上星期同啲姊妹食飯傾開計,有個姊妹話筲箕灣呢頭有間好特別嘅旋轉木馬餐廳🤩除咗環境靚之外,嘢食都唔錯😌聽完之後第一時間請老公weekend帶我去探店打卡🤭而今日食完都真係好滿意❗️不論係環境、食物,以致整體嘅服務,我都覺得係 近排食過同類型嘅餐廳之中 最好嗰幾間😎餐廳真係好靚好多打卡位❣️裡裡外外都佈置得好有心思🌟兩個女仔嚟仲有得坐旋轉木馬位🤭份Menu都好有心機整💕色彩繽紛,圖文並茂❗️而且完全冇照騙成份🤓落到枱同menu幅圖真係幾乎一樣👏🏻今日我哋揀咗兩份brunch set + 一個甜品❣️🍴是日精選沙律 (跟餐)由沙律菜、青瓜、蕃茄配埋黑醋組成❗️配埋幾片Parma Ham🌟鹹香清新,非常開胃❣️🍴酥皮周打蜆湯 (跟餐加$25)酥皮真係非常香脆,肯定係新鮮焗起嘅~放支匙羹入去 啲酥皮彈到周圍都係🤣而且呢個蜆湯超足料🤩 超級多蜆肉❗️唔係誇張,我真係暫時未飲過咁多蜆肉嘅蜆湯😆忌廉蜆肉湯入口好Creamy,配埋d又軟又脆嘅酥皮,多重口感好滿足😌Weekend brunch set 絕對值得加$25 飲呢個蜆湯💕🍴Dirty Skillet All Day Breakfast $158呢款Break
上星期同啲姊妹食飯傾開計,
有個姊妹話筲箕灣呢頭有間好特別嘅旋轉木馬餐廳🤩
除咗環境靚之外,嘢食都唔錯😌
聽完之後第一時間請老公weekend帶我去探店打卡🤭
而今日食完都真係好滿意❗️
不論係環境、食物,以致整體嘅服務,
我都覺得係 近排食過同類型嘅餐廳之中 最好嗰幾間😎
餐廳真係好靚好多打卡位❣️
裡裡外外都佈置得好有心思🌟
兩個女仔嚟仲有得坐旋轉木馬位🤭
份Menu都好有心機整💕
色彩繽紛,圖文並茂❗️
而且完全冇照騙成份🤓
落到枱同menu幅圖真係幾乎一樣👏🏻
今日我哋揀咗兩份brunch set + 一個甜品❣️
🍴
是日精選沙律 (跟餐)
由沙律菜、青瓜、蕃茄配埋黑醋組成❗️
配埋幾片Parma Ham🌟
鹹香清新,非常開胃❣️
🍴
酥皮周打蜆湯 (跟餐加$25)
酥皮真係非常香脆,肯定係新鮮焗起嘅~
放支匙羹入去 啲酥皮彈到周圍都係🤣
而且呢個蜆湯超足料🤩 超級多蜆肉❗️
唔係誇張,我真係暫時未飲過咁多蜆肉嘅蜆湯😆
忌廉蜆肉湯入口好Creamy,
配埋d又軟又脆嘅酥皮,
多重口感好滿足😌
呢款Breakfast好豐富❣️
有炒蛋、肉腸、煙三文魚、牛油果、大啡菇、車厘茄、薯餅、意大利麵包 八款食物咁多🌟
薯餅超好味,
一切開啲薯仔粒碎出嚟🙈
完全唔似急凍薯餅💕
炒蛋入口香滑,有種本地茶餐廳風格~
啡菇都好Juicy❣️
鐵鍋炭燒蜜汁西班牙
栗飼豬煎蛋鵝肝珍珠米飯 $158
估唔到件鵝肝咁大件😳
足足有半邊煎蛋咁大😎
鵝肝撈飯我都真係未試過🙈
估唔到又幾香口,
但真係唔可以溝埋豉油🤣
豬肉望落雖然偏瘦,但食落一啲都唔乾😍
口感仲好似食緊半肥瘦叉燒咁🤩
