2021-10-04 232 浏览
向來認識我嘅朋友都知道我非常鍾意食法國菜,苦苦糾纏好耐之後,終於男朋友肯帶我過嚟食好嘢,今次又揀咗呢一間位於銅鑼灣,食法日fusion菜嘅Gaijin☺️入到去燈光會比較昏暗一啲,有浪漫嘅氣氛,雖然鋪仔細細但係都裝修得唔錯。我哋叫咗一個5 courses set,另外一個就dinner set,咁我哋就可以試唔同嘅嘢😁一坐低,餐廳首先會俾bread basket😆係有切咗一半嘅croissant同埋Cheese bun 😍係出乎意料地好食,由呢度都可以睇得出,餐廳對每一個細節都幾有用心機。5 Courses Menu $758Oyster 呢個一啲都唔普通,佢係屬於分子料理嘅北海道珍蠔,上面嘅topping檸檬sorbet已溶,仲有柚子汁、pickle左嘅青蘋果、檸檬爆珠,啱啱好可以釣到蠔嘅鮮味出嚟,而且增加左口感同層次,食落去日本北海道嘅珍蠔係好creamy同埋礦物味比較重。2nd course原本係Matsuba Crab,因為今日毛蟹腳靚d,所以就轉左😁大大條,食落去鮮甜十分,另外仲有蟹粉多士,係整到超級脆,好驚喜!!係你冇諗過嘅口感!好特別啊!Quail Filo Pastry

5 Courses Menu $758

Oyster

Quail Filo Pastry

之後就係上呢一個pastry,係法式鵪鶉酥皮包,裏面包含嘅嘢好豐富,有鵪鶉、鵪鶉蛋、鴨肝,當然唔少得仲要有啲truffle sauce去提鮮😆個外貌好似係法國版嘅“福袋”一樣XD好可愛又精緻☺️

Duck Confit

呢個真係令我讚不絕口!我以為會好細件,點知竟然有咁大件Duck Confit😱外皮煎到有啲脆,而入面嘅肉係非常之嫩,一切開就有鴨嘅甘油流出!😍

再講埋佢哋嘅配菜,係羽衣甘藍同埋紫薯蓉,食落去啱啱好可以解膩,而且只是用係非常之甜,有保留到顆粒,好有口感。

Daily Dessert

最後甜品係咖啡慕絲蛋糕,呢個就冇乜特別,所以我俾咗男朋友食哈哈😄

Chef Special Dinner Set $398

Japan Seasonal Sashimi

Appetiser係刺身☺️三大片油甘魚刺身排列得好靚,再配上檸檬柚子醬汁,係喺日本菜餐廳食唔到嘅清新同甜美☺️☺️

Lobster Bisque +$38

一場嚟到,當然要試試佢嘅龍蝦湯!可能太大期望,又唔出嚟反而覺得中規中矩,我希望龍蝦味可以濃啲><

Main我哋揀咗廚師推介嘅紅酒燉羊膝,雖然上菜之前已經同我哋講好大份,但係上到嚟真係嚇一嚇親,雖然係法國菜,但係份量比平時我喺出面食嘅羊膝更加大舊!

Chocolate Boom

朱古力脆皮入面包住橙朱古力慕絲同cinnamon cherry jelly,食落去唔太甜,層次好豐富,加上旁邊嘅雪芭同埋爆炸糖,係一個好有新意俾到驚喜嘅甜品

另外我哋襯 Happy Hour叫咗兩杯梅酒,係買一送一,一到食住咁精緻嘅菜式,一到少酌,真係好享受。

希望好快下次可以再嚟食呢一間咁高質素嘅法日fusion菜☺️☺️

📍Gaijin
銅鑼灣登龍街28號永光中心9樓