2018-08-17 143 浏览
作為Espuma Fans 既我成日都會留意住佢地既下午茶有咩新攪作近日,係instagram 上面見到有朋友post 左呢個tea set 出來 相當吸引即叫閨蜜黎同我試一試我地兩個都係九龍人所以就揀咗尖沙咀區嘅分店Espuma 經常有新攪作今次佢就將新年玩嘅魚蝦蟹演變成Tea set呢個攪作相當有意思!Tea set 內包2杯飲品當中仲可以免費轉為holiday drink我次次黎親都係只會叫佢地既招牌水果茶今次飲落去覺得比以往淡左個人覺得好飲過之前一上枱賣相好吸引美中不足既地方就係以白朱古力做成既骰係數字並不是魚蝦蟹如果做埋魚蝦蟹嘅話呢一個Tea set簡直十全十美所有食品味道不過不失~~有幾款特別討我歡心鮮果雪糕漢堡唔講真係以為係MINI BUGER漢堡其實係係朱古力雪糕,入面仲有士多啤梨及奇異果由於係雪糕, 所以我地一影七相就要食左先牛油果蝦多士卷多士卷入有滿滿既牛油果同蝦而多士炸得脆卜卜不錯~~呢個成個甜筒咁款其實入面瓖左MUSHROOM.味道清清淡淡黃金蘋果金寶我自己就最愛呢個粒粒既蘋果肉配上好香既肉桂味又唔係好甜... 為呢個tea 作一個happy ending!E

即叫閨蜜黎同我試一試

我地兩個都係九龍人所以就揀咗尖沙咀區嘅分店

Espuma 經常有新攪作
今次佢就將新年玩嘅魚蝦蟹演變成Tea set
呢個攪作相當有意思!

Tea set 內包2杯飲品
當中仲可以免費轉為holiday drink
我次次黎親都係只會叫佢地既招牌水果茶
今次飲落去覺得比以往淡左
個人覺得好飲過之前

一上枱賣相好吸引
美中不足既地方就係以白朱古力做成既骰係數字並不是魚蝦蟹
如果做埋魚蝦蟹嘅話呢一個Tea set簡直十全十美
所有食品味道不過不失~~
有幾款特別討我歡心
鮮果雪糕漢堡
唔講真係以為係MINI BUGER
漢堡其實係係朱古力雪糕,入面仲有士多啤梨及奇異果
由於係雪糕, 所以我地一影七相就要食左先

多士卷入有滿滿既牛油果同蝦
而多士炸得脆卜卜
不錯~~

呢個成個甜筒咁款
其實入面瓖左MUSHROOM.
味道清清淡淡

黃金蘋果金寶
我自己就最愛呢個
粒粒既蘋果肉配上好香既肉桂味
又唔係好甜...
為呢個tea 作一個happy ending!

Espuma 令我咁鍾意既地方係tea set成日都有新主題
次次都會令人眼前一亮
味道又唔差... 價錢又唔貴... 地方又座就舒服
食品賣相又精美~
係一個同閏密聚會好地方
2018-08-17 108 浏览
好難得終於抽倒時間同朋友聚餐,女仔同女仔之間最鍾意傾閨蜜野,相約喺厚福街Espuma呢度可以𣈱談歡聚。呢度推出左最新嘅下午茶套餐,個市咁淡薄,當然要搏一搏!估唔到佢哋推出左魚蝦蟹下午茶套餐夠晒應景。佢每一款嘅下午茶點,全部都係跟住個名來做。譬如魚,佢會有杏仁豆腐錦鋰奶凍配返,成個下午茶都係一個轉盤形式,增添食嘢嘅樂趣。我最鍾意食佢嘅鬆餅,佢唔係放喺輪盤上面,但係有原味同埋抹茶味兩款,都好香口好鬆軟,加上忌廉配咁幼滑。中間嗰幾粒骰仔原來係用白色朱古力打造,但係啲骰仔唔係用魚蝦蟹圖案,係普通一至六嘅號碼。食下午茶又點少得配飲品,我哋叫咗幾款特式嘅嘢飲全部好啱夏日感覺。由於係下午嘅關係,都唔想飲酒精嘅成份,我叫咗杯幾醒神既Aloha,有啲布冧肉同果汁,飲品清新,不太甜,可以為味覺提供刺激感。另外我朋友叫了一杯有椰汁成份的果汁,裏面有少許的菠蘿肉加奶白色的椰汁泡,比剛才那杯甜,但味道好椰子油。