食瘦叉燒有肥叉燒嘅口感又幾着數wor🤭
但我覺得最厲害都係底部嘅飯焦❗️
鐵鍋嘅溫度要控制得宜先可以做到呢種➡️
啱啱好唔燶,但有又脆口而唔硬嘅米通feel飯焦💯
好耐冇食過咁正嘅飯焦,
撈埋啲半熟蛋黃漿食又有另一種風味😌
呢款菜式真係都有驚喜👍🏻
Pineapple Hat $48
呢杯飲品真係好打卡🤩
成塊焦糖燒菠蘿打橫放喺隻杯上面😌
加埋隻Flamingo
令呢杯本來只係雪碧➕菠蘿汁➕菠蘿味爆珠嘅特飲變得咁特別,
飲嘅時候飲得咁開心🤭
真係好有心思💕
Dirty cookies & cream $58
呢杯飲品亦係其中一杯打卡飲品來😌
個杯好特別,好有中國特色~
Base係牛奶➕Oreo Cookies 沙冰❗️
配以朱古力糖漿、cream、Oreo Cookie同埋曲奇碎,
真係夠晒邪惡🙈
提拉米蘇雞蛋仔配雲呢拿雪糕 $88
見到個區旗標誌而個味道又咁fusion菜feel🤭
真係忍唔住嗌來試吓~
其實食完呢份甜品,我都唔太肯定d Tiramisu味到底喺邊度來🙈
反正一路食,就係一路食到淡淡嘅Tiramisu味,唔濃味,係淡香來~
但明明雪糕都係雲呢拿味,
而配料都係水果、棉花糖、麵包粒等,
唔通係將Tiramisu味混入咗整雞蛋仔嘅蛋漿入面!?
Anyway,反正個雲呢拿雪糕唔係本地平價大牌雪糕來🤗
食落香滑有雲呢拿香,
配埋即製嘅雞蛋仔,
真係唔會唔好味啦🤭
2023-07-22
午餐
  • 酥皮焗周打蜆忌廉湯
  • 鐵鍋炭燒蜜汁西班牙栗飼豬煎蛋鵝肝珍珠米飯
  • Dirty Skillet all day breakfast
2023-07-21 63 浏览
平時好少出筲箕灣,最近發現呢間餐廳,裝修好靚,有花花草草大自然感覺,中間有個仿旋轉木馬坐位,打卡都影到手軟🫣.🥣凱撒沙律🥣:💰$78大大粒脆脆麵包,配番茄仔,大量芝士絲,少少蛋黃粒,多醬足料,爽甜羅馬生菜。🥣酥皮焗周打蜆忌廉湯🥣:💰$78好大片酥片,超酥脆,配蜆肉忌廉湯,湯夠鮮夠濃味creamy,又多蜆肉,真心推介💕🥣新奧爾良Shake shake 海鮮袋配火炙拉絲芝士🥣:💰$468驚喜之處係職員會係枱前幫你整,超足既海鮮,有龍蝦尾、青口、帆立貝、蜆、大蝦、粟米、西班牙風腸,每粒薯仔都超入味。新奧爾良風味海鮮經過特製醬汁既滲透,帶出了海鮮鮮美,結合獨特辣味,令人食欲大開🤤最後火炙過程,增添左煙燻風味。🍰Tiramisu雞蛋仔雪糕🍰:💰$88製作需時30分鐘,有新鮮士多啤梨同藍莓,棉花糖,手指餅,配雲尼拿雪糕,雞蛋仔外脆內煙韌,有冷熱交錯既感覺,甜而不膩。🥤Dirty Cookies & Cream🥤:💰$58杯面有香甜順滑既忌廉,加上朱古力醬,曲奇沙冰口感細滑,夏天飲夠晒涼透心!🥤柑桔檸檬梳打🥤:💰$58有鮮檸檬同柑桔同橙片,加埋士多啤梨裝飾,酸酸甜甜既汽水,超fresh!
🥣凱撒沙律🥣:💰$78

