2019-02-10 380 浏览
好似耐無到尖沙咀食野🙈同朋友一齊食個晚飯朋友介紹呢間餐廳一來到就好多人了望望餐牌,點了兩樣食物:蟹肉白酒青胡椒天使麵巴馬風乾火腿pizza天使麵原來比想像中有點辣,但好惹味,蟹肉都鮮美,麵不會太乾身,唔錯啊Pizza脆口,配料新鮮,風乾火腿咸咸的,整體感覺有點乾😅朋友好細食,今次沒有機會試試甜品下次想試試甜品,見到好像不錯🙂
好似耐無到尖沙咀食野🙈
同朋友一齊食個晚飯
朋友介紹呢間餐廳
一來到就好多人了
望望餐牌,點了兩樣食物:
蟹肉白酒青胡椒天使麵
巴馬風乾火腿pizza
Pizza脆口,配料新鮮,風乾火腿咸咸的,整體感覺有點乾😅
朋友好細食,今次沒有機會試試甜品
下次想試試甜品,見到好像不錯🙂
2019-01-17
女朋友下午無啦啦話想食甜品,但年初一就冇咩甜品店開,甘啱行過厚褔街,見到Espuma開左,就去試下。我地叫左個Waffle Devil Black,首先賣相已經好鬼靚好吸引啦,眼淚型既waffle拼出圓形既外表,配合埋其他既甜品裝飾(Oreo餅,蛋糕顆,雪糕球,cream),好豐富圓滿。而個waffle上菜既時候仲系暖烘烘,有點脆口同雞蛋仔既蛋香,配合埋朱古力味既雪糕同埋蛋糕,口感好豐富同有有層次,而且價錢都只不過100蚊左右,夠兩個人食,性價比相當之高,值得一試!🙂
Waffle  -  Devil  Black
2019-02-05
Waffle  -  Devil  Black
  • Waffle  Devil  Black
2019-02-07 318 浏览
約咗幾位姊妹慶祝生日,朋友介紹呢間尖沙咀上樓嘅西班牙菜,所以就係OpenRice book定枱,如果要寫Happy birthday記住要book枱時講明呀。呢度嘅食物份量都好大份,我哋嗌左一個豬手,西班牙海鮮飯,酥皮焗意粉,薯條,最後甜品叫咗一個窩夫, 上面寫Happy birthday同朋友慶祝生日。侍應好好咁樣仲幫我地影即影即有相添。呢度環境都幾安靜,坐得幾舒服,幾適合姊妹傾計,最重要嘅係佢冇限時,可以慢慢坐!

2019-02-07 4135 浏览
見到廣告有 ESPUMA 情人節粉紅告白汽球tea set,一早訂位,實物同廣告一樣靚(笑)很久沒有同老公二人世界,$258兩位價錢都OK,而且ESPUMA食物質素一向都不錯,不怕只有姿勢沒有實際(你懂的)現場見差不多半場人都點了這個tea set,大人小朋友都好開心。雖然這個波波只用來點綴,不能吃,不過現在奉旨「相機食先」,Selfie打咭呃like都玩了十多分鐘(笑)第一層是甜點:野莓蛋糕、cup cake 漢堡包和 earl grey 意式奶凍。三款都很不錯,尤其是喜歡earl grey 奶凍,茶味香奶凍亦夠滑。第二層是鹹點(yeah~)鹹點最受歡迎,當中我最like 牛柳粒茄子伴薯蓉,牛柳粒非常juciy,牛味香濃,小食特別多滋味(笑)八爪魚迷你麥包,相比起來就比較失色,八爪魚不錯的,不過麥包是凍的,吃起來就有點乾和硬。菠菜薯仔蛋餅是ESPUMA的signature,味道當然是沒話說(而且份量相對較大件)野菌忌廉撻,是可以一口吃下的忌廉湯。最有驚喜的是紅菜頭忌廉烤雞柳,紅菜頭很香濃,感覺健康,個人覺得沒了忌廉更好,和雞柳和紅菜頭好像不太相配。最後一層以甜點作結,檸檬撻有酒店水準

