2018-11-26 48 浏览
Ember 從落地玻璃望入去餐廳內, 甚型格。牆上的大熒幕播著節拍強勁的音樂及牆壁的燈光配搭都非常有型, 很吸引我和朋友坐下休息飲杯野, 吃點東西。一入門口就見到原隻西班牙火腿招呼我Oyster set  ~ 六隻生蠔連一樽白酒 $498, 可惜我朋友唔食生嘢!Music is FREE, 據我所知晚上時段有現場樂隊唱歌, 是否每晚都有我就不太清楚, 大家訂位時可以問問。Drink menu大量酒精供應, 還有酒精類的 Cocktail , 也有冇酒精類別的Mocktail。Best of Candy ($70)Best of Candy 以 home made 糖漿、芒果糖漿及梳打水調配而成, 上面還以冰承裝了色彩繽紛的啫哩糖, 冰冰涼涼, 甜甜地的生果味道, 夠晒清爽涼快。朋友的Sleeping Beauty feat. Coffee, 即咖啡rum 酒 Cocktail 颇別緻。鑊仔麻辣西班牙黑毛豬 ($98)鑊仔麻辣西班牙黑毛豬? 齋係睇個名已經非常吸引我這辣妹子, 黑毛豬肉用大量辣椒、洋蔥及青瓜等配料炒到香噴噴上枱, 估唔到酒吧西餐廳都有如此鑊氣美食。味道有四川風味, 香香麻
Ember 從落地玻璃望入去餐廳內, 甚型格。

一入門口就見到原隻西班牙火腿招呼我

Best of Candy ($70)
Best of Candy ($70)

Sleeping Beauty feat. Coffee

鑊仔麻辣西班牙黑毛豬 ($98)
鑊仔麻辣西班牙黑毛豬 ($98)

味道有四川風味, 香香麻麻, 黑毛豬粒香辣有咬口, 青瓜爽脆, 夾雜埋啲麻辣辣椒粒.....越食越過癮, 好惹味, 早知叫杯生啤。

黑松露菌醬野菌比薩 ($168)
主要材料有黑松露醬、白松露油、洋蔥、火箭菜及野菌, 當然少不了大量的Mozzarella 芝士。
黑松露菌醬野菌比薩 ($168)

Pizza 即焗上檯, 黑松露醬香氣四溢, 野菌大大粒也下得多, 菇汁清新又夠爽口, 真係好過食肉。

拉絲效果好明顯, 鹹香的Mozzarella 芝士配蕃茄醬底真係冇得輸, 再加埋清新火箭菜及脆卜卜嘅薄批底, 正!

粟米蓉法邊豆意大利飯伴烤智利銀鱈魚柳 ($188)
粟米蓉法邊豆意大利飯伴烤智利銀鱈魚柳 ($188)

煎得焦香的鱈魚

鱈魚柳用海鹽醃過煎香伴意飯, 鱈魚油性較重, 煎後迫出魚油 , 令魚肉更香口嫩滑, 意大利飯以洋蒽, 粟米蓉, 法邊角粒, 上湯及忌廉煮成, 口感及味道非常豐富, 意大利飯屬於硬身煙韌有咬口界別, like

安格斯牛肉芝士煙肉漢堡配薯條  $138呢一個安格斯牛肉漢堡真係世界級好食。佢嘅牛肉漢堡食落去係非常香同濃嘅牛肉味,而且咬落去非常多汁,一啲都唔乾同柴, 係一個非常高水準嘅牛肉漢堡扒。 另外佢嘅薯條係屬於粗身薯條, 炸到脆卜卜,唔點任何醬已經食到好香好濃嘅薯仔味,鍾意食漢堡同炸薯條嘅人嚟到一定要試。魷魚燒南瓜法邊豆 粟米黃金意大利飯伴香煎北海道帶子$178平時食意大利燉飯就食得多,但係今次我真係第一次食用鹹蛋黃醬整嘅意大利飯。佢呢一個醬汁除咗好香南瓜蓉味之外,仲有另一個特色,就係有一粒粒嘅鹹蛋黃粒。鍾意食鹹蛋黃嘅人一定唔可以錯過,佢嘅意大利飯煮到軟硬適中,食落去連埋鹹蛋黃粒一齊食,非常香口。 另外佢嘅北海道帶子非常厚身同厚,肉咬落去非常多汁新鮮,而外煎得香脆,食落口感非常豐富。雞肉墨西哥烤餅配酸忌廉莎莎醬牛油果醬  $138呢一個墨西哥烤餅入面除咗煎到好香嘅雞肉粒之外,入面仲充滿咗芝士同埋辣椒粒,所以食落去除咗有好香濃嘅芝士味之外,仲有微辣,食落去非常刺激。佢嘅烤餅烤到非常香脆,連埋個酸忌廉同莎莎醬一齊食,又係另一種味道。hotel california $ 118Malt whisk

