2016-06-15 1422 浏览
同朋友去中環shopping,行到肚餓就想去食lunch,但我地唔想食貴野但又唔想食茶記,上網見呢間餐廳的價錢合理就試下啦!本先以為價錢咁平,食物質素只會平平,但一試就發覺唔係!呢個排骨好入味,入口好香,而且都幾多肉。伴碟的薯條亦為即炸,好脆好香口!野飲點左招牌水果茶,賣相好靚。入口亦相當香甜,清新之選!好多水果呀!下次去中環會再黎espuma試下晚餐,中環平價好食之選呀
醬燒排骨伴薯條
招牌水果茶
野飲點左招牌水果茶,賣相好靚。入口亦相當香甜,清新之選!
好多水果呀!

下次去中環會再黎espuma試下晚餐,中環平價好食之選呀
2016-06-01
醬燒排骨伴薯條
2016-06-15 1229 浏览
上個月和老友在 Espuma吃了一餐瘋狂的晚餐, 當離開時看到大大個的 Banner上印 著幾隻字女生專用的字 ”High Tea” 加上價位也是超貼地 $228 二位用。我心裡面那團火已在急升溫, 拿拿淋約閏密一聚。雖然是星期日但中環的人流還是不絕, 我們來到位於威靈頓廣場 17樓 有點高言在上 的感覺, 高樓底加上落地大玻璃窗, 感覺清爽, 下著雨的中午又添幾分淒迷。餐廳特製的 e 字形三層架上, 放上各式各樣的咸, 甜點。鷄尾酒蝦沙律鷄尾酒用上無酒味的Bloody Mary 即是蕃茄醬, 醬汁酸甜開胃, 大蝦爽口好吃。野菌酥盒雖然凍左, 但酥還是脆卜卜無油膩感, 野菌填滿整個酥盒, 內涵比賣相好。三文魚脆多士大大片煙三文魚係我至愛, 加上香脆多士, 成功又加多一分。鮮果蛋沙律蛋沙律本唔錯, 但加左幾粒蜜桃感覺有點突兀。咸點大部份都出奇地好味, 所以順利過關, 繼而來到甜點部份。將小巧鬆餠一開二, 再加上忌廉和果醬後, 味道更突出好味。綠茶布丁欠綠茶應有的甘香, 布丁柔滑度尚可。紫薯泡芙紫薯是Espuma 的名物, 無理由唔好食, 但泡芙皮太腍扣返小小分。仙人掌忌廉撻這個撻令我摸不

我心裡面那團火已在急升溫, 拿拿淋約閏密一聚。

落地大玻璃窗, 感覺清爽, 下著雨的中午又添幾分淒迷。
餐廳特製的 e 字形三層架上, 放上各式各樣的咸, 甜點。
鷄尾酒蝦沙律

三文魚脆多士
大大片煙三文魚係我至愛, 加上香脆多士, 成功又加多一分。
鮮果蛋沙律
蛋沙律本唔錯, 但加左幾粒蜜桃感覺有點突兀。
將小巧鬆餠一開二, 再加上忌廉和果醬後, 味道更突出好味。
綠茶布丁
欠綠茶應有的甘香, 布丁柔滑度尚可。
仙人掌忌廉撻
這個撻令我摸不著頭腦, 食完都唔知合佢係乜野。
歌劇院蛋糕
呢件係唯一要Share 的蛋糕, 雖然唔可以和全統的比較, 但我將佢當一件咖啡蛋糕來吃自有一番感受。入

口溫柔可口, 富奶油和咖啡香, 無期望更令我驚喜。
君度忌廉紅莓朱古力脆餠
朋友非常喜歡這件二層朱古力餅, 佢話有朱古力香濃之餘甜度不高, 只要朋友喜歡, 讓埋我個件比佢食又

