2019-03-22 23 浏览
餐廳當晚有live band,一路聽住歌一路食野都幾chill。另外想讚下當晚serve我地個女仔好好service。Pop punch $88加入奇異果同青瓜,入口較酸。Music tower $88Mango syrup配菠蘿汁,酸酸甜甜好開胃,上面一條條嗰啲都係新鮮菠蘿,食落好清甜。慢煮三文魚藜麥木瓜沙律$148慢煮三文魚肉質軟滑,充滿油香。藜麥配木瓜原來都幾夾,加上酸甜醬汁,味道清新。帶子煙肉香辣蒜片意粉$168帶子唔會太熟,keep到鮮甜嘅味道。蒜香十足,好惹味。藍莓芝士蛋糕$68好大份,有兩大件,係厚實嗰種cheesecake。

Pop punch $88
加入奇異果同青瓜,入口較酸。

Music tower $88

慢煮三文魚藜麥木瓜沙律$148

帶子煙肉香辣蒜片意粉$168
帶子唔會太熟,keep到鮮甜嘅味道。蒜香十足,好惹味。

藍莓芝士蛋糕$68
好大份,有兩大件,係厚實嗰種cheesecake。
同朋友食飯,朋友帶我們到EMBER,一到步就已經覺得餐廳環境很好,開放式的酒吧餐廳,絕對是聚會傾計的好地方。與朋友到步見到咁靚就已經忍唔住影相,仲有要個舞台,原來星期三至六晚上9點後有live band演出,剛好去當日係星期一,下次一定要試試有live band時候去。我地叫左個Caesar Salad,開開胃fresh一下飲品方面叫左個pop punch,味道好醒神,朋友就叫左個music tower,個music tower真係用菠蘿砌個㙮出黎,好睇又好味,偷飲左兩啖,果味仲好濃郁添。見到menu D snack都好吸引,去到好肚餓,就叫左個串燒拼盤,賣相超吸引,仲好有內涵,燒烤全都是高級食材,有黑毛豬辣肉腸,帶子,大虎蝦,仲有燒烤當然唔少得雞翼哪,而最重要係個串燒拼盤好能夠取得平衡,食太多肉會好濟,所以仲有D菠蘿,姑同粟米等等,一班朋友一齊食,香口之餘又唔會濟,味道仲非常好。我地仲叫左個帶子煙肉芥蘭苗香辣蒜片魨汁扁意粉,哩個意粉真心好味,而我同朋友們好欣賞哩度,係因為一般bar restaurants 因為主要飲酒,反而主食會麻麻地,但Ember食物質素好高,哩個扁意粉超野味,扁
同朋友食飯,朋友帶我們到EMBER,
一到步就已經覺得餐廳環境很好,
開放式的酒吧餐廳,
絕對是聚會傾計的好地方。

與朋友到步見到咁靚就已經忍唔住影相,
仲有要個舞台,
原來星期三至六晚上9點後有live band演出,
剛好去當日係星期一,
下次一定要試試有live band時候去。

我地叫左個Caesar Salad,
開開胃fresh一下

飲品方面叫左個pop punch,
味道好醒神,
朋友就叫左個music tower,
個music tower真係用菠蘿砌個㙮出黎,
好睇又好味,
偷飲左兩啖,
果味仲好濃郁添。

見到menu D snack都好吸引,
去到好肚餓,
就叫左個串燒拼盤,
賣相超吸引,
仲好有內涵,
燒烤全都是高級食材,
有黑毛豬辣肉腸,帶子,大虎蝦,
仲有燒烤當然唔少得雞翼哪,
而最重要係個串燒拼盤好能夠取得平衡,
食太多肉會好濟,
所以仲有D菠蘿,姑同粟米等等,
一班朋友一齊食,
香口之餘又唔會濟,
味道仲非常好。

我地仲叫左個帶子煙肉芥蘭苗香辣蒜片魨汁扁意粉,
哩個意粉真心好味,
而我同朋友們好欣賞哩度,
係因為一般bar restaurants 因為主要飲酒,
反而主食會麻麻地,
但Ember食物質素好高,
哩個扁意粉超野味,
扁意粉仲好彈牙,
值得推介啊!

