2016-07-03 2830 浏览
這間西班牙菜,早聽吃貨朋友說過,記得還上過OpenRice排行榜。位處中環,正好作放工後小聚的落腳點。俯視繁華區,綠樹和建築拼湊出凌亂美。夜幕低垂,燈火闌珊,又是另一番景緻。雖然閏密臨時被OT,環觀場景,再預習餐牌,不覺間已渡過等待的時光。先來的兩款飲品,賣相完勝。跟參考照一模一樣,以這價錢 ($42) 來說完全是超值。草莓蜜桃冰沙以鮮果即打,士多啤梨存在感較重。慢慢溶開,越喝越多,果粒長吃長有。玻璃杯像小魚缸般,不怕滿瀉。大推!招牌水果茶帶橙和熱情果香,口感淳滑。透明壺內,有橙、檸檬、青蘋果等生果在浮游。美美的,可以拍過不停。煙燻烤安格斯肉眼牛扒 ($328)整個木盒封蓋奉上,鎖著原汁原味,相機食先再拿掉。點了6成熟,1.5cm厚的牛扒,嫩紅無冒血,讚!牛味馥郁,好吃得連膏也吃掉呢!喜歡煙燻味不重,但薯角不夠粉。黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵 ($108)寬條麵咬口十足,但松露味過弱,仿如忌廉汁,有點失色。日式香芋麻糬窩夫伴香芋忌廉配雪糕 ($88/半份)紫白配,兩塊心型窩夫相疊,太浪漫了!無半點啡黃的蹤影,以奶白色系取而代之,是全麻糬底嗎?超煙韌,像夾著年糕一樣,居然比牛扒難切,哈哈~雖然
位處中環,正好作放工後小聚的落腳點。

草莓蜜桃冰沙
草莓蜜桃冰沙以鮮果即打,士多啤梨存在感較重。
招牌水果茶
招牌水果茶帶橙和熱情果香,口感淳滑。
招牌水果茶

煙燻烤安格斯肉眼牛扒 ($328)
煙燻烤安格斯肉眼牛扒
整個木盒封蓋奉上,鎖著原汁原味,相機食先再拿掉。
煙燻烤安格斯肉眼牛扒
點了6成熟,1.5cm厚的牛扒,嫩紅無冒血,讚!

黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵 ($108)
黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵
寬條麵咬口十足,但松露味過弱,仿如忌廉汁,有點失色。

日式香芋麻糬窩夫伴香芋忌廉配雪糕 ($88/半份)
日式香芋麻糬窩夫伴香芋忌廉配雪糕
紫白配,兩塊心型窩夫相疊,太浪漫了!
無半點啡黃的蹤影,以奶白色系取而代之,是全麻糬底嗎?
日式香芋麻糬窩夫伴香芋忌廉配雪糕
超煙韌,像夾著年糕一樣,居然比牛扒難切,哈哈~
雖然香芋輕了點,配著香芋忌廉、紅豆蓉、鮮果等吃,玩法無限,必試!

綠茶紅桑子鬆餅 ($78)
綠茶紅桑子鬆餅
厚切班戟,紅綠相間。花朵蛋糕模樣,連鄰桌也說美。
結實的麵粉質感,不至於沒藥水味,但被蜜糖的甜搶掉了,若加重抹茶和紅桑子味會較好。

小結

菜式精緻用心,色、香、味俱全。飲品和窩夫尤其出色,印象深刻。
景觀吸引,又有空間感,撐台腳或一大班人gathering都可以。
就如其名,如泡沫般夢幻。難怪榜上有名,確是這地段不錯的選擇呢~
2016-05-19
草莓蜜桃冰沙
2016-07-03 2639 浏览
上次表妹同家姐去完espuma, 同我講哩間的high tea 很不錯, 座立於中環M88高層, 可以遠眺小聖堂的位置, 食完TEA 先去藝穗會睇drama, 位置一流呀所以今日跟男友來個high tea, 不理佢愛不愛吃甜了如家姐所說, 這個地方真的唔錯, 是一個挺歐式設計的餐廳, 很喜歡他們型格的吧, 同埋地上有花紋的地磚, 好靚呀 下午茶來說, 這個價錢都合理, 比在 ICC 108樓食更好, 平靚正而且用上了透明e 形的亞加力做層架, 代表了公司的名字, hard sell 得黎都得覺得幾型, 唔怕佢入鏡甜品方面, 上枱時真的很驚喜, 他們拼得很colorful!! 望上去色彩很繽紛吸引而且跟男友不用爭食, 都是一式2 份, 可以隨心地吃 個人比較嗜甜, 他們有scone 跟是欣賞, 因為同時配有cream 跟士多啤梨醬, 而且鬆餅熱上很鬆脆那個紫薯泡芙亦有一層厚厚的紫薯cream, 真的一口紫薯溶化在口的感覺 他比較愛鹹點, 男仕個胃都可以滿足到, 有野菌酥盒、煙三文魚多士、雞尾酒蝦沙律及鮮果蛋沙律雞尾酒蝦沙律亦很大隻, 我覺得一隻有點不足啦見到隔離台叫了的花茶很吸
所以今日跟男友來個high tea, 不理佢愛不愛吃甜了
而且跟男友不用爭食, 都是一式2 份, 可以隨心地吃
雞尾酒蝦沙律亦很大隻, 我覺得一隻有點不足啦
雞尾酒蝦沙律
見到隔離台叫了的花茶很吸引呀, 忍唔住都叫了一個來 selfie一下