🥣酥皮焗周打蜆忌廉湯🥣:💰$78

🍰Tiramisu雞蛋仔雪糕🍰:💰$88

🥤Dirty Cookies & Cream🥤:💰$58

🥤柑桔檸檬梳打🥤:💰$58

筲箕灣馬戲主題餐廳 (≧ω≦)/☁️✼••┈┈┈••環境••┈┈┈••✼店面裝修色彩濱紛風格,陽光充沛的日子坐在靠窗位置,極度適合打卡餐椅都有唔同款式,其他餐具都好可愛有好多顏色,看得出有細心挑選✼••┈┈┈••食物••┈┈┈••✼Dinner Set $490💓 Dirty Steak調味偏重,肉好厚身又juicy。肉質本身肥瘦啱啱好,差不多入口即溶,十分容易食。💓Baked Cream Chowder份量夠哂2人飲,酥皮做得好好,有層次又夠脆。而入面周打湯未開始飲已經聞到好香濃,真心足料,硯肉都好肥美新鮮,呢個湯令我好深印象。💓Caeser Salad連餐上的沙律,用了芝麻醬,上面加了好多芝士,鍾意芝士的人都可以食💓Dirty Cookies&Cream $58 跟餐有半價~杯的設計好有特色。味道似一般朱古力奶昔,有少少冰沙質感,入面有食到好多一粒粒朱古力。💗Kumquat Soda $58味道酸甜清新,適合夏天飲用解暑。🟣甜品 ❣️推介提拉米蘇+港式雞蛋仔呢個太有少女心了,見到隔壁小朋友叫我們都叫左✨️超大份而且雞蛋仔凍左依然好脆!好味❣️
筲箕灣馬戲主題餐廳 (≧ω≦)/☁️

💓Baked Cream Chowder

💓Caeser Salad

Cookie n cream

💗Kumquat Soda $58
味道酸甜清新,適合夏天飲用解暑。

🟣甜品 ❣️推介
提拉米蘇+港式雞蛋仔

Cookie n cream
2023-07-16 72 浏览
去年郊遊過後返回市區光顧過這家餐廳,印象深刻的是落地玻璃一室光猛,裝修陳設見心思,更重要的是枱椅間具一定距離,不會與鄰枱太靠近,這是我選擇餐廳的重要條件,因此這次再到筲箕灣,不用思索就帶朋友到這家餐廳。今回是假日食brunch,印象中食物味道比上回進步了,菜湯和紅菜頭沙律皆味美,當中特別欣賞主食--鐵鍋炭燒蜜汁西班牙粟飼豬煎蛋鵝肝珍珠米飯,以有柄鐵鍋上,上枱時非常炙熱,豬肉蜜味、多肉汁,煎蛋是流心的,可滋養飯粒,此外珍珠飯渾圓飽滿,部份成了飯焦,多了焦香和另一重口感,這個鐵鍋飯要力讚,值得一試啊!這家餐廳的飲品賣相吸引,我們都以半價轉了一杯pineapple hat和一杯提子梳打,當中pineapple hat賣相美觀又多果肉,力讚!而grape soda較難評分,因飲品味道一般,但提子每顆都大大的、甜甜的,而且數量多,看得出食材落本!另加了一款甜品--蘋果批,質素比賣相更好,鬆脆味美!總體來說覺得水準比上次更好,好睇又好食!

總體來說覺得水準比上次更好,好睇又好食!
鐵鍋炭燒蜜汁西班牙粟飼豬煎蛋鵝肝珍珠米飯
$235 (其他)
鐵鍋炭燒蜜汁西班牙粟飼豬煎蛋鵝肝珍珠米飯
  • 鐵鍋炭燒西班牙粟飼豬煎蛋鵝肝珍珠米飯
2023-07-15 84 浏览
再一次黎到筲箕灣Dirty Skillet, 星期六中午時段差不多全場滿座,餐廳食物質素高,佈置色彩繽紛,座位寬敞舒適,好適合一家大細。 All Day Breakfast 份量十足,三文魚腸仔雞蛋蕃茄蘑菇薯餅多士牛油果樣樣有,最特別係牛油果經過燒烤,味道更上一層樓。西班牙豬配鵝肝煎蛋飯,豬肉香濃嫩滑多汁,鵝肝入口即溶,加埋珍珠米飯同煎蛋一齊食一流。餐廳飲品選擇非常之多,而且好有特色打卡一流,例如cookie & cream ,味道如同一杯朱古力奶昔,不會太甜。

