2024-02-14 239 浏览
係唔係好好食呢?係估到咩味,但係又無驚喜囉。但係,個價錢就真係好驚喜。。。。$160一舊🤣🤣🤣我以為係畀緊第二種貨幣,定係日本嚟嗰陣時計錯咗滙率?😖😮‍💨😮‍💨咁味道都真係premium嘅,creamy嘅,但係價位過分premium💸💸💸覺得係畀錢食人氣多過畀錢食質素,可一不可再了。😅😅😅香港呢間店,希望有多啲遊客去食,而香港人可以留返去日本做遊客先試啦~😆😆😆😆
係唔係好好食呢?
係估到咩味,但係又無驚喜囉。
但係,個價錢就真係好驚喜。。。。
$160一舊🤣🤣🤣
覺得係畀錢食人氣多過畀錢食質素,可一不可再了。😅😅😅
NAPOLÉN x Châtaignes &Casis 嗌咗雙拼法式圓形拿破侖,最經典嘅士多啤梨吉士醬配搭同埋法國栗子忌廉黑加侖子🍓🌰酥皮現場焗熱金黃酥脆,現場加上唔同嘅餡料組裝而成,結合了甜美的草莓、香氣撲鼻的栗子和微酸的藍莓,帶來了豐富的口感和層次感。
NAPOLÉN x Châtaignes &Casis [half & half]
2024-01-15 267 浏览
GARIGUETTE 🥞📍香港銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖 (港鐵銅鑼灣站E出口)♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎之前放工經過,一直都好想試呢間 日本人氣既甜品店,但可惜次次去到,都係賣晒😮‍💨,今次終於肯放假既時候,一早起身去買😂。先介紹下,呢間鋪頭本身係日本🇯🇵東京參表道開店,另外亦係大阪梅田同埋福岡博多都有分店。而GARIGUETTE主打圓形法式拿破崙千層酥😆,吸引左唔少當地同埋遊客試一試。而家終於衝出日本,係香港開設首間分店👻。佢哋最主打係 士多啤梨拿破崙,小編一於試一試啦😂,聽個店員講,士多啤梨係一定揀返完整無缺既,所以每日既供應都唔多,基本上下午4-5就賣完。個拿破崙果然用既係日本士多啤梨🍓😍,食落既味道係有d 唔同,不過個酥皮就好根據個人喜好,事關小編唔係咁鐘意食到成身都係🤣。而價錢方面,絕對唔係平既🙊,咁人工、租金都係錢,但未食過既,絕對可以試下。🌟 原味士多啤梨拿破崙 $165 (Half $88)整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎♦︎
GARIGUETTE 🥞

(港鐵銅鑼灣站E出口)

🌟 原味士多啤梨拿破崙 $165 (Half $88)

整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍

2024-01-09 194 浏览
喺日本嗰陣已經大排長龍,喺東京/大阪/福岡都有分店,日本社長喺舖頭監管品質,香港店員亦都去咗日本受訓,機器同食材都係日本進口,務求做到還原度100% 廚房大玻璃可以睇到晒成個製作流程,由製造酥皮到最後包裝都一眼睇晒,酥皮鬆脆係因為經過多次折疊同烤焗,可以體驗到日本對品質的要求一絲不苟👍🏻👍🏻Mille-Presse Napoleon 由多層酥皮和薄薄的瑞士奶油夾心組成,外觀呈現出金黃色的酥皮層與白色的奶油層,每一層酥皮都經過精心烘烤,呈現出脆嫩的質地,而吉士忌廉則帶有絲滑的口感。酥皮層帶來了香脆的口感,而吉士忌廉則散發出濃郁的奶香味。甜度適中,不會過於沉重。士多啤梨甜甜地加微酸既好咁你增加咗一絲清新風味。

Mille-Presse Napoleon

2023-12-12 697 浏览
上次去日本試唔到,一直都懷恨在心,今次終於的起心肝,去試吓香港過江龍店。平時返工去到,都見到好多人排緊隊,好彩今日放假,大概下午茶時間過去,唔使排隊又有位坐。 最開心係佢可以同一時間選擇兩款口味。今次選擇咗冧酒提子同埋栗子味。法式圓形拿破崙賣相靚得嚟口感酥脆,兩款餡料都味道濃郁,口感豐富。 但係講句公道啊,如果喺日本食,價錢係一半,加上呢個口味,係非常之值得。但係香港買貴一倍,試咗一次就夠了🤣🤣🤣

