2022-07-05 33 浏览
迷幻風格,藏身於旺角太子之間的美食大廈之中。Nathan 726內的一間西餐廳。去個時咁岩係happy hour,但可能係平日未有好多人,可以靜靜咁試下佢地食物嘅質素 Enjoy下2個人嘅時光😋😍 我地一人一個main,加一個snack當appetizer。轉頭會飲野,咁不如又try try佢嘅mocktail先😆 Buffalo Wings 佢地用左單骨雞翼,咁樣食落方便d,入味好多。所以令佢個buffalo醬可以貫切整個肉身。唔會食到1d酸 1d淡。會好快不知不覺咁食曬半份🤣 味道方面呢,佢完全唔會太酸。比到野你,又唔係點到即止就算。醃製得夠嘅同時,唔會太咸同霉。 我地叫左Lamb Chop 配意粉,一個Lobster 都係配意粉。 (因為問過佢話會落唔同野去煮嗰意粉,唔洗擔心會撞味)😋😋 English Lam Chop Herbs Pasta,羊仔扒有3件。上台嘅時候個擺盤都好靚仔,已經吸引到我去食左先影🤣 有適當油脂,煎得皮脆,而肉都嫩。配上香草微黑椒感嘅炒意粉。2者好夾。 羊肉小小酥,但係朋友平時唔食酥味,佢都食左一舊。話ok接受到。 配上一口解膩Mocktail,嗰口停唔

English Lam Chop Herbs Pasta,羊仔扒有3件。上台嘅時候個擺盤都好靚仔,已經吸引到我去食左先影🤣 有適當油脂,煎得皮脆,而肉都嫩。配上香草微黑椒感嘅炒意粉。2者好夾。 羊肉小小酥,但係朋友平時唔食酥味,佢都食左一舊。話ok接受到。 配上一口解膩Mocktail,嗰口停唔到呀。

Wild US Lobster Mentaiko Pasta,擺盤同樣靚仔wor。想先講下嗰意粉,系混合左個唔知creamy三文魚醬,定係海鮮奶醬配上d三文魚籽。感覺好厚身,襯托住 無醬嘅清爽龍蝦 的確幾夾。唔咸,唔會搶左龍蝦鮮味。可以話成個龍蝦意粉系用鮮入饌。
2杯mocktail好有驚喜,畢竟太多普通西餐廳所謂嘅mocktail😅唔係好mixed得埋😅😅 咁揀左一杯Mango shiso、一杯lavender Earl Grey 。兩杯嘅outlook都正常好吸引,芒果酸而香,有熱情果嘅味道之餘都好清爽,氣唔會好多,女仔飲都會ok

另一杯,會適合d鍾意唔太甜嘅人。 佢減低甜度,令伯爵茶味可以突出到。同時有唔同ingredients令佢多d creamy 多d層次。大力推薦😊
2022-07-05 24 浏览
彌敦道726號多野食就係人都知架啦😚😚國今日就嚟到呢間新開嘅餐廳😙餐廳裝修好有現代嘅時尚感🥰提供咗多款cocktail、酒類飲品,配合埋昏暗嘅燈光,真係一個唔錯嘅地方嚟同朋友chill住食個飯傾下計😻🥢Prawns & Jumbo Scallops, Mentaiko Pasta $158蒜香大蝦帶子明太子意粉意粉上兩大隻虎蝦鮮艷奪目🤩烤熟後半開邊處理,用刀叉一剔而出,乾淨俐落😚帶子同樣沾出咗蒜汁煎到邊緣微微焦脆,濃郁香口😻意粉掛上滿滿明太子👅加上適量魚籽恰好平衡到意粉汁嘅飽膩感🤤🥢Australia M2 Wagyu Ribeye Steak, Herbs Pasta $208澳洲M2和牛肉眼香草意粉呢塊和牛肉眼份量都唔少🤤我地今次吖咗7成熟😜 肉和油花融為一體😝入口仲保持到鮮嫩的肉質🤤🤤依舊多汁,口感結實🥺而香草意粉都好煙韌彈牙,夠哂入味🥰🥢Truffle French Fries黑松露薯條 $68兩杯cocktail先上枱有啲口寡寡😝決定主菜之前先加個薯條咬下🍟薯條即叫即炸,咬開金黃脆皮就食到裡面綿密嘅薯蓉😌香濃松露醬不妨沾多啲😛事關呷返一口清甜透心涼嘅靚cocktail,已經盡

