2018-08-12 469 浏览
我知道 Flipper 's來港後店一直都好多人去,排隊動輒一兩小時。原想著今天平日早了點下班去可以不用等那麼久,但還是等了一小時呢!不過是值得排的!!一坐下就急不及待點了綠茶紅豆班戟,奇蹟的班戟我來了!吃班戟要有杯飲品配才可以啊!我選了跟班戟夾的green tea frappe,來個綠茶全餐!有綠茶kitkat, 脆脆的crumbs,跟cream的口感來個強烈對比!飲就如綠茶味奶昔,香濃幼滑!友人點的 mint mocha frappe的咖啡味算重,但沒太感覺到薄荷呢!也是在頂部加了忌廉,又滑又邪惡!雖然叫frappe,但完全沒碎冰粒,口感綿綿又creamy好舒服!奇蹟班戟到了!有大片超厚身的梳乎厘班戟,一片倒在另一片上,看著都覺得軟,就像梳乎蛋一樣。配料的陣容也相當鼎盛抹茶雪糕的味道甘香又不會太甜,綠茶味濃郁又幼滑!看這班戟軟軟的,有動L的感覺,可以先玩幾下感受它的鬆軟除了抹茶雪糕,也有抹茶cream,兩者同時放在軟綿綿的班戟上吃草莓大福也足料,完整香甜的士多啤梨外有層綠茶味的豆蓉,外層mochi皮口感煙靭,好好咬這此正方體的是抹茶朱古力,放在口中慢慢溶化,繼而感受到綠茶的甘香,好

一坐下就急不及待點了綠茶紅豆班戟,奇蹟的班戟我來了!

Green tea frappe

Mint Mocha frappe

綠茶紅豆班戟

抹茶雪糕的味道甘香又不會太甜,綠茶味濃郁又幼滑!

看這班戟軟軟的,有動L的感覺,可以先玩幾下感受它的鬆軟

這此正方體的是抹茶朱古力,放在口中慢慢溶化,繼而感受到綠茶的甘香,好完滿

現在明白為何Flipper's是排隊店了!如覺得不夠喉,還可以買pancake pie回家,嚐試另一種口感

2018-08-03
Green tea frappe
Mint Mocha frappe
綠茶紅豆班戟
  • MintMochafrappe
  • Greenteafrappe
2018-08-12 173 浏览
香港愈來愈多不同款式嘅pancake店,要講到印象深刻當然係希慎Flippers,試過之後真係想每一日都食。Flippers裝潢較為簡約,感覺非常舒適,但有興趣去食嘅朋友真係要預啲時間排隊,因為每一日都好多人去食。Pancake款式非常多,有原味、士多啤梨等,最後我就叫咗奇蹟之宇治抹茶班戟。奇蹟之宇治抹茶班戟老實講買相非常吸引,真係呃Like首選。最重要佢真係有睇得又食得,特別講返班戟用咗日本京都宇治抹茶嚟整,有著好香濃嘅抺茶味。加埋佢哋綠茶雪糕,同埋自家製軟心朱古力食時口感層次更加豐富。仲有就係日本直送大福餅,透薄嘅麻薯皮,加埋內餡包住細滑嘅抺茶忌廉及清甜草莓,真係超正,食完真係令我融化。Flippers Punch隨咗食物出色,飲品都唔錯。飲品唔會好甜,而且仲有啲生果肉係裡面相當清新。

