽檸檬忌廉,酸酸甜甜不膩口,仲好開胃,食唔停口新鮮食最好,酥皮更香脆😋🚩GARIGUETTE (銅鑼灣) @Gariguette_hk📍銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖

新鮮食最好,酥皮更香脆😋

2023-09-12
🇯🇵日本東京過江龍進駐銅鑼灣✨人氣法式千層Mille presse品牌Gariguette日本東京表參道過江龍GARIGUETTE個概念就係來自法國傳統的干層酥(Mille Feuille),改良佐做圓形鏤空拿破崙 Mille-presse! 短短2年已於日本甜品界爆紅,捲起咗拿破崙Mille-presse的熱潮!首間海外分店喺銅鑼灣百德新街開幕,同時GARIGUETTE Hong kong 派出 100 份指定味道嘅拿破崙,好開心成為100個人嘅其中一個,今日係開幕第4日,已經好多人嚟到。拿破崙係即叫即制,店內以型格十足的灰黑色水泥工業風為主調,設有透明玻璃櫥窗,可以睇到整個製作過程,室外重設有竉物友善半露天座位。店家係以自家研發並擁有專利的機器壓製,再將酥皮做出脆薄的口感。GARIGUETTE特設「Half-Half」點餐選擇,可依自選兩個喜歡的甜味,拼配於同一個拿破崙內,以半份的價格品嚐。除左甜味之餘,拿破崙亦提供鹹味千層酥,例如係牛油果煙三文魚同雙重芝士火腿等口味,而且仲有咖啡及茶等飲品。Napoleo原味士多啤梨口味係佢地嘅 Signature,單買埋呢款口味係$165。我就
🇯🇵日本東京過江龍進駐銅鑼灣✨

我就揀咗兩款甜味Mix埋一齊:
Napoleo原味士多啤梨(Half $88) mix 伯爵紅茶忌廉杏脯果醬(Half $78)
Napoleo原味士多啤梨係使用杏仁拿破侖脆酥夾上特製吉士忌廉、士多啤梨作配料🍓個款式嘅餅皮上面鋪上杏仁薄片,增加左食落嘅囗感同脆度,而吉士忌廉係好軟滑香濃。

另外伯爵紅茶忌廉杏脯果醬呢一款食落去啲吉士忌廉係帶有淡淡伯爵茶嘅香味,配上杏脯果醬食落係甜而不膩。

試食活動
在東京、大阪、福岡擁超強人氣的拿破崙 Mille-pressé 店 GARIGUETTE 今天正式登陸銅鑼灣Fashion Walk!Mille-pressé 概念來自法國傳統的千層酥,GARIGUETTE 把他改良成圓形鏤空的設計,做到薄脆同時鬆化的口感!我點了最classic的Napoléon 原味士多啤梨($165)🍓 拿破侖脆酥上有杏仁片,每口均吃到杏仁香氣!中間夾著吉士忌廉和士多啤梨,日本士多啤梨果味濃郁帶微酸,與吉士忌廉一起吃好滿足🥰 整體不會太甜,而且份量真的蠻大的,超適合跟朋友分享一起吃😙