2019-03-11 74 浏览
讓人少女心爆發的藝術甜品💗位於旺角鬧市之間的一間高級甜品餐廳主打把甜品打造成藝術品一樣完全能滿足一眾愛甜港女視覺最喜歡餐廳的型格設計以及落地玻璃中間的粉紅色桃層次豐富表面是薄薄一層的朱古力中間是一層厚厚的蜜桃mousse 最入是甜度較高的蜜桃汁食頭幾啖覺得口感香滑濃濃的蜜桃味但再食到落去最入的蜜桃汁就開始覺得有點太甜感覺比兩年前的質素下降了伴碟是整個甜品的靈魂可惜伴碟的餅乾吃下去覺得唔夠脆但壽星女表示拍照好美好喜歡就已經足夠
讓人少女心爆發的藝術甜品💗

可惜伴碟的餅乾吃下去覺得唔夠脆
但壽星女表示拍照好美好喜歡就已經足夠
2018-11-16
2019-03-10 58 浏览
這夜與女朋友約會,找了一家備受好評的西餐廳試試,位於旺角與太子之間,非常鄰近地鐵站。餐廳環境不錯不太嘈吵,適合約會。先來一客開邊牛油龍蝦意粉,龍蝦size不小,足足有整隻碟大,意粉淋上蕃茄醬汁酸酸甜甜的,非常開胃。再來就是主菜,紐西蘭的16安士鮮肉眼扒,6成熟剛剛好,肉質非常嫩滑多汁帶一點油脂,伴著多款不同種類的配菜,車厘茄、秋葵、粟米筍、烤紫薯及烤南瓜,份量絕對夠兩個人吃,還有自家秘製燒汁可以點著吃,味道非常惹味。飲品點了桂花烏龍茶奶蓋及自家製的熱水果茶,奶蓋非常濃郁,和烏龍茶十分配襯。熱水果茶打卡一流,用器材煲滾後可儲在容器中保溫,玩味十足。最後以甜品 ruby peach 作收結,蜜桃味mousse 可以清清牛扒的油膩感,而且味道天然不人工,非常出色。

餐廳環境不錯不太嘈吵,適合約會。

2019-03-07 42 浏览
DOUX - 繁華街道中的恬靜位於彌敦道726的餐廳,一整座也是各國餐廳的集中,18樓的DOUX,以黑白灰三色為主,木桌子配上梳化椅子,落地的玻璃窗飽覽鬧市的景觀,短暫跳出平日急促的節奏。輕煎帶子甘藍沙律以羽衣甘藍作沙律菜,除了營養價值外,這款菜的皺摺很多,充分沾上黑醋汁,配上合桃粒、草莓片、番茄仔、葡萄乾,還有輕煎過的帶子,非常多層次開胃的沙律。西西里開邊牛油龍蝦意粉大大件的開邊牛油龍蝦,鮮甜的龍蝦肉彈牙得很,而已佈滿龍蝦膏,啖啖肉,意粉配上西西里汁,蕃茄味特濃,龍蝦的汁滲到其中,令醬汁更加豐富。紐西蘭鮮肉眼十六安士的肉眼扒,厚度十足,一切開時肉汁流出,五成熟度剛剛好,肉質腍、肉味濃,配上黃芥末和燒汁份外惹味。Ruby peach 非常精緻的甜品,外型是模仿桃子的形狀,外皮是朱古力、內裏是桃味的慕絲、中央是桃味的醬,外圍是仿泥土的黑麥脆脆,整件甜品就飲藝術品般。
DOUX - 繁華街道中的恬靜