最後一層以甜點作結,檸檬撻有酒店水準,而黑色的是朱古力竹炭蛋糕,挺特別的。

粉紅色的是玫瑰鬆餅和玫瑰果醬,味道我覺得有點像士多啤梨(笑)整體來說,鹹點和甜點各有千秋,每一款都是外貌和味道兼備,女生就覺得是夠飽的,男生也許就不夠,但以下午茶來說就差不多啦。

特飲需要加$15,因為很喜歡ESPUMA的奶蓋,念念不忘,就乖乖加錢。熱抹茶豆奶Latte和 earl grey奶蓋,每次來到都會喝的(笑)環境和食物都很好,未plan情人節的朋友可以考慮過來試這一個tea set啊!
庆祝纪念
情人节
2019-02-06 169 浏览
呢間餐廳推出了一個勁呃LIKE 既下午茶set朋友仔二話不說拉住我黎陪佢下午茶雖然我地唔係情侶但同好姊妹黎一樣咁開心嫁個tea set 有個波波嫁幾有少女心❤️先睇下個set有咩食先👆🏻分開咗三層上層係甜點有伯爵茶意式奶凍、野莓蛋糕同迷你忌廉芝士漢堡當中我最喜歡伯爵茶意式奶凍。不死甜帶微香伯爵茶味中層繼續都係甜點有玫瑰味鬆餅同玫瑰果醬、檸檬撻同濃香朱古力竹炭蛋糕較令人驚喜係玫瑰鬆餅帶淡淡既玫瑰香味、唔會死實慢煮八爪魚迷你麥包菠菜蛋餅牛柳配茄子野菌忌廉撻紅菜頭忌廉配烤雞柳呢一層反而有小小失望,食物唔夠熱如果熱小小會更好不過每款既味道係不錯的

呢間餐廳推出了一個勁呃LIKE 既下午茶set

幾有少女心❤️

先睇下個set有咩食先👆🏻

分開咗三層
上層係甜點

有伯爵茶意式奶凍、野莓蛋糕同迷你忌廉芝士漢堡
當中我最喜歡伯爵茶意式奶凍。不死甜帶微香伯爵茶味

中層繼續都係甜點
有玫瑰味鬆餅同玫瑰果醬、檸檬撻同濃香朱古力竹炭蛋糕
較令人驚喜係玫瑰鬆餅
帶淡淡既玫瑰香味、唔會死實

慢煮八爪魚迷你麥包
菠菜蛋餅
牛柳配茄子
野菌忌廉撻
紅菜頭忌廉配烤雞柳

呢一層反而有小小失望,食物唔夠熱
如果熱小小會更好
不過每款既味道係不錯的

2019-02-04 148 浏览
又到一年一度情人節,今年我就醒目,一早就Plan好節目,仲提前搵左個好靚既afternoon teaset,比個pre vday surprise女朋友。今次揀左呢間西班牙餐廳,環境都幾靚幾舒服。呢個情人節限定「告白汽球」tea set極有少女味,透明大汽球入面有粉紅羽毛,再加粉紅襯紙,女朋友見到勁開心。本身諗住呢D tea set應該都係好睇唔好食,又唔夠飽,點知竟然完全相反!Tea set有三層食物,咸食部分有慢煮八爪魚迷你麥包、野菌忌廉撻、香烤牛柳粒伴茄子、紅菜頭忌廉伴烤雞肉同菠菜薯仔蛋餅。大家都知Espuma係西班牙餐廳,所以西班牙名菜蛋餅做得十分好,材料好豐富,而且口感厚,蛋味濃。而香烤牛柳粒伴茄子都好好食,牛柳粒好淋,茄子吸收哂牛肉既汁亦好好食。貌相最吸引既就一定係紅菜頭忌廉伴烤雞肉,雞肉伴上粉紅色既紅菜頭忌廉汁,好靚。甜點就佔2層,先有玫瑰鬆餅配忌廉及玫瑰果醬、法式馬令檸檬撻&朱古力竹炭蛋糕。Tea set必有既鬆餅都係粉紅色咖! 鬆餅外脆內軟,好香牛油同蜜糖味,配合埋cream 同玫瑰果醬真係好好食。而另一層有迷你忌廉芝士漢堡、伯爵茶意式奶凍同野莓蛋糕。3樣既味道都好出
set,比個pre vday surprise女朋友。

