之前見到有人介紹中環有個秘密花園,原來就係卑利街EverShine,一入門口一路直行就見到迷你花園,地方雖然唔大,但環境真係幾靚同埋幾舒服🥰檯上同旁邊都有不同既花,飲下咖啡,傾下計都幾寫意小店最有名一定係佢地既招牌乳酪碗,總共有四款,分別原味、紅肉火龍果、黑色竹炭粉同埋藍色螺旋藻乳酪碗,價錢$65-$78,圖片既賣相真係好吸引,最重要係佢只係480卡路里咋,又健康又好味🤤------1. 紅肉火龍果乳酪碗 $72 8/10顏色好鮮艷,真係唔捨得食🤣鮮紅色既火龍果乳酪,上面鋪左番薯片、紫薯片、藍莓、香蕉、草莓、亞麻籽同埋乾花,口感好豐富,番薯片脆口,味道天然,乳酪無額外添加甜味,開胃得黎又好健康,真正既視覺同味覺享受👍🏻

------
1. 紅肉火龍果乳酪碗 $72 8/10
紅肉火龍果乳酪碗
2020-08-21
紅肉火龍果乳酪碗
2020-08-16 46 浏览
中環往往有些隱世名店。今次特意來拜訪Mabel Ho, 她是在2019年11月這個艱難時期開店的,但因已有多年下廚經驗,又準備充足,故不乏客人。Cafe 給人的感覺是舒服,地板, 時鐘, 招牌甜店都是用雲石打造的。雲石芝士蛋糕是用乳酪制作的,口感輕盈。不 Heavy 。只看不吃, 也是一件賞心悅目的事。至於乳酪碗呢,都照顧周到,吃後會有少少飽肚感的。藍色螺旋藻乳酪碗,有多種健康的配料,適合上班一族來個小午餐。配料有黃金藜麥、蕃薯脆片、士多啤梨、香蕉、藍莓等等,口感都是較Light 的。餐廳的服務也週到,例如吧台有充電線,店主每次上菜時,都溫柔的介紹菜式。店舖還有多種甜品,可以下次再試。

2020-08-16
2020-08-14 52 浏览
#pb食在中環中環健康之選🌈呢間cafe完全係中環嘅秘密花園💐 佢最出名嘅係色彩繽紛嘅乳酪碗 又健康又啱打卡🥰 不過今次我同朋友就冇試到啦 反而食左沙津同長通粉 同樣都係又靚又好食💕.老闆娘好貼心 每樣食物都計好卡路里 令大家可以食得健康😋🔹鹹蛋黃羅勒雞翼🐥雞翼控出動😋 超邪惡嘅鹹蛋黃雞😍 鹹蛋黃味好足夠 仲食到一粒粒鹹蛋黃🥰 雞翼亦唔會好乾身 食落好滑💛🔹胡麻蕃茄野菜鮮蝦沙律🥗健康之選💚 得300幾卡路里炸😝 D菜同蕃茄食落好新鮮 好甜😋 特別要讚嘅係蝦蝦蝦 食落超級爽脆 仲好有蝦味🦐 不過佢唔係好大碟 大食女仔 / 男仔未必夠食🙊🔹溫泉蛋忌廉煙肉蘑菇長通粉🥓佢唔係好creamy個種長通粉 不過都幾好食🥰 最重要係佢落左好多煙肉同蘑菇 超足料👍🏻🔹伯爵茶鮮奶🍵 #pb伯爵茶🍵好濃伯爵茶味💕 同埋佢應該冇咩落糖漿 所以飲落清清地 好岩我😋.中意食乳酪嘅人一定要去試佢嘅靚靚乳酪杯😚 又或者可以好似我咁 去扮健康食沙律🥰EverShine中環卑利街13號地下(上環站 exit A2)
#pb食在中環
🔹溫泉蛋忌廉煙肉蘑菇長通粉🥓
🔹伯爵茶鮮奶🍵 #pb伯爵茶🍵

