2022-01-16 540 浏览
🔻𝑾𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓 𝒍𝒖𝒏𝒄𝒉 𝒎𝒆𝒏𝒖 $𝟔𝟓𝟖餐前麵包和小食🔸𝐵𝑒𝑒𝑓 𝑡𝑎𝑟𝑡𝑎𝑟𝑒 法國生牛肉他他🐮混合兩款牛肉,都幾滑,加左啲醋,味道都唔錯。🔸𝑃𝑎𝑟𝑖𝑠 𝑀𝑢𝑠ℎ𝑟𝑜𝑜𝑚 𝑆𝑜𝑢𝑝 巴黎白蘑菇湯🍄呢個都係好濃郁嘅蘑菇湯,綠色係菠菜麵團,仲有幾片白蘑菇同菠菜,但我覺得唔夠Signature Menu嗰個creamy,唔知係咪有啲分別呢,呢個飲完after taste有少少澀味。🔸𝐽𝑜ℎ𝑛 𝐷𝑜𝑟𝑦 魴魚🐟呢款魚肉質都比較實啲,個人覺得配菜醬汁唔係好夾,所以整體比較普通🙈🔸𝑆𝑜𝑢𝑓𝑓𝑙é 梳乎厘 味道視乎當日口味,我呢個係開心果味,不過開心果味唔突出🙈有啲失望🙈𝑃𝑒𝑡𝑖𝑡𝑠 𝑓𝑜𝑢𝑟𝑠 法式美點𝐶𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 𝑜𝑟 𝑡𝑒𝑎 咖啡或茶 📍#ÉPURE (#尖沙咀美食)尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心4樓403號舖
🔻𝑾𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓 𝒍𝒖𝒏𝒄𝒉 𝒎𝒆𝒏𝒖 $𝟔𝟓𝟖
餐前麵包和小食

🔸𝐵𝑒𝑒𝑓 𝑡𝑎𝑟𝑡𝑎𝑟𝑒 法國生牛肉他他🐮
混合兩款牛肉,都幾滑,加左啲醋,味道都唔錯。

🔸𝑃𝑎𝑟𝑖𝑠 𝑀𝑢𝑠ℎ𝑟𝑜𝑜𝑚 𝑆𝑜𝑢𝑝 巴黎白蘑菇湯🍄

🔸𝐽𝑜ℎ𝑛 𝐷𝑜𝑟𝑦 魴魚🐟

🔸𝑆𝑜𝑢𝑓𝑓𝑙é 梳乎厘

𝑃𝑒𝑡𝑖𝑡𝑠 𝑓𝑜𝑢𝑟𝑠 法式美點

𝐶𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 𝑜𝑟 𝑡𝑒𝑎 咖啡或茶

📍#ÉPURE (#尖沙咀美食)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心4樓403號舖
朋友有海港城coupon,一於揀間好啲既餐廳試下啦😛揀左一個Signature Menu一個Lunch Menu試多幾樣野😌呢間由2017年開始拎米芝連一星,不過總括黎講食物唔太出眾,無咩驚喜,如果要揀返差唔多價位既Fine dining會有更好選擇🤔🥖餐前麵包係芝士牛角酥同法包,牛角酥超香脆、牛油味芝士味好香,配自家製牛油混合左啲黑椒同煙肉,都幾好食!🧀🔻𝑺𝒊𝒈𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒆 𝑴𝒆𝒏𝒖 $𝟏𝟎𝟖𝟖🔸𝐶𝑎𝑣𝑖𝑎𝑟魚子醬魚子醬底下面有乳酪同青瓜味啫喱,幾清新但係唔算好特別。🔸𝐶é𝑣𝑒𝑛𝑛𝑒𝑠 𝑜𝑛𝑖𝑜𝑛, 𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑡𝑟𝑢𝑓𝑓𝑙𝑒法國超甜洋蔥·黑松露🧅來自法國南部有認證的洋蔥真係好甜,加咗芝士煎得好香,每一層都夾雜着黑松露,好考廚師功夫,不過洋蔥嘅甜味蓋過黑松露,黑松露味都係唔突出🙈洋蔥仲配一個蘑菇湯,用杯裝位我本身仲以為係用嚟伴洋蔥嘅醬汁要倒埋落去,原來係就咁飲。係超濃郁嘅,暫時係我人生飲過最好飲嘅蘑菇湯😍🔸𝐷𝑢𝑐𝑘 𝐹𝑜𝑖𝑒 𝑔𝑟𝑎𝑠鴨肝🦆鴨肝配鰻魚,鴨肝口感好綿滑不過始終唔夠鵝肝香,個人覺得嘛嘛。🔸𝐿𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 龍蝦🦞龍蝦新鮮,底下有濃郁嘅龍蝦汁,不過唔算好特別。🔸𝑊𝑎𝑔𝑦𝑢 𝑅