點話呢 。
果仁金寶咖啡蛋糕
賣相一啲都唔吸引所以毛我將佢留到最尾先食, 點知原來咖啡味好出唔甜好香口。
做左幾十年人先知道, 原來吃蛋糕都唔可以單憑外表。

Espuma coffee macchiato +$15

Signature 飲品, 牛奶奶泡非常豐厚, 加上濃縮咖啡製作而成的咖啡飲料,
咖啡香味濃郁澎湃, 付感特很充實。
每人只付上百多元, 享受了差不多三小時的茶聚, 性價比超高,
姊妹假日心水之選。
2016-06-12
2016-06-15 1566 浏览
OP榜上有名, 特意約好友去下午茶一聚, 位置中環威靈頓廣場, 旺中帶靜. 除了就腳之外, 地點也很易找, 電梯直上, 一開門就可以進入餐廳.餐廳佔了一大半層, 所以盡收開揚的景觀. 由於食下午茶, 餐廳貼心地為我地準備近窗口的位置, 所以一排窗口位的客人都是在嘆下午茶.另一邊是舒服寫意既大梳化座位, 牆上幾個掛畫裝飾簡潔帶歐陸CAFE感覺, 加上柔和燈光, 感覺很warm.呢度既下午茶價格也很吸引, 二人afternoon tea set $228. 而且還要在中環區, 再加上落地大玻璃透到既觀景. 可以同朋友輕鬆傾足一個下午.afternoon tea set for 2: (2:00pm-5:30pm) $228 (+10%)包括4款咸點及6款甜點, 鬆餅配奶油忌廉及果醬, 2杯飲品 (+$15可升級特飲)豐富既小食及甜點, 食完好滿足.用espuma第一個英文字來作三層下午茶架, 透明的大形字架可以清楚看到咸點及甜點, 串透著背後的景觀, 未食眼睛已享受到美食既吸引力. 食物精緻可愛, 擺盤也美觀整齊.先食4款咸點savouries :雞尾酒蝦沙律, 凍蝦肉厚夠大隻, 好彈牙爽
餐廳佔了一大半層, 所以盡收開揚的景觀.
afternoon tea set

豐富既小食及甜點, 食完好滿足.
afternoon tea set
用espuma第一個英文字來作三層下午茶架, 透明的大形[e]字架可以清楚看到咸點及甜點, 串透著背後的景觀, 未食眼睛已享受到美食既吸引力. 食物精緻可愛, 擺盤也美觀整齊.

先食4款咸點savouries :
雞尾酒蝦沙律
雞尾酒蝦沙律, 凍蝦肉厚夠大隻, 好彈牙爽口. 酸酸地既醬汁更能帶出鮮蝦味, 還有好多香草, 係個好開胃既小食.
野菌酥盒
野菌酥盒, 好鬆脆既酥皮, 野菌份量好多, 而且好香菇菌味, 加上白滑忌廉汁, 食完都唔膩.
三文魚脆多士
三文魚脆多士, 雖然多士唔係好脆, 但睇落烘得好平均. 煙三文魚肥美油潤, 新鮮唔腥. 還有一小片檸檬, 感覺好fresh.
鮮果蛋沙律
鮮果蛋沙律, 用可愛既小杯裝著蛋沙律, 蛋白與鮮果粒比例差唔多, 每口都有果粒好滋味.

再來食甜點 sweet treats:
綠茶布丁
綠茶布丁, 蛋形杯好的骰, 同樣吸引著女生. 布丁滑得直達喉嚨, 慢慢溶化開有清香綠茶味. 食完有點唔夠喉.
果仁金寶咖啡蛋糕
果仁金寶咖啡蛋糕, 好多果仁醉同牛油曲奇質地既金寶脆粒, 淡淡既咖啡味蛋糕. 雖然蛋糕偏乾身, 但好有咬口既甜品.
紫薯泡夫
紫薯泡夫, 泡夫淋左少少, 但餡料超多. 我同朋友都特別喜歡, 因為紫薯蓉不會過甜, 係天然的甜度, 而且食到紫薯味.
仙人掌忌廉撻
仙人掌忌廉撻, 未試過仙人掌味, 雖然不太食得出仙人掌. 但撻皮硬身夠脆口, 吉士醬滑身不膩.
歌劇院蛋糕
歌劇院蛋糕, 多層朱古力材料組成, 好有層次感. 有濃厚朱古力味, 面層的黑朱古力醬更是我最喜歡. 整個蛋糕都不過甜, share黎食不會太膩.
君度忌廉紅莓朱古力脆餅
君度忌廉紅莓朱古力脆餅, 由於脆餅濕了, 已經不脆身. 幸好有好多桑莓, 酸酸地很清新.
提子鬆餅配奶油忌廉及果醬
提子鬆餅配奶油忌廉及果醬
Homemade scones:
提子鬆餅配奶油忌廉及果醬, 鬆餅加入提子粒, 多一份果甜. 鬆化既scones塗上輕盈軟滑既奶油忌廉, 再加上甜甜既士多啤梨果醬, 令偏乾身既鬆餅濕潤易入口.
招牌水果茶 (熱) , 熱情果烏龍茶 (熱)
招牌水果茶 (熱) (+$15), 果味濃郁, 偏甜既水果茶. 水果份量好多, 還有粒酸莓增加少少酸味.
熱情果烏龍茶 (熱) (+$15), 比較重茶味, 酸酸地既熱情果味, 飄出陣陣果香. 好岩夏天飲既果茶.