2023-07-15
2023-07-12 565 浏览
Dirty Skillet地址: 筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G12號舖今日Dinner揾嘢食😆,估唔到又俾我發掘到一間CP值超高嘅地西餐廳😎~Set Dinner - (Dirty Steak🥩; 是目餐湯(南瓜湯)🥣; Caesar salad🥗) $4653成熟嘅牛扒,牛扒肉質鮮嫩,唔會overcook,而且口感好好,好入味,好juicy😝。再配搭佢地自家制熱辣辣薯條添🍟,薯條脆口得嚟而且唔油膩,雖然好好邪惡,但真係唔錯㗎,好好食,值得一試!正。熱辣辣creamy南瓜忌廉湯🤩,南瓜湯真係好濃厚好綿滑甘甜😛,飲得出係真材實料,正。沙律份量大,而且沙律菜爽甜新鮮,再加上沙律醬,好fresh,好開胃😌。Souffle Omelette🥚$115即叫即整嘅疏乎厘火候控制得好好,鬆軟度入口即融啱啱好🤪,香濃嘅蛋味再加上濃濃牛油味,口感真係幾夾😋,如果係疏乎厘控嘅你一定會好鐘意,正~Dirty cookies & Cream🍹$58杯子盛住濃濃朱古力同曲奇味😎,唔單止好透心涼,飲起嚟仲有少少咬口添,加上頂層幼滑Cream又够企身,啖啖都好有口感🥳,正。Fresh Grape & Apple
Dirty Skillet

Souffle Omelette🥚$115

Dirty cookies & Cream🍹$58

Fresh Grape & Apple Yogurt Soda🍹$58
清新酸香嘅Apple Yogurt & Grape🤩呢個組合夾埋一齊味道清新得黎又好有層次🍃,估唔到呢個組合咁正,好開胃呀,真係好適合呢㗎迎接夏天嘅到來🤤,正~

#nicefoodie筲箕灣

—--------------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant #eat #phtooftheday #yummy #chef #hk  #香港 #香港美食 #美食 #筲箕灣美食 #打卡  #筲箕灣 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #西菜 #西餐
2023-07-11 64 浏览
店名: Dirty Skillet地址: 筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G12號舖筲箕灣站A2出口,行3分鐘環境: 5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5新奧爾良Shake Shake海鮮袋配火炙拉絲芝士❤️❤️❤️❤️❤️$488一上枱,海鮮用一個大袋裝住,侍應將shake完嘅海鮮倒落大盤,加上意大利蛋麵同芝士,撈勻後,再用火槍燒芝士🧀,令芝士呈拉絲狀🥰海鮮種類豐富,有龍蝦尾🦞、大蝦🦐、帆立貝、蜆、青口、西班牙風腸、粟米🌽同薯仔🥔海鮮隻隻都好大隻,味道鮮甜,用料新鮮,醬汁略帶微辣好開胃,下面嘅意大利蛋麵索哂Shake Shake海鮮嘅辣汁同精華,非常惹味🤩份量十分多,話就話2人份,但其實3-4個人share都好足夠🙈好抵食,必叫!套餐仲Caesar salad🥗 ,味道清新,唔會加過多沙律醬,可以中和翻上面濃味嘅shake shake海鮮😗仲+$25要左酥皮焗周大蜆忌廉湯,一入口有好香濃嘅蜆肉味,酥皮香脆鬆化,忌廉湯口感亦好creamy,將酥皮浸落去之後,完美吸收了忌廉湯,好滿足😍Pineapple Hat (Dinner餐飲可半價轉) ❤️❤️❤️❤️❤️$48 (+$24)嘢飲如其名,將菠蘿片🍍
店名: Dirty Skillet

筲箕灣站A2出口,行3分鐘

環境: 5/5
價錢: 4.5/5
味道: 4.5/5

$48 (+$24)
嘢飲如其名,將菠蘿片🍍 放喺杯上,令佢好似加上頂帽,隔離仲有一隻好得意嘅紅鶴插住,用黎固定菠蘿,配料用咗新鮮菠蘿、雪碧同菠蘿汁,味道十分清爽,又唔會得死甜,值得一讚係菠羅仲要用焦糖燒過,大推!😍

Fresh Grape & Apple Yogurt Soda (Dinner餐飲可半價轉) ❤️❤️❤️❤️
$58 (+$29)
青提mix蘋果🍏嘅梳打味道清新,上面仲有好多粒青提,提升左整杯野嘅層次,同樣唔會太甜,十分清爽😆