🔻𝑺𝒊𝒈𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒆 𝑴𝒆𝒏𝒖 $𝟏𝟎𝟖𝟖
🔸𝐶𝑎𝑣𝑖𝑎𝑟魚子醬
魚子醬底下面有乳酪同青瓜味啫喱,幾清新但係唔算好特別。

🔸𝐷𝑢𝑐𝑘 𝐹𝑜𝑖𝑒 𝑔𝑟𝑎𝑠鴨肝🦆

🔸𝐿𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 龍蝦🦞
龍蝦新鮮,底下有濃郁嘅龍蝦汁,不過唔算好特別。

🔸𝑊𝑎𝑔𝑦𝑢 𝑅𝑖𝑏𝑒𝑦𝑒和牛肉眼🐮
和牛肉眼本身叫medium,上枱似係medium rare🙈不過都算淋,肉味濃😋

🔸𝐴𝑟𝑡𝑖𝑠𝑎𝑛 𝑐ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 精選法國牧場芝士 🧀

以呢個價錢以及米芝蓮一星來講食物質素就真係唔算好好了,食過有更好的選擇🙈
2022-01-16 352 浏览
The occasion that brought me to visit ÉPURE was to spend my dining coupons at Harbour City 😆 so even after I’ve used -$500 coupons, this meal was still $518 each for lunch. A fair price for my first French fine dining experience! Presenting the pictures in reverse order of the meal - because it’s kinda the order of my favourites too 😅 their soufflé is a must order - super soft inside and crunchy on the outside! It was paired with hazelnut ice cream which felt like you were having Nutella with it.

Another favourite of mine was actually their mushroom soup and their black pepper croissant! Would not have thought to order mushroom soup as one of the two starters as other options of scallop / chicken ravioli sounded more attractive - but if they added such a simple dish to the options, i thought it must be special? It definitely did not disappoint and was even better than their chicken ravioli. Had a caramel aftertaste to the soup which was so perfect paired with their bread.

Their main course of French steak was also very tender cooked at medium rare. I just wished French fine dining wasn’t so “fine” so that I could have more 🤪

Overall, a good dining experience, but really only came because it was slightly discounted. Otherwise, it is very expensive for food that doesn’t particularly WOW you.
Souffle
Mushroom  soup
2022-01-07 547 浏览
Epure各方面都超出我嘅預期,有聽過人話佢服務唔好,又有聽過話食物麻麻哋。不過我覺得各方面都好好,對得住米芝蓮一星嘅水平.♦ Caviar ˚第一個course唔算好impressive, 青瓜啫喱加yogurt同caviar。只算一道普通開胃菜,不過無諗過之後既菜式愈來愈出色姐😝.♦ Onion with black truffle ˚ 呢個洋蔥係signature!!入口超甜,洋蔥每一層都係新鮮黑松露,好有心機之餘仲將洋蔥帶左去另一個層次😍.♦ Mushroom Soup ˚ 都係signature之一既湯,比起一般蘑菇湯更濃,就好似espresso咁。飲落仲有少少焦糖味😋高質.♦ Lobster ˚ 龍蝦無咩特別,但用左慢煮既方法所以超級滑。上面仲有lobster bisque 既泡泡,龍蝦味仲重左。.♦ Wagyu Ribeye ˚ 和牛唔係入口即溶個重,瘦瘦地我都幾鍾意,食落中規中矩。♦ Soufflé ˚ Order之前尊登問佢甜品可唔可以轉Soufflé,因為聽講佢既Soufflé係全香港最好食既(?)😂 Soufflé入口超級soft!!雖然唔知係咪真係全香港最好食,

