2017-08-07 126 浏览
呢幢美食大廈食過幾間餐廳,今晚就食下呢間18樓嘅西餐廳一入餐廳見到開揚旺角日落景觀,心情都輕鬆開心😌😌😍😍叫咗佢地嘅羽衣甘藍帶子沙律,羽衣甘藍份量好多,配上健康合核、提子乾同紅提子,好新鮮👍👍佢哋仲配上甜甜嘅黑醋,好好味,令整個沙律不會太寡口,帶出新鮮蔬菜味😋😋仲叫埋牛油龍蝦鮮蕃茄意粉,龍蝦多膏,仲有龍蝦鉗肉,夠晒足料👍😋👍😋主菜仲有烤黑毛豬鞍,份量比預期中多,仲配埋甜甜嘅黑醋伴豬鞍,夠晒好味,肉質嫩滑,最鍾意呢間餐廳配埋新鮮蔬菜,有秋葵、粟米芯同甜薯,見到佢哋有心思😋👍😋👍最後,叫埋佢地嘅檸檬乳酪配上菠蘿杏仁脆脆,賣相精緻,檸檬乳酪仲配上檸檬脆皮包住,夠晒層次感😍😍👍👍送上甜品時,被仙氣烟霧包住,好吸引呢間餐廳嘅食物確係不錯,可以一食再食👍👍😍😍待應嘅服務態度亦都殷勤友善,細心介紹佢哋嘅美食,值得一讚👍👍
呢幢美食大廈食過幾間餐廳,今晚就食下呢間18樓嘅西餐廳
一入餐廳見到開揚旺角日落景觀,心情都輕鬆開心😌😌😍😍
2017-08-05 141 浏览
之前來呢度食過晚餐,今次來呢度試吓lunch。呢度有落地玻璃,灰色設計,感覺好寫意。呢度有ABCEFGH餐可以揀。記得上次食過幾好味,今次帶埋同事過嚟一齊食。我叫左鰻魚意大利飯,包沙律,餐湯,嘢飲。沙律好大份,有三片鴨胸肉,好多沙律菜,食嘢都已經飽飽地。忌廉湯味道唔錯鰻魚意大利飯,感覺好fusion。鰻魚好味道,意大利飯有好多汁,夠晒飽肚,汁好濃郁好香。$98有咁多嘢食好抵食,抵過吉野家食鰻魚飯。蜜桃紅茶唔使加錢,味道唔假,甜甜地帶少少茶味,好解渴,又唔係好甜,唔錯。朋友叫嘅忌廉蜆肉意粉,蒜蓉味好濃好香,個汁好creamy,朋友都話好好味,下次帶埋佢啲朋友嚟食。

呢度有ABCEFGH餐可以揀。

2017-08-04
午餐
2017-08-02 1297 浏览
與好友 到旺角行街消遣 ,首先 找地方午餐, 這區食肆多在彌站敦道地鐵旺角站附近 發現729號 商厦内有多層不同風味食肆,我們都想食西餐於是上了18樓Doux ,原來餐廳12點 開始營業 ,在門外等了片刻 。準時店員招乎入座,好有驚喜!這裡裝修簡單而清雅,地方不太大 卻擁有落地玻璃牆,外面 街景 盡收眼簾, 好開揚!坐在窗邊好舒服!有大地在我脚下的感覺!menu上有多款set lunch選擇 ,以 餐廳環境 食物質素計算價錢一點也不貴,還有免收加一每份Set lunch包含…… 沙律,湯和飲品煙鴨胸 沙律,蔬菜新鲜充满水份和爽口,鴨胸香口,醬汁酸甜清新醒胃!忌廉湯香而幼滑, 口感creamy烤西班牙黑毛豬/ $ 108配 ~薯條沙律菜食物連碟都是熱辣辣的上枱,店員還提醒小心燙手,很細心的服務!每 條薯條都香脆鬆軟,主角黑毛豬更冇得輸!切開 很juicy 口感甘香 鬆脆肉質鲜嫩……很好味啊!照燒鰻魚意大利飯 / $ 98很特別!第一次吃這樣配搭的鰻魚飯,很有新鲜感!鰻魚軟滑甘香肥美 ,而充滿忌廉香味的意大利飯 軟硬適中,有滑滑的口感,好味!食物的美味令我陶醉~最後呷上一口淡淡

每份Set lunch包含…… 沙律,湯和飲品

忌廉湯香而幼滑, 口感creamy

烤西班牙黑毛豬/ $ 108
配 ~薯條沙律菜

很好味啊!

