2022-08-03 35 浏览
今日星期日 , 約左 D好耐無見既朋友聚聚舊 , 同朋友食左個下午茶打左底後就覺得意猶未盡佢提議旺角TOP商場附近一帶搵搵地方飲飲野 , 促膝長談最後被朋友帶左上Darkleaf Cafe & Lounge 樓上BAR , 佢話黎過兩次唔錯,即管試下8樓一打開門是巨鏡內裡豪裝, 有點像豪華酒店裝修 , 感覺舒適 , 令人非常放鬆環境乾淨企理 , 店員也殷勤有禮因到店時間尚早 , 約6PM鬆D , 到7PM差不多滿晒客開放式廚房得體 , 幾靚靠牆全是大玻璃鬧市街景MENU簡而精 , order了一陣就有菜上枱蒜香大蝦帶子. 明太子意粉 $158 - 大蝦size幾驚人 , 尤其大頭殼內滿滿蝦膏 , 燒得香濃 , 蝦及帶子都新鮮沒有雪藏味 , 明太子的份量亦不會孤寒 , 意粉質地適中, 配搭牛油淆煮 , 完全入晒味, 好creamy比目魚帶子. 香草意粉 $138 - 比目魚煎得極香口 , 魚肉鮮嫩, 幾滑溜 , 魚肉及帶子均沒有雪藏味 , 帶子軟淋 , 表面微焦是本人至愛 , 配搭上香草味意粉 , 幾出色芒果紫蘇 $ 68 - 沒有酒精 , 賣相精緻 , 入口鮮香 , 芒果味十足粉紅玫塊
佢提議旺角TOP商場附近一帶搵搵地方飲飲野 , 促膝長談

8樓一打開門是巨鏡

環境乾淨企理 , 店員也殷勤有禮
因到店時間尚早 , 約6PM鬆D , 到7PM差不多滿晒客
開放式廚房得體 , 幾靚
靠牆全是大玻璃鬧市街景

MENU簡而精 , order了一陣就有菜上枱

粉紅玫塊花茶 $58 - 熱熱地的花茶 , 味道清香幽雅 , 長期飲用可改善皮膚健康

此bar型格chill得黎 , 食物質素完全不差 , 實為旺角附近樓上暢飲摸下酒杯底選擇之一
2022-08-01 25 浏览
到步感覺裝修非常型格新潮可能因為比較早到嘅原因(6PM)餐廳人流唔多。但見到座位非常闊落,亦都舒適。我哋叫咗比目魚帶子意粉加M2和牛肉眼配兩杯mocktail一杯係薰衣草Earl Gray,濃濃嘅茶香,再加少少果酸,夏天飲真係一流。另一杯係Mango Shisho正常發揮,味道偏甜因為嗰日我哋之後有嘢做冇飲到酒,見到酒吧嘅setup 同杯earl gray mocktail,相信如果飲得酒都會幾好之後上嚟兩碟意粉都係pesto 底,同普遍pesto意粉有唔同,佢冇落到好多橄欖油,但依然都好夠味。比目魚同帶子都煎恰到好處。肉眼都聞到香嘅肉味。整體水平唔錯。

到步感覺裝修非常型格新潮

我哋叫咗比目魚帶子意粉加M2和牛肉眼配兩杯mocktail

另一杯係Mango Shisho正常發揮,味道偏甜

整體水平唔錯。
餐廳開業無耐,座位非常闊落,仲有大大塊玻璃可以望到出面既景色,柔和既燈光好適合同朋友係到談天說地一番!🌟比目魚·帶子香草意粉 $138 🍝比目魚肉質好鮮嫩,入口順滑,魚味香濃,肥美既帶子輕輕煎過後仍保留住鮮甜,入口非常軟淋。至於個意粉醬汁好足夠,每條意粉都沾滿忌廉香草汁,非常creamy!😝🌟澳洲M5和牛肉眼·香草意粉 $208 🥩牛扒用上澳洲M5和牛肉眼,牛味香濃,肉質幼嫰,蘸上旁邊既芥末醬,令牛肉食起上黎味道豐富🤩⭐️黑松露薯條 $68 🍟點左份黑松露薯條,即叫即炸,食落熱辣辣,配味道香濃既黑松露醬,令薯條更惹味!😙🌟Mango Shiso $68 🍹呢杯mocktail 飲落有芒果既香味,仲有柳橙香味,係杯上放埋一片紫蘇葉,賣相即時加分!🌟Margarita $88 🍸呢杯Margarita係熱情果口味,用龍舌蘭酒、檸檬汁等等調配而成,濃度都幾高,但飲落甜甜地,仲有果香,最特別係杯口粘上一層細鹽,如果直接用杯飲,唔用吸管又可以飲到咸味,味道更有層次🥰