安格斯牛肉芝士煙肉漢堡配薯條  $138

魷魚燒南瓜法邊豆 粟米黃金意大利飯伴香煎北海道帶子$178

雞肉墨西哥烤餅配酸忌廉莎莎醬牛油果醬  $138

hotel california $ 118
Malt whisky, honey, pineapple, mint, soda water
呢一杯hotel california飲落去好香濃嘅whisky味,但係我建議要等佢啲冰溶咗少少再飲,其他嘅味道會更加出,除咗whisky之外仲會飲到一種甜甜嘅水果味。

Beat of candy  $88
Candy syrup, mango syrup, soda water
成杯嘢小朋友都可以飲,係一種甜甜嘅糖果味,但係最特別嘅係係用咗冰做一個少少嘅兜仔,裝住好多gummy bear,好特別好可愛
2018-11-22
2018-11-25 23 浏览
有feel既西餐廳🍴呢間位於cwb既西餐廳平日夜晚唔算好多人 每晚9點仲有live band睇🥁🎹🎼👀👀-而食既野都係偏多國菜風👅咁今次就嗌咗👇🏻啤酒🍻脆漿酥炸魷魚🦑圈燒德國🇩🇪咸豬手澳洲青口南瓜黑松露魚柳通粉-首先呢個魷魚圈都炸得幾好 個皮唔係好厚 而且整得好脆👀 點沙律醬食🤙🏻🤙🏻-咸豬手同樣地整得好好 皮薄多肉 皮燒得都係好脆唔硬唔韌👅 仲要啖啖肉😳😳😳 鍾意咸豬手既一定要嗌!-而最後個通粉 勁濃黑松露味 重口味嘅一定會鍾意 佢係成塊魚柳都舖滿黑松露😳 鍾意黑松露嘅可以嗌呢個😖-各位男女朋友又可以多個地方拍拖食飯啦👫👫-
有feel既西餐廳🍴
而食既野都係偏多國菜風👅
咁今次就嗌咗👇🏻
啤酒🍻脆漿酥炸魷魚🦑圈
燒德國🇩🇪咸豬手
澳洲青口南瓜黑松露魚柳通粉
各位男女朋友又可以多個地方拍拖食飯啦👫👫
2018-11-24 19 浏览
放假,同朋友去食下飯聚一聚。朋友推介依間酒吧餐廳,他說食物不錯,所以我們就前往!環境方面,餐廳不算很大,但座位十分舒適啊!脆炸鵪鶉蛋墨魚波配泰式辣汁:用墨魚膠包住在鵪鶉蛋,沾上麵包糠炸至金黃色,外層酥脆,墨魚膠彈牙,鵪鶉蛋夠香味,配泰式辣汁甚惹味!北海道鮮帶子煙肉半乾車厘茄芥蘭苗香辣蒜片鮑魚汁扁意粉:扁意粉用蒜片和鮑魚汁煮過,並加入煙肉、鮮帶子、芥蘭好惹味。特別是煎過的鮮帶子鮮甜,醬汁味道帶點辣。香煎墨魚餅煙肉菠蘿漢堡伴薯條:漢堡包烘到外脆內軟,煎香的黑魚餅酥脆弹牙,煙肉惹味、粒粒菠蘿香甜。配埋剛炸好的薯條,香脆可口。自家製雪糕:特別香滑可口,完美的飯後甜品。飲品方面,濃郁既菠蘿味很fresh,而且甜甜地幾好飲!

環境方面,餐廳不算很大,但座位十分舒適啊!