蜜桃柚子茉莉茶
我個得餐廳在材料上太重手, 有點過甜, 後來我加水可以一開四大杯, 感覺很便宜!
caffe latte

他叫那杯latte , 不會太酸, 很有豆香, 是有D 質素既咖啡豆! 可以再encore!
2016-07-02 2166 浏览
今日第一次來呢間餐廳食野,就係佢既特色下午茶!首先上左隨tea set送的coffee同檸檬茶,再有朱古力既鬆餅 都不錯 鬆餅入而有入爐朱古力,熱啦啦,配上草莓果醬同cream再黎主角:呢個e字架既tea set~上層:2粒朱古力小餅乾配上朱古力cream同餅上放的香蕉片,香蕉片上仲有脆脆甜甜的焦糖~係全部甜點入面最好味既!中間層:內面既係烘香左既面包仔同cream cheese,再用一支竹竿配上一粒生果;外面既係咸點里面最好味既:酥皮忌廉白汁蘑菇pie, 好脆既外層,內面既白汁一咬就爆出來,又有好香既蘑味,好正呀!下層:*白汁青口,不錯*炸魚柳配青瓜,魚柳都不脆了,淋左,一般*煙吞拿魚配青瓜,舊魚幾好味,面頭coat左層黑白芝麻,都有煙薰味*aloe椰汁布丁,幾香椰味,但食晒成果就好full好膩,好彩面頭放左幾粒鮮蘆薈,清清地*橙jelly,用橙皮來做器皿,係幾用心既~*朱古力餅配栗子醬同士多啤梨,幾好味*所謂既藍莓芝士蛋糕,但完全係敗筆,沒cheese cake既味,又太軟,口感不太好~總來說,試下一次平平地,都不錯既,仲要係中環,餐廳擺佈都ok唔錯,可以試下~~~
今日第一次來呢間餐廳食野,就係佢既特色下午茶!

朱古力鬆餅
再黎主角:呢個e字架既tea set~
Tea  set

下層:

*白汁青口,不錯

*炸魚柳配青瓜,魚柳都不脆了,淋左,一般

*橙jelly,用橙皮來做器皿,係幾用心既~

*朱古力餅配栗子醬同士多啤梨,幾好味

2016-06-28
下午茶
朱古力鬆餅
2016-06-30 4842 浏览
姪仔生日,約埋家人出去食番餐慶祝一下,諗起 M88 嘅 Espuma,佢真係一間食飯又得,甜品都好得,加埋環境又舒服嘅好餐廳。一個烏雲密佈嘅星期日,下晝二點幾,餐廳幾乎滿坐,好彩早前訂咗位,仲留咗個好開揚嘅窗口位比我哋,出面陣陣驟雨,坐喺餐廳裡面,就更加覺得舒服自在。即時點個焦糖單骨雞翼食住先,雞翼好香脆,沾滿焦糖,甜甜哋,簡直就係小朋友嘅至愛,話咁快比佢哋食清光。黑白芝麻吞拿魚,魚肉有光澤,用火輕輕炙一下邊位,半熟嘅口感,入口有芝麻嘅香脆,又有吞拿魚嘅鮮味,點埋個醬汁,味道都幾醒胃。西班牙黑毛豬火腿薯蓉,薯蓉又係小朋友至愛,加上個樣係一粒粒圓碌碌,面層炸到金黃又脆口,裡面又香又滑,加埋一片鹹香嘅火腿,好滋味,實在係大人細路都咁鍾意至啱。酥炸軟殼蟹椰汁燴飯,軟殻蟹炸到好酥脆,配埋個軟淋淋嘅飯,帶住濃濃嘅椰香,味道都幾清爽,唔會太溜。西班牙黑毛豬薄餅,餅底又薄又脆,火腿鹹香,加埋新鮮嘅火箭菜,呢個完美嘅配搭,當然好味道。烤羊鞍拌淡香青咖哩,燒得燶燶地,羊架肉質幾嫩滑,又唔太羶,通常羊架都係配薄荷醬,今次配青咖哩,又幾清新喎。其實自己對羊架只係一般,但見倒只有7歲嘅姪仔,成件揸住離咬,食到
烤羊鞍拌淡香青咖哩,燒得燶燶地,羊架肉質幾嫩滑,又唔太羶,通常羊架都係配薄荷醬,今次配青咖哩,又幾清新喎。其實自己對羊架只係一般,但見倒只有7歲嘅姪仔,成件揸住離咬,食到津津有味,黏黏脷,相信呢個羊架,的確係滋味滿分。
煙燻烤安格斯肉眼扒,上次食過一次,覺得好好食,所以今次要再食,一樣覺得咁正,好 juicy, 又有肉味。
食完飯,梗係要叫返D,佢哋嘅甜品名物啦,先叫咗個二人份量嘅 High Tea Set,好多款式,每件細細地,做得好別緻。牛油提子鬆餅,牛油味好香濃,又唔太乾,當然要搽滿 Clotted Cream,夠曬好味。煙三文魚多士,三文魚好新鮮,又唔會過鹹,配埋個脆脆地嘅多士,口感唔錯。野菌酥盒,酥餅好鬆脆好香,野菌好清爽,唔會太油膩。綠茶布丁,綠茶味唔算太濃,不過質地都幾滑溜。鮮雜果蛋沙律,好有蛋味,生果又多又新鮮。仙人掌忌廉撻,仙人掌第一次食,味道好清,感覺有D似啫喱。而我最鍾意個君度忌廉紅莓朱古力脆餅, 顏色好靚,造型又靚,好鍾意,脆餅嘅朱古力味好重,忌廉又幼滑,同酸酸地嘅紅莓味道真係好夾。果仁金寶咖啡蛋糕,用嘅係有 60 年歷史嘅咖啡品牌 Cafes Novell 咖啡粉製成,真係唔簡單,味道好香醇,口感非常唔錯。紫薯泡芙,Espuma D 紫薯甜品,真係做得好出色,紫薯味好濃,甜度啱啱好。
食咗個 High Tea Set ,仲想食多少少甜嘢,都係忍唔住,我哋又叫咗個紫薯窩夫配雪糕,窩夫係新鮮泡製,外脆內暖,口感好好,加埋D顏色好靚嘅紫薯吉士、香甜嘅士多啤梨同埋朱古力雪糕,睇頭十足,仲有果幾枝朱古力醬同朱古力碎,實在令到在坐嘅小朋友忙到氹氹轉,左溝右溝,當正自己係科學家咁,溝完一大輪,一陣又比佢哋食清光。
食過甜品之後,叫埋杯招牌水果茶,味道香甜又暖心,水果又多又新鮮,每次必叫嘅飲品。
家人叫咗鮮橙汁茉莉綠茶,味道好清新,又有橙香,配搭都幾新鮮。
星期日同家人喺一個咁舒服嘅地方,一齊食吓嘢,邊玩邊傾計,真係覺得好幸福。
2016-06-12
2016-06-27 19966 浏览
最近知道好姐妹開始係中環返工,於是決定星期六去接她放工俾個驚喜她,我仲一早book左<espuma>的下午茶set添! 好開心可以坐係窗邊的2人位,可以望住靚靚的外景同時品嚐美味的下午茶~雖然係中環旺區,但呢度的afternoon tea set 只需$228 (另設加一服務費) 而最特別的係下午茶set會用一個英文字母E的透明架裝住d食物~有4款鹹點、6款甜點,仲有鬆餅以及飲品~ 提子松餅, 很鬆化, 搽上最愛的忌廉及果醬,好幸福!我最愛煙鮭魚多士,大大片的煙鮭魚配上香脆多士, 好開胃!而野菌酥盒外皮鬆軟, 內餡散發濃郁的菇味! 雞尾酒蝦沙律, 蝦肉爽口, 仲帶有淡淡既酒香~甜點方面:綠茶布丁、果仁金寶咖啡蛋糕、紫薯泡芙、仙人忌廉掌撻、歌劇院蛋糕、君度忌廉紅莓朱古力脆餅綠茶布丁好香滑, 香濃的綠茶味君度忌廉紅莓朱古力脆餅, 餅薄朱古力味濃郁,配上少少酸的紅莓好match~歌劇院蛋糕, 濃濃的朱古力味,但又唔會太甜~果仁金寶咖啡蛋糕, 蛋糕中有滿滿的果仁, 好有口感~最後我點左杯Latte, 好香濃幼滑!

最近知道好姐妹開始係中環返工,

於是決定星期六去接她放工俾個驚喜她,

我仲一早book左<espuma>的下午茶set添!
好開心可以坐係窗邊的2人位,

可以望住靚靚的外景同時品嚐美味的下午茶~
雖然係中環旺區,

有4款鹹點、6款甜點,

仲有鬆餅以及飲品~
提子松餅, 很鬆化, 搽上最愛的忌廉及果醬,

好幸福!
我最愛煙鮭魚多士,

大大片的煙鮭魚配上香脆多士, 好開胃!

而野菌酥盒外皮鬆軟, 內餡散發濃郁的菇味!

