2018-11-26 415 浏览
幾年前黎過,今次再黎,發現裝修唔同晒,以前有格調啲,而家成間cafe咁...不過最重要還是食物,天氣凍,朋友想飲湯但個menu除左跟餐既是日餐湯外,無湯散叫,我地就問下個侍應,有冇湯可以散叫,又真係有喎,是日餐湯係南瓜湯,味道幾好之後要咗個黑松露意粉,好粒口,食唔到黑松露味,又係還可以啦仲有個煎帶子,但個汁係酸酸地既,完全蓋晒帶子既鮮味,幾失敗全餐最精彩個流心芝士麻糬鬆餅,鬆鬆軟軟,聞到好香雲尼拿味,食落似梳乎厘一切開,裏面既芝士雲尼拿醬已經流晒出黎,真係見到都想食不過我地叫個鬆餅時,侍應無同我地講要等30分鐘以上... 我地追單時先講,等咗好耐啊⋯⋯總括黎講,真係還可以啦,比較啱女仔去食下甜品傾下計,主菜都麻麻地,好猶豫要比好評定OK,不過個流心鬆餅真係抵讚既,比個好評佢啦

南瓜湯

之後要咗個黑松露意粉,好粒口,食唔到黑松露味,又係還可以啦

仲有個煎帶子,但個汁係酸酸地既,完全蓋晒帶子既鮮味,幾失敗

一切開,裏面既芝士雲尼拿醬已經流晒出黎,真係見到都想食

2018-11-25
  • 流心軟芝士麻糬厚鬆餅
2018-11-19 171 浏览
一段時間無食過下午茶啦~趁著週未放假,當然要約閆蜜去TEA下傾下計好欣賞呢一個下午茶既意念, 『魚蝦蟹』係集合左香港既特色,而且食物都係運用到呢一D食材Order左一個下午茶, 朋友飲熱熱既伯爵茶, 我就+$15飲熱蜜桃柚子茉莉茶, 重有得一路食一路熱住頭盤- 夠熱, 果jam亦都好味道主角黎啦~擺位真係跟足『魚蝦蟹』個位嫁!!先同大家介紹好似磨茹呢一個就係黑椒雞粒配布甸。黑椒雞粒味道超濃係好食架不過能夠熱小小就好啦~ 當日食有D凍左旁邊呢一個就係冬瓜磨茹蓉紅菜頭撻, 口感幾特別,個撻表似係雪糕個筒牛油果蝦多士卷。味道正常, 牛油果比得幾大方,但蝦盲得半隻, 多士幾香脆 吉列蟹棒- 正常,無咩特別香脆蟹仔紫菜蛋糕- 賣相好靚, 味道個人而言一般, 蛋糕少硬呢一個BUGER係最值得開心 當你以為係一個熟食佢係一個鮮果雪糕黎嫁!!! 好好食之後唔夠喉再叫多左個薯條配黑松露醬整體係二人相聚tea的地好方,唯熟食熱小小就好啦~
一段時間無食過下午茶啦~
趁著週未放假,當然要約閆蜜去TEA下傾下計

好欣賞呢一個下午茶既意念, 『魚蝦蟹』
係集合左香港既特色,而且食物都係運用到呢一D食材

Order左一個下午茶, 朋友飲熱熱既伯爵茶,

我就+$15飲熱蜜桃柚子茉莉茶, 重有得一路食一路熱住

頭盤- 夠熱, 果jam亦都好味道
主角黎啦~
擺位真係跟足『魚蝦蟹』個位嫁!!

