2020-05-20 900 浏览
位於IFC,餐廳環境光猛,氣氛不錯,但整體食物選擇不多,而且價錢比較貴,服務也只是普通。星期六中午來到,沒有set lunch,只好單點,當然要試吓招牌嘅duck & waffle,味道ok但沒有很特出,試過就算⋯⋯

2020-05-17 722 浏览
情人節的翌日訂了枱,在中環的ifc逛了逛,順道慶祝情人節晚飯。來到這兒,當然要吃這裡最出名的鴨鴨窩夫。甫進入餐廳,便被氣勢驚人的裝橫嚇親,因為實在太好了。像是在高級餐廳內吃飯似的。店員安排我們坐在窗邊位,一路上也有鴨子陪伴。來了這兒,點了一個鴨鴨窩夫($230);2)一份全日早餐($150);3)一杯咖啡($58)。先來了鴨鴨窩夫Duck & Waffle($230)。材料有窩夫,鴨脾乗太陽蛋,配以蜜糖漿進食。鴨脾的份量驚人,但一路吃下去也是一個機會去展示閣下的刀鋒有多麼流利,如果刀功不是太好的話,或許要請男朋友幫忙吧!鴨肉烤得好,肉跟皮分開,皮脆肉嫩,值得點這個有名的窩夫。另點了一個全日早餐(English Breakfast)。最吸晴的莫過於兩種蛋蛋🤣,但總括來說,有面包、煙肉、腸仔和磨菇等,不過不失吧,其他餐廳的比他好。最後要了一杯咖啡(Cappuccino),喝了一口,就覺得今天確實是一個小確幸。

鴨鴨窩夫Duck & Waffle

全日早餐(English Breakfast)

咖啡(Cappuccino)
2020-03-15
庆祝纪念
情人节
鴨鴨窩夫Duck & Waffle
咖啡(Cappuccino)
.🍳 𝓑𝓻𝓾𝓷𝓬𝓱 @ 🌟 Duck & Waffle Hong Kong 《👽食神大媽食BRUNCH》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:𝒞𝒶𝓇𝒶𝓂𝑒𝓁𝒾𝓈𝑒𝒹 𝓑𝒶𝓃𝒶𝓃𝒶 𝒮𝓌𝑒𝑒𝓉 𝒲𝒶𝒻𝒻𝓁𝑒 HKD 90 🧇.𝒟𝓊𝒸𝓀 & 𝒲𝒶𝒻𝒻𝓁𝑒 HKD 230 🦆.𝓔𝓃𝑔𝓁𝒾𝓈𝒽 𝓑𝓇𝑒𝒶𝓀𝒻𝒶𝓈𝓉 HKD150 🥓.𝓕𝓇𝑒𝓈𝒽 𝒞𝑜𝒸𝑜𝓃𝓊𝓉 𝒲𝒶𝓉𝑒𝓇 HKD68 🥥.👽 大媽覺得每個星期日必做動作,就系要去食一個豐富嘅BRUNCH或者BUFFET,而呢間就系大媽不論起英國定系香港都每個月點都起碼去一次嘅心水選擇。❤️(當日知道佢終於起香港開分店,大媽興奮到狂send msg叫人陪我去 🤣).雖然大媽覺得應該盡量試唔同嘅出品,但佢嘅招牌 Duck & Waffle 實在太好味,搞到大媽不停翻兜翻兜再翻兜 😆 太鐘意佢外脆內嫩嘅鴨腿啦,有鴨油卻不覺油膩。醬料更是畫龍點睛,對鴨有抗拒的朋友必須試一下!👍.香蕉班戟基本上系焦糖glaze嘅極致表現,香脆卻唔會有其他做得唔好嘅餐廳嘅儂(燒焦)味!甜度也剛好!.英式全份早餐一貫滿意,最好吃的是煙肉,是大媽最喜歡的硬度,還保持適當油度。.🥥 香港仲有椰

💁‍♀️ 圖片展示美食為:
𝒟𝓊𝒸𝓀 & 𝒲𝒶𝒻𝒻𝓁𝑒 HKD 230 🦆.
𝓔𝓃𝑔𝓁𝒾𝓈𝒽 𝓑𝓇𝑒𝒶𝓀𝒻𝒶𝓈𝓉 HKD150 🥓.
𝓕𝓇𝑒𝓈𝒽 𝒞𝑜𝒸𝑜𝓃𝓊𝓉 𝒲𝒶𝓉𝑒𝓇 HKD68 🥥
Duck  &  Waffle

