2022-11-04 55 浏览
估唔到荔枝角工業大廈樓上居然有間咁有格調嘅西餐廳😳一入到去個氣氛好寧靜好高貴,侍應服務亦好好👍🏻整體擺盤極講究,非看得出別有心思當日揀左2份4-course $408Main: 焗比目魚 花椰菜 配白酒磨菇汁魚肉偏厚身,做到全熟且嫩滑,外層微脆,白酒磨菇汁香濃又好夾🥰西班牙豬肉眼扒 煙肉卷 香煎北海道帶子豬肉眼原來可以嫩到呢個地步!!附帶少量油脂,豬油香氣在口中爆發!外層包著煙肉可見心思Soup: 忌廉薯蓉湯配法國珍珠蠔 薯蓉打到同忌廉融為一體,與蠔亦很匹配First course: 法式蜆肉海鮮啫喱Second course:日本甜蝦他他 茼蒿忌廉汁天使麵 煙煄火腿 意式蕃茄汁前菜擺盤十分精緻,整體偏淡味,看來是為了主菜的鋪排Dessert:抹茶焦糖布丁伯爵茶burnt cheesecake 是日甜品竟然也很認真,選擇了製作不易的兩款,雖然食物份量不多但食到甜品都會飽了😆

當日揀左2份4-course $408

Main:
焗比目魚 花椰菜 配白酒磨菇汁

西班牙豬肉眼扒 煙肉卷 香煎北海道帶子

Soup:
忌廉薯蓉湯配法國珍珠蠔
薯蓉打到同忌廉融為一體,與蠔亦很匹配

First course:
法式蜆肉海鮮啫喱

Second course:
日本甜蝦他他 茼蒿忌廉汁

天使麵 煙煄火腿 意式蕃茄汁

前菜擺盤十分精緻,整體偏淡味,看來是為了主菜的鋪排

Dessert:
抹茶焦糖布丁
伯爵茶burnt cheesecake
2022-10-27 97 浏览
#荔枝角美食 #小蓮星吞食荔枝角🔻 FAB Kitchen (荔枝角)荔枝角長沙灣道883號億利工業中心7樓704號舖/🧃白香茅冬陰功醬肉鬆意粉 $148冬陰功配西式意粉,感覺好似好九唔搭八,所以好奇試吓,冬陰功整成意粉醬,辣辣地又有椰奶香,少少似喇沙,配意粉出奇地夾/🧃日式玉子燒炭燒雞扒漢堡配薯條 $178呢個係一個好特別嘅配搭,真係要讚,竹炭麵包夠暖,外皮好脆,麵包好軟,充滿空氣感,唔會覺得好Heavy。雞扒好大塊,外皮煎到好脆好香口,充滿肉汁,玉子燒充滿蛋香,好好食/🧃意大利紅菜頭黃桃沙津 (跟餐)黃桃夠甜,紅菜頭清新/🧃煙鴨胸阿根廷青醬沙律(跟餐)Basil味沙律,鍾意香草嘅人就啱晒,煙鴨胸啖啖肉/🧃餐茶 甜品檸檬芝士蛋糕,比較清新,細細舊份量啱啱好///#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
#荔枝角美食 #小蓮星吞食荔枝角
🔻 FAB Kitchen (荔枝角)
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心7樓704號舖
🧃白香茅冬陰功醬肉鬆意粉 $148

