2018-12-20 103 浏览
男朋友呢排工作忙,所以今次請佢黎ember食下飯,relax下。 雖然呢度係酒吧,但係食物一點都唔輸蝕 最正就係每晚到左某時間就有live show表演,夠哂有氣氛。 因為我地兩個都係大食怪,所以就叫左好多肉食。 首先係<<烤西班牙黑毛豬扒伴苛蘭豆燒手指薯配燒汁>>,黑毛豬入口啖啖肉無骨,口感煙軔,加埋燒汁入口更juciy 。 <<烤法國黃油雞胸釀黑毛豬辣肉腸芝士配迷迭香燒汁>>,賣相吸引,慢煮雞肉口感都嫩滑,內餡釀左芝士同黑毛豬辣肉腸粒,入口味道豐富,好滋味。 <<焗蘋果卷伴冧酒提子雪糕>>。即叫即做既,要等一等先有得食。焗蘋果卷用料十足,入口外脆內嫩,仲有香口的蘋果味,加上幾片士多啤梨的點綴帶來清新。冧酒提子雪糕可以清下口中的悶氣及油膩感。整體上一冷一熱的配合,令到口感更豐富。 飲品方面,點了music tower 及 Hotel California。Music tower 疊得高高的菠蘿切條,賣相好吸引。入口清新又有陣陣既菠蘿味。Hotel California 小小酒精,

雖然呢度係酒吧,但係食物一點都唔輸蝕

因為我地兩個都係大食怪,所以就叫左好多肉食。

首先係<<烤西班牙黑毛豬扒伴苛蘭豆燒手指薯配燒汁>>,

<<烤法國黃油雞胸釀黑毛豬辣肉腸芝士配迷迭香燒汁>>,
賣相吸引,慢煮雞肉口感都嫩滑,
內餡釀左芝士同黑毛豬辣肉腸粒,
入口味道豐富,好滋味。

<<焗蘋果卷伴冧酒提子雪糕>>。
即叫即做既,要等一等先有得食。
焗蘋果卷用料十足,入口外脆內嫩,
仲有香口的蘋果味,加上幾片士多啤梨的點綴帶來清新。

冧酒提子雪糕可以清下口中的悶氣及油膩感。
整體上一冷一熱的配合,令到口感更豐富。

Music tower 疊得高高的菠蘿切條,賣相好吸引。
入口清新又有陣陣既菠蘿味。

Hotel California 小小酒精,可以令我放鬆,
入口有小小蜜糖同菠蘿味,唔難入口。

2018-12-01
2018-12-18 83 浏览
終於辦完人生大事,可以放開肚皮吃一頓。來過這家酒吧好幾次,以前都是和同事朋友們禮拜五過來聽live music小酌一杯吹吹水吃點東西,這次是禮拜二晚上來吃晚餐。以為平日沒有現場音樂,我們那天禮拜二晚上8點到已經有live music了。平日以英文歌為主,禮拜四五以中文歌為主,唱得超級好聽!而且可以點歌,把寫好的歌曲名字給band隊,他們都會盡力滿足,歌聲比偶像派歌手好多了。而且環境輕鬆,很適合和三五知己摸摸酒杯底。這家餐廳座落在銅鑼灣吿士打道上,沿著鵝頸橋底向海旁方向走。禮拜二晚上人很少,但建議大家禮拜五晚來要訂位。我們點了一份鮮三文魚藜麥粟米木瓜沙律($148)。三文魚很大一塊,不是醃過的,配上下面的藜麥和粟米吃很清爽。下一道是泰式脆炸雞中翼($78)。雞藝炸得很酥脆,不油膩。雞肉嫩滑多汁。旁邊的沾汁是泰式酸辣醬,點著雞翼吃很香很開胃。下一道是墨西哥辣牛肉粟米片($108),配經典的酸忌廉,牛油梨醬和番茄莎莎。粟米片上面鋪了一層起司,上來要趕快吃不然起司就變一塊塊了。粟米片很脆,鹹味剛好,配上醬汁很好吃!最後上的是黑松露菌醬野菌pizza($168).pizza是薄底的,如果烤得脆一

鮮三文魚藜麥粟米木瓜沙律($148)

泰式脆炸雞中翼($78)

墨西哥辣牛肉粟米片($108)

最後上的是黑松露菌醬野菌pizza($168).pizza是薄底的,如果烤得脆一點更好吃。很香黑松露味,不錯。
黑松露菌醬野菌pizza($168)

黑松露菌醬野菌pizza($168)

