2024-04-04 25 浏览
上年社交媒體網站不時會出現依一間既酥皮甜品介紹,每次見到都好吸引。然後上年年尾,Gariguette 揀左香港做日本首間海外店。初開幕時,經常出現人龍。但本人唔鐘意排隊🥹 怕等待時間愈長,期望愈大,失望愈大。今日放工經過,竟然一個人都冇,就好即興咁走左入去。本身想試期間限定 - 抹茶口味,但由於時間都唔早,已售罄。買左栗子藍莓 - HKD 155酥皮的而且確好出色,香!酥!脆!千層口感分明。甜度適中既栗子蓉,配上酸甜藍莓醬,令到成件甜品甜而不漏。不過,個人感覺香港分店性價比低(日本官網售1300 Yen),一人一整個會有點兒太飽太多,最好同人share 一人一半。店員講明最好一至兩小時內食用。最遲都唔好隔過夜,要當日食用。

初開幕時,經常出現人龍。
但本人唔鐘意排隊🥹 怕等待時間愈長,期望愈大,失望愈大。

今日放工經過,竟然一個人都冇,就好即興咁走左入去。
本身想試期間限定 - 抹茶口味,但由於時間都唔早,已售罄。

買左栗子藍莓 - HKD 155
酥皮的而且確好出色,香!酥!脆!千層口感分明。
甜度適中既栗子蓉,配上酸甜藍莓醬,令到成件甜品甜而不漏。

店員講明最好一至兩小時內食用。
最遲都唔好隔過夜,要當日食用。

外卖自取
日本過江龍人氣Gariguette登陸香港!🎉🎉上次去東京旅行都有記下參表道這間甜品店,見到它千層mille presse好特別,而且是人氣排隊店,日本人和遊客也很喜歡吃,但因時間和行程關係沒吃到。想不到現在有機會,趁相約了朋友在附近吃飯,我們早點來吃Gariguette。千層酥即叫即制,並可以見到制作過程,好療癒,我們選了兩個,一甜一鹹。🔸宇治抹茶忌廉×士多啤梨京都宇治產地香濃抹茶製成的吉士忌廉加上酸甜士多啤梨,配搭紅豆麻糬的和風拿破崙,最喜歡脆脆的焦糖外層,裡面有不同口感味道餡料,抹茶紅豆不會太甜,口味豐富。🔸牛油果燻三文魚鹹的pie 沒有焦糖外層,皮餅酥脆有層次,有燻三文魚、牛油果酸忌、洋蔥、薯蓉、蛋黃醬,各種材料配搭得恰到好處。
日本過江龍人氣Gariguette登陸香港!🎉🎉

🔸宇治抹茶忌廉×士多啤梨
宇治抹茶忌廉×士多啤梨

🔸牛油果燻三文魚
宇治抹茶忌廉×士多啤梨
2024-03-31 29 浏览
GARIGUETTE - 人氣千層拿破崙今日介紹一間位於銅鑼灣區嘅甜品專門店,主打拿破崙千層酥,係來自日本嘅過江龍,有多款特色嘅口味,仲有限定嘅口味,有甜嘅,亦有鹹嘅,千變萬化。原味士多啤梨拿破崙Mille-pressé $165外層非常鬆化香脆嘅千層拿破崙酥,中間係特製嘅吉士醬仲有新鮮嘅士多啤梨。伯爵紅茶忌廉杏脯果醬拿破崙Mille-pressé $165茶香濃郁嘅伯爵紅茶忌廉加上香甜嘅杏脯果醬,兩者非常夾。
GARIGUETTE - 人氣千層拿破崙

原味士多啤梨拿破崙Mille-pressé $165

茶香濃郁嘅伯爵紅茶忌廉加上香甜嘅杏脯果醬,兩者非常夾。
2024-03-30 20 浏览
日本人氣美食¯`◕‿◕´¯)ღ即叫即整嘅千層拿破崙有多款口味隔住玻璃櫥窗可以睇到店員好用心製作揀咗兩款口味各一半 $88+$85Signature口味嘅士多啤梨🍓同粟子忌廉黑加侖子千層拿破崙入口非常酥脆鋪咗滿滿嘅吉士醬一邊加上一塊塊嘅香甜士多啤梨🍓另一邊鋪滿法國粟子蓉忌廉同黑加倫子醬滋味無窮朋友見咁吸引都忍唔住買返件🫢宇治抹茶忌廉×士多啤梨 $168呢款有香濃抹茶整成嘅吉士醬加上酸甜嘅士多啤梨🍓香甜滋味😋
日本人氣美食¯`◕‿◕´¯)ღ