🧃日式玉子燒炭燒雞扒漢堡配薯條 $178

🧃意大利紅菜頭黃桃沙津 (跟餐)
黃桃夠甜,紅菜頭清新

🧃煙鴨胸阿根廷青醬沙律(跟餐)
Basil味沙律,鍾意香草嘅人就啱晒,煙鴨胸啖啖肉

🧃餐茶 甜品
檸檬芝士蛋糕,比較清新,細細舊份量啱啱好

///
2022-10-24 123 浏览
🍽️FAB Kitchen (荔枝角)今次黎到荔枝角工廈嘅一間西餐廳😄,呢間餐廳好多朋友推介,終於可以去試下喇😆😆前菜有意大利紅菜頭黃桃沙律🍑同煙鴨胸阿根廷青醬沙律🥗🐟Pan-fried Barramundi ($168)Set lunch其中一款係烤焗盲曹魚,有兩塊,一塊較薄,烤得香脆,另一塊厚啲就啖啖肉🤤伴碟有香滑黑松露薯蓉同牛油白酒汁😊🥩Grilled Wagyu Beef(M5) Ribeye ($248)另一個set lunch 係烤澳洲M5和牛肉眼扒,熟度大約三至五成,有好香牛味,另外伴菜嘅薯仔同豆都烤得好香👍🏻☕️飲品我地叫左iced latte同flat white,唔錯👍🏻🍰甜品係cheese cake,口感比較紮實。📍荔枝角長沙灣道883號億利工業中心7樓704號舖#manmal_九龍 #manmal_荔枝角#manmal_西餐
🍽️FAB Kitchen (荔枝角)

前菜有意大利紅菜頭黃桃沙律🍑同煙鴨胸阿根廷青醬沙律🥗

🐟Pan-fried Barramundi ($168)

🍰甜品係cheese cake,口感比較紮實。

📍荔枝角長沙灣道883號億利工業中心7樓704號舖

#manmal_九龍
#manmal_荔枝角
#manmal_西餐
-𝙁𝘼𝘽 𝙆𝙞𝙩𝙘𝙝𝙚𝙣 🍽️之前都一直有留意開呢間餐廳估唔到係工廈竟然係會別有洞天咁無論係擺碟定係氣氛都係好有格調~✨Set Lunch 🍞 意大利香草橄欖餐包食開意大利餐包都會係用橄欖油配黑醋食但呢度既侍應推介用海鹽加橄欖油無諗過配合埋熱辣辣既餐包係可以咁好食❤️❤️❤️🥗 煙燻鴨胸阿根廷青醬沙律鴨胸帶有濃郁煙燻香味 個阿根廷青醬都係第一次食 會有滿滿既香草清香襯托肉汁清甜味道微酸微辣 令沙律好refreshing 🥗意大利紅菜頭黃桃沙律紅菜頭同黃桃都好清甜 沙律好有果香味~🥩 烤焗盲鰽魚黑松露薯蓉牛油白酒汁($168)中意呢個盲鰽魚煎得外皮脆脆 又好厚肉不過厚得黎都唔會好嚡 反而好嫰滑特別欣賞既係牛油白酒foam 同黑松露薯蓉 2樣都係好香口 好加分🍖 德國咸豬手配酸椰菜薯條($198)呢個比想象中大個好多 廚師好貼心咁預先將豬手切塊 食起上黎都好方便 外皮炸得非常酥脆 酸椰菜既酸度剛好唔會過酸又同時可以好解膩 唔錯呢~🥤Pineapple Soda (+$5)🥤Flat White (+$15)冇諗過呢度會有咁可愛既拉花 so cute!!
𝙁𝘼𝘽 𝙆𝙞𝙩𝙘𝙝𝙚𝙣 🍽️

之前都一直有留意開呢間餐廳
估唔到係工廈竟然係會別有洞天咁
無論係擺碟定係氣氛都係好有格調~

✨Set Lunch

個阿根廷青醬都係第一次食
會有滿滿既香草清香襯托肉汁清甜
味道微酸微辣 令沙律好refreshing

🥗意大利紅菜頭黃桃沙律
紅菜頭同黃桃都好清甜 沙律好有果香味~

🥩 烤焗盲鰽魚黑松露薯蓉牛油白酒汁($168)
中意呢個盲鰽魚煎得外皮脆脆 又好厚肉
不過厚得黎都唔會好嚡 反而好嫰滑
特別欣賞既係牛油白酒foam 同
黑松露薯蓉 2樣都係好香口 好加分

🍖 德國咸豬手配酸椰菜薯條($198)
呢個比想象中大個好多
廚師好貼心咁預先將豬手切塊 食起上黎都好方便
外皮炸得非常酥脆 酸椰菜既酸度剛好
唔會過酸又同時可以好解膩 唔錯呢~

🥤Pineapple Soda (+$5)

