2016-08-25 1305 浏览
彌敦道726號的Doux,除了主打甜品藝術畫外,最近還推出了數款鹹食。這天,帶甚少到旺角的母親大人,到附近蒲了一會兒。還不到六點,太陽仍高高掛,母親大人卻歸心似箭,我們就去Doux吃晚餐。適時,餐廳只有兩三枱客人在享用下午茶。室內,一片的靜謐和閒適。「早起的鳥兒有蟲吃,早到的人兒可揀枱」,餐廳最正斗的位置,非近落地玻璃窗旁的兩人梳化座位莫屬了!既可欣賞夕陽西下的餘暉,又可遠眺四周的景緻。晚市的選擇頗多的,有沙律、意粉、意大利飯、數款豬牛主菜、漢堡包等,任君選擇。當然,少不了咖啡、茶、特飲和主打甜品。夏天,是一個充滿生氣和活力的季節。先來一紅一藍的冰凍飲品,以亮麗色情,刺激視覺,繼而,為味覺帶來驚喜。海藍色的星空特飲$56,以波子氣水為主料,加入了星形啫喱,上枱前再放入乾冰,製造煙霧瀰漫的視覺美感,頗像觸不到的星空。呷一口,飲品是帶有青檸和檸檬口味的碳酸飲料,味4道濃烈,舌尖味蕾瞬間被攻陷,小妹不太愛。母親大人的日本青梅西瓜梳打$56,只見梳打水中,懸浮著數粒西瓜和薄荷葉,一粒青梅沉於杯底。呷一口,清爽解渴非常,且有甜美多汁西瓜和爽甜富嚼勁的青梅,最啱夏日品嚐了。巴馬火腿沙律$98份量大
巴馬火腿沙律$98份量大不在話下,沙律菜爽口清脆,還選用了油潤鹹香的薄切巴馬火腿入饌,再加上車厘茄、士多啤梨、紅莓乾、合桃和松子等配料,造型賣相宛如一片色彩繽紛的迷你森林,清新輕盈之餘,口感層次尤為豐富多變。
主菜,先來一道烤伊比利亞黑毛豬鞍配法式黑醋蜜糖汁$268,厚切黑毛豬肉味濃郁,肉質彈牙有咬口,且毫不乾韌。小妹吃了近骨位的豬肉,肥瘦得宜,香氣四溢,伴以酸甜有致的黑醋蜜糖汁同吃,真的頂呱呱。不過,定價有點兒偏高了!
母親大人愛意粉,要又要了一客香煎北海道帶子大蝦意粉配香草番茄醬$138。意粉入口質感恰到好處,麵條仍帶咬口和嚼勁,且條條沾滿了香甜酸調校得極其完美的香草番茄醬,教人胃口大開!大蝦和帶子,煎得剛好,入口鮮香且嫩口。
母親不太吃甜,在店員推薦下,要了由椰子雪葩、急凍芒果和白朱古力泡沫堆砌而成的椰子Coconut$98。甜品師以黑朱古力,巧手製成幾乎可以以假亂真的椰殼,朱古力入口偏苦,可稍稍中和雪葩的甜味,讓甜苦交織在一起。椰子雪葩入口帶冰感的,椰子味濃且香,奶味也頗為突出,中間的急凍芒果香甜非常。伴碟的,則有鮮椰肉和風乾椰子片,內外貫徹「椰子」這一主題。
2016-08-13
第2次來了,今次就係食西餐加食甜品。頭盤食左鴨胸沙律,啲鴨胸俾得好足,沙律菜啲汁都加得好多,好好味小食拼盤,芝士薯條,炸雞有3舊,左上角嗰幾舊係炸水牛芝士,炸得5錯。大蝦茄汁天使意粉,啲茄汁較得好好味,有2粒帶子加一隻大蝦,都5錯,係稍為覺得意粉5夠多。Mocha 較得好好飲,5太甜5太苦,好好味,而且係叫蛋糕送的。手繪生日蛋糕,每樣獨立甜品都好好味,個子仔亦好細心咁整。整好影完想就會幫你打爛中間個白朱古力波,上面粉紅色係龍鬚糖,入面雪糕係益力多味,好好味好特別。全個甜品都好特別好好味而且一啲都5貴。朱古力窩夫,個窩夫好似係芝麻味,好特別,不過就5係特別烘得脆,但整體唔錯。三個人食,分量夠,大家可以去試下,抵食!
第2次來了,今次就係食西餐加食甜品
Mocha
手繪生日蛋糕,每樣獨立甜品都好好味,個子仔亦好細心咁整。