飲品我們選了無酒精的mocktail, 我和朋友都選了Pop punch($88), 裡面有奇異果,青瓜和青檸汁加蘇打水,味道偏酸,蠻開胃的。
Pop punch($88)

我覺得這家bar的band隊是唱功數一數二的,食物味道也不錯,價錢適中,週五放工來摸摸酒杯是個不錯的選擇。
2018-12-03
鮮三文魚藜麥粟米木瓜沙律($148)
泰式脆炸雞中翼($78)
墨西哥辣牛肉粟米片($108)
2018-12-18 76 浏览
聽朋友講有間酒吧餐廳有人唱歌嘅,就去飲杯嘢食下西餐傾吓計,見到價錢好合理!無論係歌手質素定係本身餐廳播歌揀嘅歌都好高質素。法式龍蝦湯$68龍蝦味好香濃,而且有塊多士喺隔離,非常香脆配搭得好好。香煎鵝肝多士配無花果醬$138鵝肝多士上面嘅鵝肝非常大塊,而且煎到兩邊都好香,配搭埋無花果以及無花果醬,味道甜甜地更好吃。北海道鮮帶子煙肉伴車厘茄芥蘭苗香辣蒜片包汁鮑魚汁扁意粉$168裏面配料相當豐富,除咗有大大粒又彈牙嘅新鮮帶子之外,仲有好多較為乾身嘅車厘茄同埋煙肉粒肉質比較厚,意粉水份亦非常充足。朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕$68最後揀咗個甜品,心太軟甜味適中,而且朱古力味道香濃,配搭清新嘅雲呢拿雪糕同埋甜酸草莓令人非常滿足。Pop Punch $70比較特別嘅就係佢裏面有奇異果同埋青瓜嘅味道,好清新,適合炎炎夏日或者腸清涼一下的新鮮感覺。Music Tower$70上面一條條菠蘿整得井井有條,仲可以食,菠蘿特飲味道清新,甜味合適。

無論係歌手質素定係本身餐廳播歌揀嘅歌都好高質素。

法式龍蝦湯$68
龍蝦味好香濃,而且有塊多士喺隔離,非常香脆配搭得好好。

香煎鵝肝多士配無花果醬$138

朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕$68

Pop Punch $70

Music Tower$70
2018-12-16 63 浏览
好朋友master 畢業,當然要同佢慶祝一下啦,順面可以談談心,看看大家的近況!放工已經好肚餓啦,叫左野食之後再慢慢傾計吧!我們的位置遠遠的可以看到吧枱,可以欣賞bartender 調酒呢!Music Tower 賣相相當不錯,上面鋪著的是一條條由菠蘿砌成的pineapple tower ! 而且菠蘿條也很香甜多汁,我們也全部吃哂!而且飲品內調有菠蘿汁、檸檬汁及芒果汁等水果,酸酸甜甜,十分開胃,好飲!Beat of Candymocktail 上放上一個由冰做的碗,裡面放著幾粒軟糖,很是特別!而且一飲下去就有一陣糖果味,加入了mango syrup,有著夢幻的感覺!泰式脆炸雞中翼先來一個餐前小食~脆炸雞翼!外層炸得十分香脆,內裡保持肉質幼嫩好juicy !配上泰式醬汁,酸酸辣辣,好醒神的小吃!北海道鮮帶子煙肉半乾車厘茄芥蘭苗香辣蒜片鮑魚汁扁意粉這是一個fusion的菜式,味道卻很夾呢!扁意粉配上味辣的汁製是惹味,內裡伴著淡淡的鮑魚海鮮香味!鮮帶子煎得很香口,內裡滑到難以形容!吉列西班牙黑毛豬柳黑松露炒蛋漢堡伴薯條🍟黑毛豬炸得很香,沒有太厚的粉漿,肉質好juicy ! 黑松露炒蛋很重菌香

放工已經好肚餓啦,叫左野食之後再慢慢傾計吧!

Beat of Candy

泰式脆炸雞中翼

吉列西班牙黑毛豬柳黑松露炒蛋漢堡伴薯條🍟
黑毛豬炸得很香,沒有太厚的粉漿,肉質好juicy ! 黑松露炒蛋很重菌香,又嫩滑,真是冇得輸的burger ! 薯條是粗薯條,熱辣辣,好正!