Caramelised  Banana  Sweet  Waffle

Full  English  Breakfast

🥥 香港仲有椰青作為飲品嘅選擇,大媽實在太開心啦!有椰青陪伴,基本上食多幾個甜品都唔覺得膩。😂(椰青系大媽好朋友 💕)
Fresh  Coconut  Water

📍 中環港景街1號國際金融中心1樓1081號鋪
☎️ +(852)2267-6338

꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂

Fresh  Coconut  Water
  • Duck & Waffle
Duck & waffle 終於登陸香港 本身滿心歡喜去試 但食完有啲失望 貴得黎吾係好好食前菜-自家製麵包配蕃茄乾酸忌廉🍅🍞配搭感覺清新 但麵包質感比較普通 未及之前食過一啲天然酵姆發酵而成嘅麵包甘香同有口感鵝肝焦糖布甸 🍮 估唔到鵝肝同焦糖咁夾 超級驚喜 鵝肝油香味撲鼻 入口回甘 after taste好強 無論搽麵包 定就咁食都食唔停口 牛肉他他 口感好嫩滑 有橄欖油香 唔會有腥味主菜 油封鴨髀配窩夫 鴨髀整得太老 小小柴皮 窩夫都冇咩特別 反而上面隻煎鴨旦配少少海鹽 就好味 就一間餐廳嘅招牌菜而言 唔算特別驚喜燒肉眼 叫咗share plate 肉眼無咩特別 稍為煎得太過火 驚喜位喺炸薯仔🥔 千層薯仔好香脆好味

牛肉他他 口感好嫩滑 有橄欖油香 唔會有腥味

2020-03-12
2020-05-08 589 浏览
限聚令期間,餐廳竟然滿坐,甚至有人等位。假日12:15,朋友book左兩枱,每枱三人for brunch. Menu 選擇很多, 主角duck and waffle, 亦有egg Benedict , Eng big breakfast etc. 我們每款也order了,侍應十分殷勤,極力推介duck and waffle,說其他東西周圍也吃到,呢個外邊無,不試後悔,他口才太好,本來打算叫其他的朋友也被説服了要試試!幸好有叫,實在很驚喜,在碟上是一塊waffle在底,上面一隻金黃鴨脾,脾上有一隻太陽蛋。侍應急忙來招呼,原來他要替我們將鴨脾切D肉出嚟,放在waffle上,好似kebab肉咁,之後放回太陽蛋,上面滔上source,再輕輕切開流汁的蛋黃。太令人垂涎了!他也解釋太陽蛋的鴨蛋,指導我們切開三層一起吃,非常好吃!下次必定再來!

他也解釋太陽蛋的鴨蛋,指導我們切開三層一起吃,非常好吃!
下次必定再來!

用餐优惠
信用卡優惠
  • Duck  &  waffle
2020-05-02 1087 浏览
人氣過江龍DUCK & WAFFLE!英國食過一次覺得好好食!爸爸同家姐生日,決定請佢地食好西!順便可以懷緬英國嘅生活😜 (其實今次已經係第二次嚟!上次食過覺得保持到英國嘅水準所以帶屋企人嚟食)有預訂枱,但去到都要稍等一陣,大約五分鐘餐廳設計好modern,,坐位亦都好寬敞。部份大枱係圓枱,三五知己食西餐都可以圍埋一齊傾到計👏🏻(有時食西餐八個人長枱的話頭同尾永遠傾唔到計😢)景觀方面英國就冇得輸喇,望哂成個倫敦景色😅 而IFC方面呢 就冇景觀可言🙈 (唔緊要 我地focus番係食物質素上😂)餐牌主要分為Snacks, Breads, Raw/ Nearly Raw, Small Plates, Large Plates/ To Share 同Sides. 我地點左:Snacks: BBQ Spiced Pig Ears炸到好脆好香口,味道稍濃,送啤酒一流🍺Breads: Goat’s Cheese & Heritage Tomatoes 包外脆內軟,喜歡羊奶嘅話一定要點呢個🧀 但份量有點大Small Plates: Irish Crab蟹肉配埋嗰片脆脆,好食!幾特別,味道帶點清新Gri
人氣過江龍DUCK & WAFFLE!
英國食過一次覺得好好食!