德國咸豬手都好好味,
平時咸豬手個面未必可以做得脆而不硬,
但哩度嘅豬手就皮脆不硬,
仲要塊皮好骨膠原,
味道唔會好咸,
最難得係店員上左豬手後會幫我地切開,
免除出現尷尬情況,
服務好一流啊!

烤雞黑毛豬辣肉腸pizza味道都好正,
脆底pizza皮,
有口感得黎又唔會食完就濟住,
黑毛豬辣腸就更加可以幫個pizza提鮮

真心覺得ember係一間有誠意的餐廳,
食飯期間店員仲主動過黎幫我地換碟,
甚至將食物轉碟等我地食得更方便,
店員都會對食物質素好重視,
埋單仲會問我地意見,
仲提我地下次去預早OpenRice book枱,
食物會有8折,
真心係一間好好0既餐廳,
一定會再去啊~~
今日去左銅鑼灣 想飲下酒同食下西式野 於是就去左Ember啦裝修環境都幾唔錯☺️-▫️Hotel California🥃 $118Whisky加上蜂蜜🍯同菠蘿🍍 Whisky味都幾濃郁 但又比平時既Whisky甜D 我幾鍾意依杯-▫️Tap Sonic🍸 $128好靚既一杯Cocktail 食用花製成既冰塊💐 再加埋Gin酒 比Hotel California易入口 有少少接骨木花味-▫️Beef Quesadillas $138烤餅熱辣辣 入邊有滿滿既芝士同牛肉超鍾意個酸忌廉 牛油果醬🥑 同番茄莎莎醬🍅 調得岩岩好-▫️Linguine Scallop🍝 $168帶子都幾大粒 煎到微脆香口 醬汁幾惹味另外估唔到意粉會加入芥蘭 有少少中式既感覺 但又幾夾喎😂-▫️Pork Lion Steak🐷 $168本身以為係細細件 估唔到都幾大塊 $168依個價錢係抵食 食到好飽黑毛豬扒食落口感唔錯 肉質鮮嫩 -最後夾岩時間仲有live band架🎶 一邊聽住歌一邊飲下酒 正!
裝修環境都幾唔錯☺️
另外估唔到意粉會加入芥蘭 有少少中式既感覺 但又幾夾喎😂
▫️Pork Lion Steak🐷 $168
黑毛豬扒食落口感唔錯 肉質鮮嫩
2019-03-21 21 浏览
Ember設計時尚, 吧檯後一大幅橙色三角立體牆, 加上燈光效果十分搶眼。 座位以2至4人檯為主, 今日一行2人坐4人卡位, 夠晒闊落, 傾計一流! 今日想食light D, 叫咗幾款snacks 同兩杯cocktail。低溫慢煮鮮三文魚柳藜麥粟米木瓜沙律 $148 三文魚切開接近全熟, 但入口卻完全無一絲絲嘅纖維感, 嫩滑非常, 藜麥沙律很有顆粒感, 味道清新, 健康輕怡, 我地兩個女生都好鐘意呢道小食。蕃茄白酒牛油汁煮澳洲藍青口$138藍青口肉質極為細緻, 鮮味特出, 美味程度令人喜出望外!必點!牛肉墨西哥烤餅 $138 燒烤餅熱到十足, 牛肉香辣惹味, 配上酸忌廉、牛油果醬同蕃茄莎莎, 更有風味。Hotel California (前) $118 酒味較烈, 比較適合男生。 China Trap House (後) $118 甜甜地, 帶淡淡綠茶香, 易入口, 好啱飲。