梳乎厘奄列
一上枱,比個巨型嘅外表嚇親,以為食完會好滯🙈但點知好有驚喜,佢keep到梳乎厘嘅空氣感,加上帶微甜嘅忌廉一齊食,口感超軟綿綿,蛋味亦濃郁,入口即化,完美☺️
Dirty Skillet地址: 筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G12號舖𝘏𝘰𝘵 𝘊𝘢𝘬𝘦 $158Pancake + 叉燒嘅配搭好特別,配左蜜糖同醬汁再以點一齊食,好香而且整體好夾!黑松露炒蛋勁好食😆𝘚𝘱𝘢𝘯𝘪𝘴𝘩 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘙𝘪𝘤𝘦 $158一上枱勁驚喜!因為有勁大舊鵝肝係上面😍切開再配埋叉燒一齊食,鵝肝入口即溶,令叉燒更加香之餘亦都帶少少甜👍𝘉𝘢𝘬𝘦𝘥 𝘊𝘭𝘢𝘮 𝘊𝘩𝘰𝘸𝘥𝘦𝘳 (+$25)酥皮焗周打蜆忌廉湯好高質嘅酥皮湯!入面勁多料😚層酥皮好脆,點埋湯一齊食就最正!同埋係勁大碗!𝘋𝘢𝘪𝘭𝘺 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥沙律有勁厚嘅煙鴨胸😝仲落左好多蜜桃係面頭😙沙律菜加左黑醋汁帶酸甜,都幾好食!𝘉𝘳𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘋𝘳𝘪𝘯𝘬𝘴𝘗𝘪𝘯𝘦𝘢𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘏𝘢𝘵 (+$24)勁打卡able😍😍焦糖溶係菠蘿上面,而焦糖帶嘅少少苦令菠蘿更加香甜👍不過要留意嘅食好易食到隻手污糟🤣但餐廳都好貼心準備左濕紙巾!𝘔𝘪𝘹 𝘉𝘦𝘳𝘳𝘪𝘦𝘴 𝘚𝘮𝘰𝘰𝘵𝘩𝘪𝘦 (+$29)個杯好靚😍Mix berries帶酸甜,勁開胃!我覺得呢杯好適合鐘意飲berries嘅朋友因為真係好足料👍😆҉*\( * ॑˘ ॑* )餐廳行樂園旋轉木馬風格,有好多靚
Dirty Skillet

𝘏𝘰𝘵 𝘊𝘢𝘬𝘦 $158

𝘚𝘱𝘢𝘯𝘪𝘴𝘩 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘙𝘪𝘤𝘦 $158

𝘉𝘢𝘬𝘦𝘥 𝘊𝘭𝘢𝘮 𝘊𝘩𝘰𝘸𝘥𝘦𝘳 (+$25)
酥皮焗周打蜆忌廉湯

𝘋𝘢𝘪𝘭𝘺 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥
沙律有勁厚嘅煙鴨胸😝仲落左好多蜜桃係面頭😙
沙律菜加左黑醋汁帶酸甜,都幾好食!

𝘉𝘳𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘋𝘳𝘪𝘯𝘬𝘴

𝘗𝘪𝘯𝘦𝘢𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘏𝘢𝘵 (+$24)

𝘔𝘪𝘹 𝘉𝘦𝘳𝘳𝘪𝘦𝘴 𝘚𝘮𝘰𝘰𝘵𝘩𝘪𝘦 (+$29)

҉*\( * ॑˘ ॑* )

餐廳行樂園旋轉木馬風格,有好多靚嘅打卡位,同埋運用左落地玻璃,令餐廳整體睇落再更加大!
好可惜去嗰日落大雨,如果唔係窗邊嘅景色一定仲靚🥲

• 酥皮焗周打蜆忌廉湯
  • Hot  Cake
✔️梳乎厘奄列 $115嚟都比個份量嚇親 冇諗過係咁大份🤩 仲要味道真心好食 質地係勁鬆軟勁fluffy☁️ 而且帶超濃蛋味 再配埋面頭好輕盈嘅cream好正🤤✔️Dirty牛扒-16oz $398呢個必點‼️ 聽講佢係用咗美國牛罕有嘅Top Balde部位 所以肉味特別濃郁😆再加上12小時慢煮 所以肉質好嫩好軟淋😍 不過由於佢個pan係好熱🍳嚟到最好快啲拎去碟先 因為一唔小心就會overcook🙈✔️酥皮焗周大蜆忌廉湯 $78酥皮雖然牛油味唔係好出 但係好酥脆✨ 配埋底下嘅忌廉湯一齊食好唔錯 而且個湯入面仲有好多蜆肉😳✔️Pineapple Hat $48✔️Fresh kumquat lemon soda $58本身以為呢兩款飲品都係打卡專用 點知味道都唔錯喎 好清新唔太甜😝
✔️梳乎厘奄列 $115

