2022-07-10 45 浏览
自問非#芫茜控,但當日冇啦啦走去叫個芫茜青醬意粉,喂但又好鬼好食,creamy嘅青醬+薄荷醬又令到個草青味變得可接受喎數數手指,第一前到訪Flagship 經已係兩年前,當時新開業但個menu激有誠意,印象最深刻係個steak n egg同紙包魚。闊別兩年後前排自己一人晚餐再訪,唔試招牌反而畀店員大大力推介嘅Coriander Pasta 芫茜青醬意粉吸引,feel到我一話「好咁我試吓」,店員興奮回頭同厨房部同事大喊「Yeah!有人嗌嘞!」另外介紹返好多人order嘅「可連殼食」焗田螺— 🔥酥皮焗成田螺殼形再釀入田螺肉同薯蓉,入口脆卜卜,一啖一甩好方便!另外一見餐廳有homemade lemon tart🍋我又心癢一試,店員介紹個tart係走平衡路線,非美式偏濃酸口味。試過我嘅結論係內餡酸甜感中庸,撻皮脆得嚟唔夠酥香,重點係topping 用現成忌廉扣咗分,💁🏻‍♀️可改善。題外話,用餐過程中見唔少人都點佢個#Carbonara in Chinese Style,用臘肉同金華火腿取代傳統培根🥓,聽落吸引,留名下次想試埋!

題外話,用餐過程中見唔少人都點佢個
近年好多高級餐廳都選擇做fusion菜,法國菜x 中國/日本菜餐廳喺市場上越開越多,定價亦都越來越進取。呢間法式小餐館主打中法fusion, 見到佢地食材選擇配搭都好大膽,而價錢較平民化,訂位時我嘅期待值都好高🥰▐ 八珍甜醋羽衣甘藍沙律 $158▐平時我食羽衣甘藍都會打果汁,因為我次次買到嘅都又鞋又難咬🙈呢份沙律菜非常新鮮,用橄欖油份量唔會過多但足夠包住每片羽衣甘藍,入口更滑溜爽脆。用八珍甜醋取代意大利黑醋,甜醋味加上nuts嘅香味減低左羽衣甘藍嘅苦澀。非常好味👍▐ 紹興酒法國黃油雞髀 $298▐主菜黃油雞髀以中式黃酒煮雞inspired,改用煎封形式烹調令酒香更突出,選用法國黃油雞髀特點係油脂少而肉質豐富,雞皮煎到微焦,肉質滑,連皮食都唔油膩。▐ 中式卡邦尼意粉$238▐另一主菜卡邦尼意粉我最鍾意傳統無忌廉只以芝士同蛋黃製成醬汁果種😋😋醬汁掛到每條意粉😋改用金華火腿同本地臘肉取代煙肉,減低油膩感之餘,金華火腿嘅咸香同本地臘肉獨有甜味互相平衡並能豐富味道😋😋😋我應該可以一個人食晒一碟👍😎🌐𝗔𝘁𝗺𝗼𝘀𝗽𝗵𝗲𝗿𝗲 : 位於船街盡頭小店自成一角,裝修走法式小酒館風格,特別喜歡小閣樓嘅設計。🤵

▐ 八珍甜醋羽衣甘藍沙律 $158▐

▐ 紹興酒法國黃油雞髀 $298▐

▐ 中式卡邦尼意粉$238▐

🤵‍♂️ 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 : 店員每道菜由材料選擇至烹煮方法都細心介紹。

💰 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 : 以較平民化價錢一嚐高級餐廳中法fusion菜的滋味,有不少菜式都以本地配料搭配西洋烹調方式,例如以咸蛋黃、芫荽、腐乳入饌,大膽而別具特色👍
庆祝纪念
纪念日
  • Kale  Salad
  • Carbonara Chinese style
2022-07-07 43 浏览
👉🏻Carbonara Chinese Style With Chinese Jinhua dried ham(金華火腿)& local cured meat(臘肉)特色卡邦尼意粉💲238👉🏻21 Days Dry Aged Pork Marinated And Slow Cooked for 12 Hours 21 天熟成厚切豬扒💲338👉🏻Escagots💲98-chinese style carbonara tasted kinda interesting with bacon being replaced by the local cured meat😋 slow cooked pork was quite juicy 👍🏻 escargots were unshelled, warped by crispy crush〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️Flagship (Wan Chai)📍G/F, 35 Ship Street Wan Chai🔗#7eating灣仔#7eating西式