2018-07-25
2018-08-17 135 浏览
位於尖沙咀厚福街H8 2樓的ESPUMA屬於西班牙菜色的餐廳這天,一樣也和TerrGor來朝聖一下裝潢設計上熱情奔放得來還不失可愛室內環境寬敞桌與桌之間有足夠的空間隱私感算不錯的下午茶時間當然少不了和TerrGor來個浪漫的小約會而且ESPUMA這個夏天推出了顛覆傳統的「HooHeyHow」魚蝦蟹下午茶「魚蝦蟹」又稱魚蝦蟹骰寶越南稱為匏蟹魚虎是中國和越南傳統賭博遊戲的一種在中國南方民間曾是相當普遍的賭博直至現在人們仍然經常於新春期間進行作娛樂之用Espuma把國人的傳統文化延用到西方餐廳裡別有一番風味兩人的下午茶套餐只需要$258可以一嚐多款創意美饌黑椒雞粒伴約瑟布甸香脆蟹仔紫菜蛋糕冬瓜蘑菇蓉紅菜頭撻杏仁豆腐錦鯉葫蘆蝶豆花鬆餅鮮果雪糕漢堡牛油果蝦多士卷吉列蝦棒和中間的 白骰朱古力下午茶真的是女生的夢幻餐點個人很推吉列蟹棒從最細節外圍的吉列粉咬下去都滿滿蟹肉的味道真的感覺自己在吃蟹腳一樣餐點送上開始這裡的美女服務生就提醒我們要先吃漢堡喔因為中間夾著的是「雪糕」真的有夠驚喜而且是朱古力雪糕這裡的雪糕不容易融化黏性很夠和上面兩片水果很搭就是 酸酸甜甜 就是它中間的骰子朱古力看人看著都覺得好療
位於尖沙咀厚福街H8 2樓的ESPUMA
屬於西班牙菜色的餐廳
這天,一樣也和TerrGor來朝聖一下

裝潢設計上熱情奔放得來還不失可愛

真的感覺自己在吃蟹腳一樣

餐點送上開始
這裡的美女服務生
就提醒我們要先吃漢堡喔
因為中間夾著的是「雪糕」
真的有夠驚喜

利用吐司把油吸起來
超級香

最後我們還各點了一杯今夏出的Holiday Drink
出Pool$48
包含有pineapple、coconut cocktail
看起起來清新
喝起來也算濃郁

ALOHA $48
包含有Plum、thyme、prosecco smash
這裡整體感覺不錯
適合把閨蜜找來
  • 魚蝦蟹下午茶
2018-08-15 164 浏览
地方夠大,但服务员不夠,做野好慢。食物整得個樣很美,但味道完全吾惦。或者只適合食甜品,飲杯茶。the environment is spacious, but food quality just so so. the service is slow. I think good to have a drink.. not for formal meal
2018-08-12
2018-08-14 5444 浏览
轉! 轉! 轉! 廚師都變成設計師,魚蝦蟹下午茶set 都幾別緻, 食品用轉盤上枱,又靚又特別。 $258 一set ,有十種小食,加兩抔嘢飲, 好抵呀! 魚蝦蟹下午茶set, 食物多完化, 包括有葫蘆蝶豆花鬆餅、香脆蟹仔紫菜蛋糕、鮮果雪糕漢堡、吉列蟹棒、牛油果蝦多士卷同黃金蘋果金寶等等。中間放咗白朱古力骰仔, 造型十分精緻。 《葫蘆碟豆花鬆餅》, 經上網一查,原來諜豆花是一種天然色素, 可食用嘅紫藍色素。鬆餅鬆軟, 帶少少牛油味,加上果醬食, 味道好夾!外型可愛嘅《香脆蟹仔紫菜蛋糕》, 上層有隻蟹仔, 下層是蛋糕, 味道咸咸地, 口感鬆軟加上脆口嘅蟹仔, 好食! 加咗朱古力雪糕嘅《鮮果雪糕漢堡》, 夏天至愛啦,仲有水果添, 味道好fresh ! 記得要食先, 唔係好快溶!大大隻嘅《吉列蟹棒》, 炸得唔錯, 脆卜卜嘅外層, 蟹柳做餡, 味道唔錯! 外脆內軟嘅《牛油果蝦多士卷》酥皮鬆脆, 有牛油果同蝦做餡料, 好好味!《黃金蘋果金寶》好好食, 蘋果煮得剛剛好, 唔算太淋,口感不錯,加上適量嘅玉桂同糖一起煮, 果香味十足,超夾!跟餐加$15 upgrade 咗一抔《招牌水果茶》, 味道酸酸

轉! 轉! 轉!