✔️Dirty牛扒-16oz $398

✔️酥皮焗周大蜆忌廉湯 $78

✔️Pineapple Hat $48

2023-07-07 54 浏览
🍽️酥皮焗周大蜆忌廉湯 $78望落去似一個好大嘅菠蘿包🤣酥皮鎖住溫度,呈鼓起嘅狀態。忌廉湯幾好飲,蜆都幾大粒,唔錯😋🍽️Dirty牛扒 $398好出色嘅牛扒🤩採用牛肩嘅翼板肉,肉味非常濃郁🤤平時我哋一般好少叫肩位,因為脂肪相對少啲,肉質會比較柴😣但尼間預先用長時間慢煮過,保留肉味之餘,肉質相當軟淋,好食到停唔到🥰🍽️梳乎厘奄列 $115梳乎厘嘅蛋味超濃,質感軟綿,而且份量仲要超多👍🏻建議一次過大大淡咁食,會有好滿足嘅感覺🥰🍽️凱薩沙律 $78放喺後面先講因為佢並唔特別🙈想食少少菜可以叫一份,但大肚腩下次會想試吓其他食物多啲~味道😋 8.5/10性價比💰 6.5/10環境🔎 7.5/10服務🫶🏻 7.5/10打卡指數📸 8/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 8/10
🍽️酥皮焗周大蜆忌廉湯 $78

服務🫶🏻 7.5/10
打卡指數📸 8/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 8/10

2023-07-06 62 浏览
朋友介紹有間唔錯嘅下午茶,又發現愈來愈近紀念日,於是決定網上預訂一份TeaSet😍當日預早10分鐘到達餐廳,餐廳內人客不算太多,可以舒服地揀一個喜歡的位置坐下,由於未夠鐘,所以在餐廳的不同位置拍照,環境不錯,員工亦用心照顧小植物,令店內生色不少。到最重要嘅食物部份,其實見到咁靚嘅tea Set,已經好開心好。跟住遂一試味,每款各有特色真係好吸引🥰加錢叫左兩杯特飲,芝麻杯就普普通通,沒有太大驚喜,但另一杯水果嘅就好味道,特別係我鍾意果汁嘅人士👍
朋友介紹有間唔錯嘅下午茶,
又發現愈來愈近紀念日,
於是決定網上預訂一份TeaSet😍

當日預早10分鐘到達餐廳,

真係好吸引🥰

tea time
庆祝纪念
纪念日
tea time
2023-07-06 444 浏览
旋轉木馬做主題嘅餐廳🤭佈置充滿左特色,環境方面同朋友或者帶小朋友去都係一個唔錯嘅選擇,玩味性質👍🏻其實打卡都唔錯呀酥皮焗周大蜆忌廉湯味道:🌕🌕🌕🌕🌖評價:好耐都冇飲過酥皮忌廉湯,呢個真係超水準,酥皮夠脆係基本啦。重點係個忌廉湯好濃郁,每一啖都有蜆肉,之後再將酥皮浸埋落湯度,超級滿足😋Fresh Kumquat Lemon Soda味道:🌕🌕🌕🌖🌑評價:夏天梗係飲充滿夏日特色嘅嘢飲,呢杯一睇個顏色已經好有夏日feel 係香橙加檸檬再加話梅嘅梳打。味道酸酸甜甜,加埋梳打,直頭refreshing Dirty cookies & cream 味道:🌕🌕🌕🌕🌗評價:第一眼就已經好吸引,佢嘅甜唔算好重, 有朱古力醬同埋cream。係我鍾意食嘅朱古力味道,夏天飲冰沙都幾好呀新奧爾良Shake Shake海鮮袋火焰拉絲芝士味道:🌕🌕🌕🌕🌑評價:呢個真係高度推介,咪俾佢個兩位用呃左,個份量直頭夠四個人食。侍應會即場將Shake Shake袋既海鮮同意大利蛋麵mix埋,再均勻鋪上芝士碎,之後就用火槍熔化芝士,咁就大功告成啦😝睇相就知道海鮮份量超多,有龍蝦尾,大蝦 ,帆立貝,蜆肉,青口,西班牙風味腸,粟米
旋轉木馬做主題嘅餐廳🤭