低溫慢煮鮮三文魚柳藜麥粟米木瓜沙律 $148

蕃茄白酒牛油汁煮澳洲藍青口$138

牛肉墨西哥烤餅 $138

Hotel California (前) $118
酒味較烈, 比較適合男生。

China Trap House (後) $118
甜甜地, 帶淡淡綠茶香, 易入口, 好啱飲。

2019-03-21 37 浏览
Ember喺上年已經嚟食過一次,今次朋友生日特登再帶佢嚟呢間咁有feel嘅餐廳。唔單止有得食,仲有live Band喺度唱歌俾你聽㗎。如果想聽live Band嘅話,九點後就有。🥗凱撒沙律沙律菜好新鮮,又開胃又健康。🥩烤美國安格斯肉眼扒配薯條店員建議我哋叫五成熟,咁樣唔怕太硬之餘,亦留到肉眼扒嘅肉汁,而且分拍嘅份量超大,兩個食12安士都覺得好滿足好飽🍔吉列西班牙黑毛豬扒黑松露炒滑蛋伴薯條黑松露嘅味道同黑毛豬嘅味道兩個食起上嚟好match,而且塊豬扒炸得啱啱好,而且同豬扒一齊咬,脆卜卜,好香口。飲品推介俾大家🍍Music tower用咗菠蘿同芒果再加其他配料整嘅一杯嘢飲,杯嘢上面有每日新鮮切成嘅菠蘿條,又可以飲又可以食。.🍵China trap house因為隻杯成杯嘢飲好有中國特色,入口勁開胃,一打開個蓋好有清香嘅綠茶味,配左Gin, 茶配酒冇得彈👍🏻
Ember喺上年已經嚟食過一次,
今次朋友生日特登再帶佢嚟呢間咁有feel嘅餐廳。
唔單止有得食,仲有live Band喺度唱歌俾你聽㗎。
如果想聽live Band嘅話,九點後就有。

🥗凱撒沙律
沙律菜好新鮮,又開胃又健康。

🥩烤美國安格斯肉眼扒配薯條
店員建議我哋叫五成熟,咁樣唔怕太硬之餘,
亦留到肉眼扒嘅肉汁,而且分拍嘅份量超大,
兩個食12安士都覺得好滿足好飽
烤美國安格斯特級肉眼牛扒伴薯條配燒汁12oz

🍔吉列西班牙黑毛豬扒黑松露炒滑蛋伴薯條
黑松露嘅味道同黑毛豬嘅味道兩個食起上嚟好match,
而且塊豬扒炸得啱啱好,
而且同豬扒一齊咬,脆卜卜,好香口。

飲品推介俾大家
🍍Music tower
用咗菠蘿同芒果再加其他配料整嘅一杯嘢飲,
杯嘢上面有每日新鮮切成嘅菠蘿條,
又可以飲又可以食。
🍵China trap house
因為隻杯成杯嘢飲好有中國特色,入口勁開胃,
一打開個蓋好有清香嘅綠茶味,配左Gin,
茶配酒冇得彈👍🏻
烤美國安格斯特級肉眼牛扒伴薯條配燒汁12oz
  • Music Tower
2019-03-21 24 浏览
友人工作不順利要找人訴苦,係朋友的都會義不容辭借個肩膀佢用一下嘅。聆聽是要找一間合適的餐廳,記得告士打道有間既是酒吧又是餐廳的,可邊飲邊聊,肚子餓的話又可用餐。Hotel California $118雞尾酒變化多端,可把一些烈酒的性質減少又不失其味道。混合了威士忌,蜜糖,菠蘿汁,薄荷,梳打水而成。鬱金香的色澤好美!威士忌的麥芽與穀物的芳香釋放出來,優香,醇香的味道。鮮三文魚柳藜麥粟米木瓜沙律 $148用了低温的煮法,三文魚柳仍保持肉汁不會過老,又不會過生,入口嫰滑,魚脂香濃。沙律有藜麥,粟米,木瓜,吃起來有嚼勁,健康之選。烤雞黑毛豬辣肉腸比蕯 $158即叫即做新鮮熱辣。餅底夠薄我喜愛。芝士濃厚,餡料也是重口味的,如烤雞胸,辣肉腸,味蕾上的感覺非常豐富。魷魚燒南瓜法邊豆粟米黃金意大利飯伴香煎北海道帶子 $178靈魂在於鹹蛋黃,另整個飯生色不少,香濃惹味。北海道帶子一向於人信心保証,又大又鮮又甜美。煎得恰到好處,保持嫩滑鮮味。在美酒美食當前,友人得以釋放了不少負能量,盡訴心中情,明天再努力吧!