照燒鰻魚意大利飯 / $ 98
很特別!第一次吃這樣配搭的鰻魚飯,很有新鲜感!

食物的美味令我陶醉~最後呷上一口淡淡的咖啡, 望望窗外彌敦道車水馬龍新舊樓宇林立的 街景享受不已!實在是一頓超值的午餐!下次一定再來 试試下午茶和晚餐!

2017-07-24
  • 照燒鰻魚意大利飯
  • 烤西班牙黑毛豬
2017-07-31 96 浏览
之前見到朋友介紹Doux這間餐廳,感覺很不錯的樣子,於是帶媽媽去試下!7點半來到,幸好有訂位,都差不多已經滿座,可見很有人氣!輕煎北海道帶子甘藍沙律我們先點了一道沙律,這個不是平常的沙律,沙律菜用了羽衣甘藍,甘藍是近年流行的super food,高纖維、高維他命,還有排毒功效,適合愛美的女士!口感很爽脆!很新鮮!除了羽衣甘藍,還有合桃碎、車厘茄和提子乾!北海道帶子大大粒,啖啖肉!鮮甜!配搭甜甜的黑醋!清新!西西里開邊牛油龍蝦意粉然後我們點了一份牛油龍蝦意粉,龍蝦有膏的,很香牛油味,彈牙爽口!茄醬的調味偏甜,媽媽很喜歡!意粉的軟硬度適中!紐西蘭鮮肉眼這裡的牛扒也很出名,我們點了一份肉眼,整整16oz,超級厚切,來到的時候香噴噴,真令人流口水!我點了medium rare,果然是鮮肉眼,沒有雪藏味,牛味香濃,肉質有勁度,果然名不虛傳!本身我們對Doux的甜品都好有興趣,不過這次吃得太full,決定下次再吃!

7點半來到,幸好有訂位,都差不多已經滿座,可見很有人氣!
輕煎北海道帶子甘藍沙律

除了羽衣甘藍,還有合桃碎、車厘茄和提子乾!
北海道帶子大大粒,啖啖肉!鮮甜!
配搭甜甜的黑醋!清新!

西西里開邊牛油龍蝦意粉

意粉的軟硬度適中!

紐西蘭鮮肉眼

2017-07-24
2017-07-26 165 浏览
今日同閨蜜去shopping ,喺旺角中心彌敦道唸住行去太子搵地方晚餐吹水,經過726大廈見到好多食店既照牌,原來呢座大廈主要係食店,平時無咩留意添😅朋友仔見到DOUX就話不如西餐啦,應該會寧靜d方便傾計👭上到18樓,原來全層都係一間餐廳,環境好寧靜👍🏻門口有多款手工啤酒,下次可以Happy hour 嘩,我地安排坐餐廳較近窗邊,食個view 都正啦,剛好日落時,天色多美🌇全部都係單坐椅梳化,餐廳好細心,會提供一個籃方便客人放包包😍感覺好高級呀頭盤帶子輕煎唔會太熟,好鮮味亦好肥美沙律菜第一啖食落有些怪,平時食開羅馬菜,但呢隻菜有少許甘味,所以我再點多點醋,效果唔同哂,醋味好濃厚問返職員,原來沙律菜係用羽衣甘藍,比較健康,醋用咗黑醋可遮蓋甘味咁樣配對效果好正👍🏻主餐意大利飯唔會太硬,適合港人口味,鵝肝都算大塊,抵食意粉個汁夠濃同野味,令胃口大增,龍蝦size 都大隻,蝦肉爽口新鮮😱😱第一次見咁大支辣椒仔😅😅環境太舒服,坐下傾下就叫埋個甜品啦,員工即刻會換另一套餐具,高質素😁😁泰式甜品白色係椰青雪笆,我覺得偏甜黃色係粟米葩菲,好特別,感覺好清新,好有粟米米道,好似食緊粟米雪糕咁再配一杯茶.