Dirty cookies & cream
味道:🌕🌕🌕🌕🌗
新奧爾良Shake Shake海鮮袋火焰拉絲芝士
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
睇相就知道海鮮份量超多,有龍蝦尾,大蝦 ,帆立貝,蜆肉,青口,西班牙風味腸,粟米同薯仔,用料好新鮮。而底下嘅意大利蛋麵會吸收左Shake Shake海鮮袋裏便嘅辣汁,令到成個菜式非常惹味。嚟呢度必點推介,仲可以打卡添

梳乎厘奄列
味道:🌕🌕🌕🌕🌖
評價:一個字「巨」但唔好俾佢咁巨嘅外表嚇親,以為食完一定好滯。佢一啲都無失左梳乎厘嘅空氣感,配埋上面嘅忌廉一齊食,甜度適中,蛋香非常濃郁。幸福感滿滿,用呢個甜品來作結 Perfect🥰
2023-07-06 42 浏览
【新奧爾良shake shake海鮮袋配火炙拉絲芝士及意大利蛋麵】⭐️⭐️⭐️⭐️超長的菜名,簡單來說其實是shake shake海鮮配芝士和意粉。份量非常多,基本上3人分享也沒有問題。店員會即場為客人將龍蝦、帶子、海蝦、大蜆和青口等海鮮放入袋中不停shake,再加入大量芝士以火槍燒溶,非常治癒,最底層有意大利蛋麵,海鮮味道鮮甜不腥,Shake shake海鮮醬汁味道調配非常配襯,個人最喜歡帶子和大蜆,值得一試!【酥皮焗周大蜆忌廉湯】⭐️⭐️⭐️⭐️呈上時已經感受到酥皮經烤焗後的熱力,外層酥脆,周打蜆湯味道濃郁,蜆肉亦非常多。【Fresh Grape & Apple Yogurt Soda】⭐️⭐️⭐️⭐️青提蘋果梳打味道清新,配合濃味菜式令味蕾變得清爽。【Dirty cookies and cream】⭐️⭐️⭐️⭐️混有Oreo碎的牛奶,再拌入豐盈的忌廉,極邪惡、極Creamy。甜度適中,飽肚之選😂【疏乎厘奄列】⭐️⭐️⭐️⭐️記得好幾年前曾經在東京品嚐過類似的疏乎厘奄列,想不到幾年後在香港也品嚐得到。質感鬆軟有空氣感,加入豐盈的忌廉,甜度剛好,算是比較出色的疏乎厘奄列。

超長的菜名,
簡單來說其實是shake shake海鮮配芝士和意粉。
份量非常多,
基本上3人分享也沒有問題。

再加入大量芝士以火槍燒溶,
非常治癒,
最底層有意大利蛋麵,
海鮮味道鮮甜不腥,
Shake shake海鮮醬汁味道調配非常配襯,
個人最喜歡帶子和大蜆,
值得一試!

【酥皮焗周大蜆忌廉湯】

⭐️⭐️⭐️⭐️

呈上時已經感受到酥皮經烤焗後的熱力,
外層酥脆,
周打蜆湯味道濃郁,
蜆肉亦非常多。

⭐️⭐️⭐️⭐️

青提蘋果梳打味道清新,
配合濃味菜式令味蕾變得清爽。
【Dirty cookies and cream】

⭐️⭐️⭐️⭐️

混有Oreo碎的牛奶,
再拌入豐盈的忌廉,
極邪惡、極Creamy。
甜度適中,飽肚之選😂

【疏乎厘奄列】

⭐️⭐️⭐️⭐️

記得好幾年前曾經在東京品嚐過類似的疏乎厘奄列,
想不到幾年後在香港也品嚐得到。
質感鬆軟有空氣感,
加入豐盈的忌廉,
甜度剛好,
算是比較出色的疏乎厘奄列。
2023-07-05 106 浏览
@dirtyskillethk carousel themed 🎠 dreamy like a fairy tale story with circus elements interior 🧚🏻‍♂️ presentation of all dishes and drinks are colourful and instagramable 🦄@dirtyskillethk 旋轉木馬主題餐廳 🎠 環境好夢幻 充滿童話故事同馬戲裝修🧚🏻‍♂️ 擺盤飲品色彩繽紛 打卡一流 🦄🍔 dirty beef burger HKD$108上枱用刀插住好震撼🔪 熔岩芝士流晒出嚟 澎湃🧀麵包鬆軟 🍞 淡淡牛油香 🧈秘製醬汁微酸 帶點燒烤甜手打純牛肉漢堡扒多肉汁 太陽蛋更豐富焦糖洋葱軟化香甜 🧅 漢堡配薯條 絕配 🍟🐖 roast spanish pork with honey, fried egg, pearl rice in skillet HKD$98鐵鍋炭燒蜜汁西班牙粟飼豬煎蛋珍珠米飯用西班牙粟飼豬做成叉燒 肉質軟腍 🐷 甜甜地珍珠米煙煙韌韌 🍚 醬汁好送飲加埋流心煎蛋好滿足 🍳用鐵鍋仲有飯焦 焦香香