三個人食,分量夠,大家可以去試下,抵食!
Mocha
2016-08-18 462 浏览
除左ATUM, 聽聞這間旺角樓上CAFE DOUX 的甜品都很有名,所以約了閏蜜一齊去食下下午茶 , 見識一下餐廳的環境很幽雅, 因為在18樓, 窗邊座位可以從高處俯瞰旺角街景 ( 雖然不吸引....)坐得叫左個小食拼盤, 全炸物, 不過不失Carbonara 意粉都唔錯, 中規中距飲品分別點左薰衣草奶茶, 賣相好靚, 配合餐廳氣氛令人不自覺地拍下一些藝文青的相飲品都帶著淡淡的花香當然唔少得仲有甜品, 因為一般甜品賣相已經好得, 所以冇叫拼盤, 散叫左3 款唔同甜品~ 全部好睇又好食想靜靜地向旺角鬧市high tea 可以黎呢度試下~
坐得叫左個小食拼盤, 全炸物, 不過不失
Carbonara 意粉都唔錯, 中規中距

飲品都帶著淡淡的花香
想靜靜地向旺角鬧市high tea 可以黎呢度試下~
2016-07-10
2016-08-18 796 浏览
女人最愛就係靚靚又得意嘅甜品,所以今晚就決定帶我係LA長大嘅表妹黎食呢間「好睇得」嘅甜品餐廳~餐廳係一棟商業大廈入面,但係全層都係屬於佢嘅,所以佔地都幾大下,而且仲有落地玻璃係窗邊,氣氛真係幾好,浪漫之餘又好舒服黎呢到緊係食佢地嘅得意甜品啦,所以就係其他地方食完主菜先黎,但係原來佢地都有提供熱食,都係一般嘅扒餐或者意粉咁,不過我地已經好飽,淨係嗌甜品就夠喇落單一陣之後,一個粉紅色嘅波就黎喇,佢就係Ruby Peach,佢係用桃味嘅Mousse整成球體嘅形狀,中間仲有香桃啫哩做餡,而伴碟嘅就有蛋白餅、麥餅脆脆、椰果同紅色嘅花瓣,望真係好吸引,不過Mousse唔夠滑溜,同埋整體每一部份都係偏甜,所以我就唔太喜歡另外一個係造型比較可愛嘅Honey Comb,主題係蜜蜂同蜂巢,因為呢個甜品主要用蜜糖為主,蜂巢係蜂蜜檸檬芝士整嘅Mousse,而包圍住蛋糕嘅係用液態痰急速凝固嘅蜂蜜冰粒,由於是極低溫嘅關係,一上枱時冰粒仲會出凍煙嫁,員工就細心咁提醒,等啲煙散去之後先至好食,若果唔係就會有機會凍傷舌頭或者個口。相比前者,我更加鍾意呢個,蜂蜜味道非常濃郁,每一啖都可以食到甜甜嘅蜜糖味,而冰粒除咗凍之外
Ruby  Peach
Ruby  Peach
Honey  Comb
另外一個係造型比較可愛嘅Honey Comb,主題係蜜蜂同蜂巢,因為呢個甜品主要用蜜糖為主,蜂巢係蜂蜜檸檬芝士整嘅Mousse,而包圍住蛋糕嘅係用液態痰急速凝固嘅蜂蜜冰粒,由於是極低溫嘅關係,一上枱時冰粒仲會出凍煙嫁,員工就細心咁提醒,等啲煙散去之後先至好食,若果唔係就會有機會凍傷舌頭或者個口。相比前者,我更加鍾意呢個,蜂蜜味道非常濃郁,每一啖都可以食到甜甜嘅蜜糖味,而冰粒除咗凍之外,口感仲好似雪糕冰粒咁,有淡淡嘅蜜糖味,而Mousse 中間亦都會有流心蜜糖做餡
Honey  Comb
2016-08-18 344 浏览
DOUX有朋友推薦呢間Doux,於是就決定去試試,無論裝修同環境都非常靚,落地玻璃,廚房採用開放式shocked伕有bar枱添,乾木瓜條配上佛手柑雪芭,估唔到可以咁好味,木瓜味非常濃郁,口感爽脆,同一股果乾完全不同;再配合佛手柑雪芭,味道清新,口感幼滑,估唔到佛手柑都可以用上做雪芭。黑豆豆腐軟滑,黑豆香味濃郁 蜜瓜MENU 形容係"SLOW COOK"不過入口卻比新鮮蜜瓜更鮮甜,非常非常好味,店員特別提醒凍梨茶要最後飲,入口消暑並帶微微的回甘味....重點是招牌藝術甜品。
DOUX