奇蹟之宇治抹茶班戟
老實講買相非常吸引,真係呃Like首選。

Flippers Punch
隨咗食物出色,飲品都唔錯。
飲品唔會好甜,而且仲有啲生果肉係裡面相當清新。
又一間Pancakes迷必食既店,長期要排隊!想試好耐,果然多人排隊係有原因,因為佢真係值得排,今日星期六前來光顧,多人到⋯⋯真係要早少少佢就係一間專食Pancakes既CAFE有得叉電,不過咁多人等位,你都唔好意思坐咁耐同朋友吹水(週年限定)奇蹟の宇治抹茶班戟$ 139期間限定新品!Pancakes用左日本京都宇治抺茶粉整成,配上綠茶雪糕同軟心朱古力,再加上日本直送既大福餅。Pancakes又係我最愛既半流心質感,超鬆軟但又唔會塌,帶少少流心口感,雖然加左宇治抺茶粉整成但冇乜抺茶味,要同抺茶忌廉一齊食先帶出其茶香,抺茶忌廉濃而不澀,軟心朱古力放入口溶化,大福餠外層軟糯,係士多啤梨酸左啲,整體十分不錯!我心中班Pancakes頭幾位Green Tea Frappe $ 39插上抹茶Kitkat,一呷綠茶味較淡,冇咁甜,比起Pancakes既抹茶濃郁差左少少Mint Mocha Frappe $ 39以為係會全杯薄荷綠色,原來都係Mocha色。飲落先帶出薄荷味,繼而有咖啡香,比起綠茶沙冰更愛呢個!果然冇令我失望,雖然排隊好似已經變左香港人既一種風氣咁,邊間餐廳、去到邊都要排隊咁,但呢一間

佢就係一間專食Pancakes既CAFE

有得叉電,不過咁多人等位,你都唔好意思坐咁耐同朋友吹水

(週年限定)奇蹟の宇治抹茶班戟$ 139

Green Tea Frappe $ 39

Mint Mocha Frappe $ 39
Mint Mocha Frappe

果然冇令我失望,雖然排隊好似已經變左香港人既一種風氣咁,邊間餐廳、去到邊都要排隊咁,但呢一間係真係令你覺得值得排既店,下次再黎食其他口味!
2018-08-11
2018-08-12 80 浏览
同幾個朋友食完晚餐,想食番個甜品之前見咁多人排隊就一直都未食諗住一路排一路吹水應該時間好快過等左1個鐘左右就入得去,比預期中快4個人share 3份pancakes其實都幾大份同幾飽肚相機極速食完我地就即刻free fight未食之前會以為好似食空氣咁,但食落都幾實在士多啤梨藍莓香蕉班戟幾清新榛子朱古力焦糖香蕉班戟個朱古力略嫌唔夠濃朱古力味, 但係個焦糖香蕉就幾好味,如果有黑朱古力應該會幾正最鍾意就係綠茶紅豆班戟, 味道最豐富唔會淨係得好重既蛋味今日咁啱無特別限定既味道,有點點可惜不過整體黎講都係值得一試既甜品!
同幾個朋友食完晚餐,想食番個甜品
之前見咁多人排隊就一直都未食
諗住一路排一路吹水應該時間好快過
等左1個鐘左右就入得去,比預期中快
4個人share 3份pancakes
其實都幾大份同幾飽肚
相機極速食完
我地就即刻free fight
未食之前會以為好似食空氣咁,但食落都幾實在
士多啤梨藍莓香蕉班戟幾清新
最鍾意就係綠茶紅豆班戟, 味道最豐富唔會淨係得好重既蛋味
今日咁啱無特別限定既味道,有點點可惜
不過整體黎講都係值得一試既甜品!
2018-08-11
3K
2018-08-11 159 浏览
一直想食呢間疏乎厘班戟,但次次黎親都排長龍而作罷,是晚朋友話佢攞到fast pass好快就有位正呀,遠遠已聞到蛋香好想食呀。坐了bar枱,枱上有餐具、糖、同紙巾,仲有好貼心嘅叉電位,唔使怕無電打唔到卡啦~Cookie Frappe ($39)朋友點了曲奇沙冰,好好飲啊好濃朱古力味同oreo味,冰打得夠細,唔會飲落一口冰。Green tea latte ($36)抹茶控的自己猶疑緊要抹茶沙冰好定抹茶鮮奶好,最後因為覺得商場有點冷而要了熱飲完全無後悔,個抹茶鮮奶極重抹茶味,好甘香,而且完全無過甜,好合口味奇蹟的宇治抹茶班戟($139)班戟也是考慮了蠻久點那一款,晚飯吃得太飽了,想一人一份但怕吃唔哂浪費呀。最後就決定要呢款其間限定的宇治抹茶口味,兩塊厚厚的班戟,軟綿綿的,完全做到搖下搖下的效果班戟太太太好味了,除了濃濃的蛋香,還有著綠茶碎在內,散發著點點的綠茶香味抹茶控表示滿意!前面的士多啤梨大福好香甜,正呀!班戟上面仲有幾粒綠茶朱古力同一跎綠茶忌廉,再加埋綠茶粉,完美的撘檔還附上綠茶雪糕的,極濃郁綠茶味,好幼滑,勁正呀價錢雖然不便宜,但好好味啊大滿足,間中任性一下也不錯。
正呀,遠遠已聞到蛋香好想食呀。
Cookie Frappe ($39)
朋友點了曲奇沙冰,好好飲啊
好濃朱古力味同oreo味,冰打得夠細,唔會飲落一口冰。
Green tea latte ($36)