蒜香大蝦帶子明太子意粉

澳洲M2和牛肉眼香草意粉

兩杯cocktail先上枱有啲口寡寡😝決定主菜之前先加個薯條咬下🍟薯條即叫即炸,咬開金黃脆皮就食到裡面綿密嘅薯蓉😌香濃松露醬不妨沾多啲😛事關呷返一口清甜透心涼嘅靚cocktail,已經盡掃口內熱辣油膩感☺️

🍸 Jasmine cocktail $98
呢杯可以話係餐廳嘅signature cocktail🥰調配比例恰到處💕 淡淡茉莉花茶嘅微香同酒精好配合😙佢嘅酒精濃度亦唔會太高,適合酒度較淺嘅人士☺️飲落口感仲好清新唔難入口👅可以慢慢enjoy

🍹 Mojito cocktail $88
Mojito係一種傳統古巴高球雞尾酒🍸以淡rum酒、白砂糖、青檸汁、蘇打水同薄荷葉調製。😌清爽薄荷味同冧酒嘅烈性相互補,令到呢杯mojito持續成為夏日熱門飲料之一👍🏻👍🏻
2022-07-03 440 浏览
呢間餐廳嘅環境好舒適 啱晒同班朋友嚟呢度chill吓🍸 疫情關係都好耐冇同朋友出嚟嘆吓 今日嚟咗好近旺角站嘅餐廳食嘢 食物質素唔錯 最值得推介嘅係佢嘅環境😻 真係坐得好舒服😝炸魷魚餐牌話係炸魷魚 嚟到就係汁燒魷魚鬚嘅賣相😮 即使有少少期望落差 但作為小食嚟講 真係幾惹味😎 送酒一流蒜香大蝦帶子•明太子意粉呢個意粉做得好creamy🤓 大蝦已經開邊 所以食起上嚟都幾方便 帶子肉質嫩滑 除咗明太子之外 仲有三文魚子 所以味道都幾鮮味🐟英格蘭羊仔扒• 薯條羊仔扒有三大塊 食落都幾有油香 而且好厚身🐑 羊架唔會太熟 所以仲好多肉汁☺️ 香草意粉可以轉薯條 原來仲會配埋個黑松露醬㗎🥰 JasmineGreen Tea scented with aroma of Jasmine Blossoms infused in Gin呢杯飲落口好有茶香 好容易入口😺SenchaJapanese Ryokucha infused in Vodka呢杯莓味比較重 後勁比較強🍸呢個環境真係好舒適🥂 好適合過嚟呢度食野同埋飲杯野chill吓

炸魷魚

蒜香大蝦帶子•明太子意粉

英格蘭羊仔扒• 薯條

Jasmine
呢杯飲落口好有茶香 好容易入口😺

Sencha
呢杯莓味比較重 後勁比較強🍸

2022-06-30 62 浏览
同 friend 行旺角, 興之所至上咗去 Lounge 食 dinner. 環境優雅浪漫, 啱晒情侶或者三五知己聚一聚.一踏入門口就被這塊 colourful 嘅聖誕地毯吸引住.酒吧內有各式各樣嘅酒類, 十分奪目. 另一邊就係開放式廚房, 可以給顧客欣賞大廚嘅手藝.要了一份銀鱈魚帶子香草意粉, 送到面前已經聞到陣陣銀鱈魚香. 兩大粒帶子煎到少少金黃色, 食落味道清甜, 大大塊銀鱈魚 走地雞肉忌廉白汁意粉, 雞肉嫩而不靭, 忌廉白汁適中, 感覺唔會漏亦唔咸, 意粉份量都唔少.燒汁魷魚, 味道濃郁, 魷魚鮮美多汁, 佐酒一流.我要了林 Mango Shiso, 色澤透麗, 非常冰凍醒胃, 而 friend 就要了威士忌燻茶, 含洒精成份又帶有茶香, 值得一試.影返張大合照先整體來說, Dark Leaf cp 值高

一踏入門口就被這塊 colourful 嘅聖誕地毯吸引住.

燒汁魷魚, 味道濃郁, 魷魚鮮美多汁, 佐酒一流.