🥤Flat White (+$15)
冇諗過呢度會有咁可愛既拉花 so cute!!
2022-10-15
午餐
2022-10-22 95 浏览
今日放假同妹妹去荔枝角長沙灣道億利工業中心七樓FAB Kitchen嘆番個午餐。店雖然座落工廠大厦內,環境和座位都很舒適。店的食物和服務質素都令人滿意。午市套餐由$128至$248,選擇多元化,素食者需要也照顧到。頭盤我們選了煙鴨胸阿根廷青醬沙律和意大利紅菜頭黄桃沙律。沙律都新鮮美味。主菜烤焗盲鰽魚兩大塊外皮煎得香脆,魚肉保持肉汁,鮮嫩不腥,配菜意大利黃瓜和黑松露薯蓉都美味。白香茅冬蔭功醬肉鬆意粉簡單而美味。意粉彈牙微辣有風味,肉碎不鞋口。甜品芝士蛋糕細細件恰到好處,飲埋杯熱奶茶,好滿足!

甜品芝士蛋糕細細件恰到好處,飲埋杯熱奶茶,好滿足!
2022-10-21 135 浏览
平時食工廈西餐通常只會諗到觀塘,其實荔枝角都有唔少高質西餐隱身喺工廈入面,FAB Kitchen就係其中之一。晚市有Dinner Set,由三道菜至五道菜都有,每一道菜都有多款選擇,我地揀左最平嘅三道菜晚餐($358/人),佢包左湯、前菜、主菜同野飲。餐前麵包 - 麵包烘到表面脆脆地,帶少少香草味,配意大利黑醋食唔錯。芫荽忌廉湯 - 用芫荽整西湯幾特別,忌廉湯口感順滑,芫荽味清香但唔會太重。傳統西瓜西班牙凍湯 - 第一次飲用西瓜做嘅凍湯,西瓜味幾突出好特別,清清涼涼啱夏天飲。日本廣島蠔配上湯白酒啫哩 - 廣島蠔雖然唔算太厚肉,不過用白酒啫哩包住黎食幾特別,白酒令整體味道更豐富又唔會太搶。煙鴨胸酸梨辣醬 - 鴨胸幾厚切同大塊,因為加左酸梨,所以食落酸酸地比較清新,同平時食開嘅煎鴨胸好唔同。黑毛豬釀野莓醬配紅酒椰菜 - 黑毛豬非常厚切,外表帶焦香,肉質唔會太鞋,中間切開釀左野莓醬喺入面,酸甜嘅野莓醬令黑毛豬膩感大減,再配埋旁邊微酸嘅紅酒椰菜一齊食非常唔錯。意大利式烤雞卷配莧菜兼乳酪沙巴汁  - 烤雞卷肉質唔會太鞋,醃得幾入味,下面加左莧菜墊底配搭幾新鮮,莧菜冇沙亦唔會太老。凍檸茶(免費)

餐前麵包
芫荽忌廉湯
傳統西瓜西班牙凍湯
日本廣島蠔配上湯白酒啫哩
煙鴨胸酸梨辣醬
意大利式烤雞卷配莧菜強兼乳酪沙巴汁
凍檸茶(免費) & 熱朱古力(跟餐加$15) - 跟餐嘅免費餐飲除左普通咖啡茶,都仲有其他花茶揀,朱古力雖然要加錢,但朱味好濃,而且仲有可愛熊仔拉花,朱迷一定唔會失望。
凍檸茶 & 熱朱古力

總結,set dinner款式雖然唔算太多款揀,不過菜式都唔係大路野,睇得出有誠意,水準亦高,環境安靜啱傾計。
餐前麵包
芫荽忌廉湯
傳統西瓜西班牙凍湯
日本廣島蠔配上湯白酒啫哩
煙鴨胸酸梨辣醬
意大利式烤雞卷配莧菜強兼乳酪沙巴汁
凍檸茶 & 熱朱古力
2022-10-17 681 浏览
荔枝角的工廈都有不少餐廳,估唔到工廈都會有甘高質,又充滿浪漫氣氛的西餐廳,真係幾適合慶祝或者朋友聚會。.🥣是日精選餐湯 $78係芫荽忌廉湯,芫荽味都幾濃郁,但又不會有草青味🌱,令人較容易接受✨.🍉傳統西瓜西班牙凍湯 $78第一次飲西瓜煮成的湯,估唔到甘特別。凍湯的西瓜味幾清甜,加上微辣的味道,感覺幾清新💕.🥗意大利紅菜頭黃桃沙律 $78黃桃和紅菜頭都好新鮮,食落好香甜,加上新鮮沙律菜,是個不錯的前菜。.🦪日本廣島蠔配上湯白酒啫喱 $108用上高質日本廣島蠔,雖然唔係好大隻,但幾鮮甜,配上上湯白酒啫喱,增添鮮味層次👍🏻.🐟烤焗盲曹魚黑松露薯蓉牛油白酒汁 $188盲曹魚份量都不少,食落肉質嫩滑,外皮微脆,配上牛油白酒汁,更能帶出魚的鮮味。伴碟的黑松露薯蓉好香濃,口感綿密💕.🐷黑毛豬釀野莓醬配紅酒椰菜 $258這個好有驚喜,充滿特色,厚切的黑毛豬肉味香濃,肉汁豐富,入面夾著醒胃的🍓野莓醬,同時減低了油膩感,再加埋🍷紅酒椰菜,整道菜感覺酸甜有致,而且更美味清新✨
🥣是日精選餐湯 $78