上到18樓,原來全層都係一間餐廳,環境好寧靜👍🏻

門口有多款手工啤酒,下次可以Happy hour

感覺好高級呀

頭盤
帶子輕煎唔會太熟,好鮮味亦好肥美
咁樣配對效果好正👍🏻

鵝肝法蔥意大利飯

西西里開邊龍蝦牛油意粉

主餐
意大利飯唔會太硬,適合港人口味,鵝肝都算大塊,抵食

😱😱第一次見咁大支辣椒仔😅😅

泰式甜品
白色係椰青雪笆,我覺得偏甜
再配一杯茶......重點杯茶係凍架😝

芒果香橙冰茶,夠凍又解渴而且唔會太酸
花果手工茶,好特別,會喺你面前蒸餾一轉先飲,有菠蘿同花香味👍🏻

今晚真係食得開心,坐得舒服,傾得暢快😍😍
雖然一人食咗三百幾蚊,但有呢個質素既食物,加埋個view ,我地好滿意,完全無唸過喺旺角呢個閙市有如此質素既西餐👍🏻👍🏻👍🏻
鵝肝法蔥意大利飯
西西里開邊龍蝦牛油意粉
下午相約了朋友吃個Tea逛逛街,想找一個寧靜的空間談談天,享受Afternoon tea聽聞DOUX是一間高級的樓上甜品店。的確,餐廳內裝飾得挺有藝術氣息的,也給予人一種悠閒的感覺bar枱位置還可看到店員製作甜品呢這裡的甜品是藝術呢很漂亮,少女會很喜歡吧希望下次再到這間餐廳的話可以有機會試試這些漂亮的甜品呢。我和朋友每人點了一款Afternoon tea先享受一下熱熱的果茶清清的果甜辣肉腸和蝴蝶粉沾滿了蕃茄醬,這個配搭不錯呢肉汁豐富的牛肉配上芝士和生菜豐富了這個漢堡配厚切薯條享受了一個悠閒寧靜的午餐時段看到餐廳內不少女孩子點了漂亮的甜品和精緻的Afternoon tea set,滿是羨慕呢希望下次再來可以試試

bar枱位置還可看到店員製作甜品

這裡的甜品是藝術呢
很漂亮,少女會很喜歡吧
希望下次再到這間餐廳的話可以有機會試試這些漂亮的甜品呢。

我和朋友每人點了一款Afternoon tea

森林果茶

先享受一下熱熱的果茶
清清的果甜

墨西哥辣肉腸蕃茄蝴蝶粉

辣肉腸和蝴蝶粉沾滿了蕃茄醬,這個配搭不錯呢

經典牛肉漢堡配薯條

希望下次再來可以試試

2017-07-07
  • 經典牛肉漢堡配薯條
2017-07-24 125 浏览
平時都瞓到好晏先起身,但係因為有嘢做要去旺角,所以就要去旺角食lunch。一直想試呢間餐廳,佢個食評知道呢度出名甜品侍應安排左我哋坐近窗邊,喺旺角食嘢好少會可以望到街景😂😂中午時間咁梗係睇返lunch set呀,我認為都幾多選擇。我就揀咗香蒜忌廉汁蜆肉意粉,我個friend就揀咗澳洲西冷😋😋一睇就知係前菜啦,煙肉沙律,再加羅宋湯我覺得個份量太多,食完個沙律都小小飽,個湯都幾好飲酸酸地夠開胃😊呢個就係香蒜忌廉汁蜆肉意粉,有少少卡幫尼嘅感覺,個人認為就太過甜,份糧真多🙀跟住呢一碟係西冷牛扒,黃色係薯蓉,建議嗌五成熟就夠😏呢杯蜜桃冰茶都好飲,唔會太甜,消暑佳品!

侍應安排左我哋坐近窗邊,喺旺角食嘢好少會可以望到街景😂😂

一睇就知係前菜啦,煙肉沙律,再加羅宋湯

跟住呢一碟係西冷牛扒,黃色係薯蓉,建議嗌五成熟就夠😏

呢杯蜜桃冰茶都好飲,唔會太甜,消暑佳品!

