2018-08-24 88 浏览
今天是星期六,所以排隊的人特別多,我們在排隊前問店員,店員說期間限定綠茶味已經賣光, 而白桃味會在兩三點開始發售。本來以為我們與期間限定的味道無緣,怎知最後排隊排了一個半小時,在排到的時候白桃味剛好開始售賣,而且只售賣二三十份,期間限定味實在是可遇不可求。點單後再等了半小時, pancake終於到了,賣相非常精美,上面有五六片切得厚身的白桃,整個pancake大概有半個白桃之多,份量是非常大方, pancake並沒有將外界說得太濕潤,我還略嫌乳酪味忌廉和白桃醬好像不夠多,吃到最後有一點兒清淡。但是整體pancake的蛋香味和鬆軟度都是超乎想像的, pancake中央呈半熟狀態,非常軟熟好吃。只是排隊實在排太久了,不然我非常想再試綠茶味。

2018-08-19
2018-08-23 124 浏览
Coming back to my favourite soufflé pancake shop in HK for their anniversary special Uji Matcha flavour! served with cute strawberry matcha daifuku, matcha cream and ice-cream, and some delicious chocolate. 💚
2018-08-22 116 浏览
Flipper‘s在東京吃過,排了一小時多,在香港分店開了一年,都要排40分鐘,重點是5:50pm未是食晚飯時間😂,它的威力的確勁!好在頭8位有椅子坐,不用企太久。食店不大,在I.T店內,是半自助形式,點食物付款後,會由服務員送到你面前,我選了原味pancake,因為限量的購完。等了大約10分鐘,pancake送來喇!樣子很吸引,急不及待拿起🍴品嚐,軟綿綿的,香噴噴的,不是太甜,同東京味道一樣,覺得還好吃呢!日本個芯有點濕似未熟,但香港做的是乾的,而且不是硬,依然軟軟的,值得排隊來吃喔!個人評分食物:A服務:B環境:C衛生:B抵食:C新出品Pancake pie,亦有買一個來試試,同樣有水準,非常好吃😋,選了檸檬芝士味,有檸檬香,又有芝士味道,配上鬆脆pie皮,很不錯的組合,惟一是價錢稍貴!

個人評分

抵食:C

2018-08-16
  • 原味班戟
2018-08-22 69 浏览
疏乎厘班戟已經喺香港流行左好一段時間,不過熱潮好似仲未減退,每次經過呢類餐廳門口,都總係大排長龍。今日同事抓左我黎flipper‘s陪佢試原味疏乎厘班戟,因為我之前已經食過完美,所以今次我就點左榛子朱古力焦糖香蕉班戟。首先賣相已經100分!香蕉表面係一層已經烤香的焦糖,將朱古力忌廉同榛子朱古力醬加埋充滿蛋香味的疏乎厘一齊食,口感超豐富,疏乎厘恰到好處地中和左朱古力嘅甜味,令到人就算一口接一口咁食都唔會覺得膩👍🏻👍🏻🥞🍫🍌
2018-08-18 9314 浏览
這間Pancake 店一直是待吃名單之列,只是一想到那條長龍便遲遲沒有成行。今日趁著到希愼誠品之便;沒理由過門而不入吧!有了作戰的準備,玩玩手機,約一小時後終於可以入座。這裡採用先付賬、後取食物的方式,從櫃檯拎了號碼牌及收條後,便坐低乖乖等食。炎炎夏日,冰品當然是首選,這三款沙冰(朱古力咖啡冰、宇治抹茶冰及雲呢拿咖啡冰)正合心意。雲呢拿咖啡冰及宇治抹茶冰是我們當日的選擇。雲呢拿咖啡冰($39)~面層的粒粒棉花糖和灑上咖啡粉的奶油其實已相當香滑好味,想不到底層的啡冰也很對辦;我要強調那是真的啡香味濃;甜度又不太高,老婆十分滿意。宇治抹茶冰($39)~抹茶crumbs奶油鬆脆香滑、有咬口,放上一條 kitkat 抹茶朱古力條,襯絕!來自宇治的抹茶味香而不澀,非常合我口味。班戟即叫即做,需時約20分鐘,由於其口感軟綿、如梳乎里般充滿空氣感;店方建議用雙叉進食才是正道。奇蹟之白桃班戟及宇治抹茶班戟是我們當日的選擇,分別是期間限定及週年限定,兩者都相當具吸引力,那就不作他想了。奇蹟之白桃班戟($159)~用上日本山梨縣直送的白桃,清甜無渣,桃香飄逸;而且份量比想像中要多,超值好