Hotel California $118
雞尾酒變化多端,可把一些烈酒的性質減少又不失其味道。
威士忌的麥芽與穀物的芳香釋放出來,優香,醇香的味道。

鮮三文魚柳藜麥粟米木瓜沙律 $148
沙律有藜麥,粟米,木瓜,吃起來有嚼勁,健康之選。

烤雞黑毛豬辣肉腸比蕯 $158
即叫即做新鮮熱辣。餅底夠薄我喜愛。

魷魚燒南瓜法邊豆粟米黃金意大利飯伴香煎北海道帶子 $178
靈魂在於鹹蛋黃,另整個飯生色不少,香濃惹味。

2019-03-20
一餐飯除了講究環境、味道、服務之外,其實有live band 表演的餐廳都可大大加分,上週末我又再來到Ember一邊聽好歌一邊享受美食。內裡裝修得頗有格調,配合昏暗柔和的燈光,氛圍確實浪漫得令人沉醉,氣氛悠閒,很適合情侶來約會呢!星期六大約九點開始就有live band 演出,滿足味蕾之餘,同時欣賞現場演唱。這晚更是full band 陣容演出,現場氣氛越夜越熱鬧。餐牌選擇不少,提供多款意粉、沙律、小食、pizza等。香煎墨魚餅煙肉菠蘿莎莎漢堡伴薯條 $128漢堡包配薯條可說是永垂不朽的經典配搭,黑色漢堡令賣相變得冷酷有型。黑色漢堡包烘焙出外層輕脆的口感,比平時的漢堡包更煙韌富彈性。餡料極之豐富,層層疊起後確實是一口無法掌握呢!墨魚餅十分厚肉,入口彈牙扎實,配上酸甜的蕃茄菠蘿莎莎,增添清爽的感覺。厚切薯條連著薯皮炸得金黃酥脆,調味不重,呈現豐滿薯仔的原汁原味。蕃茄芝士比薩 $138pizza 大大個,份量也不少,pizza餅底的厚度是簡乎超薄和厚批之間,不像美式般厚實,入口香脆,不會吃得飽飽滯滯。這款長青不敗的經典口味Margherita材料非常簡單,蕃茄醬汁配上柔軟香滑的Mozzar

這晚更是full band 陣容演出,現場氣氛越夜越熱鬧。

餐牌選擇不少,提供多款意粉、沙律、小食、pizza等。

香煎墨魚餅煙肉菠蘿莎莎漢堡伴薯條 $128

香煎墨魚餅煙肉菠蘿莎莎漢堡伴薯條

餡料極之豐富,層層疊起後確實是一口無法掌握呢!