奇蹟的宇治抹茶班戟($139)

還附上綠茶雪糕的,極濃郁綠茶味,好幼滑,勁正呀

價錢雖然不便宜,但好好味啊大滿足,間中任性一下也不錯。
2018-08-03
2018-08-11 134 浏览
不知不覺間原來Flippers已來了香港1年!今次來才知道她們因此而出了2款限定版的班戟,有宇治抹茶和白桃,而今天心情好像較適合吃抹茶呢...宇治抹茶班戟 $139在我一個未吃過Flippers班戟的人來說,吃過後我會覺得它的班戟是我在香港暫時吃過覺得好吃的。在香港的確未嚐試過好吃得像日本質素的班戟。班戟上的綠茶軟心朱古力、綠茶忌廉、草莓綠茶大福,都為整個綠茶氛圍升溫!班戟又香蛋味又夠軟熟,是不會感到膩的。再加上綠茶忌廉就更完滿。而大福是由日本京都直送,很珍貴呢。我們還另外點了一杯薄荷朱古力咖啡冰和宇治抹茶冰 (各$39)朋友喝的薄荷朱古力咖啡相對上較甜,但味道也不錯的。而我就想繼續沉醉在綠茶世界,所以選了宇治抹茶冰,不錯。沒有去日本而又想念班戟時必會再來。
不知不覺間原來Flippers已來了香港1年!

宇治抹茶班戟 $139
在香港的確未嚐試過好吃得像日本質素的班戟。
而大福是由日本京都直送,很珍貴呢。

朋友喝的薄荷朱古力咖啡相對上較甜,但味道也不錯的。
而我就想繼續沉醉在綠茶世界,所以選了宇治抹茶冰,不錯。

沒有去日本而又想念班戟時必會再來。

Flipper's  奇蹟之班戟 FLIPPER’S選用來自日本的新鮮農場雞蛋、新鮮水果、天然奶油及無添加麵粉即叫即整的Pancake,下單後店員才會預備班戟漿,混合了日本雞蛋、麵粉和砂糖製作,所以每份班戟大概要等待20分鐘,店員會先用紅外線測溫器檢查爐子溫度,確保夠熱才會下鍋煎班戟。宇治抹茶梳乎厘班戟 $139 配料有日本京都的宇治抹茶忌廉、抹茶雪糕、草莓大福及抹茶軟心朱古力看外貌已經很吸引,厚身的班戟,擁有2-4個層次的鬆餅底部,入囗鬆軟富蛋香,軟綿質感,加上濃郁抹茶忌廉,抹茶回甘,軟心朱古力細滑香濃,草莓大福成了我的最愛,豆沙蓉滑膩士多啤梨香甜,外層麻糬皮皮薄煙韌,還有配上綠茶雪糕,在炎炎夏日吃上一球最好不過。 更推出不少新式沙冰、咖啡特飲 Flipper’s專門店有約40個座位,位置銅鑼灣希慎6/F,在電梯旁,永遠都有排隊長龍。 FLIPPER'S (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼斯道500號希慎廣場6樓i.t blue block