🍔 dirty beef burger HKD$108

🥗 daily salad + HKD$20
是日精美沙律 凱撒沙律
羅文生菜新鮮爽脆 🥬 凱撒汁奶香帶點微酸
芝士 麵包糠 蕃茄仔 仲有帕爾馬火腿 🍖

🥣 daily soup and garlic bread + HKD$20
是日餐湯蘑菇忌廉湯 配蒜蓉包
茹味濃郁 口感香滑 🍄 蒜蓉包金黃香脆 🧄

daily  salad  +  daily soup

🍏 fresh grape and apple yogurt soda + HKD$20 (單價 HKD$58)
青綠色好吸精 💚 鋪滿青提子 🍇
乳酸酸甜柔順 陣陣提子蘋果香 🍎

🍍pineapple hat + HKD$20 (單價 HKD$48)
菠蘿蘇打
fresh pineapple sprite pineapple juice
造型可愛精緻 🦩 焦糖菠蘿焦脆香甜
菠蘿汁加雪碧 清爽香甜 🍍 菠蘿爆珠 層次豐富 🫧

pineapple  hat  + fresh grape and apple yogurt soda

pineapple  hat

📍筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G12號舖 🇭🇰
  • 梳乎厘奄列
  • Dirty Beef Burger
  • 鐵鍋炭燒蜜汁西班牙粟飼豬煎蛋珍珠米飯
其實自己早在兩年前已經知道餐廳的存在,只是地理位置上無論離工作和回家的路線都是反方向,所以前往的意慾大大減低。幸好這晚相約友人去柴灣觀賞“小男人周記”音樂劇試演,才能順道來到這間餐廳。抱著期盼的心情到訪,大約五時許,餐廳人流不多,因為訂了枱,被餐廳細心地安排坐在靠落地玻璃窗的梳化位置,而且還貼上“HAPPY BIRTHDAY”的橫額,這個位置也可以看到整個餐廳的環境,那個旋轉木馬位置十分搶眼,感謝餐廳老闆的細心安排。👍🥰反正想和朋友慢慢聊天,所以首先只點了兩杯特飲開開冑。我點了Pineapple Hat, 送上來時有點被嚇了一跳。😱年輕調酒師把大大片鮮菠蘿放置於杯上,而且加入了焦糖燒過,每一口都好像在吃燒菠蘿的甜蜜板本一樣❤️。飲品入口酸酸甜甜十分開冑,而且甜度適中,讓人喝得舒服。飲品旁邊的裝飾放了一個藍色菠蘿,也在飲品上插了一支粉紅鶴,是很能呈現夏日感覺的特飲,大推。👍朋友點的也十分吸精。餐牌選擇目不暇給,而且每樣食物都圖文並茂,還沒吃已經讓口水流了🤤。今天我們點了一客招牌PIZZA和芝士肉醬薯條。Burrata cheese pizza選用水牛芝士系列最軟滑既Burrata chee

Pineapple hat

Dragonfruit hat

朋友點的也十分吸精。

Burrata cheese pizza

Burrata cheese pizza選用水牛芝士系列最軟滑既Burrata cheese, 奶味香濃,呈上時店員細心地提醒我們拍個照,然後為我們把芝士平均地混合於餅面上。配上咸香的parma ham,是一個完美配襯。😋
Poutine (芝士肉醬意粉)

最後點了這一客用熱鍋呈上的芝士肉醬薯條,除了能夠保持温度,外層還焗得香脆,內里熱呼呼的,配上濃度的芝士和肉醬,讓人一口接一口。

絕對有值得再來的衝動😃
2023-06-28
庆祝纪念
生日
Pineapple hat
Dragonfruit hat
Burrata cheese pizza
Poutine (芝士肉醬意粉)
  • Pineapplehat
  • Poutine(芝士肉醬意粉)
  • Burratacheesepizza