2018-08-09 144 浏览
自從搬左屋好耐無帶媽咪出街食野,今日見有時間的左媽咪去食tea Espuma 由佢開鋪到而家一直好想去,今日終於到夏日不少得特飲,我就未試過布冧飲品好靚,勁夏日feel ,有幾片布冧,好爽,好甜媽咪吾飲凍飲,點左壺水蜜桃茶俾佢茶好香水蜜桃味,又清又甜主角出場,呢個以魚蝦蟹主題下午茶set 好特別幾乎全部人都係點呢個餐咸點有4款,蘑菇紅菜頭tart ,牛油果蝦多士卷,雞粒布甸,吉列蟹棒咸點香口又脆又有口感呢邊係甜點有5款,鯉魚杏仁豆腐糕,朱古力雪糕漢堡,蟹仔蛋糕,萍果金寶,白朱古力骰仔甜點款式多,又好味吾會太甜仲有好好味碟豆花鬆餅,小小一口,好味我同媽咪都好似少女咁嘆左個特色下午茶

Espuma 由佢開鋪到而家一直好想去,今日終於到

夏日不少得特飲,我就未試過布冧飲品

好靚,勁夏日feel ,有幾片布冧,好爽,好甜

媽咪吾飲凍飲,點左壺水蜜桃茶俾佢
茶好香水蜜桃味,又清又甜

主角出場,呢個以魚蝦蟹主題下午茶set 好特別
幾乎全部人都係點呢個餐

咸點香口又脆又有口感

甜點款式多,又好味吾會太甜

仲有好好味碟豆花鬆餅,小小一口,好味

我同媽咪都好似少女咁嘆左個特色下午茶
2018-08-08 208 浏览
先聲明一點,我係一個平凡既打工仔,又唔係咩有名氣既人。咁耐以來食評係我打黎當一個興趣。絕對無受到呢間餐廳任何既優惠。咁因為係8月3号平時一齊食飯既同事约左人唯有自己食飯。因為覺得Espuma坐得比較舒服同大機會唔洗搭檯,平時係同同事食開H8五樓既德美壽司。咁我就一個人黎呢間餐廳但係老實講就唔會成日食嫁啦因為價錢真係對我呢個打工仔黎講唔係平啦。而有改善空間就係叫pizza等候時間會比較耐,但係個pizza真係二個人share食都夠飽。但係成餐飯我只用眼睛望已覺得賞心悅目。一份錢一份貨係好味又新鮮。沙津任我自己夾黎食仲要有較貴既煙三文魚食,同有甜品細細既蛋糕仔食。跟餐又有碗湯。最估唔到佢既個雞肉簿餅好大份,食唔曬要打包。成餐飯自己加左小食成餐飯就用左$117。當然啦,食咁晏成百蚊真係普通人都心痛。。。希望價錢可以再平民d。小食要加$20

小食要加$20
2018-08-07 173 浏览
約了朋友去了尖沙咀的Espuma high tea。今期的主題為賭徒至愛的魚蝦蟹,而食物亦都以魚蝦蟹為主。Lychee Berry Cocktail & 蜜桃柚子茉莉茶前者荔枝味清新,還有片片爽脆的蘋果作裝飾,但酒味較淡,比較似mocktail;後者蜜桃味香濃,帶點茶的苦澀味,甜度尚可。主角魚蝦蟹以轉盤為器皿,咸點分別是冬瓜蘑菇蓉紅菜頭墶、吉列蟹棒、牛油果蝦多士卷;而甜點則是黑椒雞粒伴約瑟布甸;香脆蟹仔紫菜蛋糕、杏仁豆腐錦鯉,鮮果雪糕漢堡、黃金蘋果金寶及葫蘆蝶豆花鬆餠。最後骰盅裏面是白朱古力。咸點中以牛油果蝦多士卷味道最清新,炸蟹棒香脆。甜點則以鬆餅及蘋果金寶最為吸引,不會太甜。其他食物不過不失,二百幾元一個下午茶,可以休休閒閒坐下傾下計,確實是一個不錯的地方。
約了朋友去了尖沙咀的Espuma high tea。