👉🏻Escagots💲98

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
Flagship (Wan Chai)
📍G/F, 35 Ship Street Wan Chai
🔗#7eating灣仔#7eating西式
2022-07-06 40 浏览
肇慶酒法國黃油雞髀$298🇫🇷French yellow chicken with shao xing wine.🥰雞髀超大隻!而且肉汁鮮嫩,非常幼滑,加上酒香,又多一重味道。滋味法國黃油品種,令人回味無窮。特色卡邦尼意粉$238🧀Carbonara Chinese Style with Jinhua dried ham and local cured meat.🐷採用金華火腿同臘肉,鹹香惹味,奶香,醬香,濃郁無比🍝誘惑扁意粉,更能吸汁。羽衣甘藍沙律🥗清新口感,配上酸甜番茄,脆脆杏仁,添口感~

羽衣甘藍沙律🥗清新口感,配上酸甜番茄,脆脆杏仁,添口感~
2022-07-05 1017 浏览
放完長假個人特別攰,做野都冇乜心機🥺好彩男友帶我去食下好西,心情先好返少少!呢間餐廳響地鐵站出黎行一陣就到,客人唔太多,靜靜地吹一晚水都OK,而且佢地既fusion 菜都幾好食,牆上仲有靚靚壁畫🥰>法式焗田螺:本身以為係有殼既,直接拎上手影相,點知原來個殼係酥皮,仲要整埋d紋好逼真😂田螺味道細滑鮮嫩,酥皮又夠香脆,一啖一舊都幾方便!>特色卡邦尼意粉:用上金華火腿+臘肉取代煙肉,估唔到又幾夾,食落鹹香,卡邦尼個汁煮到好creamy,手工麵條都幾有咬口。>21日熟成厚切豬扒:第一次食經過熟成既扒,利用天然酵素&微生物令肉更嫩滑多汁,果然肉味更濃,入口軟腍,個醬汁酸酸甜甜,將油膩感中和,食完仲想食多份😵>自家製檸檬撻:檸檬撻酸酸地,配上幼滑既cream+藍莓,味道幾清新,個撻影相都幾靚。>泰式奶茶Cream Brûlée:雖然賣相冇咁吸引,但呢款入口香滑,帶有陣陣奶茶茶香,味道都唔錯,份量大份少少就更好。
放完長假個人特別攰,
做野都冇乜心機🥺
好彩男友帶我去食下好西,
心情先好返少少!

呢間餐廳響地鐵站出黎行一陣就到,
客人唔太多,靜靜地吹一晚水都OK,
而且佢地既fusion 菜都幾好食,
牆上仲有靚靚壁畫🥰

>法式焗田螺:本身以為係有殼既,
直接拎上手影相,
點知原來個殼係酥皮,
仲要整埋d紋好逼真😂
田螺味道細滑鮮嫩,
酥皮又夠香脆,
一啖一舊都幾方便!

