2020-10-07 33 浏览
呢日約左朋友出黎食下午茶,搵左呢間低調打卡小店,佢地店內嘅佈置好靚,好多花花,枱上都會有小花瓶擺設;包括水,都係用左好多花去浸嘅💐真係望到都開心,好治癒;由於我地當日附近都有客人喺度,所以費事影餐廳內環境,驚影到其他人;同朋友叫左2款唔同味乳酪試;一款係螺旋藻另一款係紅龍果2款都好靚呀🥰同埋好多配料啖啖都食到蕃薯脆脆片或者生果;香蕉應該切足一整條比我地👍🏻所以覺得乳酪都比較重香蕉味🙈反而唔太食到紅龍果/螺旋藻味,不過都好食嘅😋食完凍野又想食返小小熱食,加上想同朋友吹多陣水所以再叫左2款雞翼;黑松露雞翼,同咸蛋黃醬雞翼如圖所見,黑松露同咸蛋黃都好重手,勁多料😍如果係黑松露/咸蛋黃愛好者一定勁開心🥰不過都唔平,差唔多$40蚊一款但得3隻,如果有4隻雙數會好d,又易d同朋友分

同朋友叫左2款唔同味乳酪試;
一款係螺旋藻

另一款係紅龍果

2款都好靚呀🥰同埋好多配料
啖啖都食到蕃薯脆脆片或者生果;
香蕉應該切足一整條比我地👍🏻
所以覺得乳酪都比較重香蕉味🙈
反而唔太食到紅龍果/螺旋藻味,不過都好食嘅😋

食完凍野又想食返小小熱食,加上想同朋友吹多陣水
所以再叫左2款雞翼;
黑松露雞翼,同咸蛋黃醬雞翼
如圖所見,黑松露同咸蛋黃都好重手,勁多料😍
如果係黑松露/咸蛋黃愛好者一定勁開心🥰
2020-09-29
2020-10-07 32 浏览
In central and was so hungry, so decided to try this place that has been on my wanted list for a while. Went in for lunch, around 1:30pm, waited for about 5mins for table, atmosphere was so relaxing, like sitting in the back garden. We ordered a yogurt bowl each, the chicken spaghetti in the mains for sharing, a drink each.The red dragon fruit yogurt bowl and blue yogurt bowl were good, lots of fruits also.Chicken spaghetti was very tasty.Drink for myself, I ordered the iced earl grey tea latt

Drink for myself, I ordered the iced earl grey tea latte no sugar, while my friend ordered the iced organic matcha tea latte, drinks were ok.

Lovely little place to dine. Food was good 👍🏻
2020-10-05
2020-10-06 25 浏览
行完中環攰攰地嚟到卑利街Evershine Cafe抖一抖我哋坐咗喺outdoor嘅位置黃金香辣鹹蛋蜆肉意粉$78估唔到呢個意粉好好食係呢間餐廳嘅招牌一上枱已經聞到好香嘅喇沙味原來入面加入左自家製嘅喇沙醬撈埋鹹蛋黃一齊食個味道真係好正😻而且比嘅蜆肉有好多真係好特別嘅一個意粉😺
行完中環攰攰地

