2022-08-09 188 浏览
呢間野真係非常有驚喜話說有日想食西餐廳,咁就search到呢間野見到OpenRice 有折 就試一試個豬鞍扒非常好味 好淋又入味 一d騷味都冇 就連嗰啲配菜 都正, 食到乾乾淨淨。另一個海膽意大利飯,同樣出色,食到lamlam莉。職員又勁好服務,一坐低又會介紹餐牌,又同我地講今日daily special 係咩,積極介紹,積極推薦。本身因為諗住會去第二度食甜品,所以並沒有加上甜品。但職員見我哋第一次過嚟呢度食,都送左件比我地食。咁出色既餐廳,要放上OpenRice share
呢間野真係非常有驚喜
話說有日想食西餐廳,咁就search到呢間野
見到OpenRice 有折 就試一試

個豬鞍扒非常好味 好淋又入味

咁出色既餐廳,要放上OpenRice share
加拿大豬鞍扒
沙律
海膽意大利飯
  • 北海道海膽意大利飯
已經唔係第一次到訪銅鑼灣呢間主打日式法國fusion餐廳🥰 無論環境定係食物 永遠唔會令人失望 更新左Dinner menu我哋即刻又泥試下🤤入座後店員會先詳細介紹menu 當中包括today chef special 😋 點餐後店員會為你送上熱辣辣既牛角包同cream cheese軟包☺️ 牛角包香脆 軟包佢哋後其加工過 加左芝士再焗 味道更香濃 牛油加上橄欖油 非常好食👍🏻 Dinner Menu係4 course 另外可以加錢upgrade 5 course 我地其中一份就upgrade 左🤤前菜:3揀1 我地分別揀左清酒牛油炒鮑魚同北海道忌廉吉列蠔🦪 清酒牛油炒鮑魚嘅醬汁帶有點清酒甜味 鮑魚口感特別彈牙 菇好香牛油味 簡簡單單已經非常好食😋 北海道忌廉吉列蠔忌廉汁好濃 掛係香脆嘅吉列蠔到超正 完全打開左我嘅胃口 好期待餘下嘅Course👅Upgraded 5 course:香煎法國鵝肝 超香 油脂瞬間充滿整個口腔😋餐湯:是日餐湯係燒蒜薯蓉忌廉湯 另外亦加左$48試佢哋嘅法式龍蝦湯🥰 燒蒜薯蓉忌廉湯蒜味好香 忌廉湯打到好幼滑好出色👍🏻 龍蝦湯由多種食材熬製而成 龍蝦味鮮甜 口感濃稠

前菜:

Upgraded 5 course:
香煎法國鵝肝 超香 油脂瞬間充滿整個口腔😋

餐湯:
是日餐湯係燒蒜薯蓉忌廉湯 另外亦加左$48試佢哋嘅法式龍蝦湯🥰 燒蒜薯蓉忌廉湯蒜味好香 忌廉湯打到好幼滑好出色👍🏻 龍蝦湯由多種食材熬製而成 龍蝦味鮮甜 口感濃稠🦞

主菜:
揀左chef special 嘅A4和牛腹肉同埋紐西蘭羊架👅 和牛油花好靚 Medium岩岩好 面面煎香 入口又juicy又腍 點少少鹽仲好食🤤
紐西蘭羊架肉質超嫩 帶少少肥羊味更香 配菜既煙肉忌廉椰菜花酥皮盒同蔬菜都一絲不苟 好細心😋

甜品
今晚係既甜品係brownie 另外如果想點其他甜品 仲有$10折扣優惠😉 一場泥到 我哋除左2個套餐嘅甜品之外 仲試多左一款🤭 分別有Brownie 法式焦糖燉蛋同埋Chef Special 嘅椰子菠蘿芒果慕絲🤫 Brownie雖然係套餐甜品 但係朱古力味香濃 仲配有一球雪糕同一片芒果 令人滿意🥰
法式焦糖燉蛋同外面餐廳嘅做法有啲唔同 佢哋並非焗到全熟 而係8成左右 所以食落更滑😱 蛋味好香 3個甜品入邊係我哋嘅favourite❤️ 咁好食都只係$58😭
椰子菠蘿芒果慕絲以椰子殻作為造型 超有心思😘 第一啖食落去已經係香濃嘅椰子mousses 中間有香甜嘅水果餡同蛋糕 賣相又精緻又好味🤤