呢款有香濃抹茶整成嘅吉士醬
加上酸甜嘅士多啤梨🍓
香甜滋味😋
外卖自取
日本爆紅千層酥 之前去東京見到人龍不絕 目測需排1-2小時 係東京、大阪及福岡都有分店 人氣好高企!而香港係首間海外店 設於銅鑼灣 店鋪有少量位置可堂食 所有食品都係即叫即整ʕ •ᴥ•ʔ✨ 朱古力忌廉香蕉果仁 & 宇治抹茶忌廉x士多啤梨 (Half - Half)好多味都想試 所以簡左Half - Half🤪可以自選2款口味!千層酥好酥脆 牛油味香濃 面頭帶牛油焦香 餡料好足 啖啖都食到醬汁及配料🥰朱古力忌廉香蕉果仁 有好多片🍌朱古力味甜度適中 有啲焦糖果仁增加咬感 而宇治抹茶味🍵餡料就有紅豆、麻薯、抹茶忌廉及士多啤梨 抹茶不算濃郁 但甜度岩岩好 麻薯夠煙靭~✨冧酒提子麝香葡萄 (Half - Half)呢款有添加洋酒 食落有淡淡既酒香味 幾易入口 有多粒冧酒提子 幾好咬口🤪

✨冧酒提子麝香葡萄 (Half - Half)

之前去大阪行程太緊密,冇去到梅田買,同埋知道都係要排隊,雖然日本買平好多,但時間都係金錢😩 知道登陸咗香港都一段時間,仲有香港限定口味,終於扚起心肝過嚟銅鑼灣試!環境有堂食位置,仲可以喺玻璃度睇住店員整😛餐牌定價確係比日本貴,不過而家做緊優惠最平可以原價4折即係$68就買到😳 或者用加購價都抵食好多! 原味士多啤梨 $88 拼 開心果忌廉覆盆子 $85 第一次食唔知有得雙拼🤣 咁樣開心好多可以一次過試唔同口味,當然要試吓招牌原味士多啤梨,用高壓機壓過嘅酥餅變成一片嘅形狀,好特別,杏仁拿破侖脆酥甜到啱啱好,真係超級脆口,牛油味亦好香,配上店家特製吉士忌廉及士多啤梨,簡單好味;開心果就相對上味道唔夠突出,如果再濃郁啲加埋開心果粒會更好。 香滑奶茶忌廉芒果 $168 另一款本身想試鹹食,但係比香限定港香滑奶茶忌廉芒果吸引住!以港式奶茶製成忌廉,配上酸甜芒果,估唔到咁夾😍😍😍奶茶味突出,但唔會太甜太澀,推!

有堂食位置,仲可以喺玻璃度睇住店員整😛

餐牌

香滑奶茶忌廉芒果 $168

2024-03-29 775 浏览
終於黎朝聖貴得有點不合理所以一直冇試,而且對呢樣野未至於非常著迷,去東京果陣可以食但見梁祖堯再三推薦,我就試一試佢今次同朋友試half half ($88+$85)最經典既strawberry同埋Pistache,合共一個係$173即製,價錢可能有一部分包左表演即製(成個過程你都可以見到),前面有2-3張單既情況下,大概等左10分鐘左右Strawberry份量好多,排得好靚好仔細,一D都唔馬虎Custard cream唔濃味所以食落都唔係好漏,幾fresh而Pistache果個會相對重口味一點,Pistache cream食得出Pistache味(唔係廢話黎,因為真係好多Pistache既甜品食唔出有Pistache味….)重口味在於佢上面放左Raspberry jam,酸酸甜甜,雖然整個都比較濃味,酸甜同NUTS味平衡到,唔會覺得唔順口。拿破崙既部分都做得唔錯,外層淋左糖所以好焦脆,但亦都好甜,內層好酥份量其實一個人食,當甜品既話可能會有點heavy,彷彿食左2件蛋糕咁但2個人share食既話,佢一咬就碎係食得有點倫盡整體係幾好食,而且依家人氣已過唔駛點等雖然過江龍預左會貴一點,但同
終於黎朝聖
但見梁祖堯再三推薦,我就試一試佢

今次同朋友試half half ($88+$85)
Strawberry份量好多,排得好靚好仔細,一D都唔馬虎

但2個人share食既話,佢一咬就碎係食得有點倫盡

整體係幾好食,而且依家人氣已過唔駛點等
雖然過江龍預左會貴一點,但同日本比貴得不太合理,貴一倍!
呢個價錢頹頹地可以食個SET,或者食個好少少既PASTA都夠🤣
寧願佢轉細舖,唔駛最旺地段,staff 少d , 成本低d 賣平d