我們都order果茶, 餐廳提供小蠟燭保持果茶既熱度. 我同友人可以一邊享受溫熱果茶, 一邊傾計, 好好嘆一個下午茶時光.

2016-06-11
歌劇院蛋糕
招牌水果茶 (熱) , 熱情果烏龍茶 (熱)
2016-06-15 1006 浏览
抹茶麻薯窩夫 正呀呢個綠綠白白嘅窩夫賣相已經好靚原來白色嘅係麻薯 綠色嘅係matcha麻薯十分之煙韌 口感好特別趁熱食嘅時候真係好正 糯米嘅香味四溢加上抹茶獨特嘅茶香 簡直係錦上添花雪糕我哋叫咗榛子口味 榛子味好重不過如果加埋抹茶雪糕就完美
抹茶麻薯窩夫 正呀

加上抹茶獨特嘅茶香 簡直係錦上添花
雪糕我哋叫咗榛子口味 榛子味好重

不過如果加埋抹茶雪糕就完美
2016-06-14 974 浏览
窩夫係好多餐廳都有得食,咁既然呢間餐廳有啲特別啲嘅款,就梗係唔好錯過啦^_^佢有我心愛嘅紫薯窩夫,又有抹茶麻薯窩夫,最能夠風靡各位食家嘅口味都已經有,我就叫左呢個特別啲嘅黑蚊蚊竹炭窩夫^o^烏卒卒嘅外表都幾得意~~ 咬落去好酥脆,仲有陣陣嘅竹炭清香同埋芝麻味。反而我係好鍾意食佢嘅芝麻醬,做得好香滑,而且醬嘅芝麻味比起窩夫嘅芝麻味更加濃!即是唔使加雪糕都已經好好食,依支班(≧∇≦)

2016-06-14 986 浏览
夏日熱辣辣 就會想食雪糕 趕走下啲悶氣同朋友上左黎避下暑叫左個芒果'moffles'.... 即係mochi再加waffles好得意丫 佢好有咬口 同平時既窩夫完全唔同口感好煙煙韌韌仲帶有香甜嘅芒果加埋新鮮嘅芒果肉 啖啖肉 好多汁 好甜仲有士多啤梨movenpick雪糕 同忌廉即刻滑晒好正丫
夏日熱辣辣 就會想食雪糕 趕走下啲悶氣

同朋友上左黎避下暑
叫左個芒果'moffles'....
即係mochi再加waffles

仲有士多啤梨movenpick雪糕 同忌廉
即刻滑晒
好正丫
2016-06-13 3565 浏览
周末喺中環呢個寸金尺土既地方想「飲啖茶、食個飽」都唔係咁容易!難得約左朋友一齊聚舊,當然唔想「滾水淥腳」、食完要急急腳趕住走,但要去到差唔多成二百蚊一杯既五星級酒店式coffee又好似非常唔抵!位於蘭桂坊附近既「Espuma」,最近推出既呢個Afternoon Tea Set就適合晒好似我呢D想食好野,但荷包budget卻非常有限既朋友!紫薯泡芙及君度忌廉紅莓朱古力脆餅:紫薯泡芙甜得黎卻唔會有「甜到漏」既感覺,甜甜地非常易入口,非常特別!忌廉紅莓朱古力脆餅唔算太甜,可惜既係紅莓入口時有點酸酸既感覺,要扣少少分!野菌酥盒及鮮果蛋沙律:野菌酥盒上枱時仍然係微暖,口感唔錯!鮮果蛋沙律方面卻只係一般,無乜特式可言!仙人忌廉掌撻、綠茶布丁及果仁金寶咖啡蛋糕:綠茶布丁雖然有着濃濃既綠茶味,但入口時卻唔太甜!特別推介既係「果仁金寶咖啡蛋糕」,當中用左西班牙巴塞隆拿擁有60年歷史既頂尖咖啡品牌Cafés Novell的即磨咖啡粉製成,感覺非常獨特,口感同平時食到既蛋糕好唔同!煙三文魚多士及雞尾酒蝦沙律:作為鹹點黎講兩者都交足功課,特別要讚既係隻蝦既醬汁辣辣地非常泰國feel,非常開胃醒神!招牌水果茶及