細細聲話比大家知 如果訂位注名有人生日 甜品會有驚喜架😆總括嚟講 Gaijin嘅菜式永遠唔會令人失望 性價比都幾高 好值得一試🌟

2022-08-06 144 浏览
偶然喺OpenRice見到呢架餐廳有好多好評,剛剛唔知去銅鑼灣邊間餐廳聚餐,所以提議朋友嚟試吓。叫咗五份晚餐五個人分,大家都頗滿意。餐廳侍應很體貼,知道我哋為朋友慶生,特別準備咗份生日小甜品。我哋試咗餐牌上冇嘅煎魚鮫同日本A4和牛,魚非常好魚味,唔會煎太乾。和牛亦唔錯,但偏肥。今次未能試M5,無法比較,估計無咁肥。每個餐都有特色甜品,亦可升級嚐試餐牌上甜品,可以按餐排價錢減$10。我哋一致認為可以再光顧嘅餐廳,下次要試吓其他菜式。

我哋一致認為可以再光顧嘅餐廳,下次要試吓其他菜式。
2022-08-05
  • 龍蝦湯
  • 脆鱗甘鯛
  • 紐西蘭BB羊架
2022-07-15 412 浏览
話說今日準備放假為咗慰勞下自己今日揀咗Gaijin呢間小店我都係第一次食估唔到食物都有驚喜叫完餐冇耐就有一個牛角包同埋員工話係自家製嘅忌廉芝士包都幾鬆脆同埋creamy,再加上熱辣辣都真係唔錯臨上頭盤之前員工更加話可以再加咁我就…當然係加多左份之後個頭盤係真係令我非常驚喜因為真係好少喺香港食到tater tots炸薯波喺香港真係好難搵佢哋仲要加埋洋蔥煙肉Sour cream完全中晒我鍾意嘅熱辣辣脆口非常唔錯之後叫咗個香煎比目魚魚肉香脆得來又幾滑佢哋再有忌廉煙肉薯蓉配底撈埋一齊都幾好食又creamy平時都比較少寫食評但係$198呢個價錢又真係幾ok佢為我嘅假期開始之前加上一個新嘅開始食物:4.5/5環境:4/5服務:5/5抵食:5/5
話說今日準備放假
為咗慰勞下自己今日揀咗Gaijin呢間小店
我都係第一次食
估唔到食物都有驚喜
叫完餐冇耐
就有一個牛角包同埋員工話係自家製嘅忌廉芝士包
都幾鬆脆同埋creamy,再加上熱辣辣都真係唔錯
臨上頭盤之前員工更加話可以再加

環境:4/5

服務:5/5

抵食:5/5

忌廉煙肉炸薯寶
是日新鮮魚柳(比目魚)
忌廉煙肉炸薯寶
是日新鮮魚柳(比目魚)
我地叫左dinner set1. 前菜一碟只有一隻蠔,說好的性價比呢2. Crab cake 變忌廉薯餅,只有兩三絲蟹肉,對不起應該影埋裏面3. 封門柳燶味蓋過肉味,煎扒應該係好入門既西餐技巧4. 幾百蚊一碟帶子海膽意粉都要淨係得一粒帶子一分二,是我期望太高了吧5. 鵝肝條邊煎唔脆,底下塊麵包太硬,但又唔係難食嘅To be fair 講下好食既位1. 龍蝦湯好濃龍蝦味,唔太咸,顏色都靚1. 冇限任添嘅麵包幾好食,鬆化,不過牛油成份比較重,未必個個鍾意食,牛角包可以再做得鬆化啲,最裏面嗰層有啲實
我地叫左dinner set