有了作戰的準備,玩玩手機,約一小時後終於可以入座。

雲呢拿咖啡冰及宇治抹茶冰是我們當日的選擇。

雲呢拿咖啡冰($39)~
雲呢拿咖啡冰

宇治抹茶冰($39)~
宇治抹茶冰

奇蹟之白桃班戟($159)~
用上日本山梨縣直送的白桃,清甜無渣,桃香飄逸;而且份量比想像中要多,超值好味!班戟鬆軟、蛋味香濃、充滿空氣感,配上軟滑如絲的乳酪忌廉,真是最佳拍檔,強烈推薦!

奇蹟之白桃班戟

宇治抹茶班戟($139)~
班戟用上優質的宇治抹茶粉,幽香甘美,以抹茶雪糕及軟心朱古力作配襯,真有味遊宇治的錯覺。

旁邊放有一分為二的大福餅,外層的麻糬煙煙韌韌,餡料是香滑的抹茶忌廉,中間包著一粒清甜的士多啤梨,真是很不錯。

如被人龍嚇怕,不妨試試這個外賣班戟,有原味及檸檬芝士兩種口味,應該也可先止止痕吧?

雖然耗時不少,但水準實在出色,果真無負奇跡之班戟的美名!

FLIPPER'S
地址: 銅鑼灣軒尼斯道500號希慎廣場6樓i.t blue block
電話: 23672133
2018-08-04
雲呢拿咖啡冰
宇治抹茶冰
  • 宇治抹茶班
2018-08-18 6536 浏览
日式班戟的熱潮延續了好陣子,魅力從未減退。當然,pancake靚到沊一聲的賣相,以及千里之外也聞到的香氣,絕對是殺手鐧。原先打算避開蜂擁的人潮,放工後立即衝到銅鑼灣Flipper's,以為這個時段大家也忙著吃正餐,怎料在店外老遠處,已看見長長的人龍,超誇張啊!這間日本過江龍出品的疏乎厘班戟,名為"kiseki pancake"。根據餐牌上的介紹,此乃採用日本雞蛋和牛奶攪拌而成的蛋白糖霜,低溫烘焙製作。店家提供的班戟款式不算多,但鹹甜兼備,幅幅相片也很吸引;此外,還有一系列飲品供應,包括:咖啡、奶茶、沙冰、冷壓果汁、汽水等。說到最吸引小妹的,當然是周年限定的奇蹟の宇治抹茶班戟($139),由於即叫即製,需要等待20至25分鐘左右。乖乖靜候期間,坐在對面的媽媽和囝囝不停說:「好味呀!真係好好味!」再看看班戟的樣子,簡直引到我發癲了。好不容易,班戟終於震騰騰地送到面前,嘩,造型真是一絕!兩件約半吋厚的班戟香氣飄逸,生猛地挺起胸膛,沒塌掉下來的頹態。忍心地將之切開,鬆軟綿綿、柔順輕盈,中心位置帶點濕潤,空氣感沒想像般強烈,吃罷也覺飽肚。班戟滲透出雞蛋和牛油香,加上頂頭清幽的抹茶忌廉,更加滑溜。
這間日本過江龍出品的疏乎厘班戟,名為"kiseki pancake"。根據餐牌上的介紹,此乃採用日本雞蛋和牛奶攪拌而成的蛋白糖霜,低溫烘焙製作。店家提供的班戟款式不算多,但鹹甜兼備,幅幅相片也很吸引;此外,還有一系列飲品供應,包括:咖啡奶茶沙冰冷壓果汁汽水等。
說到最吸引小妹的,當然是周年限定奇蹟の宇治抹茶班戟($139),由於即叫即製,需要等待20至25分鐘左右。乖乖靜候期間,坐在對面的媽媽和囝囝不停說:「好味呀!真係好好味!」再看看班戟的樣子,簡直引到我發癲了。好不容易,班戟終於震騰騰地送到面前,嘩,造型真是一絕!