自家製雪糕:特別香滑可口,完美的飯後甜品

飲品方面,濃郁既菠蘿味很fresh,而且甜甜地幾好飲!
2018-11-21 20 浏览
工作後和朋友來了一間口碑不錯、很有情調的酒吧餐廳,一進來的時候餐廳正播著風格獨特的 LP - Lost on You,正合我的口味 這裡環境很relaxing,適合和好友來暢聊碰杯,吃點東西再談天說地先來了兩杯飲品,一杯是 Mocktail Music Tower,用菠蘿肉層層疊拼成一個小搭,正正方方的賣相很吸睛~我則點了一杯 China Trap House,喝起來帶點幽幽茶香,沒想到 Cocktail 也可以走中國風 🍵小食點了一客泰式脆炸雞中翼,新鮮炸起還在冒煙雞中翼炸得外皮香脆,內裡的雞肉仍保持嫩滑,那碟泰式醬汁是畫龍點睛之作,像是泰式生蝦的辣汁,點來吃酸酸辣辣的很惹味主菜點了一份 Black Truffle Paste & Wild Mushroom Pizza,這裡的 Dough 都是餐廳自家製作的呢,很有誠意濃稠芝士和香味四溢的野菌覆蓋著薄脆的餅底,好好吃唷另一道主菜是烤西班牙黑毛豬扒伴荷蘭豆燒手指薯配燒汁黑毛豬扒烤得剛好,肉質軟嫩,外層帶點微焦,完美地將肉汁鎖住~口感較甘腴豐香這裡晚上也有 Live Show 欣賞,表演蠻精彩,讓人不知不覺沉醉在音樂之中,整個氣氛超好

小食點了一客泰式脆炸雞中翼,新鮮炸起還在冒煙

濃稠芝士和香味四溢的野菌覆蓋著薄脆的餅底,好好吃唷

另一道主菜是烤西班牙黑毛豬扒伴荷蘭豆燒手指薯配燒汁

這裡晚上也有 Live Show 欣賞,表演蠻精彩,讓人不知不覺沉醉在音樂之中,整個氣氛超好的

• 烤西班牙黑毛豬扒伴荷蘭豆燒手指薯配燒汁
  • Music Tower
  • Black Truffle Paste & Wild Mushroom Pizza
2018-11-21 17 浏览
香港人工作壓力大出曬名,所以好多人放工都約齊三五好友聚在一起食飯聊天。我也不例外,今日就約左舊同學聚一聚,同學提議去告士打道的ember,是一間酒吧,他説去過這酒吧環境不同錯,座位舒適,燈光柔和,九點後就有Life show ,樂隊演奏音樂和唱歌都好好聽,不會得個嘈字。食物味道也不錯。享受晚餐之餘又有悅耳的歌聲,真的可以舒緩壓力。我立即答應。西班牙黑毛豬大腿菠蘿比薩,餅底是薄的,好脆口,餡料豐富,有西班牙黑毛豬火腿、菠蘿、白菌、莫薩里拉芝士、俄勒岡、火箭菜 。十分美味!低溫慢煮烤法國黃油雞胸醸黑毛豬辣肉腸,芝士伴季節時蔬配迷迭香燒汁 ,慢煮烹調能令食物保持肉汁和鮮嫩,所以雞胸肉口感好嫩不會鞋口,中間還釀有辣肉腸增添美味。時蔬配迷迭香燒汁又是另一番風味!吉列西班牙黑毛豬柳黑松露炒滑蛋漢堡伴薯條 ,漢堡包鬆軟,蛋加入黑松露炒,又香又滑。黑毛豬柳炸到外脆肉嫩,加埋蔬菜和醬汁,非常美味。伴碟的薯條即炸的,香脆可口!Music Tower:我喜歡杯上的菠蘿條砌成的井字形,欣賞完又可以食埋,Good !Sleeping Beauty feat Coffee:有酒精的咖啡,味道特別,可能加有蛋白,