蕃茄芝士比薩 $138
蕃茄芝士比薩

這款長青不敗的經典口味Margherita材料非常簡單,蕃茄醬汁配上柔軟香滑的Mozzarella及水牛芝士,灑上羅勒葉作點綴。
蕃茄芝士比薩

舖滿厚厚的芝士,可以造出拉絲效果,芝香濃郁,又是一道惹味的邪惡美食。
蕃茄芝士比薩

低溫慢煮烤法國黃油雞胸釀黑毛豬辣肉腸、芝士伴季節時蔬配迷迭香燒汁 $188
迷迭香的香草配搭,令菜式香味四溢,配合啖啖肉的黃油雞一起食,肉味更突出。

雞皮薄如蟬翼,加上燒得夠乾爽,沒有油膩感,雖然是雞胸位,但燒烤期間把油份迫出,變得肉汁豐富,火候控制得剛剛好,不覺鞋口。

裡面還釀有軟心芝士和黑毛豬辣肉腸,更富口感層次,鹹香又美味。

Pop Punch $70
混合了自家製奇異果青瓜醬及青檸梳打的mocktail,奇異果味道最為突出,酸爽又清新。
Pop Punch

Music Tower $70
疊得高高的新鮮菠蘿切條造型吸睛,由菠蘿芒果混合而成的果汁清新酸爽,不會過甜。
2019-03-16
Pop Punch
2019-03-18 102 浏览
今日約咗老公喺銅鑼灣食晚飯,佢話同事好介紹,呢間餐廳好有氣氛,沿著鹅頸橋行過咗灣仔消防局好快就到。今日星期一,未到七點,餐廳已經有不少食客,大家放工就可以落嚟happy hour。餐廳整晚播放著輕鬆英文歌/音樂,心情也感覺很愉快。凱撒沙律,羅馬生菜配新鮮車厘茄,沙律汁唔會太多,灑滿乾煙肉碎,醒胃最啱。法式龍蝦湯配蒜蓉包,這個湯又香又濃,如果份量再多一些會更理想。西班牙黑毛豬火腿菠蘿比薩,廚師毫不吝嗇,落咗好多蕃茄醬同芝士,但冇影响餅底,依然脆卜卜,火箭菜好香口,黑毛豬火腿味道夠,菠蘿細細粒,唔會蓋過主角的特色,恰到鮮味。烤西班牙黑毛豬扒伴荷蘭豆燒手指薯配燒汁,這個也是黑毛豬,但完全是另一個食法呢!豬扒厚切香煎,唔會太熟也唔韌,絕對保存到肥美的肉汁,堅好食,食到停唔到口,沾一些燒汁會更突顯豬肉的鮮味,整個菜很完美。大家都好鍾意菠蘿,我們每人都叫咗杯Music Tower,賣相好吸引,用新鮮菠蘿條喺杯上面砌左幾個"井"字,菠蘿熟曬,好甜,飲品本身主要係菠蘿汁,也有一些芒果汁及檸檬汁,味道都好夾。這裏也有許多不同款式的小食,下次搵朋友嚟傾計就最啱。

餐廳整晚播放著輕鬆英文歌/音樂,心情也感覺很愉快。

法式龍蝦湯

西班牙黑毛豬扒

Music Tower

這裏也有許多不同款式的小食,下次搵朋友嚟傾計就最啱。

2019-03-18
法式龍蝦湯
西班牙黑毛豬扒
  • 法國龍蝦湯
  • MusicTower
2019-03-18 26 浏览
星期五晚當然想食返餐好啦,黎到銅鑼灣,當然又想chill下!揀得呢間餐廳,除咗食物之外,當然係貪佢有得飲返兩杯啦!望住咁大個吧枱,可以睇住調酒,星期五晚嘅心情都放鬆晒!叫左兩杯cocktail, 呢杯叫Hotel California,甜甜地,係好易入口嘅whiskey!第二杯好得意,用萬壽無疆杯裝住,係綠茶味嘅cocktail,都唔會太苦。食物方面都唔錯,先來有龍蝦湯,味道幾濃。鑊仔麻辣黑毛豬粒,超香!味道當然都好香口,雖然有好多辣椒仔,不過食落都唔算勁辣。烤羊架加燒羊柳,平時食得牛扒多,今晚轉食羊,羊架外層燒得脆脆,羊柳肉味好濃,幾好食。帶子意大利飯,意大利飯入面仲加咗魷魚,成個汁都好好食,帶子都好大粒。