中間放咗白朱古力骰仔, 造型十分精緻。

鬆餅鬆軟, 帶少少牛油味,加上果醬食, 味道好夾!

跟餐加$15 upgrade 咗一抔《招牌水果茶》, 味道酸酸甜甜, 食完野, 再飲番杯果茶,真係好舒服!

週末和好友相約一起吃下午茶,來到的是尖沙咀Espuma。好像已經很久沒有像這樣有一個悠閒的時光好好聊聊近況,這裡的環境輕鬆舒適,位子也坐得舒服,服務也不錯,在這裡和好友談天說地,是一個不錯的選擇。我們選的是Espuma 最新推出的魚蝦蟹Hooheyhow下午茶,因為覺得食物在轉盤上很是有趣,可以和好友輪流轉動,轉到哪款在眼前就吃! 下午茶以魚蝦蟹作為主題,食物的題材也是以魚蝦蟹為主。由甜點到鹹點一應俱全,款式之多實在令人花多眼亂。 當中最吸引的目光的莫過於這個「鮮果雪糕漢堡」,乍看之下真的以為中間夾著的是牛肉,但仔細一看原來是朱古力雪糕!裡面還有士多啤梨和奇異果,食落感覺清新輕盈。朱古力雪糕更有朱古力碎,配合稍為烘過的麵包一冷一熱,層次豐富。 另一款我很喜歡的是「吉列蟹棒」,它是比我們平日吃到的蟹柳棒更大條和有鮮味,以吉列的方式輕輕落油鑊炸,令表面更蘇脆香口。炸粉不厚所以不覺太油膩,屬輕量小食之選! 這款「冬瓜蘑菇蓉紅菜頭撻」實在令人很有驚喜!起初聽到名字還覺得有點怪,但得出來的味道卻是超好吃的!沒想到冬瓜、蘑菇蓉和紅菜頭三者配合起來是這樣的夾,是一款很輕宜的一口撻,吃多幾個也不怕肥,
週末和好友相約一起吃下午茶,來到的是尖沙咀Espuma。
好像已經很久沒有像這樣有一個悠閒的時光好好聊聊近況,
這裡的環境輕鬆舒適,位子也坐得舒服,服務也不錯,
在這裡和好友談天說地,是一個不錯的選擇。
魚蝦蟹HOOHEYHOW下午茶
因為覺得食物在轉盤上很是有趣,
可以和好友輪流轉動,轉到哪款在眼前就吃!

下午茶以魚蝦蟹作為主題,食物的題材也是以魚蝦蟹為主。
由甜點到鹹點一應俱全,款式之多實在令人花多眼亂。

當中最吸引的目光的莫過於這個「鮮果雪糕漢堡」,
裡面還有士多啤梨和奇異果,食落感覺清新輕盈。

另一款我很喜歡的是「吉列蟹棒」,
它是比我們平日吃到的蟹柳棒更大條和有鮮味,
以吉列的方式輕輕落油鑊炸,令表面更蘇脆香口。
炸粉不厚所以不覺太油膩,屬輕量小食之選!

這款「冬瓜蘑菇蓉紅菜頭撻」實在令人很有驚喜!
起初聽到名字還覺得有點怪,但得出來的味道卻是超好吃的!
沒想到冬瓜、蘑菇蓉和紅菜頭三者配合起來是這樣的夾,
是一款很輕宜的一口撻,吃多幾個也不怕肥,
喜愛蔬菜又注意減肥的女生一定會很喜歡這個撻呢!

另一款令我覺得有驚喜的是這個「黑椒雞粒伴約瑟布甸」!
起初看見名字會覺得有點疑惑,布甸怎麼長這樣?
原來這不是布甸而是約瑟布甸!
約瑟布甸是英國的一種食品,以含有蛋、麵粉、牛奶或水的麵糊做成。
所以製成品就是這個樣子,配上黑椒雞粒就成為一款鹹點咯~
雖說有黑椒,但是味道一點也不辣,反而因為黑椒而令整個約瑟布甸更惹味!
我覺得這個是比較有特色的一款,因為平日吃到的機會不高。

在轉盤上芸芸美食當中我最期待的莫過於這款「牛油果蝦多士卷」,
近年牛油果大行其道,配以幾近失傳的蝦多士,
蝦多士本來給人的印象就是比較油膩,但加入牛油果正好達致中和的效果。
Espuma的蝦多士也不油膩,以卷的方式呈現眼前頓時變得很有高級感。
蝦肉彈牙新鮮,對於蝦多士這個菜式實在是久違了。

品評完鹹點,現在就來到甜點的部份。
首先是「香脆蟹仔紫菜蛋糕」,這個絕對是視覺和味覺的衝擊!
因為沒想到真的一整隻小小的蟹仔放在蛋糕面上,吸睛度非常高~
再來便是既然是蛋糕但又有紫菜,那麼味道會是甜還是鹹的呢?
一吃便知道原來是個甜點,這味道是過往都沒試過的,
我覺得都可以接受,因為覺得很新穎,而且紫菜味很香,
真的沒有想過紫菜也可以拿來做蛋糕,很新奇!