今次揀左呢間西班牙餐廳,環境都幾靚幾舒服。

而另一層有迷你忌廉芝士漢堡、伯爵茶意式奶凍同野莓蛋糕。3樣既味道都好出,唔會得個死甜。

飲品我就要左杯hazelnut macchiato ,上面有個好可愛既拉花。
咖啡同hazelnut味道balance,唔會太甜。

女朋友就要左都係好靚既招牌水果茶,橙汁味道偏重,加埋水果嘅甜味就岩岩好。

呢個tea set真係好靚好靚,打卡一流!我相信10個有9女仔都會好似我女朋友咁鐘意。食得飽之餘而且價錢一D都唔貴,平過酒店tea set好多! 各位男朋友們要識做,快D book 定位!
2019-02-03 120 浏览
😌😌早幾日見到朋友食呢個high tea set ,好靚靚。放假立即捉陳生黎陪我食真係好靚牙,打卡一流Haha!不停影相,滿足一己私慾當日都好多人食呢個tea set食物方便,有十一件食物有甜有咸。我最愛慢煮八爪魚迷你麥包,個醬汁好開胃。香烤牛柳粒伴茄子🍆好好味牛柳肉味濃。甜點方面,檸檬撻最有驚喜,細細個,五會太*漏*,又五會太甜,伯爵茶意式奶凍好香油滑另外,見到d winter drinks 都幾吸引,叫左杯香橙芝士奶蓋朱古力,推介,五會好甜,朱古力味濃
真係好靚牙,打卡一流

Haha!不停影相,滿足一己私慾
當日都好多人食呢個tea set

食物方便,有十一件食物
有甜有咸。

牛柳肉味濃。

2019-02-03 129 浏览
就到情人節見到人人都介紹浪漫嘅告白氣球tea set, 一於嚟同閨蜜試下啦❣️❣️荔枝茶 蜜桃茶😍味道一啲都唔死甜,仲好清新tum💕伯爵茶意式奶凍 野莓蛋糕 迷你忌廉芝士漢堡😍呢層嘅甜品整體上都唔會話好甜, 每樣都可以一兩啖就食完,份量岩岩好其實真係好靚㗎呢個氣球!一嚟到㗎要瘋狂打卡啦🎉🎉慢煮八爪魚迷你麥包 野菌忌廉烤牛柳拌茄子 紅菜頭忌廉伴烤雞柳 波菜薯仔蛋餅😍而呢一層就主要係鹹食嚟嘅,最印象深刻就梗係嗰個紅菜頭忌廉!食起上嚟濃濃嘅紅菜頭配上烤雞柳味道,都幾出色㗎💖💖玫瑰鬆餅配鮮忌廉及玫瑰果醬 法式檸檬馬令卡 濃香朱古力竹炭蛋糕😍去到中間呢層,我自己對最欣賞佢哋嘅玫瑰果醬同鬆餅,淡淡嘅玫瑰味啱哂女士😋