今期的主題為賭徒至愛的魚蝦蟹,而食物亦都以魚蝦蟹為主。

咸點中以牛油果蝦多士卷味道最清新,炸蟹棒香脆。

甜點則以鬆餅及蘋果金寶最為吸引,不會太甜。

下午茶
Book咗星期五8:30pm,提早到咗,等咗一陣就俾枱我哋,冇限時,野食又好味,好享受嘅一晚!·👑 秘製香脆咸豬手($238)大愛!喺上枱前,餐廳已經好貼心咁幫客人切好,好脆好入味,可惜每人只分到一舊,份量比較少,有d意猶未盡!🐖·👑 黑松露醬芝士薯條($68)超香黑松露味,芝士薯條熱辣辣好脆口,不禁食咗好多條!🧀🍟·👑 巴馬風乾火腿薄餅($118)餅底香脆,Parma ham同mozzarella cheese好配合,小蕃茄好甜好juicy!🍕·👑 白酒忌廉煮藍青口配蒜蓉多士($118)青口大大隻,蒜蓉多士同樣好香脆,點白酒忌廉食,好吸引,想食多幾條!·👑 凍招牌水果茶($48)清甜菠蘿,夏天飲好開胃!🍍🍹·🥢 至尊海鮮西班牙飯 (二人份)($398)足料海鮮飯,份量略嫌太多,下次叫一人份會適合d。
👑 秘製香脆咸豬手($238)
秘製香脆咸豬手

👑 黑松露醬芝士薯條($68)
超香黑松露味,芝士薯條熱辣辣好脆口,不禁食咗好多條!🧀🍟
黑松露醬芝士薯條

👑 巴馬風乾火腿薄餅($118)
巴馬風乾火腿薄餅

👑 白酒忌廉煮藍青口配蒜蓉多士($118)
白酒忌廉煮藍青口配蒜蓉多士

👑 凍招牌水果茶($48)
清甜菠蘿,夏天飲好開胃!🍍🍹
凍招牌水果茶

🥢 至尊海鮮西班牙飯 (二人份)($398)
足料海鮮飯,份量略嫌太多,下次叫一人份會適合d。
至尊海鮮西班牙飯 (二人份)
$257.2 (晚餐)
秘製香脆咸豬手
黑松露醬芝士薯條
巴馬風乾火腿薄餅
白酒忌廉煮藍青口配蒜蓉多士
凍招牌水果茶
至尊海鮮西班牙飯 (二人份)
  • 黑松露薯條
  • 西班牙薄餅
  • 招牌水果茶
2018-08-06 106 浏览
星期六睡到日上三竿,起身就出嚟食個下午茶今次就book左尖沙咀依間見好多人食依個tea set,又唔想諗,就一於嗌依個啦飲品都有好多唔同選擇我同朋友就揀左水果茶同貴妃荔枝茉莉茶,清甜得嚟又解渴兩杯份量都唔少,夏天熱到流晒汗,飲完真係透心涼貴妃荔枝茉莉茶荔枝味重,又唔會死甜招牌水果茶等多陣終於有嘢食,成個set差唔多有成十款嘢食呃like一流個盤可以一路轉一路食,又轉得幾快幾過癮😂😂😂咁多款入面最鐘意依個黑椒雞粒幾惹味,又香口依個牛油果蝦多士卷都唔錯夠香脆依個香脆蟹仔紫菜蛋糕食落都幾得意依粒骰仔用嚟玩都唔錯😂其他嘢食都幾特別幾有心思噱頭同玩味都一流最後埋單三百幾蚊,可以坐低吹下水食下嘢飲下果茶對懶人嚟講,都係一個唔錯既假日活動
星期六睡到日上三竿,起身就出嚟食個下午茶
今次就book左尖沙咀依間