食物方面都唔錯,先來有龍蝦湯,味道幾濃。

2019-03-18 23 浏览
今日在銅鑼灣行完冇特別安排晚餐,去左間不太旺既地段,見門口有點格調又冇乜人就決定入去試新野,比我發現新大陸入到去有播音樂聽,人又唔多,幾舒服。見有個stage同樂器,一問先知星期三至日有live band,但我用膳當日係星期二,所以就冇。入黎前主要真係比個環境吸引左入黎,真係冇乜詳細睇個Menu,所以order都諗左一陣子最後就決定叫左個burger 同一個主菜Burger係墨魚餅煙肉菠蘿伴薯條,個墨魚餅勁厚,好有口感,煙肉番茄菠蘿配既汁都唔錯,整體個漢堡真係幾好食。而本人都好喜歡食粗薯條,好啱我口味個主菜就鱈魚配青口,鱈魚又係厚身,淡淡肉,青口就不太特別,反而個湯算有驚喜,唔錯,整體係可以,不過個人覺得價錢略貴,性價比唔算太高。有格調既地方又點可以唔叫飲品叫左個一杯cocktail 一杯mocktail(兩個都唔記得咩名)Cocktail 係好似中國茶咁,個賣相幾特別,味道就還可以Mocktail 就係主要菠蘿味,上面直頭有一條條既菠蘿,幾好飲,菠蘿又甜另外仲發現上面既菠蘿同薯條好似樣,哈哈總括而言,呢餐都幾滿意閒日黎呢度食都係唔錯既選擇

入到去有播音樂聽,人又唔多,幾舒服。

最後就決定叫左個burger 同一個主菜

有格調既地方又點可以唔叫飲品

另外仲發現上面既菠蘿同薯條好似樣,哈哈

總括而言,呢餐都幾滿意
閒日黎呢度食都係唔錯既選擇
2019-03-17 31 浏览
Happy Sunday緊係約下朋友chill一chill因為想食埋dinner同飲下酒咁所以就黎左呢間ember食食物方面我地叫左個烤西班牙黑毛豬Waiter推介7成熟最好肉汁豐富 唔會韌油分充足 肥瘦適中配菜有薯仔同荷蘭豆南青口燒南瓜車厘茄捲通粉配黑松露海鱸魚柳魚柳面配上黑松露好香 肉質夠嫩而且都幾大塊青口夠新鮮唔會猩Top Sonic 由gin, tonic water 同接骨木花組成接骨木花收藏係冰粒入面好靚甜甜地易入口朋友叫左Pop punch 係mocktail黎有青瓜同奇異果好fresh既感覺
Happy Sunday

魚柳面配上黑松露好香 肉質夠嫩
而且都幾大塊
青口夠新鮮唔會猩

Top Sonic
由gin, tonic water 同接骨木花組成
接骨木花收藏係冰粒入面好靚
甜甜地易入口

朋友叫左Pop punch 係mocktail黎
有青瓜同奇異果
好fresh既感覺

2019-03-16 71 浏览
今日難得約左好姐妹聚餐,談人生飲番杯環境優雅,音嚮適中,9點後有live band ,嘩嘩嘩,餐廳好浪漫感覺,每張台有座小檯燈照耀著南瓜味好香,而且食到咸蛋王味,帶子超大粒,厚身鮮味香甜,超抵食意大利飯吸收晒醬汁,非常好食由番茄,莫薩里拉芝士,水牛芝士,羅勒的材料製成芝士味濃香而不膩,超好食,薄餅脆香入味,羅勒味突出番茄牛油汁煮青口,聞到好香濃的白酒大大隻青口,肉質鮮甜層層疊,菠蘿條好清甜,好香檸檬味,味道清甜,無酒精飲品再來一杯無酒精飲品,奇異果和青瓜,加上疏洪打水,飲落清爽食物選擇豐富,談心好地方
今日難得約左好姐妹聚餐,談人生飲番杯

店鋪
魷魚燒南瓜~法邊豆~粟米~黃金意大利飯~伴香煎北海道帶子
南瓜味好香,而且食到咸蛋王味
,帶子超大粒,厚身鮮味香甜,超抵食
意大利飯吸收晒醬汁,非常好食
番茄芝士比薩