Sleeping Beauty feat Coffee:有酒精的咖啡,味道特別,可能加有蛋白,所以有滑的感覺!
外卖自取
2018-11-19 13 浏览
Ember是一間酒吧西餐廳, 裝潢有格調,晚上安排live band唱歌,氣氛輕鬆, 除了環境不錯, 食物也不俗。魷魚羽衣甘藍柚子鮮橙白腰豆沙律配柑橘汁$128這個沙律有白腰豆,蕃茄,橘子,魷魚,仲有幾多羽衣甘藍. 羽衣甘藍好青綠, 具高纖維和高維他命營養, 沙律好清爽。北海道鮮帶子煙肉半乾車厘茄芥蘭苗香辣蒜片鮑魚汁扁意粉$188帶子新鮮爽口。這個意粉材料豐富, 仲有車厘茄, 芥蘭苗, 煙肉。扁意粉偏辣, 都好惹味, 愛辣的我覺得刺激醒神。Music Tower $70這個是集Home made的芒果漿,菠蘿汁和檸檬汁, 没有酒精成份。這杯music tower好吸睛, 菠蘿切成一條條, 再齊起。菠蘿不酸,仲幾甜,果汁唔會似水,有果蓉。

魷魚羽衣甘藍柚子鮮橙白腰豆沙律配柑橘汁$128

Music Tower $70

2018-11-17 18 浏览
我男朋友其實好鍾意食豬手,所以當我聽見朋友讚呢間Ember嘅德國鹹豬手,我就決定要帶我男朋友黎試喇~前菜我地叫左鑊仔麻辣西班牙黑毛豬粒($98)辣勁十足,唔食得辣我就建議你唔好叫,但我呢個辣妹就食得好滋味喇XD燒德國鹹豬手($238)係男朋友今日黎嘅原因,上枱之後連平時唔鐘意動物手腳位置嘅我,都流曬口水!個豬手燒到啱啱好,d肉好嫩滑!茄子半乾車厘茄羅勒蕃茄扭捲粉伴水牛芝士($138)呢個意粉好特別,係長條捲狀,咬落好煙韌。材料好多(個名咁長就知啦haha),所以食落層次好豐富。飲品方面,我飲嘅係Music Tower($70)酸酸甜甜幾fresh。而我男朋友飲嘅係Murphy's 500ml($70)呢到環境都唔錯,同一班朋友黎飲酒談心就啱曬喇!

呢到環境都唔錯,同一班朋友黎飲酒談心就啱曬喇!

2018-10-30
今次嚟到M1餐廳同朋友慶祝生日,一嚟食物有質素保證,而且仲有live Band,啱晒鍾意音樂嘅朋友。店員服務好好,提早同佢哋講係甜品上面寫Happy birthday,估唔到仲有煙花蠟燭,但係手忙腳亂下影得幾張相,佢哋見到我有啲失望,仲幫我點多次蠟燭,滿足我依個麻煩港女,真係好窩心。China Trap House 隻杯好復古,味道酸甜,好清新。Sleeping Beauty Feat coffee酒味夠濃,Mix埋咖啡,好strong。Chicken Quesadillas $138每一塊都夾滿雞肉同芝士,再配搭酸忌廉、牛油果溶同番茄莎莎。Iberico Ham Pizza $158餅底夠薄脆,火腿味道鹹香,好惹味,配酸甜菠蘿中和返味道。Garganellie Sea Bass $158嫩滑魚肉舖滿松露醬,味道香濃,青口份量好多,下面仲有捲意粉。Apple Strudel $68成份甜品都好甜,尤其係蘋果餡,好似食緊砂糖咁。建議可降低甜度。

