今餐就係為左呢個ShakeShake海鮮袋而來,對上一次食ShakeShake海鮮竟然三年前泰國之旅,好掛住。見到Dirty Skillet dinner set有得揀呢個主菜就二話不說入左黎。首先餐廳係裝修得好fancy,中間有個好似迴旋木馬咁樣的圓形卡位,好吸睛。其他座位都好闊落,加上高樓底,坐得好舒服。晚餐主菜有牛扒、西班牙飯、Pizza等選擇,我見隔離檯點呢D主菜都係超大份。前菜有沙律同湯,酥皮湯好足料,夠濃稠,正!主菜一上,Waiter成袋海鮮係你面前Shake,然後熱氣騰騰地倒入大盤,跟手用火槍燒熔面頭D芝士,個畫面係好治癒。海鮮種類好多,有龍蝦尾、大蝦、帆立貝等等,熱辣辣同埋個醬汁微辣,超開胃,食唔停! 底下仲有扁意粉,吸收曬海鮮汁,超滿足。海鮮固然過癮,但我想講連粟米、薯仔D質素都好好,總之盛盤清曬!兩個人食完個海鮮袋已經好飽,奈何第二個胃呼喚甜品,於是試下半月型梳呼厘pancake,估唔到超大分,四個人分都夠,又鬆軟又夠蛋香,正!今餐真係大滿足!

今餐真係大滿足!
  • 梳乎厘奄列
2023-06-08 50 浏览
餐廳裝修以馬戲團主題,中間有個旋轉木馬嘅位,每一個位都有唔同嘅poster,成個感覺好夢幻,好似置身主題樂園咁,今次食咗個afternoon tea set,想知更多就繼續睇落去喇~—————————————————————🍴 Afternoon Tea Set ($265 for 2) 今次嘅Tea set有以下甜鹹點:•煙三文魚青瓜三文治•意大利火腿、車打芝士、農夫多士•炸墨魚條、泰式辣醬•蒜蓉牛油雞翼•煎蠔伴黑松露•提拉米蘇•芒果拿破崙•法式多士大部份都有水準嘅,鹹點方面,煙三文魚三文治非常出色,係三文魚同沙律醬mix埋一齊,再加上烘過嘅法包。而蒜蓉牛油雞翼都好好食,但煎蠔就未必個個鍾意。甜點方面,我最鍾意芒果拿破崙,佢嘅千層酥做得層次分明,芒果比較熟,所以就會甜啲,tea set仲會配兩杯野飲的,整體性價比好高🫖😋 美味指數: 8/10—————————————————————🍴 Pineapple hat ($48) 呢杯飲品上面有大大舊嘅菠蘿,菠蘿上面再燒咗一層脆嘅焦糖,菠蘿味清甜,而飲品方面,係一杯菠蘿味嘅梳打,入面再加上爆珠,感覺好清新好特別😋 美味指數: 9.5/10

今次嘅Tea set有以下甜鹹點:
•煙三文魚青瓜三文治
•意大利火腿、車打芝士、農夫多士
•炸墨魚條、泰式辣醬
•蒜蓉牛油雞翼
•煎蠔伴黑松露
•提拉米蘇
•芒果拿破崙
•法式多士
😋 美味指數: 8/10