2023-12-06 524 浏览
GARIGUETTE🍓-😋Taste: 8/10💰Price: 120+ per one 🚶‍♂️Revisit: 😐✨Decor: ✨✨2/3-Half Napoleon🍓 Half Pistache & Framboise🫐-係銅鑼灣百德新街新開既過江龍人氣日本拿破崙甜品 賣相好吸引 open kitchen既設計好適合打卡 今次我就試左半個signature Napaleon(士多啤梨吉士忌廉口味)同埋半個Pistache & Framboise(開心果忌廉覆盆子口味)-拿破崙個餅好脆 Napaleon 滿滿既士多啤梨配上吉士忌廉好夾 好滿足 而Pistache & Framboise都幾濃開心果味 覆盆子中和左膩既感覺-整體黎講都非常唔錯 但係作為甜品來講 就有啲貴 性價比偏低
GARIGUETTE🍓
😋Taste: 8/10
💰Price: 120+ per one
🚶‍♂️Revisit: 😐
✨Decor: ✨✨2/3
整體黎講都非常唔錯 但係作為甜品來講 就有啲貴 性價比偏低
  • Napoléon
2023-12-04 403 浏览
朋友介紹我呢間拿破倫好好食…叫我去試吓!咁啱今日去銅鑼灣,買咗一份試🥳我自己就要咗份雲呢拿甜酒…(因為士多啤梨冇晒🥲)個人覺得佢表面嗰層皮幾酥脆👍帶點焦糖嘅味道,不過好易一咬即碎,其實都唔錯!但係有啲後悔買咗雲呢拿甜酒…應該要買啲有果肉嘅會好食啲😀雲呢拿甜酒其實就係一Pat吉士,吉士入面有雲呢拿味,甜酒味唔重,如果想食酒味重少少呢隻唔啱😂整體就係食到一Pat比較甜的cream咁😂😂所以覺得好漏…另外幫朋友仔買咗幾個外賣,朋友仔嗰啲有果肉,相對會比較冇咁漏,所以如果大家去試,最好唔好試雲呢拿甜酒啦😀🙏原本我哋想試士多啤梨,四點幾去到已經冇晒貨,講緊係星期一平日嚟,如果想食呢隻味要早啲啦😀😀😀個人覺得呢個價錢性價比一般般,不過味道係OK嘅!可以一試😁#黃怪獸 #黃怪獸覓食 #黃怪獸自家製 #香港美食 #香港好去處 #香港 #食 #食譜 #食飯 #自己整 #食飯啦 #yum #yumyum #yummy #hk #hkfoodie #hkfood #foodie #foodiehk #foodporn #hk90s #想要更多真實食評搜尋ig黃怪獸覓食 #love #followback #
朋友介紹我呢間拿破倫好好食…叫我去試吓!
咁啱今日去銅鑼灣,買咗一份試🥳
我自己就要咗份雲呢拿甜酒…(因為士多啤梨冇晒🥲)
整體就係食到一Pat比較甜的cream咁😂😂所以覺得好漏…
個人覺得呢個價錢性價比一般般,不過味道係OK嘅!可以一試😁
#黃怪獸 #黃怪獸覓食 #黃怪獸自家製 #香港美食 #香港好去處 #香港 #食 #食譜 #食飯 #自己整 #食飯啦 #yum #yumyum #yummy #hk #hkfoodie #hkfood #foodie #foodiehk #foodporn #hk90s #想要更多真實食評搜尋ig黃怪獸覓食 #love #followback #instagramers #tweegram #gariguette #拿破崙 #甜品
日本的士多啤梨又大又甜, 這個版本的士多啤梨只是日本尺寸的五分之一。 不好吃! 你食過日本的,就不會再食這一個,因為日本的質素實在 超班。日本的每一啖都是 忌廉和士多啤梨, 但是這一個 你食的每一口,也不知道自己在食什麼
1K
2023-12-01 182 浏览
日本大熱拿破崙甜品店「GARIGUETTE」登陸銅鑼灣啦🥳🥳小店主打拿破崙千層酥,一共有13款鹹甜口味~~店內裝潢以黑色為主,並設有玻璃櫥窗可以欣賞到整個拿破崙的製作過程!一於約埋朋友嚟打卡先📸📸🍓原味士多啤梨拿破崙 $168✨賣相精緻!外層酥皮採用100%發酵牛油製成~口感十分酥脆,每啖充滿牛油香同焦香😋😋中間夾住滿滿的吉士醬☁️同士多啤梨🍓,吉士醬香甜濃郁,士多啤梨酸酸甜甜重莓香!整體配搭得啱啱好❤️❤️
小店主打拿破崙千層酥,一共有13款鹹甜口味~~