Afternoon Tea Set
紫薯泡芙及君度忌廉紅莓朱古力脆餅
野菌酥盒及鮮果蛋沙律
仙人忌廉掌撻、綠茶布丁及果仁金寶咖啡蛋糕
煙三文魚多士及雞尾酒蝦沙律
招牌水果茶及貴妃荔枝茉莉茶:水果茶同荔枝茶既portion非常之大,不過由於用左爉燭去keep warm,所以唔駛擔心飲到最尾茶開似變凍影響口感,再加上用左小小既玻璃杯令我地可以「想飲幾多倒幾多」,咁就唔驚D茶攤凍晒啦!
招牌水果茶及貴妃荔枝茉莉茶
總括黎講,二百幾蚊一個二人份量既tea set呢個價錢可以有咁既質素,性價比簡直一流!雖然質素方面當然唔可以同大酒店之流相比,但以咁既用餐環境黎講呢個價位喺中環絕對十分合理,誠意推介!
2016-06-12
煙三文魚多士及雞尾酒蝦沙律
招牌水果茶及貴妃荔枝茉莉茶
1K
2016-06-13 2421 浏览
今天和媽媽來了位於中環蘭桂坊的Espuma,由於媽媽十分喜歡吃甜品,我們便點了這𥚃的二人下午茶餐。媽媽說造型非常特別,甜品點心都放在一個透明的e-shape架上,巧妙地帶出品牌的名字。最驚喜的是收費,這個二人下午茶餐只需$228,真的不敢相信這是中環收費。這裏的景色也十分優美,雖然我們位於中環的中心地帶,但這裏的景觀卻出奇的開揚舒服。這個下午茶餐一共有6件點心及6件甜品,飲品方面我們都點了這裏著名的熱水果茶,個人應為味道比起大排長龍的dazzling cafe好味超多。我們都習慣先吃鹹點,整體上點心的味道都交足功課,並不會令人有越吃越累的感覺。我和媽媽都覺得野菌酥盒非常不錯,酥皮盒微暖酥脆,菌味香濃,一口一件,是美味可口的一款小食。如果只看外表,我們都以為這透明小碗盛着的是甜品,原來是鮮果蛋沙律。味道是可以的,我只略嫌沙律醬多了一點點。雞尾酒蝦沙律是一款很少在下午茶餐見到的小食,蝦肉爽嫰香甜,紅酒汁味道濃郁,也不錯。請大家不要小看這件三文魚多士的份量,三文魚份量驚人,魚油充足,伴以香脆的多士一併放入口,吃得令人非常滿足。輪到吃甜品了,種類夠多,每件都有獨特的味道,不會是一味死甜,是有趣
輪到吃甜品了,種類夠多,每件都有獨特的味道,不會是一味死甜,是有趣的配搭。
果仁金寶咖啡蛋糕的骰可愛,超嬌小的身形令人愛不釋手。
不過要論最搶鏡的,一定是這件仙人掌忌廉撻,大家請不要誤會,這件小小的撻並沒有仙人掌肉,Espuma搞鬼地將迷你棉花糖扮作仙人掌的刺。
紫薯熱好像沒有減退的跡象,這件紫薯泡芙做得夠輕盈鬆脆,雖然件頭不小,但KO冇難度。
君度忌廉紅莓朱古力脆餅用了黑朱古力,甜度輕手,非常抵讚!
緣茶布甸做得又香又滑,同樣是甜度適中。
最後才吃的scones我們也吃不完,因為已經太飽了。媽媽說味道中規中舉,不會做得太乾身。
Espuma中環店的境色真的不錯,媽媽說可以再來,以後在中區多了一個high tea 的好地方!
2016-06-06
  • Afternoon Tea Set
2016-06-13 1097 浏览
Espuma一直是我的喜愛餐廳之中,因為香港不是有很多的西班牙餐廳,又不是很多都煮得很好或是環境舒適。而Espuma卻都做到。木箱牛扒。選了要5成熟的牛扒。一開箱的時候,很香濃的煙味就攻了出來。牛扒煮的剛剛好,非常嫩滑之餘還帶有肉汁。跟平時吃到的煎牛扒不同,沒有了表皮的白脆,卻多了一份煙味道。有點點失望的Parma ham薯波。無可否認的是薯波外脆內軟,又香甜,十分的惹味。但是巴馬火腿並沒有釀入去,只是在面頭放上一塊小小的做代表,味道並不突出。
2016-06-12 1018 浏览
很喜歡high tea的我~星期日和好朋友一起來到上環的Espuma享受我地ge下午環境都好靚架~好舒服!!叫左佢餐牌上的tea set~~~前菜有個scone, 頗鬆動的!! 我個人較喜歡配草莓醬~~這個tea set 也上得很快~ 甜點和鹹點比例差不多~而且還有三文魚同蝦~~不錯呢!加多$15 有得點其他飲品~~~~我點了咖啡瑪奇朵~~味道有點奶~又帶點清淡~讓我詳細講下有d咩野食啦~~haaha鹹點方面有野菌酥盒、煙三文魚多士、雞尾酒蝦沙律及鮮果蛋沙律。甜點則有紫薯泡芙和仙人忌廉掌撻,還有綠茶布丁、君度忌廉紅莓朱古力脆餅、果仁金寶咖啡蛋糕、歌劇院蛋糕及提子鬆餅。我最愛的是綠茶布丁~因為好香又好滑!!!在這裡慢慢歎著美食~一路和朋友傾訴心事~真是一件幸福的事!!
環境都好靚架~好舒服!!