有預訂枱,但去到都要稍等一陣,大約五分鐘

我地點左:
BBQ  Spice  Pig  Ears

Snacks: BBQ Spiced Pig Ears
炸到好脆好香口,味道稍濃,送啤酒一流🍺

Goat’s  Cheese  &  Heritage  Tomatoes  Bread

包外脆內軟,喜歡羊奶嘅話一定要點呢個🧀 但份量有點大

Small Plates:
Irish  Crab
Irish Crab
蟹肉配埋嗰片脆脆,好食!幾特別,味道帶點清新

Grilled  Octopus

Grilled Octopus
八爪魚燒得啱啱好,配菜好惹味

Foie  Gras  Crème  Brulee

Foie Gras Crème Brulee
呢個要比5星🌟 鵝肝味道好香!配上面頭嘅焦糖亦都好夾,必食!

Duck  &  Waffle

點小得招牌菜Duck & Waffle!
其實就係同菜色名一樣窩夫加燒鴨脾加隻煎蛋,配上一個甜甜地楓糖漿
又咸又帶點甜,好冇食呢就真係好睇個人口味。但我覺得一場嚟到,要試下嘅!
每碟小小 小小,但都好夠飽

最後,就到驚喜壓軸出場。預先係訂枱嘅時候就已經叫餐廳係甜品上寫上Happy Birthday, 唔洗自備蛋糕之餘又可以試到佢地嘅甜品😋
佢地揀左Chocolate Fondant 同 Baked Alaska
甜品就好食嘅,但冇咩特別
Chocolate  Fondant
Baked  Alaska

值得一提嘅係,服務員大部分都係外藉人士,感覺佢地番工都好輕鬆愉快,所以比到人好親切好熱情嘅感覺
Serve 甜品嘅時候仲幾位一齊唱生日歌,令到氣氛好好,大家都好開心☺️

其實價錢同味道都同倫敦相約,疫情底下去唔到英國,不妨先去中環試試先!👍🏻
BBQ  Spice  Pig  Ears
Irish  Crab
Grilled  Octopus
Foie  Gras  Crème  Brulee
Chocolate  Fondant
  • Foie gras creme brulee
2020-05-01 551 浏览
來自倫敦的名店,一直耳聞但沒有什麼機會,今天終於一家人去吃。「duck N waffle 」無敵好吃😋 鴨腿皮酥肉嫩,出奇地與甜甜的窩夫🧇相襯。「18小時烤豬腩肉」烤到很好吃的豬肉,上面有一層脆脆的東西「Tuna」這個就是普普通通「Charred broccoli 」長棍的西蘭花🥦 上面灑上芝士粉以及一顆流心蛋 雖然聽起來很簡單但很好吃「Roasted fillet of sea bass」很嫩的魚 底下的豆子出奇地好吃Lamp chop 「蘑菇和松露意大利餃」好香的黑松露味道「Black sesame sticky toffee pudding」強烈推薦!蜜糖冰淇淋🍦下的黑芝麻pudding放進口裡像1000 kg黑芝麻濃縮在你舌頭上「sticky rice and mango waffle 」上面的冰淇淋🍦居然是米飯味道的 超級新奇總之非常推薦,服務也很好👌🏻

「18小時烤豬腩肉」烤到很好吃的豬肉,上面有一層脆脆的東西
「Tuna」這個就是普普通通

「Roasted fillet of sea bass」
很嫩的魚 底下的豆子出奇地好吃

Lamp chop

「蘑菇和松露意大利餃」好香的黑松露味道

總之非常推薦,服務也很好👌🏻
  • Duck  &  waffle
2020-04-28 697 浏览
去Duck & Waffle都可以唔食Duck嘅😝Grilled octopus 🐙 $150With potato, chorizos, capers & lemon 🍋 dressing燒八爪魚肉質彈牙😋雖然Chorizos辣肉腸🥓比較鹹身但配上薯仔 燒八爪魚一起進食味道超級match🤤🤤檸檬肉酸酸的 清新解膩😌“Hara Bhara” Lamb Chops $280Smokey aubergine 🍆 and mint yogurt印度香料式的烹調方法用上青豆 菠菜 🥬薯仔🥔等材料羊蘇味不太重 份量雖小但肉質鮮嫩🤤香烤味十足!配上乳酪和茄子蓉惹味十足😋🥰😍😍.整體來講環境氣氛真係幾唔錯食物水準都有返一定程度不過份量對我來講就少咗啲下次會去試一試佢嘅牛扒
去Duck & Waffle都可以唔食Duck嘅😝

