2019-06-08 125 浏览
整個用餐氣氛十分之差,一入到去坐低,梗係想飲番杯水抖下先,侍應話無免費水提供要另外叫,咁都算啦。我地自己有帶水所以飲左一啖,然後枝水都未放低,有個店員就過左黎,話唔比飲,幫我收起佢。感覺好冒犯!🤦🏻‍♀️未食已經一肚氣!可惜已經叫曬餸,唔係嘅話我會即走!而且成餐飯好似比人監視咁樣,將我哋樽水放到勁遠,驚死我地會再飲,真心小家子氣!!估唔到呢間咁多好評嘅日本餐廳,係咁嘅待客之道!希望間餐廳改善下服務質素!真心伏!仲衰過普通茶餐廳><
整個用餐氣氛十分之差,
一入到去坐低,梗係想飲番杯水抖下先,
侍應話無免費水提供要另外叫,
咁都算啦。
感覺好冒犯!🤦🏻‍♀️
未食已經一肚氣!可惜已經叫曬餸,唔係嘅話我會即走!
估唔到呢間咁多好評嘅日本餐廳,係咁嘅待客之道!
希望間餐廳改善下服務質素!真心伏!仲衰過普通茶餐廳><
2019-06-08 101 浏览
二十幾年黎出去食都未試過比人!沒收!係沒收自己帶黎既水!首先餐廳係無任何茶水提供,要客人另外買水。依個做法其實好多外國餐廳都會咁,都明白。因為我地自己本身有水既原因再加上我唔想飲其他飲品,所以就飲左自己帶黎既水,飲左一下,就有個疑似店長行過黎,佢:其實呢!我地餐廳係唔可以飲外來飲品既!所以我幫你收左佢。同行朋友反應唔切真係比左佢,而佢唔係放係後面張枱就算而係放係廚房位置出面,好似驚死我地會再攞黎飲!我覺得好唔合理!你地無提醒唔比飲既情況下第一下就講要收左我地d野,其實你地同我地講唔可以飲我地都會收埋唔再飲!一間餐廳服務咁差,仲要係賣日本野食,真心失望。另外,呑拿魚勁多根!唔好叫黎食,其他食物質素都ok,就係服務太差!
二十幾年黎出去食都未試過比人!沒收!係沒收自己帶黎既水!

2019-06-07
2019-06-06 78 浏览
餐廳環境走和風,但當晚冷氣好似唔夠涼,有少少熱。食物方面,總體都有質素。軟殼蟹沙律炸軟殼蟹有4大舊,都幾好食,唔會太油,沙律菜新鮮爽口,沙律醬好食唔膩又落得夠多。燒牛舌燒得好好食,唔會un, 咬落去仲好juicy, 厚切既牛舌口感好正,係當晚最impressive 既小食。甲羅燒蟹膏算多,無腥味,好鮮甜,配紫菜飯食真係一流,正呀!明太子椰菜燒好適合明太子愛好者,超多明太子醬,好好食!有別平時既燒餅,呢個一d都唔厚粉,入面係勁多椰菜,所以食落唔會好滯,入面夾住d芝士仲會拉絲,好食好食!

軟殼蟹沙律

燒牛舌

甲羅燒

蟹膏算多,無腥味,好鮮甜,配紫菜飯食真係一流,正呀!

明太子椰菜燒

• 明太子芝士椰菜燒餅
  • 三代目軟殼蟹沙律
  • 蟹味噌甲羅燒
  • 厚切牛舌串燒
My friend and I went to a Japanese restaurant called “Firebird” located in G/F, Hotel Pennington by Rhombus, 13 Pennington Street, Causeway Bay銅鑼灣邊寧頓街13號隆堡柏寧頓酒店地下.A chic, stylish sushi bar appears in front of your eyes once you stepped into the restaurant.A large grid bar is next to the sushi bar. Customers can observe how the chefs prepare the BBQ items/ skewers for them.The restaurant provides Japanese A4 wagyu (日本產霜降和牛)at very affordable prices A4 wagyu is the second highest grade of wagyu wi
銅鑼灣邊寧頓街13號隆堡柏寧頓酒店地下.