見好多人食依個tea set,又唔想諗,就一於嗌依個啦

飲品都有好多唔同選擇
我同朋友就揀左水果茶同貴妃荔枝茉莉茶,清甜得嚟又解渴

兩杯份量都唔少,夏天熱到流晒汗,飲完真係透心涼

貴妃荔枝茉莉茶
荔枝味重,又唔會死甜

招牌水果茶

等多陣終於有嘢食,成個set差唔多有成十款嘢食

呃like一流

個盤可以一路轉一路食,又轉得幾快幾過癮😂😂😂

咁多款入面最鐘意依個黑椒雞粒
幾惹味,又香口

依個牛油果蝦多士卷都唔錯
夠香脆

依個香脆蟹仔紫菜蛋糕食落都幾得意

依粒骰仔用嚟玩都唔錯😂
其他嘢食都幾特別幾有心思
噱頭同玩味都一流

最後埋單三百幾蚊,可以坐低吹下水食下嘢飲下果茶
對懶人嚟講,都係一個唔錯既假日活動

2018-08-04
2018-08-05 165 浏览
Last time I shown some pictures to my friend and she wanted to try too so asked me to go with me.....I agreed this afternoon tea set really attractive - hooheyhow 魚蝦蟹下午茶HKD258/for 2Looks pretty nice and my friend love it very much This time she bought for me......LOLIn the middle is white chocolate diceSo cute and taste is rich with white chocolate This blueberry scone with butterfly pea, fresh cream and jam also very nice, smell good and crunchyWinter melon and mushroom beetroot tart quite uniq

Winter melon and mushroom beetroot tart quite unique
Using winter melon mixed with mushroom
beetroot tart -a little bit sweet and crispy,plus winter melon and mushroom , how a perfect match

Black pepper chicken with Yorkshire pudding
Also is a special one
Yorkshire pudding I never try and this time can try it and tasty

Kanikama Katsu also crispy outside but inside is soft and rich taste of crab

This crispy crab and seaweed cake is very cute....especially the crispy crab looks lovely , seaweed cake is soft

Koi-shaped almond tofu pudding looks like real as white Koi
Taste is rich with almond, tofu pudding is soft

Fresh fruit ice-cream burger quite creative......
With burger and chocolate ice cream plus fruit; golden apple crumble not too sweet, the apple smell nice as I love that cinnamon smell and the texture between soft and crispy, quite nice

Avocado prawn toast roll is the most favourite in this tea set...I love it very much as it with avocado, the toast roll is crispy

Also I saw a drink which is holiday drink so should try
Spiced apple cider cocktail 佛系假期HKD78
The Chinese name is funny
Taste with a little bit sour but not over
Also it is alcohol drink

Then we added extra HKD15
to order this signature iced fresh fruit tea
So refreshing but not too sweet and the smell is so good as with fresh fruit

My friend love this tea set very much and me too.....today thank you for my dear friend to buy me a tea set!
2018-08-04 116 浏览
週末放假,當然要來個high tea chill一chill啦!除了常見的三層架貴婦high tea,不少餐廳都有推出特色high tea,加入不同文化的元素~最近我和朋友相中了這個「魚蝦蟹」tea set,不僅賣相特別,而且把本地文化融入西方high tea中,令我們很有興趣果然,大部分客人都是為了這個tea set而來,一入店就見到很多枱都有這個轉盤。整個set共有十款食物,材料、賣相以及餐紙都呼應著主題在轉盤上枱前先來的是葫蘆碟豆花鬆餅,是葫蘆的代表利用碟豆花為鬆餅添上藍色,牛油香不減,抺上cream和果醬很美味一如平日的tea set,轉盤上鹹、甜點皆有,而代表金元寶的都是甜點,分別是鮮果雪糕漢堡及黃金蘋果金寶。因為漢堡中夾有雪糕,所以要先吃,麵包夾著雪糕,就是我同時就愛的的雪糕三文治呀而蘋果金寶因為以「黃金」為題,用了鹹蛋作金寶,使賣相更金黃,但與底下的cream和蘋果毫無違和感黑椒雞粒伴約瑟布甸和冬瓜蘑菇蓉紅菜頭撻分別代表雞和葫蘆。約瑟布甸的黑椒醬味道濃郁,很是惹味紅菜頭撻的蘑菇餡味道不錯,而撻皮放久了也不軟掉杏仁豆腐錦鯉一看就知是代表魚啦~味道較淡,正好幫忙清一清口腔,再