先同大家介紹好似磨茹呢一個就係黑椒雞粒配布甸。
黑椒雞粒味道超濃
係好食架
不過能夠熱小小就好啦~ 當日食有D凍左

吉列蟹棒- 正常,無咩特別

呢一個BUGER係最值得開心
 當你以為係一個熟食
佢係一個鮮果雪糕黎嫁!!!
 好好食

之後唔夠喉再叫多左個薯條配黑松露醬

整體係二人相聚tea的地好方,唯熟食熱小小就好啦~
2018-11-17
2018-11-18 205 浏览
今次黎到呢間位於尖沙咀既—Espuma 試左呢個今次既主角失望的魚蝦蟹下午茶2位用一共有9款加杯餐飲最令我失望既係左上角果條魚佢既質感係糕點 但蒸到『林betbet』食完成pat漿咁係口入面無論係口感同味道 都相當可怕另外右上角既果舊蛋糕非常乾 食落口又會散開唔講唔知以為食緊消化餅非常失望而右下角果個用紅色皮包住碎菇亦相當詫異感覺似食緊紙皮相當奇怪其他7款只能說是不過不失 平平無奇沒有突出的部分不建議列入食用級別
今次黎到呢間位於尖沙咀既—Espuma
試左呢個今次既主角
魚蝦蟹下午茶
失望的魚蝦蟹下午茶2位用
一共有9款加杯餐飲
最令我失望既係左上角果條魚
佢既質感係糕點 但蒸到『林betbet』
食完成pat漿咁係口入面
沒有突出的部分

不建議列入食用級別
2018-08-30
2018-11-16 220 浏览
最鍾意high tea😝 影相又靚,又可以Hea一個下午,Espuma 又推出左新嘅下午茶tea set😍 梗係要去試吓啦~ $258兩位,有10款食物,兩杯飲品,價錢唔錯~ 黑松露雞粒伴約瑟布甸,口感香脆~ 牛油果蝦多士卷,香脆味道唔錯~ 冬瓜蘑菇蓉紅菜頭撻,組合特別~ 吉列蟹棒香脆可口,香脆蟹仔紫菜蛋糕,上面係鹹味的蟹仔,下午係甜的紫菜蛋糕,配搭特別~ 杏仁豆腐錦鋰,造型賣相唔錯~ 黃金蘋果金寶有別於一般蘋果金寶,加咗鹹蛋黃喺上面,亦係鹹甜兩味嘅配搭~ 鮮果雪糕漢堡,雪糕係朱古力味嘅,不過好快就開始滆,可能大家要食先~ 白朱古力整成骰仔嘅形狀,幾特別~ 葫蘆碟豆花鬆餅,味道新穎特別香脆蟹仔紫菜蛋糕味道好特別,隻蟹仔炸得好香脆~就係咁好輕鬆傾下計、食下野就過左2個鐘嚕~好relax嘅午茶時光。
2018-11-14 908 浏览
阿林:抽起條筋想吃西班牙菜,卻因甜品而選了這裡。前菜黑白芝麻吞拿魚卷 ($98),吞拿魚半熟,厚薄適中,沾上芝麻,惟無助增香添味,幸而配搭salsa及wasabi醬,酸辛開胃。鵝肝黑松露醬意大利麵 ($148),飄來松露幽香,醬汁creamy卻不膩,鵝肝煎得恰好,幼滑油潤,不錯。可惜正常菜餚到此為止,之後的只有無盡失望。西班牙海鮮飯 ($138) 濕身,還有點像risotto。藏紅花及海鮮不夠入味,鍋底沒有誘人飯焦。更糟的是配料不新鮮,蝦與青口肉質變霉、魷魚有渣、肉腸過厚過硬。整盤料理我確實找不到一道地方是滿意的,西班牙海鮮飯應有的元素都沒有。畢竟是為了這款流心軟芝士麻糬厚鬆餅 ($108) 而來,而且製作需時30分鐘,多少有點期待。切開即湧現流心,蛋香充足,惟芝士味欠奉。吃到中途,肥仔表示嚼到一大塊黐牙像膠布的東西,他隨即找了另一塊放進我口,可是與他形容的不同,我嚐到的比較像是麵糊。吃畢我才想起,啊,那甜品不是有麻糬嗎?所以膠布是麻糬?所以我吃的是麻糬還是麵糊?我參不透。食物既不佳,環境又不舒適——桌子之間距離相近,服務更是惡劣——其中一名服務員的態度和對答有夠rude的,讓我這$5
黑白芝麻吞拿魚卷
鵝肝黑松露醬意大利麵
西班牙海鮮飯
流心軟芝士麻糬厚鬆餅
食物既不佳,環境又不舒適——桌子之間距離相近,服務更是惡劣——其中一名服務員的態度和對答有夠rude的,讓我這$540付得有點不爽。