1. 前菜一碟只有一隻蠔,說好的性價比呢

3. 封門柳燶味蓋過肉味,煎扒應該係好入門既西餐技巧

5. 鵝肝條邊煎唔脆,底下塊麵包太硬,但又唔係難食嘅

To be fair 講下好食既位

1. 龍蝦湯好濃龍蝦味,唔太咸,顏色都靚

2022-07-07 391 浏览
呢度坐位迫過快餐店,隔離左右兩邊講咩都要聽足成餐飯😑用料孤寒,一支礦泉水,每人只比一片指甲size嘅檸檬皮,真係好節儉. 食物味道正常係偏油少少。但實在坐得太迫,每人$500係呢個環境下绝絕對唔建議。
2022-07-06
2022-07-05 247 浏览
野食無問題,好食嘅但又未到超高汁。以個價錢來計,味道確實可以的,份量卻一般,男仕食完有機會再要去食霄夜。服務方面,本人覺得佢地想走高級西餐路線,但真係做唔到。雖然主管背餐牌如流,但其實快到唔知講咩,趕到好似要你快食完埋單收檔,唔係無禮貌,但可以形容為機械式。而其他serves親切但有點雞手鴨腳,連基本table setting 都做唔到。如果真係走高級西餐路線就完全不能。就算食物幾精美好味,整體都未能配合。不過都係大部份香港餐廳的通病。食過一次就ok, 相信應該有更好的選擇,除非沒有。
2022-06-24 299 浏览
Tried Tasting menu to save brain juice 🍴Warm oyster bathed in cream sauce- fresh oyster, thick cream sauce Beef tartare-Well made Foie Gras (add $108)-creamy, nailed it. Soup of the day-pumpkin cream. Thick and comforting but personally I don’t enjoy cream on top Lamb rack-medium rare cooked to perfection Prime Hanger Steak -medium cooked to perfection but didn’t taste like prime. Perhaps it’s frozen steak. Not complaining because with that price its already a bargain but in terms of favour, n

Beef tartare-Well made

Prime Hanger Steak -medium cooked to perfection but didn’t taste like prime. Perhaps it’s frozen steak. Not complaining because with that price its already a bargain but in terms of favour, not the most beefy

Cream Brulee-consistent and decent

Chocolate Trio (add $78)-Ice cream was nice but the chocolate cake itself was slightly dry and not very chocolatey. Too sweet as well. It looked really cute for pic tho

Bread (croissant and doughball). only ok, just heat up the frozen

Costed $1228

This one has a lot of good reviews but my personal experience was just okay. Especially towards the end of the meal they were really rushing you. I understand that they have to comply with the new regulation of 10pm closing time but thought they could pace it better and dispatch the food in a more organized manner. At the beginning of the meal, it was mainly a lot of waiting. We waited a long time while the tables who came after us kept getting their main. Towards the end, they were running out of time. By the time dessert arrived, you pretty much had to just chunk it down. Not the best dining experience. Hopefully they can keep improving

2022-06-13 3014 浏览
呢間餐廳以法國菜為基調,融入各種日本時令食材,創造美味又特別嘅菜式🍷🍞送上忌廉芝士餐包同迷你牛角酥,兩款都好重牛油香,仲可以無限添食💗油甘魚刺身油甘魚厚切肥美,魚鮮味美,佐以柚子醋汁、紅心蘿蔔、紫蘇葉,味道微酸開胃🐟💗炸忌廉蟹肉薯餅薯餅炸得酥脆香口,內裡忌廉薯蓉綿密細滑,夾集少量蟹柳絲,佐以沙律醬🥔💗香煎法國鵝肝 (+$108)香煎鵝肝綿滑甘香,入口即化,鵝油香充斥成個口腔,配以香脆麵包片。另佐以黑醋、橙果醬同焦糖菠蘿醬中和油膩感🦆💗是日餐湯南瓜忌廉湯濃厚奶滑,南瓜味特別香甜,帶陣陣香草味🎃💗法式龍蝦湯 (+$48)龍蝦湯味道濃滑鹹鮮,表面再加上櫻花蝦、香蔥粒、忌廉點綴🦞💗法國油封鴨腿 ($438)油封鴨腿大隻厚肉,外皮金黃焦脆,肉質嫩滑細膩,入口帶豐腴鴨肉香。配菜佐以紅蘿蔔、翠玉瓜、焦糖菠蘿同烤薯🍗💗紅酒燴和牛面頰 ($438)和牛面頰炆至軟腍細嫰,接近入口即化,牛味濃郁。醬汁濃稠入味,帶陣陣蕃茄嘅酸甜味同紅酒香,配菜佐以紅蘿蔔、薯仔同椰菜🐃💗精選甜品是日係士多啤梨白朱古力慕絲蛋糕。微酸嘅士多啤梨中和白朱古力嘅甜味,兩者配合得宜,底層仲有牛油消化餅底。旁邊配以西瓜同雲呢拿雪糕🍰💗三重