🍓原味士多啤梨拿破崙 $168✨

外卖自取
上次去日本無緣品嘗「GARIGUETTE」嘅拿破崙Mille-pressé 呢間喺日本閒閒地都要排1-2個鐘㗎!人氣高到不得了!!(´A`。) 勢估唔到「GARIGUETTE」喺香港開咗第一間海外分店啦(*´▽`*) 依家人潮對比起9月開幕時明顯少咗啲,趁依家去食就啱喇😇香港分店連裝修還原日本店,同樣以黑色作主調🖤 店內有好大範圍嘅工作區域,食客可以隔著玻璃欣賞製作過程一邊望住店員整拿破崙一邊等食,好療癒☺️ 香港分店有齊12款鹹甜口味拿破崙Mille-pressé,食材及機器係由日本直送店員更到過日本培訓,可謂100%複製日本嘅味道當然成本咁高,價錢當然唔會同日本相若,價錢$118起💰 不過當日到訪見到唔少人幫襯,可見人氣依然未減🫡✦ NAPOLÉON 士多啤梨 | Chocolat & Praline Bananes 朱古力忌廉香蕉果仁有選擇困難嘅朋友可以同我一樣點"HALF-HALF",一次過試兩款口味💕千層酥即席製作,中間鏤空設計可以望到口味款式,顏值高好啱打卡📸酥皮做到酥鬆薄脆效果,一咬就有清脆咔咔聲表面又有焦香甜味,牛油香濃,食落唔油膩😚☞ NAPOLÉON 士多啤梨 🍓 $
依家人潮對比起9月開幕時明顯少咗啲,趁依家去食就啱喇😇
香港分店連裝修還原日本店,同樣以黑色作主調🖤
店內有好大範圍嘅工作區域,食客可以隔著玻璃欣賞製作過程
一邊望住店員整拿破崙一邊等食,好療癒☺️
店員更到過日本培訓,可謂100%複製日本嘅味道
當然成本咁高,價錢當然唔會同日本相若,價錢$118起💰
不過當日到訪見到唔少人幫襯,可見人氣依然未減🫡
酥皮做到酥鬆薄脆效果,一咬就有清脆咔咔聲
表面又有焦香甜味,牛油香濃,食落唔油膩😚

☞ NAPOLÉON 士多啤梨 🍓 $88
一場嚟到當然要試吓佢嘅經典口味❣️
奶香四溢嘅順滑吉士忌廉配上新鮮日本進口士多啤梨,酸甜平衡感啱啱好👌
食起嚟唔會太甜膩!吉士忌廉多到溢出,切片士多啤梨都唔少,實在太幸福😛
建議細啖細啖食,咁就唔會食到周圍都係碎碎
☞ Chocolat & Praline Bananes 朱古力忌廉香蕉果仁🍫🍌 $78
呢款比招牌士多啤梨更好食,有驚喜🤤
用上另一款忌廉底,自製朱古力忌廉配上熟透軟綿香甜嘅香蕉🍌
再擠埋朱古力醬真係好邪惡😈
加上大量焦糖果仁仲多咗脆脆口感,層次豐富
朱古力控必試🤙

💬 總結
「GARIGUETTE」會定期推出限定創意口味,有啲限定口味係香港先有賣,喺日本無得食㗎~
下午茶
愛好拿破崙蛋糕嘅我,一早已經bookmark定呢間日本過江龍千層酥想試😳之前聽聞要排長龍先食到,特別揀左平日嘅放工時間過黎食,好好彩真係搏到佢冇人🙈冇聽錯~係冇人, 唔係冇乜人咁簡單😆🔸伯爵紅茶忌廉杏脯果醬🔸酥皮口感酥脆,招牌焦糖脆面的確出色,淨食塊酥皮已經好好食😋至於伯爵紅茶忌廉,伯爵茶味唔算好出,而且相比起日本某d蛋糕店嘅忌廉,佢質地做得唔算細滑,杏脯醬就一般果醬咁正常發揮,可能期望過高,有少少失望🙈千層酥外型同包裝都算係打卡able,呢方面日本野從來唔會令人失望😳落order可以係玻璃櫥窗睇到製作過程,不過所謂嘅即叫即整,其實都只係將預先準備好嘅酥皮,放上轉盤加入忌廉同果醬再夾埋就完成......冇咩技術可言嘅工序,睇唔明有咩咁值得show出黎🤪價錢以過江龍嚟講實屬進取,一份索價百幾蚊嘅千層酥,唔駛十分鐘食晒🥲雖然焦糖酥皮好食,但內面嘅餡感覺揀咩口味都分別不大,整體只係中規中矩,性價比嚟講算係近年食過最低嘅野,可一不可再,試過就算了🙈