—————————————————————
🍴 Pineapple hat ($48)
😋 美味指數: 9.5/10

—————————————————————
🍴 Taiwanese Fruit Tea ($58)
水果茶入面有好多唔同嘅水果,例如百香果、蘋果粒、西柚,茶底比較濃,帶少少苦澀味,而水果嘅甜味能中和茶底嘅苦澀味
😋 美味指數: 7/10
2023-06-06
  • Pineapple Hat
2023-06-05 23 浏览
Dirty Skillet 是一間走美式復古童話風的餐廳,環境佈置充滿夢幻氣氛,最引人注目的莫過於在餐廳正中央的旋轉木馬🎠,令人有如走進童話世界般。除了環境,menu設計和食物賣相都很有心思。Weekend有brunch menu,全部附有沙律🥗或餐湯🥣,加$25更可升級酥皮周打蜆湯。沙律菜很新鮮,加了黑醋汁酸得來很開胃。酥皮湯很creamy,裡面還有蜆肉,鬆化的酥皮完美地吸收了湯的精華。而套餐都可以半價轉特飲。🥑Dirty Skillet All Day Breakfast ($158)內容相當豐富,有炒蛋、紐倫堡腸、煙三文魚、牛油果、車厘茄、大啡菇、薯餅、蒜蓉包,食材吃得出都是用心挑選過的。🍳鐵鍋炭燒蜜汁西班牙栗飼豬,煎蛋鵝肝珍珠米飯 ($158)有點像西式版的叉燒煎蛋飯,豬肉厚身又夠軟腍,鵝肝肥美,還附有醬汁用來拌飯。🍍Pineapple Hat (+$24)混合新鮮菠蘿、雪碧及菠蘿汁🍍製成的mocktail,味道清爽;擺盤亦很精緻,有如其名一大片菠蘿像一頂帽放在杯上,並插上Flamingo🦩紙牌,造型超美,打卡一流。🫐Fresh Mix Berries Smoothie (+$

🍳鐵鍋炭燒蜜汁西班牙栗飼豬,煎蛋鵝肝珍珠米飯 ($158)

🍍Pineapple Hat (+$24)

🫐Fresh Mix Berries Smoothie (+$24)
粉紫色的smoothie非常少女心💕,配上玫瑰銀色漸變杯賣相十分吸引。內含新鮮雜苺、菠蘿汁及青檸汁,入口絲滑,略帶微酸味很refreshing。

🍮梳乎厘奄列 ($115)
梳乎厘奄列超乎想像的巨型,比我的臉還要大!這款甜品是餐廳最受歡迎的,用特選雞蛋🥚製作,口感綿密、蛋味濃郁、而且空氣感十足,入口即化,配上大量的忌廉來吃簡直完美。雖然製作需時30分鐘,但性價比超高,絕對值得期待。

此店絕不是單純一間打卡餐廳,食物質素亦相當高、價錢又合理,必定會再次光顧🥰。

✧ ˚ · . *:・゚✧*:・゚✧・゚: *✧・゚:* .· ˚ ✧

🍳Dirty Skillet @dirtyskillethk
📍筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G12號舖

✿ 味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
✿ 服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
✿ 環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
✿ 價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
✿ 回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡

#dirtyskillet #筲箕灣美食 #筲箕灣 #alldaybreakfast #梳乎厘 #漢堡包 #burger #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #食好西 #吃貨 #foodie #foodstagram #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hklife #hkgirl #hkig #hongkongfood #hongkongfoodie
原來在筲箕灣也有打卡的餐廳Dirty Skillet 以馬戲團🎪做主題中間旋轉木馬🎠有四個卡位加上花草的裝飾 感覺很夢幻🍀Brunch套餐包括餐湯或沙律🐚 我加錢轉了酥皮周打蜆湯周打蜆肉酥皮湯 很香濃的蜆肉味海鮮味很香 忌廉湯口感creamy熱烘烘又鬆化的酥皮吸收了忌廉湯味道更昇華🥗 All Day Breakfast 有多款食材炒蛋、紐倫堡腸、煙三文魚、牛油果、車厘茄、大啡菇和意大利包🥓鐵鍋炭燒蜜汁西班牙穀飼豬煎蛋鵝肝珍珠米飯上菜的時候已經聞到很香的味道穀飼豬肉烤得很香口 鵝肝外皮煎得香脆 內裏軟滑鍋底的飯充滿醬汁 配合雞蛋一起吃很好吃 🍳 口感味道層次非常豐富 👍🏻🍍Pineapple Hat好精緻的mocktail新鮮菠蘿汁 + 焦糖面的菠蘿 味道清甜插了隻flamingo + 菠蘿裝飾 令擺盤更美🫐 Mixed Berries Smoothies雜莓酸酸甜甜 味道清新用上閃閃白酒的杯 感覺優雅高貴最後當然要有甜品作結🍎蘋果批雲呢拿雪糕🍦蘋果批不會太甜熱烘烘令冰凍的雪糕溶化 口感豐富