🌟比目魚·帶子香草意粉 $138 🍝

🌟澳洲M5和牛肉眼·香草意粉 $208 🥩

⭐️黑松露薯條 $68 🍟

🌟Mango Shiso $68 🍹

🌟Margarita $88 🍸

這家位於旺角726彌敦道大廈,裝潢簡約型格,日頭有大玻璃窗嘅陽光照射室內,傍晚後配合昏暗嘅燈光,零舍有Feel☺️食物味道中上,最喜歡是他們調製嘅Mocktail,適合想靜靜地傾吓偈嘅朋友比目魚帶子·香草意粉|$138|8/10比目魚煎得剛剛好,肉質好嫩滑,有入口即化嘅感覺,意粉質感不錯,份量很足,唯獨牛油似落得重手左燒雞翼|$29|7.5/10鹽燒味上枱好熱好香,係日本居酒屋嘅味道燒雞軟骨|$23|7.5/10粒粒都非常香脆,椒鹽嘅簡單調味減輕了油膩感Lavender Earl Grey|$68|8/10聞落無咩薰衣草味,入口先輕輕試到,而入喉後就慢慢感受到伯爵茶的茶香,第一次飲茶味嘅Mocktail,幾fresh😛Green Apple|$68|8/10飲落透心涼,青蘋果嘅酸味好醒胃

比目魚帶子·香草意粉|$138|8/10

燒雞翼|$29|7.5/10
鹽燒味上枱好熱好香,係日本居酒屋嘅味道

燒雞軟骨|$23|7.5/10
粒粒都非常香脆,椒鹽嘅簡單調味減輕了油膩感

Lavender Earl Grey|$68|8/10

Green Apple|$68|8/10
飲落透心涼,青蘋果嘅酸味好醒胃
2022-07-22
2022-07-23 58 浏览
星期六同老公去旺角Dark Leaf Cafe & Lounge食晚餐。餐廳環境幾開揚,枱同枱之間隔得幾開,有足夠既空間。我地叫左兩個串燒、一個主菜、兩杯Signature Cocktails。串燒叫左雞軟骨同雞腎。兩種串燒都燒得恰到好處,調味亦都夠惹味。雞軟骨有咬口,軟骨卜卜脆,好好咬。雞腎都唔錯,唔會韌。蒜香大蝦帶子·明太子意粉呢個意粉睇落平平無奇,但出奇地好味。大蝦燒得好香,帶子大大粒有鹹香,意粉軟硬適中,而且滑溜溜,好出色。Signature Cocktails叫左威士忌燻茶 Lapsang Souchong同荔枝煎茶Sencha。威士忌燻茶相對比較苦澀,微微帶酸,幾好飲。荔枝煎茶相對比較甜,女仔好岩飲。
餐廳環境幾開揚,枱同枱之間隔得幾開,有足夠既空間。