個味道真係好正😻
而且比嘅蜆肉有好多
真係好特別嘅一個意粉😺
2020-10-03 36 浏览
💛🌸EverShine🌸💛要喺中環搵一間一百蚊樓下坐得舒舒服服食個brunch 嘅餐廳真係唔易🤔呢間喺卑利街白色系文青裝修嘅小店望落同外面排檔就好大對比🤍今次都係試咗四個唔同categories 嘅野食~🌱💙藍色螺旋藻乳酪碗💙🌱HKD 78四個乳酪碗都好吸引本身好struggle揀邊個老闆娘親自同我地介紹每個嘅唔同好貼心😻螺旋藻加入食物本身好少見而且係superfood好有營養!藍色賣相夠曬igable😋三隻唔同生果份量算多而且topping蕃薯片好好食😹食完直頭想買~好值得試💙經典慢煮雞胸肉凱撒沙律🥗 HKD 68喺中環呢個價錢要搵碟咁大碟嘅salad又唔係takeaway嘅呢間真係推!雞胸肉唔柴好嫩滑沙律菜新鮮醬正常水準~食到記得咗俾相機食先😹😹 性價比超高~蕃茄羅勒蝦青口長通粉🍝 HKD 74🍅呢個菜式就比較大路~都係正常發揮冇乜太大驚喜份量都夠四個女仔分🤣 見唔少人介紹黃金蜆肉意粉下次可trytry💛紫薯窩夫配焦糖海鹽雪糕🧇🍨 HKD 88老實講款款都咁靚好難揀喎老細😹嗰日特別想食waffle就揀咗waffle😋可能因為夾咗紫薯較濕冇特別脆但個餅嘅甜味係好自然舒服😻配埋牛奶雪
💛🌸EverShine🌸💛

🌱💙藍色螺旋藻乳酪碗💙🌱HKD 78

經典慢煮雞胸肉凱撒沙律🥗 HKD 68

蕃茄羅勒蝦青口長通粉🍝 HKD 74

紫薯窩夫配焦糖海鹽雪糕🧇🍨 HKD 88
老實講款款都咁靚好難揀喎老細😹嗰日特別想食waffle就揀咗waffle😋可能因為夾咗紫薯較濕冇特別脆但個餅嘅甜味係好自然舒服😻配埋牛奶雪糕同焦糖醬都唔會漏🤣

🥛飲品好多種類而且跟野食加15蚊就有除special drinks外嘅飲品!自己就飲咗iced flat white一啲都唔hea😋朋友們揀咗啲tea latte都好滿意☺️

當日兩點去到都要等一少陣但服務真係好好未試過等位等到咁享受☺️老闆娘親自介紹都覺得餐廳經營好用心💛menu仲有標明卡路里!完全減肥人士嘅福音😭室外位可以呼吸下新鮮空氣曬下太陽🤣食物睇得又好食💛喺二人限聚令加午晚市禁堂食下小店生存好困難😿嗌外賣嘅時候不防多多支持下😜
🌱💙藍色螺旋藻乳酪碗💙🌱
紫薯窩夫配焦糖海鹽雪糕🧇🍨
iced flat white+tea lattes
2020-07-17
🌱💙藍色螺旋藻乳酪碗💙🌱
紫薯窩夫配焦糖海鹽雪糕🧇🍨
  • 藍色螺旋藻乳酪碗
2020-09-13 62 浏览
📍 EverShine 💛卑利街有好多特色小店,好值得大家去打卡。weekend就嚟咗呢間EverShine食個brunch。佢哋個裝修好靚,用咗好多花,仲有個室外位置,好似一個小花園咁。裝修好靚,到到都係打卡位。另外,欣賞餐牌列出每樣食品嘅卡路里,可以俾小編知道自己跟餐嘅攝取量。➖➖📌 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $78全部即叫即整,帶子煎得唔錯,質感彈牙,好鮮嫩。有濃郁嘅黑松露味,意粉都掛汁,好creamy,味道唔錯。意粉硬度適中。如果在多啲牛肝菌就好啦!➖➖📌EverShine黃金香辣蜆肉意粉 $78好味非常特別,食落去似帶啲辣嘅喇沙醬汁加埋鹹蛋黃一齊整,比較夜魅。配上大量蜆肉,份量真係誇張地多:蜆肉冇沙唔腥。不過,小編個人認為鹹蛋黃醬少番啲而喇沙醬嘅比例提返高就好啦。而家有啲似食緊月餅咁嘅感覺🤣➖➖📌 春(Spring) $48玫瑰、牡丹、烏龍茶沖配而成,冇乜玫瑰同牡丹味,不過烏龍茶味都出。➖➖地址: 中環卑利街13號地下
📍 EverShine 💛