朱古力心太軟
大餐的最後時間當然要吃甜品啦!即叫即製,保證質素呀!朱古力味香濃,沒有死甜的感覺,一切開就有濃濃熱辣辣的朱古力漿流出,配上雲尼拿雪糕,回味無窮呀!
晚上還有live band 現唱,氣氛一流,下次放假時真想試一試佢地的cocktail,輕鬆一下!❤️
  • Music Tower
  • 北海道鮮帶子煙肉半乾車厘茄芥蘭苗香辣蒜片鮑魚汁扁意粉
2018-12-16 51 浏览
前幾日久違嘅朋友見面,專登去咗間,可以坐好耐吹水,又可以令人relax嘅music bar。呢間環境偏暗,感覺上好有私隱度。環境亦都非常安靜,一開始會有播音樂,waiter態度亦都非常好。Menu每個菜名啲字都幾多,清楚知道有咩材料。既然來到music bar,就梗係要叫兩杯cocktails來配合氣氛。Tap Sonic味道會跟據時間長短而變化,是杯清新 易入口的雞尾酒,外表漂亮打卡一流。最開頭, 入口的是淡花香過後是十分純的酒精味道,兩種是獨立分明。 冰開始融化,花直接泡在酒中, 接骨木花的甜味,再來是已淡化了的酒味,他們中間的過渡十分和諧。最後冰全融化,花的甜味濃郁再帶獨有的苦澀, 苦澀味已蓋過酒的味道。Hotel California感覺是帶有煙燻味的威士忌,佢的應有水果味比威士忌蓋過,配搭的感受是水果幫手淡化了威士忌煙燻味道強度,強調番甜味,使人比較易接受。前菜首先上咗慢煮嘅鮮三文魚,三文魚肉質好嫩滑,保持到生食時的微微淋身口感,再混合煮熟時的易切,卻不會顯得肉質鬆散難叉起。慢煮沒有使三文魚的鮮甜流失, 反而更獨出。下面的蔬果新鮮甜美,加上旁邊 酸酸甜甜的 橙黃色醬汁,兩者配

前菜首先上咗慢煮嘅鮮三文魚,三文魚肉質好嫩滑,保持到生食時的微微淋身口感,再混合煮熟時的易切,卻不會顯得肉質鬆散難叉起。慢煮沒有使三文魚的鮮甜流失, 反而更獨出。下面的蔬果新鮮甜美,加上旁邊 酸酸甜甜的 橙黃色醬汁,兩者配搭很夾,是很開胃,清新的沙律。

之後上左個黑松露野菌pizza,個pizza本身係薄底,薄底嘅好處,就係凍左都keep到好脆好好味,岩哂想慢慢啖嘅朋友仔。黑松露味道唔強,反而帶出咗番茄嘅甜味,再加上莫薩里拉芝士淡淡嘅cheese味,推薦。

另外嘅主食仲有安格斯牛肉芝士煙肉漢堡配粗薯條。粗薯條外脆內軟,配上偏酸甜度啱啱好嘅蕃茄汁,非常開胃。而安格斯牛肉軟硬度適中,店員推介七成熟,牛肉味香,掋讚嘅係蔬菜蕃茄非常清新鮮甜。
最後嘅甜品叫咗份焗蘋果卷伴冧酒提子雪糕。焗蘋果卷外酥皮內有蘋果肉同提子乾,朋友唔太鍾意食提子乾,但個人認為提子乾甜味可以中和到蘋果用嘅鹹味。內餡口感非常好,做得夠冧夠容,配上冧酒提子雪糕,有種非常奇妙嘅和諧感,記得蘋果卷同雪糕嘅比例最好係1比0.8。
2018-12-13 75 浏览
今晚輪到Shally和我食生日飯,雖然已過了正日生日,但我還是很珍惜和感謝每一位跟我吃生日飯的朋友的心意Ember的環境好舒適,令人好relax, 好自在昏黃的燈光好有情調,勁有moodMenu分類好清晰,包括有Salad & Soup, Snack, Main Course, Pasta & Risotto, Burger & 12 inches Home made Pizza飲品除了有含酒精類飲料,還有Mocktail, Cocktail,Soft Drink & Juice, Coffee & Tea, Signature Mocktail和Cocktail 造型美觀獨特,真係樣樣都想試下首先叫番2杯drink解吓渴先我叫左一杯Mocktail, Music Tower~由Home made mango syrups, fresh pineapple, lemon juice, pineapple juice 和sprite組成。芒果,波蘿,檸檬汁mixed埋芒果糖漿非常match! 酸酸甜甜好清新可口,on top仲有幾層由新鮮波蘿砌成的塔,可以逐條拆出黎食,真係又睇得,

Ember的環境好舒適,令人好relax, 好自在
昏黃的燈光好有情調,勁有mood

首先叫番2杯drink解吓渴先
我叫左一杯Mocktail, Music Tower~由Home made mango syrups, fresh pineapple, lemon juice, pineapple juice 和sprite組成。芒果,波蘿,檸檬汁mixed埋芒果糖漿非常match! 酸酸甜甜好清新可口,on top仲有幾層由新鮮波蘿砌成的塔,可以逐條拆出黎食,真係又睇得,又食得