魚蝦蟹 tea  set

在轉盤上枱前先來的是葫蘆碟豆花鬆餅,是葫蘆的代表

紅菜頭撻的蘑菇餡味道不錯,而撻皮放久了也不軟掉

杏仁豆腐錦鯉一看就知是代表魚啦~味道較淡,正好幫忙清一清口腔,再吃其他

代表蝦的是牛油果蝦多士卷,是我在整個轉盤中最喜歡的!因為我很喜歡牛油果,而多士卷又炸得香脆

代表蟹的是吉列蟹棒和香脆蟹仔紫菜蛋糕。蛋糕的設計相當美,蟹仔放在黃色的蛋糕面上,就像在沙灘上的小蟹
鹹香的蟹仔和甜甜的蛋糕也是沒有違和感呢

最後的小甜點是白骰朱古力

Aloha

Aloha ($48):是一杯mocktail,沒有酒精,清新又透心涼

佛系假期

佛系假期($78):是一杯酸酸甜甜的apple cider cocktail,酒精味不重,容易入口,加了肉桂粉在杯邊,很香
魚蝦蟹 tea  set
2018-08-04 129 浏览
見咁多人post呢個魚蝦蟹下午茶set,又見二百幾蚊唔係好貴,所以就中左伏🤦🏻‍♀️賣相就ok既,起碼幾有創意,個轉盤都方便食。睇落啲野正正常常,係個雪糕漢堡唔知想點,一上枱都溶緊😅 食左一啖隻手已污糟哂,個味又同包唔夾,唔掂!兩條錦鯉好難食,好似藥水味,又係食一啖算數。有個紫菜蛋糕係一拮就碎哂,我認真唔知自己食緊咩。。。成個盤冇樣好食,樣樣都係一啖起,兩啖止,連$2xx都不值,唔洗試。反而係呢杯summer drink幾好飲,清新得黎得好少酒,日頭飲都ok。

2018-08-03 120 浏览
Espuma最近推出嘅下午茶set以一塊好似pizza盤咁嘅大圓木板為底座,餐紙上好似輪盤咁分咗一格格,每格擺放着唔同嘅食物,每格亦印有今次的主題《魚蝦蟹》同金元寶等圖案按食物外表黎講都幾符合每格主題,幾有特色首先上咗個蝶豆花scone,個人認為溫度不足、尺寸比平時食到嘅略細,幸好食落口都覺得幾香幾鬆化之後成盤tea set隨之而來,第一樣令人注目嘅係迷你漢堡包,中間係一舊朱古力雪糕加一細塊生果薄片,朱古力雪糕幾濃,唔會好假的甜味。由於係雪糕所以好快溶,建議要先吃這個左方的蘋果金寶,滿滿的肉桂香,加上脆脆的金寶粒,味道佳口感好右方的蝦多士造型好似春卷,入邊有蝦同牛油果,口感不錯而且唔會油膩吉列蟹棒係將成條蟹棒拎去炸,如果脆啲及熱啲會更好蘑菇蓉紅菜頭撻,超濃的菇菌香,撻底夠脆,味道都幾夾黑椒雞粒伴約瑟布甸,好濃的黑椒香紫菜蛋糕,幾香牛油味,口感鬆軟杏仁豆腐錦鯉,係清香的杏仁味,唔會太甜,正最後怎能缺少一杯飲品為下午茶畫上完美句號!泡沫咖啡好濃香,伯爵茶瑪奇朵同荔枝水果茶都好清新味蕾
按食物外表黎講都幾符合每格主題,幾有特色