串燒叫左雞軟骨同雞腎。
雞軟骨、雞腎

蒜香大蝦帶子·明太子意粉

威士忌燻茶相對比較苦澀,微微帶酸,幾好飲。
威士忌燻茶

荔枝煎茶相對比較甜,女仔好岩飲。
荔枝煎茶

2022-07-23
$245.5 (晚餐)
雞軟骨、雞腎
威士忌燻茶
荔枝煎茶
旺角彌敦道726號就不嬲都多好野食有時想食好少少又諗唔到食咩都會過去望下今次就揀左呢間充滿暗黑氛圍既個性酒吧黎試😎入面空間感充足坐得都舒服😌配合埋果度既輕音樂playlist絕對係周未約朋友小酌聚會既好地方🍻除左環境ok 之外入面既食物一d 都唔馬虎👨🏻‍🍳餐廳主打西式料理同埋特色飲品(酒類飲品同非酒精飲品都有)🍹無論係想同朋友黎暢飲談心定係純粹想享受下美食同氣氛都一定滿足到你地😋👉🏻 美國野生龍蝦 •明太子意粉🦞Wild US Lobster • Mentaiko Pasta💰HKD 2️⃣1️⃣8️⃣呢度既廚師都係外國人🧔🏻可能因為咁煮法都比較外國style唔會好似中式煮法咁煮到d 蝦肉十成熟食落肉質更加滑嫩creamy 既意粉加埋明太子既咸香味又係另一驚喜之作🍝👉🏻 英格商羊仔扒•香草意粉 🥩English Lamb Chops • Herbs Pasta💰HKD 2️⃣1️⃣8️⃣其實我平時唔係太鍾意食羊扒因為覺得d 臊味有d 難入口但呢份羊扒出奇地一啲都唔臊😚配埋用香草調味既意粉好清新👉🏻 雞翼 Wings🍗💰HKD 6️⃣8️⃣Mango Shiso🥭🍸💰HKD 6️⃣8️⃣唔飲酒既朋友仔都有好多mocktail

旺角彌敦道726號就不嬲都多好野食

飲落又唔覺有青蘋果果種酸味
味道唔算好濃

加一服務費⭕️
2022-07-21 220 浏览
旺角彌敦道726號有棟好多餐廳既building,想食乜都有,而今次就搵到間酒吧西餐廳,同fd飲下酒吹下水,環境好適合。一上到去見到環境都好好,裝修都幾型格又帶點神秘。見到menu都幾多野食,咁就叫左個蒜香大蝦帶子明太子意粉,呢個有驚喜,如果中意食蒜呢個一定岩你,佢個蒜配埋明太子都好夾,而且大蝦真係大蝦黎,都幾爽甜。兩粒帶子都好大同新鮮,味道冇醃味,如果多兩粒就好😂。另一個餐叫左澳洲M2和牛肉眼香草意粉,塊牛好林,仲好有牛味,唔係話好厚切,但都足夠,好有口感。意粉方面兩個味道都好好,如果要揀,個人會喜歡明太子意粉多過香草意粉,明太子個個有蒜香配埋芝士,所以味道都岩哂我。叫左個小食水牛城雞翼,小食一啲都唔小,有八件雞翼,味道酸酸辣辣咁,好食。酒吧餐廳梗係要嗌番杯酒,叫左佢地既SIGNATURE COCKTAILS。一杯香莓茉莉係gin酒黎,都幾香香莓味。另一杯,柚子菊花你tequila 黎,好清新,飲到尾真係有菊花味。最後,環境舒適,野食好味,又有酒飲,值得再黎。

最後,環境舒適,野食好味,又有酒飲,值得再黎。
2022-07-16
2022-07-18 29 浏览
今晚,好難得約到朋友食飯。 而家約朋友真係都彷如隔世,大家都好似冇見好耐咁,就想搵間可以坐得耐又舒服既地方。 朋友介紹話呢間新開幾好坐,就去試新野。 係旺角站行過黎都好近,5分鐘就到。 上到黎都係好chill,感覺幾舒服。 地方算幾大。網上見到佢既飲品好特別,就特登叫先威士忌薰茶同芒果冰,一杯有酒精一杯冇。 賣相真係好靚,而且好香。 威士忌好易入口,真係超正。然後叫左個墨西哥脆片。 夠大碟,個芝士汁用好好味,食住呢碟都可以傾好耐計。當然,要試佢既澳洲M2肉眼,仲有大蝦配珍寶帶來意粉嘩,原來都幾大碟,而且水準真係好唔錯。 肉眼好有炭燒味,夠稔身。 海鮮大蝦好大隻,仲要係2隻,仲有好大粒帶子。 真係幾意外。 唔經唔覺就傾左好耐啦。 今晚真係黎左個好地方。