不知另外兩家分店如何,但尖沙咀這間一定無下次。
2018-11-08 370 浏览
這天朋友帶我來這裡吃西班牙菜🤤🤤 我們比較早來吃晚餐 6點前人不是很多☺️香煎帶子配牛油果醬及芒果莎莎帶子很甜很鮮 但我覺得跟牛油果醬不是太配西班牙八爪魚這個是凍盤 八爪魚煮得很好 一點都不靭而且很彈牙👍🏻蜜糖單邊雞翼這個雞翼外層包裹了很香很甜的蜜糖 很好吃👍🏻蟹肉青胡椒天使麵天使麵煮得剛好 不錯哦流心軟芝士鬆餅這個我覺得一定要點 很好吃🤤🤤🤤飲品方面我點了招牌水果茶 有蠟燭保溫 而且水果滿滿的 味味甜中帶一點酸 很好吃☺️☺️
這天朋友帶我來這裡吃西班牙菜🤤🤤

流心軟芝士鬆餅
這個我覺得一定要點 很好吃🤤🤤🤤

• 招牌水果茶
2018-11-08 325 浏览
隔左好耐和同事來吃farewell 飯。其實從來唔知西班牙菜是怎樣的,抱著一試的心態來探個究竟。然後叫左個set再加個青口配蒜蓉包。青口:抱歉沒拍照。完全係因為鄰枱有人點,見幾靚先點。上到枱,係靚嘅、青口係正常味嘅,但蒜蓉包呢就...冇味囉...強烈建議點返青口啲忌廉汁黎享用!之後重點係個set...賣相好精緻,但係全部好一般...前菜係吞拿魚沙律法包同埋吞拿魚....牛扒有筋好韌冇牛味...比薩...有幾種芝士加蟹柳...西班牙人會食蟹柳!?我覺得除左有blue cheese之外,根本係日式pizza水果茶台式的!?真心不及珈啡弄最好食竟然是甜品窩夫但球雪糕呢...好色彩繽紛...但係是化學甜味下次應該唔會再黎或者再黎係食流心芝士梳乎厘....用餐時間1.5小時好急...因為上菜唔係快,而且食物上枱時唔係好熱...
隔左好耐

然後叫左個set再加個青口配蒜蓉包。

之後重點係個set...
賣相好精緻,但係全部好一般...
前菜係吞拿魚沙律法包同埋吞拿魚....

牛扒有筋好韌冇牛味...

水果茶

但球雪糕呢...好色彩繽紛...但係是化學甜味

下次
應該唔會再黎

或者再黎
係食流心芝士梳乎厘....