原來在筲箕灣也有打卡的餐廳

熱烘烘又鬆化的酥皮吸收了忌廉湯
味道更昇華
🥗 All Day Breakfast
有多款食材
炒蛋、紐倫堡腸、煙三文魚、牛油果、車厘茄、大啡菇和意大利包

🥓鐵鍋炭燒蜜汁西班牙穀飼豬煎蛋鵝肝珍珠米飯

熱烘烘令冰凍的雪糕溶化 口感豐富

• 鐵鍋炭燒蜜汁西班牙穀飼豬煎蛋鵝肝珍珠米飯
  • All Day Breakfast
2023-05-27 91 浏览
星期六同老公去筲箕灣食早午餐。餐廳裝修得好夢幻,好童趣,大人細路都會鍾意。沙律落左好多黑醋汁,酸得黎好開胃。酥皮周打蜆湯加$25,非常夠熱,酥皮好酥脆,浸係湯變腍都好好食,而湯有好多蜆肉,正。慢煮BBQ牛肉絲·酸菜·牛油梨醬·墨西哥烤餅牛肉絲嫩滑,調味惹味,烤餅包住食好夾。鐵鍋炭燒蜜汁西班牙栗飼豬,煎蛋鵝肝珍珠米飯有啲似西方版既叉燒煎蛋飯,豬肉厚身又夠腍,鵝肝肥美,加埋醬汁好送飯。蘋果批·雲尼拿雪糕加$55,蘋果批新鮮即整,而且好大個,批邊鬆化,蘋果粒夠軟腍,仲有球雪糕同少量生果,好滿足。 Fresh Mango Smoothie 加$29,熱情果味好出,好fresh,夏天飲岩晒。Pineapple Hat加$24,造型好趣緻,酸酸地,係有氣既飲品。
星期六同老公去筲箕灣食早午餐。
餐廳裝修得好夢幻,好童趣,大人細路都會鍾意。

沙律落左好多黑醋汁,酸得黎好開胃。
沙律

酥皮周打蜆湯

慢煮BBQ牛肉絲·酸菜·牛油梨醬·墨西哥烤餅
牛肉絲嫩滑,調味惹味,烤餅包住食好夾。
慢煮BBQ牛肉絲·酸菜·牛油梨醬·墨西哥烤餅

鐵鍋炭燒蜜汁西班牙栗飼豬,煎蛋鵝肝珍珠米飯
鐵鍋炭燒蜜汁西班牙栗飼豬,煎蛋鵝肝珍珠米飯

Fresh Mango Smoothie
加$29,熱情果味好出,好fresh,夏天飲岩晒。
Pineapple Hat

Pineapple Hat
加$24,造型好趣緻,酸酸地,係有氣既飲品。
Fresh Mango Smoothie
2023-05-27
酥皮周打人蜆湯
Dirty Skillet 是一間走美式風格的餐廳,環境佈置得優雅,最引人注目的莫過於喺中間嘅旋轉木馬,相當具有夢幻氣氛。Set dinner我哋叫咗set dinner,可以選擇是日餐湯/凱撒沙律,加$25更可升級脆皮周打蜆湯。凱撒沙律味道清爽、脆皮周打蜆湯酥皮鬆脆,蜆湯濃郁,可見誠意。<新奧爾良Shake Shake海鮮袋配火炙拉絲芝士及意大利蛋麵(2人用)> $488主菜我哋點了餐廳熱銷的海鮮袋。海鮮用一個大袋裝住,侍應會將海鮮倒落大盤,加上意大利蛋麵及芝士後再用火槍炙燒海鮮表面,芝士呈拉絲狀。海鮮種類豐富,有龍蝦尾、大蝦、帆立貝、蜆、青口、西班牙風腸、粟米及薯仔。海鮮都幾鮮甜,醬汁略帶微辣好開胃,相信2-3人分食都足夠。<梳乎厘奄列> $115梳乎厘奄列需要30分鐘製作,而且喺餐廳最受歡迎嘅甜品。甜品用咗特選雞蛋製作,加上淋於表面的cream,口感軟綿,蛋味濃郁,入口即化,性價比高!<Taiwanese fruit tea> $58調味有特色!包括熱情果、西柚、菠蘿粒,最特別嘅喺添加咗鹹梅乾,酸酸鹹鹹好開胃。<Pineap