影返張大合照先

整體來說, Dark Leaf cp 值高

2022-06-30 47 浏览
#fafafoodblog旺角 #fafafoodblog西餐 🍴英格蘭羊仔扒香草意粉218 蚊🐑有三件羊仔扒 羊肉嫩滑 香草味夠入味 煎得剛好 👍🏻意粉香草味濃 帶 d牛油同蒜香 同香草羊扒 perfect match 👍🏻🍴銀鱈魚帶子香草意粉 178 蚊🌿🐟銀鱈魚煎得夠軟林 魚肉熟程度剛好 香草意粉香草夠入味 帶子大粒夠彈牙 正 🍴draft beerBaby rich lupulins 88 蚊🍺Crazy rich lupulins 88 蚊🍺Carbon brews牌子既生啤 ipa清草味香 crazy嗰杯有8 度 飲嗰時唔好甘急😂 🍴mexico nchos 88 蚊🔥🥔有青紅椒碎 粟米 檻欖 芝士醬 連埋香脆既脆片 點蕃茄醬或者乳酪都好正#羊扒 #香草 #意粉 #鱈魚 #帶子 #脆片Score 平均分 <7.6/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~Darkleaf
🍴英格蘭羊仔扒香草意粉218 蚊🐑
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Darkleaf cafe & lounge
#darkleaf
旺角彌敦道726 號8 樓
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog旺角
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

歡迎喺唔同平台觀賞fafafoodblog
Fb📒: fafafoodblog
Ig🖍: fafafoodblog
Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2022-06-28
2022-06-30 29 浏览
🦐蒜香大蝦•帶子明太子意粉大蝦肉質彈牙,帶子煎到半生熟既狀態,岩岩好😋建議大家share食,一黎份量大,二黎個汁會有少少膩🐮澳洲M2和牛肉眼•香草意粉肉眼既生熟程度達到我地要求,而且無咩筋位🤤意粉就不過不失🐷豬頸肉燒到邊邊位微焦,超級香🥰調味甜左少少,但整體都好味🍾Sweet Pea Moscato 朋友之前飲過,所以今次開一支試下💁🏼‍♀️外觀超靚,係淺粉紅色💕飲落偏甜,有果香味🍎凍飲就好似汽水咁,好容易入口,適合女仔
🦐蒜香大蝦•帶子明太子意粉

🐮澳洲M2和牛肉眼•香草意粉
肉眼既生熟程度達到我地要求,而且無咩筋位🤤意粉就不過不失

🐷豬頸肉
燒到邊邊位微焦,超級香🥰調味甜左少少,但整體都好味

🍾Sweet Pea Moscato
2022-06-28 36 浏览
Monday always blue! 星期一收工之後就最好同朋友去chill chill~今個星期一晚就同好友去咗旺角嘅Darkleaf Cafe & Lounge💕入到去嘅環境帶點優雅但又不失relax嘅感覺~仲有唔少比一班朋友圍住坐嘅setting~幾適合三五知己去食飯同吹下水~講番嘢食先~美國野生龍蝦🦞明太子意粉🍝:呢嗰真係不得了!龍蝦開邊上,肉質非常彈牙爽口🤤味道清甜😋完全食唔到有雪藏味!好正🤤明太子意粉好有驚喜!除咗有好多明太子之外,個意粉仲落咗芝士🧀! 撈勻嚟食嗰陣,芝士嘅味道中和咗明太子嘅鹹味~味道好柔和~唔會搶過龍蝦嘅清甜!呢嗰意粉真係大大大推!👍👍👍澳洲M2和牛肉眼🐂香草意粉大概7成熟就啱啱好~塊和牛肉眼差唔多1.5cm咁厚!咬落啖啖肉🤤🤤大滿足😋😋肉質細緻同好嫩滑~牛味頗重😋😋配上百里香更又另一番滋味~而香草意粉就食落比較清新~同和牛肉眼配搭得好好👍今晚想chill下據塊扒嘅你,就好啱一嚐呢味!炸魷魚🦑無論係作為前菜或者配酒飲都不錯~調味好濃郁🤤魷魚亦都好好好彈牙同嫩滑!(絕對唔係咬落成舊膠咁!)平日鐘意食魷魚嘅可以試試呢嗰!絕對好食😋White sangria~

講番嘢食先~

美國野生龍蝦🦞明太子意粉🍝

呢嗰意粉真係大大大推!👍👍👍

澳洲M2和牛肉眼🐂香草意粉

大概7成熟就啱啱好~塊和牛肉眼差唔多1.5cm咁厚!
而香草意粉就食落比較清新~同和牛肉眼配搭得好好👍
今晚想chill下據塊扒嘅你,就好啱一嚐呢味!