叫左佢餐牌上的tea set~~~
前菜有個scone, 頗鬆動的!! 我個人較喜歡配草莓醬
~~
這個tea set 也上得很快~
甜點和鹹點比例差不多~而且還有三文魚同蝦~~不錯呢!

加多$15 有得點其他飲品~~~~我點了咖啡瑪奇朵~~
味道有點奶~又帶點清淡~
讓我詳細講下有d咩野食啦~~haaha

我最愛的是綠茶布丁~因為好香又好滑!!!
2016-06-11 4339 浏览
感謝地鐵之發明另一個懶透廚娘在假日都可以四圍去且方便, 端午公假沒兒沒女兩袖清風撥個what apps竟然得多年老友捨得棄下老豆跟我歎茶,「朋友。我檔你一世朋友」。。。中環給我感覺假日是「姐姐天下」,不過今個假日卻見港人數數、和平日繁忙下午也別無多樣,換上的只可能是輕鬆便服,沿地鐵「畢打街」出口、原為貼近目的地,好一個5分鐘的腳骨力,一個少少斜路仔便到對餐廳其餘分店早已拜訪,中環這一舖還是第一次、裝潢跟分店同一風格撞色配搭,大玩創味,被分派到大窗旁感覺頓然加多二錢開心、食物選擇早已為交友網內洗腦之afternoon tea。。。兩時入席等候大約十五分鐘精緻「e層架」直入廣告架終於上場,afternoon歷史源遠流長不作拋書包,到了這一代真係大大變化、當然萬變也離不開食物先來是兩件高高厚厚傳統英式鬆餅,體積雖厚但個子不大、「的的色色」沒有撐飽你個胃本事,內裏餡有葡萄乾,牛油香入口滿注、個人就喜歡塗上果醬貪多一份甜美置頂之君度忌廉朱古力餅完完全全俘虜了我的眼晴、吃在口中紅桑子鮮甜味美,不過朱古力餅可能放涼了、濕度除着生果及小忌廉而上升,稔了猶如薄底Brownie般,這點廚師可要留意哦!引入
一個少少斜路仔便到