♦ Caviar ˚

♦ Onion with black truffle ˚

♦ Mushroom Soup ˚

♦ Lobster ˚

♦ Wagyu Ribeye ˚
和牛唔係入口即溶個重,瘦瘦地我都幾鍾意,食落中規中矩。

♦ Soufflé ˚
Order之前尊登問佢甜品可唔可以轉Soufflé,因為聽講佢既Soufflé係全香港最好食既(?)😂 Soufflé入口超級soft!!雖然唔知係咪真係全香港最好食,但都係我暫時食過最好食既😝
2022-01-03 478 浏览
海港城米芝蓮一星法國菜和朋友吃午餐整體來說味道不錯環境坐得幾舒服😌最喜歡芝士餐包芝士再加上少少胡椒味感覺好新鮮,麵包好鬆脆,好有新鮮感不過份量少左啲白蘑菇濃湯好香,每一啖都有蘑菇味牛肉他他都好好味一啲都唔腥😋冇根龍蝦也做得很出色龍蝦湯好鮮甜配上龍蝦肉,中間係蘿蔔蓉味道好夾五成熟牛扒生咗少少🤏有海港城coupon 最多可以扣五張$100,便宜咗$500,$2000扣coupon兩個人埋單$1500左右
海港城米芝蓮一星法國菜
和朋友吃午餐
整體來說味道不錯
環境坐得幾舒服😌

最喜歡芝士餐包
芝士再加上少少胡椒味
感覺好新鮮,麵包好鬆脆,好有新鮮感
不過份量少左啲

白蘑菇濃湯好香,每一啖都有蘑菇味

牛肉他他都好好味
一啲都唔腥😋冇根

龍蝦也做得很出色
龍蝦湯好鮮甜配上龍蝦肉,中間係蘿蔔蓉
味道好夾

五成熟牛扒生咗少少🤏

有海港城coupon 最多可以扣五張$100,
便宜咗$500,$2000扣coupon
兩個人埋單$1500左右

2021-12-28 752 浏览
慶祝生日+有海港城coupon所以就來試一試有星的法國餐廳非常暖又好味的麵包,係fine dining餐廳必需做好的元素送上的三文魚撻,平平無奇柚子foam+jelly+tuna開胃亦幾特別濃湯帶子,帶子非常大隻好味,但中間嚴重唔熟(知道係要生生地,但真係唔熟得好嚴重)牛內他他,好味toothfish+各式青豆汁,幾特別青新,但個汁好食過個魚牛肉本身味道好,但個紅酒汁就似似有少少燶,影響整體味道而個千層薯仔小批就好食嘅疏乎厘同送上的小朱古力,味道濃厚,非常好味全個set最好食嘅係甜品,呢個紅桑子+朱古力嘅搭配冇得輸整體用餐感覺ok嘅,服務都好好但以個價錢睇,就唔覺得好值加上埋單時,先知餐廳原來由A類轉左做B類就算係B類,唔同嘅有效日期又唔可以一齊用複雜到最終只用到1張所以總結黎講唔會有下次,因為真係唔特別
慶祝生日+有海港城coupon
所以就來試一試有星的法國餐廳
送上的三文魚撻,平平無奇
柚子foam+jelly+tuna
開胃亦幾特別