🍉傳統西瓜西班牙凍湯 $78

🥗意大利紅菜頭黃桃沙律 $78

🦪日本廣島蠔配上湯白酒啫喱 $108

🐟烤焗盲曹魚黑松露薯蓉牛油白酒汁 $188

🐷黑毛豬釀野莓醬配紅酒椰菜 $258
2022-10-16 80 浏览
【荔枝角•FAB Kitchen】————————————————————————行完D2 Place附近餐廳食晚飯 #億利工業中心 一啲都唔陌生 多餐廳選擇Set Dinner Menu同朋友每人揀了3 course 先有香草🌿包食🤤 加橄欖油同黑醋食🍯蜜糖小姐:SOUP|傳統西瓜西班牙凍湯|🍉🍽Watermelon Gazpacho Soup自己有時都整凍湯飲 西瓜湯都係第一次🤣口感似飲西瓜汁 加了少少橄欖油 夏天較消暑FIRST COURSE|羽衣甘藍配 香芹柚子醋|🥬🥗Celeriac Yuzu Vinegar with Kale Chips脆口羽衣甘藍 好似食小食咁ENTREES|布根地式燴牛面肉🐂配田園雜菜沙律|Wagyu Beef Cheek with Caramelized Shallots, Garden Salad (+$48 supplement)牛面肉煮到淋哂 一叉落去已個散開😳再加骨膠原 之後混合後再切條 一份心機的菜餸 牛面肉相當軟淋 喜歡伴碟的洋蔥🧅同脆片 👧🏻朋友:FIRST COURSE|吞拿魚他他•墨西哥辣椒西瓜汁|🍉 Tuna Tartare Wa
【荔枝角•FAB Kitchen】

牛面肉煮到淋哂 一叉落去已個散開😳
再加骨膠原 之後混合後再切條 一份心機的菜餸
牛面肉相當軟淋 喜歡伴碟的洋蔥🧅同脆片

👧🏻朋友:

FIRST COURSE|吞拿魚他他•墨西哥辣椒西瓜汁|🍉 Tuna Tartare Watermelon Jalapeño Sauce
呑拿魚他他🐟加了三文魚籽 個汁唔算辣 跟凍湯相似