Shally揀左一杯cocktail , Hotel California, 由Single Malt Whisky, Pineapple Honey, Mint, Soda water
混合而成, 第一口即時飲到Whisky的味道,但加左菠蘿汁和蜜糖後中和了Whisky的苦澀味,更多了甜甜的口味

每晚都有不同歌手或組合表演,一邊聽住Live band, 一邊享受美食真係超享受

Salmon Quinoa Salad~配料非常豐富和健康的一道沙律
慢煮三文魚柳又腍又嫩,配埋粟米,蕃茄,三色藜麥,木瓜,白芝麻,紅椒一起吃真是又健康,又完美

Iberico Ham Pizza~配料有西班牙黑毛豬火腿,菠蘿,白菌, Mozzarella cheese, 俄勒岡,火箭菜
薄脆餅底加上極濃蕃茄醬汁,咸香味濃的西班牙黑毛豬火腿和勁多的Mozzarella cheese, 我又怎能不給它滿分呢?💯

火箭菜也很新鮮,超喜愛那獨特清新的味道

Risotto Cod Fish~智利銀鱈魚柳皮煎得好脆好好味
魚肉鮮嫩juicy, 再加上粟米蓉,法邊豆和煙煙韌 韌的意大利飯,口感豐富,完全沒有腻的感覺

Chocolate Pudding~ 朱古力心太軟加雲呢拿雪糕,
捧上枱那刻真是很驚喜
  • RisottoCodFish
  • chocolatepudding
  • 低溫慢煮鮮三文魚柳藜麥粟米木瓜沙律
2018-12-13 168 浏览
臨近年尾,又有得升職加人工,所以上星期重臨Ember吃大餐慶祝一番。內裡裝修得頗有格調,配合昏暗柔和的燈光,氛圍確實浪漫得令人沉醉,氣氛悠閒,很適合情侶來約會呢!星期六大約九點開始就有live band 演出,滿足味蕾之餘,同時欣賞現場演唱。從悠揚悅耳的樂聲中,放慢生命步伐,靜聽醉人旋律,氣氛越夜越熱鬧。餐牌選擇不少,提供多款意粉、沙律、小食、pizza等。雞肉墨西哥烤餅配酸忌廉、牛油梨醬及蕃茄莎莎 $138餅皮酥軟得來帶點韌勁,吃起來保留著單純的麵粉香。烤餅中的芝士隨著烤過的高溫都融化出來了,同時也把滿滿的內餡黏在一起,整體相當的輕爽,而且很有飽足感。其實單吃都已夠惹味,不過點上這三種醬料後,更能散發濃濃中南美洲的異國風味。烤雞黑毛豬辣肉腸比薩 $158pizza 大大個,份量也不少,pizza餅底的厚度是簡乎超薄和厚批之間,不像美式般厚實,入口香脆,不會吃得飽飽滯滯。餡料包括三款不同的肉類:雞肉、黑毛豬、辣肉腸,雖然比較重口味,但肯定可滿足食肉獸。舖滿厚厚的芝士,可以造出拉絲效果,芝香濃郁,又是一道惹味的邪惡美食。安格斯牛肉芝士煙肉漢堡伴薯條 $138漢堡包配薯條可說是永垂不朽的經