2024-03-08
  • Napoléon
日本過江龍開到嚟香港唔洗搭飛機都食到日本人氣拿破崙脆酥位置喺銅鑼灣地點非常方便每件都係即叫即製.隔住玻璃可以望著店員製作有甜 同 鹹 多款口味選擇加入唔同配料同食材甜點可以選擇兩款口味拼搭✨宇治抺茶忌廉 x 士多啤梨香濃嘅抺茶味.唔會苦澀配上新鮮士多啤梨肉同忌廉係期間限定款式.值得一試✨士多啤梨 x 栗子忌廉黑加倫子士多啤梨配特製吉士忌廉 係招牌必食嘅口味另一半配上 栗子忌廉黑加倫子一次過享受兩款不同味道拿破崙脆酥.甜而不膩.酥脆鮮甜口感香脆.一試愛上店內店外都有座位可以坐低歇下腳下次一定要試香港限定嘅芒果奶茶口味
日本過江龍開到嚟香港

可以坐低歇下腳

下次一定要試香港限定嘅芒果奶茶口味
2024-03-28
2024-03-28 14 浏览
成日都喺社交平台上面見到超級靚嘅千層拿破崙🥧!除咗佢好fancy嘅法文名mille-pressé🇫🇷,佢畫板嘅形狀🎨,夾住唔同醬料生果嘅靚靚賣相🧁,都好吸引。今次我哋嚟到銅鑼灣🍴,試下呢間由日本開到嚟香港嘅品牌啦🗾。.🌸櫻花開心果士多啤梨($165)一食落去外皮真係好酥脆💥,上下餅皮好多層嘅酥皮即刻喺口裏面化開🫦,而且酥皮甜甜香香🍬,無論口感定係味道都好滿足。呢隻味仲有埋開心果醬添🌰,開心果醬搽滿咗成塊千層酥😍,顏色好吸引,又好香。仲有埋士多啤梨切片🍓,同樣係鋪滿咗成塊千層酥🙌🏻,賣相好好。.🍇冧酒提子麝香葡萄($128)呢款同樣係有好酥脆嘅千層酥皮👅,一咬落去仲食到埋裏面濕潤軟綿嘅醬汁💦。裏面嘅忌廉吉士醬有冧酒香氣🍾。再咬落去仲有提子乾嘅果香味🍇,同埋天然香濃甜味。而且提子乾嘅份量幾多😆,每啖都食到晒酥脆💥、醬香🍬、果肉感🍇幾款感覺。
🌸櫻花開心果士多啤梨($165)
🍇冧酒提子麝香葡萄($128)
2024-03-19
下午茶
2024-03-27 23 浏览
日本大排長龍的店,黎到香港成為第一間海外分店。之前經過都有不少人排隊,閒日趁晚飯時段人少少前幫襯,坐得舒適又少人,方便打卡。店內有好大透明工作空間可以睇到製作過程,可見餐廳對自己食物製造過程相當有信心。原味士多啤梨拿破崙,招牌口味,拿破崙餅皮薄脆鬆化,散發淡淡焦香,咬落去卜卜脆。餅皮入面放滿忌廉同埋切片的士多啤梨,好足料。另點了個開心果口味,味道同樣清新。拿破崙餅皮好大,有手掌般大,餅皮有牛油味同焦糖味,好味。作為餐前小食或下午茶都不錯。

曾到日本嚐過人氣圓型千層酥已深深愛上,現於香港開設首間海外分店,終於唔洗搭飛機都可以食到!餐廳走型格簡約風,並有少量座位.味道除與日本同步供應12款鹹甜口味外,另有香港限定口味,賣相吸引之餘亦有創意!🔸Napoléon Mille-Pressé ($165)酥皮用上焦糖脆面杏仁拿破侖,即叫即做,酥香帶甜. 夾住特製吉士忌廉及每日日本空運到港嘅酸甜士多啤梨片,搭配簡單但卻滋味無窮!🔸 Earl Grey & Abricot($145)法式千層酥口感同樣又鬆又脆,牛油香和焦香兼備.加上伯爵紅茶濃郁內餡及忌廉杏脯果醬互相融和,清淡香氣,無負擔

🔸Napoléon Mille-Pressé ($165)

🔸 Earl Grey & Abricot($145)