荔枝茶 蜜桃茶😍
味道一啲都唔死甜,仲好清新tum💕

伯爵茶意式奶凍 野莓蛋糕 迷你忌廉芝士漢堡😍

其實真係好靚㗎呢個氣球!一嚟到㗎要瘋狂打卡啦🎉🎉

2019-02-03 215 浏览
點解小編將馬介球擺洛第一張 皆因呢餐得呢碟好食呀 蝦球外脆內軟西班牙飯 質感真的真的太濕拉! 蝦🦐青口 等等既配料 一d都唔新鮮 😩成個感覺就係唔多掂蟹鉗係就係有蟹肉 味道就另一回事 淡到一個點 不過奄列d醬係幾有大阪燒既燒汁風味 蟹肉配醬勉勉強強合格😅黑白芝麻吞拿魚卷 切到咁薄 小編以為食緊吞拿魚片 味道有點腥 好一般 而wasabi 同salsa 汁配搭得宜 味道酸甜😌個黑毛豬火腿pizza 餅底為何係既? 芝士拉絲係幾邪惡 但主角既黑毛豬火腿唔太突出 呢點大打折扣!!搞錯呀 小編bookmark 左多時 換來既係咁 🥴真心十級失望😞
2019-02-03 1331 浏览
踏入2月份,你感受到愛既氣息嗎?農曆新年家人親友間既愛、情人節情人間既愛?真係Love is in the Air.上網見到朋友去食呢一間餐廳,有一個粉紅色羽毛波波,超級少女、超級女神、超級浪漫,厄Like必到!呢一家就係餐廳新出嘅告白下午茶,啱晒男仔約女仔嚟啦,藉着氣球說愛你。而且呢個下午茶只係$258兩位用,有三層食物,絕對優惠。招牌水果茶入口清新,水果豐富熱情果烏龍茶冬天都係飲一啲熱嘅茶,暖粒粒。飲落好似橙汁溝茶咁,水果嘅甜味可能熱著,所以出晒嚟,甜甜的,好窩心。由於係愛情告白下午茶,所以大部份嘅佈置同食物都係粉紅色,非常浪漫。咸點盤慢煮八爪魚迷你麥包:八爪魚粒煙癮爽口野菌忌廉撻:野菌好香菇味,而且忌廉汁濃厚,包裹着每一粒野菌香烤牛柳粒伴茄子:牛柳生熟剛好,茄子吸左牛肉既香,再有薯容泥既滑紅菜頭忌廉伴烤雞肉:紅菜頭好健康,打出嚟嘅忌廉好清新菠菜薯仔蛋餅:豐富厚料,蛋香滑玫瑰鬆餅配忌廉及玫瑰果醬:連個鬆餅都係粉紅色真係好用心機啊,好鬆軟又香牛油味!法式馬令檸檬撻:打起咗嘅蛋白好滑,微甜而去配襯酸酸地嘅檸檬蓉,好好味。濃香朱古力竹炭蛋糕:蛋糕鬆軟moist伯爵茶意式奶凍:好清香,ea

而且呢個下午茶只係$258兩位用,有三層食物,絕對優惠。

招牌水果茶
入口清新,水果豐富

熱情果烏龍茶

咸點盤
慢煮八爪魚迷你麥包:八爪魚粒煙癮爽口
野菌忌廉撻:野菌好香菇味,而且忌廉汁濃厚,包裹着每一粒野菌
紅菜頭忌廉伴烤雞肉:紅菜頭好健康,打出嚟嘅忌廉好清新

菠菜薯仔蛋餅:豐富厚料,蛋香滑

濃香朱古力竹炭蛋糕:蛋糕鬆軟moist

伯爵茶意式奶凍:好清香,earl grey味好正!
野莓蛋糕:都係粉紅色,而且一層啫喱一層cream,夾!

食物安排用心、擺設漂亮、顏色少女、服務周到,仲唔快啲約你嘅女神喺呢度告白?
2019-02-02
2019-01-30 186 浏览
去到人唔多。加上有訂座。一到就有位。雖然叫左好多杯野飲。但我只係影左呢一杯。佢雖然好飲。但係如果要吹住水飲既話,我就唔係太過建議。因為佢溶得好快。好普通既意粉。冇乜特別出色既表現。pizza我反而覺得佢個味道唔係好夾。可能因為我唔中意佢個火箭菜既關係。黎到最吸引既薯條!我覺得黎呢間野。呢個薯條真係必食。佢又即炸。又熱又脆。又香口又好食!佢個醬真係好好食。而且又唔會食兩條又覺得厭!朋友話青口都好食。下次可以再食。
去到人唔多。加上有訂座。一到就有位。
好普通既意粉。冇乜特別出色既表現。
薯條必食
黎到最吸引既薯條!