🔸伯爵紅茶忌廉杏脯果醬🔸

2023-11-25 185 浏览
日本超人氣拿破崙脆餅MILLE-PRESSÉ,喺香港開設首間海外分店,有十幾款口味選擇,除咗有甜味,仲有幾款鹹味,更加有香港限定口味~▪️雙重芝士火腿🧀拿破崙脆餅以自家研發、攞咗專利嘅機器壓製而成,食落非常酥脆。中間夾咗滿滿嘅芝士,分別係車打芝士🧀同水牛芝士🧀,經過焗爐烤焗至半溶狀態,配埋火腿,好夾。另外鹹味仲會夾埋以北海道十勝產薯仔🥔特製嘅薯蓉喺入面,呢款更加混合咗黑椒,好惹味▪️牛油果煙三文魚🥑🐟餡料有煙三文魚🐟、牛油果酸忌廉🥑、洋蔥🧅 、甜椒粉🌶️、薯蓉🥔、蒔蘿蛋黃醬🥚,食落口感同味道都非常豐富▪️手工牛奶咖啡🥛☕️▪️可可牛奶🍫🥛Lunch time買鹹味拿破崙,仲會免費送餐飲或餐湯。兩杯都幾香濃,唔錯GARIGUETTE📍銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖

▪️雙重芝士火腿🧀

手工牛奶咖啡
可可牛奶

GARIGUETTE
2023-11-25 148 浏览
💖 Gariguette✨香港銅鑼灣Fashion Walk百德新街42-48號地下D舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️依家間鋪頭其實我喺好耐之前已經book mark咗,諗住之後有機會去日本就要食😍點知都未等到我去日本,香港仔已經開咗🤭-Napoléon🍓 $165估唔到我唔系一啲繁忙時間去一間鋪頭都會咁多人排隊😱個個都買返三四餅😳,仲要好多都叫咗呢一個士多啤梨味🤔我都唔執輸都叫返一舊試嚇🤫用拿破侖做外皮果然夠曬酥脆🤗入邊夾心嘅除咗有士多啤梨之外仲有特製嘅吉士忌廉醬。食落口除咗有淡淡嘅牛油香仲有濃郁嘅吉士,中和咗士多啤梨嘅酸味增加甜度👍🏻想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩

💖 Gariguette

-Napoléon🍓 $165

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-11-15
5 分钟 (外卖自取)
2023-11-23 185 浏览
嚟到日本過江龍Gariguette食lunch, 今次唔再甜品當飯食,決定食鹹嘅法式千層酥~原來lunch hour叫咸食係會送飲品/湯,即刻覺得幾抵玩!✨雙重芝士火腿 - 望住佢落左勁多車打芝士+水牛芝士,變左個小山堆,再將芝士焗溶真係好治癒~ 個法式千層酥塗左層黑椒薯蓉,黑椒味好香,夾住內餡一齊咬仲食到拉芝🧀真係既邪惡又滋味!✨牛油果煙三文魚 - 材料都好豐富,除左有煙三文魚,仲有牛油果酸忌廉、薯蓉、洋蔥、甜椒粉同蒔蘿蛋黃醬~ 千層酥超酥脆,洋蔥令成件事fresh左,食完都唔會覺滯👍✨手工牛奶咖啡 - 覺得食pastry配上咖啡真係好享受😌 咖啡味香濃而不澀,好滿☕✨可可牛奶 - 叫左凍飲,冰爽感滿滿,朱古力味幾rich,質地幾細滑😸

📍日本大熱千層酥店GARIGUETTE 係香港開咗第一間海外分店!😍🧡 千層酥製作區用上開放式廚房設計 透過玻璃可以睇到店員製作你嘅圓形千層酥餅 成個過程好冶癒🫣😸🌀 Half-Half (Napoléon 原味士多啤梨 + 朱古力忌廉香蕉果仁)選擇困難症者可以揀Half-Half 選擇兩款味道 會跟每款産品旁邊括住嘅價錢 (見keep住都有客人問店員😂) 我就揀咗兩款classic! 首先~圓碌碌嘅千層酥 ✨口感酥脆 香而不膩! 用上特別訂做嘅熱壓機高溫製作 酥皮使用咗杏仁+焦糖+100%北海道發酵奶油 香氣滿滿! 日本空運嘅Napoléon吉士忌廉用咗日本雞蛋同牛奶 味道香甜幼滑 配上酸甜士多啤梨片 好夾! 朱古力忌廉香蕉果仁 口感更為豐富 香蕉醬與香蕉切片將香蕉味道大幅提升💁🏻‍♀️除咗日本12款鹹甜口味外 仲推出咗香港特別版🫶🏻 香滑奶茶忌廉芒果口味 個Mille-Presse 拿破崙酥皮真係做得好好 值得為咗佢再試多次🫡
📍

下午茶