炸魷魚🦑

平日鐘意食魷魚嘅可以試試呢嗰!絕對好食😋

White sangria~

一向鐘意飲sangria嘅我就好鐘意呢杯加咗唔少水果粒粒嘅white sangria~
容易入口之餘仲好fresh🤤🤤🤤🤤
都幾適合女仔飲~

2022-06-20
➡️食盡旺角之西餐 — Darkleaf Cafe & Lounge—————————————————————Darkleaf Cafe & Lounge 係一間位於旺角726 Nathan Road大廈既樓上餐廳。餐廳有柔和時尚嘅LED燈光,一上到去就會見到Dark Leaf 既型格燈牌,餐廳座位舒適,環境幾Chill~🔸 美國野生龍蝦.明太子意粉 $218有大大隻拆好殼既龍蝦🦞係面,肉質鮮甜彈牙,附近舖滿大大粒既魚子同少少紫菜絲做點綴,而且意粉 Creamy 彈牙,芝味濃郁,十分推薦🔸 炸魚薯條 $98即叫即炸既炸魚薯條,食落熱辣辣,仲會伴上黑松露同沙律醬,正🔸 澳洲M2和牛肉眼.香草意粉 $208牛扒上碟大概5成熟,咬落啱啱好,多汁肉味香~ 底部仲有滿滿嘅香草意粉,好滿足🔸🍸Signature Cocktail 香莓茉莉 Jasmine $98呢杯cocktail,外表粉紅色,打卡好靚🌸 飲落味道有好多層次,有茉莉花丶奶油丶柑橘丶花香同茶味,口感Creamy,值得去試🔸Mojito with Passion Fruit $88Mojito 飲落清新,配上Passion Fruit帶
—————————————————————

🔸 美國野生龍蝦.明太子意粉 $218

美國野生龍蝦.明太子意粉

🔸 炸魚薯條 $98

即叫即炸既炸魚薯條,食落熱辣辣,仲會伴上黑松露同沙律醬,正

🔸 澳洲M2和牛肉眼.香草意粉 $208

Mojito 飲落清新,配上Passion Fruit帶出後勁有甜甜酸酸嘅水果味

💭Overall comment:

餐廳食物質素唔錯,私心推薦龍蝦明太子意粉

而且餐廳新開位於726 Nathan Road ,鄰近地鐵站方便之餘亦位置隱藏,唔會有嘈雜同逼夾嘅感覺,平時夜晚去Chill下都唔錯架

美國野生龍蝦.明太子意粉
2022-06-24 65 浏览
喺旺角如果要去酒吧,通常一係酒店酒吧或者地鋪。今次難得搵到一間樓上嘅酒吧,環境方面比較安靜同大,可以舒服坐下。我諗呢度嘅老闆都好鍾意茶葉,見唔到佢推薦嘅cocktails都係用茶做主,好特別,好似有烏龍茶、菊花茶、伯爵茶、普洱等。佢個餐廳名都叫做Dark Leaf,可能都係因為茶既緣故吧。雖然係酒吧,但係佢嘅食物選擇都好多。海鮮類、扒類、素菜類,同一啲送酒小食都係任君選擇。主菜方面可以選擇配意粉或者薯條!(左)Jasmine飲落清新,有陣陣茉莉花香,酸酸甜甜,好易入口(右)Lapsang Souchong好似Whiskey Sour咁,面頭有creamy既厚泡,煙燻既香味重,可能男士會鐘意多d兩杯酒都大有好重嘅茶味,正!水牛城雞翼廚師已經將佢開左邊,食起黎非常方便,唔會狼狽。師傅佢將外皮炸到非常香脆,就算上咗水牛城醬,都可以保持到皮脆,而且酸酸辣辣,好開胃,好快就食晒成碟。English Lamb Chop with French fries好耐冇食過羊架,而今次食到呢一碟,非常高質,好開心!成碟足足有三大塊,師傅煎得非常好,上邊已經有一啲Grill Mark,羊架嘅油脂部份俾煎得油迫

主菜方面可以選擇配意粉或者薯條!

(左)Jasmine
飲落清新,有陣陣茉莉花香,酸酸甜甜,好易入口
(右)Lapsang Souchong
兩杯酒都大有好重嘅茶味,正!

水牛城雞翼

好耐冇食過羊架,而今次食到呢一碟,非常高質,好開心!