當然,要試佢既澳洲M2肉眼,仲有大蝦配珍寶帶來意粉

唔經唔覺就傾左好耐啦。 今晚真係黎左個好地方。
2022-07-18
2022-07-16 625 浏览
Dark Leaf 係旺角嘅樓上酒吧餐廳,除咗優質嘅食物,仲有cocktail ,mocktail 岩晒同朋友一齊chill!Prawn & Jumbo Scallops Mentaiko Pasta $158蒜香大蝦帶子配明太子意粉大蝦非常巨型,啖啖肉,鮮甜美味!帶子都大大粒,又夠鮮嫩!軟硬適中嘅意粉中 加入大量嘅明太子,入口creamy 之餘,仲鮮上加鮮!Australian M2 Wagyu Rib-eye Steak with fries $208澳洲M2和牛肉眼扒 配黑松露薯條煎至五成熟,肉質粉嫩軟淋,肉味濃郁!仲有香脆可口嘅薯條配黑松露醬,正呀!Fried Squid $68香蒜炒魷魚鬚,鮮爽彈牙,係好開胃嘅小食!Dark Leaf 嘅Signature cocktails 以茶作為主題,好有特色!荔枝煎茶Sencha $98日本綠茶再加上伏特加 及荔枝香味,唔錯!伯爵燻茶 Earl Grey $98有層豐盈泡沫入口順滑優雅,nice!

蒜香大蝦帶子配明太子意粉

澳洲M2和牛肉眼扒 配黑松露薯條

Fried Squid $68
香蒜炒魷魚鬚,鮮爽彈牙,係好開胃嘅小食!

荔枝煎茶Sencha $98

日本綠茶再加上伏特加 及荔枝香味,唔錯!

伯爵燻茶 Earl Grey $98

有層豐盈泡沫入口順滑優雅,nice!
2022-07-10 45 浏览
平時d friend 約親都是旺角地鐵站E2 出口,但是E2 嗰邊沒有太特別。最近我去開旺角都去B3 嗰邊,食這裏的餐廳見到這裏的bar 不錯,但是來到又唔想叫普通gin and tonic, 所以就比佢的signature 吸引我不太飲到很強酒味的,所以就選了荔枝vodkavodka 溝甚麼都好喝,最特別的是煎茶味突出,所以整杯不會太甜朋友喜歡gin 的味道,她說這杯Jasmine Gin 十分generousGin 味十足小食我們叫了豬頸肉熱辣辣,正虎蝦帶子意粉來了,意粉creamy 但又不會一pak 醬,調味剛剛好虎蝦頭我一定不會浪費,因為有很多膏,很彈牙帶子晶凝通透,上面又會煎香,雙重口感牛扒的薯條份量像小食例牌,十分足夠,記得同佢講意粉轉薯菜牛扒中間是粉紅色的,又嫩又淋,每人食一半share 都夠,因為油份十足