輕煎帶子甘藍沙律

紐西蘭鮮肉眼

Ruby peach
2019-03-06 90 浏览
水族愛好者必到之地"金魚街",拿著戰利品的我正為晚餐吃什麼而苦惱,突然想起了附近的"樓上舖"食物選擇還是頗多的。有秩序的排隊,搭乘升降機,來到了今晚的"西餐之選"…這餐廳是中型的規模,一邊的落地玻璃營造空間感,燈光柔和,氣氛十足。Doux水果茶$58,最先送到的是這杯水果茶,驟眼看充滿著不同的新鮮水果,有士多啤梨丶菠蘿丶香橙及西瓜冰粒等,喝一口,味道是天然的水果香甜味,沒有添額外的糖水,感覺非常健康。西西里開邊牛油龍蝦意粉$158,等待了一會兒,主菜便送到桌上,開邊的龍蝦身型巨大,完全覆蓋著意粉,馬上大吃一口龍蝦肉,肉質很彈牙,而且吸收了醬汁的牛油丶蒜蓉丶蕃茄等等的香味,味道鮮甜得來帶點濃厚。當然不可以錯過的是意大利粉,吃一口,先嚐到的是細膩的口感,麵條烹煮的時間拿捏得剛剛好,不會過軟,而且湯汁收得好,意粉自然惹味又濃郁,酸甜鹹鮮,我很喜歡。雙層班㦸配咸蛋黃雪糕$105,使用咸蛋黃來製作雪糕,起初還是持觀望的態度,不竟我是第一次吃到如此的配搭,一匙下來,疑慮盡消,入口是蛋黃的鹹香,然後才是甜味,鹹鹹甜甜的味道,不但沒有違和感,味道相當不錯。再來吃一口班㦸,既軟滑又有蛋香,質感近似蛋糕般

有秩序的排隊,搭乘升降機,來到了今晚的"西餐之選"…

這餐廳是中型的規模,一邊的落地玻璃營造空間感,

燈光柔和,氣氛十足。

Doux水果茶$58,

西西里開邊牛油龍蝦意粉$158,

雙層班㦸配咸蛋黃雪糕$105,

再來吃一口班㦸,既軟滑又有蛋香,質感近似蛋糕般,一口接一口,真的欲罷不能,很快便在我的肚皮之中。

這間餐廳給我的是寧靜的用餐環境,

跟我慢活的步調很一致,而用心精煮的食物,味道令我滿足,期待下一次的到來,品嚐其他特式的菜餚。
2019-02-21
一間唔值得再嚟嘅餐廳服務又差👎🏻👎🏻👎🏻食物種類少收費貴人生第一次寫食評,上網搵到呢間餐廳睇相環境感覺好似唔錯,點知就中晒伏😖😖😖食物質素差😑服務態度差😑有個侍應講嘢好低沉其實唔知佢講乜😰睇埋餐牌嘢食唔多款,價錢貴其實未食飯已經覺得中伏無奈坐低左只好叫嘢食🤯叫咗個黑松露雜菌貝殼粉,個貝殼粉好似未煮好咁硬骨骨收走野食速度極快,感覺好似趕人走咁👎🏻👎🏻👎🏻全場只有幾枱客呢間餐廳一次就夠啦💀
一間唔值得再嚟嘅餐廳服務又差👎🏻👎🏻👎🏻
食物種類少收費貴

食物質素差😑服務態度差😑
有個侍應講嘢好低沉其實唔知佢講乜😰

睇埋餐牌嘢食唔多款,價錢貴
其實未食飯已經覺得中伏
無奈坐低左只好叫嘢食🤯

叫咗個黑松露雜菌貝殼粉,個貝殼粉好似未煮好咁硬骨骨
收走野食速度極快,感覺好似趕人走咁👎🏻👎🏻👎🏻
全場只有幾枱客

呢間餐廳一次就夠啦💀

我地本身book 6個人但臨時多左9個人 本身間野唔full夠位坐佢態度已經好差之後佢過黎同我講最低消費每人$200 因爲我地有9個人 完全唔明佢點解收咁貴 根本人數多少都唔應該有分別仲要明明menu寫係每人$100 之後我地叫左每人一個course舊肉眼我地叫medium 佢黎well done之後舊T骨成$400 話自己16安士 黎到應該得平時8安士咁大舊到最後每人兩舊水 個個得3成飽好野👍👍👍👍👍👍垃x圾
我地本身book 6個人