兩件約半吋厚的班戟香氣飄逸,生猛地挺起胸膛,沒塌掉下來的頹態。忍心地將之切開,鬆軟綿綿柔順輕盈,中心位置帶點濕潤,空氣感沒想像般強烈,吃罷也覺飽肚。班戟滲透出雞蛋和牛油香,加上頂頭清幽的抹茶忌廉,更加滑溜。誰知小巧的軟心朱古力極之濃郁,後勁回甘,精神為之一振。
只顧沉醉於班戟的美味中,差點忘記另以杯子奉上的抹茶雪糕,甜美之餘,那冰凍快感正好與溫暖的主角刷出愛火花,令整個味覺享受更添層次。如份量再多些少,便更滿足了。最後必須品嚐樣子可愛的草莓大福,煙韌外皮包著厚厚的抹茶泥,中心是酸清的士多啤梨,能夠洗滌味蕾
等候班戟期間,我們按捺不住各點了杯飲品。小妹的朱古力咖啡冰($39)果然是消暑良方,幼細的沙冰充斥著濃濃的朱古力,之後滲出淡淡咖啡香,兩者比例調製得宜,甜苦之間取得平衡,毫不澀瀝。配上頂頭的忌廉朱古力碎片威化餅,柔滑中又有咬口。輕輕吸啜,已渾身涼浸浸。
呢啲咁熱門嘅舖頭梗係等熱潮淡咗啲之後先去架啦係咪 😋 但雖然話宜家終於唔晒死死地氣等幾粒鐘先食到,flipper's 就算係平日平均等候入座嘅時間都應該要半個鐘到八個字,然後班戟製作時間又要另外20分鐘。我哋一行三個女仔由排隊到入座到真係有塊班戟落肚已經講緊係相隔咗2個鐘頭,所以都咪以為真係可以咁爽皮唔晒等。但比較番等候時間同份班戟嘅質素,我又覺得等番一半次都值得嘅士多啤梨藍莓香蕉班戟 ❤️ ($119)評分:7.5/10.原味嘅班戟其實本身唔系我哋嘅目標。不過肯定款嘅抹茶班戟又賣晒,咁唯有食番經典款啦。經典款嘅班戟配料以水果嚟講比較乾身,所以班戟攞出嚟都可以一直保持挺身。震騰騰當然就係佢嘅睇頭啦。班戟嘅蛋香十足,但我嫌啲生果酸得有些少突兀😐,就係有少量違和感奇蹟の白桃班戟 ❤️ ($159)評分:8.5/10.其實想重點介紹嘅係呢份限定嘅白桃班戟。我覺得佢比起上面個份更加彈~但望落會濕啲因為白桃肉始終好多水。白桃🍑 嘅甜味同充滿蛋香嘅班戟夾過啲莓果。所以我個人就偏好呢份多啲喇 😍 Flipper's 嘅班戟第一次食有咁樣嘅水準印象唔錯。因為都見到有啲人又不斷單核香港店係劣食 🙃 所以我諗

士多啤梨藍莓香蕉班戟 ❤️ ($119)
評分:7.5/10.
士多啤梨藍莓香蕉班戟

奇蹟の白桃班戟 ❤️ ($159)
評分:8.5/10.
其實想重點介紹嘅係呢份限定嘅白桃班戟。我覺得佢比起上面個份更加彈~但望落會濕啲因為白桃肉始終好多水。白桃🍑 嘅甜味同充滿蛋香嘅班戟夾過啲莓果。所以我個人就偏好呢份多啲喇 😍 Flipper's 嘅班戟第一次食有咁樣嘅水準印象唔錯。因為都見到有啲人又不斷單核香港店係劣食 🙃 所以我諗我哋都好彩
奇蹟の白桃班戟

Green Tea Frappe ❤️ ($39)
評分:7.5/10.
其實茶味幾濃郁我覺得好足料亦都好飲喎🤗 佢唔係話好甜但我覺得綠茶粉嘅份量應該幾重手。沙冰亦都打得幾細滑
Green Tea Frappe