相信大家都一定食過Apple Crumble,但「黃金蘋果金寶」大家又吃過沒有?
除了上文提及的牛油果,近年鹹蛋黃都令不少香港人為之瘋狂,
而這個「黃金蘋果金寶」,面頭灑上的正是甘香的鹹蛋黃!
一鹹一甜卻融合得非常好,兩者的味道很搭,令層次變得更豐富。

這款「杏仁豆腐錦鋰」都是我十分推薦的一環!
錦鋰造型的杏仁豆腐十分可愛,吃下去很香的杏仁味,
但整體味道不會太甜,是低糖人士之選!

下午茶又怎麼能缺少鬆餅呢?Espuma 的「葫蘆蝶豆花鬆餅」相當有誠意,
帶點藍色的蝶豆花令鬆餅造型變得夢幻,
鬆餅焗得鬆軟可口,吃下去有很香的牛油味,
配上果醬和忌廉,又是另一個截然不同的口味配搭。

被枱面上的Holiday Drink餐牌所吸引,所以和朋友禁不住點了來喝~
賣相真是超美,害我們馬上拍照放上社交網站呃Like!

友人點了這杯「出Pool」,哈哈名字是有點尷尬,
不過若然喝了之後真的能夠出Pool真是要非常多謝這杯飲品!
這杯是帶點微微Cocktail酒精成份的夏日特飲,配上菠蘿和椰子,
造型更似藍天白雲,無論外表還是味道都充滿夏日的感覺!

而我點了的是「佛系假期」,哈哈這飲品的名字和我好貼切!XD
同樣地含有Cocktail酒精成份,我這杯的酒味會較「出Pool」重,
配合Spiced Apple Cider,杯邊還有玉桂粉,酸酸甜甜的味道很清新!
飲品賣相都相當有濃厚的夏日氣息,果然夏天就是要喝特飲啊~