下次會去試一試佢嘅牛扒
Lamb  chops
  • Grilled  Octopus
2020-04-15 799 浏览
之前一直都想試,趁復活節假期帶阿媽好食好野試左3樣比較多人叫既野都唔錯,但菜色選擇比較少順帶一提,今次我坐既位比較近廚房,以近期比較敏感時刻,我發現廚房既員工大部分食物都係用手攞,duck & waffle呢個菜色上面隻蛋有幾粒鹽,係侍應用手拿上落,呢方面衛生要注意下

Duck  &  waffle

2020-04-10
Duck  &  waffle
2020-04-11 713 浏览
Had a waffle craving thus went into this restaurant which stood on the site of the old Open Kitchen of ifc. Had our temperature taken etc and sat down. Duck leg was quite dry which was alright but the bread and the tomato of the All Day Breakie was so burnt. Had to ask a very kind waiter to get us another piece of bread (duh!). Had to raise hand to get water refilled. Again asked the same waiter for the bill yet he was so busy with a table that I had to wait for 10 min playing with my credit car

Duck leg was quite dry which was alright but the bread and the tomato of the All Day Breakie was so burnt. Had to ask a very kind waiter to get us another piece of bread (duh!). Had to raise hand to get water refilled. Again asked the same waiter for the bill yet he was so busy with a table that I had to wait for 10 min playing with my credit card. That must be a table of his friend or I could only explain the situation by assuming he prioritised that table coz that was the only table in the whole restaurant with an expat aka white guy.

Food was mediocre and since everything was quite pricy I would assume better service or at least not such obvious discrepancies among tables.

If you wanna have waffle you can come here but I mean who cannot do a good waffle- there are so many choices out there.

If you wanna have such experience as self serving, taking initiatives coz otherwise you are invisible, come enjoy the service here. One exception would be if you are Caucasian you definitely would be well served by the white arse licking waiters. ;)

Also whom have I donated to? According to the receipt they made the decision on my behalf.
2020-04-11
2020-04-11 419 浏览
係倫敦食過佢既duck and waffle好好食,既然佢係香港開分店,當然要去試下,duck and waffle有鴨脾,鴨蛋,waffle同埋楓糖醬,坦白講有d失望,鴨脾炸得太乾,無咩味道之餘亦唔香,倫敦食既鴨脾好有鴨油香肉一据就開,唔會過乾,然後蛋黃waffle鴨肉楓糖醬一齊食係一件好match既事,可惜香港分店做唔到呢個效果,雖然碟同擺盤完全一樣,可惜味道唔係,應該唔會再去。
2020-04-11 1510 浏览
以前喺英國讀書想試好耐,但一直都冇機會,好彩佢都黎左香港開分店,仲要有參加restaurant week!今次我地2個人就試左個3-course lunch StarterYellowfin Tuna (4/5)我個人好鐘意食魚生,覺得幾好味幾開胃Grilled 18hr Pork Belly (3.5/5)幾大塊,味道唔錯Main🦆 Duck & Waffle (5/5)必試嘅招牌菜,聽講鴨脾用左好多個鐘去餣,到有人叫先再煎香層皮,所有先做到外皮脆而肉又嫩滑。碟菜連埋waffle同煎鴨蛋一齊上,食前淋上d糖漿,再篤穿個蛋黃,咁樣食法簡直天衣無縫💯 “Hara Bhara” Lamb Chops (4/5)Dessert Black Sesame Sticky Toffee Pudding (3.5/5)“Sticky Rice and Mango” Waffle (3.5/5)..............................味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境👀: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️💫抵食💰: ⭐️⭐️⭐️💫

Starter

Yellowfin Tuna (4/5)
我個人好鐘意食魚生,覺得幾好味幾開胃

幾大塊,味道唔錯

Main

🦆 Duck & Waffle (5/5)

“Hara Bhara” Lamb Chops (4/5)