牛內他他,好味
牛肉本身味道好,但個紅酒汁就似似有少少燶,影響整體味道
而個千層薯仔小批就好食嘅
疏乎厘同送上的小朱古力,味道濃厚,非常好味
全個set最好食嘅係甜品,呢個紅桑子+朱古力嘅搭配冇得輸

整體用餐感覺ok嘅,服務都好好
但以個價錢睇,就唔覺得好值
加上埋單時,先知餐廳原來由A類轉左做B類
就算係B類,唔同嘅有效日期又唔可以一齊用
複雜到最終只用到1張
所以總結黎講唔會有下次,因為真係唔特別
2021-11-13
午餐
生日
優惠券
小編今日來到尖沙咀一間法國餐廳「Épure」摘星✨餐廳由2017年開始榮獲米芝連一星🌟 餐廳環境高貴典雅,以法國皇帝路易十六的狩獵行宮為裝修設計,而且嚴選的食材來自法國,小編們兩人品嚐了「10道菜招牌餐單Signature Tasting Menu」🥰第一道前菜「Veal Tartare 小牛肉他他」🐮 生牛肉加入左洋葱、紅菜頭和他他醬汁,牛肉軟嫩而配料爽脆,加上脆餅口感豐富。第二道前菜「King mackerel 大王馬鮫魚」🐟 馬鮫魚其實是鯖魚,輕煎過的鯖魚味道不腥,配上椰菜花薄片和底下是椰菜花蓉。餐前麵包有baguette同cheese croissant,散發出香濃芝士味道,配合餐廳自家檸檬牛油🍋🧈法包外脆內軟,而芝士牛角包外層酥皮,每口都充滿濃濃芝士香,可以要求侍應encore😍第三道前菜「Smoked salmon roe 煙燻三文魚籽」舖滿晶瑩剔透亮,呈橙黃色的三文魚籽,慢慢品嚐又鮮甜和海水味道,帶強烈煙燻香味,底下是希臘乳酪及醋啫喱,配上烘焗黑麥麵包,味道不錯😄第四道菜「Paris mushroom soup 巴黎蘑菇湯」是Épure的招牌菜之一,選用新鮮法國蘑菇煮成湯

第四道菜「Paris mushroom soup 巴黎蘑菇湯」是Épure的招牌菜之一,選用新鮮法國蘑菇煮成湯汁,底下是薄片菠菜和白蘑菇及Gnocchi菠菜馬鈴薯芝士麵團🧀外貌和口感極似芋圓,將蘑菇打成完全綿滑的狀態,上碟時熱騰騰味道極香濃,絕對是蘑菇湯界的佼佼者🧡

第五道菜「Cévennes onion, black truffle 法國超甜洋蔥,黑松露」是招牌菜,選用產自法國南部加爾省塞文山脈(Les Cévennes)南部的甜洋蔥,其產區的洋蔥在 2003 年獲得歐洲地區嚴格認證✨ 獨特之處洋蔥每一層都夾著黑松露片,做到一層黑一層白的外觀,先煮後焗,烹煮後的洋蔥光亮柔潤味道香甜🧅 再散發出芳香的黑松露味,底下是極濃的洋蔥purée,配上黑松露洋蔥汁和燕麥薄脆😍口感更豐富,絕對係精緻手工法國菜🥰

第六道菜「Foie gras鴨肝」是鴨肝配上鰻魚,底下是蒜蓉purée同紅酒汁🍷,味道較重而且強烈,鰻魚經過煙燻,無骨而且口感爽口彈牙,味道相當香濃😊 加上鴨肝的口感綿密,入口即化,香氣幽微細緻,餘韻繞腔長久,兩者配搭得宜🧡