A4 wagyu is the second highest grade of wagyu with very evenly distributed marble fat

(即燒)日本產霜降和牛燒 (西冷)
HKD$2/ g克 (at least 100g 最少100克)

The fat has a relatively lower melting point. Hence you feel the wagyu is melting in your mouth!!

And the pickled garlic flakes is sooooo tasty!!! With a hint of bonito flakes smoky flavours!

“Firebird XXL chicken steak”
Firebird 名物‘’重量級火焰原隻雞腿‘’
HKD$138

Vodka is poured and the staff lit the fire on.

Foooooo!!! A bright blaze appears in front of your eyes!!

The chilli flakes gives a tantalising oomph to the thigh. Sooooo delishhhhhh!!

We ordered twice!

Highly recommended!!

“Salmon and grilled rice ball Chazuke”
鮭魚茶漬飯
HKD$78

Bright and light with elegant tastes.

It will be even better if it is served in. Warm or hot temperature

“Red Bean Taiyaki with Matcha ice cream”
紅豆鯛魚燒伴抹茶雪糕
HKD$58

The Taiyaki with red bean filling. Red bean paste is served aside.

The Matcha red bean combination can’t go wrong

“Sakura green tea”
櫻綠茶
HKD$38

Ha very special unique nice flavours!Worth to try!!
  • “Firebird XXL chicken steak” Firebird 名物‘’重量級火焰原隻雞腿‘’
  • Grilled Japanese A4 wagyu beef (sirloin) (即燒)日本產霜降和牛燒 (西冷)
  • “Sakura green tea” 櫻綠茶
2019-06-05 74 浏览
今天替朋友慶祝生日她是一個很喜歡吃和牛和日本菜的女生問了身邊的朋友 他們推薦了這一家 — Firebird 於是預約了吃這一餐Firebird三代目軟殻蟹沙律中間堆了軟殻蟹 新鮮好吃青瓜、蘋果、生菜都很新鮮加上蟹子粒 多層次口感還有顆顆芝士粒 細滑好芝味即燒日本產霜降A4和牛燒Sirloin最少點100克 這一塊有155克入口即溶 牛肉味濃濃 必點推薦旁邊伴有日本蒜片、鹽和Wasabi調味特上手握壽司盛合三文魚、拖羅、海膽和等子等都很新鮮還有一條特長穴子 好味道蟹味噌甲羅燒蟹味濃濃 而且滿滿的配上紫菜飯 和朋友都吃得好滿足Lychee Frozen加上檸檬和香草喝下去酸酸甜甜 帶淡淡荔枝 好喝
今天替朋友慶祝生日
她是一個很喜歡吃和牛和日本菜的女生

問了身邊的朋友 他們推薦了這一家 — Firebird
於是預約了吃這一餐

Firebird三代目軟殻蟹沙律
中間堆了軟殻蟹 新鮮好吃
青瓜、蘋果、生菜都很新鮮
加上蟹子粒 多層次口感
還有顆顆芝士粒 細滑好芝味

即燒日本產霜降A4和牛燒
Sirloin
最少點100克 這一塊有155克
入口即溶 牛肉味濃濃 必點推薦
旁邊伴有日本蒜片、鹽和Wasabi調味

特上手握壽司盛合
三文魚、拖羅、海膽和等子等都很新鮮
還有一條特長穴子 好味道

蟹味噌甲羅燒
蟹味濃濃 而且滿滿的
配上紫菜飯 和朋友都吃得好滿足

Lychee Frozen
加上檸檬和香草
喝下去酸酸甜甜 帶淡淡荔枝 好喝
2019-06-05 77 浏览
之前同事推薦的,所以同埋朋友去試下呢間銅鑼灣的Firebird,是一間高質日式居酒屋。餐廳設於酒店的旁邊,有不少外國遊客光顧,同時也獲香港人支持,當晩基乎不斷有客人入店,非常熱鬧呢。餐廳的環境優美又舒適,開放式廚房,讓客人一目了然,廚師不斷翻滾串燒,傳來引人香氣。金黃可口,外皮松脆,入口嫩滑鮮美,掩得入味。日本產雞肉伴明太子濃汁烏冬烏冬富彈性,口感鮮滑多汁,明太子味濃郁,整個面食的汁醬能均勻掛面,令雞肉食味大大提升。呢款甘甜鮮美的有藍莓果甜的,顯得酒亦易入口,適合女生喔!味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民。

[雞翼串]金黃可口,外皮松脆,入口嫩滑鮮美,掩得入味。

日本產雞肉伴明太子濃汁烏冬

[Berry kisses]呢款甘甜鮮美的有藍莓果甜的,顯得酒亦易入口,適合女生喔!

