如果邪惡係一種浪漫,咁華麗就係一種包裝。我推開「Dark Leaf」大門,展開深夜的拜訪,涼風晃天花燈一陣,氣氛逐漸變得從容。我望住調酒師激烈既搖擺,來自於佢地按唔同既茶葉,獨特既利口酒,加埋低溫釀製,我就明白到茶是故鄉濃,酒是故鄉醇既道理…👇📌M A I N -▪️ Maine Lobster · Mentaiko Spaghetti - $188▪️ Australia M4 Wagyu Ribeye · Fries w/ Truffle Sauce - $228▫️ 先黎一個「美國野生龍蝦·明太子意粉」,龍蝦肉質夠紮實,食落肉身唔會散收收,而意粉灑滿明太子,配搭自家製醬汁,入口夠哂creamy,而意粉質感彈牙,鹹香鮮味,兩者完美配搭;而「澳洲M4和牛肉眼扒·黑松露薯條」肉眼扒大概煎到大概三成熟,驟眼睇肉身色澤粉嫩,食落肉味濃郁之外,每一啖都相當軟腍,配搭埋旁邊既黑松露薯條,整到恰到好處。📌S N A C K S -▪️ S q u i d - $58▪️ Fried · Fish Ball - $58▫️ 小食方面我揀左一款「魷魚鬚小食」同埋「招牌炸魚蛋」,魷魚鬚唔係出面普遍炸果隻,而係用炒

展開深夜的拜訪,涼風晃天花燈一陣,氣氛逐漸變得從容。

加埋低溫釀製,我就明白到茶是故鄉濃,酒是故鄉醇既道理…👇

📌M A I N -

澳洲M4和牛肉眼扒·黑松露薯條

食落肉身唔會散收收,而意粉灑滿明太子,配搭自家製醬汁,
美國野生龍蝦·明太子意粉

而「澳洲M4和牛肉眼扒·黑松露薯條肉眼扒大概煎到大概三成熟,
美國野生龍蝦·明太子意粉

驟眼睇肉身色澤粉嫩,食落肉味濃郁之外,每一啖都相當軟腍,
配搭埋旁邊既黑松露薯條,整到恰到好處。
📌S N A C K S -
▪️ S q u i d - $58