魚蝦蟹Hooheyhow下午茶只於下午2至5時半供應,價錢是$258兩位。
2018-08-04
魚蝦蟹HOOHEYHOW下午茶
情人相約我放假時食tea,於是來到尖沙咀區 Espume。 店裝潢簡得得來具歐陸色彩,環境很不錯,座位也舒適。 想不到星期天下午都好多人光臨。** 點了這特別 魚蝦蟹Hooheyhow Afternoon Tea Set $258 for Two (包二杯飲品) ** 首先送來 葫蘆蝶豆花鬆餅有淡淡蝶豆花,內有提子乾,算是鬆軟, 另可沾點忌廉或果醬。* 接著送來主角的輪盤 以木製轉盤,盛載多款小點, 有咸有甜的。* 以魚蝦蟹作為主題,不是鼓勵人賭博, 而小點成份有魚蝦蟹呢! 小點分別有吉列蟹棒、冬瓜蘑菇紅菜頭撻、黑椒雞粒伴約瑟布甸、 牛油果蝦多士卷、黃金蘋果金寶、杏仁豆腐錦鯉、香脆蟹仔紫菜蛋糕、 鮮果雪糕漢堡、白骰朱古力、葫蘆蝶豆花鬆餅。* 轉盤可以轉, 十分有趣。* 吉列蟹棒十分香脆可口。* 牛油果蝦多士卷外脆內軟,內配有蝦及牛油果,這配搭不錯。* 香脆蟹仔紫菜蛋糕帶鹹帶甜的蛋糕, 味道有趣。* 要快食, 唔食好快溶 鮮果雪糕漢堡夾有冰凍香甜朱古力雪糕及草莓片,味道還可以。* 黃金蘋果金寶入口香脆帶蘋果的甜及少少鹹蛋的鹹香,味道都幾特別。* 黑椒雞粒伴約瑟布甸鹹味道雞粒以黑椒點綴
情人相約我放假時食tea,於是來到尖沙咀區 Espume。
店裝潢簡得得來具歐陸色彩,環境很不錯,座位也舒適。
想不到星期天下午都好多人光臨。
首先送來
葫蘆蝶豆花鬆餅有淡淡蝶豆花,內有提子乾,算是鬆軟,
另可沾點忌廉或果醬。
接著送來主角的輪盤
以木製轉盤,盛載多款小點, 有咸有甜的。
以魚蝦蟹作為主題,不是鼓勵人賭博, 而小點成份有魚蝦蟹呢!
小點分別有吉列蟹棒、冬瓜蘑菇紅菜頭撻、黑椒雞粒伴約瑟布甸、
鮮果雪糕漢堡、白骰朱古力、葫蘆蝶豆花鬆餅。
轉盤可以轉, 十分有趣。
吉列蟹棒十分香脆可口。
牛油果蝦多士卷外脆內軟,內配有蝦及牛油果,這配搭不錯。
香脆蟹仔紫菜蛋糕帶鹹帶甜的蛋糕, 味道有趣。
要快食, 唔食好快溶 鮮果雪糕漢堡
夾有冰凍香甜朱古力雪糕及草莓片,味道還可以。
黑椒雞粒伴約瑟布甸鹹味道雞粒以黑椒點綴,好惹呢!
冬瓜蘑菇紅菜頭撻,口感外脆香,內帶鹹甜,味道不錯!
杏仁豆腐錦鯉賣相好吸引, 有濃濃杏仁香,具彈口的口感, 不太甜的甜品
中間位置是白骰朱古力不太甜,味道仲可以!
(前)凍蜜桃柚子茉莉茶(+$15)入口清甜解渴美。
(後)熱洛神花草莓茶(+$15) 帶酸酸地,可幫助消化。
下午茶
上星期六朋友話呢間餐廳有個好特色既下午茶約我去試下就係魚蝦蟹下午茶啦有特式既餐牌,睇下有咩食先勾起不少童年回憶呀 最記得細細個新年必玩魚蝦蟹店員話呢個漢堡係雪糕黎嫁,所以要快啲食啦都幾似一個真既迷你漢堡嫁濃郁既朱古力雪糕作漢堡扒再夾著士多啤梨及奇異果仲有香脆既面包一小口,份量岩岩好啦牛油果蝦多士卷我最愛既牛油果同蝦,把多士捲成好似春卷的炸香脆又可口呀冬瓜磨菇蓉紅菜頭撻撻皮用左窩夫筒,磨菇切粒,味道挺香黑椒雞粒伴約瑟布甸布甸既口感好特別,煙煙韌韌的呢個紫菜蛋糕上面真係有隻蟹仔嫁夾層中有類似吉士醬還有錦鋰造型的杏仁豆腐我本來不太喜歡杏仁豆腐但這個甜品既味道不會太濃,對於唔鐘意食既朋友都接受到啦口感也挺幼滑製作一點也不馬夫中間仲有幾粒骰子白古力,仲係可以玩番兩手嫁🤪我地仲叫左summer drink叫Aloha! 有布冧、百里香同prosecco mash
上星期六朋友話呢間餐廳有個好特色既下午茶約我去試下
就係魚蝦蟹下午茶啦