Set dinner

<梳乎厘奄列> $115
梳乎厘奄列需要30分鐘製作,而且喺餐廳最受歡迎嘅甜品甜品用咗特選雞蛋製作,加上淋於表面的cream,口感軟綿,蛋味濃郁,入口即化,性價比高!

<Taiwanese fruit tea> $58

<Pineapple hat > $48
pineapple hat 如其名,菠蘿片放喺杯上好似頂帽,仲有一隻靚靚紅鶴插住菠蘿固定位置,配料用咗新鮮菠蘿、雪碧、菠蘿汁,味道refresh,而且菠羅仲要用焦糖燒過,食落超甜!
  • 酥皮焗周打蜆忌廉湯
  • 梳乎厘奄列
  • Pineapple Hat
  • Taiwanese Fruit Tea
2023-05-23 40 浏览
諗住去筲箕灣街市買下野,路過見到間幾新潮嘅餐廳🧐唔似筲箕灣會有嘅餐廳😆剛好肚仔餓,入去試吓~入到去好美式風格,brunch 時間,叫左兩個brunch set頭盤餐湯同沙律已經幾高質😳Grilled honey pork rack,成寸厚豬鞍扒,好😳好好好稔,熟度啱啱好,一啲都唔乾,配埋我好鍾意但唔常見嘅spiced apple 🍎 驚喜配搭👍🏻Slow cook BBQ beef tortilla bowl,慢煮BBQ牛肉絲,配搭酸菜,牛油果醬,少少辣好惹味🤤跟餐叫特飲半價🤤叫左dragon hat 同Taiwanese fruit teaDragon 好足料,係火龍果+菠蘿🍍汁,甜甜的令人開心嘅感覺☺️Fruit tea夠清新,茶味幾出👍🏻甜品有另一個胃嘅人要食soufflé omelette 🙈Omelette 大到我唔知點形容….唯有附上紙巾對比圖…整體很不錯,一定會再去試吓其他野👍🏻

頭盤餐湯同沙律已經幾高質😳

Fruit tea夠清新,茶味幾出👍🏻

甜品有另一個胃嘅人要食soufflé omelette 🙈
Omelette 大到我唔知點形容….唯有附上紙巾對比圖…

整體很不錯,一定會再去試吓其他野👍🏻
2023-05-20
  • Dragon Hat
  • 傳統意大利烤餅配牛油果及車打芝士醬
  • Slow  cook  BBQ  pork  rack
2023-05-23 41 浏览
都話筲箕灣多好西食係真既今次要為大家介紹既係 - Dirty SkilletDirty Skillet 係位於筲箕灣道形薈地下餐廳以童話風做主題入面有一個好似旋轉木馬既卡位 超靚食物個方面 今次點左個set dinner 包左:- 沙律 (Casear Salad)- 酥皮焗周大蜆忌廉湯- Shake Shake 海鮮袋- 飲品 x 2 (Pineapple Hat & Dragon Hat)- 甜品 x 1 (apple crumble)重點推介:Shake Shake 海鮮袋:佢份量係勁勁勁大店員係你面前shake個海鮮袋先然後再加芝士再搵火槍火灸佢海鮮袋入面都包左 : 大蝦 龍蝦尾 帶子 青口 蜆 份量十足食落超香濃鮮甜配埋個麵去索啲sauce 一流
都話筲箕灣多好西食係真既
今次要為大家介紹既係 - Dirty Skillet