味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。
2019-06-04
用餐优惠
現金券
2019-06-05 67 浏览
一入去已經見到超旺場,幾乎爆滿😳好彩一早book定左位。入面裝潢都十分日式,仲設有吧枱,猶如置身日本居酒屋般。叫左個special drink & seafood set $398 for 2朋友生日話明要飲酒,黎到居酒屋緊係叫sake😍叫左支上善如水,要加$20。係有汽嘅清酒,幾特別同易入口,但係360ml裝真係唔夠我地兩個酒鬼飲😂然後選擇搭配蟹味噌甲羅燒同鹽燒赤魚蟹味噌甲羅燒係蟹肉絲mix蟹膏再撒上蔥花、同蟹籽,超級yummy!!!除左啖啖蟹肉,啲蔥花仲帶出蟹膏嘅鮮味🤤強烈推薦要食啊👍🏻鹽燒赤魚一上時嚇親我地😂以為只係一小段魚,冇諗過係原條燒!!!味道不過不失,但餓底人士應該好岩🤭厚燒牛舌串燒 $68每次只要見到有燒牛舌基本上必點(牛舌愛好者🙈)厚燒講真最怕燒到過左龍變靭,但佢火喉同時間都控制適宜,燒得很不錯啊👍🏻日本產霜降A4和牛燒 $2/g同侍應落完單後會切返差不多重量的和牛喺你面前秤,然後先拎返入廚房燒,所以每次都是即燒的喔~和牛燒確實名不虛傳!真係放入口你感受到和牛嘅油脂香氣,同喺你口腔內溶化🤤真心worth to try👍🏻至於如果你好奇點解呢度叫firebird,相信接

然後選擇搭配蟹味噌甲羅燒同鹽燒赤魚

厚燒牛舌串燒 $68

日本產霜降A4和牛燒 $2/g

至於如果你好奇點解呢度叫firebird,相信接住落黎介紹嘅菜式可以解答到🤤就係firebird名物🔥重量級火焰原隻雞腿🔥$138
上菜時真係喺你面前燒到烚烚聲,啲火標到好高好有觀賞度😍至於味道係有少少辣辣地,雞肉仲好鮮嫩多汁,唔止有睇頭食落都好值回票價👍🏻

最後我地真係飽到痴線🤪但都忍唔住叫左杯啤酒飲作結🍻正啊!
2019-06-04 49 浏览
Firebird-創意日式Fusion菜門面是以仿磚牆配上白光的餐廳名燈箱,單看名字像西餐,實際是日本菜;黑鐵框玻璃的屏風門,內裡以木、黑兩色為主,設計新穎的日式餐廳。牛油果加州卷大大件的厚切加州卷,彈牙新鮮海量多的蟹籽包裹著,內裡的蛋絲、青瓜絲和蟹柳絲配上熟度剛好的牛油果,層次豐富外,還有牛油果獨有的忌廉感。Firebird雞肉串燒盛合集,雞胸串、長蔥雞肉串、自家製免治雞肉串、秋葵串,在日本產蛋漿下配搭兔治雞肉串,雞肉串扎實肉汁夠;雞肉雞胸嫩滑一點也不鞋不乾身,加上七味粉後更惹味。即燒!日本產霜降A4和牛肉眼燒日本的宮崎的A4和牛,雪花靚,油脂分佈平均,五成的熟度,把油脂輕輕迫出,肉汁慢慢溢出,入口即溶,肉味濃烈,更可加上岩鹽、蒜片一拼吃,令味道提升。日本產雞肉辛辣烏冬滿滿的雞胸肉片加上辛辣粉和蔥花,雞胸片嫩滑多汁,肉質好,辛辣粉令湯底濃郁刺激起來,配上彈牙有咬勁的烏冬。特飲Set凍芒果紅茶造型顏色一流的特飲,新鮮的芒果香甜,加上茶底的醇香,消暑解膩之選。豆腐牛舌煮炆煮的入味腍身的牛舌。帆立貝、鮭魚刺身冰凍的刺身,厚切鮭魚啖啖肉,大大粒的帆立貝,新鮮鮮味。
Firebird-創意日式Fusion菜