Dessert

味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境👀: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️💫
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️💫
2020-03-18
午餐
  • Duck & Waffle
終於有機會嚟這間英國倫敦人氣名店 — Duck & Waffle,係上年9月進駐了香港ifc。佢哋係餐廳週嘅「最佳A-class餐廳」,其餐廳週嘅3道菜午餐有招牌鴨肉窩夫喎 (HK$198/每位,另收10%服務費)前菜:18小時烤豬腩肉 (Grilled 18hrs Pork Belly)豬腩肉軟腍,一點也不肥膩,其參巴醬味道是甜中帶有少少辣,食落好開胃。點一些kewpie蛋黃奶油醬,多了些少酸味,面頭的豬油脆脆更豐富了口感。主菜:鴨腿窩夫 (Duck & Waffle) (+HK$100)這碟菜有特別食法㗎。首先把油封鴨腿起肉去骨,之後戳破個蛋黃,倒些芥末楓醬在蛋黃上、最後把窩夫、鴨腿肉、蛋一齊切到一口size食,這樣才會有多層次的美味味道。甜品:’芒果糯米飯’窩夫 (‘Sticky Rice & Mango’ Waffle)哈哈,又係窩夫,不過這碟配上好濃味嘅米味雪糕、新鮮酸甜芒果肉和脆米粒,好味呀😋最後埋單是HK$328,可以食到平時要俾HK$500先食到嘅3道菜,抵食👍🏻😋

Grilled 18hrs Pork Belly

´Sticky Rice & Mango’  Waffle

2020-03-28
Grilled 18hrs Pork Belly
´Sticky Rice & Mango’  Waffle
  • Grilled 18hr Pork Belly
  • ‘Mango  &  Sticky  Rice’  Waffle
2020-04-07 271 浏览
@diningcity_hong_kong Restaurant Week Winner’s Edition Duck&Waffle Lunch Set from $198Charred Broccoli 充滿焦香既broccoli又嫰又爽口😋配上荷蘭醬同脆脆地嘅toppings 加埋水波蛋 多重口感令人一試難忘Grilled 18 Hour Pork Belly豬腩肉烤得恰到好處 外脆內軟 肉質嫰滑 油脂分明 配上醬汁同酸瓜 回味無窮☺️Duck&Waffle (+$100)黎到呢度又點可以唔試招牌菜 店員會好貼心幫你起肉 鴨肉皮脆肉嫰多汁 好似食緊片皮鴨咁 配埋太陽蛋 同楓糖漿 一啲都唔突兀 反而更加刺激你嘅味蕾💕絕對係誠意之作 值得一讚係waffle過咗一陣仲係好脆Sticky Rice and Mango Waffle脆脆嘅waffle 加上香甜嘅斑斕醬 新鮮多汁嘅芒果 同埋糯米飯味雪糕 別具泰式風味 絕對係超水準之作❤️Black Sesame Sticky Toffee Pudding濃郁帶有熱度嘅黑芝麻醬 配上冰凍幼滑嘅雪糕 冷熱交融 特別得黎又味道亦出色💕Duck & Wa
@diningcity_hong_kong

Charred Broccoli

Grilled 18 Hour Pork Belly

Duck&Waffle (+$100)

Sticky Rice and Mango Waffle

Duck & Waffle
地址:香港中環金融街8號國際金融中心商場 1樓1081舖
2020-04-06 296 浏览
終於有機會試到這過江龍店。在肺炎疫情下,探熱、消毒做到足,在門口接待處更要填一張簡單的表格,一方面表明自己十四日內並無外遊,另一方面,留下簡單的個人資料方便touch wood有事時可追查病源。與朋友有說不完的話題,懶得睇餐牌,索性問店員有何推介,我們二人打算shsre食,除了皇牌的Duck & Waffle,店員推介了羊扒。頭盤我們點了Grilled Octous,八爪魚煮得剛好,微微的燒烤味,配了薯仔、洋蔥pickle和切碎了的chorizo腸,要用重口味來形容,極酸的pickles和偏咸的腸,但總括而言是好味的,但結果我們食剩了頗多的配料。主菜份量的羊扒有三件。好好味,medium真的是medium,調味好,煙燻味也好,乳酪醬也好。主角出場,果然好味,一路都不太接受又咸又甜的食物,但這組合我又出奇的受落,外脆內軟的waffle固然好味,未落糖醬已有淡淡的甜味,鴨腿的皮煎得香脆,更重要的是: 店員提供拆肉服務,讓我們更容易share食。而side dish 的沙律菜也算大碟服務超好,是一個開心滿意的飯聚。

而side dish 的沙律菜也算大碟

服務超好,是一個開心滿意的飯聚。
2020-04-04
  • Lamb  chop