💗油甘魚刺身
油甘魚刺身

💗炸忌廉蟹肉薯餅
炸忌廉蟹肉薯餅

💗香煎法國鵝肝 (+$108)
香煎法國鵝肝

💗是日餐湯
南瓜忌廉湯濃厚奶滑,南瓜味特別香甜,帶陣陣香草味🎃
南瓜忌廉湯

💗法式龍蝦湯 (+$48)
龍蝦湯味道濃滑鹹鮮,表面再加上櫻花蝦、香蔥粒、忌廉點綴🦞
法式龍蝦湯

💗法國油封鴨腿 ($438)
法國油封鴨腿

💗紅酒燴和牛面頰 ($438)
紅酒燴和牛面頰

💗精選甜品
士多啤梨白朱古力慕絲蛋糕

💗三重奏朱古力批 (+$88)
朱古力杏仁脆皮包裏住黑朱古力慕絲,內層香濃微苦,帶幽幽冧酒味。頂層白朱古力慕絲增加甜味,再配上雲呢拿雪糕,口感非常豐富🍫
三重奏朱古力批
紅酒燴和牛面頰
士多啤梨白朱古力慕絲蛋糕
三重奏朱古力批
2022-06-12 329 浏览
第二次光臨這小餐廳,服務員的殷勤態度再次令我留下好印象。我們三個人點了三個set dinner, 另加一客鵝肝及燒北海道帶子。Main course叫了和牛及猪扒,yummy and juicy:)甜品是超美味精緻的朱古力三重奏及芒果柚子mousse cake,另加上餐廳送的生日驚喜, very nice! 伴着朱古力三重奏的Tiraminsu 雪榚球亦超美味!如果飲品選擇多些及枱與枱間的距離可再寬鬆更好。We will be back.
第二次光臨這小餐廳,服務員的殷勤態度再次令我留下好印象。
We will be back.
  • 精選甜品
  • 香煎日本帶子
2022-06-04 2063 浏览
今次幫襯呢間法國x日本嘅fusion菜😍菜式非常精緻,每道菜都非常有心思🤩晚飯有得選擇Dinner Set Menu!-◾️ BREAD麵包係邪惡到爆嘅芝士忌廉麵包同埋迷你牛角酥🤤全手工製作,牛油味濃郁🧈◾️ STARTER▪️油甘魚刺身新鮮肥美油甘魚配合紫蘇葉同廚師特別調製醬汁更佳調出鮮味🐟▪️和風清酒煮忌廉蠔之前睇review見到有令和蠔已經好想食🤩估唔到今次食呢個仲更加有驚喜🦪偌大嘅日本蠔被濃厚嘅清酒忌廉汁包裹住,一咬就感受到生蠔嘅鮮味係口中爆發😭超好食!▪️香煎法國鵝肝 $108見到恰到好處👍🏻juicy爆油嘅肥美鵝肝外皮焦香香甜,內裡軟綿綿🦢◾️ SOUP▪️ 是日餐湯呢碗香甜嘅日本南瓜湯!每一口都感受到打到稀巴爛嘅南瓜蓉再配合忌廉同牛奶啖啖滿足🥛▪️ 法式龍蝦湯 +$48另一個湯就選擇價錢轉龍蝦湯果然無加錯🦞飲落感受到絕非味精湯,每口都係鮮甜嘅濃郁龍蝦味👍🏻◾️MAINCOURSE▪️ 日式海膽汁大蝦意大利飯 $338 ; 新鮮北海道海膽 +$88⭕️推薦推薦⭕️海膽lover嘅你記得一定要加錢就可以有超滿足嘅海膽鋪係飯嘅面頭!綿滑濃郁完全無腥味嘅新鮮海膽伴入Risotto之中,入面都有不少新鮮海
◾️ BREAD