兩時入席等候大約十五分鐘精緻「e層架」直入廣告架終於上場,
英式鬆餅
置頂之君度忌廉朱古力餅完完全全俘虜了我的眼晴、
稔了猶如薄底Brownie般,這點廚師可要留意哦!
君度忌廉朱古力餅
引入大熱紫薯為題,注入在長長泡芙身上、濃濃紫薯香氣飄飄送進嘴巴,
一人一件不用爭喜愛原至心底之紫薯控,食物文化之中西交流
紫薯泡芙
仙人掌忌廉撻何解會解讀唯仙人掌?打做成之內餡又會否是蘆薈版之變奏?
摸不著頭腦下侍應也模模糊糊之解識, 嬌艷粒紅下味味酸酸甜甜、曲奇皮下意外的很脆身,
沒有先前紅苺朱古力餅般浸稔,感覺趣味性與真實味道同樣取得人心
仙人掌忌廉撻
食物架上由低食起,還是從高而下、懶理傳統定律,兩位女士打亂了所謂規則、
只要開心一切從心出發 ,三文魚脆多士烘得脆口多士加上煙三文,貼心加片檸檬、不論是視覺,
還是真正味覺需要廚師也細心做到,點點檸檬汁細細提味
三文魚脆多士
雞尾酒蝦沙律大而爽身,附上身旁帶點香草味道、
酸酸味道來自杯中蕃茄醬,醒胃喚醒味蕾
雞尾酒蝦沙律
野菌酥盒一個小小千層酥上放上數款不同雜菌片,面層用上點點芝士而製焗、
入口勁為鬆化,酥皮薄度脆度都合符廚娘心意
野菌酥盒
用上可愛迷你杯子盛載鮮果蛋沙律,將碎蛋混同上白汁沙律面層再而放生果、
兩者味道鮮明特出,但整體來說就感覺平平、較為大路
鮮果蛋沙律
有得紫薯哪又會沒有抹茶之道理? 迷你小鍋身上之綠茶布丁,
綠茶味道恰好不會過濃而變甘苦,糖份上比例也沒有被掩飾得無影無縱、
感覺不俗
綠茶布丁
愛拍照愛分享絕對是現今社交網上禮儀,我和靚太又怎會不懂?
看來這個飲食文化還會繼續流行
靚太要的蜜桃柚子茉莉茶,三者中兩款、只見柚子在濃濃蜜桃味包圍下,
疑同於零, 茉莉茶香也不令人失望
蜜桃柚子茉莉茶
順喉甜美的焦糖latte,永遠都是咁得人歡心、奶泡打得細膩幼滑,
輕呷一口少少焦糖香灌注入喉唔多甜、品性溫文, 一口接一口很快給我喝光
焦糖latte
Afternoon tea早已不再是上流人士闊太白領的下午茶身份像徵,
全程二百多元的一個下午 ,進軍中環歎著小件茶餅、小小阿太也可做到,
水準也不為錯,論價錢、論地點,論食物三者也通合格。
2016-06-09
下午茶
物以類聚,人以群分,愛吃的我身邊朋友都多是吃貨。但同是愛吃,有些朋友會較保守,有些則勇於嘗試,就好像最近有朋友跟我說,她只對「好吃的,或即使味道普通,但賣相吸引的」的食店有興趣,好不好吃只有親身試過才知,這個我可不能保証,但最近卻發現Espuma推出了一個二人Tea Set,吸睛度高外,價錢也划算,吃個飽每人才百多元,用來呃Like都抵。******************************Espuma有多間分店,今次我們選擇了中環店,從中環港鐵站一出沿雲咸街向半山方向行四分鐘就到,非常好找。餐廳空間感十足,座位舒適而不覺擠擁,帶工廈粗獷風的天花和帶家庭感覺的仿磚地版形成強烈的對比,落地玻璃把午後陽光照進整間餐廳,感覺悠閒慵懶。 凍朱古力咖啡(+$15)二人Tea set只包即磨咖啡或精選紅茶,但如果加$15就可把咖啡茶升級至特色飲品。這朱古力咖啡層次分明,先拌勻再喝,底層的朱古力醬味道頗濃郁,咖啡香而不苦,最適合怕咖啡苦味的我。 伯爵茶瑪奇朵(+$15)瑪奇朵這名字就聽得多,但我跟朋友還是第一次試,所以就問問侍者到底是甚麼來的,原來瑪奇朵是指飲料表層的奶泡,所以這伯爵

凍朱古力咖啡(+$15)

凍朱古力咖啡
伯爵茶瑪奇朵(+$15)
瑪奇朵這名字就聽得多,但我跟朋友還是第一次試,所以就問問侍者到底是甚麼來的,原來瑪奇朵是指飲料表層的奶泡,所以這伯爵茶瑪奇朵就是在伯爵茶上加上少量奶泡,入口有淡淡伯爵茶味,奶味較重,起初味道偏甜,但之後當冰塊融掉,飲料就變得較易入口。
伯爵茶瑪奇朵
堤子鬆餅配奶油忌廉及果醬
鬆餅牛油香味不重,但吃來都頗為鬆軟,可蘸上忌廉或它多啤梨醬佐食,不過個人就偏好空口吃多一點。
堤子鬆餅配奶油忌廉及果醬
三層的Tea set其實是由一個「e」組成,取其店名的頭一個字母。層架上放有18件糕點,賣相吸引。
三文魚脆多士

先由鹹點開始,三文魚頗為肥美厚切,入口帶點鹹香,多士入口香脆,味道不錯。
雞尾酒蝦沙律

蝦沙律不大嚐到雞尾酒味,但見蝦身上有少量香草,蘸上杯底的茄汁佐食味道也不賴。
野菌酥盒

野菌酥盒就是以酥皮為外皮,入面釀有野菌,酥皮入口鬆化而不會過於油膩,但略嫌野菌香味不足,味道較為清淡,味道一般。
鮮果蛋沙律

蛋沙律上加上芒果粒,不單令素色的蛋沙律顏色更鮮艷,亦令味道更豐富。
綠茶布丁

布丁呈淡綠色,以一個蛋殼形的器皿盛載,頗為別緻。入口滑溜,有淡淡綠茶味,以我一個不大愛綠茶的人來說是可以的,但對於綠茶控可能就會覺得到喉不到肺。
仙人掌忌廉撻

單從賣相真的很難令人聯想到仙人掌,因為忌廉撻面層堆滿不同顏色的棉花糖。
仙人掌忌廉撻
據知此撻的而且確有用上仙人掌食材,不知是否就是底層黃色的東西,入口只感到甜甜的。
紫薯泡芙

泡芙面層鋪上杏仁片和朱古力醬,從側面已經看到紫色的紫薯蓉,吸睛度高。
紫薯泡芙
泡芙入口鬆軟,紫薯份量都頗多,但紫薯味不算非常突出,勝在甜度適中。
果仁金寶咖啡蛋糕