由番茄,莫薩里拉芝士,水牛芝士,羅勒的材料製成
芝士味濃香而不膩,超好食
,薄餅脆香入味,羅勒味突出
番茄白酒,牛油汁煮澳洲藍青口

番茄牛油汁煮青口,聞到好香濃的白酒
大大隻青口,肉質鮮甜
Music  Tower
層層疊,菠蘿條好清甜,好香檸檬味,味道清甜,無酒精飲品
Pop  Punch
再來一杯無酒精飲品,奇異果和青瓜,加上疏洪打水,飲落清爽
餐牌1
餐牌2
餐牌3

食物選擇豐富,談心好地方
2019-03-13
餐牌1
餐牌2
餐牌3
2019-03-15 35 浏览
要係呢區開餐,好多食店門外都貼滿用餐時間入座計90分鐘,想搵個地方慢慢食傾下計嘅,令我諗起呢度特設外邊坐位,可以照顧吸煙人士,咁就唔駛突然煙癮起要走出店外食咁麻煩酒水區呢個位好靚,望住唔同款式嘅酒樽,解釋唔到有種"治癒感"呢度仲有LIVE BAND及大電視不停播住外國MV,感覺輕鬆夠CHILL餐牌提供由沙律/小食/意粉/肉食到甜品都有,價錢合埋!飲品有唔同種類酒/手工啤酒/特式鷄尾酒/非酒類飲品友人歡喜威士忌,咁就岩啦,可以叫杯Hotel California,威士忌混入蜜糖,菠蘿及梳打水,第一啖飲到香醇酒味,各種比例好岩數,即使飲到尾都仲有酒味!另一杯貌似層層疊嘅係Music Tower,以芒果及菠蘿作為主材料,加入雪碧,味道香甜,仲可以食埋菠蘿條!一路飲住嘢,一路睇緊MV時, 呢客魷魚羽衣甘藍柚子鮮橙白腰豆沙律配柑橘汁就出場,一客份量幾夠睇頭,顏色有紅黃綠白,吸引呀!材料其實個名已經出現晒,先講魷魚經過烚熟,口感爽彈,食到佢嘅原味; 羽衣甘藍味道無一般苦澀味,混入酸甜開胃柑橘汁,更好味; 而白腰豆口感綿綿,一客沙律有幾種唔同口感,下次黎都一定要食佢!食完沙律,就到香煎墨魚餅煙肉菠蘿

餐牌提供由沙律/小食/意粉/肉食到甜品都有,價錢合埋!

飲品有唔同種類酒/手工啤酒/特式鷄尾酒/非酒類飲品

食完沙律,就到香煎墨魚餅煙肉菠蘿莎莎漢堡伴薯條上枱,除左主角外,仲有一籃薯條及沙律菜,相當豐富!

忍唔住先食條薯條先,熱辣辣夠香脆,薯感夠但外面唔膩,點埋茄汁一齊食,點可以只食一條先咁少呀?!

暫時食夠數就到主角啦,黑色飽夠晒型格,中間夾住半隻手指咁厚嘅墨魚餅,之上有片薄薄煙肉,唔會太肥喎; 底層有菠蘿莎莎

成個漢堡嘅高度係無法令人一啖由頂食到底,墨魚餅食到少少粒脆感,再多D彈口感會仲好D; 而菠蘿莎莎中嘅菠蘿粒及蕃茄粒增加濕度及清爽度,代替傳統沙律醬,食落無咁罪疚!  食晒成個餐,超級滿足!

烤美國安格斯特級肉眼牛扒伴薯條配燒汁,呢客係12安士,一放低已經聞到好香肉味,附有茄汁,芥末及燒汁

燒至邊位有少少微燶位,以薯條墊住,肉汁輕微滲落薯條中,亦可作為少少resting 之作,WIN WIN呀!  況且兩者長久以黎都係好拍檔!