有特式既餐牌,睇下有咩食先

勾起不少童年回憶呀
最記得細細個新年必玩魚蝦蟹

店員話呢個漢堡係雪糕黎嫁,所以要快啲食啦
都幾似一個真既迷你漢堡嫁
濃郁既朱古力雪糕作漢堡扒再夾著士多啤梨及奇異果
仲有香脆既面包
一小口,份量岩岩好啦

牛油果蝦多士卷
我最愛既牛油果同蝦,把多士捲成好似春卷的炸
香脆又可口呀

冬瓜磨菇蓉紅菜頭撻
撻皮用左窩夫筒,磨菇切粒,味道挺香

黑椒雞粒伴約瑟布甸
布甸既口感好特別,煙煙韌韌的

呢個紫菜蛋糕上面真係有隻蟹仔嫁
夾層中有類似吉士醬

還有錦鋰造型的杏仁豆腐
口感也挺幼滑

製作一點也不馬夫
中間仲有幾粒骰子白古力,仲係可以玩番兩手嫁🤪
我地仲叫左summer drink

叫Aloha!
有布冧、百里香同prosecco mash

2018-08-13 141 浏览
我識ESPUMA都係因為尼度既下午茶Set,由我第一次黎尼度係下午茶Set開始,就畀佢深深吸引住~因為佢唔只有外表,可以影相呃like重好有內涵,每款小食都好好味,所以每逢有新menu我一定會黎食!今次個新tea set好有gimmick,好有傳統風味、情懷,係魚、蝦、蟹!最鍾意d有小心思既小食。尼個下午茶Set係 $258,(包紅茶/綠茶/咖啡/烏龍茶/伯爵茶),可另加15蚊/位,可升級其他飲品。次次黎都叫招牌水果沙冰,今次轉叫熱嘅招牌水果茶,另加杯 holiday drink,尼杯係有名堂,叫 佛系假期,成杯野好有夏日sunshine fine,令人覺得自己放緊假,尼杯係cocktail,酸酸甜甜,好香果味,清新解涼,口感唔錯!魚蟹蝦Set共有10樣小食,分別係:白骰朱古力、鮮果雪糕漢堡、杏仁豆腐錦鋰、香脆蟹仔紫菜蛋糕、吉列蟹捧、牛油果蝦多士卷、黑椒雞粒伴約瑟布甸、冬瓜蘑菇蓉紅菜頭撻、黃金蘋果金寶、葫蘆蝶蝶花鬆餅。Tea set送到黎,除左相機食先,就要快手食左 " 鮮果雪糕漢堡" 先,因為入面有個朱古力冰涼嘅雪糕,重有士多啤梨、奇異果片,成個味道好夾,清甜解暑!我自己好鍾意係蘑菇

我識ESPUMA都係因為尼度既下午茶Set,
由我第一次黎尼度係下午茶Set開始,
就畀佢深深吸引住~
因為佢唔只有外表,可以影相呃like
重好有內涵,每款小食都好好味,
所以每逢有新menu我一定會黎食!
今次個新tea set好有gimmick,
好有傳統風味、情懷,
係魚、蝦、蟹!最鍾意d有小心思既小食。

尼個下午茶Set係 $258,
(包紅茶/綠茶/咖啡/烏龍茶/伯爵茶),
可另加15蚊/位,可升級其他飲品。
次次黎都叫招牌水果沙冰,
今次轉叫熱嘅招牌水果茶,
另加杯 holiday drink,
尼杯係有名堂,叫 佛系假期
成杯野好有夏日sunshine fine,
令人覺得自己放緊假,
尼杯係cocktail,酸酸甜甜,好香果味,
清新解涼,口感唔錯!

魚蟹蝦Set共有10樣小食,分別係:
白骰朱古力、鮮果雪糕漢堡、杏仁豆腐錦鋰、香脆蟹仔紫菜蛋糕、
吉列蟹捧、牛油果蝦多士卷、黑椒雞粒伴約瑟布甸、
冬瓜蘑菇蓉紅菜頭撻、黃金蘋果金寶、葫蘆蝶蝶花鬆餅。

Tea set送到黎,除左相機食先,
就要快手食左 " 鮮果雪糕漢堡" 先,
因為入面有個朱古力冰涼嘅雪糕,
重有士多啤梨、奇異果片,
成個味道好夾,清甜解暑!

我自己好鍾意係蘑菇,見到咁大粒蘑菇梗係唔客氣,
尼個係"黑椒雞粒伴約瑟布甸",
入面有雞粒、蘑菇粒,鹹鹹地口感都唔錯。

我個人比較鍾意食鹹點,尼個" 吉列蟹棒",
外脆內鮮甜,入面係蟹肉,
不過如果外粉再薄D就好啦。

"牛油果蝦多士卷"都唔錯,蝦肉彈牙,同牛油果都幾夾!

" 冬瓜蘑菇蓉紅菜頭撻 " ,同冬瓜夾蘑菇蓉個主意幾新,
口感都幾夾,唯獨係紅紅外皮有點硬。
但味道係唔錯!

甜點方面,我最愛"香脆蟹仔紫菜蛋糕",
首先賣相好得意,上面有隻mini版蟹仔,
紫菜蛋糕好鬆軟,甜度岩岩好,
蟹仔口感脆身,同個Cake口感好大反差,
食出多重口感!

"杏仁豆腐錦鋰",有D似過年時候食嘅錦鯉年糕,
外型已經好吸引,口感軟滑,魚身上面有桂花,
杏仁香味中帶淡淡嘅桂花清香!

"黃金蘋果金寶" 入面有粒粒蘋果肉,
清清地,酸酸甜甜,唔錯!