Dirty Skillet 係位於筲箕灣道形薈地下
餐廳以童話風做主題
入面有一個好似旋轉木馬既卡位 超靚

食物個方面 今次點左個set dinner 包左:
- 沙律 (Casear Salad)
- 酥皮焗周大蜆忌廉湯
- Shake Shake 海鮮袋
- 甜品 x 1 (apple crumble)

重點推介:
Shake Shake 海鮮袋:
佢份量係勁勁勁大
店員係你面前shake個海鮮袋先
然後再加芝士再搵火槍火灸佢
食落超香濃鮮甜配埋個麵去索啲sauce 一流
2K
朋友曾經提過筲箕灣有一間裝修用心嘅餐廳🍽️,呢日咁啱我嚟咗呢區,就決定行過去試吓😆呢度有幾款 SET LUNCH MENU, 要咗 $108「手打純牛肉漢堡包配秘製醬汁、熔岩芝士、大陽蛋、薯條 DIRTY BEEF BURGER」😋+ $20「是日精選餐湯及蒜蓉包 DAILY SOUP AND GARLIC BREAD」:「是日精選餐湯」係「忌廉蘑菇湯」,幾滑幾creamy😋;「蒜蓉包」就脆卜卜😋「手打純牛肉漢堡包🍔」嘅牛肉有濃郁牛味,手打打得幾滑😋;仲有配料包括太陽蛋、蕃茄片、西生菜、蛋黃醬 等,大大個漢堡包🍔劈到個口最大咬落去,幾好玩幾好食🤩;仲有大量嘅香脆炸薯條🍟跟餐 +$38 Fresh Mango Smoothie:有呢啲材料:Fresh Mango, Passionfruit, Pineapple Juice, Lime Juice 🤩;用個高身杯裝住,賣相幾靚🤩;上邊有一層熱情果,飲落凍冰冰,有幾濃嘅芒果味,仲食到脆卜卜嘅熱情果粒🤩$75「媽媽蘋果批,雲呢拿雪糕 Mama Homemade Apple Pie, Vanilla Ice Cream」:媽媽自家製蘋果批,暖暖哋

$75「媽媽蘋果批,雲呢拿雪糕 Mama Homemade Apple Pie, Vanilla Ice Cream」:媽媽自家製蘋果批,暖暖哋、脆脆哋、好甜;加埋凍冰冰、都係好甜嘅雲呢拿雪糕🍦,食得好開心🤩

飽到要捧住個肚先行得郁🤣
2023-05-23 30 浏览
之前經過見到呢餐廳, 裝修好靚, 好有空間感, 終於有機會同朋友唻試吓Set dinner: Dirty steak 16oz (2人份) $465牛肉經過12小時慢煮, 又淋又有肉汁, 肉味仲好濃🤤就連頭尾兩邊嘅肉都唔會鞋👍🏻半碟嘅薯條同焗蒜頭都好味跟餐嘅凱撒沙律一啲都唔hea, 加咗勁多芝士, 醬汁都好足, 另外我哋加錢轉咗酥皮周打蜆湯, 酥皮好香脆, 個湯好creamy😋兩杯飲品勁吸晴, 真係加咗鮮果, 又靚又好飲梳乎厘奄列 $115份量比想像中大好多, 應該係3-4人份😆上面係蛋白霜, 好似cream咁滑, 梳乎厘質感好鬆軟, 充滿蛋香, 兩樣加埋一齊特別好味, 食唔停口😝整體唻講, 餐廳環境好舒服, 野食打卡好靚, 好多選擇, 質素好高, 好適合一大班朋友開心share🧡