宇治抹茶梳乎厘班戟 $139

更推出不少新式沙冰、咖啡特飲

FLIPPER'S (銅鑼灣)
2018-08-10 181 浏览
一直都好想試Flipper’s 既梳乎厘班戟,但係每次行過都大排長龍。上星期知道岩岩新出左宇治抹茶班戟,終於忍唔住幾多人都要去排隊食返次宇治抹茶 梳乎厘班戟即叫即整,所以都等左一陣,但好味既等下都抵既 首先聞落已經勁香濃既抹茶味,上面舖左抹茶cream, 仲有3粒抹茶朱古力班戟因為好似梳乎里咁軟熟,所以其實唔駛用力切咖,拎叉叉開就已經好ok 一啖食落口,真係好重空氣感,超級鬆軟再加埋抹茶cream, 口感夾埋味道超正抹茶草莓大福班戟本身會跟件抹茶草莓大福。食完班戟食就岩岩好,大福包住抹茶醬同原粒士多啤梨,剛好中和班戟既甜味Cookie Frappe,Cafe Mocha曲奇沙冰,凍冰冰,夏天飲一流. 至於朋友就揀左cafe mocha, 話食班戟配返杯咖啡夠晒chill喎

宇治抹茶班戟

宇治抹茶 梳乎厘班戟
即叫即整,所以都等左一陣,但好味既等下都抵既

一啖食落口,真係好重空氣感,超級鬆軟

再加埋抹茶cream, 口感夾埋味道超正

抹茶草莓大福

Cookie Frappe,Cafe Mocha
2018-08-09
宇治抹茶班戟
2018-08-09 77 浏览
Flipper’s香港店1️⃣週年人氣依然強勁 每次經過仍是排長龍🙄今次週年限定推出兩款班戟分別是🍵宇治抹茶同🍑白桃🥞宇治抹茶班戟 | $139班戟鬆軟有空氣感 入口即溶😋班戟本身並沒有抹茶味亦略嫌蛋味不濃但配的抹茶忌廉就有香濃抹茶味而且夠輕身👍🏻不會覺膩夾埋食就perfect啦😉除了班戟之外還有幾款抹茶產物1️⃣抹茶朱古力朱古力沾滿濃濃抹茶粉但奶味同樣濃郁2️⃣抹茶雪糕 - 有抹茶味但甜味更重3️⃣士多啤梨大福麻糬皮夠煙韌士多啤梨新鮮香甜但中層的抹茶蓉沒有太多味道🍧Mint Mocha Frappe | $39朱古力味較重但加入薄荷令整體味道清新得多好味得來不會太厚重😋🍧Cookie Frappe | $39Oreo的感覺但整體偏甜
Flipper’s香港店1️⃣週年

午餐
用餐优惠
試食活動
2018-08-09 128 浏览
Flippers係Hysan place 開張咁耐,但係無論幾時食都要排隊,可想而知有幾咁好味。而家仲推出左2款限定口味,每日得20份,想要食到嘅話就要一早去到排隊啦。Kiseki pancake plain Flipper's 嘅pancake 真心好fluffy 好好食。原味嘅pancake 配上caramel cream sauce,真係cake如其名,好似miracle 咁。我同朋友想覺得好食到嘩嘩聲。 Kiseki pancake hazelnut chocolate caramel banana 呢個pancake 嘅質感無plain 嗰隻咁軟棉棉,相比之下少左空氣多左粉漿,較厚。不過勝左佢嘅味道非常rich,係凍朱古力cream 上面再加左chocolate sauce,焦糖蕉面都燒得好香脆。但係我個人就覺得一邊嘅hazelnut 同pancake 嘅texture 唔係好襯。不過overall都係好味嘅。Kiseki pancake green tea&red beans 呢個綠茶pancake 有驚喜,初初以為佢係奶味好重,有啲heavy 嗰隻green tea pa

Kiseki pancake plain

呢個綠茶pancake 有驚喜,初初以為佢係奶味好重,有啲heavy 嗰隻green tea paste,但係原來佢隻綠茶係茶味好濃,好似綠茶粉嗰種paste, 味道相對特別。加上紅豆同糖醬,成店pancake味道好豐富。整體唔錯。