📌 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $78
📌EverShine黃金香辣蜆肉意粉 $78
📌 春(Spring) $48

地址: 中環卑利街13號地下
2020-09-13 89 浏览
📍上環 EverShine呢間Cafe好出名,以花做主題,特別之處係佢Menu每道菜都有標明卡路里,好適合注重健康人士💁🏻‍♀️我地13:10到要等位,但老闆娘會比定Menu客人睇同落單。𓇠 EverShine黃金香辣蜆肉意粉 $78 𓇠見到個名都知道係招牌必食🤩鹹蛋黃同金黃色意粉好吸睛🍝分量好多,有大約11隻蜆,乾淨無沙。醬汁似冬陰功味,好惹味,個人認為可以再辣啲🔥𓇠 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $78 𓇠一上枱就聞到好香黑松露味,帶子大隻鮮甜,醬汁夠creamy但唔會太膩,成碟意粉配搭得好好😋𓇠 焙茶鮮奶 $25 𓇠以前好鍾意飲Starbucks嘅Hojicha Latte,但已經好耐無飲過🙅🏻‍♀️呢杯賣相都靚,有乾花瓣係杯面🌼呢杯焙茶味重過奶味,所以一定要攪勻先飲☕️𓇠 焦糖鮮奶咖啡 $25 𓇠咖啡杯花紋同匙羹都好靚😍呢杯表面係燒過嘅焦糖🍯聞落好香咖啡味而且入口順滑👍🏻〰️總結:EverShine 不論服務、食物同環境都做得好好,果然名不虛傳👍🏻員工會對客人微笑😊同客人講再見👋🏻食物質素中上,飲品可作改善。價錢方面免加一,喺中上環區係合理。PS 小店只有16座位,大家唔想等位最好訂
📍上環 EverShine

𓇠 EverShine黃金香辣蜆肉意粉 $78 𓇠

𓇠 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $78 𓇠

𓇠 焙茶鮮奶 $25 𓇠

𓇠 焦糖鮮奶咖啡 $25 𓇠

焦糖鮮奶咖啡

PS 小店只有16座位,大家唔想等位最好訂位/避開12:30-13:30 Lunch Time (我地1310到要等半個鐘)

11am-6pm都會有Lunch Set⏰加$15跟$40或以下飲品,加$25跟$50或以下飲品🥂
2020-09-04
庆祝纪念
生日
焦糖鮮奶咖啡
  • 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉
  • EverShine黃金香辣蜆肉意粉
2020-09-09 46 浏览
經過平時人來人往嘅中上環發現到呢間位於小斜巷嘅Cafe 餐廳環境雖小 但入邊有個細細地嘅秘密花園🤩可以話係起鬧市中搵到一角寧靜🥰 另外呢度每款食物都寫明幾多卡路里 食得健康🖐🏻~~🔴紅肉火龍果乳酪碗 $72呢度嘅乳酪碗應該都係打卡之選😆 上枱賣相真係好吸睛🤩小弟本身唔係咁鍾意食乳酪🙈 但呢個味道乳酪味唔算好出 反而比較重香蕉味 入口好creamy 我反而幾鍾意🤪配件都有好多款 有唔同水果 仲有亞麻籽同埋番薯片 撈埋一齊食口感好豐富☺️~~總結1)打卡靚嘅cafe 食物又健康推薦大家~~評分📈味道 8/10環境 7.5/10性價比 7/10
🔴紅肉火龍果乳酪碗 $72