吉列蟹棒係將成條蟹棒拎去炸,如果脆啲及熱啲會更好
蘑菇蓉紅菜頭撻,超濃的菇菌香,撻底夠脆,味道都幾夾

黑椒雞粒伴約瑟布甸,好濃的黑椒香

紫菜蛋糕,幾香牛油味,口感鬆軟

杏仁豆腐錦鯉,係清香的杏仁味,唔會太甜,正

2018-08-03 4699 浏览
星期日係尖沙咀做完野,同妹妹想搵間食下Tea既。上Openrice 望到這家在尖沙咀厚福街Espuma 有做下午茶set,價錢不貴,便上來試下喇!之前其實都來過一次,感覺不錯,環境也算是很大,好像可以坐到50-60人左右。原來而家係做緊魚蝦蟹下午茶餐,二人價錢只係$258,有好多款可以食!仲包埋餐飲,真是十分抵食魚蝦蟹下午茶 $258一擺上台已經覺得好吸引,個轉盤是可以真的轉的!哈哈!葫蘆蝶豆花鬆餅: 賣相有吃於一舨的鬆餅,呢排有好多碟豆花既食品,有見過藍色,今次見到是綠色的,味道很香。可以配上士多啤梨果醬或Cream 食用。冬瓜蘑菇蓉紅菜頭撻:這一款非常好吃,味道剛剛好,成個撻既材料非常合拍!黑椒雞粒伴約瑟布甸:黑椒味較重,所以味道較鹹。牛油果蝦多士卷:都是脆卜卜,牛油果同蝦的配搭也不錯!吉列蟹捧:由於拍照都拍了一會兒,感覺已經不熱,相信熱吃會更加好。整條蟹柳脆卜卜~香脆觸仔紫菜蛋糕: 呢一個比較特別,因上面是零食小蟹,下面即是帶點甜味的蛋糕,先脆後軟的口感。杏仁豆腐錦鋰:這個不吃杏仁,不吃豆腐的會覺得害怕,但我兩樣也喜歡,有點像杏仁豆腐花~哈哈哈鮮果雪糕漢堡: 呢款係一定要食先,因

仲包埋餐飲,真是十分抵食

魚蝦蟹下午茶 $258

一擺上台已經覺得好吸引,個轉盤是可以真的轉的!哈哈!

黑椒雞粒伴約瑟布甸:黑椒味較重,所以味道較鹹。

牛油果蝦多士卷:都是脆卜卜,牛油果同蝦的配搭也不錯!

鮮果雪糕漢堡: 呢款係一定要食先,因為漢堡內夾住係朱古力雪糕,還加入一片士多啤梨及奇異果,感覺十分Fresh!

黃金蘋果金寶:肉桂味很重,粒粒蘋果肉,以呢個做尾聲非常好!

佛系假期 $78
餐飲我們加了錢叫了兩杯Summer Drink,呢杯係有少少酒的加了橙味,味道很淡,酒精不會很多。

Aloha! $48
這杯是以梨為主題的,加了少少百里香調味,感覺都很Fresh!
2018-08-02 121 浏览
係網上見到Espuma新推出左個魚蝦蟹Hooheyhow下午茶,於是星期日約左兩位好朋友到尖沙咀厚福街嘅Espuma分店嘆番個下午茶~ 早前已經惠顧過佢地既單點食物,今次初嚐tea set! 這裡裝修予人舒適優閒的感覺,適合好朋友或閨蜜一齊黎high tea喔先點左飲品Cappuccino, Earl Grey Tea Macchiato同埋貴妃荔枝茉莉茶,個人最愛既係荔枝茶,清新香甜Tea set跟蝶豆花鬆餅,第一次食😂帶微微的花香,味道幾特別不久便送上以旋轉盤盛載的鹹甜點,每件食物既賣相都好有心思,真係將魚、蝦、蟹入饌!鮮果雪糕漢堡雪糕很快溶掉所以要先吃這個😂兩塊小巧的滿堡包夾著朱古力雪糕和奇異果片,濃郁的朱古力味在口裡翻滾黑椒雞粒伴約瑟布甸黑椒雞粒好濃味,雞粒用一個類似係泡芙的食物盛載着牛油果蝦多士卷用料足,內裏是滿滿的牛油果和蝦肉,外皮很酥脆,如果有埋沙律醬點黎食就更好香脆蟹仔紫菜蛋糕紫菜蛋糕味道特別,口感鬆軟,濃濃的牛油蛋香吉列蟹棒炸得脆而不油膩冬瓜蘑菇蓉紅菜頭撻蘑菇味濃郁,加上鬆脆的紅菜頭撻底,呢個配搭好特別啊黃金蘋果金寶香甜的蘋果粒煮得軟林,夾雜著酥脆的金寶牛油粒,好味道