Mint Mocha Frappe ❤️ ($39)
評分:8/10.
友人 K 點嘅呢杯都見到好多好評,一試之後即係明白晒 🤤 系好香完全唔假嘅薄荷味同咖啡味嘅完美混合體。一啲都唔苦、亦唔怪。顏色上其實望落真係睇唔出會有薄荷味,但正正呢個位令到成杯嘢比起普通嘅 mocha frappe 有睇頭咗好多
Mint Mocha Frappe

奇蹟の白桃班戟
Green Tea Frappe
Mint Mocha Frappe
2018-08-17 5119 浏览
梳乎厘班戟的熱潮好像久久都未有減退,今天在逛希慎廣場的I.T.時忽然間被粉紅色d班戟所吸引。什麼粉紅色班戟??正正就是這個奇跡白桃班戟,正當我心心眼想衝過去排隊時,對白桃沒什麼好感的閨蜜,露出一點猶豫的眼神。幸好下一張動畫出現的就是她最愛的宇治抹茶味班戟,咁就皆大歡喜了齊齊去排隊吧由於餐廳滿座的關係都排了一會兒隊,幸好到最尾我們覺得是值得的!!餐廳非常簡潔而且沒有多餘的纍贅裝飾,簡約清新。店鋪內設有locker型的充電位置,暫時不用的電子產品可以放進去充一會電,非常貼心。當然枱頭亦設有USB充電位置,可以給手機叉叉電。〈朱古力咖啡冰〉香濃幼滑的朱古力味咖啡冰就是甜甜的mocha味道,冰冰涼涼的最適合夏天喝。〈薄荷鮮奶咖啡〉閨蜜的薄荷鮮奶咖啡則沒有我的咖啡冰那麼甜,清涼亦不失牛奶咖啡的香滑,爽涼好喝。〈奇蹟之白桃班戟〉我最期待的白桃班戟登場了有很多塊清甜的白桃,絕對開心透了。滿滿空氣感的班戟非常鬆軟不死實而且充滿濃濃的蛋香味,配上清甜的白桃和甜甜的忌廉一起吃,我覺得自己真的好幸福哦。〈奇蹟之宇治抹茶斑戟〉閨蜜的抹茶班戟沒有我的白桃這麼花巧。同樣是鬆軟的蛋香班戟上有清甜的抹茶忌廉和香甜Q

餐廳非常簡潔而且沒有多餘的纍贅裝飾,簡約清新。

當然枱頭亦設有USB充電位置,可以給手機叉叉電。

朱古力咖啡冰

〈朱古力咖啡冰〉

薄荷鮮奶咖啡

〈薄荷鮮奶咖啡〉

〈奇蹟之白桃班戟〉
我最期待的白桃班戟登場了

有很多塊清甜的白桃,絕對開心透了。

〈奇蹟之宇治抹茶斑戟〉
閨蜜的抹茶班戟沒有我的白桃這麼花巧。
同樣是鬆軟的蛋香班戟上有清甜的抹茶忌廉和香甜Q彈的抹茶mochi,抹茶控絕不能錯過!!

最特別的是這顆鮮草莓抹茶糯米糍

大大粒清甜的草莓配上抹茶cream和煙韌糯米糍皮,再一次成功俘虜我和閨蜜兩位女士。

雖然排隊的人真的很多,但我和閨蜜都認為是絕對值得的,下次若果有時間又可以再來吃高質素的梳乎厘班戟了。
2018-08-02
朱古力咖啡冰
薄荷鮮奶咖啡
奇蹟之宇治抹茶斑戟
認識我的朋友也知道我勁鍾意食甜品, 發現甜品新情報也會話我知, 剛巧銅鑼灣的Flipper's全新推出週年限定班戟, 我當然要去試下. 即使開業一年, 仍然有人龍, 要排隊才可以入去食. 我選了奇蹟之宇治抹茶班戟.飲品也推出全新Frappe 沙冰系列, 我試了Frappe - Cafe Caramel. 班戟製作需時, 店員先奉上飲品. Frappe - Cafe Caramel. 飲品面放滿了我愛的忌廉, 真是特別吸引. 沙冰質感夠幼滑, 我最怕就後打得唔夠碎, 味道又太淡. 但這個焦糖沙冰完全無這個問題, 甜度適中, 入口有香濃的焦糖味道, 非常好飲. 班戟終於上枱. 賣相相當精緻. 除了班戟,仲配有抹茶草莓大福,綠茶雪糕和抹茶軟心朱古力. 斑戟夠鬆軟, 當中混入抹茶, 所以多了抹茶味道. 斑戟上的忌廉也是不能錯過, 夠幼滑, 兩者可以配合一齊食. 另外, 還有幾粒軟心朱古力. 我本身好鍾意食大福. 外皮夠煙煙韌韌, 內裡係草莓, 可以起中和作用. 抹茶雪糕, 濃濃的抹茶味道. 食完這個斑戟, 感覺好滿足. 這個斑戟絶對係抹茶控不能錯過.