佢個醬真係好好食。而且又唔會食兩條又覺得厭!
朋友話青口都好食。下次可以再食。
2018-08-16
薯條必食
看網上介紹,知道Espuma推出了超吸睛的「告白氣球」下午茶,兩位才不過$258,好便宜啊,又可以和好姊妹來打卡,二話不說就訂位了。 來到尖沙咀H8分店,餐廳吧枱上正放滿透明氣球,裡面是一層粉紅色羽毛,少女心馬上大爆發! 給大家拍下了餐牌,下午茶包兩杯飲品,我們則加了$15要水果茶。 製作需時,等了約二十分鐘,下午茶終於來了,透明的三層架上面插著了一個氣球,吃的時候可以先拿走波波,再逐層KO。 第一層:迷你忌廉芝士漢堡、伯爵茶意式奶凍、野莓蛋糕 第一層都是甜品,最喜歡的是迷你漢堡,蛋糕仔被切成了兩邊,面頭灑上了芝麻,中間是綑上了花邊的蛋糕,插著的一支「竹籤」,其實是朱古力百力滋,好有趣。 第二層:慢煮八爪魚迷你麥包、菠菜薯仔蛋餅、野菌忌廉撻、香烤牛柳粒伴茄子、紅菜頭忌廉伴烤雞柳 第二層是鹹點,是要沖刷一下味蕾嗎?較喜歡菠菜薯仔蛋餅,帶有蛋香,配上菠菜,感覺清新。 第三層:玫瑰鬆餅配鮮忌廉及玫瑰果醬、濃香朱古力竹炭蛋糕、法式檸檬馬令撻 最後一層再來甜品,一向都喜歡吃鬆餅,今天是浪漫的玫瑰味,還可以蘸忌廉或玫瑰果醬,好幸福。 加$15可轉果茶,我的是招牌水果茶,裡面有

第一層:迷你忌廉芝士漢堡、伯爵茶意式奶凍、野莓蛋糕

加$15可轉果茶,我的是招牌水果茶,裡面有多種新鮮水果,暖暖的、甜甜的,和姊妹談著喝著,渡過了歡樂的時光。
2019-01-28
2019-01-28 82 浏览
臨近情人節,男友上網見到呢間西班牙餐廳推出左告白氣球tea set,於是就帶我黎打下卡感謝男友~餐廳裝修同我係歐洲去既cafe好似,感覺好relax!今日我地就係黎食呢個下午茶啦!總共有11款咁多!而兩個人都只係$258咋,平時去酒店食個tea,一個人都唔止呢個價錢啦呢個tea set真係好igable!三層既下午茶加上巨大透明波波,真係打卡必備第一層係甜品,最好食既係伯爵茶意氏奶凍。奶凍 好creamy而且伯爵茶味香濃,好正呢個迷你忌廉芝士漢堡其實係甜品黎,應該係芝士蛋糕加條百力滋,真係好可愛第二層係鹹點,每一款都幾好食!紅菜頭忌廉配烤雞柳好特別,未食過這種類似甜品既配搭!野菌忌廉撻撻皮酥脆,忌廉好幼滑,配上蘑菇真係一流其中最好食既係呢個香烤牛柳粒配茄子,一口將薯蓉、牛扒同茄子放入口,三款食材配搭得好好,必食!食完鹹點,最後一層都係甜品,分別有玫瑰鬆餅、香濃朱古力竹碳蛋糕同法式檸檬馬令撻。每款都幾好食另外我地見到呢個冬日特飲好似幾吸引咁,都叫左兩杯試下呢杯薰衣草百利甜酒特飲完全係我style甜甜的奶酒配上花瓣裝飾,好飲得黎又好睇!佢既質感好特別,有d似融左既雪糕,好味男友杯香橙芝士奶
感謝男友~

餐廳裝修同我係歐洲去既cafe好似,感覺好relax!