2016-08-15
宵夜
由門口入去餐牌同舊同事一同四人聚會 食完飯時間尚早同事話去食糖水,上openrice發現左呢間Doux於是就決定去試試裝修同環境都非常靚,落地玻璃 廚房採用開放式有bar枱 我地四人嗌左個endless bar set $298有個細既set 係table set $198不過因為4個人所以叫大既因為有最底消費 個set當兩杯飲品另外同朋友再叫兩杯飲品,自己叫左杯梳打無咩特別,朋友佢地叫熱花茶整體甜品好靚 係面前畫 都好有心機不過個人覺得好似無咩落過肚因為啲汁用叉好難食到 變左睇個睇字啲餅同朱古力太碎 根本食唔到得中間個個叫炸彈,外層太甜 我地都無食哂(白朱古力外型入面係益力多雪糕加埋似龍鬚糖既粉紅色絲) 最後好似每人分小小益力多雪糕食就完了睇佢畫都成半個鐘,如果想拍拖好啲氣氛呢到真係唔錯,有set dinner 價錢都正常 $1xx/set 下次會同男朋友試下set dinner
由門口入去
餐牌
同舊同事一同四人聚會 食完飯時間尚早

同事話去食糖水,上openrice發現左呢間Doux
於是就決定去試試

裝修同環境都非常靚,落地玻璃

廚房採用開放式
有bar枱

我地四人嗌左個endless bar set $298
有個細既set 係table set $198

不過因為4個人所以叫大既
因為有最底消費 個set當兩杯飲品
另外同朋友再叫兩杯飲品,
自己叫左杯梳打
無咩特別,朋友佢地叫熱花茶

整體甜品好靚 係面前畫 都好有心機
不過個人覺得好似無咩落過肚
因為啲汁用叉好難食到 變左睇個睇字
啲餅同朱古力太碎 根本食唔到
得中間個個叫炸彈,外層太甜 我地都無食哂
(白朱古力外型入面係益力多雪糕加埋似龍鬚糖既粉紅色絲)
最後好似每人分小小益力多雪糕食就完了

下次會同男朋友試下set dinner

2016-08-12
$100 (宵夜)
  • endless (table set) for two
  • Endless Table Set
2016-07-25 454 浏览
真係椰子雪糕 ($98)外皮嘅椰子殼用左香濃朱古力黎整,非常細緻,連外皮嘅細紋都整得好真實,而食落朱古力呢好香醇,味道唔會搶左入面椰子雪糕嘅味道,雪糕質感比較creamy,口感較soft。中間仲有冰凍嘅芒果粒,酸酸甜甜,中和番冇咁漏。旁邊嘅配料唔好以為係裝飾黎,佢係新鮮嘅椰子肉同風乾嘅椰子片,椰子味十足呀!
真係椰子雪糕 ($98)
2016-07-23 435 浏览
餐廳的內裝很高級,中間設有四邊偌大的吧桌,而旁邊就是很舒服的沙發卡座,這次可以坐近窗邊,欣賞落地大玻璃下旺角憇靜的一面。可愛布甸,上面印上好像波波紙的花紋,充當小蜜蜂的蜂巢,整個造型很可愛。店家捧來時飄著煙霧,好像在仙境裡採蜜,賣相評價完後,到底味道如何呢外面原本噴煙的是很冰涼的酸甜碎霜,然後布甸的吃下去會在口中融化,是芝士味道可惜不是芝士的愛好者,還是捧著多拍幾張照片就好先點上一壺果菜,不會很濃,有淡淡的果香。這個很有藝術感的可算是這裡的鎮店之寶,跟圖片上跟不太一樣,可以我更喜歡面前的這一款是一個炮彈的造型,店家還會在炮彈洞口裡倒進煙霧,除了有美麗的畫面,凍霧還可以把裡面的食材更添冰凍感裡面是莓子雪糕,比一般的雪糕冰度更低,而且帶有果肉,我自己很喜歡外頭的巧克力也很薄脆,可可味濃郁。
餐廳的內裝很高級,中間設有四邊偌大的吧桌,
而旁邊就是很舒服的沙發卡座,這次可以坐近窗邊,
欣賞落地大玻璃下旺角憇靜的一面。
可愛布甸,上面印上好像波波紙的花紋,
充當小蜜蜂的蜂巢,整個造型很可愛。
店家捧來時飄著煙霧,好像在仙境裡採蜜,
賣相評價完後,到底味道如何呢