牛油果加州卷

Firebird雞肉串燒盛合

即燒!日本產霜降A4和牛肉眼燒

日本產雞肉辛辣烏冬

特飲Set
凍芒果紅茶

豆腐牛舌煮
炆煮的入味腍身的牛舌。

帆立貝、鮭魚刺身
冰凍的刺身,厚切鮭魚啖啖肉,大大粒的帆立貝,新鮮鮮味。

2019-06-02 68 浏览
路過銅鑼灣唔知食乜好 行行下決定試下呢間居酒屋 入到去叫左一個明太子椰菜燒餅、牛舌、軟殼蟹沙律同甲羅燒沙律份量唔算大 2個人食岩岩夠 多人就未必夠食啦 我特別鍾意佢裡面d芝士粒 軟得黎夠芝士味 將沙律提升去第二個lv甲羅燒都偏細 但蟹味好濃好creamy 好食!牛舌$68 2串 好淋好好食都係明太子椰菜燒餅有兩款汁 一邊普通燒汁 一邊明太子醬 份量夠大 呢個最抵食總括而言 呢間野食物質素高 唯一美中不足就係份量偏細 cp值唔算太高 但都值得一試
甲羅燒都偏細 但蟹味好濃好creamy 好食!
牛舌$68 2串 好淋好好食都係
2019-05-31 56 浏览
當我神早流流擘大眼,哈哈哈~我就會諗食,淨係會諗食,食食食。。。It's all about seconds。今日就諗到要食燒物!出發去銅鑼灣lu~餐廳主打係A4日本和牛,同埋日本產嘅元氣雞!另外有我最愛嘅刺身,烏冬,仲有飲酒唔少得嘅小食,食物種類比一般居酒屋為多。除咗啤酒,餐廳仲有好多唔同嘅特飲,呢啲都係新式居酒居先有嘅嘢。首先食個3色刺身先,有油甘魚,巨型帶子,同埋海膽。隻帶子真係好鬼大舊,鮮甜又厚肉。海膽份量都差唔多有半板,夠鮮味又滑口,好似好雪糕咁。小食就叫咗燒魔鬼魚,燒到黃金色,帶少少甜味,又有啲咬口,不錯。見隔離枱啲人,個個都有杯靚靚嘢飲,肥仔都唔輸蝕,叫返杯荔枝味特飲,夏天見到杯藍色嘅嘢飲,又有啲碎冰,超消暑!第Four樣我叫嘅係,燒雞翼我鍾意食~燒得非常有水準,翼皮燒到脆卜卜,一咬開啲雞嘅汁就爆出嚟,帶有少少海鹽嘅味道。出名雞就梗係要叫返個雞串盛盒啦,有燒雞皮/雞胸/免治雞串/大蔥雞肉,仲有燒到脆皮嘅秋葵。免治雞真係唔簡單,入面有啲雞軟骨,咬落卜卜,點埋個蛋黃,簡直係味蕾之衝激!最後就叫埋蕃薯雪糕,嗰兩塊餅仔真係唔好睇少,香到爆又脆,好似即整咁,雪糕入面仲有大大舊嘅新鮮