雞尾酒蝦沙律, 蝦肉爽口, 仲帶有淡淡既酒香~
甜點方面:

綠茶布丁、果仁金寶咖啡蛋糕、紫薯泡芙、仙人忌廉掌撻、

歌劇院蛋糕、君度忌廉紅莓朱古力脆餅
綠茶布丁好香滑, 香濃的綠茶味

君度忌廉紅莓朱古力脆餅, 餅薄朱古力味濃郁,

配上少少酸的紅莓好match~
歌劇院蛋糕, 濃濃的朱古力味,

但又唔會太甜~

果仁金寶咖啡蛋糕, 蛋糕中有滿滿的果仁, 好有口感~
最後我點左杯Latte, 好香濃幼滑!
2016-06-24 14438 浏览
朕都好耐無黎過中環Tea,今次隨從提議黎中環既Espuma,之前朕都去過灣仔同理尖咀既Espuma食Lunch同晚飯,不過Tea就係第一次,今次隨從就醒喇,之前打黎Book位Mark左要Window Seats,呢度係三間個View最開陽同最舒服既!今次同隨從黎Afternoon Tea,係聽講呢度有個Tea Set好似幾好咁,所以專登過黎試下!食物上枱,擺係大大個e字透明架度,所有食物放喺個架上面,未食齌睇都開心,當然最開心既就緊係部相機啦!朕先品嚐既係雞尾酒蝦沙律,朕唔唔係咪時運高,朕真係見唔到啲沙律,不過隻蝦就其爽口,加上香草同埋蕃茄汁仲有少少淡淡既酒香,唔講沙律,隻雞尾酒蝦係幾好食既!跟住食野菌酥盒,呢個千層酥皮盒咬落好鬆化,而啲野菌都幾厚身又夠香,唔會奀豬豬,幾好咬口!煙三文魚脆多士,用左一大片煙三文魚,淡淡既煙熏味,塊脆多士咬落竟然仲係脆!鮮果蛋沙律緑茶布丁,緑茶味夠香濃,食落香滑!果仁金寶咖啡蛋糕,在蛋糕面上加上滿滿的果仁,咬落爽口,而咖啡蛋糕有濃濃既咖啡味,呢個最有印象!紫薯泡芙,新奇又刺激既紫薯泡芙,食落有新鮮感!歌劇院蛋糕,非常濃厚既朱古力味,厚厚既口感,甜度適中!
野菌酥盒
煙三文魚多士
鮮果蛋沙律
緑茶布丁,緑茶味夠香濃,食落香滑!
緑茶布丁
果仁金寶咖啡蛋糕
紫薯泡芙,新奇又刺激既紫薯泡芙,食落有新鮮感!
紫薯泡芙
歌劇院蛋糕,非常濃厚既朱古力味,厚厚既口感,甜度適中!
歌劇院蛋糕
君度忌廉紅莓朱古力脆餅,因為朕剛食完個Opera Cake,所以食件紅莓朱古力脆餅,只係食到紅莓既酸味!浪費了!-----完-----
提子鬆餅
凍招牌水果茶
2016-05-22
下午茶
野菌酥盒
果仁金寶咖啡蛋糕
凍招牌水果茶
之前通常係晚餐嘅時候來吃墨西哥菜,但今次就特別少少,在下午嘅時間來試一試Espuma春日悠閒格調下午茶,價錢相宜有驚喜。餐廳環境光線充足,拍照都係一個幾好嘅地方。從正面觀察,隱約見到層架呈e形--品牌嘅首個英文字,盛載多件美點。一個下午茶套餐配上Cafés Novell的優質咖啡或精選的紅茶;紅茶如果是加奶的話就是熱,朋友那杯加糖的是凍紅茶。食到一半侍應生會為我們加水,服務都不錯~鹹甜點大致上都係一款兩件,但有兩款是各一的。鹹點:野菌酥盒、煙三文魚多士、雞尾酒蝦沙律及鮮果蛋沙律野菌酥的千層蘑菇盒子酥皮鬆軟酥化,而且菇味濃郁,這個都幾喜歡的!