味道 8/10
環境 7.5/10
性價比 7/10
2020-09-09 196 浏览
趁天氣好同朋友黎左個中環一日遊,不斷上斜落斜真係行到氣喘...行過卑利街見到有間幾cozy既cafe,我地二話不說就入左去開餐🙈餐廳有室外座位,鋪滿草皮,成個花園咁,打卡一流😍姐姐我咁怕熱,都係坐番室內算😂輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $78依個組合真係無得輸😍 帶子因為係輕煎,所以特別嫩滑!! 好喜歡佢用既黑松露醬,見到店內有得買,好有衝動買,因為實在太香了!!意粉既口感係我喜歡既偏硬,同朋友唔使5分鐘已經ko左成碟意粉!!香煎比目魚配檸檬牛油汁伴意粉 $82依個意粉味道好特別,第一啖食會覺得偏酸,但味覺習慣左之後就覺得好開胃,好適合夏天食...加上牛油汁好香,配合香煎比目魚,好清新!! 值得一提比目魚真心好味,表面煎得香脆之餘,魚肉仲好juicy同嫩滑🤤唔鐘意食魚既我都爭住食左大半條😂紅肉火龍果乳酪碗 $72平時都鐘意食紅肉火龍果多過白肉,甜啲之餘,顏色仲好靚😍依個乳酪碗真係靚到呢...放係玻璃碗入面就好似藝術品一樣,影完相一輪相先捨得食呀!! 絕對不能小看依個乳酪碗,因為有nuts、水果(🍌🍓藍苺)、紫薯乾、番薯乾,食食下都真係幾飽😂無計啦,人地當appetizer我地當甜品,梗

輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $78

香煎比目魚配檸檬牛油汁伴意粉 $82

紅肉火龍果乳酪碗 $72
平時都鐘意食紅肉火龍果多過白肉,甜啲之餘,顏色仲好靚😍依個乳酪碗真係靚到呢...放係玻璃碗入面就好似藝術品一樣,影完相一輪相先捨得食呀!! 絕對不能小看依個乳酪碗,因為有nuts、水果(🍌🍓藍苺)、紫薯乾、番薯乾,食食下都真係幾飽😂無計啦,人地當appetizer我地當甜品,梗係飽啦🐷

蜂蜜芥末雞翼 (3隻) $38
身為雞翼控,點可以唔嗌雞翼呢😍雞翼外面脆內裏juicy,蜂蜜芥末都好夠味😋好有衝動嗌埋另外兩款味: 咸蛋黃羅勒、香蒜牛油黑松露🥺但礙於要留肚食甜品,都係下次先嗌😎

仙氣朱古力 (凍) $54
依杯仙氣朱古力打卡一流,將朱古力倒落棉花糖,棉花糖隨即溶掉,依個過程理應要拍段boomerang😎可惜fail左...不過淨係睇圖都夠曬仙氣啦!! 透明盒仔奶真係好可愛,朱古力味仲超級濃,最緊要係一啲都唔甜,成功減少罪惡感🙈
紅肉火龍果乳酪碗
蜂蜜芥末雞翼 (3隻)
仙氣朱古力 (凍)
2020-09-05
紅肉火龍果乳酪碗
蜂蜜芥末雞翼 (3隻)
仙氣朱古力 (凍)
  • 蜂蜜芥末雞翼
  • 仙氣朱古力
2020-09-09 134 浏览
對於一個乳酪愛好者同相機食先既人,見到呢間咁靚既乳酪就已經bookmarked左好耐,終於有時間去試喇😝-餐廳唔大,分為indoor同outdoor,我地坐既outdoor鋪上綠色草地,有傘同風扇,感覺自身於小花園🌸-📸相機食先 - 藍色螺旋藻乳酪碗 $78一黎到超級靚,但比想像中細,藍色乳酪食落係冇乜味既乳酪,但配上碗中既香蕉、士多啤梨、藍莓、乾果、番薯片同亞麻籽,又好夾,味道出左,好好味,仲可能因為有亞麻籽,都有d飽肚感👍🏻-🍝輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $782粒大大既帶子煎得岩岩好,口感好好,配上基本冇得輸既黑松露牛肝菌,一定香同好味,可惜份量都係比較細😂-🍯蜂蜜芥末雞翼 (3隻) $38蜂蜜芥末又係冇得輸,放上煎到熱辣辣既雞翼上面,好味😋-☕️凍玫瑰鮮奶咖啡 $50擺盤好靚,真係有玫瑰🌹碎,飲落又真係有玫瑰香,仲要飲飲下先會見到咖啡杯出現左個心型,幾有心思同sweet🥰-🧃亞麻籽紅肉火龍果汁 $52成杯紅噹噹,好足料,同有亞麻籽,飲落冇加其他野,好清新🍃-每樣食物都有食明卡路里,感覺好健康😂員工態度有禮,感覺好親切😚
📸相機食先 - 藍色螺旋藻乳酪碗 $78
藍色螺旋藻乳酪碗