首先食個3色刺身先,有油甘魚,巨型帶子,同埋海膽。

最後就叫埋蕃薯雪糕,嗰兩塊餅仔真係唔好睇少,香到爆又脆,好似即整咁,雪糕入面仲有大大舊嘅新鮮蕃薯肉,咁又食完餐飯啦。我又要等聽日擘大眼啦…

2019-05-30 70 浏览
First things first:* 建議做左booking 先黎* 坐得舒服、冇限時、好服務嘅日式居酒屋餐廳* 推介:客製化A4宮崎和牛、蟹味噌甲羅燒中午同同事去附近搵好野食,呢間FireBird一直聽過,亦有同事推介過,但遲遲未黎試,今次我哋四個同事終於看起心肝去試下。好彩用app 先做左booking,12:30 去到仲有5-6張吉枱,但1點呢鐘就已經full 哂😂😂佢full 係有道理。喺銅鑼灣地段要搵日式居酒屋風格嘅餐廳,有串燒、和牛食,你可能會覺得好貴。但其實佢lunch menu 嘅食物真係豐儉由人,平平地7、80蚊都可以有飯有湯有沙律有甜品,亦都有百幾蚊既壽司餐,唔算貴。我哋難得一場黎到,睇完餐牌比較想食A la carte menu,我哋就點左三個lunch menu 既set, 再係A la carte menu 度散嗌。首先必要推介A4宮崎和牛:$2/g,我地叫左西冷牛,塊牛上磅111g,靚!叫左5成熟,上都黎食落去真係差唔多,師傅控制個生熟程度做得唔錯!咬落去好食到和牛既油脂香,好腍,再點d d 岩鹽,個味好正!除咗岩鹽之外,和牛既碟上面仲放左Wasabi
First things first:
* 建議做左booking 先黎
* 坐得舒服、冇限時、好服務嘅日式居酒屋餐廳
* 推介:客製化A4宮崎和牛、蟹味噌甲羅燒

佢full 係有道理。

首先必要推介A4宮崎和牛:$2/g,我地叫左西冷牛,塊牛上磅111g,靚!叫左5成熟,上都黎食落去真係差唔多,師傅控制個生熟程度做得唔錯!咬落去好食到和牛既油脂香,好腍,再點d d 岩鹽,個味好正!除咗岩鹽之外,和牛既碟上面仲放左Wasabi 同醃製既蒜片。比較少餐廳會有醃製嘅蒜片,通常都係炸,但佢甘整法,食落去個蒜片又幾有新鮮感。

其次,一定要推介嘅就係蟹味噌甲羅燒。上菜嘅時候見到佢啲蟹膏真係好多。店員同我地講要用個匙羹仔,將蟹膏蟹籽蟹柳絲攪勻先,然後才擺喺紫菜飯上面食。好香嘅蟹膏味!我哋四個人叫咗兩隻蟹蓋都覺得唔夠喉,嗰六件紫菜飯食晒不特止,我哋仲要將啲蟹膏撈埋係白飯嚟食!回味無窮!

去日本餐廳幾乎必點!佢既牛舌幾厚身,燒得唔錯,味道唔會過鹹。好記得有次係餐廳食牛舌串燒,諗住抆d 牛舌出嚟,抆極都拎唔到 呢間啲牛舌就好易抆出嚟,方便大家share嚟食~

我哋既lunch set叫左壽司拼盤、窩物,同埋牛肉飯。

最後因為仍然好想食牛,仲追加左個A4和牛壽喜燒。佢嘅和牛真係幾出色,食得出同普通牛唔同級別。4個人食埋單千二,人均$300左右,可能以一個午餐來講佢有啲貴,但其實我哋叫咗咁多嘢,又食埋和牛同蟹蓋,我自己就覺得呢個價錢配呢個質素,CP值高,值得推薦!👍🏻👍🏻👍🏻
2019-05-29
  • A4宮崎和牛
  • 蟹味噌甲羅燒
2019-05-30 52 浏览
在銅鑼灣的外圍 找到好的餐廳日式 新潮的料理亭新潮得來 又有點可愛點了一杯ginger ale  扮下飲酒~~~剛剛去完鹿兒島 無獨有偶firebird 有好多食材和煮法 都是來自薩摩雞胸串燒 味淡但充滿肉汁絕對不是減肥的雞胸肉仲有七味粉 平日我都唔太需要額外調味料 但因為個樽太靚 所以忍唔住要用一用朋友點的士多啤梨沙冰 姍姍來遲成隻手咁高 差一點倒塌 益力多味道 加上 士多啤梨果肉 和 真的果醬 (不是色素糖漿)等多一陣都值得不過沙冰 不要放近 一下這個菜名物 火焰燒雞脾 鹿兒島都有好多燒鳥!做法相近淋上白蘭地 點火本來是要加上辣椒粉 才點火不過我們擔心太辣 就請店員分開辣粉最後點綴後 店員幫忙剪開一件件肉點會剛才的辣粉 鹹香皮滑稍微有點期待下次連辣粉一起燒的感覺在日本食 茶漬飯 未夠喉 所以這裡又叫一個整片 早餐常見的 燒鮭我只是食片魚 都已經好滿足另一個主角 出場A4和牛 壽喜燒我個人對牛肉 還是喜歡有多一點肉A5 就太肥了壽喜燒的牛肉 切得厚一點耐煮 有口感 肉的旁邊帶一點點油脂不會令人食幾片就膩肉的份量也很夠 兩人分都夠蔬菜佔了大半個鍋好豐富 還有一點 煮熟的牛舌角切入味 又
在銅鑼灣的外圍 找到好的餐廳