雞尾酒蝦沙律食落有茄汁和黑椒,口感滋味獨特。煙三文魚多士頭頂上夾住一小片檸檬,但其實沒有擠檸檬汁,三文魚都沒有魚腥味。一翻起見到一大片的三文魚都真是有回驚喜,配上底下那一小片烤得脆脆的麵包都是一個不錯的小食。鮮果蛋沙律配上色彩繽紛的黃椒紅椒、奇異果粒和士多啤梨粒,讓蛋白粒吃落不會淡而無味。甜點:紫薯泡芙、仙人忌廉掌撻、綠茶布丁、忌廉紅莓朱古力脆餅、果仁金寶咖啡蛋糕、歌劇院蛋糕及提子鬆餅。紫薯泡芙夾住滿滿的紫薯蓉,鋪面有杏片和朱古力醬。綠茶燉蛋的抹茶味
鹹甜點大致上都係一款兩件,但有兩款是各一的。
鹹點:野菌酥盒、煙三文魚多士、雞尾酒蝦沙律及鮮果蛋沙律
雞尾酒蝦沙律食落有茄汁和黑椒,口感滋味獨特。
紫薯泡芙夾住滿滿的紫薯蓉,鋪面有杏片和朱古力醬。
綠茶燉蛋的抹茶味濃郁,而且入口都滑溜的。建議餐廳可以配一支比較小的匙羹去「刮」出來吃。
提子鬆餅入口鬆化可口,配上美味的果子醬和忌廉讓人一試難忘。
鋪面有棉花糖酥皮盒子用上可愛粉紅色,底下有蓉更增口感。
綠茶布丁抹茶味濃郁,而且入口都滑溜的。建議餐廳可以配一支比較小的匙羹去「刮」出來吃。
忌廉紅莓朱古力脆餅頂層有紅莓,Pancake 中間夾住多粒微酸的紅莓出奇地醒胃。
其中聽聞果仁金寶咖啡蛋糕是用了西班牙的頂尖咖啡品牌Cafés Novell的即磨咖啡粉製成,插住Novell旗仔的蛋糕不是甜膩那種,有粒粒香脆的花生粒鋪面,口感香濃又軟綿綿。
整體來說,係中環消費通常偏高嘅地方,呢個Tea set 可以話係平民嘅下午茶,值得一試!
2016-06-22 8080 浏览
假期當然是與三五知己high tea談天大笑地渡過。Espuma距離中環港鐵站數分鐘的路程,位置尚算方便!店舖環境很開揚,而且整潔寬敞。與友人被安排坐在近玻璃的位置,邊食食物之餘還可以俯瞰外面的風景!下午茶有五款鹹點,六款甜點加飲品!兩位$228另設加一服務費~擺設很特別,是一個e形的透明層架!食物的骰精緻,即使食畢後邪惡感亦不會提高。提子鬆餅 - 很鬆化,提子粒煙煙韌韌。搽上忌廉及果醬後,味道層次提升不少。熱水果茶(需另加$15蚊) - 有青蘋果檸檬等等的水果配料,飲落有濃厚的水果味,酸酸甜甜,頗開胃消滯!飲完喉嚨很舒服.....雞尾酒蝦沙律 - 蝦肉清甜,配上酸酸的醬汁,更加開胃!鮮果蛋沙律 - 水果新鮮,拌勻底下的碎蛋沙律一齊食份外美味。野菌酥盒 - 外層很脆很鬆化!野菌質感厚,食落口感豐富。三文魚脆多士 - 多士方塊脆卜卜,配上頗鮮的三文魚一併食,口感出奇地夾。歌劇院蛋糕 - 友人十分喜歡~既鬆軟之餘朱古力味又濃郁!仙人掌忌廉撻 - 牛油味頗香,食落鬆脆。忌廉酸酸甜甜,面層上的棉花糖軟軟綿綿亦很色彩繽紛!果仁金寶咖啡蛋糕 - 果仁很香很有咬口,咖啡味亦很重。造型夠迷你,一啖食完
假期當然是與三五知己high tea談天大笑地渡過。