蛋糕上插著一枝旗仔,原來因為此蛋糕用上了巴塞隆拿擁有60 年歷史的頂尖咖啡品牌-Cafés Novell的即磨咖啡粉製成。蛋糕入口有淡淡咖啡香味,軟綿的蛋糕中間夾雜了富咬口的果仁,味道不錯。
君度忌廉紅莓朱古力脆餅
不知是否脆餅太遲吃,當拿起脆餅時,餅身已有碎裂情況。脆餅入口有很濃郁的朱古力味,一淡入口,甜各力甜味混和著紅莓的酸味,一甜一酸,互相非常配合。
歌劇院蛋糕

蛋糕面層有厚厚的朱古力醬,下面的海綿蛋糕亦層次分明。面層的朱古力醬味道濃郁,但下面的海綿蛋糕則略嫌較為乾身,可能由於食店預先製作,放置時間過久。
歌劇院蛋糕
總結,Tea set味道雖然說不上突出,但味道也可接受,重點是環境雅緻舒適,人均消費百多元已經可以消磨一個下午,而且吃罷整個Tea set其實也挺飽肚的。

附上餐牌已供參考:
2016-06-04
凍朱古力咖啡
歌劇院蛋糕
認識Espuma這間餐廳的時候應該係佢首間餐廳剛開業的時候,與兩位友人去潮聖,個時餐廳的飲品和甜品很多款都有驚喜,賣相靚又有味道,每款都想試!最重要係個時係不限用餐時間,話想讓客人可以舒舒服服的品嚐餐點。事隔兩年,餐廳一路推出很多賣相超美又夢幻的甜品,我自己都有幫襯過一、兩次,目標主要都係甜品。但餐廳的用餐時間一直都限時在1.5小時(兩個鐘都還好),真係食得好趕好趕,如果約朋友傾下偈食個飯都好難食得盡興,除非剩係上黎食個甜品吧。.不過因為太想食甜品了,所以就與他去了中環分店食個快速晚餐。中環店的環境頗大,靠窗邊的位置望住街景感覺寫意,而且整間餐廳都裝潢和擺檯都滿有情調,情侶約會很適合,頗喜歡的!(不過到後期就慘了,後面坐了一檯十幾人的ABC,瘋狂的大笑說話嘈不停,真係未試過食西餐嘈到咁,都係食完快快走。).招牌水果茶 (熱)$42這裡的水果茶也是相當不錯,裡頭有不同的果肉,入口陣陣果香清幽不過甜,味道很醒胃,好適合夏天飲。.香烤牛柳粒配黑醋汁 $115  之前在網上有見過這道牛柳粒賣相美觀又別緻,同餐牌上的製成品係一樣的,喜歡食牛的小妹又點了一個。不過實物黎到的時候真係大失所望,完全都

招牌水果茶 (熱)

招牌水果茶 (熱)$42
香烤牛柳粒配黑醋汁
香烤牛柳粒配黑醋汁
香烤牛柳粒配黑醋汁 $115

之前在網上有見過這道牛柳粒賣相美觀又別緻,同餐牌上的製成品係一樣的,喜歡食牛的小妹又點了一個。不過實物黎到的時候真係大失所望,完全都唔係個回事,份量好似變左迷你版咁,牛柳粒厚切大細不一,賣相完全唔靚,隻碟仲要咁大都幾肉酸。