2017-07-12
2017-07-20 3463 浏览
Doux位於樓上鋪嘅一間西餐廳鄰近旺角港鐵站座位唔算好多建議用餐前先book枱夜晚餐廳燈光幾暗下裝修冇乜特別不過有大玻璃窗我覺得日頭黎會靚D 多D日光透射入黎Drink menu有好多特式枝裝啤酒連我平時唔飲酒嘅都忍唔住叫番支有好多唔同嘅口味同唔同程度嘅酒精揀我揀咗peach味好易入口又唔會好甜除咗啤酒樽啲圖案特別之外仲配埋幾靚嘅啤酒杯㖭叫咗沙律丶小食拼盤同牛扒沙律嘅汁好令人開胃大大粒嘅帶子都好味至於小食拼盤就麻麻地炸得一般牛扒雖然叫咗五成熟不過稍為熟咗少少配菜嘅甜番薯好好味 我超鍾意不過點解服務態度我只係俾兩粒星因為當上牛扒嘅時候我地問侍應牛扒隔離嗰啲配菜其中有一樣我哋唔係好睇得出係咩食物所以問吓佢嗰樣食物係咩黎嘅時候換黎嘅答案係佢話佢都唔知 然後叫我地自己食下咪知我哋嗰一刻O左嘴 咁答客人都有然後我地叫佢可唔可以問吓廚師佢話好 但係冇再覆過我地呢度嘅甜品其實我一直都好期待因為賣相幾靚岩晒相機食先啲甜品款色係幾特別嘅唔會好甜而我哋叫嘅款式都係比較輕身所以食完都唔會有好飽肚嘅感覺環境氣氛: ★★★☆☆食物質素: ★★★★☆服務態度: ★★☆☆☆
Doux位於樓上鋪嘅一間西餐廳

食物質素: ★★★★☆
服務態度: ★★☆☆☆
2017-06-26
2017-07-16 2289 浏览
上次嚟呢度食過,環境食物都一流,一直念念不忘,今晚再同朋友嚟,充滿期待!波士頓凍龍蝦肉質厚,食落彈牙,鮮味十足,膏多到爆哂出嚟,用辣辣地既醬汁調過味,更加開胃!香燒肉腸圈食落幾有質感,唔會好淋,有咬口!肉鮮味濃郁,唔會有難聞既so味,而且感覺肥肉唔多,配上少少酸椰菜,一啲都唔膩濟。主菜叫左16oz既肉眼扒,嚟到果然份量十足,足夠兩人分食!顏色烤得好靚,七成熟啱啱好,火候拿捏得非常出色。牛扒鬆軟多汁,肉味濃,脂肪部分唔多,啱哂怕肥既我!配菜一啲都唔馬虎,有秋葵、黃紅番茄仔等,最鍾意番茄仔,微微烤過,咬落爆汁,正!最後點可以錯過呢度既甜品?呢個叫Lemon既甜品由檸檬乳酪mousse, 菠蘿冰糕同杏油牛油crumble組成,食落好有驚喜!檸檬朱古力包住奶香濃郁帶少許乳酪味既mousse, 中心系少少既柚子,酸酸甜甜,好好食!菠蘿冰糕就似碎左既菠蘿冰,好濃既菠蘿味,冰冰涼涼。而crumble好鬆脆,牛油味濃!整道甜品非常出色,近乎完美!再一次到訪,又系一次既驚喜,可見呢度質素之高,加上咁舒適既環境,絕對系我最愛既餐廳之一!

2017-07-14 340 浏览
摩肩接踵的旺角街頭,每隔幾間舖位就有一間金舖,好多食肆都上咗樓上舖,所以預先上網搵食。今次擇咗這間~Doux,一上到去,看見環境簡約舒適寧靜,落地玻璃,光線充足,被安排到窗邊位置,感覺不錯。先來個墨西哥辣肉腸蕃茄蝴蝶粉,酸酸辣辣,好醒胃,不過會越食越辣,辣肉腸味濃又有咬口,正體很不錯,只略嫌蝴蝶粉較硬身。之後到經典牛肉漢堡配薯條,漢堡包烘到脆卜卜,牛肉夠肉汁,配上芝士及醬汁,正可惜個薯條太多鹽,幾咸森林果茶有淡淡嘅黑加侖子味,都幾得意
可惜個薯條太多鹽,幾咸
森林果茶有淡淡嘅黑加侖子味,都幾得意

2017-07-08
2017-07-13 213 浏览
呢個SET LUNCH真係無得輸一次偶然下食到, 真係十分十分十分 <3<3<3 佢$80-$120 有沙律, 餐湯, 餐飲, 加主食, 係旺角區真係不多見前菜: 鴨胸沙律餐湯: 南瓜蓉忌廉湯餐飲: 冰桃茶雖然全部都係包, 但質素全都不失禮主菜: 烤黑毛豬配紅米飯葷素搭配, 而且每一樣都是出色的配角, 雜菜先烤過, 突出甜味; 黑毛豬襯熱先食, 肉汁爆滿口, 冷郤後可加黑椒汁, 同樣出色明顯每一樣都是用心之作經常推介老友來食SET LUNCH, 性價比十分希望可以KEEP住!!!