▪️ Fried · Fish Ball - $58
招牌炸魚蛋

▫️ 小食方面我揀左一款「魷魚鬚小食」同埋「招牌炸魚蛋」,
魷魚鬚唔係出面普遍炸果隻,而係用炒既方式上枱,加埋蒜味豐富,
魷魚鬚小食

入口有咬口之餘又唔會太熱氣,幾特別;而魚蛋有鮮味,
夠爽彈,用黎送酒亦唔錯。
招牌炸魚蛋

📌Signature Tea-infused · Cocktails - $98
▪️ J a s m i n e -

▪️ Lapsang · Souchong -
威士忌燻茶

▫️ 佢地既Cocktail主要以茶香帶出酒既味道,第一杯必試招牌「香莓茉莉」,
入口淡淡既花香,口感creamy,後勁有一種柑橘味,相當清新;
香莓茉莉

而後者「威士忌燻茶」利用松木香,同whisky合二為一,
再將紅茶茶香帶返出黎,入口有陣陣煙燻味,
將頭先所有油膩感一掃而空,值得一試!
2021-11-16
2021-11-06 470 浏览
這天又有機會跟車爸爸拍拖好開心,睡至中午才施施然起床吃個豐富的Late Lunch,然後去修剪他的雜草再逛逛街。到晚上走到新開的Dark Leaf Cafe & Lounge共晉晚餐。Lapsang Souchong$88用上正山小種茶葉釀製威士忌來炮製,充斥松煙香氣喝下味道甘甜,加上蛋白泡沫令口感更添細滑。我的Pu're$88更為特別有陳皮和糯米口感可選而我則點了後者!用上普洱茶葉和糯米及Rum酒來釀製,呷一口濃郁的糯米香氣非常迷人口味獨特超級讚。車爸爸再點多一杯Jasmine$88來Chill,這杯以清新的茉莉花茶葉、紅莓加Gin酒浸泡,是杯味道甜美的Cocktail很適合女仕們口味。美酒當前先來兩款佐酒小吃伴奏,選了香脆雞翼和炒魷魚鬚$58,蒜味十足的香氣伴隨彈牙入味的魷魚鬚,香口惹味真有估不到的驚喜。而香脆雞翼$68則貼心以單骨奉客,炸至金黃伴上炸蒜味道總是吸引的,如果可再Juicy就更得我心了!主菜分別選上我倆自己自心頭好,我選的是美國野生龍蝦明太子意粉$188,端來時這賣相已經非常吸睛了!美國野生龍蝦非常厚肉吃咬下感超爽彈,入口充滿海水鹹鮮的誘人味道,明太子意粉有嚼勁味道香

美國野生龍蝦非常厚肉吃咬下感超爽彈,入口充滿海水鹹鮮的誘人味道,明太子意粉有嚼勁味道香而不膩,配上飛魚子口感更加迷惑我非常喜歡。

牛魔王車爸爸一眼便盯上澳洲M4-M5和牛肉眼扒配黑松露薯條$228,賣相沒龍蝦明太子意粉那麼花俏,但質素跟味道也得到他的讚賞。

薯條炸得乾身不油配上慷慨的黑松露醬吃真的非常魔鬼的味道,我也偷吃了不少薯條呢嘻嘻!

和牛肉眼扒點了他最喜歡的medium rare,切開後看到嫣紅的肉色沒滲出血水合格之作,據聞肉味非常出眾吃得他非常愜意,如果多兩條配菜我覺得更加Perfect了。

吃罷豐富的晚餐後我們還有餘興節目,真的酒不醉人人自醉喔!!

餐牌內還有不少亞洲風味的美食,聽聞越南粉也做相當出色,有機會要再去品嚐一番。
2021-11-04
2021-10-25 547 浏览
講靚景新開既 @darkleafhk 就岩哂我啦,Darkleaf位於旺角彌敦道,旺角地鐵站轉個灣就到好方便。去得打卡就最緊要係食物都好食啦😜我們點了炒烏冬先醫肚,不太辣但係好惹味🥰Cocktail我們就點了3款拍照最好看的,他們都是以茶味和酒調成的🍸Jasmine- 有花瓣點綴。拍照好看又甜甜的🍷Earl grey- 由black tea調成但有清新的感覺🥃Lapsang Souchong - black label配紅茶,茶味較重和較苦澀食完我由店長幫我們訂製Shisha,店長見我哋幾個女仔於是以4種花味調合而成。感覺甜甜的有陣花香味。幾個女仔傾住計慢慢食,都可以食一小時呢❤️

🍸Jasmine- 有花瓣點綴。拍照好看又甜甜的

宵夜
2021-10-12 741 浏览
新開的chill吧,有shisha、雞尾酒、美食🥰裝修環境有氣氛,位置寬敞,還有大sofa位,岩晒成班朋友黎放鬆。不得不讚一下雞尾酒,除咗有賣相之外,味道重好有層次,而且濃度足🙈,嚐一杯我還是可以的(臉紅紅)🍸威士忌燻茶 & 香莓茉莉紅茶在松木火上烘乾煙燻,注入混合威士忌風味特徵,味道香濃甘甜,不偏甜。而香莓茉莉真是女生最愛,先聞一下茉莉花的香氣,入口感覺很多層次,花香、奶油、柑橘果味🌸美國野生龍蝦明太子意粉$188龍蝦肉已經是拆好,肉質彈牙鮮甜,意粉味道濃郁,加入蟹籽更有口感。美國M4-M5 和牛肉眼扒 $198可配薯條或意粉,份量挺多的,外層煎的微焦,很香,灑上海鹽已經好好味,沾薯條的黑松露醬很配。不可以錯過的就是小食炒魷魚🦑!一邊等的時候已經聞到非常香的魷魚味,吃下第一口時,我望着對面的美女來一個眼色,然後5分鐘就把魷魚吃光光了😂👍不是普通的炸魷魚鬚,用炒的更加入味,廚房特製醬汁,彈牙可口。