>特色卡邦尼意粉:
用上金華火腿+臘肉取代煙肉,
估唔到又幾夾,食落鹹香,
卡邦尼個汁煮到好creamy,
手工麵條都幾有咬口。

>21日熟成厚切豬扒:
第一次食經過熟成既扒,
利用天然酵素&微生物令肉更嫩滑多汁,
果然肉味更濃,入口軟腍,
個醬汁酸酸甜甜,將油膩感中和,
食完仲想食多份😵

>自家製檸檬撻:檸檬撻酸酸地,
配上幼滑既cream+藍莓,
味道幾清新,個撻影相都幾靚。

>泰式奶茶Cream Brûlée:
雖然賣相冇咁吸引,
但呢款入口香滑,
帶有陣陣奶茶茶香,
味道都唔錯,
份量大份少少就更好。
  • Dry Age Pork 21 Days
  • Homemade lemon tart
2022-07-03 75 浏览
今次呢間係我之前去利東街已經bookmark左的一間因為見到佢係巷子的盡頭夜晚黎呢度飲一杯真係好Chill~入到去其實佢有分兩層的~空間感不大但係都好有文藝氣息暗暗地好適合同朋友傾計感覺都好放鬆~
٩(´ε` ٩
~~~~~~~~~~~~~~~~~~♪ Escargots $98 (9/10) Escargots其實係法文黎講就係蝸牛或者用田螺大家會比較容易接受(雖然有分別)雖然外表真係好似田螺但係皮已經去左並用上牛油酥皮去焗~配合田螺同少少薯蓉入口不得不說呢個真係好有特色啊~食落香脆可口~而且熱辣辣食滋味!♪ Carbonara Chinese Style $238 (8.5/10) 喺Menu上見到Carbonara用中式特別經過侍應介紹原來係用金華臘腸取締煙肉首先要講的係佢份量絕對足夠兩個女仔食而且因為臘腸的味道好強烈令成個Carbonara都好大陣臘腸味道食厭傳統味道的朋友一定要試下!♪ Typhoon Style Pork Collar $338 (9.5/10) *大力推薦!呢間餐廳帶比我最大的驚喜的一定係呢道菜!Pork Collar指的係梅頭肉多數人會拎黎做叉燒或者炒肉
今次呢間係我之前去利東街
已經bookmark左的一間
因為見到佢係巷子的盡頭
夜晚黎呢度飲一杯真係好Chill~

入到去其實佢有分兩層的~
空間感不大但係都好有文藝氣息
暗暗地好適合同朋友傾計
感覺都好放鬆~
٩(´ε` ٩

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪ Escargots $98 (9/10)

Escargots其實係法文黎講就係蝸牛
或者用田螺大家會比較容易接受(雖然有分別)
雖然外表真係好似田螺
但係皮已經去左並用上牛油酥皮去焗~
配合田螺同少少薯蓉入口
不得不說呢個真係好有特色啊~
食落香脆可口~而且熱辣辣食滋味!

喺Menu上見到Carbonara用中式特別
經過侍應介紹原來係用金華臘腸取締煙肉
首先要講的係佢份量絕對足夠兩個女仔食
而且因為臘腸的味道好強烈
令成個Carbonara都好大陣臘腸味道
食厭傳統味道的朋友一定要試下!

呢間餐廳帶比我最大的驚喜的一定係呢道菜!
Pork Collar指的係梅頭肉
但係食落真係驚為天人左🥹

未試過咁大塊豬排都可以keep到肥瘦分明
佢刻意整到七成熟保持到豬肉的嫩感
保證大家食完第一口之後
會對豬肉的煮法有左新睇法~

~~~~~~~~~~~~~~~

● ● 總結 ● ●
特登食貴d但係都冇令到我失望🥹

首先氣氛真係好舒服👌
食物質素高而且真係有特色~
如果想要放工飲一杯絕對唔錯
2022-07-02 66 浏览
一直都唔知船街嘅角落原來有間餐廳我平日夜晚去,雖然餐廳得好少位,但都唔算迫,可以坐得舒舒服服,又可以傾吓計🍴芫荽意粉意粉軟硬度對我嚟講啱啱好👌其實我都唔算係芫荽die hard fans,所以都有少少驚個味會太勁但食落口又幾fresh,原來除咗芫荽仲有薄荷,平衡返陣草青味🌿😛🍴紹興酒法國黃油雞髀其實好似醉雞🤣雞髀滑得嚟冇平時食嗰啲咁肥,同埋好入味!紹興酒由內到外都好平均👍配個汁都好match🍴法國蝸牛廚師將隻蝸牛起咗出嚟再放返入去啲脆餅度,所以成粒都食得好香蒜蓉牛油味,都幾得意🤩呢間啲嘢食有特色得嚟都幾好食,雖然價錢唔算平,但都值得試吓🤓
一直都唔知船街嘅角落原來有間餐廳