🍝輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $78

🍯蜂蜜芥末雞翼 (3隻) $38
蜂蜜芥末雞翼 (3隻)

蜂蜜芥末又係冇得輸,放上煎到熱辣辣既雞翼上面,好味😋
☕️凍玫瑰鮮奶咖啡 $50
凍玫瑰鮮奶咖啡

🧃亞麻籽紅肉火龍果汁 $52
亞麻籽紅肉火龍果汁
成杯紅噹噹,好足料,同有亞麻籽,飲落冇加其他野,好清新🍃
每樣食物都有食明卡路里,感覺好健康😂
員工態度有禮,感覺好親切😚
藍色螺旋藻乳酪碗
凍玫瑰鮮奶咖啡
亞麻籽紅肉火龍果汁
2020-09-07 44 浏览
今日喺公司返左半日工就要走,因為晏晝需要去中環做嘢,不過由於實在行得太急,掛住做嘢都冇時間食飯,於是唯有做完晒所有嘢之後先食午飯係人煙稠密既中環商業區之中,竟然比我搵到呢一間小店,感覺好有文清氣息入到去雖然位置唔多,不過竟然有一個露天嘅地方,好似外國屋企嘅後花園咁,有個小草地,開着風扇,有幾張枱俾客人休息慢慢食嘢,好似沙漠中嘅綠洲咁餐牌方面,有一般餐廳提供嘅沙律同主食,另外仲有乳酪碗,應該好適合提倡健康同需要瘦身嘅OL人士至於我就要左意大利手工雲吞配番茄醬,嚟到嘅時候已經好香番茄味,見到碟裏面仲有幾粒蕃茄作為伴碟,酸酸地幾開胃。意大利手工雲吞嘅外皮唔算太厚,都幾彈牙,仲食到裏面嘅芝士添,整體感覺唔錯能夠喺繁囂嘅鬧市當中搵到一個小綠洲安靜一下,感覺心情突然好咗好多

2020-09-07
2020-09-07 34 浏览
好多foodie 都推介過既evershine 果然真係好好食!小店用花黎做主題,唔會太浮誇得黎令人坐得好舒服💓 同埋雖然係佢一間cafe,但無論主菜、咖啡去到甜品樣樣都做得好細緻同出色👍🏻🔸黃金香辣咸蛋蜆肉意粉($78)🔸Latte ($40)因為太肚餓原因所以無試到佢地既smoothie bowl😂 不過都揀左佢地最出名既香辣蜆肉意粉,味道偏東南亞風味,但又唔算好辣,加左個咸蛋醬好好食!蜆肉亦都夠多隻隻都好鮮甜,而杯latte都相當好飲,係比較mild 唔苦亦都唔酸🤤

🔸黃金香辣咸蛋蜆肉意粉($78)
🔸Latte ($40)

2020-09-02 35 浏览
呢間餐廳好特別每一樣食物都會寫明幾多卡路里,岩哂想食又怕肥嘅女仔藍色螺旋藻乳酪-好新鮮,係用乳酪同水果攪拌而成,有藍莓,士多啤梨,香蕉,面頭仲有黃金燕麥,番薯脆片,好脆好好食香煎比目魚配檸檬汁牛油意粉-略嫌偏油,意粉彈牙,比目魚鮮甜女神花茶-有玫瑰,洛神花,檸檬,千日紅,甜菊露,養顏必備,岩哂女仔飲,補血,甜甜地好好味,不知不覺就飲晒一壺,店主好好人主動幫我加熱水👍Evershine 中環卑利街13號地下