黑椒雞粒伴約瑟布甸
黑椒雞粒好濃味,雞粒用一個類似係泡芙的食物盛載着

香脆蟹仔紫菜蛋糕
紫菜蛋糕味道特別,口感鬆軟,濃濃的牛油蛋香

炸得脆而不油膩

冬瓜蘑菇蓉紅菜頭撻
蘑菇味濃郁,加上鬆脆的紅菜頭撻底,呢個配搭好特別啊

黃金蘋果金寶
香甜的蘋果粒煮得軟林,夾雜著酥脆的金寶牛油粒,好味道的

杏仁豆腐錦鯉
口感略粉,杏汁味重,味道不錯

喜歡high tea的女生們不容錯過
2018-08-02 3179 浏览
最喜歡去espuma, 因為佢每隔一段時間就會有新攬作, 作為走在潮流 尖端 既我 當然唔會錯過 啦,尖沙咀咖哩espuma喺厚福街, 我地被安排到餐廳靠窗嘅位置, 有一大列卡座, 都坐得幾舒服㗎。今次呢係比佢個魚蝦蟹下午tea set吸引咗,成個下午茶上枱都幾得意, 用左轉盤嚟上啲食物。 個tea set由咸點亦都有甜點:1.冬菇蘑菇蓉紅菜頭撻最鍾意個薄脆, 雖然唔係好大粒,但係睇得餐廳好有誠意用咗紅菜頭入饌去整個兜, 而且d菇菇仲多到滿瀉, 睇得又食得. 2.牛油果蝦多士卷酥皮入麵面,包著牛油果同埋蝦,一個軟嘅一個爽口嘅, 材料十足, 而且個皮又唔會食到成口油,好食就一定啦!3.雞粒伴約瑟布甸(Right)雞粒係用黑椒嚟調味嘅, 而個 約瑟布甸 麵包外層有少少似酥皮撻, 食落去係軟綿綿嘅感覺。4. 吉列蟹棒個蟹棒其實係 蟹柳 嚟嘅, 外層炸到脆卜卜, 但係啲 粉漿 又唔會太厚, 都幾得意!5. 蟹仔紫菜蛋糕隻蟹仔其實真係日本嗰啲snacks,雖然蛋糕係軟嘅, 而隻蟹仔係脆的, 估唔到佢同個蛋糕都幾夾。6. 黃金蘋果金寶有濃濃嘅肉桂味,而d crumble 焗得鬆脆但唔會過硬,蘋果煮
最喜歡去espuma, 因為佢每隔一段時間就會有新攬作,
作為走在潮流 尖端 既我 當然唔會錯過 啦,

有一大列卡座, 都坐得幾舒服㗎。

今次呢係比佢個魚蝦蟹下午tea set吸引咗,
成個下午茶上枱都幾得意, 用左轉盤嚟上啲食物。

個tea set由咸點亦都有甜點:
tea set

1.冬菇蘑菇蓉紅菜頭撻
.冬菇蘑菇蓉紅菜頭撻

最鍾意個薄脆, 雖然唔係好大粒,
但係睇得餐廳好有誠意用咗紅菜頭入饌去整個兜,
 而且d菇菇仲多到滿瀉, 睇得又食得.

2.牛油果蝦多士卷

牛油果蝦多士卷

而且個皮又唔會食到成口油,好食就一定啦!

3.雞粒伴約瑟布甸(Right)
雞粒伴約瑟布甸

雞粒係用黑椒嚟調味嘅,
而個 約瑟布甸 麵包外層有少少似酥皮撻,
食落去係軟綿綿嘅感覺。

4. 吉列蟹棒
吉列蟹棒
個蟹棒其實係 蟹柳 嚟嘅, 外層炸到脆卜卜,
但係啲 粉漿 又唔會太厚, 都幾得意!

5. 蟹仔紫菜蛋糕
蟹仔紫菜蛋糕

隻蟹仔其實真係日本嗰啲snacks,
蟹仔紫菜蛋糕

雖然蛋糕係軟嘅, 而隻蟹仔係脆的,
估唔到佢同個蛋糕都幾夾。

6. 黃金蘋果金寶
黃金蘋果金寶

有濃濃嘅肉桂味,而d crumble 焗得鬆脆但唔會過硬,
黃金蘋果金寶

蘋果煮成半軟,不錯。

7. 杏仁豆腐錦鯉
杏仁豆腐錦鯉

外型似係過年時食嘅錦鯉年糕, 最欣賞呢個杏仁豆腐唔會過甜,
杏仁豆腐錦鯉

上高嘅桂花又可以令到成個杏仁蛋糕有種昇華嘅感覺, 唔會咁單調,
軟軟綿綿都幾好食。

8. 鮮果雪糕漢堡
鮮果雪糕漢堡

食到呢度其實都飽飽哋見到仲有個漢堡包,下! 嚇親!
原來個漢堡包係朱古力雪糕嚟嘅,
鮮果雪糕漢堡

仲有買奇異果同埋士多啤梨做襯托添,好味啊!