China Trap House
隻杯好復古,味道酸甜,好清新。

Sleeping Beauty Feat coffee
酒味夠濃,Mix埋咖啡,好strong。

Chicken Quesadillas $138
每一塊都夾滿雞肉同芝士,再配搭酸忌廉、牛油果溶同番茄莎莎。

Iberico Ham Pizza $158
餅底夠薄脆,火腿味道鹹香,好惹味,配酸甜菠蘿中和返味道。

Garganellie Sea Bass $158

Apple Strudel $68
2018-11-17 25 浏览
同閨蜜一齊諗放工放學去chill下 係銅鑼灣好方便 我地叫左兩個pasta 一個pizza 一個snack好夠飽 叫左music tower係好重波蘿味既mocktail 最正既係有live show唱得好好聽 好正 仲有台下觀眾可以攞咪一齊唱 唱埋生日歌 好開心既晚上🤤
  • 北海道鮮帶子煙肉半乾車厘茄芥蘭苗香辣蒜片鮑魚汁扁意粉
  • 朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕
  • 脆炸鵪鶉蛋墨魚波配泰式辣汁
  • GRILLED CHICKEN & CHORIZO PIZZA
2018-11-17 35 浏览
今晚難得早放工,同好友黎左CWB 一間BAR 食DINNER =]我地先一人一杯飲品,佢要左tap sonic,賣相好得,D冰塊入面都有花瓣 ~而我就要左杯Beat of Candy,賣相靚,上面真係有d 軟糖,好特別~之後我地叫左2個main course~一個安格斯牛漢堡肉芝士漢堡伴薯條,肉汁juicy 又香濃,加埋脆卜卜既薯條冇得彈!而另一個main 就係: 烤智利鱈魚柳伴澳洲藍青口湯, 呢個正!d 青口新鮮又肥美,而智利鱈魚柳啖啖肉,完全冇骨的,真心唔錯~overall 餐廳環境舒服,音樂又好聽,下次可再黎!
之後我地叫左2個main course~

overall 餐廳環境舒服,音樂又好聽,下次可再黎!

2018-11-15
2018-11-16 21 浏览
Food always goes well with music. This restaurant mixes both together, provide live band music from 9pm every day. Good atmosphere and moody for a comfortable dinner.Welcome drinks「Pop Punch」(mocktail) and「Tap Sonic」(cocktail), as recommended by the waiter. Both are refreshing and serve as a good start:「Deep Fried Chicken Wings」, taste like Buffalo wings. A choice of snack for happy hour:「Deep Fried Cuttlefish Quail Egg Balls with Thai Spicy Dip」, the most surprising dish of the night ! Chewy ou

「Deep Fried Cuttlefish Quail Egg Balls with Thai Spicy Dip」, the most surprising dish of the night ! Chewy outside  and not too oily, with a tender quail egg inside. The sauce spiced up the whole thing, Recommended !

「Lobster Bisque」, good presentation. Tastes not bad still it can be improved in the stickiness.

「Grilled Spanish Pork Loin Steak」, I chose medium well which is my own favorite level for Iberico steak. It's pretty juicy, nice in texture and a bit charco flavor.

2018-11-08
  • Grilled Spanish Pork Loin Steak
  • Deep Fried Cuttlefish Quail Egg Balls with Thai Spicy Dip
2018-11-12 29 浏览
銅鑼灣係香港消費嘅中心地帶, 放左工約埋朋友飲杯野, 食個飯, Ember係我嘅首選, 餐廳有特色嘅裝修, 樓底高, 光線柔和, 座位闊落舒適, 夜晚9點後更加有 live band, 喺喧鬧的城市中,呢度係令人感到身心都可以放鬆嘅一個地方, 而且有特式嘅飲品同美味嘅食物, 真係三五知己聚腳嘅好選擇👍🏻Music Tower賣相特別吸引, 用芒果糖漿, 新鮮菠蘿汁同檸檬汁混合, 飲用時將上面嘅新鮮菠蘿條放落去飲品內, 中和甜味, 甜酸味啱啱好, 特別好飲😛Pop Punch奇異果, 青瓜混合青檸汁同梳打水, 味道清新, 透著青瓜的清甜, 女士都特別喜愛😍魷魚燒南瓜法邊豆粟米黃金意大利飯伴香煎北海道帶子意大利飯煮得軟硬適中, 飯嘅醬汁有鹹蛋黃同南瓜煮成, 特別惹味, 帶子好大隻同新鮮, 兩邊煎得微微金黃內裡又唔會過熟, 真係好鮮味🤤吉列西班牙黑毛豬柳黑松露炒滑蛋漢堡伴薯條黑色漢堡好特別, 口感軟熟富彈性, 吉列黑毛豬香脆可口, 肉汁豐富, 炒蛋好滑帶著黑松露獨特嘅香味, 幾樣加埋, 令呢個漢堡味道豐富, 薯條係厚切㗎, 外脆內軟, 好好味呀👏🏻