外面原本噴煙的是很冰涼的酸甜碎霜,
然後布甸的吃下去會在口中融化,是芝士味道
可惜不是芝士的愛好者,還是捧著多拍幾張照片就好
先點上一壺果菜,不會很濃,有淡淡的果香。
這個很有藝術感的可算是這裡的鎮店之寶,
跟圖片上跟不太一樣,可以我更喜歡面前的這一款
是一個炮彈的造型,店家還會在炮彈洞口裡倒進煙霧,
除了有美麗的畫面,凍霧還可以把裡面的食材更添冰凍感
裡面是莓子雪糕,比一般的雪糕冰度更低,
而且帶有果肉,我自己很喜歡
外頭的巧克力也很薄脆,可可味濃郁。
2016-07-23 479 浏览
第一次約朋黍食dinner:環境:全層够大,枱椅五逼喼,中間有張寬高枱,亦有厨房吧枱,落地玻璃可望旺角夜景。食物:叫左小食盤,有雞搥(外漿够濃味,外脆,肉質可以),有粗薯條(自己愛食粗條),最特別是炸芝士條(內芝士條手指般粗,够抵食,不過未炸得够軟身,炸漿稍硬少少,整體尚可,不過抵食)又叫左三文魚意粉,份量可以,白汁底,可能遲食,個汁稍結左少少,味道可以。最後叫左個藍玫瑰味waffle,擺盤好夢幻,系黑色waffle面擺左D蓝色透明小jelly粒,再加上一條綠色伴草,配搭淺藍雪糕,外觀好吸引。味道方面,雪糕好濃新鮮玫瑰味(五似系香精味),似自家做;waffle方面味道一般,不能做到外脆內軟口感,可以改善,就十分之完美。服務:入去要叫人先出黎带位;最初點左几款便宜小食,過左陣先講一款話冇返貨,一款多士就話所有包類冇得賣,所以有少少失望。不過抵讚系我同朋友2人最初坐高枱,佢地見有2人枱空出都會安排我地去。又會介紹小食盤先食炸芝士條,耐左冇咁好食。總結:地方寬敞,環境五錯,冇時間限制。食物擺盤用心,食物不錯,亦有改善空間。服務亦需改善。
第一次約朋黍食dinner:

2016-07-21 474 浏览
旺角鬧市的Doux是一間高級甜品餐廳,主打如圖畫般美麗的華麗甜品,視覺上已經好滿足,更可以品嘗到甜品畫的美味,開心吃下甜品師的「設計」。Doux位於商業大廈內,店內設有bar枱和鄰近窗邊的梳化,設計型格,以黑色為主題。除此之外,較特別的有數款不同主題的甜品,像血桃、蜂巢、星空、綠茶和養生等,圖文並茂,每款主題都夠晒特別,心大心細不知道要那一款好呀!另外也有聖代、窩夫和厚燒班戟等等呀!Ruby Peach,單看以為是桃,實質是採用當造的白桃及血桃作材料;在白桃慕絲面層噴上桃紅色朱古力醬模仿桃外表,一刀切開,香甜血桃汁即慢慢流出,慕絲軟滑,酸甜度適中,清香可口。乾木瓜條配上佛手柑雪芭,估唔到可以咁好味,木瓜味非常濃郁,口感爽脆,同一股果乾完全不同;再配合佛手柑雪芭,味道清新,口感幼滑,估唔到佛手柑都可以用上做雪宅食品一流,服務一流,每樣食品都有驚喜,值得再一試。
食品一流,服務一流,每樣食品都有驚喜,值得再一試。
2016-07-19
宵夜
Doux is a place I've wanted to visit for quite some time. Like ATUM Desserant before them, Doux also creates desserts using a bit of molecular gastronomy. If you book the bar table, you can also have the dessert that is created before you. But unlike ATUM, they also have savory food such as pastas and other items found in most other cafes.Located in Mong Kok, right on Nathan Road, Doux is very spacious. They have a wonderful floor to ceiling windows to bring in lots of natural light. There is a

Located in Mong Kok, right on Nathan Road, Doux is very spacious. They have a wonderful floor to ceiling windows to bring in lots of natural light. There is a large communal table in the center.

They had a number of menus. All in English and Chinese. They even had a two people afternoon tea set that boyfriend didn't seem to interested in. So, we decided to order two different desserts off their dessert menu. They have add ons for drrinks.
Ruby Peach ($78). A pretty sphere of ruby peach mousse in the center. There was peach liquer jelly, mint and rye crumble and fondant roses circling it. The sphere was soft had a slight peach taste. It wasn't very strong. Felt more like I was eating a fluffy cloud.
The center of the sphere was a tart raspberry jelly. The dessert was pretty and tasted wonderful but it didn't really wow me as I've seen this style elsewhere.
Honey Comb ($98). This dessert was a lot more ingenius. A cute little fondant bee sat on top of a honey lemon cheese mousse that was shaped like a honeycomb. All this was on top of a Lady Gray granita that was created using dry ice. It not only looked fantastic and thoughtful but it tasted wonderful. Sweet from the honey, it was yet clean to the palate with the granita that was flavored with Lady Gray tea. There were also bits of homemade honeycomb to give a bit of crunchy texture to everything. A dessert that impressed me more than the first.
Honey Comb
Nice desserts that are quite good and definitely worthy of any social media likes. Would return again to try for the dessert that they create in front of you.
2016-07-08
Honey Comb
2016-07-19 452 浏览
澳洲朋友生日話要食旺角小食當生日飯,當然我吾想咁啦,所以專登去openrice找甜品店,見到這間的甜品幾靚又坐得舒服,所以今日9點多上去食個甜品,上到去見到都幾靜吾太嘈,大約3-4桌客,因為吾太多人傾計好好,而且裝修簡單而燈光柔和,令到我地可以好舒服食野,大約1小時多才離開,最後結帳都係2百元左右都抵食而起碼吾洗又迫又嘈啦。餐牌有主食,飲品和甜品,今次因為食完野才來,所以我地只看甜品牌,見到已經十分吸引,而且加$10就可以飲到咖啡和其他價錢的飲品。朋友就叫左Papaya $88,橙色,白色和黃色都幾吸引喎,睇返餐牌原來有飯波,益力多雪糕,還有特別整的木瓜和青木瓜。雪糕似雪芭,又濃益力多味又吾太甜,一粒粒小小的原來係飯做成的飯波,感覺上好似泰國的糯米飯感覺,但當然沒有好黏的感覺,但加上橙色的少酸醬汁一起食都不錯。還有木瓜粒和青木瓜粒,甜甜的和偏酸的可以令到更加清新,但味道有點特別喎,食真點原來係有用丁香再煮所以有少許丁香香和木瓜香…好有心機的甜品。我選擇到這個Ruby peach $78,面有少少脆,原來係用白朱古力而入面係日本桃整的mousse,當我切落去之時原來入面仲有流心添,而流出
我選擇到這個Ruby peach $78,面有少少脆,原來係用白朱古力而入面係日本桃整的mousse,當我切落去之時原來入面仲有流心添,而流出來的流心也是桃,不過是血桃,用日本和外國不同的桃做這個甜品十分特別,清新的桃香和濃又偏酸味的桃一起食,口感軟熟又少許濕的感覺十分好。還有少少食用花和麥片粒,影相和食都一流。推介!~
飲品方面朋友叫了Fruit tea latte $25,白色奶泡加上紫色的乾花好吸睛,飲落去甜左少少但好滑奶香和好特別味道,但飲多幾口甜度又剛好喎,而好特別味道原來係花香加上生果香,飲落去越飲越覺得清新而特別。而我係咖啡精當然叫了Cafe macha $10,份量不是好大杯但都以這個價錢抵飲,朱古力味濃又香,沒想到咖啡味都好出色,又甘又香還保持到朱古力香又吾甜,本身飲齋啡的我覺得十分滿分,但朋友不太飲咖啡但覺太苦…哈哈
2016-07-18
$110 (宵夜)
2016-07-16 425 浏览
今日同我朋友系旺角行街,就諗住食下下午茶,坐底吹下水,佢環境吹水都唔錯既,我4點左右到,成間鋪連我地得兩台客,小貓三四仔,甘就最岩吹水啦,叫左個漢堡包配薯條,都成百幾蚊一份,睇餐牌就好似好正,但味道,牛無味,成個包凍的,不過薯條就剛炸起得。侍應長期自己做自己野,成間鋪都無人,叫個人應下都要叫幾次先望下你,都仲未行過黎,都仲要等佢慢慢整完野施施然行黎問你要咩唔知以為間鋪好人好多野做緊
唔知以為間鋪好人好多野做緊
2016-07-16 429 浏览
生日快到,老婆今年預先安排一間旺角的甜品CAFE慶祝.環境高雅寬敞, 氣氛寧靜, 景觀主要係旺角鬧市景, 由於是閒日下午, 客人不算多.坐下睇MENU, 食物主要是高檔路線的創作式甜品. 本身愛好甜食, 點了Green fruit 和招牌甜品ENDLESS黑豆豆腐軟滑, 黑豆香味濃郁, 蜜瓜MENU 形容係"SLOW COOK"..不過入口卻比新鮮蜜瓜更鮮甜,非常非常好味.店員特別提醒凍梨茶要最後飲.入口消暑並帶微微的回甘味....重點是招牌藝術甜品ENDLESS如詩畫般的藝術甜品, 都幾特別甜品有黑豆豆腐、栗米片、焦糖脆脆、蛋白餅、竹炭粒粒、糖珠...創意賣相滿分,不過竹炭粒粒同糖珠太硬了...最後嘆番杯 EARL GREY很有創意的CAFE, 價格走中高檔路線, 甜品亦物有所值.
生日快到,老婆今年預先安排一間旺角的甜品CAFE慶祝.