9. 碟豆花Scone
碟豆花Scone

呢個scone 雖然唔係好大粒,
碟豆花Scone

但係餐廳用咗蝶豆花去令到佢變得靚一啲,
碟豆花Scone

蝶豆花嘅味,係唔會太濃,
但係將個scone配埋 cream同埋果醬, 就變得好食。

其實個盤中間仲有三粒 白朱古力 骰仔,
白朱古力 骰仔

真係可以攞嚟玩㗎。

招牌水果茶

餐茶我哋叫咗一壺招牌水果茶,
招牌水果茶

個茶甜甜地又酸酸地,
有淡淡的百香果及蘋果味, 不錯不錯。

佛系假期

而另外一杯餐飲, 我們叫了一杯cocktail, 叫做「佛系假期」,
有些橙、橘子類的味道, 杯側邊也有一些肉桂糖, 開胃又醒神。
tea set
.冬菇蘑菇蓉紅菜頭撻
雞粒伴約瑟布甸
2018-08-01 226 浏览
呢間野見過好多次,但冇諗過要食,因為佢個款似港女餐廳,今次去幫襯全因媽咪睇到電視節目介紹,俾佢個流心芝士麻糬厚鬆餅吸引左,唉…都預左伏架喇......Sangria red $278/jar>> 味道尚可啦,淡淡地西班牙式慢煮爪魚 $98👍👍>> tapas黎講算幾貴,但分量比一般大,打個和啦!味道都唔錯,有啲醃過既辣椒同亞支竹,個汁有少少層次香煎帶子配牛油果醬及香芒莎莎 $118👍>> 睇餐牌見佢有咁多粒帶子,覺得幾吸引,點知原來一開三,薄到筷子頭咁,個味幾好,但有啲搵笨實黑白芝麻吞拿魚卷 $98👍👍👍>> 幾有誠意既製作,8片輕炙過既吞拿魚厚薄適中,質地唔會淋滋滋,滑身得黎幾實淨至尊海鮮西班牙飯$398👎👎👎👎>> 垃圾!飯粒淋哂,完全係過熟,冇香料,純粹係茄汁炒飯,大x樂個焗豬飯都好味過佢所謂既海鮮全部係急凍貨,冇味之餘,仲煮到乾哂,成本應該唔洗$30,賣3百幾真係賺死佢😡😡秘製脆咸豬手 $238👎👎👎👎👎>> 最初見隔離枱果隻勁靚,吸引我地叫黎食,點之等左45分鐘,乜都食哂都未黎,搵
Sangria red $278/jar
>> 味道尚可啦,淡淡地
西班牙式慢煮爪魚 $98👍👍
香煎帶子配牛油果醬及香芒莎莎 $118👍
黑白芝麻吞拿魚卷 $98👍👍👍
至尊海鮮西班牙飯$398👎👎👎👎
秘製脆咸豬手 $238👎👎👎👎👎
>> 最初見隔離枱果隻勁靚,吸引我地叫黎食,點之等左45分鐘,乜都食哂都未黎,搵個侍應催完就上菜,一睇👀燶到成隻野黑哂,仲得番幾舊仔肉,太過份囉,變左肉乾叫人點食,退番俾廚房再做過,侍應話要重新等半個鐘,好!就俾多次機會佢,點知15分鐘都唔夠就上菜,今次多左2粒冇咁乾既肉,但其仍然係果隻燶豬手,係咪當人盲架呢?煮壞左既野都要夾硬拎俾客食,仲話皇牌