🍴芫荽意粉
芫荽意粉

意粉軟硬度對我嚟講啱啱好👌

🍴紹興酒法國黃油雞髀
紹興酒法國黃油雞髀

其實好似醉雞🤣雞髀滑得嚟冇平時食嗰啲咁肥,同埋好入味!
紹興酒由內到外都好平均👍配個汁都好match

🍴法國蝸牛

廚師將隻蝸牛起咗出嚟再放返入去啲脆餅度,所以成粒都食得
好香蒜蓉牛油味,都幾得意🤩

2022-06-29
2022-06-30 86 浏览
船街嘅最盡頭有一間好有特色嘅餐廳🤩餐廳嘅名叫做flagship, 坐落係船街真係好合適呀😝😝餐廳有2層高,環境寧靜又坐得舒服😽而菜式就係結合咗中式、西式,menu上嘅中文名都夠哂盞鬼😆😆🥢Fresh Pastry Escagots $98呢個係嚟自法國嘅田螺😍主廚將田螺塗上牛油果醬、蒜蓉,連埋呢個酥皮嘅外殼一齊焗製😚 感覺都幾新奇😻口感仲好鬆軟👅食落去都有陣好香嘅蒜蓉味🤩🥢Carbonara Chinese Style $238呢款卡邦尼意粉同傳統食開嘅有啲唔同😌佢用咗臘肉同埋金華火腿取代煙肉、用蔥代替香草😚2者之間味道都幾夾😍配合埋扁意粉適中嘅軟硬度,味道真係唔錯😋🥢French Yellow Chicken with Shao Xing Wing $298呢道菜利用咗中國嘅紹興酒配合埋法國嘅黃油雞髀😻名副其實嘅中西合璧😜雞髀嘅火喉掌握都好好👍🏻出到嚟嘅肉質依舊嫩滑😙完全唔會好乾身😜陣陣紹興酒嘅醇香都係雞肉傳出嚟,非常之入味😙

🥢Fresh Pastry Escagots $98

🥢Carbonara Chinese Style $238

📍#Flagship (灣仔)灣仔船街35號地舖♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌕🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺係灣仔船街巷仔盡頭 竟然發現到一間高質西餐廳 真係隱世❤️門口佈置得唔錯 亦設有吸煙區~❣️#紹興酒法國黃油雞髀 💰 $298紹興酒味非常香濃!感覺有啲似食緊醉雞雞髀肉質鮮嫩 雞皮非常香口 而雞皮下脂肪都較少 感覺健康啲值得一讚嘅係就連側邊嘅翠玉瓜都好好食翠玉瓜口感爽脆,咬落亦非常多水份~ 超鐘意!❣#Coriander #Pasta 💰$158芫荽意粉除咗採用左芫荽醬,亦加入左薄荷葉 而整體芫荽嘅味道都好突出~ 啖啖意粉都比芫荽將同薄荷醬包圍🥰一啲都唔會乾~ 意粉軟硬適中連平時唔鍾意食意粉嘅朋友都大讚好味😆❤️另外,意粉亦加入咗蘑菇 食嘅時候更有口感而呢個意粉亦係全素意粉 啱晒素食人士呢個價錢來講 性價比真係幾高❣#Escagots 💰 $98呢個螺肉非常特別 係冇殼㗎~做法係挑左粒螺肉出嚟,將佢放咗喺酥皮整成嘅外皮裡面😝 酥皮非常香脆 一啖食哂❤️ 🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
📍#Flagship (灣仔)
灣仔船街35號地舖

♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌕

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

係灣仔船街巷仔盡頭
竟然發現到一間高質西餐廳 真係隱世❤️
門口佈置得唔錯 亦設有吸煙區~

❣️#紹興酒法國黃油雞髀 💰 $298
紹興酒味非常香濃!感覺有啲似食緊醉雞
雞髀肉質鮮嫩 雞皮非常香口
而雞皮下脂肪都較少 感覺健康啲
值得一讚嘅係就連側邊嘅翠玉瓜都好好食
翠玉瓜口感爽脆,咬落亦非常多水份~ 超鐘意!

❣#Coriander #Pasta 💰$158
芫荽意粉除咗採用左芫荽醬,
亦加入左薄荷葉 而整體芫荽嘅味道都好突出~
啖啖意粉都比芫荽將同薄荷醬包圍🥰
一啲都唔會乾~ 意粉軟硬適中
連平時唔鍾意食意粉嘅朋友都大讚好味😆❤️
另外,意粉亦加入咗蘑菇 食嘅時候更有口感
而呢個意粉亦係全素意粉 啱晒素食人士
呢個價錢來講 性價比真係幾高

❣#Escagots 💰 $98
呢個螺肉非常特別 係冇殼㗎~
做法係挑左粒螺肉出嚟,
將佢放咗喺酥皮整成嘅外皮裡面😝
酥皮非常香脆 一啖食哂❤️

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2022-06-28 109 浏览
♡◌ ◍ ◯ ⊙ ◌✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬.📍 Flagship𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_wanchai𝕋𝕪𝕡𝕖:#breadaholic_restaurant #breadaholic_dessert.❅ 𝐄𝐬𝐜𝐚𝐠𝐨𝐭𝐬 ($98) ❅ 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐁𝐨𝐥𝐨𝐠𝐧𝐞𝐬𝐞 ($158)❅ 𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐘𝐞𝐥𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐡𝐚𝐨 𝐗𝐢𝐧𝐠 𝐖𝐢𝐧𝐞 ($298)❅ 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐓𝐞𝐚 𝐂𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐁𝐫𝐮𝐥𝐞𝐞 ($78).//Hidden in an alley in Wanchai, @flagship offers a wide range of creative and novel fusion dishes. Ordered their 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐓𝐞𝐚 𝐂𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐁𝐫𝐮𝐥𝐞𝐞 without hesitation and it was a pretty nice pick! Topped with a brittle caramel crust, the custard pudding below was extremely smoo

◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬
📍 Flagship
❅ 𝐄𝐬𝐜𝐚𝐠𝐨𝐭𝐬 ($98)
❅ 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐁𝐨𝐥𝐨𝐠𝐧𝐞𝐬𝐞 ($158)
❅ 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐓𝐞𝐚 𝐂𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐁𝐫𝐮𝐥𝐞𝐞 ($78)
Hidden in an alley in Wanchai, @flagship offers a wide range of creative and novel fusion dishes. Ordered their 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐓𝐞𝐚 𝐂𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐁𝐫𝐮𝐥𝐞𝐞 without hesitation and it was a pretty nice pick! Topped with a brittle caramel crust, the custard pudding below was extremely smooth and creamy, in an exquisitely rich flavour of condensed milk. Would be even better if it came with a stronger black tea aroma! The main courses were surprising too - 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐁𝐨𝐥𝐨𝐠𝐧𝐞𝐬𝐞 turned out to be a flavoursome vegan dish without minced meet. The combination of tender, juicy 𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐘𝐞𝐥𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐡𝐚𝐨 𝐗𝐢𝐧𝐠 𝐖𝐢𝐧𝐞 resembled the traditional Chinese ‘Drunken Chiekn’, interesting and innovative!
躲在小巷裏的隱世中西fusion餐廳, 食材的配搭全部都很新穎呢!! 一看到menu上的𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐓𝐞𝐚 𝐂𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐁𝐫𝐮𝐥𝐞𝐞就毫不猶豫地點餐了(有和我一樣喜歡泰奶的朋友嗎??🤎) 頂層的焦糖薄薄一層很脆不會過硬, 燉蛋質地滑溜, 甜味中帶的煉奶香, 細細品嗜的話有茶香的餘韻, 如果泰式紅茶的味道更濃厚一點會更好!! 以為是肉醬意粉卻原來是用蘑菇做的素食, 調味做得很不錯, 沒有加肉但味道也不單調 ( ´▽`) 法國黃油雞腿加上紹興酒有種在吃醉雞的感覺, 肉質嫩滑, 值得一試!!
◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
Mushroom  Bolognese
French  Yellow  Chicken  with  Shao  Xing  Wine
Mushroom  Bolognese
2022-06-26 871 浏览
近期越來越多fusion菜式出現,e.g. 日式x西式,但當傳統中菜元素撞上西式菜式嘅時候會發生咩事?😝 究竟係大纜都扯唔埋? 定撞到新火花呢?🎇Menu:1️⃣ 咸蛋黃醬凱撒沙律($158)一塊塊新鮮生菜之中夾雜着惹味嘅煙肉碎,雖然唔似食開嘅凱撒沙律,會有香口嘅麵包脆粒,反而係加咗鹹香味重嘅咸魚蛋黃醬🤪 呢個味蕾衝擊真係好新奇!初次第一啖食落口可能會唔太習慣,但肯定嘅係之後每啖都食得好滋味🤤 2️⃣ 21天熟成厚切豬扒($338)初時見到呢一塊豬扒好似煮得比較乾身,而圍邊嘅醬汁唔算多,望落亦比較傑身,所以都有小擔心…🥹但估唔到! 切開豬扒嘅時候比想像中還要容易,配埋店主特別介紹嘅醬汁:紫貝天葵加蘋果蓉,味道略帶酸甜,十分清新😆 呢道菜絕對係考驗廚師掌握火候嘅功力,因為煮嘅時間稍微過長,肉質就會變鞋、難咬😌 完全當之無愧成為當晚「我最喜愛嘅菜式」👑👍🏻3️⃣ 特色卡邦尼意粉($238)而呢碟卡邦尼意粉嘅特色之處,就係將傳統用料「煙肉」轉咗做中式嘅「臘肉」 & 「金華火腿」🥓➡️🐽~ 整碟意粉主要嘅鹹味就係來自金華火腿,而臘肉嘅油分亦都令加咗不少芝士嘅卡邦尼意粉口感變得更順滑🫶🏻

Menu:

1️⃣ 咸蛋黃醬凱撒沙律($158)

2️⃣ 21天熟成厚切豬扒($338)

3️⃣ 特色卡邦尼意粉($238)