第七道菜是「Langoustine 海螯蝦」原整的蟄蝦肉質鮮甜極,口感結實,配上龍蝦泡沫和龍蝦膏製成的醬汁🦞 加上醋漬的小蘆筍,食用時加上紅蘿蔔蓉🥕 整道菜更多鮮甜元素☺️ 侍應另外誠意推薦加上時令即刨白松露,價錢為$188/克,兩薄片白松露大約為1-2克,侍應更透露白松露稀少,來貨價都要$100/克,對白松露感興趣的吃貨們可以一試😁

第八道菜是「Roasted lamb chop 燒羊架」席前料理由侍應在餐桌前準備,先把五成熟的兩人份羊架切成兩份😍 分到碟上,然後細心地把份量較小的比女士,份量較大的分到給男士☺️ 燒羊架肉質軟嫩,沒有滲出多餘血水,味道沒有羊羶味,加上黑松露醬汁,配菜有香煎白蘿蔔以薄脆增加口感,另外有蘋果蓉解除肉膩感🍏

第九道菜是「Artisan Cheese 精選法國牧場芝士」擺盤是很心思,可搭配甜麵包脆片享用,由12點鐘方向順時針吃起🧀 包括有二十四月芝士、goat cheese羊脂芝士、菇菌芝士、Reblochon芝士及藍芝士🇫🇷 藍芝士配上蜜糖磚塊食用,濃烈的藍芝士變得容易入口,兩者味道更和諧😍亦可以加上香印提子配搭🍇

第十道菜是甜品「Raspberry & chocolate 紅桑子及朱古力」賣相特別地以有兩塊紅桑莓糖紙,像一間小茅屋一樣的甜品🛖 掀起入口即化的糖紙,裡面是紅桑莓雪芭、紅桑莓、朱古力慕絲🍫 整體味道相當平衡,不會太甜或太酸,味道不錯😍

最後的Petits Four有朱古力馬卡龍、果仁松露朱古力及柚子crème brûlée🥚 餐廳亦為小編準備紀念日小蛋糕🍰 四方形的「歌劇院蛋糕」是亦是餐廳母集團 DALLOYAU的招牌,以特濃咖啡浸泡的杏仁餅底作為底層,塗上咖啡慕絲,夾著多層杏仁海綿蛋糕和香濃朱古力醬,舖面的一片金箔朱古力片🍫高雅矜貴的甜品,配上熱咖啡及茶作結,充滿的幸福感🥰

🍽 :10道菜 Signature Tasting Menu
👅好味指數:8.0/10
💰消費:HK$1,888+1/位
📍 地址:ÉPURE (尖沙咀)
1K
2021-12-18 5537 浏览
今次去咗呢間連續五年獲米之蓮一星嘅<<ÉPURE>> Fine Dining,環境氣氛唔錯,食物質素就唔係每道菜都有水準,服務一般般,Tasting Menu無乜驚喜,基本上響Openrice都見過。未上餐之前,先點兩杯無酒精飲品⚜️Signature Tasting Menu $1888⚜️- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -🍴Mini baguette & cheese croissant⭐️⭐️⭐️⭐️芝士牛角包超好味,夠香夠鬆化,法國長麵包比較脆口,跟幼滑牛油非常夾🍴小牛肉他他撻⭐️⭐️賣相靚,撻夠薄脆,可惜牛肉無乜味兼有筋🍴大王馬鮫魚⭐️⭐️⭐️⭐️馬鮫魚非常鮮嫩入口即化,蘸上白醬汁令魚味提升🍴煙燻三文魚籽⭐️⭐️⭐️⭐️煙燻過嘅三文魚籽無咁腥,配上青瓜乳酪一齊食好清新好特別,而長方型嘅黑毛豬脆條就好一般🍴巴黎白蘑菇湯⭐️⭐️⭐️蘑菇湯味道非常濃郁,簡直係齒頰留香,不過飲到尾尾有啲苦澀味🍴法國甜洋蔥·黑松露⭐️⭐️⭐️洋蔥超香甜,可惜我食唔到有松露味,幸好蘸嘅醬汁係好味嘅,而裝飾嘅芝士脆片亦好好味🍴鴨肝⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鴨肝同鰻魚都入口即化,