日式 新潮的料理亭

新潮得來 又有點可愛

點了一杯ginger ale  扮下飲酒~~~

雞胸串燒 味淡但充滿肉汁

比平常的壽喜燒 多了一些驚喜

還追加了 飯和蛋

非常滿足!
2019-05-26 57 浏览
蟹味噌甲羅燒($68),蟹蓋入面裝滿濃郁既蟹膏,仲可以撈匀d蟹籽同蔥黎食,味道鮮甜濃郁,可以配個白飯撈黎食就更好。明太子芝士椰菜燒餅($68),呢個燒餅一半淋上平時既日式燒汁,另一半就淋左明太子醬,燒餅入面好多椰菜,食落鬆軟唔會太實。自家製免治雞肉棒配鮮蛋黃($38),食落好似雞肉丸既口感,最鍾意佢加入左雞軟骨食落多左爽口既感覺,點埋生蛋黃黎食,口感滑溜又多左蛋既香味,好食!日本產霜降A4和牛燒($2/1g),最少要叫100g的,點好之後店員會將切好既和牛係你面前磅,我地就點左200g,和牛油脂分布均勻,燒完之後牛味非常香濃,肉質粉嫩入口即溶。火上熔岩鮭魚卷($98),卷物堆到成座山咁好吸引,上面舖上一大堆炸過既蘿蔔絲,脆卜卜增加口感,所謂既熔岩就係芝士同沙律醬,而且鮭魚卷亦都有炸過,所以整體配搭係好豐富。Strawberry smoothie($68),食左咁多濃味既菜式,所以叫左杯特飲清新下,杯smoothie飲落啖啖士多啤梨味,酸酸甜甜好好飲。

2019-05-25 75 浏览

然後選擇搭配蟹味噌甲羅燒同鹽燒赤魚

厚燒牛舌串燒 $68

日本產霜降A4和牛燒 $2/g

最後我地真係飽到痴線🤪但都忍唔住叫左杯啤酒飲作結🍻正啊!
2019-05-24 54 浏览
見到朋友分享IG story這間銅鑼灣的日本料理新店好吸引,下一晚就來參觀一下!雖然店子不大,一半地方是open kitchen,可以看見師傅燒串燒和和牛,一半地方是客人坐的坐位,熱熱鬧鬧的也不錯。點了grapefruit Shochu,想不到店員會把整個grapefruit拿上枱即場給我們揸汁弄出來!前菜:豆腐牛舌主角!!!A4和牛rib eye我們2個人點了200g,份量剛好。燒得剛剛好7成熟的和牛肉質很嫩,入口咬下去很多汁,不用加其他配料都夠好吃!自家製免治雞肉棒(配雞蛋黄)手羽串 / 長蔥雞肉串日本鯛魚釜飯這是期間限定菜色,沒太多機會吃到煮好的鯛魚,清蒸配飯也很吃得到很鮮很濃的鯛魚味!

前菜:豆腐牛舌

主角!!!A4和牛rib eye
我們2個人點了200g,份量剛好。

自家製免治雞肉棒(配雞蛋黄)

手羽串 / 長蔥雞肉串

日本鯛魚釜飯