Set dinner:
Dirty steak 16oz (2人份) $465

梳乎厘奄列 $115

筲箕灣隱世童話打卡餐廳 ⭐️⭐️.環境係好有美式童話風格💖💖每一個位都有自己打卡嘅特色✨✨特別係餐廳中間,有個好似旋轉木馬嘅幾個卡位 🎠🎠好適合女仔來打卡📸📸..首先一定要post 左佢嘅飲品先,實在太打卡able 了🍹🍹 佢有分無酒精 同有酒精cocktail 🥂顏值同味道都係超高🍸🍸.Pineapple Hat 🍍🦩 & Dragon Hat 🍷 🦩 原價 $48 (如果跟 dinnner set + $24)絕對一定要叫, 外型實在太靚了,而且個菠蘿🍍係有用焦糖去燒過 🔥 火龍果係有成舊火龍果喺上面,而且佢係果汁加小小soda, 非常refreshing 💫💫..食物方面:我哋係dinner Set 來的 🍽️🍽️ .Caesar Salad 🥗🥗正常發揮開胃沙律💖💖 健康又清新 🍀🍀.Baked Clam Chowder 酥皮焗周大蜆忌廉湯(+ $25)個酥皮好脆好好味 🫓🥣 , 加埋熱辣辣嘅creamy 湯,其在太好味了🥰🥰.Shake Shake Seafood w/ Pasta Cheese 海鮮袋配 火炙拉絲芝士及意大利-麵(兩位用)(海鮮包括龍蝦尾,大蝦,帆立貝,蜆,青口,
筲箕灣隱世童話打卡餐廳 ⭐️⭐️

食物方面:
我哋係dinner Set 來的 🍽️🍽️
Caesar Salad 🥗🥗
正常發揮開胃沙律💖💖 健康又清新 🍀🍀

海鮮袋配 火炙拉絲芝士及意大利-麵(兩位用)(海鮮包括龍蝦尾,大蝦,帆立貝,蜆,青口,西班牙風腸,粟米,薯仔 🦞🦐🐚🍖🌽🥔🧀🫕🍝
(+$488)
絕對推介一定要叫佢, 因為staff 會係你面前煮🧑‍🍳🥘 , 好似一個表演 🧑‍🍳 首先會將全部野食 shake shake shake , 再放入一個大碟 🍽️🍽️之後佢會砌返好成個presentation 🪄再放上台面💖💖 之後戲肉來了, 佢會平均地加芝士 🧀🧀再用火槍燒🔥 mix 左本身sauce 加溶左嘅芝士, 實在太吸引了😋😋💖💖雖然係2 人份量,但係其實好足料, 我諗3 個女仔都可以食得曬😂😂

Mango Napolean 芒果拿破崙 🥭🧇
(+$60.0)
用芒果拿破崙來做晚餐結尾,🥭🥄真係剛剛好,又吾會太甜,又吾會過多嘅cream, 脆卜卜嘅酥皮,俾人感覺唔會太甜膩💫💫其實佢仲有好多甜品選擇㗎,不過真係食唔到咁多啦😂😂

• Pineapple  hat
  • 芒果拿破崙
  • Shake Shake Seafood w/ Pasta Cheese
前幾日,有同學仔笑我上堂傾計傾到癲🤣 冇計,呢個係我唯一唔訓著既有效方法~ 正所謂:水係吹唔完既,所以dayoff繼續吹💦 帶左我個澳門同學去食好西~ 筲箕灣係我地既中間位,我就揀左既一間裝修好靚既Cafe—— 𝓓𝓲𝓻𝓽𝔂 𝓢𝓴𝓲𝓵𝓵𝓮𝓽 🎠 我地share左一個dinner set + 一份甜品💁🏽‍♀️➿ 𝑪𝒂𝒆𝒔𝒂𝒓 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 羅馬生菜新鮮🥬 芝士粉份量慷慨,整體酸咪咪,開胃!➿ 𝑩𝒂𝒌𝒆𝒅 𝑪𝒍𝒂𝒎 𝑪𝒉𝒐𝒘𝒅𝒆𝒓 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑷𝒖𝒇𝒇 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒓𝒚 (+$25) 好耐冇飲過酥皮湯🥹 呢個周打蜆湯真係超足料,好多蜆肉‼️➿ 𝑫𝒊𝒓𝒕𝒚 𝑺𝒕𝒆𝒂𝒌 16oz *for two ($465)第一次食dirty steak😝 做過酒店餐飲相關行業既同學大讚處理得唔錯,外層完全焦燶,但肉質鮮嫩,係12個鐘慢煮既效果呀👍🏼 而且用既係靚牛美國板腱牛扒🥩 肉味濃郁!16oz肉加上薯條份量多🍟 兩個女仔食一定一定夠飽架!➿ 𝑺𝒐𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 𝑶𝒎𝒆𝒍𝒆𝒕𝒕𝒆 ($115)記得我幾個月前問過我同學,澳門人鍾意食咩甜品,佢就send左條link俾我睇,入面有梳乎厘奄列😆 咁岩黎到呢度見到餐牌有🤩 第一