用餐時間1.5小時
好急...因為上菜唔係快,而且食物上枱時唔係好熱...
2018-11-04 322 浏览
餐廳環境吾錯,食物幾好食,散叫好過叫set,相對平d,合適4人食飯,因為每人平均170蚊,達至每人平均消費150蚊。4個人叫左5碟野加4杯飲料都係170蚊,好飽。薯條值得推介好好食
餐廳環境吾錯,食物幾好食,
好好食
  • 黑松露醬芝士薯條
2018-10-31 464 浏览
其實我真的很喜歡這餐廳,已經黎過無數次,因為佢d set lunch係full set, 包括有salad🥗+湯🥣+main course🍛+drink☕️+dessert🍰。Salad🥗同🍰dessert係放係salad bar任攞,但lunch set價錢只係約$100,食完真係好滿足😆,認真超值!😘👍🏻如果想飲特飲,只要加$15,就連佢哋最出名嘅水果茶都可以飲啦!餐廳嘅環境都好乾淨同時尚,地點都好方便,真係會一嚟再嚟啊!
餐廳嘅環境都好乾淨同時尚,地點都好方便,真係會一嚟再嚟啊!
沙律
沙律
厚切豬扒
雞扒薯角
2018-10-29 282 浏览
Espuma位置都算易搵同燈牌都好大隻一望就望到。因為book左位,所以唔洗等位!一入去到人流唔算好多,但到7點半就開始好多人 要等位!我地兩個人本身諗住叫set,但覺得set dinner 啲野唔算吸引,所以就散叫啦!叫咗青口同garlic bread做appetizer青口份量唔算太多,殻多過肉!Garlic bread 就一般般,不過都幾脆下!意粉就叫左兩個。朋友就叫左魷魚墨汁意粉,我就叫左鵝肝黑松露醬意粉。鵝肝黑松露醬意粉鵝肝有啲太生,雖然不嬲鵝肝都係食半生熟 ,依個鵝肝有啲生到切唔開。意粉都好掛汁。不過真係好滯,食到三分二就食唔落啦!魷魚墨汁意粉友人既墨汁意粉,意粉好散,味道還好!最後仲柯打左個半份藍莓pancake! 個雪榚係兒童味牙膏!個人就唔鐘意,情願佢比啲正常少少既雪榚!人均250 尖沙咀黎講算可以!坐得都舒服!

叫咗青口同garlic bread做appetizer

鵝肝黑松露醬意粉

魷魚墨汁意粉

友人既墨汁意粉,意粉好散,味道還好!

最後仲柯打左個半份藍莓pancake!

人均250 尖沙咀黎講算可以!坐得都舒服!
The Art of Horror Dinner set for two $588以恐怖畫家的傑作為主題🎨🎭暗黑沙律 🥗Freaky Forest巴馬風乾火腿配炸牛油果🥑及椰菜花🥦沙律菜配黑醋 清新自然 配上香炸牛油果 🥑 口感更有層次☘️餐廳特別以調色畫盤盛載食物鬼魅畫家 The Phantom Artist 👨‍🎤 香脆牛柳伴木瓜🥩烤珍寶帶子伴火龍果香煎三文魚伴奇異果🥝慢烤焦糖豬腩肉🍯金黃香脆蔬果薯餅份量較為袖珍 🐖焦糖豬腩肉令人又愛又恨 肥美質感軟滑無比 令人想一吃再吃🤤女士們暫且不要計較脂肪含量了🙈驚濤蟹浪 Crabby meat蟹肉蟹柳釀貝殼粉🦀超級creamy 的一道菜 滿滿的蟹肉釀在巨型貝殼粉中🤤 滋味非常💕.飄浮的大腦 🧠 Floating brain賣相詭異 鋪在面層的草莓忌廉融入芒果茉莉綠茶中 更覺清新☘️甜品🍮掃慕 Soooo Mousse造型驚嚇的血橙骷髏慕斯💀Brownie 墓地 和眼球果凍👀慕絲質感幼滑 味道較淡身 不會太甜膩😆
以恐怖畫家的傑作為主題🎨🎭