到最後每人兩舊水 個個得3成飽
好野👍👍👍👍👍👍垃x圾
2019-03-02
2019-03-02 1308 浏览
餐廳門口擺住好多款嘅啤酒,我都未見過㗎! 好有特色。而接待處擺滿一朵朵嘅玫瑰花,好浪漫。由於時間尚早,都未見到好多人。餐牌都好色彩,食物都好吸引。侍應好勤快,沒有怠慢! 而且覺得佢好nice。輕煎北海道帶子甘藍沙律 材料好豐富,有士多啤梨、車厘茄、羽衣甘藍、紫椰菜、核桃、紅莓乾和提子乾,帶子略略咁煎過,加左鹽和黑胡椒,幾香口,加埋一啲酸酸甜甜嘅黑醋,整個配搭新鮮又健康。北海道輕煎帶子泡菜蜆肉意大利飯 材料有泡菜、蜆肉、八爪魚,意大利飯吸入泡菜味,好特別,用上特別意大利米,口感唔會過硬,慢慢咀嚼會有種香味。蜆肉同八爪魚新鮮,帶子略略咁煎過幾香口。黑松露雜菌貝殼粉貝殼粉入面有蒜洋蔥黑松露調味,拌埋白汁恰到好處,而且貝殼粉彈牙。Ruby Peach 一款無論係賣相還是入口方面都好精緻的甜品, 整個都有清甜桃味,蛋糕部份唔會太乾,有少少微微的濕潤感覺,外層嗰一片嘅薄脆夾慕絲一食,入口好軟滑,伴碟嘅蛋白糖、燕麥餅,前者唔會太甜,後者唔會太硬。入夜喇! 開始越嚟越多人,不過個環境都唔會話太嘈吵,感覺舒適。
餐廳門口擺住好多款嘅啤酒,我都未見過㗎! 好有特色。
而接待處擺滿一朵朵嘅玫瑰花,好浪漫。
由於時間尚早,都未見到好多人。
餐牌都好色彩,食物都好吸引。

侍應好勤快,沒有怠慢! 而且覺得佢好nice。
輕煎北海道帶子甘藍沙律

北海道輕煎帶子泡菜蜆肉意大利飯

黑松露雜菌貝殼粉

Ruby Peach

2019-03-01 87 浏览
旺角現在好多上樓店。今次都係第一次去726廣場食。附近係東亞銀行隔離。所以唔難搵,不過電梯就比較慢。出了電梯。人都幾多。所以都等了十多分鐘。門口有好多唔同啤酒。一陣可以試試先😆入到店內。環境氣氛比較黑。但望到玻璃全境。都幾有情調。點了house burger 。薯條即炸。好快就食清。burger好厚身。牛肉肉汁多。配料有蕃茄。菜芝士同沙律醬。最後再點了烤伊比利亞黑毛豬配法式黑醋蜜糖醬。黑毛豬好翠。肉汁多。好厚但好淋身。黑醋蜜糖加上毛豬好開胃。點了麥啤。好濃。但我比較愛飲蘋果油😆😆😆酸酸的好飲。
入到店內。環境氣氛比較黑。但望到玻璃全境。都幾有情調。
點了麥啤。好濃。但我比較愛飲
蘋果油😆😆😆酸酸的好飲。
2019-02-26
  • 經典漢堡
餐廳樓層較高,三個女孩子入到去覺得講野應該細細聲較好,以免失禮!餐廳燈光比較暗,牛扒有點燒焦都要食了才知道!講起食物,當天食了牛扒,七成熟,都幾有牛味,上菜比較慢,但食得到用心煎到牛扒好香!都好味的!配菜番薯更好食,好甜羽衣甘藍帶子沙律配黑醋,味道都幾開胃,菜都算多,作為頭盤,不錯!最後還點了一個忌廉汁貝殼粉, 分量比較少,但是汁比較油膩所以食少少都夠了!總括,餐廳的食物都是算做中等好食,餐廳比較有情調,適合情侶,肉類食品價格較高

餐廳燈光比較暗,牛扒有點燒焦都要食了才知道!