Espuma距離中環港鐵站數分鐘的路程,位置尚算方便!
擺設很特別,是一個e形的透明層架!
食物的骰精緻,即使食畢後邪惡感亦不會提高。

飲完喉嚨很舒服.....
雞尾酒蝦沙律 - 蝦肉清甜,配上酸酸的醬汁,更加開胃!

野菌酥盒 - 外層很脆很鬆化!野菌質感厚,食落口感豐富。

歌劇院蛋糕 - 友人十分喜歡~既鬆軟之餘朱古力味又濃郁!

果仁金寶咖啡蛋糕 - 果仁很香很有咬口,咖啡味亦很重。造型夠迷你,一啖食完都不會覺得heavy。
君度忌廉紅莓朱古力脆餅 - 餅薄身,朱古力味頗濃郁。紅莓既酸酸味味又多汁,可以減輕滯感。

紫薯泡芙 - 杏仁脆片有咬口。
泡芙外面鬆脆,配上濃而不甜的紫薯餡及微微朱古力醬,零舍滋味!
綠茶布丁 - 布丁質感滑溜不易散,綠茶味亦都出眾。
$125.5 (下午茶)
  • 野菌酥盒
  • 鮮果蛋沙律
  • 綠茶布丁
  • 紫薯泡芙
  • 果仁金寶咖啡蛋糕
  • 煙三文魚多士
  • 招牌水果茶
2016-06-22 2527 浏览
表妹來了香港, 昨天天氣好, 陪著父母跟她遊中環, 順便帶他們high tea, 給表妹多一點位selfie 一番!Espuma 都不是第一次來, 每間的設計風格有點不同, 灣仔那間玩味及當代藝術味道比較濃厚這間比較英倫風, 最享受的是靠窗望著英式小聖堂跟會督府, 偷得浮生半日閒。這個下午茶在中環區真的不貴, $228 加一有兩人份, 用上了透明的e 形層架盛載點心, 佢地有鹹點, 甜點, 仲可以配上特色的飲品, 有好多影相位這個tea set 全部都是一式兩份, 顏色襯得好colorful 呀鹹點有野菌酥盒、煙三文魚多士、雞尾酒蝦沙律及鮮果蛋沙律野菌加上了cream跟酥皮一起焗, 上盤覺得香脆鬆口蛋沙律真的好邪惡…..跟上鮮果覺得健康了一點甜點:紫薯泡芙、仙人忌廉掌撻、綠茶布丁、君度忌廉紅莓朱古力脆餅、果仁金寶咖啡蛋糕、歌劇院蛋糕及提子鬆餅。我很喜歡佢地既綠茶布丁, 濃濃的綠茶香, 加上有一個果仁金寶咖啡蛋糕, 有濃濃的咖啡香, 很想食埋媽咪個件媽咪叫了金桔檸檬綠茶, 一大壺的可以兩個人一齊飲而且不是太甜, 反而覺得跟甜點很夾而我叫了一杯Caramel Latte牛奶打得很滑呀, 而
鹹點有野菌酥盒、煙三文魚多士、雞尾酒蝦沙律及鮮果蛋沙律
野菌加上了cream跟酥皮一起焗, 上盤覺得香脆鬆口
蛋沙律真的好邪惡…..跟上鮮果覺得健康了一點
鮮果蛋沙律
媽咪叫了金桔檸檬綠茶, 一大壺的可以兩個人一齊飲
而且不是太甜, 反而覺得跟甜點很夾
金桔檸檬綠茶
而我叫了一杯Caramel Latte
牛奶打得很滑呀, 而且比latte 多了一份微甜的焦糖, 值得一試
Caramel Latte
Caramel Latte
2016-06-21 2196 浏览
香港真係一塊福地、話說去了加拿大一個星期、沒有什麼美食能另我回味。在香港、無論中菜、西菜、日本菜。。。總有一兩間代表作。今天約了姊妹們Hightea、順道派派手信、講下加拿大見聞。Espuma早前試過晚餐、無論食物水準和服務確另我留下深刻印象。得知下午有Hightea Set、二話不說去了捧埸。餐廳在中環商厦內高層、可望中環開揚遠景、晚間予人浪漫感覺、而日間反而感覺閒適自在、日夜有着不同體會。Hightea Set由2點到5點、2人份量只$228、價錢相當吸引。蜜桃柚子茉莉茶清香的柚子味另人醒神、蜜桃的香甜沒有跟柚子的酸味相撞、反而覺得好合襯。精緻的Hightea Set上埸了、有點似藝術品只供欣賞不可觸摸、太美了、另人唾涎。白汁藍青口、鮮嫩的青口、入口嫩滑、白汁配合得天衣無縫。黑松露蟹肉酥盒、入口散發出濃郁黑松露香氣、加上蟹肉的口感、酥盒的牛油香、誘惑了我的味蕾。炸魚配奇異果、炸魚不油不膩、香脆可口草莓粟茸撻、綿綿濃郁的栗子茸好幼滑、餅底朱古力味濃稠、滋味!蘆薈椰子奶凍味道較甜。最欣賞焦糖香蕉朱古力餅、焦香的焦糖跟香蕉好夾味、朱古力蛋糕味道亦濃郁、整体層次感豐富。咖啡朱古力鬆餅配奶油

Hightea Set
白汁藍青口、鮮嫩的青口、入口嫩滑、白汁配合得天衣無縫。
白汁藍青口
黑松露蟹肉酥盒
炸魚配奇異果、炸魚不油不膩、香脆可口
炸魚配奇異果
草莓粟茸撻
蘆薈椰子奶凍味道較甜。
蘆薈椰子奶凍
焦糖香蕉朱古力餅
一口吞拿魚配青瓜
藍莓凍餅
鮮橙杲凍
咖啡朱古力鬆餅配奶油忌廉及果醬