SECOND COURSE|日本廣島蠔配上湯白酒啫喱|
🦪Oysters, Dashi Beurre Blanc
攞盤精緻😍口感有層次 陣陣白酒香味

ENTREES|黑毛豬釀野莓醬配 紅酒椰菜|
🐷Plum Pork Ribeye with Red Cabbage
椰菜加了紅酒🍷醃製作為黑毛豬汁
心機菜 肉釀了莓醬呢 夠哂特別
2022-10-12 81 浏览
呢間位於荔枝角工廈西餐,之前食過一次,真係令人回味😋所以係特別日子,就即刻book枱來試吓晚餐😋✨環境嚟講真係好有氣氛,而且食物好高質,真係必食‼️餐前麵包🍞好難得連餐前麵包都好吸引🥰切落去果下已經feel到好鬆脆,又不失軟熟嘅質感✨麵包帶有淡淡橄欖香,配黑醋+橄欖油簡直一絕😋吞拿魚他他,墨西哥辣椒西瓜汁鮮甜嘅吞拿魚他他,入面有三文魚籽,味道香濃肉質肥厚~加咗清爽嘅墨西哥辣椒西瓜汁,減低左膩感✨好開胃😋羽衣甘藍配 香芹柚子醋呢款擺盤真係好精緻🥰羽衣甘藍乾,脆脆地又幾特別😋配埋柚子醋,好醒胃🤩 令人好期待接下來嘅菜式💕日本廣島蠔配上湯白酒啫喱好精緻🥰鮮甜爽口嘅廣島蠔,配上啫喱之後味道更加有層次,一開始係濃郁嘅蠔味,之後啫喱係口腔溶化,滲出淡淡白酒香氣👍🏻煙鴨胸酸梨甜醬鴨胸好Juice ✨質感好soft ,咸香惹味💕仲有酸梨及蕃茄做配菜,酸梨甜醬令鴨胸帶有清爽嘅感覺👍🏻三文魚慕絲 藏紅花 中東米鮮味三文魚被薄片青瓜包住,變成一個幾特別嘅三文魚卷😋 藏紅花配蕃茄及微煙靭又香嘅中東米,係幾有特式😆 加咗中東香料,感覺去咗旅行😆意大利式烤雞卷 莧菜 蛋黃乳酪沙巴汁雞味好濃郁,質地好腍,愈咬愈香😋

餐前麵包🍞

吞拿魚他他,墨西哥辣椒西瓜汁
羽衣甘藍配 香芹柚子醋
日本廣島蠔配上湯白酒啫喱
煙鴨胸酸梨甜醬

三文魚慕絲 藏紅花 中東米

意大利式烤雞卷 莧菜 蛋黃乳酪沙巴汁
雞味好濃郁,質地好腍,愈咬愈香😋 炸雞卷又保留到雞汁,實是惹味😋 雞卷都幾大,可以啖啖肉✨莧菜加咗蛋黃乳酪沙巴汁,又幾好味😋搭配炸雞卷一齊食正👍🏻💕

2022-10-09 66 浏览
放假又同男朋友周圍搵好野食🥰呢次我地揀左荔枝角呢間黃西餐。午市1xx至2xx就包前菜、主菜&甜品,野食物超所值,食到好飽😆一開頭會比2塊多士,裡面有橄欖碎&香草,烘到微脆好香口,可以點橄欖油+黑醋食。❀煙鴨胸阿根廷青醬沙律❀平時食既煙鴨胸都幾鹹,呢款有淡淡煙燻味,調味適中,口感紮實,唔錯。❀意大利紅菜頭黃桃沙律❀甜甜既黃桃同紅菜頭好夾,沙律菜好新鮮,不過佢冇乜醬汁的,我再加左少少醋落去食。❀烤焗盲曹魚黑松露薯蓉牛油白酒汁❀盲曹魚外皮脆脆地,內裡肉質冇骨,嫩滑又有鮮味,唔點醬都好好食,黑松露薯蓉綿滑鬆軟,比多d就更好啦🥺❀烤澳洲M5和牛肉眼扒❀塊扒幾厚,煎到5成熟,肉質呈粉紅色,富有牛味,食落軟腍帶點韌性,脂肪平均又夠肉汁。❀朱古力泡芙❀外層有好多朱古力,味道唔太甜。我地另外仲叫左兩杯啡,我係飲Latte,奶味濃郁又有奶香,面頭仲有靚靚心心拉花💕
放假又同男朋友周圍搵好野食🥰
呢次我地揀左荔枝角呢間黃西餐。