◾️ SOUP
▪️ 是日餐湯

▪️ 法式龍蝦湯 +$48

◾️MAINCOURSE
⭕️推薦推薦⭕️海膽lover嘅你記得一定要加錢就可以有超滿足嘅海膽鋪係飯嘅面頭!綿滑濃郁完全無腥味嘅新鮮海膽伴入Risotto之中,入面都有不少新鮮海鮮:魷魚🦑、大蝦🍤,超滿足!

▪️ 美國頂級封門柳 $428
5️⃣成熟嘅封門柳咬開入面依然粉嫩無比,外皮烤得焦香🔥緊緊鎖住肉汁,牛肉味香濃,最驚喜係一旁配菜薯仔🥔薄切千層薯中間混入忌廉,好味🤤

◾️DESSERT
超級可愛造型嘅檸檬慕斯🍋配合fresh fresh檸檬雪芭!另一款係朱古力脆皮蛋糕,配焦糖雪糕🍦
  • 香煎法國鵝肝
  • 美國頂級封門柳
  • 北海道海膽意大利飯
2022-06-02 495 浏览
甚少寫食評都忍唔住要寫一次,老老實實,唔想更多人期望高過,失望而回。原來諗住搵間食物質素好啲嘅餐廳慶祝周年紀念,網上見到呢間好似好多正評,一於試吓,一入去一眼望晒間餐廳,枱與枱冇距離,最慘係隔離枱講乜聽得一清二楚。平民餐廳扮高級:剛剛一坐低都未坐定,侍應就問礦泉水要有氣定冇氣,我嚟唔切反應,個侍應立刻再問多一次,即係要有氣定冇氣,心諗我唔係聾嫁即係冇其他選擇?(唯有焗住揀咗冇氣礦泉水)*冇標價錢,最後收$69食物方面:麵包及湯都夠熱,主菜豬胺都可以,牛柳味道就好一般。 甜品每款要➕$75就似樣啲。講返環境,起初坐落枱與枱之間係有間紙板,但紙板同隔離枱非常近,貼住咁濟,食完個主角菜後,侍應突然拎走塊間板,比一個Walk in客坐咗係我隔離,佢講電話大大聲咁(其實佢一個人坐邊度都得啦,待應安排真係差)。本應一心諗住開開心心慶祝,突然多咗個電燈膽喺隔離,之後,唔使講.......真係咩mood都冇晒.

(唯有焗住揀咗冇氣礦泉水)*冇標價錢,最後收$69

2022-04-04 314 浏览
想食法國菜,便去了銅鑼灣登龍街永光中心(GAIJIN),餐廳設計別具格調,而且充滿一定的浪漫情調。在這柔和燈光及舒適環境下用餐,可以暫時忘卻繁忙的公事,我們正在樂在其中地享受著這一刻活在當下的一個輕鬆晚上。別具一格的直紋喑裝暖黃色條子燈滲透一絲絲暖意。是日餐湯,菠菜周打魚湯,清新香甜,健康首選。餐前自家製麵包:分別有忌廉芝士包、牛角包等,暖笠笠的,自家製冇添加,麵包果然鬆軟、香口。澳洲M5和牛肉眼,優質的牛扒可以叫五成熟,用上炭燒的烹調方法,令到牛肉味道更濃厚,乃使味道提昇至極致的食法。牛油果野菌忌廉酥皮盒,牛油果的甘香,配以酥皮製成這道菜十分清新。香煎日本帶子,將厚身的帶子,煎到外香內嫩,賣相又美觀值得一讚廚師的烹飪手藝。是日甜品,lemon curd 香氣撲鼻,帶些微酸度,中和[溜]的感覺。