微微暖、好鬆軟、香濃的咖啡和朱古力味出眾、停不了口。
咖啡朱古力鬆餅配奶油忌廉及果醬
不經不覺數小時的聚會又要到曲終人散的時候了。但追尋美食的火熱是不會停的。
Hightea Set
白汁藍青口
黑松露蟹肉酥盒
炸魚配奇異果
草莓粟茸撻
焦糖香蕉朱古力餅
鮮橙杲凍
2016-06-21 1969 浏览
Espuma 的晚膳曾經吃過,得知他們中環新店推出了下午茶, hk$228 2人份量價錢比坊間平,今天特別來試試。Espuma春日悠閒格調下午茶 (Kim子推介指數7/10)下午茶以型格的e形的透明層架present, 當中載有不同細細件的美食,一口一件。包括: 鹹點:野菌酥盒、煙三文魚多士、雞尾酒蝦沙律及鮮果蛋沙律甜點:紫薯泡芙、仙人忌廉掌撻、綠茶布丁、君度忌廉紅莓朱古力脆餅、果仁金寶咖啡蛋糕、歌劇院蛋糕及提子鬆餅。由於款式太多, 我特別介紹幾款推介的:傳統英式鬆餅(Kim子推介指數7/10)先來是傳統英式鬆餅,內裏餡有葡萄乾,牛油味很香、可以塗上果醬加添甜味。野菌酥盒(Kim子推介指數8/10)我特別喜歡野菌酥盒,酥皮盒微暖脆口鬆化。雞尾酒蝦沙律(Kim子推介指數7/10)雞尾酒蝦沙律很爽口無比且帶點香草味道,杯中蕃茄醬點綴出鮮蝦味道。果仁金寶咖啡蛋糕(Kim子推介指數8/10)而餐廳則特別推介果仁金寶咖啡蛋糕,因為使用了西班牙巴塞隆拿擁有60 年歷史的即磨咖啡粉製成,試後發覺咖啡味非常香濃,非常有水準!

鹹點:野菌酥盒、煙三文魚多士、雞尾酒蝦沙律及鮮果蛋沙律

由於款式太多, 我特別介紹幾款推介的:

傳統英式鬆餅(Kim子推介指數7/10)
野菌酥盒(Kim子推介指數8/10)
我特別喜歡野菌酥盒,酥皮盒微暖脆口鬆化。
雞尾酒蝦沙律(Kim子推介指數7/10)
果仁金寶咖啡蛋糕(Kim子推介指數8/10)
2016-06-19 2052 浏览
早排Espuma成為Openrice推薦餐廳,而又撞啱未婚妻生日,所以book左今日食晚飯慶祝,仲要求埋窗口位!去相!M88高層望出去夜景,沒高樓大廈阻擋,十分開揚前菜黑松露醬芝士薯條,個醬好香,薯條夠脆,不錯!另外一道前菜西班牙火腿菠菜奄列,冇火腿,同埋都幾膩,麻麻地飲品兩杯,凍水果茶同蜜桃茉莉茶,味道清新,不錯!終於到主菜!西班牙黑毛豬薄餅,係薄脆果種pizza,芝士幾香,可惜火腿冇餐牌張相咁多,都不錯!另一味主菜,煙燻安格斯肉眼牛扒,上之前用木箱裝住,睇到隔離枱嘩嘩聲,一揭開煙燻嘅味道即刻吹出嚟,今日叫7成熟,食落口都夠焾,正甜品時間!分別係雜果拿破侖同煙燻乳酪慕絲,總括,第一次嚟食,都有驚喜,可推薦!
M88高層望出去夜景,沒高樓大廈阻擋,十分開揚
黑松露醬芝士薯條
前菜黑松露醬芝士薯條,個醬好香,薯條夠脆,不錯!
西班牙火腿菠菜奄列
另外一道前菜西班牙火腿菠菜奄列,冇火腿,同埋都幾膩,麻麻地
飲品兩杯,凍水果茶同蜜桃茉莉茶,味道清新,不錯!
西班牙黑毛豬薄餅
煙燻安格斯肉眼牛扒
甜品時間!分別係雜果拿破侖同煙燻乳酪慕絲,

總括,第一次嚟食,都有驚喜,可推薦!
庆祝纪念
生日
黑松露醬芝士薯條
西班牙黑毛豬薄餅
2016-06-18 2616 浏览
來到M88 17樓,坐在窗邊,看著天空時晴時陰。沒有永遠的晴天,可幸的是,大雨也有終結時。與其望著街景胡思亂想,不如往另一邊看。餐廳內吊著不同顏色,不同形狀的燈,營造輕鬆的氣氛,加上一句"Today's Menu. Eat it or starve",叫人會心微笑。把我們帶到Espuma的,是這個下午茶。$228兩位,配咖啡或紅茶,也可加$15升級特飲。想找個舒適的地方,傾下計,hea下,是個抵食之選。Lychee Jasmine Tea 貴妃荔枝茉梨茶細小的爉燭也足以把整壺茶烘熱。荔枝味夠濃,茶味也出,唯獨偏甜。Earl Grey Tea Macchiato 伯爵茶瑪奇朵伯爵茶上有層厚厚的奶蓋。想起以前甚喜歡貢茶的奶蓋,突然有點懷緬過去。帶鹹的奶蓋夠濃稠,跟清香的伯爵茶形成強烈的對比。看著奶和茶漸漸混在一起,不規則地蔓延,尤如此刻我倆的思緒,迷失、不安。茶和奶蓋各自都好,混在一起又是另一番滋味。或者一凹一凸合得來時,也可以很好。不消一會,店員捧來個e字型的透明架子,放滿甜點、鹹點,說不上驚豔,但賣相也不錯。鹹點有炸魚配奇異果、一口吞拿魚配青瓜、黑松露蟹肉酥盒、水牛芝士草莓/桃肉串和白
Lychee Jasmine Tea 貴妃荔枝茉梨茶
鹹點有炸魚配奇異果一口吞拿魚配青瓜黑松露蟹肉酥盒水牛芝士草莓/桃肉串白汁藍青口