➿ 𝑪𝒂𝒆𝒔𝒂𝒓 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅
羅馬生菜新鮮🥬 芝士粉份量慷慨,整體酸咪咪,開胃!

好耐冇飲過酥皮湯🥹 呢個周打蜆湯真係超足料,好多蜆肉‼️

➿ 𝑺𝒐𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 𝑶𝒎𝒆𝒍𝒆𝒕𝒕𝒆 ($115)
記得我幾個月前問過我同學,澳門人鍾意食咩甜品,佢就send左條link俾我睇,入面有梳乎厘奄列😆 咁岩黎到呢度見到餐牌有🤩 第一次見咁巨型既梳乎厘,又勁香蛋味🥚 雖然大份,但整個奄列都充滿fluffy感👍🏼

➿ 𝑷𝒊𝒏𝒆𝒂𝒑𝒑𝒍𝒆 𝑯𝒂𝒕 (+$24)
➿ 𝑫𝒓𝒂𝒈𝒐𝒏 𝑯𝒂𝒕 (+$24)
見到deco 小紙牌隻桃紅色Flamigo🦩就會諗起打卡用既水泡🛟 而正好裝飾用到既水果都處理成中空圓形,更加令我聯想到度假⛱️ 好打卡able! 兩杯都好真材實料,有果肉喺入面🍓🍍味道上,我鍾意菠蘿味個杯多d,清清甜甜d~

2023-05-19 29 浏览
經過見到有一間好靚嘅旋轉木馬主題西餐廳♥️ 裝修別致,而且食物嘅種類夠特別😘 見到佢嘅shake shake海鮮袋好想試呀😆・ 晚市套餐  ▸ 新奥爾良Shake Shake海鮮袋🦞🦐🦪 (+$488)呢個餐唔止味覺享受,都有視覺享受🤩 因為店員會喺你面前shake 海鮮袋,調咗味嘅海鮮同意大利蛋麵撈勻🤪 然後放上芝士🧀 店員會喺我哋面前用火槍火燒芝士,聞到陣陣嘅香味,未食都流晒口水🤤 而且都好足料,海鮮包括: 龍蝦尾🦞、大蝦🦐、帆立貝、蜆、青口🦪,其他配料包括: 西班牙風腸、粟米🌽、薯仔🥔 面頭火焰拉絲芝士好正🔥🧀 配上本身擁有嘅獨特調味,既香辣又惹味😋 啲海鮮好鮮甜、好新鮮,而且份量超級多,兩個人食都好夠飽😙  ▸ 酥皮焗周大蜆忌廉湯💯 (+$25)超級推薦嘅酥皮湯♥️ 只係加$25真係太抵,因為真係好足料,蜆肉超多,每一匙都起碼有3、4粒蜆肉🤩,湯有好濃嘅牛奶味,配上蜆嘅鮮甜,真係太正😋 牛油酥皮又焗得好酥脆,同啲湯一齊飲實在太夾🤤  ▸ 是日餐湯係粟米忌廉湯🤤 甜甜的粟米配上香濃嘅忌廉,都好好味🤪 ▸ Pineapple Hat🍍 (+$24)打卡一流😘 估唔到一杯飲品都可以整到咁