Kiseki pancake strawberry blueberry banana
呢個係flippers 出咁多個pancake入面,我覺得最麻麻嘅一個。其實藍莓香蕉同pancake & cream 都幾配,唯獨是士多啤梨,味道太酸,將原本harmonious 嘅pancake 係味道上變左imbalance. 由於夏天唔係士多啤梨嘅收成季節,所以唔排除冬天去食,味道又會有所不同。
Kiseki pancake plain
喜歡 的朋友一定對Flipper’s 不會陌生,想來這裡食個 幾無捷徑, 只有乘乘地排隊。第二次來這裡正因為推出了新品 , 一週年限定 和  我是個不折不扣的抹茶控, 所以無論排幾耐隊都要完成這個甜心願。 朋友早收工可以預早來, 所以我來到時已紅可以直入。 第一次嚐過原味和抹茶紅豆, 而這款期間限定則是升級版, 採用了宇治抹茶, 相信味道會昇華。 除了選了 $139 , 也選了兩款沙冰 Chocolate Frappe , Matcha Frappe 各$39相對而言這裡的飲品挺抵飲, 顏值高;  打咭一流。Chocolate Frappe 第一啖飲先會喝到濃濃咖啡香味,再輕輕一攪, 濃郁朱古力和咖啡香起了協同效應,味道更有層次, 除了喝起感覺冰涼之外,口感也十分輕細滑。 太愛抹茶所以連飲品也選了Matcha Frappe 嘩!嘩!嘩! (開心要講三次) , 連坐我隔離位妹妹都以心心眼望住我杯沙, 同佢媽咪講好想飲,你就知道有幾正!我唔太愛忌廉, 所以只喝下面100% 抹茶沙冰。抹茶味都幾出,和牛奶味道平衡,甜度都可以,而且份量十足,其實一杯夠兩個人分。 等左大約1
喜歡 [甜] 的朋友一定對Flipper’s 不會陌生,想來這裡食個 [奇蹟班戟] 幾無捷徑, 只有乘乘地排隊。

第二次來這裡正因為推出了新品 , 一週年限定 [宇治抹茶班戟] 和 [白桃班戟]

朋友早收工可以預早來, 所以我來到時已紅可以直入。

除了選了 [宇治抹茶班戟] $139 , 也選了兩款沙冰

相對而言這裡的飲品挺抵飲, 顏值高;  打咭一流。

口感也十分輕細滑。

太愛抹茶
所以連飲品也選了Matcha Frappe

我唔太愛忌廉, 所以只喝下面100% 抹茶沙冰。

等左大約10 分鐘 【宇治抹茶班戟] 終於出場

兩件即做班戟震下震下咁, 好鬼可愛~~

以宇治抹茶粉焗成圓圓班戟、 上面是幼滑到爆 ; 濃到震宇治抹茶醬,還有幾粒宇治抹茶朱古力, 空氣感班戟口感比紙包蛋糕更輕, 蛋香略為蓋過抹茶

香, 但宇治抹茶醬正好彌補。

旁邊的抹茶士多啤梨大福天是日本直送, 誠意滿分, 大福外面夠薄、又軟糯,大福皮又可以抹晒碟上的抹茶粉

士多啤梨有小小酸正好將甜味平衡。

再嘆多一口抺茶雪糕,在咀巴內慢慢溶化, 質感濃稠, 芳香而濃郁, 小許苦澀味正合我意。

離開時見到長長的人龍, 奇蹟不是偶然; 而是實力。
  • 宇治抹茶班戟
2018-08-08 74 浏览
自這間班戟店開店以來, 一直都排長龍。聽朋友說, 這間班戟店的梳乎厘班戟很鬆軟和好吃, 而且是過江龍的甜品店, 所以一直都想試。今次終於在平日晚上和朋友來到這裏吃梳乎厘班戟。如我所料, 平日夜晚還是要排隊的。這間從日本過來的梳乎厘班戟店在香港已經開店一年了, 所以他們推出了週年限定的抹茶梳乎厘班戟。 我這個抹茶控要出動了😍! 大概等了30分鐘, 抹茶梳乎厘班戟便到了。即叫即製的梳乎厘pancake賣相很吸引, 動一動它便會左右搖擺。梳乎厘班戟上有一層厚厚的抹茶忌廉, 旁邊亦有抹茶軟心朱古力和抹茶大福。另外, 亦會附上一球自家製綠茶雪糕。抹茶梳乎厘班戟質感鬆軟綿密, 充滿蛋香。梳乎厘班戟上的抹茶忌廉有濃濃的抹茶味。我最喜愛的是它的抹茶軟心朱古力。朱古力的抹茶味很濃郁和突出, 質感軟滑。鮮奶抹茶的抹茶味突出, 奶味較重, 質感很creamy。