是餐牌印錯,還是廚房出錯?炸魚和吞拿魚的配菜倒轉了。反正感覺不太夾,全都分開吃了。只有一小口的炸魚沒甚特別。沾滿芝麻的吞拿魚口感不俗,但魚味可以更鮮。酥盒內有不少野菌,配忌廉都幾香,不過酥盒的底部濕濕的,偏實。草莓和桃肉跟水牛芝士都不相襯,水果的甜完全蓋過清淡的水牛芝士,底下加塊很乾的麵包,配搭有點古怪。青口不過不失,但帶酸的白汁不太討好。
甜點比鹹點好吃,有藍莓凍餅草莓栗子撻蘆薈椰子奶凍焦糖香蕉朱古力餅鮮橙果凍

精緻的藍莓凍餅雖然藍莓味不太出,但慕絲細滑,餅底亦香。草莓栗子撻其實不是撻,底部是片帶濃郁朱古力味的薄脆,跟清甜的士多啤梨幾夾。奶凍的椰子味都幾清幾香,要是魚膠粉再少一點,奶凍再水漾一點,效果更佳。頂層的朱古力餅是最喜歡的一件。入口溶成濃稠的一團,有brownie的效果,朱古力味極濃。薄薄一片香蕉上有層輕脆的焦糖,咔嚓一下地碎開,夠薄不會太甜。香蕉的黏平衡朱古力的稠,香蕉的甜配合朱古力的濃。鮮橙果凍做成橙的模樣,似模似樣,而且確似鮮橙的味。
咖啡朱古力鬆餅配奶油忌廉及果醬
一般鬆餅的牛油味被咖啡味取代,內有大量溶掉的朱古力碎。入口鬆化,咖啡味突出而清香,跟朱古力的甜配合。每次吃鬆餅都必定把clotted cream吃個清光,但這個忌廉只是一般的忌廉,跟傳統水果蛋糕的忌廉如出一徹,沒有clotted cream的濕潤、輕盈和奶香。
吃得飽飽的,一肚子的夏日清新,內心的糾結卻揮之不去。這個地方實在太好hea,讓我們久坐而繼續沒有結論的對話。只有靠剩下幾口的清涼伯爵茶,暫且讓頭腦清醒一下。
  • 伯爵茶瑪奇朵
2016-06-17 1807 浏览
今日同朋友去食呢間嘢,呢間餐廳上次食過晚餐,今次想試埋tea set。餐廳在下午的時間有自然光入到間餐廳,好舒服。drink menu我叫左招牌水果茶,有蘋果﹑奇異果;飲落去好清新 tea set 架有個e 字,好creative.甜點方面綠茶布丁,布丁唔算太杰,幾滑而且都有層綠茶味!左邊係君度忌廉紅莓朱古力脆餅;右邊係紫薯泡芙: 朱古力脆餅好重可可味:紅莓係食咁多次裡面最好的一次;食落去唔酸反而少少甜;紫薯泡芙,杏仁碎好碎,紫薯蓉好有紫薯味!提子鬆餅我嫌佢偏凍,牛油味唔夠重!如果再重啲就好啦仙人忌廉掌撻;撻皮係曲奇餅皮,但食落去就脆身;有好香的牛油味!鹹點方面:鮮果蛋沙律和野菌蘇:盒野菌蘇盒,啲菇都幾多肉;食落去有少少牛油味:外層的蘇皮好鬆化!食完想再食!鮮果蛋沙律,啲生果好juicy;雞尾酒蝦沙律,果汁酸酸甜甜,蝦肉肉質唔老;食落去好開胃。我得出得結論係;鹹點比甜點好。。。
drink menu

我叫左招牌水果茶,有蘋果﹑奇異果;飲落去好清新
tea set 架有個e 字,好creative.
甜點方面

綠茶布丁,布丁唔算太杰,幾滑而且都有層綠茶味!
提子鬆餅我嫌佢偏凍,牛油味唔夠重!如果再重啲就好啦
鮮果蛋沙律,啲生果好juicy;
雞尾酒蝦沙律,果汁酸酸甜甜,蝦肉肉質唔老;食落去好開胃。
我得出得結論係;鹹點比甜點好。。。
2016-06-12
2016-06-15 1079 浏览
好耐無黎espuma食野啦!好鐘意呢到既裝修同景夠靚,完全係中環同friend gathering既好地方呀~ 今次就下午到espuma同friend閒聊吹下水😍 Espuma既野飲真係好有質素~~呢杯茉莉綠茶好香茶味,而草莓汁亦好甜,令呢杯野飲好清新!係夏天必飲之選~
草莓茉莉綠茶

草莓茉莉綠茶