柯打五成熟,切開仍然見到血紅色,外面燒至微脆,咬落肉質鬆軟得黎又有少少嚼口,好得!  留意到碟邊灑上少少鹽,點少少食仲好味!  亦可配芥末/燒汁亦得!

今餐未能欣賞到LIVE BAND演出,莫非呢個可以作為下次再黎嘅"借口"?!  哈..哈......

2019-03-14 38 浏览
之前到訪過此餐廳, 是日剛好在銅鑼灣逛完, 想起這兒的食物很不錯, 所以直接帶友人來這裡了Rib-eye 12oz ($308)友人是牛扒愛好者, 所以自然不能不點~5成熟, 內裡的肉質非常粉嫩又juicyLinguine with Hokkaido Scallops, Bacon ($168)帶子厚身, 軟硬程度剛好, 十分彈牙上次小妹嚐過這兒的cocktail, 覺得挺有特色的, 所以也就推介友人一起喝了~~ Music Tower ($88)邊呷著菠蘿條, 邊喝著清甜的菠蘿汁, 十分不錯呢!Hotel California ($118)這是Whisky based的cocktail。用料夠足, Whisky味相當突出, 而口感清新環境挺chill的,就這樣吃吃聊聊, 滿足了

Rib-eye 12oz ($308)
友人是牛扒愛好者, 所以自然不能不點~
5成熟, 內裡的肉質非常粉嫩又juicy

帶子厚身, 軟硬程度剛好, 十分彈牙

Music Tower ($88)
邊呷著菠蘿條, 邊喝著清甜的菠蘿汁, 十分不錯呢!

Hotel California ($118)

環境挺chill的,就這樣吃吃聊聊, 滿足了
2019-03-06
2019-03-14 24 浏览
打工仔最難捱的星期三😅,今晚決定與閨蜜👭去食一餐好嘅慰勞自己😋。行行下經過灣仔地舖呢間ember, 有live band🎶🎸, 環境好似幾得,所以入去幫襯下先🥂。侍應向我地推介今晚個燒德國咸豬手🐽,我地毫不猶豫就叫了,再加個蕃茄白酒牛油汁煮澳洲南青口做前菜🐚。藍青口creamy 又新鮮,而且份量都吾少,食吾停口,仲有兩片蒜蓉包🍞俾你點汁食,我想讚個汁真係好味,可惜蒜蓉包咸左d , 後來為左個汁我地再叫左French bread , 簡直 perfect match😬我地即時都同餐廳🗣反映配French bread 好好食,可以考慮取代蒜蓉包呢。有live band 自然就想飲d 有酒精嘅飲品🍷,我叫左杯 Tap Sonic , 呢杯cocktail 嘅特別之處就係靚靚自家製既食用花冰粒,見到一定會心心眼💙💚💛❤。紫色、白色嘅毋忘我若隱若現,點會吾心動呢😍 吾飲酒可以試下呢杯Pop punch, 自家製奇異果溝青瓜同梳打水,好清新。👅一邊飲🥂住一邊聽歌🎼🎤聊天放輕鬆,成個人開心晒!跟住黎個主菜燒德國咸豬手🐷,好多時個皮可以好脆好香口,但裏面啲肉有時會乾左,但呢個真係啱啱好,皮脆肉嫩,的確

一邊飲🥂住一邊聽歌🎼🎤聊天放輕鬆,成個人開心晒!跟住黎個主菜燒德國咸豬手🐷,好多時個皮可以好脆好香口,但裏面啲肉有時會乾左,但呢個真係啱啱好,皮脆肉嫩,的確廚師嘅功夫,好好食。不得不讚仲有佢嘅薯條,好脆,延續豬手香脆嘅味覺,正👍🏻👍🏻

最後點左個甜品焗蘋果卷配冧酒提子雪糕🍦,個焗蘋果卷🍎非常出色,個皮脆且薄,裏面又好多蘋果肉,味道啱啱好,吾係太甜,雪糕好多提子,大滿足😋
原來可以寫字,所以同朋友玩埋生日祝福,開心指數爆升📈