即使開業一年, 仍然有人龍, 要排隊才可以入去食.

我選了奇蹟之宇治抹茶班戟.

班戟製作需時, 店員先奉上飲品.

Frappe - Cafe Caramel.

Frappe - Cafe Caramel

飲品面放滿了我愛的忌廉, 真是特別吸引.

沙冰質感夠幼滑, 我最怕就後打得唔夠碎, 味道又太淡.

班戟終於上枱.

奇蹟之宇治抹茶班戟

賣相相當精緻.

除了班戟,仲配有抹茶草莓大福,綠茶雪糕和抹茶軟心朱古力.

斑戟夠鬆軟, 當中混入抹茶, 所以多了抹茶味道.

斑戟上的忌廉也是不能錯過, 夠幼滑, 兩者可以配合一齊食.

另外, 還有幾粒軟心朱古力.

我本身好鍾意食大福.

外皮夠煙煙韌韌, 內裡係草莓, 可以起中和作用.

抹茶雪糕, 濃濃的抹茶味道.

食完這個斑戟, 感覺好滿足.

這個斑戟絶對係抹茶控不能錯過.
Frappe - Cafe Caramel
奇蹟之宇治抹茶班戟
2018-08-16 129 浏览
呢間位於希慎嘅flipper’s人氣一直無減,最近岀左限定白桃pancake,我終於的起心肝試試佢!我揀左平日嘅時間去,大約11點岩岩開門就去到,唔洗排隊👏🏻入坐後先發現無白桃pancake,而係另一款綠茶大福pancake,咁都試下啦,落完單都要等大概半個鐘,另外叫嗰杯latte就快啲,飲住latte等pancake,latte真係好普通,唔洗專登試☕️等到頸都長埋個pancake🥞終於黎,有2件厚pancake加幾粒綠茶生朱古力一粒大福同埋cream,仲有嗰一球雪糕係我地就黎食完嘅時候突然岀現😂Pancake其實係好食嘅,空氣感重,入口即溶,但係我發現隔離枱叫嘅普通綠茶pancake份量大啲有3塊pancake,只係無左嗰粒分開食嘅大福同朱古力,點解我要俾貴啲嘅價錢但食少一塊呢?😕

2018-08-16 303 浏览
每次經過都見到長長既人龍,所以開左一排,一直都未有時間試。係一個早起左既星期六,就決定去搏一搏,希望排隊既人少d。店舖位於hysan既一間服裝店入面,我中午12點前去到,人龍唔算長,大約前面有7、8個人,等了大約25分鐘。舖頭形式係自助點餐,大家要出去排隊點餐比錢,拎個號碼,之後店員就會送食物比你。我地2個人就叫左2個pancake 1甜1咸 (kiseki pancake 士多啤梨藍莓香蕉班戟 + salmon & avocado pancake 三文魚牛油果班戟) 同2杯飲品(茉香珍珠奶茶 + 普通珍珠奶茶)食物上菜速度都算快,味道方面三文魚加牛油果配上熱辣辣既pancake,好match,三文魚都新鮮,幾好味,份量都好足夠。而甜點,士多啤梨藍莓香蕉配上鬆軟既pancake都好好味,不過相對起泥,我就覺得比較普通,似一般既普通甜品。總括泥講,我覺得咸點比甜點好食,未食過又鐘意食pancake既你,都值得潮聖一次。