[白骰朱古力]
2018-07-21
2018-08-13 243 浏览
一向知道尖沙咀厚福街餐廳多自然選擇多,所以朋友生日,都在眾多餐廳中選擇了西班牙餐廳Espuma試試!因為一早訂左檯, 所以不用在門口排!老實說2個人可以試到既野唔多,加上要留肚食甜品,最後叫了一個小食烤蝦配芒果菠蘿莎莎及多士及一份主菜西班牙海鮮炒飯! 先講烤蝦配芒果菠蘿莎莎及多士,賣相是不錯,但略為有點太普通! 而西班牙海鮮炒飯,賣相非常吸引,海鮮十分多,有蝦、青口、帆立貝、魷魚同辣肉腸,而且十分新鮮,至於炒飯方面,粒粒分明,而且充滿蕃茄香味,但味道有點偏酸,但都值得一試!

2017-11-22
庆祝纪念
生日
2018-08-11 155 浏览
Espuma在尖沙咀厚福街h8 building,是一 座銀座式f&b building,要在non-peak hour時段吸引客人, 擊敗競爭同業,大概要有自己的unique feature。近日餐廳推出魚蝦蟹下午茶tea set $258/2位,一網打盡中日西式的下午茶輕食。中/香脆蟹仔紫菜蛋糕,蟹仔咸香脆口,蛋糕帶點微甜。咬口感覺先脆後軟、先鹹後甜,頗特別的配搭。右/白色杏仁豆腐錦鯉。右/鮮果朱古力雪糕漢堡,朱古力雪糕生果( 士多啤梨&奇異果)夾麵包,感覺清爽冰涼。中/黃金蘋果金寶;左/牛油果蝦多士卷。中/吉列蟹棒, 炸至金黃色,外脆內軟。左/冬瓜蘑菇蓉紅菜頭撻,名字不容易記,鹹鹹甜甜,相當夠層次。Pomelo Jasmine Tea(Hot)+$15Signature Fruit Tea(Ice)+$15

右/白色杏仁豆腐錦鯉。

中/黃金蘋果金寶;左/牛油果蝦多士卷。

中/吉列蟹棒, 炸至金黃色,外脆內軟。

Pomelo Jasmine Tea(Hot)+$15
Signature Fruit Tea(Ice)+$15
2018-08-09
2018-08-10 163 浏览
新奇又有趣既tea time,小妹最愛相約友人假日出來聚一聚。貪其時間鬆動,不用吃完趕急回家。今次我們到尖沙咀厚福街的espuma試試新推的tea set$258下午茶兩個人邊吃邊傾計十分寫意~夏日特飲睇落都唔錯,色彩鮮豔夏日氣息濃厚Tea set黎到當然是相機食先唔影唔心息左下方是吉列蝦棒 味道鮮味 中間是牛油果蝦多士卷牛油果新鮮,多士卷香脆配合得剛剛好啖啖滋味 略嫌不夠整個tea set賣相好吸引盛食物的盤是可以轉的就像玩魚蝦蟹時會不斷轉般~~十分貼心 方便食用魚的形態很生動 白白滑滑很漂亮小妹建議爭取時間拍照後,要先吃右邊的雪糕漢堡小心雪糕會融掉喔蟹仔蛋糕上的蟹脆卜卜十分香口好味邊聊邊吃 便可悠閒地消磨一個下午
新奇又有趣既tea time,
小妹最愛相約友人假日出來聚一聚。
貪其時間鬆動,不用吃完趕急回家。
今次我們到尖沙咀厚福街的espuma
試試新推的tea set$258