餐牌選擇不少,提供多款意粉、沙律、小食、pizza等。

雞肉墨西哥烤餅配酸忌廉、牛油梨醬及蕃茄莎莎 $138
餅皮酥軟得來帶點韌勁,吃起來保留著單純的麵粉香。

烤雞黑毛豬辣肉腸比薩 $158

安格斯牛肉芝士煙肉漢堡伴薯條 $138
漢堡包配薯條可說是永垂不朽的經典配搭,黑色漢堡令賣相變得冷酷有型。
安格斯牛肉芝士煙肉漢堡伴薯條

黑色漢堡包烘焙出外層輕脆的口感,比平時的漢堡包更煙韌富彈性,滿是芝麻香氣。
安格斯牛肉芝士煙肉漢堡伴薯條

疊得高高的漢堡份量果真不可小看,內裡的煙肉煎成微焦而脆口。
安格斯牛肉芝士煙肉漢堡伴薯條

漢堡扒口感扎實爽彈,即使點了全熟也不過韌,肉汁依然飽滿,入口已是肉香四溢,牛味濃郁。
安格斯牛肉芝士煙肉漢堡伴薯條

厚切薯條連著薯皮炸得金黃酥脆,調味不重,呈現豐滿薯仔的原汁原味。

Music Tower $70
疊得高高的新鮮菠蘿切條造型吸睛,由菠蘿芒果混合而成的果汁清新酸爽,不會過甜。

Beat of Candy $70
造型充滿趣緻童心,透明蛋殼盛載著色彩繽紛的橡皮糖,其實是芒果味梳打,不過個人覺得甜度稍為高了點。
Beat of Candy
2018-12-08
2018-12-11 53 浏览
去到呢間有情調嘅酒吧餐廳, 放工時間亦有唔少人嚟happy hour 飲杯酒,傾下計談生意。 但估唔到呢度嘅食物亦出乎意料之外美味。🍴低溫慢煮鮮三文魚柳藜麥粟米木瓜沙律呢個沙律做得非常美味。 慢煮三文魚,外熟內嫩,入口有即溶嘅感覺。三文魚既油脂香味喺口腔入面慢慢散發徘徊。 除此之外,沙律菜亦非常新鮮,配合藜麥增加口感味道。🍴招牌安格斯牛肉芝士煙肉漢堡配薯條好鍾意呢度嘅麵包外層,用咗黑炭麵包做,口感異常煙韌有咬口。安格斯牛肉漢堡扒有厚厚嘅兩大塊,咬落肉汁滲曬出嚟, 再加上佢濃郁嘅芝士 同埋鹹鹹嘅煙肉,傳統得嚟卻不失美味。 👍🏻薯條呢個配菜亦做得非常出色,由新薯炸起, 特別新鮮香脆。🍴魷魚圈嫩菠菜芝士煙肉忌廉汁意大利粉唔好睇佢普普通通咁, 但幾樣配菜配搭出嚟真係好好食。尤其係啲芝士菠菜,濃郁到食到停唔到口。魷魚圈亦非常彈牙, 意大利粉煮得軟硬適中。🍴焗蘋果卷伴冧酒提子雪糕雪糕較甜 ,帶住香濃嘅冧酒提子味, 食到甜入心。 蘋果卷外脆內嫩,每一啖都含蘋果香味同埋果肉。最後飲品作結。一杯 mocktail - music Tower 同埋一杯cocktail - tapsonic。 兩杯外觀都非

🍴低溫慢煮鮮三文魚柳藜麥粟米木瓜沙律

🍴招牌安格斯牛肉芝士煙肉漢堡配薯條

🍴魷魚圈嫩菠菜芝士煙肉忌廉汁意大利粉

🍴焗蘋果卷伴冧酒提子雪糕

最後飲品作結。一杯 mocktail - music Tower 同埋一杯cocktail - tapsonic。 兩杯外觀都非常吸引。 tapsonic,加入左苦澀既gin, 啖啖充滿花香清新味, 平凡得嚟帶點刺激。 music Tower 係由新鮮菠蘿汁,檸檬汁加入芒果用調製而成,味道酸酸甜甜,幫助消化。
2018-11-12
2018-12-11 48 浏览
有時候,有人會問,食飯最緊要係咩?呢D好個人,因為有人食食物本質、有D人食環境、有D人食服務。個人好欣賞有Live Band既,可以輕鬆D。(低溫慢煮烤法國黄油雞胸釀黑毛豬辣肉腸+芝士伴季節時蔬配迷迭香燒汁 $188,鑊仔麻辣西班牙黑毛豬粒 $98,啤酒脆漿酥炸魷魚圈 $88,墨西哥辣牛肉粟米片薄脆配酸忌廉+牛油梨醬及蕃茄莎莎 $108,Music Tower $88,Hotel California $118)低溫慢煮烤法國黄油雞胸釀黑毛豬辣肉腸+芝士伴季節時蔬配迷迭香燒汁。姐係釀餡燒雞,雞胸肉可能因為慢煮既關係,口感都幾嫩。個餡有芝士同黑毛豬辣肉腸粒,味道好出,而且有烤味。春雞體型好細,而有小骨,都OK 既,有DD肉甘啦!但要讚一讚個配菜,幾新鮮,唔會因為個菜式熱到出水咁。個黑毛豬粒,唔得,無辣味,花椒,辣椒同紅油太多。豬粒有少少肥膏,成盤野都好油。炸魷魚圈,個份量好足,炸得脆,唔會好厚粉,食到魷魚味,唔會炸到乾曬。粟米片同芝士一齊焗,令到個粟米片唔脆,個人而言,失望。個醬算幾好,酸忌廉醒胃,蕃茄清新。至於兩杯野飲,第一,Music Tower,幾香菠蘿味,另一杯Hotel Cal
有時候,有人會問,食飯最緊要係咩?
個人好欣賞有Live Band既,可以輕鬆D。
姐係釀餡燒雞,雞胸肉可能因為慢煮既關係,口感都幾嫩。
個餡有芝士同黑毛豬辣肉腸粒,味道好出,而且有烤味。
春雞體型好細,而有小骨,都OK 既,有DD肉甘啦!
但要讚一讚個配菜,幾新鮮,唔會因為個菜式熱到出水咁。
個黑毛豬粒,唔得,無辣味,花椒,辣椒同紅油太多。
豬粒有少少肥膏,成盤野都好油。
粟米片同芝士一齊焗,令到個粟米片唔脆,個人而言,失望。
個醬算幾好,酸忌廉醒胃,蕃茄清新。
至於兩杯野飲,第一,Music Tower,幾香菠蘿味,另一杯Hotel California,其實都係菠蘿味,不過有少少whiskey。
2018-12-11 38 浏览
成日係銅鑼灣食飯黎黎去去都係個幾個地方好似冇咩新意咁,今次就行多幾步去間冇咁多人既西餐~ 哩到環境都幾大,樓底好高又唔會好嘈,食餐飯傾下計真係岩哂🙂松露油薯條🍟 即炸熱辣辣😋 加埋面頭既芝士,口感同味道都好豐富~~三文魚藜麥沙律🥗 好FRESH AR, 加埋藜麥增加左口感, 同埋又食得健康D~雞肉墨西哥餅🌮 餅個皮脆脆地, 而入面既雞肉熱辣辣, 配埋牛油果醬/酸忌廉/蕃茄沙沙醬, 非常好食呀😋😋慢煮黑毛豬🐖 好多肉汁, 而且唔鞋口... 好厚肉, 抵食🙊🙊HAM🐽DRINKS🍸🍹