三文魚牛油果班戟
2018-03-04
三文魚牛油果班戟
2018-08-15 385 浏览
次次經過都見到排長龍,已經有心理準備要等。可能係平日再加timing問題,我6點半去到唔係好多人排,等左15分鐘就可以入去坐低。我order左士多啤梨藍莓香蕉班戟,而朋友就叫左原味班戟。落單後等左大約15分鐘就有班戟食啦!未食已經聞到陣陣蛋香從班戟飄過黎,班戟賣相簡單精致且震騰騰,睇落空氣感十足。班戟口感輕盈鬆軟,軟綿又有空氣感,入口即融。加上配埋水果,成件事好夾好清新。再連埋甜甜地嘅凍忌廉一齊食,甜而不膩,口感香滑又豐盈,呢份梳乎厘班戟真係冇得輸!FLIPPER'S嘅梳乎厘班戟真係一試難忘,簡直係視覺、嗅覺、味覺嘅三重享受!

原味班戟
原味班戟
2018-08-14 143 浏览
Went for tea with my son during weekday, wait for 45 min, then finally got inside! Take around 10-20min to wait for food!My son said its the best pancake ever! (He was starving) and he actually did order second plate!In my opinion, its not that special, of course if I dont have to wait I will go for second time!的確好軟,好空氣,不過蛋香唔夠,同埋裡面感覺似半熟soufflé,比較水,可以一試既

2018-08-13 311 浏览
首先要特別提醒男士們,千萬唔好諗住可以當一餐!想試咗好耐,但次次去親都排長龍,今日因為去覆診可以早d去,點知6點去到都係排長條,等咗9個字先有位。同事叫咗榛子蕉糖香蕉pancake, 我叫咗抹茶紅豆pancake。榛子cream好朱古力,蕉糖香蕉冇乜特別。抹茶cream冇乜抹茶味,紅豆蓉好實亦冇乜紅豆味,到梳芙里pancake, 感覺好似食空氣咁,而且冇味,連蛋味甜味乜都冇。真係試過就算!P.S.: 可能我比較愛好格仔餅個隻pancake, 有口感有味道!
首先要特別提醒男士們,千萬唔好諗住可以當一餐!

榛子cream好朱古力,蕉糖香蕉冇乜特別。

mint mocha
mint latte
抹茶紅豆pancake
榛子蕉糖香蕉pancake
2018-08-13
2018-08-13 390 浏览
很久以前便想來這裡吃梳乎里班戟,因風聞評語也是正面居多! 看到出了期間限定的兩款味道,終於下決心與好友來試一試了!於假日12點左右來到,人客已不少,店舖比我想像中少,難怪一直也有人龍呢! 一場來到,雖未試原味,便先試限定的抹茶和白桃味! 而且白桃味每日也是限量的,要吃要趁早啊! 奇蹟宇治抹茶班戟 ($139) 一上桌依然熱烘烘的! 班戟有空氣感之餘,口感依然鬆軟綿密! 班戟用了京都宇治抹茶有淡淡抹茶香,面層的cream抹茶味更香濃,質感幼滑,卻又不會奪去班戟的蛋香。還有綠茶雪糕和軟心朱古力,朱古力濃滑細緻,帶有回甘! 大愛日本直送的草莓大福,香濃的抹茶忌廉包著甜美的草莓,外層的糯米皮口感煙韌! 真的是十分滿足呢!白桃Pancake ($158) 看著很令人心動! 三大件班戟加上份量超多的香桃,令人垂涎三尺! 班戟的蛋香比起抹茶味更突出濃郁,口感依然鬆軟綿密! 白桃非常香甜多汁,但由於汁太多令班戟偏濕潤,影響了口感,但味道依舊! 真心推介!另外與友人一人點了一杯沙冰 ($39),一杯焦糖,一杯朱古力mocha。大大杯沙冰,有奶香之餘仍有沙沙的感覺。焦糖味雖甜,但也不會甜得太膩;朱古力mo

朱古力mocha沙冰

焦糖沙冰

另外與友人一人點了一杯沙冰 ($39)一杯焦糖,一杯朱古力mocha。大大杯沙冰,有奶香之餘仍有沙沙的感覺。焦糖味雖甜,但也不會甜得太膩;朱古力mocha的朱味突出,滲出咖啡的甘醇,甜度尚算適中。夏天飲一杯真的透心涼,而且價格公道,比起一般餐廳的飲品價錢更相宜呢!

吃完這一餐後,要立志吃畢所有口味的班戟呢! (希望做到吧xp)
朱古力mocha沙冰