之前去日本都還沒有吃到( ・̆-・̆)香港開了分店當然要去吃吃看♡堂食外賣都可以 還有咖啡 好適合跟朋友邊吃邊閒聊喔🫶🏻主打畫板🎨造型的法式千層拿破崙Mille-presse 焦糖酥餅夾住不同的水果忌廉內餡 每款都好誘人😍 還可以半半選兩款口味~點餐後就即叫即製 店舖採用透明開放式櫥窗可以目睹千層酥的製作過程 好讚喔♡主角焦糖酥餅原來是需要好多工序製成的😳▫香滑奶茶忌廉芒果🥭 $168拿到後當然是先打卡一番 美美的✨最喜歡外層的焦糖酥餅 甜甜的好酥脆口味選了香港店限定款拿破崙🫶🏻先塗滿一層以香港特色的奶茶製成香滑忌廉配搭酸甜可口的芒果粒 最後再有香脆黑糖核桃 口感好豐富~
之前去日本都還沒有吃到( ・̆-・̆)
香港開了分店當然要去吃吃看♡

堂食外賣都可以 還有咖啡 好適合跟朋友邊吃邊閒聊喔🫶🏻

主打畫板🎨造型的法式千層拿破崙Mille-presse
焦糖酥餅夾住不同的水果忌廉內餡
每款都好誘人😍 還可以半半選兩款口味~

點餐後就即叫即製 店舖採用透明開放式櫥窗

最喜歡外層的焦糖酥餅 甜甜的好酥脆

口味選了香港店限定款拿破崙🫶🏻
先塗滿一層以香港特色的奶茶製成香滑忌廉

配搭酸甜可口的芒果粒
最後再有香脆黑糖核桃 口感好豐富~

2024-03-10 139 浏览
好似剛開時一窩鋒,而家靜蠅蠅,睇完個價錢都正路既,比我都留返去日本先食喇,$155一個爛鬼酥皮甜品,雙併味仲要加70+蚊,我都有啲呆L左唔L係呀,search返日本賣緊1300yen,半價有突喎!要左個栗子忌廉+黑加侖子醬味,咁老實講個酥皮又薄又脆係好食既,但栗子味比黑加侖子既酸味蓋過晒就唔太ok,包裝都可以唔會食得太喱迆,但定價真心太過份,聽執!
2024-03-03
下午茶
2024-03-07 95 浏览
心心念念想要是的人氣拿破崙,竟然在大阪行程太急沒有吃到,終於要回來香港試。今次買的是Half-half,招牌士多啤梨🍓和法國栗子忌廉黑加侖子🌰。每個拿破崙酥餅都有著完美的金黃色外層,層層酥脆,讓人愛不釋手。士多啤梨和吉士可以說是最完美的配搭,水果非常新鮮。相對之下栗子味就沒那麼出眾,黑加侖子味覆蓋了栗子味道,建議可以點其他味道~在口感方面,這些拿破崙酥餅真的是驚艷人心。外層的酥皮薄脆,充滿了奶油的香氣。每一層酥皮都經過精心製作,層次分明,給予了這款甜點獨特的質感。而內層的充滿了柔軟的奶油內餡,質地細膩滑順,口感令人愉悅。此外,這家店的拿破崙酥餅的口味也非常豐富多樣。有甜點也有鹹點,可以滿足不同顧客的口味喜好。店內的環境舒適,裝潢簡潔雅致,為用餐環境增添了愉悅感。客人亦可以選擇坐在室外用餐,也非常舒適。總體而言,這家日本的拿破崙酥餅甜品店給我留下了深刻的印象。他們的拿破崙酥餅外觀美觀,口感出色,口味豐富多樣。再加上優質的服務和舒適的用餐環境,這是一家我會推薦給所有甜點愛好者的店。無論你是當地人還是遊客,都不容錯過這個美味的甜點體驗!

士多啤梨/法國栗子忌廉黑加侖子
士多啤梨/法國栗子忌廉黑加侖子
  • Napoléon
2024-02-28 135 浏览
呢間日本過江龍店自從銅鑼灣開幕後都好多人,閒日過嚟諗住試,點知店未開已經看到好多人係度排隊😮我哋買咗招牌士多啤梨口味+ iced americano☕️買完之後都等咗差唔多20分鐘先有得攞,拿破崙餅以特製吉士忌廉配上一片片士多啤梨,酸甜酸甜咁幾好吃。拿破崙脆卜卜有焦糖同杏仁香,但吃到一半有啲膩,而且單價實在比較貴 (HKD168),係香港試一次就夠🫣去到日本如果唔太多人排隊可以再試🤣始終日本平一半呢💸