EverShine
中環卑利街13號地下
(上環站 exit A2)
午餐
  • 鹹蛋黃羅勒雞翼
2020-08-14 44 浏览
今日瘦編要去中環做野,去到食完lunch時間就開始好想訓晏教,就係附近買左杯冷美式咖啡,同職員傾下計知道佢地選用本地品牌本地烘焙的咖啡豆,因為更容易控制咖啡的質素,都好適合香港人口味。見到店內裝都幾靚,下次再黎試下食物先!-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)-➡️ EverShine (中環)📍 中環卑利街13號地下-
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ EverShine (中環)
📍 中環卑利街13號地下
2020-08-12 35 浏览
/𝐸𝑣𝑒𝑟𝑠ℎ𝑖𝑛𝑒🇭🇰/#sa中環篇 #sa少女心系列 #sacafe篇➖➖➖<健康乳酪碗💛🌸>➖➖➖成日食得太多有罪惡感嘅野 間唔中都要食番健康啲會揾下乳酪碗食下 知道呢間都幾出名 而且望落幾吸睛仲有埋卡路里 可以因應需要揀翻想食嘅野除咗乳酪碗都有熱食、甜品~仲有户外花園仔添❤️❤️有機會再去食其他野➖➖➖紅肉火龍果乳酪碗 $72 當brunch,tea,甜品食都唔錯仲有黑色竹炭粉、原味同藍色螺旋藻可以揀大約480卡左右❤️非常足料 有唔同生果 香蕉、藍莓、番薯片、紫薯片等等番薯片嘅口感香脆 帶點清甜😝顏色幾豐富、鮮豔 賣相不錯~但肚餓嗰陣就未必夠飽啦🤭-➖➖➖📍evershine 中環卑利街13號地下
/𝐸𝑣𝑒𝑟𝑠ℎ𝑖𝑛𝑒🇭🇰/
#sa中環篇 #sa少女心系列 #sacafe篇
<健康乳酪碗💛🌸>
成日食得太多有罪惡感嘅野
間唔中都要食番健康啲
會揾下乳酪碗食下
知道呢間都幾出名 而且望落幾吸睛
仲有埋卡路里 可以因應需要揀翻想食嘅野
除咗乳酪碗都有熱食、甜品
仲有户外花園仔添❤️❤️
有機會再去食其他野
紅肉火龍果乳酪碗 $72
當brunch,tea,甜品食都唔錯
仲有黑色竹炭粉、原味同藍色螺旋藻可以揀
大約480卡左右❤️
非常足料 有唔同生果 香蕉、
藍莓、番薯片、紫薯片等等
番薯片嘅口感香脆 帶點清甜😝
顏色幾豐富、鮮豔 賣相不錯~
但肚餓嗰陣就未必夠飽啦🤭-

📍evershine
中環卑利街13號地下
$72 (早餐)
  • 紅肉火龍果乳酪碗
2020-08-10 46 浏览
以健康為主嘅乳酪店,室內環境打卡一流,有一個秘密花園,食物都用到花嘅主題,加入食用花,色彩繽紛,令人感到開心快樂😍😍😍 紅肉火龍果乳酪碗($72)價格確實有少少貴嘅🙈不過好大碗!當一個lunch咁食都夠飽,因為佢好豐富,有好多水果,香蕉🍌藍妹🍓士多啤梨🍠番薯乾,仲有超級食物亞麻籽,好飽肚。總卡路里:471 Cal大家可以計下,晚餐仲有幾多quota剩,吾洗驚超標😭😭😭平日仲可以用半價加杯咖啡💕比你慢慢嘆,影下相,𠱓下Like~👍🏻👍🏻👍🏻
紅肉火龍果乳酪碗($72)
大家可以計下,晚餐仲有幾多quota剩,吾洗驚超標😭😭😭
2020-08-10 24 浏览
[ CAFE DAY ]-呢一間咖啡店崇尚健康天然佢哋嘅意大利粉真係好好食配上三文魚同埋海鮮非常之健康再配上橄欖油真係好好食㗎我同朋友食完都覺得好飽大家快啲嚟呢度食啦#得閒發掘一下新店#上環特色cafe#探店
[ CAFE DAY ]
#得閒發掘一下新店
#上環特色cafe
#探店
2020-08-09 35 浏览
疫情影響心情..所以有時間都需要去下啲cafe 食好西抖啖氣relax一下。今次就係平日下午去咗呢間中環隱世小店cafe, cafe位於斜路上面,唔係位處於大街,所以比人嘅感覺都幾隱世得嚟又好平靜舒服,哈哈。嚟到梗係要試佢地好出名嘅smoothie/yogurt bowl la~~今次我揀咗 🌟spirulina smoothie bowl, 好靚靚嘅粉藍色smoothie bowl, 影相呃like 一流!估唔到係食落都好好食幾飽肚(因為平時好少食得咁健康加上係食肉獸,哈哈),啲生果配搭又幾特別,平時好少食到),我諗下次我會去試埋火龍果smoothie bowl,睇下邊個好食啲。至於意粉,朋友就order 🌟輕煎帶子菠菜黑松露牛肝菌意大利粉🌟,好好味又唔漏,大家好快清晒😬,最後飲品方面,叫咗香港cafe好少機會有得飲嘅🌟紫薯鮮奶咖啡🌟。去韓國旅行就飲得多,今次終於喺香港飲到,latte art靚靚,咖啡都好飲。小店細細 但都坐得幾舒服,細心位係每一款飲品食物都標示咗卡路里,啱晒女士,下次絕對會再encore !🤤
2020-08-07
下午茶
  • 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉
  • 藍色螺旋藻乳酪碗
週末的節奏就是要支持小店,所有食物都以健康食材為主,很美很用心製作。煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉— 意粉吸收了濃郁的牛肝菌味,黑松露和菠菜的配搭非常夾,帶子亦煎得很入味,價錢不貴份量都足夠兩人吃,不錯。鹹蛋黃羅勒雞翼— 超香濃鹹蛋黃味,可惜一份只有三隻,我們都覺得不太夠吃呢。雲石藍莓乳酪芝士蛋糕— 以健康的輕乳酪代替cream cheese,質感更軟滑口味很清新。