・ 晚市套餐

▸ 酥皮焗周大蜆忌廉湯💯 (+$25)

▸ 是日餐湯
係粟米忌廉湯🤤 甜甜的粟米配上香濃嘅忌廉,都好好味🤪

▸ Pineapple Hat🍍 (+$24)
打卡一流😘 估唔到一杯飲品都可以整到咁靚咁細心♥️ 先講擺設,微微燒過嘅焦糖菠蘿🍍 放左喺杯面,就好似一頂帽咁🎩,而隔離一有一隻桃紅色嘅鶴🦩 仲有一個粉紅色菠蘿仔放左喺飲品旁邊添,真係好靚好得意🙈 味道方面,都好好,飲得出係鮮菠蘿汁加雪碧🤤 好正啊!

▸ Taiwanese Fruit Tea 🍊 (+$33)
呢杯果茶調制得十分有心思🙌🏻 因為有好多唔同類型嘅水果: 西柚、青檸、熱情果、布冧,茶底係紅茶☕️,完全冇加糖,真係好 fresh🌿 好健康🤤

・ 梳乎厘奄列🥞 ($115)
勁勁勁大份嘅梳乎厘‼️ 特選雞蛋製作,蛋味超濃,口感軟綿,份量十足,3個人share都可以🤩 好奇神嘅係,我影相影咁耐,佢都唔會塌😘 好完美😆

😋味道5/5
🏡環境5/5
🍽️服務5/5
🙆🏻‍♀️再去5/5
⭐️總體評分:20/20
💰總消費: $754/2人(有加一)

2023-05-17 39 浏览
今日放假路過筲箕灣,心諗都係茶記醫肚算,點知見到呢間餐廳,睇下又好似唔錯,於是豪少少喇叫左個burger,加20蚊要埋湯同蒜蓉包,個湯睇落似南瓜湯既fd,但飲落有少少薑味,又好似甘荀湯,飲完問職員,佢load左陣先講係薑同甘荀整既,個湯唔差而蒜蓉包盒乎期望喇至於主菜個手打漢堡加太陽蛋配特製醬汁溶岩芝士加薯條,個包黎到時職員問要唔要手套,結果證明要手套係冇錯,手渣住食咇哂d蛋黃同汁,而薯條應該落左少少味粉,都幾好食餐飲凍檸茶走甜,都係大路野喇,順帶一提佢枱上邊既水有加幾片西柚,飲落又有少少似飲檸水咁至於服務方面,唔錯,店員有禮,態度親切,值得一讚

至於服務方面,唔錯,店員有禮,態度親切,值得一讚
有薑絲同甘荀整既湯同蒜蓉包
2023-05-16 50 浏览
Happy Friday 又約了朋友,到港島東聚舊慶祝,現在每次來這邊,都會到dirty skillet 。 特飲種類繁多, 每次來都可以選擇不同的款式, 啱曬同朋友傾計聚舊。 母親節氣氛的裝飾, 提醒了我在這裏提早訂位, 帶媽媽來試試。鐵鑊dirty秘製牛扒+炸番薯條牛肉質地超嫩滑, 看看餐牌原來是慢煮了12小時, 嫩滑多汁肉味香濃, 不需要點任何醬汁已經很美味。 番薯條炸得香脆, 內裏 綿滑香甜, 黏黏的感覺, 實在很滋味。凱撒沙律+酥皮週打蜆湯秘製牛扒可以配搭套餐, 凱撒沙律清新爽口蕃茄甜美。 酥皮湯重點是超夠熱, creamy香濃的 週打蜆湯, 配搭香脆的酥皮, 十分滿足。鮮果梳乎厘奄列鬆鬆鬆軟鬆軟, 軟綿綿充滿蛋味的梳乎厘奄列, 是每次來必點的甜品, 加上牛奶味香濃的 幼滑忌廉, 配搭鮮果 實在吸引。

鐵鑊dirty秘製牛扒+炸番薯條

凱撒沙律+酥皮週打蜆湯