未上餐之前,先點兩杯無酒精飲品

🍴小牛肉他他撻⭐️⭐️
賣相靚,撻夠薄脆,可惜牛肉無乜味兼有筋

🍴大王馬鮫魚⭐️⭐️⭐️⭐️
馬鮫魚非常鮮嫩入口即化,蘸上白醬汁令魚味提升

🍴煙燻三文魚籽⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴巴黎白蘑菇湯⭐️⭐️⭐️
蘑菇湯味道非常濃郁,簡直係齒頰留香,不過飲到尾尾有啲苦澀味

🍴法國甜洋蔥·黑松露⭐️⭐️⭐️

🍴鴨肝⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
鴨肝同鰻魚都入口即化,好食到難以形容,必食推介

🍴海螯蝦⭐️⭐️⭐️⭐️
海螯蝦蝦味濃又爽口彈牙,可以媲美之前食過嘅西班牙紅蝦,同甘筍汁好夾

🍴日本A4和牛柳⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
A4牛柳肉質軟腍,而薯仔批有層層口感,兩者都超好味

🍴精選法國牧場芝士(另加每人3g Rova 魚子醬 @$38/g)⭐️⭐️⭐️
碟太大賣相唔靚,芝士普普通通,配魚子醬好似唔係好夾

🍴紅桑子·朱古力⭐️⭐️⭐️
作為一個甜品,呢個賣相真係唔太討好,而味道還可以,底層嘅朱古力幸好中和酸嘅紅桑子
🍴法式美點⭐️⭐️⭐️⭐️
三件甜品都好食,而最特別係中間嗰件合桃馬卡龍
🍴咖啡或茶⭐️⭐️⭐️
揀咗茶味香濃嘅伯爵茶,據聞係皇室御用

二人共消費:$2732 (HSBC premier master card)
2021-12-02
纪念日
信用卡優惠
-<<🍽❣️>>分享下第一次fine dine✨✨趁住restaurant week👀只要$438就試到多款餐廳招牌!不過除咗食物😛都講求氣氛同服務~覺得店員態度都唔錯~未算超貼心可能resto week都較忙🙈但整體而言 係不錯的用膳體驗.1️⃣Starters: Corn, Pastries | 8/10類似粟米湯布丁好creamy唔會覺得好油膩👍🏼👍🏼芝士牛角酥好好食so flaky🥐連牛油都加左辣椒~好有心思.2️⃣Starters: Beef Tartare | 7.2/10牛肉他他加左紫菜😛賣相好靚~味道冇乜驚喜 生牛肉粒有啲韌同多根但個鴨脆片好食😆有加分.3️⃣Main: Seabass | 8.2/10魚入口嫩~幾乎半溶 外皮煎得微微脆🥰有火腿同蕃茄作伴完全唔腥食到鮮味🙌🏼幾值.4️⃣Dessert: Soufflé | 8.5/10全餐最期待嘅signature soufflé❤️有空氣感🌬仲同時保留左濃度伯爵茶味清香~配上vanilla雪糕好似impressive過main✨.5️⃣Petite Four | 6.5/10有朱古力波波同馬卡龍個人覺得太甜 🙈
<<🍽❣️>>
分享下第一次fine dine✨✨
趁住restaurant week👀
只要$438就試到多款餐廳招牌!
不過除咗食物😛都講求氣氛同服務~
覺得店員態度都唔錯~未算超貼心
📍ÉPURE
#jacstomach_尖沙咀
#jacstomach_西式
2021-10-25 2477 浏览
非常有心的服務。星期六下午,本來只是想在海港城找個舒服的餐廳飲杯野。找到這家沒太多人,又茶飲又有酒飲的餐廳。見到有下午茶 cake set, 就點了,因朋友明天生日,蛋糕可以幫朋慶生。跟服務員表示朋友生日,想要一根生日爉燭。然後服務員消失了10分鐘,還以為找不到爉燭,原來是為著預備這一個 surprise 給我們。服務員用特意寫了happy birthday的碟,放上送我們的馬卡龍。由於一切都是即時的,不是預先安排,我們點的餐也只是一般的 cake set, 得到服務員這樣的服務,可見出他們盡心盡力。我跟朋友們為此高興上半天。😄很感激。環境方面,餐廳坐椅寬闊,當天人客數量不多,我們用餐,傾談都很舒服。當日天氣好,我們坐露天位置,很寫意。誠意推薦。👍🏻
非常有心的服務。