HAM🐽

DRINKS🍸🍹
2018-12-10 24 浏览
低溫慢煮新鮮三文魚柳藜麥粟米木瓜沙律$148 我好喜歡食三文魚,慢煮的特色是保持肉質的鬆軟,三文魚柳放在口中有著豐富的三文魚油,加上吃下去魚肉非常嫩滑,好棒棒的口感。底下的藜麥沙律是superfood ,粒粒好有口感還有不少爽脆的沙律菜 。烤西班牙黑毛豬扒伴荷蘭豆燒手指薯配燒汁$168,色澤好美!由於係慢煮嘅關係,黑毛豬肉食落去軟綿綿,口感唔錯,一點也不韌,食完沒有渣。手指薯好軟身,味道調配得剛剛好。香煎鵝肝多士配無花果醬$138鵝肝味道濃郁,配上脆多士口感豐富之餘,仲好滋味。 配上味道酸酸的無花果醬,的確是清新,整個感覺不會太油膩。  無酒精雞尾酒完結!Pop Punch$70 HH (cucumber)& Music Tower$70 (pineapple)

香煎鵝肝多士配無花果醬$138

無酒精雞尾酒完結!
Pop Punch$70 HH (cucumber)
& Music Tower$70 (pineapple)
收工後落到來銅鑼灣消遣,約埋個朋友來到Ember飲杯酒,順便吃個晚飯😎餐廳位落於灣仔及銅鑼灣的交界,坐落於告士打道宇宙商業大廈旁邊,地方不算太大,約五十幾個座位,天花板是六角形設計,金色波浪形的牆壁裝飾,裝潢時尚型格,樓底都很高,感覺都好舒適,餐廳的盡頭有個小舞台及音響器材,原來會9點後有現場live band 唱歌!柔和的燈光下,時間尚早約7pm,現在聽著餐廳播緊耳熟能詳的英文歌,感覺都好輕鬆自在🤗開飯前先飲杯雞尾酒先,首先友人選擇了杯Tap Sonic ($128),主要base 是Gin 酒及jasmine syrup,充滿著苿莉花糖水的雞尾酒,酒香花香,飲品內放了homemade 將接骨木花的花粒放入冰粒內,令人賞心奪目😊而我選擇了杯賣相較為吸睛的Music Tower($70)(H.H),賣相真是可愛,用了新鮮菠蘿切成條狀,砌成一個層層疊,採用了自家製的芒果糖水、菠蘿汁及雪碧製成,飲落啖啖都充滿著菠蘿及芒果的清香,果味較濃香甜😁友人提議想食些生蠔及飲些白酒,向服務員查詢後今日時令生蠔來自法國,一隻$68,服務員都建議我地選擇一個Oyster Set$498,當中有半打生蠔及指