由於牛柳烤到接近全熟,完全無咬落肉質鬆化有肉汁的感覺,剩係知好韌,唔好食,好失望啊!
鵝肝松露醬意大利麵
鵝肝松露醬意大利麵 $128
意粉的掛汁力不錯,食落有明顯惹味的松露香,配埋兩片煎至外脆內嫩的鵝肝,好滿足!
煙燻烤安格斯肉眼牛扒 $328
叫左五成熟,上檯時用上一個木箱子載著,新穎又有趣!又係相機食先的時間!掀開蓋後煙燻四起,都黎唔切影相,店員就將牛扒整盤拎出來。
牛扒很易切開,外皮烤得剛剛好,不會乾柴,帶有微微煙燻味,肉質咬落鬆化有肉汁,亦有著惹味的牛脂香,還配有一系列烤過的蔬菜都好好食!整體黎講真係唔錯,有樣有味道。
綠茶 x 紅桑子鬆餅
綠茶 x 紅桑子鬆餅 $78
四層交疊的鬆餅,賣相幾靚,影相一流!不過兩塊鬆餅其實都無咩味道,件鬆餅厚身又有點乾,靠碟底的蜜糖濕潤返食一塊都好飽滯.....失望。
西班牙油條
西班牙油條 $58
呢度既西班牙油條幾好食,咬落外層脆脆地,無我至怕既油溢味。除左幾條正常版外,仲有幾條已沾上不同朱古力的款式,賣相可愛。另配迷你棉花糖、麥片脆脆、朱古力醬同朱古力針,讓客人自行添加自己喜愛的。
招牌水果茶 (熱)
2016-06-09 1262 浏览
生日有新曆和舊曆之分真是好, 多一個藉口給予自己吃好一點的理由。在眾多餐廳之中, 選擇了曾到訪的中環Espuma, 作為慶祝老公的舊曆生日。氣氛, 景觀和食物質素都是再來的理據。星期五晚上食店依舊門庭若市, 幸好預訂了窗口位置, 望著中環半山的夜景, 享受二人世界。蜜桃柚子茉莉花茶 $38之前嚐過"草莓烏龍茶"和"招牌水果茶", 今趟則選擇"蜜桃柚子茉莉花茶"。微甜幽香的柚子味, 加入清新茉莉花茶味, 用蠟燭保溫著, 暖暖的好舒服順喉。Freshly green mojito $58夏日炎炎, 氣溫高到不能接受時, 來一杯Mojito確是透心涼。強烈薄荷味道, 一口吸入已深深體會, 令頭腦為之精神一振, 附帶rum酒和青檸, 清新味蕾之餘, 輕微的醉意, 令接下來的用餐時間更開懷。香蔥煙肉焗薯皮 $68薯皮焗得好香口脆身, 內裡糯口而富有薯味, 加上煙肉, 洋蔥, 蔥花和mozzarella cheese, 更能帶出香口美味。海鮮三重奏 $198西班牙是沿海國家, 其菜式多以海鮮為主題, 所以前菜就選了這碟海鮮三重奏。由軟殼蟹, 三文魚和海蝦三款海鮮組成的前菜, 還配有黑醋和青, 紅咖

蜜桃柚子茉莉花茶 $38

蜜桃柚子茉莉花茶

Freshly green mojito $58

Freshly green mojito

香蔥煙肉焗薯皮 $68

海鮮三重奏 $198

西班牙是沿海國家, 其菜式多以海鮮為主題, 所以前菜就選了這碟海鮮三重奏。由軟殼蟹, 三文魚和海蝦三款海鮮組成的前菜, 還配有黑醋和青, 紅咖哩醬汁。
海鮮三重奏
三文魚煎得香口又不過火, 外脆內嫩, 魚油香味沾上黑醋, 更能發揮所至。
海鮮三重奏
軟殼蟹炸得酥香, 沾上微辣的青咖喱最適合不過, 醬汁中以青咖喱最惹味。
海鮮三重奏
海蝦大隻而彈牙, 沾上紅咖哩更滋味滿足。

煙燻烤安格斯肉眼牛扒 $328

未幾, 店員送上木盒, 一打開盒蓋, 內裡的白煙燻出, 隨即散發芳香的迷迭香味。 盒內放了一大束迷迭香, 透過煙燻作用, 令安格斯肉眼更入味。
煙燻烤安格斯肉眼牛扒
前戲不錯, 到試真身。 牛扒點上medium rare熟, 對我們來說是剛好的熟度, 牛味香濃, 更留有迷迭香的餘韻, 肉質嫩滑腍軟又多汁, 加上由香蒜牛油做的醬汁, 令牛扒更惹味。
煙燻烤安格斯肉眼牛扒
伴碟的粗薯條頗香薯味, 糯口比脆身的更能配合牛扒。

雜果拿破崙 $98

沒有帶上蛋糕, 亦沒點上麻糬窩夫, 反而來一客雜果拿破崙。拿破崙鋪滿鮮雜果於表面, 還附有金箔作裝飾, 倍加矜貴感。
雜果拿破崙
落刀一刻已聽到咔嚓的聲效, 非常脆脆, custard餡漿甜度拿捏得適中, 而且打得很幼滑, 清香味道把鮮果的微酸中和了, 不錯!
雜果拿破崙
吃著西班牙菜, 遺憾我倆的版圖還未涉足西班牙, 趁明年今日到訪Gaudi之前, 好好享受這頓西班牙美食!

2016-05-20
庆祝纪念
生日
蜜桃柚子茉莉花茶
Freshly green mojito
2016-06-08 770 浏览
How I love this tiny munchies!!!! These deep-fried mashed potato balls with Spanish Iberico ham was very delicious. With the moist and milky mashed potato and the flavorful ham, they make a really impressive tapa! This proportion is perfect to share among friends!