香煎比目魚配檸檬汁牛油意粉-略嫌偏油,意粉彈牙,比目魚鮮甜

Evershine
中環卑利街13號地下
2020-09-01 56 浏览
某知名網絡雜誌曾介紹二十間中環打卡CAFÉ之一EverShine的位置比較隱蔽,且單看店外,無法看清店內的小花園小花園屬於半戶外,有巨型的帳篷遮擋太陽,只有一部迷你空調吹出冷風炎夏的時間會比較熱焗,但勝在環境比店內更美餐廳的營業時間較早,只有早餐其他一律單點,但不用加一小帳更可加配飲品40元或以下的要加$15,超過的要加$25但Single Original和Special Drinks則需正價香煎比目魚配檸檬牛油汁伴意粉 - $82比目魚魚扒,肉質細嫩骨少以牛油煎香,用檸檬汁去腥提鮮醬汁酸酸的很開胃檸檬的酸味中和了牛油的膩滯,帶出軟滑微香的感覺
某知名網絡雜誌曾介紹二十間中環打卡CAFÉ之一
炎夏的時間會比較熱焗,但勝在環境比店內更美

餐廳的營業時間較早,只有早餐
其他一律單點,但不用加一小帳
更可加配飲品40元或以下的要加$15,超過的要加$25

香煎比目魚配檸檬牛油汁伴意粉 - $82
比目魚魚扒,肉質細嫩骨少
以牛油煎香,用檸檬汁去腥提鮮
醬汁酸酸的很開胃
檸檬的酸味中和了牛油的膩滯,帶出軟滑微香的感覺
2020-09-01
2020-08-29 22 浏览
鬧市中嘅小清新🌻1. 黃金香辣蜆肉意粉 黃金即係鹹蛋 蜆肉非常新鮮入味食落去有啲馬來風味 冬陰功feel好好食2. 香煎比目魚配檸檬牛油汁意粉有牛油香亦有檸檬嘅清新比目魚香! 冇腥味 係食都底嘅時候會覺得有少少油3. 芥末蜂蜜雞翼焗過嘅 唔錯但唔係話非常驚喜4. 呀麻籽紅肉火龍果汁超級鮮甜 正🤤5.洛神花檸檬梳打好飲喎 解渴解膩 整體來講都幾好係份量比較少 男仔或者我呢啲大食嘅女仔就會覺得唔係好夠飽😂我見到隔離嗰個朱仙氣朱古力同埋Supabowl感覺都幾正順帶一提佢Menu入面有晒所有食物嘅卡路里架 提醒下我哋呢啲為食精自己intake左幾多
鬧市中嘅小清新🌻

5.洛神花檸檬梳打
好飲喎 解渴解膩

我見到隔離嗰個朱仙氣朱古力同埋Supabowl感覺都幾正

2020-08-21 24 浏览
打卡熱點中環Evershine cafe,以健康同花為主題,有大熱既乳酪碗、沙律、意粉、蛋糕等,每道菜係menu上面都寫左卡路里,岩哂d注重健康既人來食🤣環境好寧靜,同外面煩囂既中環鬧市形成強烈對比.1. 藍色螺旋藻乳酪碗 $78 8.5/10呢款藍色乳酪真係好eye catching🥰味道同原味其實冇咩分別,加入左幾款超級食物,十分有益,亞麻籽同藜麥脆脆增加左口感,仲有香蕉添加飽腹感,濃稠度同埋甜度都適中,一食已經愛上😋
1. 藍色螺旋藻乳酪碗 $78 8.5/10
2020-08-18