tap sonic
music tower
友人提議想食些生蠔及飲些白酒,向服務員查詢後今日時令生蠔來自法國,一隻$68,服務員都建議我地選擇一個Oyster Set$498,當中有半打生蠔及指定餐白酒一支,友人選擇一支來自New Zealand 的Double 8 Sauvignon Blanc (2017),味道帶有蕃石榴的果味,酸度中高,生蠔size不算大,有適中海水鹹鮮味,蠔肉算爽口😊

double 8 sauvignon blanc 2017

oyster set
低溫慢煮鮮三文魚柳藜麥粟米木瓜沙津($148),低溫慢煮即是(Sous-vide),將三文魚抽真空,再放入預設水溫內浸煮,使食物平均受熱,煮出來的三文魚保持粉潤的色澤,口感都軟嫩腍身,藜麥加上粟米配搭的沙律,吃起來都refreshing及嚼感,但好似晤覺有木瓜😑整體沙律味道過於清淡😂
低溫慢煮鮮三文魚柳藜麥粟米木瓜沙律
接下來是小食,啤酒脆漿炸魷魚圈($98)份量都不少,混入了啤酒的脆漿炸成的魷魚圈,炸粉都晤會太厚,魷魚圈口感彈牙爽口,沾上他他醬伴食也是倍感滋味😘
啤酒脆漿酥炸魷魚圈
經服務生悉心推介,主菜方面我選擇了烤西班牙黑毛豬扒伴荷蘭豆燒手指薯配燒汁($168),服務生建議可以品嚐7分熟的,可保留足夠的嫩口及肉汁,端上來時已經聞到陣陣香味,外表看來平平無奇,外層烤至微焦,但咬下的肉質外層微脆內層都很鮮嫩爽口,緊密肉香及油份在口腔中湧出來,配菜燒手指薯灑了少少鹽,帶點鹹香脆口,還有車厘茄及荷蘭豆,真是非常豐富😄美中不足是燒汁是好啖味,配搭了美式芥末與豬扒就晤太襯托,個人口味英式芥末會較好味😅
烤西班牙黑毛豬扒伴荷蘭豆燒手指薯配燒汁
主打的pasta選擇了北海道帶子煙肉半乾車厘茄芥蘭苗香辣鮑魚汁扁意粉($168),扁意粉是自家製,意粉的口感都好軟身 用鮑魚汁煮成的意粉好入味香口,意粉中有三顆大大粒的帶子,帶子經過微煎,帶子外層微微金黃色澤,肉質柔嫩鮮甜,再加鹹香的煙肉、嫩身爽口芥蘭苗、微甜的半乾車厘茄及蒜片,吃起來有蒜香又惹味😋
北海道鮮帶子煙肉半乾車厘茄芥蘭苗香辣蒜片鮑魚汁扁意粉
晚上九點後有現在駐場歌手唱歌助興,真是非常精彩,讓用餐氣氛更佳,食物亦有水準,的確是飲酒、傾計及聚餐的好地方😘
2018-12-05
  • musictower
  • oysterset
  • double8sauvignonblanc2017
2018-12-09 821 浏览
呢排真係好忙啊,辛苦完一輪,點樣都要食好啲!嗰晚就約咗朋友係呢間餐廳食飯、飲杯嘢傾吓計!餐廳環境走現代化,設計非常有心思,好chill!特別要讚嘅係音響!好聽得黎又唔會覺得太大聲,搞到傾唔到計。一路聽音樂,一路飲酒傾計,真係好正!餐廳仲有live band!不過有時係七點開始,有時係九點開始,詳情就要問吓餐廳喇。餐廳有自家調製嘅雞尾酒,一於試吓!Hotel California $118薄荷葉配上菠蘿汁、蜜糖,入口清新!Whisky濃度啱啱好,容易入口。朋友唔飲得酒,就叫咗杯mocktail.Pop punch $88成份有青瓜汁,奇異果、青檸汁、梳打,好fresh!令人精神為之一振!好適合打工仔飲,醒一醒神!北海道帶子香辣蒜汁鮑魚片扁意粉$168北海道帶子分量十足,煎得香口,內裏多汁。配上半乾番茄、煙肉碎,整體更為惹味!扁意粉較平時的幼身,口感更好!烤澳洲羊架及芝麻羊柳配季節時梳及XO燒汁$298羊架一嚟到,賣相一流,芬香撲鼻,令人好期待呀!碳烤羊架叫咗六成熟,內裡非常juicy!!好香羊肉味!芝麻羊柳又是另一種風味,羊柳會更嫩滑,配上芝麻,口感更豐富。配菜甘荀仔好鮮甜!師傅好細心咁
呢排真係好忙啊,辛苦完一輪,點樣都要食好啲!

