2022-07-10
自問非#芫茜控,但當日冇啦啦走去叫個芫茜青醬意粉,喂但又好鬼好食,creamy嘅青醬+薄荷醬又令到個草青味變得可接受喎數數手指,第一前到訪Flagship 經已係兩年前,當時新開業但個menu激有誠意,印象最深刻係個steak n egg同紙包魚。闊別兩年後前排自己一人晚餐再訪,唔試招牌反而畀店員大大力推介嘅Coriander Pasta 芫茜青醬意粉吸引,feel到我一話「好咁我試吓」,店員興奮回頭同厨房部同事大喊「Yeah!有人嗌嘞!」另外介紹返好多人order嘅「可連殼食」焗田螺— 🔥酥皮焗成田螺殼形再釀入田螺肉同薯蓉,入口脆卜卜,一啖一甩好方便!另外一見餐廳有homemade lemon tart🍋我又心癢一試,店員介紹個tart係走平衡路線,非美式偏濃酸口味。試過我嘅結論係內餡酸甜感中庸,撻皮脆得嚟唔夠酥香,重點係topping 用現成忌廉扣咗分,💁🏻♀️可改善。題外話,用餐過程中見唔少人都點佢個#Carbonara in Chinese Style,用臘肉同金華火腿取代傳統培根🥓,聽落吸引,留名下次想試埋!
題外話,用餐過程中見唔少人都點佢個