2021-06-06
番工壓力大,好想有一餐Comfort Food 盛宴,今日男朋友帶左我黎到新開冇耐既Dirty Skillet。一黎估唔到筲萁灣開左一個全新商場"形薈",好光猛好新淨,二黎估唔到地下轉角位,開左一間歐美復古風既餐廳一入到去,差唔多兩層高既樓底加哂分,香港都冇幾可有咁大空間感既餐廳另一方面,Vintage 風格既裝修,再加上牆上塗鴉既設計,比起連鎖餐廳既一貫設計更顯心思,女 仔亦有唔少打卡位,包括靚靚旋轉木馬卡位等等不過今次既目的唔係打卡,係比我大食一餐,知道我鐘意海鮮,揀左個新奧爾良shake shake 海鮮袋,加埋餐湯同面包(初初我諗緊夠唔夠食,不如加番個意粉,不過好彩冇實行呢個想法)先上菜係羅宋湯同跟餐餐包,一開始我奇怪羅宋湯比其他餐廳既顏色特別紅,可能店員見我疑惑既表情,補充番原來羅宋湯係加上紅菜頭打出黎,所以顏色會較鮮紅,飲落咁我覺得好飲喎,就咁飲紅菜頭會太腥,如果加上一齊煮既可以吸收紅菜頭營養,又飲唔到紅菜頭既草青味。好明顯飲到係用食材淆出黎既鮮甜,而唔係開味精沖,另外真係超多料,一碗湯已經有五六舊炆得好淋好入味既牛腩,滿足度+1。而蒜蓉包都有烘過,一條條既坑紋好似令到包既
女 仔亦有唔少打卡位,包括靚靚旋轉木馬卡位等等
而蒜蓉包都有烘過,一條條既坑紋好似令到包既焦香既突出,蒜蓉味好濃,包都好軟熟,個人建議點埋湯一齊食,靠羅宋湯中和酸甜度更加好食。
然後上左兩杯特飲,一杯係紫薯特飲,瀉出既奶蓋加上富士山杯入面漸變紫色,打卡度滿分。都唔係得個樣架,紫薯係用真既紫薯蓉打做,我估甜度已經喺紫薯餡調較左,所以成杯野飲係濃郁既紫薯加上淡淡既甜味,唔會死甜。但如果你想乾乾淨淨飲杯野,就要考你投巧
而香蕉朱古力特飲係由棉花糖,香蕉奶組成,香蕉味好特別,好似我好鐘意飲嗰隻韓國香蕉奶,而杯飲品入面既棉花糖都好食,未飲完已經食哂棉花糖了。
今餐既主角,新奧爾良shake shake 包終於上場!餐廳好有心思,係由店員原個袋拎上黎,喺你面前shake ,包保唔會有偷雞動作出現。
初頭諗緊夠唔食,但份量絕對夠兩個人食,有四隻帆立貝,兩隻大蝦,兩隻開邊龍蝦尾, 好多青口,好多粟米同薯仔,睇完已經打消我想加單既念頭。隻帆立杯仲有成隻手咁大,$398 真係抵食
當店員倒上盆,已經聞到陣陣香料香味,即刻食左隻龍蝦先!肉超級新鮮,超級彈牙,同埋食落先知原來新奧爾良style 係辛辣為主,有少少辣,但程度係提升味道好有用,惹味好多,又未至於辣到要飲水。之後到蝦,比虎蝦更大既蝦,對於鐘意食蝦既我呢盤shake shake 岩哂我胃口。
總體上每樣海鮮都好新鮮,加埋新奧爾良汁更加入味,但我覺得薯仔同粟米比想像中好食,薯仔D皮一剥就甩,非常方便。
我地仲叫左個甜品,見梳乎厘奄列要30 分鐘,一於試下,上菜個時覺得好似食唔哂,因為都幾大份,但食落好似一陣風咁,一D都唔濟,唔覺得食緊麵粉咁飽。而D Cream 似係手打,唔會好似出面太膩太厚,加埋少少糖粉,好soft 既奄列,喺度要讚下師傅手勢,因為整過甜品會知道pancak 好難做到好soft 既效果,呢道甜品值得用20 分鐘去等,而我同男朋友用五分鐘食哂。
今餐食左兩個鐘,不過的確可以抒解下壓力,環境上 味道上。另外地方大 最岩約埋朋友 或家人一齊messy eating。