午市1xx至2xx就包前菜、主菜&甜品
野食物超所值,食到好飽😆

一開頭會比2塊多士,
裡面有橄欖碎&香草,
烘到微脆好香口,
可以點橄欖油+黑醋食。

❀煙鴨胸阿根廷青醬沙律❀
平時食既煙鴨胸都幾鹹,
呢款有淡淡煙燻味,調味適中,
口感紮實,唔錯。

❀意大利紅菜頭黃桃沙律❀
甜甜既黃桃同紅菜頭好夾,
沙律菜好新鮮,不過佢冇乜醬汁的,
我再加左少少醋落去食。

❀烤焗盲曹魚黑松露薯蓉牛油白酒汁❀
盲曹魚外皮脆脆地,
內裡肉質冇骨,嫩滑又有鮮味,
唔點醬都好好食,
黑松露薯蓉綿滑鬆軟,
比多d就更好啦🥺

❀烤澳洲M5和牛肉眼扒❀
塊扒幾厚,煎到5成熟,
肉質呈粉紅色,富有牛味,
食落軟腍帶點韌性,
脂肪平均又夠肉汁。

❀朱古力泡芙❀
外層有好多朱古力,味道唔太甜。

我地另外仲叫左兩杯啡,
我係飲Latte,奶味濃郁又有奶香,
面頭仲有靚靚心心拉花💕
  • 香煎特選澳洲M5和牛肉眼扒
  • 煎盲鰽魚配大蒜薯仔烤餅
2022-10-08 58 浏览
荔枝角真係勁多好嘢食,工廈入邊啲餐廳多到都唔知揀邊間,今日朋友介紹食FAB Kitchen,原本以為都係啲港式西餐廳,所以期望唔係太高,點知一行到入嚟,就已經覺得成間餐廳個環境好好,牆上面都係手繪食材畫,再睇睇個午餐Menu,原來假日都有set lunch! 價錢由$128到$248,包一個餐湯,一個頭盤,一個主食,一個甜品同一杯嘢飲,抵食!今次叫左一個德國傳統鹹豬手配酸菜酸瓜同薯條 ,竟然只係$198。德國鹹豬手最怕就係食到啲硬嘅皮,但係依家唔會,一上枱我哋即刻食,超級無敵脆卜卜,肉身仲保留到唔會太乾身,另外啲酸菜都要讚一讚,酸度適中,啲菜仲係好有口感,香港好難食到啲咁好食嘅酸菜!甜品就有一件芝士蛋糕,飲品我要左熱咖啡,都唔錯。

2022-10-08 62 浏览
是日餐湯係粟米湯,食到入邊有好多粒粟米,真材實料頭盤就係意大利紅菜頭黃一桃沙律,睇呢啲簡單嘅頭盤沙律,就已經睇得出廚師嘅用心,因為幾塊黃桃都有烤過,味道更加有層次感!今次主食叫左一個烤焗盲曹魚配松露薯蓉牛油白酒汁 $168。我最鍾意煎魚,呢到煎得好香之餘,仲好重魚味,我個人比較鍾意食有d硬度嘅魚,唔係入口即溶嗰隻,所以好滿意個黑松露薯蓉都整得好好食,一上碟就已經聞到好香嘅黑松露味!個人食完都覺得未夠喉,最後加埋杯咖啡就係完美嘅一餐!
是日餐湯係粟米湯,食到入邊有好多粒粟米,真材實料

2022-09-25 93 浏览
難得星期六放鬆一下,🥰當然同朋友要食一間高級啲嘅fine dining啦,lunch sets都幾抵食。前菜我哋揀咗🍑意大利紅菜頭黃桃沙律,同埋🥒煙鴨胸阿根廷青醬沙律。紅菜頭幾甜,加埋清新嘅黃桃,😘好有果香。另一款鴨胸好好食,厚肉之餘,都有濃郁嘅煙熏味。😋主菜🐟烤焗盲曹魚,好鍾意佢個黑松露薯蓉牛油白酒汁,🍄好香嘅黑松露味,而且白酒汁都好滑,魚肉夠鮮甜。❤另一款,我哋揀咗白香茅冬陰功醬肉鬆意粉🍝好特別,🐷豬肉碎加上紅咖啡同埋香料一齊炒,🌶所以會有東南亞風味。