Located in a small Central alleyway, Evershine is a quiet cafe that has an instaworthy backyard where you can spend a chill afternoon by yourself or with a couple of friendsSomething that I found quite interesting was that every item on the menu showed how many calories that dish contained, so diet-conscious diners can make a suitable choice I finally decided to get the charcoal yogurt, which was beautifully decorated with dried flower petals and various fruits, like (sour) strawberries, blueber

Charcoal Smoothie Bowl

I finally decided to get the charcoal yogurt, which was beautifully decorated with dried flower petals and various fruits, like (sour) strawberries, blueberries and banana. I particularly liked the crunchy sweet potato chips and chewy sesame seeds, which gave the yogurt bowl more texture. However, the charcoal flavor was quite subtle with only a slight aftertaste.

Chicken Wings with Honey Mustard Sauce

The chicken wings were not hot enough when served, but I still quite enjoyed them as they were meaty and juicy while the honey mustard and herbs added layers of flavor. There was also a mini salad with sesame sauce on the side, which helped refresh the taste buds.
2020-06-27
Charcoal Smoothie Bowl
2020-07-30 38 浏览
從中環主街道走入小街,給人一種尋寶的感覺。炎炎夏日,彷彿走進鬧市中的秘密花園。雖然店子不大,但走小清新路線,用了很多花朵裝飾,給人一種舒服的感覺。另外,牆上貼了老闆由中菜廚師變成西式廚師的轉型故事。飲品:亞麻籽紅肉火龍果汁顏色搶眼,夏天的消暑極品。玫瑰鮮奶咖啡鋪了玫瑰碎片,賣相吸引。甜度適中,咖啡味濃。評分環境:4⭐飲品:4⭐服務:4⭐P.S.冷氣不太足,希望可以改善。

飲品:

亞麻籽紅肉火龍果汁
顏色搶眼,夏天的消暑極品。

亞麻籽紅肉火龍果汁及玫瑰鮮奶咖啡

玫瑰鮮奶咖啡
鋪了玫瑰碎片,賣相吸引。甜度適中,咖啡味濃。

玫瑰鮮奶咖啡

環境:4⭐
飲品:4⭐
服務:4⭐

P.S.冷氣不太足,希望可以改善。
2020-07-26 45 浏览
呢度簡直係麻雀雖小五臟俱全design同decoration都好靚 一踏入門口已經好鍾意到食物啦! 價錢都幾happy!但係對黃金好失望 望落去好似有一打黃金咁但係食落去好似得一羹😅意粉overall都係惹味嘅yogurt bowl靚得嚟又足料! 係健康嘅感覺! 好似食咗個掃把入口 幫我清理咁Cake of the day 係 blueberry cheesecake, 用charcoal嚟做marble pattern, 連碟都係marble🤤🤤🤤🤤🤤 ahhhh媽啊 靚到喊😭😭😭😭😭 蛋糕正路啦 沒有很wow的感覺紫薯牛奶非常唔錯! 好真實嘅味 好rich!!味道:7/10EverShine Café黃金香辣鹹蛋蜆肉意粉 $78藍色螺旋藻乳酪碗 $78是日精選蛋糕 $58Rose Cafe Latte $44熱海鹽焦糖紫薯牛奶 $48📍中環
呢度簡直係麻雀雖小五臟俱全
到食物啦! 價錢都幾happy!
意粉overall都係惹味嘅
紫薯牛奶非常唔錯! 好真實嘅味 好rich!!