前菜: 鴨胸沙律
餐湯: 南瓜蓉忌廉湯
餐飲: 冰桃茶
雖然全部都係包, 但質素全都不失禮

黑毛豬

主菜: 烤黑毛豬配紅米飯
明顯每一樣都是用心之作

經常推介老友來食SET LUNCH, 性價比十分
希望可以KEEP住!!!
2017-07-13 175 浏览
正甜品好正 尤其朱古力球 好濃又靚 芝士漢堡好juice鰻魚飯D汁好特別!服務員好好 為我準備生日牌原本甜品二點後先有!訂左為左我地做!好感動下次一定再去 氣氛好好又舒服

甜品好正 尤其朱古力球 好濃
又靚
芝士漢堡好juice
鰻魚飯D汁好特別!
服務員好好 為我準備生日牌
原本甜品二點後先有!訂左為左我地做!好感動
下次一定再去 氣氛好好又舒服
2017-07-13
庆祝纪念
生日
  • Ruby peach
  • Ruby Peach $88(Set)
  • Endless bar set
2017-07-12 111 浏览
位於旺角市中心有一間樓上店,居於18樓高,這裏樓底高,有音樂,不論是下午或是晚上過來整個氣氛都是10分輕鬆,很適合生活緊張的香港人這天我是中午二時到達,可能已經過了午餐時間,所以餐廳沒有太多人,但是我結帳的時候,已是下午茶,所以旁邊的空位都已經坐滿了人這裏的午餐全部都包含沙律和是日餐湯亦有飲品煙鴨胸肉不會太肥,而且沙律菜新鮮醬汁酸甜, 10分適合當前菜番茄湯帶有胡椒,令湯品不會太濃澳洲西冷扒肥瘦均勻,這份是七成熟,有些人害怕七成熟會令肉汁流失而且肉質不夠嫩滑,但是這份牛肉卻沒有這些問題這份意粉蜆肉10分多,完全不會吝嗇。意粉煮得剛剛好,不會太硬或太熟蜜桃冰茶非常好飲,不會太甜,消暑一流離開的時候看到有下午茶餐牌,比較輕量的食物。適合和朋友過來這邊聊聊天,看風景

這裏的午餐全部都包含沙律和是日餐湯亦有飲品
前菜 — 煙鴨胸沙律

例湯

番茄湯帶有胡椒,令湯品不會太濃
澳洲西冷

香蒜忌廉汁蜆肉意粉

蜜桃冰茶

蜜桃冰茶非常好飲,不會太甜,消暑一流

前菜 — 煙鴨胸沙律
例湯
澳洲西冷
香蒜忌廉汁蜆肉意粉
蜜桃冰茶
Doux我地去個日係星期日晚上2030到,人唔多, 反而覺得餐廳清靜, 裝修都好靚,幾好係一個傾計飲嘢嘅好地方!咁ok坐低咗我哋兩個人坐玻璃靠窗位置,冇乜人又闊落,坐得ok。夜晚望出去望到嘅景色唔算太多,不過感覺良好。虎蝦香味好濃郁,夠晒大隻,要用刀叉去切開,其實廚師已經好細心將蝦殼切開左,所以唔洗怕要落手會有失儀容。虎蝦啖啖肉,非常彈牙爽口,配上個香矛酸辣醬汁,風味十足。呢個好長既腸味道濃郁,分量十足,作為送酒小食一流。本身好少飲啤酒,不過有桃味啤酒,甜甜地,岩晒女仔飲,感覺似果汁汽水咁,唔錯。Ruby Peach 呢個甜品外形就似一個大蜜桃,就連伴碟既食用裝飾都好靚;切開蜜桃後會有大量蜜桃醬流出,內裡係酸酸甜甜既蜜桃味慕斯,極為吸引,味道好似食緊桃一樣,好香桃味,MOUSESS 柔軟糼滑,食完之後成個人心情勁好。實物同圖一樣,朱古力波好大粒 DARK CHOCOLATE真係好味,唔甜,雪芭係自家製佛手甘,清甜帶微酸,小小甘甜 同朱古力絕配,食完想再食,朱古力波內滿滿MOUSESS 好滿足。
Doux

呢個好長既腸味道濃郁,分量十足,作為送酒小食一流。

2017-07-06
2017-07-08 149 浏览
我和朋友訂座吃晚餐,點了帶子泡菜蜆肉意大利粉再加黑松露薯條,價錢合理但薯條太油炸得太透失去薯味。重點是,服務員態度不好全程沒有笑容,連埋單都無講過野,令客人感受不愉快。完。