我不太飲到很強酒味的,所以就選了荔枝vodka

Gin 味十足

小食我們叫了豬頸肉
熱辣辣,正

虎蝦頭我一定不會浪費,因為有很多膏,很彈牙

帶子晶凝通透,上面又會煎香,雙重口感

牛扒的薯條份量像小食例牌,十分足夠,記得同佢講意粉轉薯菜

2022-07-09 75 浏览
辛苦工作完一整天,當然想找一間餐廳,可以同朋友傾下偈,飲下酒,同時又可以放鬆一下。今日嚟到旺角呢間餐廳,發現除咗嘢食做得出色之外,就連佢哋嘅酒都調教得非常美味,絕對值得推介!~餐廳室內的環境非常寬敞,坐得好舒適,感覺悠閒寫意。<炸蠔 六隻 $68>炸蠔係即叫即炸,隻隻都脹卜卜,熱辣辣,咬落去好多肉,外面炸得極為香脆,入面好軟身,入口仍帶有蠔肉嘅海鮮味道,非常好食。<比目魚·帶子香草意粉 $138>比目魚份量非常之多,有成大半隻碟咁大,肉質非常之嫩滑,餐廳用上嘅比目魚亦非常之優質,佢哋用嘅係比目魚柳,入口啖啖肉,完全冇骨,輕煎過嘅魚肉,鮮甜肥美。除此之外,意粉亦都煮得非常之高水準,用上香料、奶油、同大量嘅香草,同埋三文魚子作為配搭,入口非常creamy 惹味。帶子嘅份量亦都唔少,兩粒都好大粒呀!!<澳洲和牛肉眼香草意粉 $208>和牛肉眼扒大約煎至五成熟左右,外面微微焦香,入面依然能夠鎖住肉汁,牛扒嘅肉質亦相當高質,入面夠粉嫩,入口有牛肉味,味道好濃好好食。意粉用上大量嘅蒜蓉、橄欖油、同埋仲有好 creamy嘅醬汁和香草一齊來煮,所以特別惹

餐廳室內的環境非常寬敞,坐得好舒適,感覺悠閒寫意。

<炸蠔 六隻 $68>

<比目魚·帶子香草意粉 $138>

帶子嘅份量亦都唔少,兩粒都好大粒呀!!

<澳洲和牛肉眼香草意粉 $208>

意粉用上大量嘅蒜蓉、橄欖油、同埋仲有好 creamy嘅醬汁和香草一齊來煮,所以特別惹味。

Signature Cocktail

<Sencha 荔枝煎茶 $98>
呢杯cocktail非常容易入口,因為帶有果香同清甜嘅味道,而後勁就帶有少少vodka嘅酒味,由於感覺較為Fruity,個人覺得好適合女士飲。

<威士忌燻茶 Lapsang Souchong $98>
入口先來一陣陣煙燻的香氣,亦有微淡黑茶混和的味道,然後便品嘗到威士忌的酒味,調較得非常容易入口。

整體來講,個人好鍾意呢間餐廳嘅空間感,亦都覺得佢哋嘅食物水準非常之高質,用料尚盛,絕對可以媲美高級嘅西餐廳。
另外值得一讚嘅係,佢哋嘅調酒師調教出嚟嘅cocktail都非常之好飲,如果下次有機會再來嘅話,一定要試多幾款唔同口味嘅cocktail。以呢個價格來講,呢度係絕對值得過嚟幫襯嘅,絕對係高質抵食之選!!~

• 炸蠔
  • 澳洲和牛肉眼香草意粉
  • 比目魚帶子香草意粉
2022-07-08 43 浏览
今天忙到沒有吃午餐所以就一個人早早的去樓上餐廳找吃的工作了這麼忙要吃好西獎勵自己找到一家樓上的西餐廳有點酒吧形式的點了一個主食、一杯飲料和一個小吃❤️Mango Shiso $68有點像芒果乳酪的口感用新鮮水果做成的非常新鮮解渴🧡M2 wagyu ribs eye steak澳洲M2和牛肉眼。香草意粉$208牛扒大大份切下去嫩嫩的牛扒吃起來沒雪味肉質嫩滑多汁意粉好大一份味道濃郁💚Deep fried squid醬爆魷魚$78這是新菜色有點中式的菜西餐廳出現fusion菜也很特別醬爆魷魚火候非常夠爆炒的很香很入味一點都不會死咸📍 Darkleaf Cafe & Lounge (旺角)旺角彌敦道726號8樓