下午茶兩個人邊吃邊傾計
十分寫意~

夏日特飲睇落都唔錯,色彩鮮豔
夏日氣息濃厚

Tea set黎到當然是相機食先
唔影唔心息

左下方是吉列蝦棒
味道鮮味
中間是牛油果蝦多士卷

牛油果新鮮,多士卷香脆
配合得剛剛好

啖啖滋味 略嫌不夠
整個tea set賣相好吸引
盛食物的盤是可以轉的
就像玩魚蝦蟹時會不斷轉般~~
十分貼心 方便食用
魚的形態很生動 白白滑滑
很漂亮

小妹建議爭取時間拍照後,
要先吃右邊的雪糕漢堡

小心雪糕會融掉喔

蟹仔蛋糕
上的蟹脆卜卜
十分香口好味

邊聊邊吃 便可悠閒地消磨一個下午
2018-07-21
2018-08-10 167 浏览
今日係媽媽生日,特意帶媽媽黎嘗試一下傳說中既貴婦下午茶經朋友介紹呢到有個好特別既tea set新出左,名為魚蝦蟹。剩係聽個名都知道一定夠晒過癮,所以就趁媽咪生日帶佢黎品嚐下。我地下晝兩點多黎到客人較少,環境清幽寧靜,確實係一個談心既好地方坐低後,首先點左個主角:🐟🦐🦀afternoon tea set$258for two!!之後再點左兩杯holiday drink 🍸,下午來點少酒如果唔想飲酒🍻既,可以+$15轉其他飲料🥤左:出pool Pineapple&coconut cocktail 🍸 $48沙冰綿綿的,又夠晒冰凍,入口香濃椰子味,口感一流右:佛系假期 Spiced apple cider cocktail 🍸 $78這杯相比之下酒味較為濃烈一點,酒量不太好的不太建議點黎飲🤗終於到主角出場賣相一流,整得十分精美,我地已經急不及待開動了先由咸點開始食起,服務員一來便提醒我地鮮果雪糕漢堡要先食,因為內裏朱古力雪糕較易溶化!!再黎牛油果蝦多士,多士炸得好香脆,入面包住牛油果🥑蝦肉,食落去十分清新!冬瓜蘑菇蓉紅菜頭撻撻皮鬆脆可口,再加埋入面餡料豐富,口感一流葫蘆蝶豆花鬆餅鬆餅入口鬆
今日係媽媽生日,特意帶媽媽黎嘗試一下傳說中既貴婦下午茶
之後再點左兩杯holiday drink 🍸,下午來點少酒

如果唔想飲酒🍻既,可以+$15轉其他飲料🥤

左:出pool
沙冰綿綿的,又夠晒冰凍,入口香濃椰子味,口感一流

右:佛系假期
這杯相比之下酒味較為濃烈一點,酒量不太好的不太建議點黎飲🤗

終於到主角出場

賣相一流,整得十分精美,
我地已經急不及待開動了

冬瓜蘑菇蓉紅菜頭撻
撻皮鬆脆可口,再加埋入面餡料豐富,口感一流

葫蘆蝶豆花鬆餅
鬆餅入口鬆軟,仲可以搽果醬食用

食完咸點到甜點啦 香脆蟹仔紫菜蛋糕🍰
蟹仔脆脆的,蛋糕入面佈🈵️紫菜,口感特別

杏仁豆腐錦鯉
做得非常別緻,入口淡淡杏仁味,又唔會太甜 不錯👍🏻👍🏻👍🏻
2018-08-09
庆祝纪念
生日
2018-08-10 161 浏览
My friends and I went there last weekend for an afternoon tea. We heard that it’s a nice restaurant and we checked the price seemed fair. But then we came to realise the taste of the afternoon tea set was not good, plus the combination of “cakes” and “snacks” was a bit weird, perhaps too much creativity that we didn’t get. On the other hand, the fruit tea was fresh and nice tho, my friends and I talked for an hour and a half there as environment was friendly.
Afternoon  tea  ser
2018-08-04
2018-08-10 141 浏览
今次帶住小魔童在尖沙咀搵食,剛好到 afternoon tea 時間,見 Espuma又推出了魚蝦蟹二人下午茶餐,擇日不如撞日,就同你去食啦!呢個夏天,Espuma 推出了二人下午茶餐,以懷舊遊戲「魚蝦蟹」為主題,玩味十足,價錢為$258/兩位,包飲品兩杯。一入到餐廳,小魔童「嘩」了一聲,似乎被餐廳的地中海風裝潢吸引到,未開始食先興奮。佛系假期-檸檬及青檸cocktail好fresh,入口清爽香甜,賣相好靚,連小魔童都忍唔住偷偷飲一啖仔。葫蘆蝶豆花鬆餅-外面香脆裡面鬆軟,上碟時仍是暖烘烘的,配上忌廉及果醬食用,口味不俗也!旋轉木盤來了,上面整齊地放了9 款點心,分別是:杏仁餅豆腐錦鋰、香脆蟹紫菜蛋糕、冬菇磨菇紅菜頭撻、吉列蟹棒、黑椒雞粒伴約瑟布甸、牛油果蝦多士卷、黃金蘋果金寶及鮮果雪糕漢堡。中間的兩粒骰子係其實係以白朱古力製作的。如果唔係店員提醒,相信未必就肉眼察覺到,原來漢堡包裡夾著的並非牛肉,它的真正身分原來是朱古力味雪糕!記得上盤時趁雪糕未溶時食左佢先。魚蝦蟹齊哂,呢3款點心的賣相深得小魔童的歡心。以牛油果和蝦製成的多士,口味配搭得宜。白朱古力骰子味道普通,志在好玩。

魚蝦蟹齊哂,呢3款點心的賣相深得小魔童的歡心。

以牛油果和蝦製成的多士,口味配搭得宜。

白朱古力骰子味道普通,志在好玩。