2022-06-15
  • 21天熟成厚切豬扒
2022-06-25 132 浏览
餐廳位於灣仔船街最盡頭。餐廳兩層高,內裡保留舊有建築設計,擺設亦富有特色。餐廳內寧靜浪漫,服務員亦很斯文溫柔,會細心介紹菜式,讚!Escagots $98法國田螺,佢自製個外殼,所以可以一啖放入口成個食晒。帶有少少香草味,有創意亦好好味。Dry Age Pork 21 Days $338慢煮12個鐘既豬豬做得超級出色,肉質非常非常嫩口,有肉汁。豬豬本身好有肉香,其實一啲都唔油膩,不過亦可以配佢個自家製蘋果sauce一齊食,會有好fresh既感覺。Mushroom bolongses $158有大有細既菇菇,配蕃茄煮意粉,意粉軟硬度適中,酸酸地好開胃!總結:食物真係好好味道,係一間值得去食既餐廳。

餐廳位於灣仔船街最盡頭。

餐廳兩層高,內裡保留舊有建築設計,擺設亦富有特色。

餐廳內寧靜浪漫,服務員亦很斯文溫柔,會細心介紹菜式,讚!

Escagots $98

Dry Age Pork 21 Days $338

Mushroom bolongses

Mushroom bolongses $158

總結:食物真係好好味道,係一間值得去食既餐廳。
Mushroom bolongses
2022-06-23 71 浏览
喺利東街附近一個 街頭小角,有一間 好浪漫feel 既法國情調餐廳。未入門口,已經忍住住要影番幾張 打佐卡先。餐廳有兩層,每個角落都係打卡位,喺咁靚環境嘆法國菜,真係大滿足。💫Escagots (田螺) 田螺係先拆殻 ,再放入酥皮做嘅蝸牛殻,然後加薯蓉再焗,所以可以一口吃一個,好有心思。💫Coriander Pasta (芫茜意粉) 每條意粉都 掛上 自制芫茜混佐小小薄菏嘅醬汁,伴菜有迷你什菌,薄菏醬帶出芫茜香味,味道好清新。💫 Yellow Chicken (黃油雞) 用中國紹興酒烹調既法國黃油雞,皮下脂肪和雞皮極了薄,肉質飽滿,啖啖肉配上酒既醇香,醉得入味恰到好處,保留肉質嫩滑。

💫Escagots (田螺)

💫Coriander Pasta (芫茜意粉)

💫 Yellow Chicken (黃油雞)
2022-06-21 59 浏览
係船街一轉左就見到大大個Flagship招牌,轉角上去都有小小隱世feel~~Ham & Fig Roll ($98)平時食田螺最麻煩就要撬啲田螺肉出黎🙈 呢款田螺好特別,將殼去咗,田螺肉連青醬同牛油釀咗係酥皮入面,所以成件都食得😋Carbonara Chinese Style ($238)同傳統carbonara都係一樣係冇加cream,係用芝士蛋醬整個醬汁。但係特別嘅一點係冇用到煙肉而係用咗金華火腿同臘肉,我覺得鹹香味仲出!😗張相扁意粉嘅硬度適中,呢個意粉好好食。21 Days Dry Aged Pork ($338)豬鞍扒係超林,超嫩滑。切開色澤偏白,但真係好驚喜,肉汁完全係鎖晒係肉入面。仲有啲蘋果蓉,豬扒點完會少啲油膩感,甜甜地又幾清新,正正😬

Ham & Fig Roll ($98)

21 Days Dry Aged Pork ($338)
2022-06-15 113 浏览
正當諗都頭到爆今晚食咩既時候…係皇后大道東行行下見到船街開左好幾間餐廳,一於試試運氣!今晚就係 @flagship.hk 開飯啦!頭盤叫左個Caesar Salad,但用左鹹蛋黃同鹹魚sauce,聽到介紹之後當堂嚇一跳🤨點知真係大開眼界,鹹蛋黃醬唔會死鹹之餘仲有蛋香,鹹魚只係適當地加多個層次,唔會好搶熟成厚切豬扒配紫貝天葵蘋果醬🥰酸酸甜甜既汁好開胃,同埋個豬扒真係超級好食!肉汁鮮嫩同埋肥瘦適中!特色卡邦尼意粉cabornara 同出面既不同之處係無用到bacon,取而代之既係中華火腿同臘肉,陣陣鹹香😋

今晚就係 @flagship.hk 開飯啦!

特色卡邦尼意粉
2022-06-14