造型驚嚇的血橙骷髏慕斯💀
Brownie 墓地 和眼球果凍👀
慕絲質感幼滑 味道較淡身 不會太甜膩😆

2018-10-27 246 浏览
呢間網上面好Hit嘅餐廳中午時間唔知食咩好就上咗去見到好多後生女仔喺度食個個都係叫甜品我哋兩個人就叫咗個意粉小食真係不知所謂百幾蚊食一個意粉好正常但係個意粉又淋又冇味道就好唔正常囉唔怪得知個個女仔都係叫甜品影相打卡啦
呢間網上面好Hit嘅餐廳
百幾蚊食一個意粉好正常
但係個意粉又淋又冇味道
就好唔正常囉
唔怪得知個個女仔都係叫甜品影相打卡啦
💚💚九月係小妹最最最最 ...喜愛既月份💚💚天氣唔會太熱最重要既就係九月生日架 haha 自認係一個好麻煩、又高要求 既完美主義者。對食既要求更加唔洗講啦🤓當晚老友就同小妹慶生選擇係TST H8搵食放工時間好努力咁盡量行快d但因為無book 位呀 (友人比幾間餐廳我簡,我簡完唔記得覆拒又唔敢替我決定🙈所以失策左)walk-in 等左30分鐘晚餐有set dinner for 2睇過d野都幾岩食👍🏻當晚好熱鬧好多都慶生^_^野食大碟夠share 唯一差小小既就係個牛比較鞋😳 Overall 都幾滿意下次要黎食拒個打卡一流的下午茶😍
💚💚九月係小妹最最最最 ...喜愛既月份💚💚

天氣唔會太熱
最重要既就係九月生日架 haha
自認係一個好麻煩、又高要求
既完美主義者。

Overall 都幾滿意

下次要黎食拒個打卡一流的下午茶😍

餐湯
餐飲
餐salad  (caeser 、黑白芝麻呑拿魚卷拼蟹肉沙律多士)
溫泉蛋泡菜卡邦尼意大利麵
溫泉蛋泡菜卡邦尼意大利麵
麻薯waffle
  • 鮮雜果麻糬窩夫配雪糕
2018-10-14 267 浏览
一陣子沒來espuma,來到尖沙咀就會想起這裡的waffle, 今天我們又來了跟上次一樣,因為即興而來沒訂座,繁忙時間總要等上起碼半小時。等了又等,終於到我們了!餐牌變美了,食物大致相同。我們很快就選了,還差個薄餅,就點了個鰻魚墨汁的嚐嚐。這裡的沙冰是一妙,好看又解渴,味道不錯!意粉雖然是松露忌廉,但也不膩。這青口,樣子是吸引,(其實我是被那多士吸引了),但肉太小也太少,滿足不了胃口呢!薄餅沒來得及拍就吃了,味道挺特別,日式風味,我倒覺得不錯。最後,重頭戲來了!每次我都要點全份,賣相十分,只是朋友指雪糕味道奇怪,是黃箭的味道,我覺得沒差,反正重點是waffle必點之選。espuma 除了那青口,還沒讓我失望!

這裡的沙冰是一妙,好看又解渴,味道不錯!
意粉雖然是松露忌廉,但也不膩。

薄餅沒來得及拍就吃了,味道挺特別,日式風味,我倒覺得不錯。

最後,重頭戲來了!
必點之選。
espuma 除了那青口,還沒讓我失望!
2018-10-05
2018-10-11 300 浏览
中秋節同同事食午餐黎左位於尖沙咀厚福街H8 既 espuma😋餐湯係蘑菇忌廉湯,味道濃郁😍好飲👍🏼👍🏼另外跟daily lunch menu 加左款小食-巴馬風乾火腿芝士薯波 送上既時候熱辣辣,襯熱食外皮好脆等左冇耐,今餐既主角 - 紐西蘭肉眼牛扒配紅酒燒汁就送上啦。🎊牛扒order 左要medium rare,切開有部份都係偏生(不過都總好過overcooked😂) 肉質一般,口感麻麻😲有待改進由於係中秋節關係,餐廳內掛左燈籠,每個燈籠下都有燈謎猜。猜中燈謎每台可獲贈normal size 小食一客👏🏻👏🏻燈謎負難度,最後揀左 nachos 食🎊🎊份量多,好適合一班朋友share 食,每塊都好脆,同sour cream 一齊食好夾

餐湯係蘑菇忌廉湯,味道濃郁😍好飲👍🏼👍🏼

2018-09-24
午餐