Music Tower

Pop Punch

魷魚燒南瓜法邊豆粟米黃金意大利飯伴香煎北海道帶子

吉列西班牙黑毛豬柳黑松露炒滑蛋漢堡伴薯條
同中學同學食飯想搵間decent既餐廳好好相聚❤️😆 Ember滿足左我既願望餐廳裝潢超靚!Bar櫈好有氣派,播住好聽既音樂,好有氣氛!超like !Drink Menu有好得意既Drinks 🤩中同既Pop punch +我既Music Tower清爽好飲😝😝😝外形又打卡一流!叫左幾樣野食,全部都好好味!魷魚羽衣甘藍柚子鮮橙白腰豆沙律配柑橘汁🥗超健康😍全部野都好fresh 開開胃醒醒神魷魚既爽脆為沙律加分鑊仔麻辣西班牙黑毛豬粒🥘微辣,超惹味,黑毛豬粒極香口😍魷魚燒南瓜法邊豆栗米黃金意大利飯伴香煎北海道帶子😍意大利飯燴得好香好香,索哂所有材料既鮮味,一啖接一啖停不了!香煎北海道帶子😍😍超厚肉超帶口感推薦!由於bar枱實在太靚忍唔住影埋😂😂😂呢間餐廳真係值得推薦👍🏻👍🏻美味食物❤️高級紛圍❤️

餐廳裝潢超靚!
Bar櫈好有氣派,播住好聽既音樂,好有氣氛!超like !
Drink Menu有好得意既Drinks 🤩

中同既Pop punch +我既Music Tower
清爽好飲😝😝😝外形又打卡一流!

叫左幾樣野食,全部都好好味!

魷魚羽衣甘藍柚子鮮橙白腰豆沙律配柑橘汁🥗
超健康😍全部野都好fresh 開開胃醒醒神
魷魚既爽脆為沙律加分

鑊仔麻辣西班牙黑毛豬粒🥘
微辣,超惹味,黑毛豬粒極香口😍

魷魚燒南瓜法邊豆栗米黃金意大利飯伴香煎北海道帶子😍
香煎北海道帶子😍😍超厚肉超帶口感
推薦!

由於bar枱實在太靚忍唔住影埋😂😂😂
呢間餐廳真係值得推薦👍🏻👍🏻
美味食物❤️
高級紛圍❤️
2018-11-02 109 浏览
之前品嚐過位於尖沙咀的The Right Place,由食物到服務都非常滿意,所以得知銅鑼灣的Ember是同集團後便提議用餐。 Music tower 新鮮菠蘿切條作裝飾,睇得又食得。用了新鮮的菠蘿汁及檸檬汁,味道酸酸甜甜的,好清新。 pop punch用上奇異果、 青瓜、梳打水,不過味道偏淡。 Octopus Salad我們先點了一個Octopus Salad作前菜,有八爪魚,羽衣甘藍,鮮橙,柚子,白腰豆,車厘茄,再配上柑橘汁。爽脆的羽衣甘藍,新鮮的八爪魚,鮮甜的柚子和車厘茄,再配上醒胃的柑橘汁,整個配搭一流。但上次尖沙咀的The Right Place八爪魚比較鮮味和份量多一點。 烤西班牙黑毛豬扒伴荷蘭豆燒手指薯配燒汁侍應建議7成熟,因為只有穀飼黑毛豬可以不必全熟。淺粉紅既黑毛豬煮得剛剛好,口感嫩滑,肉味濃郁,只點燒汁已經帶出鮮味。伴菜手指薯也烤得不錯。 栗米蓉法邊豆意大利飯伴智利銀鱈魚柳銀鱈魚外層煎得香脆帶點焦香,魚肉肉質嫩滑,沒有腥味,不乾身。不過意大利飯配栗米蓉還是第一次,沒有肥膩的感覺,但有點像栗米肉粒飯。 雖然整體不錯,但地點、味道、環境和服務都是尖沙咀的The

pop punch
用上奇異果、 青瓜、梳打水,不過味道偏淡。

Octopus Salad

栗米蓉法邊豆意大利飯伴智利銀鱈魚柳

雖然整體不錯,但地點、味道、環境和服務都是尖沙咀的The Right Place略勝一籌。