另一款鴨胸好好食,厚肉之餘,都有濃郁嘅煙熏味。😋

2022-09-23 1103 浏览
🚩FAB Kitchen估唔到荔枝角呢邊工廠大廈都有一間咁有格調嘅西餐廳,就算食lunch都可以唔使食得咁頹廢!餐廳主要用白色做主題,鋪晒桌布,好有氛圍架〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈橄欖香草餐包餐包烘到外脆內軟,咬落好香香草味,面頭仲有好多橄欖碎,係好出色嘅餐包!🌈意大利紅菜頭黃桃沙律唔知大家鍾唔鍾意飲紅菜頭湯,我就好鍾意❤️呢度嘅紅菜頭沙律,紅菜頭切得細細粒咬落好清甜,加埋黃桃,食完個沙律都覺得好sweet🌈煙鴨胸阿根廷青醬沙律以前細個好鍾意食煙鴨胸,大個先知原來鴨胸係好健康嘅肉類😆配埋青醬增加沙律嘅風味🌈意大利蘑菇蓉雲吞配檸檬牛油汁 $128平時嘅意大利雲吞都係包住菠菜同芝士餡,呢度好特別咁用咗蘑菇蓉🤤咬落勁香菇菌味,雖然用嘅係忌廉汁,不過佢上面仲配咗少少檸檬牛油,中和返忌廉立口嘅感覺🌈日式玉子燒炭燒雞扒漢堡配薯條 $178一上枱真係超級巨型,咬落去甜甜地,甜味嘅來源係佢嘅玉子同搽滿蜜糖雞扒😆雖然冇額外嘅醬汁,不過雞扒勁多汁,攞上手已經滴緊!薯條即叫即炸,辣手嫁!🌈藍莓cheese cake & 熱情果芒果cheese cakelunch set會包埋一舊仔甜品,我最鍾意就係藍莓
🚩FAB Kitchen
🌈橄欖香草餐包

🌈意大利紅菜頭黃桃沙律

🌈煙鴨胸阿根廷青醬沙律

🌈意大利蘑菇蓉雲吞配檸檬牛油汁 $128

🌈日式玉子燒炭燒雞扒漢堡配薯條 $178

lunch set會包埋一舊仔甜品,我最鍾意就係藍莓cheese cake!真係有藍莓醬係上面

🌈 Latte $15
奶啡比例好好,入口順滑,濃度適中

🌈Dirty $5
明顯嘅分層,奶底夠凍,shot亦都夠濃

2022-09-22
2022-09-21 875 浏览
一直聽聞工廠業區內美食多,今天終於在朋友帶路下,見識了一間。地鐵出口走過來只需3分鐘,乘搭升降機時,看到很多層樓也有餐廳,終於到達樓層,轉彎便看到餐廳了,進入後覺得別有洞天,內外的景觀,感覺對比也強烈。室內自然光線充足,主色柔和,整個午餐時間都感覺放鬆。還好我們早來,15分鐘內已經滿座了。剛才進來前已看過午餐menu,可跟朋友分著吃。香草包焗得香香的,邊皮帶點脆,入口沒多覺香草的, 非常好吃意大利紅菜頭 黃桃 沙律煙鴨胸 阿根廷青醬 沙律我們沒點餐湯,品嚐2款沙律。有別於平日的沙律醬,蛋黃醬水果沙律。這次紅菜頭切了粒,進食時與沙律菜同吃方便,加上甜甜的黃桃,炙燒過更美味。煙鴨胸跟沙律菜也配,青醬也挺特別,蔬菜的新鮮感很出意大利蘑菇蓉雲吞 檸檬牛油汁這個平常吃醬汁很多,而且扁身一點,上枱時看到雲吞分量較大,醬汁在底部,沾了後咬了一口,酸味不多牛油味較重,跟雲吞同吃很搭呢烤焗盲曹魚 黑松露薯蓉牛油白酒汁 初看以為份量少,但與薯蓉吃著吃著很飽腹。魚切以條狀堆疊擺盤,心思滿分,味道魚肉嫩滑部份皮部分更為香脆,整碟吃光光菠蘿蘇打柚子蘇打一次點2款不一樣味道蘇打,雖然主味不同,均是甜甜的。是日甜品

剛才進來前已看過午餐menu,可跟朋友分著吃。

香草包

焗得香香的,邊皮帶點脆,入口沒多覺香草的, 非常好吃

意大利紅菜頭 黃桃 沙律

煙鴨胸 阿根廷青醬 沙律

煙鴨胸跟沙律菜也配,青醬也挺特別,蔬菜的新鮮感很出

意大利蘑菇蓉雲吞 檸檬牛油汁

烤焗盲曹魚 黑松露薯蓉牛油白酒汁

菠蘿蘇打

柚子蘇打

一次點2款不一樣味道蘇打,雖然主味不同,均是甜甜的。

是日甜品: 芝士蛋糕

這個是一口吃掉的尺寸, 但我也慢慢吃著,芝士味不重,蛋糕厚實作為最後1道菜要加分
2022-09-16
午餐