🍸威士忌燻茶 & 香莓茉莉

美國野生龍蝦明太子意粉$188

美國M4-M5 和牛肉眼扒 $198

不可以錯過的就是小食炒魷魚🦑!
2021-10-11
  • 炒魷魚
  • 香莓茉莉
想玩Shisha唔一定要出去尖沙咀或者中環🌬依家旺角最近新開嘅呢間 就夠晒就腳,呢度環境寬敞,裝修格調仲好有氣氛,仲有大玻璃窗,感覺唔會侷促,啱晒同朋友chill住一路Shisha🌬一路飲番杯🥃·佢哋嘅Cocktail好特別🍹係以茶味作為底調,飲落去味道豐富,估唔到茶同酒都可以咁夾,我都係第一次咁飲,好特別好有層次💗🍸 𝑱𝒂𝒔𝒎𝒊𝒏𝒆🍸 𝑺𝒆𝒏𝒄𝒉𝒂·飲酒梗係想嗌啲小食啦😋我就叫咗佢哋嘅豬頸肉😋熱辣辣我嗰陣仲炸到好脆好香口,呢個真係好好食💗·今次我哋隻Shisha係配有三隻果味組成,最香嘅荔枝味,每一口Shisha都感受得到荔枝嘅香味,份量大概可以吸到1.5hrs🌫._.
🍸 𝑱𝒂𝒔𝒎𝒊𝒏𝒆
🍸 𝑺𝒆𝒏𝒄𝒉𝒂
._.
2021-09-26 398 浏览
發現旺角新開咗呢間cafe+lounge嘅餐廳 有得食又有得chill下 正 其實係一間bar黎嘅 裏面有意粉 越南檬粉 上海粗炒 炒烏冬等等😂唔同國籍嘅菜式都有 都幾多元化🤣仲有啲小食 不過就冇飯類😗有酒飲 有shisha 飲飽食醉 坐足成晚都得- 明太子蒜香大蝦帶子意粉一嚟到見到有兩隻大蝦鋪喺面食慾大增🤤幾新鮮 不過就冇乜蒜香味 仲有帶子都好大粒飽滿😳意粉分量唔算多 男仔嘅話可能會唔夠食🤔但係明太子份量就好多🤤意粉掛曬汁😋面頭仲有好多蟹子 所以食完都好滿足 正- 黑松露銀鱈魚帶子意粉🐟 意粉份量亦都唔算好多 銀鱈魚就手掌咁上下大啦 煎得好香🤤有少少焦香味 呢個同樣都係有兩隻大帶子🥰黑松露嘅味好香好出🤩黑松露同意粉呢個配搭永遠都冇得輸😋值得一試  -Jasmine cocktail🍸呢間bar嘅主打係佢哋嘅花茶cocktail 好特別🫖易入口好多亦都好香苿莉花味😆仲有啲香莓味 好清新好放鬆☺️呢個味好啱女仔飲 - Mango shiso mocktail🥭 $68 試咗杯無酒精嘅mocktail 有啲似芒果乳酪🤔味道正常嘅 芒果味都幾濃 唔會過甜🤤 - Shisha 酒吧必備嘅水煙sh

- 明太子蒜香大蝦帶子意粉

- 黑松露銀鱈魚帶子意粉🐟

-Jasmine cocktail🍸

- Shisha
酒吧必備嘅水煙shisha! 呢個係花茶溝水果味 感覺幾特別幾清新😆可以揀濃度同甜度👍🏻我哋就揀咗正常 食落幾smooth 個甜度啱啱好 好啱女仔食😝不過略嫌個吸咀個size唔啱 會漏風