忌廉汁貝殼粉價格108
紐西蘭肉眼扒$368
2019-02-26 101 浏览
是次晚餐為慶祝生日,其實一開始都係見到OpenRice 有好多好評所以預訂咗該餐廳.,果然冇失望。當時六點到餐廳冇乜人,不過晏啲就開始多啲人啦。嗰晚叫咗個安格斯牛扒五成熟非常不錯啊!牛肉品質質素不錯不錯啊!再叫咗個黑松露貝殼粉果汁就好似稀咗啲啦。不過個貝殼粉味道都幾好。另外叫咗個甜品尚可啦但係設計非常精緻可愛。該餐廳尚算有質素吧。店員也很細心,好服務。是有質素的cafe啊. 而且位置尚算方便的。值得一推介。
庆祝纪念
生日
2019-02-23 184 浏览
新年要吃好一點,見到 Doux 是位於旺角鬧市中,但環境又有情調的餐廳,所以就去吃吃!一到餐廳,門面簡約。餐廳內燈光柔柔暗暗的,真的很有情調啊!由於我們七點就到,可以坐窗邊,之後人開始多啦!食物方面,我們點了:輕煎北海道帶子甘藍沙津 - 作為一個前菜,清新又開胃,帶子厚身甜美,還有士多啤梨、堅果,吃過這道菜已經令我胃口大增 鵝肝法蔥意大利飯 - 濃郁的芝士香味,厚切鵝肝外面金黃,入口即溶,大讚 👍🏻 西西里開邊牛油龍蝦意粉 - 大大隻龍蝦躺在蕃茄意粉上,只看賣相已經沒得輸,龍蝦肉質實在,配上蕃茄醬味道一流最後怎能少了甜品呢?!Ruby Peach - 這個「桃」是慕斯,外面脆脆的,一切開,是酸酸甜甜像士多啤梨的果醬!😋 值得一讚是桃核像真度很高呢 👍🏻 吃得飽飽的我們要去散散步,新年真的令人肥 😆

一到餐廳,門面簡約。

食物方面,我們點了:

鵝肝法蔥意大利飯

西西里開邊牛油龍蝦意粉

最後怎能少了甜品呢?!

Ruby  Peach

吃得飽飽的我們要去散散步,新年真的令人肥 😆
鵝肝法蔥意大利飯
Ruby  Peach
今日同朋友補祝生日,再去呢間年幾前去過的餐廳,因為記得佢啲甜品好精美架。同埋最緊要我臨時臨急訂都有位呀。食物質數不錯。我地3個女仔叫左3樣野食,1個甜品同2杯野飲。1) 紐西蘭牛扒2) 豬鞍架3) 黑松露什菌貝殼粉4) Lava (甜品)5) 花茶6) 啤酒1) 紐西蘭牛扒我地叫5成熟,出來成品係5成熟偏熟果隻,都算重牛味,唔算太多血水。2) 豬鞍架呢個好香,應該係烤過,同朋友好快就將佢KO左喇。3) 黑松露什菌貝殼粉呢個意粉幾好食,但無乜太特別評價。4) Lava (甜品)揀左好耐,覺得呢個甜品比較啱我地食,佢包括合挑朱古力蛋糕(合桃成份不太多,啱我)、伯爵茶既LAVA(好香)、泰式奶茶雪糕(好特別,食落有奶茶味)成個都好好食,好想ENCORE。5) 花茶係滴漏式花茶,下面的茶會先上去花茶的部份,再落返下面,侍應之後會幫手倒出。如果同水果茶比較,個人鍾意水果茶多啲。6) 啤酒由於我唔飲酒,所以唔作評論。
同埋最緊要我臨時臨急訂都有位呀。