嗰晚就約咗朋友係呢間餐廳食飯、飲杯嘢傾吓計!

餐廳有自家調製嘅雞尾酒,一於試吓!
Hotel California $118

朋友唔飲得酒,就叫咗杯mocktail.
Pop punch $88

北海道帶子香辣蒜汁鮑魚片扁意粉$168

烤澳洲羊架及芝麻羊柳配季節時梳及XO燒汁$298

配菜甘荀仔好鮮甜!師傅好細心咁將甘筍去皮,入口更鮮嫩!

蕃茄芝士pizza $138

Pizza即叫即整,等了差不多二十分鐘,但是值得的!芝士濃厚,有拉絲效果!配上蕃茄及香草,簡單又美味。

今次呢一間餐廳俾咗我哋非常好嘅體驗,朋友話下次一定要來試埋佢嘅牛扒。

特別一讚嘅係侍應非常有禮貌,會經常主動過嚟睇吓有咩要幫手。
  • Hotel California
2018-12-08 619 浏览
這晚跟好友相約了在銅鑼灣海傍的Ember吃晚餐,選這裡的原因是因為這裡夜晚有live band,可以一邊聽音樂、一邊飲cocktail、一邊吃東西!我們都點了cocktail,這裡的cocktail好特別,每款都有有趣的「造型」!Trap Sonic朋友點了一杯很girly的cocktail,冰粒裡有Elderflower,接骨木花,base主要用了Gin,有Jasmine和接骨木花味,幾fresh!China Trap House酒用了懷舊的碗盛載,味道很特別,有點像枇杷膏的味道,都是用了Gin,還有Green Tea、Apple Juice等等。魷魚羽衣甘藍柚子鮮橙白腰豆沙律配柚橘汁非常清新健康的沙律,羽衣甘藍新鮮又有益,幾爽口,魷魚鮮味,彈牙不韌,柚子汁酸酸地,好開胃!澳洲藍青口燒南瓜車厘茄扭捲通粉伴烤黑松露海鱸魚柳海鱸魚柳上滿滿的黑松露,令魚更香,魚肉好嫩滑,藍青口好juicy好鮮甜!煙三文魚pizzaPizza烤得好脆,滿滿半溶的cheese,好香濃好惹味,還有咸香的煙三文魚,很滿足!就這樣吃吃,聽聽音樂,過了relax的一晚!

Trap Sonic

China Trap House

魷魚羽衣甘藍柚子鮮橙白腰豆沙律配柚橘汁

澳洲藍青口燒南瓜車厘茄扭捲通粉伴烤黑松露海鱸魚柳

煙三文魚pizza

就這樣吃吃,聽聽音樂,過了relax的一晚!
2018-11-26
2018-12-07 32 浏览
今晚去完Sogo Thankful Week掃貨,之後去左區內一間酒吧歇一歇。由於時間尚早,大約七點,人流不算太多,大概港人不習慣在酒吧內晚餐吧。應該飯後才多人吧。場內有齊音響,部份時間有Band隊來獻唱,相信場裡會非常熱鬧。先來兩杯飲品。呢杯Music Tower,以芒果菠羅及橙汁調製,味道好fresh,又不會太甜。Hotel California,主要以Honey mix Whisky、菠蘿及梳打水而製。Whisky on rock,其味道好出,入口散發濃濃酒精味,口感醇厚。北海道帶子煙肉半乾車厘茄芥蘭苗香辣蒜片鮑魚汁扁意粉,意粉味道有驚喜,煮得剛剛好,質感非常彈牙滑身,亦保持其微硬之口感。而帶子軟腍,又大粒。另外,烤西班牙黑毛豬扒伴荷蘭豆燒手指薯配燒汁,味道也不錯。黑毛豬腍得可輕易切開,切開時,汁液多得四溢。肉質烤得剛剛好,內裡保持少量粉嫩,而西班牙黑毛豬,雖油份高,但食過後也沒有過膩之感,好好味!香蒜蒜茸牛油白菌焗田螺,不過不失,牛油味重,而田螺有少量脆口,薯蓉滲透蒜茸味,不就有點膩。整體環境不錯,加上以酒吧來說,食物質素可是非常高,非常有驚喜,不止是像傳統酒吧般只是飲野,亦大

口感醇厚。

帶子軟腍,又大粒。

整體環境不錯,加上以酒吧來說,食物質素可是非常高,非常有驚喜,不止是像傳統酒吧般只是飲野,亦大可到此吃個豐富又美味的晚餐。
2018-11-22