今天忙到沒有吃午餐
所以就一個人早早的去樓上餐廳找吃的
工作了這麼忙要吃好西獎勵自己
找到一家樓上的西餐廳
有點酒吧形式的
點了一個主食、一杯飲料和一個小吃

❤️Mango Shiso $68

西餐廳出現fusion菜也很特別
醬爆魷魚火候非常夠
爆炒的很香很入味
一點都不會死咸

📍 Darkleaf Cafe & Lounge (旺角)
旺角彌敦道726號8樓
  • 醬爆魷魚
2022-07-07 38 浏览
同朋友係旺角行街,佢話之前食過呢間餐廳唔錯,就上去食吓。墨西哥玉米脆片玉米脆片有烘熱,食落好脆,份量比想像中多,表面嘅芝士醬好好味,再配埋蔬菜粒食好夾。除此之外,仲可以點伴碟嘅紅醬同白醬,兩種唔同口味都唔錯。蒜香大蝦帶子 明太子意粉擺碟非常精美,開邊蒜香大蝦食落好新鮮,而原粒帶子亦係煎得啱啱好,意粉配埋明太子食,非常美味。澳洲M2和牛肉眼 香草意粉肉眼扒煎得恰到好處,切開都見到係肉汁豐富,食落果然係澳洲M2和牛嘅質素。而香草意粉亦都煮得非常出色,個汁調味好易入口,整體非常高質。Lemon Fruit Cocktail & Pink Rose Buds Tea我同朋友飲品都係熱茶,Lemon Fruit Cocktail清香撲鼻,飲落清淡但帶住檸檬香,而Pink Rose Buds Tea就比較香濃,視乎個人口味,茶嘅份量都好大壼,結果我同朋友都飲唔晒。餐廳食物高質,座位舒適,環境寧靜,非常適合想同朋友傾計嘅人,有興趣嘅朋友可以去。
同朋友係旺角行街,佢話之前食過呢間餐廳唔錯,就上去食吓。

墨西哥玉米脆片

蒜香大蝦帶子 明太子意粉

澳洲M2和牛肉眼 香草意粉

2022-07-07 26 浏览
今晚同朋友喺旺角chill一chill, 食西餐😋Darkleaf既食物都好好味,cocktails既味道特別,又好飲,令到我地都好滿意!💯💯1.snacks: 魷魚好惹味,魷魚彈牙易咬。2. 澳洲M2和牛肉眼香草意粉牛扒大約5成熟,肉質冧彈易咬,牛肉味夠,質素高👍🏻意粉好creamy入味,好味!😋3.比目魚帶子香草意粉魚子好大粒😋 帶子都好彈牙新鮮,意粉一樣係好creamy!!😋😋4.Cocktails 2杯 (香莓茉莉Jasmine、荔枝煎茶 Sencha)味道好好!好特別!好驚喜!十分推薦!🎉🎉🎉燈光氛暗既環境下,談心真係一流。☺️可以encore!!!👍🏻👍🏻
今晚同朋友喺旺角chill一chill, 食西餐😋

1.snacks: 魷魚
好惹味,魷魚彈牙易咬。

2. 澳洲M2和牛肉眼香草意粉
牛扒大約5成熟,肉質冧彈易咬,牛肉味夠,質素高👍🏻
意粉好creamy入味,好味!😋

3.比目魚帶子香草意粉

味道好好!好特別!好驚喜!十分推薦!🎉🎉🎉

燈光氛暗既環境下,談心真係一流。☺️
可以encore!!!👍🏻👍🏻
比目魚帶子香草意粉
  • Cocktails
  • 澳洲M2和牛肉眼香草意粉
2022-07-06 28 浏览
話說同朋友仔睇concert,想搵間餐廳chill下🥃😗好中意餐廳嘅setting,係會令人放鬆嘅vibe,座位好寬敞,同朋友仔黎chill下、傾下偈好正💖<Mexican Narchos>飲嘢又點可以唔叫Narchos? 呢個好邪惡,有好多cheese sauce😳😳而且份量好多,CP值高😛<English Lamb Chop Herbs Pasta>羊架煎到好香!生熟程度控制得剛剛好,肉質好嫩滑,又好juicy,一d都唔”蘇”,推介!<Black Cod and Jumbo Scallop Herbs Pasta>帶子好新鮮,係好爽嘅口感💖銀鱈魚亦煎得好香口,配herbs係perfect match!! <Cocktail-Earl Grey> <Mango Shiso>
話說同朋友仔睇concert,想搵間餐廳chill下🥃😗

<Mexican Narchos>

• English  Lamb  Chop  Herbs  Pasta
  • Earl  Grey