1) 紐西蘭牛扒
2) 豬鞍架
3) 黑松露什菌貝殼粉
4) Lava (甜品)
5) 花茶
6) 啤酒

1) 紐西蘭牛扒

2) 豬鞍架
呢個好香,應該係烤過,同朋友好快就將佢KO左喇。

3) 黑松露什菌貝殼粉
呢個意粉幾好食,但無乜太特別評價。
黑松露什菌貝殼粉

4) Lava (甜品)
成個都好好食,好想ENCORE。
Lava

5) 花茶

如果同水果茶比較,個人鍾意水果茶多啲。

6) 啤酒
由於我唔飲酒,所以唔作評論。
2019-02-12
庆祝纪念
生日
黑松露什菌貝殼粉
Lava
  • 豬鞍架
  • Lava (甜品)
2019-02-15 122 浏览
記得上次晚上來到餐廳的時候,已經被這裏的景色吸引了,晚上的旺角,四周也亮起了霓虹燈,別有一番景象。今天下午,和朋友來享用午餐,雖然沒有五光十色的燈飾,但是望着落地玻璃,感覺也10分悠閒。而且下午時分,餐廳的人不多,可以非常舒服的享用一個午餐。星期一至五也提供午餐餐牌,有10款選擇,價錢也不貴,由$58至$98不等,而且每個套餐還配有飲品呢。.慢烤BB豬肋骨(沙律及薯條) $88整條豬肋骨差不多有六至七吋, 十分軟稔又入味。如果一個女孩子的話,份量是絕對足夠甚至超飽。特別一讚薯條真的令人一吃再吃,超級香脆,不能夠停手。...經典牛肉漢堡配薯條$98呢一個漢堡包比我想像中巨型,麵包及漢堡,祝有四吋高,而且漢堡扒本身10分巨大厚肉,差唔多有一吋半,如果要將它完全放進口中應該有困難。漢堡扒一咬下去,出奇地牛肉味也算濃郁,而且肉質一點也不乾,還很juicy,可唔可以拍的兩面被微微煎香,有點脆口呢。.餐茶方面,除了一般的咖啡之外,還有一壺的英式紅茶、茉莉花茶可以選擇,朋友點了凍桃茶,味道不錯,不會過甜,也有果香。.整頓午餐的性價比算是不俗,而且餐廳也沒有落場的時間,不會匆匆忙忙的要客人離開餐廳呢。

慢烤BB豬肋骨(沙律及薯條) $88

經典牛肉漢堡配薯條$98

2019-02-04 126 浏览
喺旺角搵咗一間有情調嘅餐廳,見到佢嘅甜品Menu好靚,又特別,所以今餐決定咗係甜品時間😋同朋友一人叫咗一個甜品食🥞🍑我叫左一個係出面餐廳食唔到嘅甜品🍮加埋個生日牌☺️Ruby Peach($88)呢個嘅甜品賣相、擺盤出色,見到真係心心眼😍佢嘅外型真係十足個水蜜桃🍑而佢係由白朱古力、mousse同jelly 製作而成,淡淡嘅水蜜桃味,令我食得幾滿足:)我朋友見到窩夫就一定會叫,呢個朱古力窩夫不過不失啦!其實個朱古力味唔係好出呢😂但個雪糕嘅顏色好靚,整體賣相都唔錯喎真係👍

我叫左一個係出面餐廳食唔到嘅甜品🍮加埋個生日牌☺️
Ruby Peach($88)
2019-02-03 118 浏览
難得同友人夾到時間,就諗住揀個環境好既,靜靜地傾下計,旺角永遠係方便既中心點,見呢座大廈新新地又未試過又多選擇,再上網睇下,見呢間好評甚多,環境又幾好,決定揀佢~Doux友人負責訂座,店員講明:限時兩小時,週末時間,我都覺得可以接受既,當晚七點準時到達,客人未算好多,環境清靜,真係覺得傾計一流坐定定,當然睇下食乜先,但一睇個餐牌……我有的覺得中伏既感覺,Dinner Menu 既選擇比Dessert Menu既選擇有點差距價錢&食物,感覺唔成正比,份量亦較少(一個人食,都唔夠飽)味道亦普普通通,冇乜特別,侍應只hard sell 叫客人Order 甜品……第一次,食唔飽,快速地轉場

第一次,食唔飽,快速地轉場

什菌蝴蝶粉
薯條