😡😡我覺得自己剝緊椰子外皮囉👎👎👎👎👎
流心芝士麻糬厚鬆餅 $108
>> 係有流心,但芝士味唔濃,麻糬直頭食唔到,只係一個簡單既鬆餅,我覺得只值$50

成餐飯越食越嬲,媽咪話以後唔信電視推介🤣🤣🤣其實電視雜誌都係收錢幫餐廳賣廣告,但煮成咁真係唔會有回頭客囉~
2018-07-31
2018-08-01 108 浏览
陪閨蜜黎尖沙咀買禮物俾佢bf 血拼完攰到死想搵間坐得舒服嘅地方嘆返個tea 閨蜜提議去H8望下 好快就決定上黎呢間嚕!首先叫杯酒飲下先~要微醺狀態先夠relax架嘛!我叫左杯酒醒時($78)係杯荔枝同berry嘅cocktail 甜甜地加埋酒 好易入口啱哂女仔飲朋友叫左出pool($48) 係菠蘿同椰子嘅cocktail 好香濃椰香 都好好飲呢!我地叫左個魚蝦蟹下午茶,賣相仲要好靚添!首先上左葫蘆蝶豆花鬆餅,好鬆軟,勁鐘意配埋個忌廉食~包括有:黑椒雞粒伴約瑟布甸 、牛油果蝦多士卷、 黃金蘋果金寶、 鮮果雪糕漢堡 、杏仁豆腐錦鯉、 香脆蟹仔紫菜蛋糕、 吉列蟹棒和冬瓜蘑菇茸紅菜頭撻。牛油果蝦多士味道配搭得好好,好食!香脆蟹仔紫菜蛋糕味道好特別,隻蟹仔炸得好香脆~個漢堡原來係雪糕黎架!食前店員會溫馨提示你先要漢堡,以免雪糕溶掉。就係咁好輕鬆傾下計、食下野就過左2個鐘嚕~好relax嘅午茶時光。

首先叫杯酒飲下先~要微醺狀態先夠relax架嘛!

我地叫左個魚蝦蟹下午茶,賣相仲要好靚添!

首先上左葫蘆蝶豆花鬆餅,好鬆軟,勁鐘意配埋個忌廉食~

牛油果蝦多士味道配搭得好好,好食!

香脆蟹仔紫菜蛋糕味道好特別,隻蟹仔炸得好香脆~

2018-07-30 2301 浏览
位於尖沙咀的Espuma,最近推出全新下午茶。是次以香港特色魚蝦蟹為主題,加入少女風元素,是帶有香港風味的下午茶哦。擺盤賣相有趣,轉盤上放上四個鹹點,五個甜點和鬆餠,趣味性高。下午茶$258/2ppl,包括: 牛油果蝦多士卷,黑椒雞粒約瑟布甸,冬瓜蘑菇紅菜頭墶,吉列蟹棒,蟹仔紫菜蛋糕,杏仁豆腐錦鯉,鮮果雪糕漢堡,黃金蘋果金寶,蝶豆花鬆餠。每份份量不大,少女們輕食之選哦。牛油果蝦多士卷,多士炸得非常香脆,雖然拍照拍了一段時間,依然沒助它的酥脆感,值得加分。吉列蟹棒,味道不錯,唯炸物油份過多。黑椒雞粒約瑟布甸,雞粒過鹹,布甸質感像炸過的麵包。冬瓜蘑菇紅菜頭墶,紅粉墶皮,感受到濃濃少女感,蘑菇份量充足。蟹仔紫菜蛋糕,蛋糕帶鹹帶甜,口感鬆軟。杏仁豆腐錦鯉,味道最有驚喜,杏仁味重,質感滑軟。鮮果雪糕漢堡,夾著朱古力雪糕,需快速吃掉。蝶豆花鬆餠,質感不太乾,抹上忌廉和草莓醬較好。
位於尖沙咀的Espuma,最近推出全新下午茶。

$258/2ppl

牛油果蝦多士卷

吉列蟹棒,味道不錯,唯炸物油份過多。

蟹仔紫菜蛋糕
,蛋糕帶鹹帶甜,口感鬆軟。

杏仁豆腐錦鯉,味道最有驚喜,杏仁味重,質感滑軟。

鮮果雪糕漢堡,夾著朱古力雪糕,需快速吃掉。

蝶豆花鬆餠,質感不太乾,抹上忌廉和草莓醬較好。
2018-07-28