味道:7/10

Rose Cafe Latte $44
熱海鹽焦糖紫薯牛奶 $48

📍中環
2020-07-25 26 浏览
這裡的位置不算很方便,要走一點斜路才可到。店鋪很細小,坐吧台的位置很窄,也不舒服。不過,這餐廳的菜色足以叫人忘記這些不方便,留下的就只有好印象!三色藜麥黑椒牛肉南瓜沙律($78)感覺這個很健康,健康的食物通常不好吃,但這個沙律很好吃!五顏六色都很開胃。意大利手工雲吞伴蕃茄醬($74)蕃茄醬酸的程度剛好!配上雲吞簡直是絕配!輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉($78)帶子大大粒,不會過熟,配黑松露還是老朋友的配搭。咸蛋黃羅勒雞翼($38)本以為會好咸,但只有咸蛋的香。三隻雞翼兩個人分實在太殘忍了!兩個人吃剛剛好,每碟份量都不大。

三色藜麥黑椒牛肉南瓜沙律($78)

意大利手工雲吞伴蕃茄醬($74)
蕃茄醬酸的程度剛好!配上雲吞簡直是絕配!

輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉($78)
帶子大大粒,不會過熟,配黑松露還是老朋友的配搭。

咸蛋黃羅勒雞翼($38)
本以為會好咸,但只有咸蛋的香。
三隻雞翼兩個人分實在太殘忍了!

兩個人吃剛剛好,每碟份量都不大。

2020-07-24 102 浏览
環境寧靜閒逸,氣氛充滿住寫意舒適嘅氣息,令人心情放鬆。輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 ($78)即叫即整,一上枱就香噴噴,帶子大粒又厚身,質感爽脆又有彈性,入口鮮甜;意粉creamy,仲有好多黑松露;每一啖都有好香黑松露味。招牌藍莓乳酪雲石芝士餅 ($58)餅底鬆軟,味道清新而不膩,質感方面如果可以再soft啲就更加好!焦糖鮮奶咖啡 (+$25)喺咖啡面灑上砂糖再火灸,形成一層金黃嘅焦糖脆面,再加埋精緻嘅咖啡杯,好吸睛!口感溫和順口,咖啡香醇又有濃郁焦糖味。

環境寧靜閒逸,氣氛充滿住寫意舒適嘅氣息,令人心情放鬆。

輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 ($78)

輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉

招牌藍莓乳酪雲石芝士餅 ($58)

招牌藍莓乳酪雲石芝士餅

焦糖鮮奶咖啡 (+$25)
焦糖鮮奶咖啡
焦糖鮮奶咖啡
如果唔係因為今個星期嘅停業令,基本上每個星期五嘅12點🕛阿叔都會去中環做堂高溫瑜伽🧘🏻‍♂️,不過呢期天氣太熱🥵,上高溫堂前一定要食少少嘢打吓底,唔係點會有力氣做💪🏼。呢間主打健康飲食、好受一眾OL歡迎👩🏻嘅café就係阿叔每次上堂前嘅好選擇。😙.呢度嘅水果乳酪碗🥣可以話係佢哋嘅招牌菜之一,上次嚟食過佢嘅 #紅肉火龍果乳酪碗 ($72),今次就嚟試吓另一口味 #藍色螺旋藻乳酪碗 ($78),螺旋藻係一種 #superfood ,佢含豐富天然綜合維生素,能促進胃腸蠕動,有效排毒👍🏽,加上食晒成碗都只不過係480卡路里,啱晒呢期正想減肥健身嘅阿叔🤣。店主Mabel精心加入好多亞麻籽、蕃薯片、香蕉🍌、士多啤梨🍓、藍莓等配料,唔單止賣相更吸引😍,而且令原本無咩味道嘅乳酪更好味,更易入口。😋.#男神 ($44),店主推介畀阿叔👨🏾嘅飲品,哈!講笑😝!用上碟豆花、薄荷、檸檬同無忘我沖製而成嘅飲品🍹,紫藍色嘅造型襯晒成碗藍色螺旋藻乳酪碗,打卡一流📸,飲品味道清新,令人好醒神,加上熱熱地嘅天氣,飲完降晒溫。🧊