另外我地見到呢個冬日特飲好似幾吸引咁,都叫左兩杯試下

呢杯薰衣草百利甜酒特飲完全係我style

男友杯香橙芝士奶蓋朱古力佢話都唔錯,朱古力味濃而且同奶蓋好夾

呢餐下午茶真係好滿足呀
唯一可惜既係覺得下午茶始終都係同閨蜜開心d,同男友去會好似搶食咁

1K
2019-01-28 91 浏览
充滿浪漫氣息的氣球Tea Set,好適合有情人。3層透明甜品盒,像打開的禮物盒中,彈出夢幻的告白氣球,設計概念“誘心”! 甜品盒盛載著色彩繽紛的美點,有蛋糕、奶涷及英式鬆餅等,豐富精彩,吸引眼球。我們先吃咸點小吃,填滿肚子。我最愛野菌忌廉撻,鬆脆的撻皮填滿了滑溜忌廉及野菌粒粒,口感軟脆並施。八爪魚麥包鋪滿八爪魚粒,口感帶嚼勁,配上蕃茄莎莎,配搭清新。烤牛柳粒配茄子像串燒,軟腍牛肉和綿綿茄子,十分合襯。還有菠菜薯仔蛋餅及紅菜頭忌廉烤雞柳,都是開胃的咸點。底層的甜點新穎又吸引,玫瑰鬆餅最為迷人。玫瑰鬆餅厚實可口,塗上忌廉及玫瑰果醬,濃甜蜜意,啖啖散發花香味。朱古力竹炭蛋糕軟綿,帶香濃朱古力味,加上Oreo脆餅,著實不錯。法式檸檬馬令撻酸而解膩,恰巧平衡味蕾的甜味。頂層的甜品維妙維肖,忌廉芝士漢堡夾著微酸芝士,口感像海綿蛋糕綿彈;伯爵茶意式奶涷十分滑溜,配上香郁伯爵茶,十分誘人。最後是野莓蛋糕,清甜啫喱層加上奶滑忌廉,令人意猶未盡! 我們點了香橙芝士奶蓋朱古力($40)及貴妃荔枝茉莉茶($40),一邊嘆一邊傾計,賞心樂事。奶蓋朱古力除了橙香,喝下時沁出肉桂香氣,暖意窩心。
我們先吃咸點小吃,填滿肚子。我最愛野菌忌廉撻,鬆脆的撻皮填滿了滑溜忌廉及野菌粒粒,口感軟脆並施。八爪魚麥包鋪滿八爪魚粒,口感帶嚼勁,配上蕃茄莎莎,配搭清新。烤牛柳粒配茄子像串燒,軟腍牛肉和綿綿茄子,十分合襯。還有菠菜薯仔蛋餅紅菜頭忌廉烤雞柳,都是開胃的咸點。
2019-01-26
2019-01-25 92 浏览
呢間位於尖沙咀嘅西班牙餐廳環境好舒服,嘆翻個lunch就最啱🍴🇪🇸 嗌左份parma parma pizza, 黑松露雜菌寬條麵🤤 pizza 好大份,火腿都好足料,3個人分都算夠食🥰 parma ham d料幾靚,又入味💯 闊條麵口感好好👅 黑松露好多💯 配埋香草好正!! 最後嗌左份甜品,招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕🍦,要左朱古力同雲呢拿味🤤 勁like上面塊杏仁脆片🥳 整體賣相一流又好味👍🏼😍

Parma Parma Pizza ($118); 黑松露雜菌寬條麵 ($118)

招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕

整體賣相一流又好味👍🏼😍