別具一格的直紋喑裝暖黃色條子燈滲透一絲絲暖意。

是日餐湯,菠菜周打魚湯,清新香甜,健康首選。

呢間餐廳係日式法國菜,主打精緻高級法國餐,餐牌係時令嘅,當日會由店員介紹,所以可能日日去都唔同,都幾有驚喜同埋新鮮感🤭🍴 餐包 (8/10)餐包有分兩款,一款係芝士軟包,另一款係牛角包,上枱嘅時候好熱,兩款都外脆內軟,牛角包就比較鬆化啲,牛油味香濃啲,芝士軟包就比較鬆軟啲,加埋香草牛油,真係好好食!餐包係可以無限添加嘅,唔夠可以叫店員加俾你~🍴 忌廉雜菌酥皮盒 (9/10)啱啱焗起超級熱,酥皮好脆,好香牛油味,忌廉雜菌好creamy,鹹鹹地,都幾香忌廉味,好多菇,幾好食嘅有驚喜!🍴和牛他他 $85 (6/10)和牛他他酸酸哋,食唔出牛肉味🤣法包好薄好脆,整體來講一般啦~🍴廚師精選意大利飯 海膽汁海鮮意大利飯$158 另收加一 (8.5/10)意大利飯裏面有魷魚,兩隻大蝦,表面有啲三文魚子。海膽汁非常香濃,好有鹹鮮味,大海嘅味道(個人認為鹹咗少少,但朋友覺得啱啱好,好正好有鹹鮮味),飯煮得啱啱好,唔會太硬太淋,裏面有超多魷魚,好彈牙,大蝦彈牙爽口,食得出鮮味,廚師廚藝👍🏻🍫朱古力慕絲 $75 (9.5/10)成個擺盤好靚,有少少似愛麗絲夢遊仙境,有蛋白霜做嘅蘑菇,同埋朱古力碎做嘅泥土,花

🍴 餐包 (8/10)

🍴 忌廉雜菌酥皮盒 (9/10)

🍴和牛他他 $85 (6/10)

🍫朱古力慕絲 $75 (9.5/10)
成個擺盤好靚,有少少似愛麗絲夢遊仙境,有蛋白霜做嘅蘑菇,同埋朱古力碎做嘅泥土,花花草草,加埋榛子味嘅雪糕,榛子味好香濃,一啲都唔甜,朱古力慕絲超級香濃朱古力味,一啲都唔甜,苦中回甘,裏面有啲紅桑子粒粒,酸酸地解膩,成個甜品都好高質好有心思!

🍋檸檬慕絲 $75 (9/10)
如果唔鍾意食太濃味,太Heavy嘅話,呢個應該好啱。檸檬慕絲酸酸地,加上青蘋果雪葩,整體好清新,好開胃解膩,不過個人就比較鍾意朱古力多啲!

☕️Lattle +$8 (8.5/10)
咖啡味香,奶味較重,唔會苦,個人幾鍾意,如果有拉花會更靚!

推薦指數: 9/10
高質用心嘅日式法國菜,食物質素高,有心思煮同present,服務態度都好好👍🏻會再去食~ openRice訂座會有折,之前做緊八五折都幾抵食~
2022-01-18 342 浏览
又係防疫午餐一人前,點都要食好啲。今次就試有日式風格嘅法國菜(定係法國風既日菜我都搞唔清楚)值得一讚係麵包好食😋而且仲可以添加..細細件好適合女士。前菜我都好滿意尤其是芝士乳酪味道配得都幾好..不過不過main dish海膽汁海鮮risotto真係好鹹..我飲咗三杯水海膽汁仲要有少少苦澀味..我見有唔少OL幫襯,唔知係咪真係我食得清淡?定係海膽唔新鮮所以苦?整體來講因為有折我都覺得唔錯嘅,不過法國菜裏面嘅主菜唔好食係唔係大忌..我有同店經理反映主菜太鹹,佢話我係第一個咁講嘅客I wonder
I wonder
芝士乳酪