誠意推薦。👍🏻
2021-10-23
生日
2021-10-23 2517 浏览
事情就係海港城送咗一大堆coupons , 咁嘅嘢通常都半放棄,但係見到呢間法國餐廳有米芝連1星咪試吓,點知一入到去由我坐係度餐巾都唔幫手放,另外又冇問飲咩水,完全係比本menu 你,就係咁推你食tasting menu! 我係嚟食飯唔係為咗試菜!何況我都有去食開米芝連1、2、3 星,眼見個menu 冇乜特別驚喜嘢食,就叫咗兩個main courses加埋pear juices 一叫完個main course ,就唔多理我哋!比麵包🥯係直接好快講係咩嚟,就即刻劈落隻碟度!之後比咗個餐前頭盤,勁酸當堂即刻要飲水!我朋友食完啲麵包碎見到都唔清理乾淨,咁樣叫米芝連1星?之後主菜上場,個樣賣相唔錯,但係食落去先至中招⋯⋯原因係我對味精比較敏感,濃味都唔緊要,重點係食完非常口渴!然後個pear juice soso,埋單都$1400 啦!食咗成肚氣米芝連係要食材新鮮及烹調過程都非常注重食材原味道!但係呢間係我食過咁多間之中最差!希望唔好再有人中招⋯⋯
加埋pear juices
之後比咗個餐前頭盤,勁酸
然後個pear juice soso
香煎白鱈魚
龍蝦🦞手工意粉
香煎白鱈魚
2021-10-22 1772 浏览
Having enjoyed the signature menu before why not try the normal lunch menu!Amuse Bouche - surprised by the berry infused white foam. Didn't expect it to be citrus in taste rather than savoury, good visual play with surprise. Morsel of tuna sashimi within the foam.Spicy tomato flavoured butter! Always like specialty butter.Warm miniature baguette and croissant 🥐 good as usual Beef tartare - diced ingredients with different textures and well-balanced acidityChicken skin crisps did not taste oily!

Toothfish - perfectly cooked retaining the tenderness of the delicate fish. Pasley sauce gentle in taste and blends well with the mild tasting fish. Bite size cabbage rolls added texture. Almost forgot to mention the gelatin sphere of pasley sauce topped with caviar
maybe it was too little caviar to remember
. Appreciate the green theme in this dish

Souffle - carmelised souffle just perfect. Paired with vanilla ice cream. Felt the ice-cream was too mild in taste.

Petits fours - creme brulee, chocolate and macaron
nice to finish with this, served in hi-tea cage nice!

Coffee with thick crema - nice!

Nice interior though not too luxurious. Comfortable seating!