抹茶梳乎厘班戟

鮮奶抹茶

鮮奶抹茶的抹茶味突出, 奶味較重, 質感很creamy。
2018-08-08
抹茶梳乎厘班戟
鮮奶抹茶
2018-08-08 102 浏览
平日下午3點到達,見有20幾人排隊,我最後排隊65分鐘入座後32分鐘先出爐,要等咁耐問題係我見佢地係每隔10分鐘左先出一碟,只做Pancake都咁低效率,應該要改進下,味道係預期的好,不甜膩,不是大胃王都可以一個人消化三塊的。我Order的是士多啤梨藍莓香蕉,因為原味又太寡,有醬的太濕可能影響口感,我見隔離枱就是就叫了期間限定既桃Pancake,太水汪汪了!我見飲品都好吸引但驚食唔落所以都係飲水好了。
士多啤梨藍莓香蕉Pancake
士多啤梨藍莓香蕉Pancake
2018-08-08 115 浏览
今次兩個女仔當pancake 係晚餐咁食,所以叫晒期間限定嘅宇治抹茶同白桃味。當然仲有兩個沙冰🤤消暑一流!唔係過份嘅甜,所以飲完食pancake 都唔會覺得啖而無味首先黎到嘅係奇蹟之白桃班戟🍑好!好!食!8月正值日本白桃當造嘅時間,上碟嘅白桃都熟得岩岩好,好香甜,而且cream上面亦再淋上白桃汁,⭐️唔係得個好甜字嘅糖漿咁⭐️,連埋pancake 一啖放入口,清甜嘅味道岩晒夏天!食左大半份🍑班戟之後,另一重頭戲就黎啦! 💡 奇蹟之宇治抹茶班戟🍵就咁睇,份量好似比其他口味嘅pancake 細份啲,因為得兩塊pancake,但係有好多配料,可以全方面享受抹茶嘅香濃!🍵當中值得一讚嘅係抹茶cream🤩 超濃郁抹茶味同口感好滑!加埋軟心朱古力,同pancake 一次過食,香濃嘅抹茶味同口感好豐富。完全明白點解抹茶pancake 會成為慶祝香港開店一週年嘅限定口味! 最後食嘅係日本直送的士多啤梨大福🍓,竟然唔係紅豆心,簡直係為我而設😍 士多啤梨熟得岩岩好,幫入面嘅抹茶心加番啲甜味!絕對要再食多次🤩🤩

抹茶沙冰

首先黎到嘅係奇蹟之白桃班戟🍑

奇蹟之白桃班戟

好!好!食!

食左大半份🍑班戟之後,另一重頭戲就黎啦!

💡 奇蹟之宇治抹茶班戟🍵
奇蹟之抹茶班戟

奇蹟之白桃班戟
奇蹟之抹茶班戟
  • 奇蹟之抹茶班戟  (期間限定)
2018-08-08 47 浏览
Flipper's 次次經過都聞到好香好香 開左咁耐都未有機會食 因為次次收工經過都好多人 問過職員 佢地話夜晚既籌一早就會派完😰.今次難得有機會係附近做野 所以就去碰一碰運氣竟然🤔係冇人等 冇人排 但座位都八成滿.Flipper's 係有低消的 每人要點一樣食品或飲品我地每人點左一份pancake 一份有三件🥞🥞🥞好大的份量 不過價錢都比較貴的說🤔pancake 好鬆軟 配埋面頭既凍忌廉一齊食 好夾😋士多啤梨好大粒🍓 又甜😋😋😋
今次難得有機會係附近做野 所以就去碰一碰運氣
竟然🤔係冇人等 冇人排 但座位都八成滿