GREEN FRUIT

重點是招牌藝術甜品ENDLESS
ENDLESS (TABLE SET)
如詩畫般的藝術甜品, 都幾特別

最後嘆番杯 EARL GREY
很有創意的CAFE, 價格走中高檔路線, 甜品亦物有所值.
GREEN FRUIT
ENDLESS (TABLE SET)
Doux is pretty famous for me as I saw my friends being tagged here a few times. It must have generated some gossip in town as their desserts are really beautiful. They remind me of ATUM Dessertant to be honest, but very different style. Doux has even beers to serve, and typical meaty western main courses.Pure white in decor, Doux allows you to oversee Kowloon Peninsula at a glance 180 degree. Only expats here when we arrived. We ordered 88HKD Green Fruit, very Japanese dessert set with Black Bea
Pure white in decor, Doux allows you to oversee Kowloon Peninsula at a glance 180 degree. Only expats here when we arrived. We ordered 88HKD Green Fruit, very Japanese dessert set with Black Bean Tofu, icecream served alongside a kind of really sour Japanese tea. Interesting combination but the tea is really interesting sour. My friend enjoys the dessert part.
I ordered Coconut, 98HKD, which is a set of coconut sorbet chocolate ball. Very beautifully decorated. I was impressed by the ravioli looking white coconut+ nutty peels beside the chocolate sorbet ball. They are nice looking and yummy, but the ball not so.

With an extra 10HKD you got coffee or tea. the tea options were exclusive, so I was prompted to order Lemon Elderflower Tea. Interesting.