The below was taken before the restaurant opens. Gilded decorated door waiting for the chant "open sesame" !
2021-10-22
優惠券
2021-10-20 941 浏览
因為朋友生日,於是決定揀一間精美法國餐廳食生日飯,最後決定了Épure。餐廳環境不錯,枱與枱之間有適當距離。但食物方面有點失望,叫了兩杯cocktails,味道一般。只有前菜皇帝蟹令人喜出望外,其他包括主菜都沒有驚喜,而且份量偏少,我和朋友兩個女生都只有6成飽,有點空虛感。幸好提子甜品幾特別,勉強給這個晚餐畫上句號。另外,侍應們是機械式服務,看着枱面,錄音機一般介紹完菜式便離開了,我們只能一面懵地猜測碟上面的是什麼。以fine dinning來說,不太推介。
餐廳環境不錯,枱與枱之間有適當距離。
但食物方面有點失望,叫了兩杯cocktails,味道一般。
以fine dinning來說,不太推介。
2021-10-16 948 浏览
我哋一行好幾個人每位都嗌左一個dinner set而且叫咗幾支酒當中呢兩支酒係最推介!因為最特別!我最鍾意飲Rosé 因為與唔同嘅菜餚都可以夾到紅肉、白肉、海鮮都可以匹配到非常之百搭😆我地仲有叫左魚子醬一起吃,超級好吃😋而且仲有配料配埋一起吃之後又多點了一個牛肉他他,我的最愛🥰
2021-10-08 1167 浏览
距離上次到訪不到一個月,想不到已經換了菜單。聽店員說這家的菜單換得比較頻繁,相信能不斷為我們帶來驚喜。看來可以經常來吃了。🌸附送的前菜依然是上次的青豆批,第二道前菜也是切成方形的黑毛豬火腿,不過伴碟由蕃茄雪葩換成了我們不喜歡的南瓜慕思。第三道前菜是煙燻三文魚籽,配以優酪及精緻的青瓜片,味道搭配良好,鹹鮮而不腥。🌸巴黎白蘑菇湯以新鮮蘑菇攪成,過程中不加半點水,湯面再加上幾片白蘑菇,非常鮮甜濃厚。🌸把法國超甜洋蔥切片煮軟,再在片與片之間加入一片片黑松露,配上超甜洋蔥汁,非常美味。🌸鴨肝配鰻魚,加上紅菜頭汁,新鮮、惹味、搭配良好。🌸海螯蝦肉質霉爛,失去彈性,有點失望。🌸五成熟的羊架以低溫慢煮方式製成,表皮焦脆,肉質鮮嫩,伴以美味的蘑菇、薯仔、黑椒,味美而不羶。🌸芝士拼盤跟上次一樣,沒有羊奶芝士,穩穩妥妥。🌸跟餐甜品是紅桑子配75%朱古力醬,一般般。🌸Petit Fours跟上次一樣,但擺盤更漂亮了。另點了兩款上次點過的甜品,口感、味道依然完美。🌸人均4000hkd
距離上次到訪不到一個月,想不到已經換了菜單。
聽店員說這家的菜單換得比較頻繁,
相信能不斷為我們帶來驚喜。
看來可以經常來吃了。
🌸
附送的前菜依然是上次的青豆批,
第二道前菜也是切成方形的黑毛豬火腿,
不過伴碟由蕃茄雪葩換成了我們不喜歡的南瓜慕思。
第三道前菜是煙燻三文魚籽,配以優酪及精緻的青瓜片,
味道搭配良好,鹹鮮而不腥。
🌸
巴黎白蘑菇湯以新鮮蘑菇攪成,過程中不加半點水,
湯面再加上幾片白蘑菇,非常鮮甜濃厚。
🌸
鴨肝配鰻魚,加上紅菜頭汁,新鮮、惹味、搭配良好。
🌸
海螯蝦肉質霉爛,失去彈性,有點失望。
🌸
芝士拼盤跟上次一樣,沒有羊奶芝士,穩穩妥妥。
🌸
跟餐甜品是紅桑子配75%朱古力醬,一般般。
🌸
Petit Fours跟上次一樣,但擺盤更漂亮了。
另點了兩款上次點過的甜品,口感、味道依然完美。
人均4000hkd
  • 藍龍蝦意粉