羊架嘅油脂部份俾煎得油迫左出嚟,所以食起嚟特別香口。

佢個temperature做到啱啱好,保持到內裏粉紅。而且seasoning亦都好足夠,可以品嚐到香草嘅味道。煎完都仲可以保持肉汁,肉質非常嫩,仲要一啲So味都冇。

Prawn and Jumbo Scallop Spaghetti
大大隻虎蝦同珍寶帶子,每樣都有兩件

個明太子意粉用料好豐富,意粉都包裹住明太子喺上邊,個醬汁亦都非常creamy可以掛喺每條意粉上邊,配襯埋鹹香嘅三文魚子,一流!

估唔到樓上嘅酒吧,除咗環境座位舒服之外,員工嘅服務亦都好好,食品亦都係非常高質、美味。
2022-06-23
2022-06-24 690 浏览
喺旺角如果要去酒吧,通常一係酒店酒吧或者地鋪。今次難得搵到一間樓上嘅酒吧,環境方面比較安靜同大,可以舒服坐下,重點仲可以Shisha。我諗呢度嘅老闆都好鍾意茶葉,見唔到佢推薦嘅cocktails都係用茶做主,好特別,好似有烏龍茶、菊花茶、伯爵茶、普洱等。佢個餐廳名都叫做Dark Leaf,可能都係因為茶既緣故吧。雖然係酒吧,但係佢嘅食物選擇都好多。海鮮類、扒類、素菜類,同一啲送酒小食都係任君選擇。主菜方面可以選擇配意粉或者薯條!(左)Jasmine飲落清新,有陣陣茉莉花香,酸酸甜甜,好易入口(右)Lapsang Souchong好似Whiskey Sour咁,面頭有creamy既厚泡,煙燻既香味重,可能男士會鐘意多d兩杯酒都大有好重嘅茶味,正!水牛城雞翼廚師已經將佢開左邊,食起黎非常方便,唔會狼狽。師傅佢將外皮炸到非常香脆,就算上咗水牛城醬,都可以保持到皮脆,而且酸酸辣辣,好開胃,好快就食晒成碟。English Lamb Chop with French fries好耐冇食過羊架,而今次食到呢一碟,非常高質,好開心!成疊足足有三大柏梁話師傅剪屋企非常好上邊已經有一啲Grill Mark

主菜方面可以選擇配意粉或者薯條!

(左)Jasmine
飲落清新,有陣陣茉莉花香,酸酸甜甜,好易入口
(右)Lapsang Souchong
兩杯酒都大有好重嘅茶味,正!

水牛城雞翼

好耐冇食過羊架,而今次食到呢一碟,非常高質,好開心!

成疊足足有三大柏梁話師傅剪屋企非常好上邊已經有一啲Grill Mark,
羊架嘅油脂部份俾煎得油迫左出嚟,所以食起嚟特別香口。

大大隻虎蝦同珍寶帶子,每樣都有兩件

估唔到樓上嘅酒吧,除咗環境座位舒服之外,員工嘅服務亦都好好,食品亦都係非常高質、美味,下次同朋友黎都一定要再試佢嘅Shisha。
2022-06-23
2022-06-24 26 浏览
知道726大廈成日有好多好野食,於是入黎試吓,揀左呢間café。野生龍蝦配明太子意粉:龍蝦大大隻啖啖肉,如果有埋蝦鉗+蝦頭會更好~食落去龍蝦肉非常彈牙,真係好新鮮,而每條意粉都掛上粒粒明太子,食落去會有少少creamy, 另外仲有粒粒嘅亞文魚籽,但食物質素非常高~香煎阿根廷牛柳配香草意粉(可以免費轉薯條):牛柳5成熟左右,食落去好淋好嫩,而最有驚喜嘅係薯條,因為佢係用左粗薯條,而且配埋個黑松露醬汁,真心一流!我同朋友忍唔住嗌多兜黑松露醬汁添呀!招牌炸魚蛋:超多粒,雖然話炸,但食落去唔會覺得好油膩,而且粒粒都好彈牙,唔講唔知以為佢即場手打添呀!Lavender Earl Grey: 飲落去微微嘅薰衣草香味,再配埋超濃郁嘅伯爵茶味道,呢個配搭既新奇又好味!Virgin Mojito: 薄荷葉+青檸嘅味道,飲落去刺激到味蕾!飲落去杯mocktail好順口~So far, 呢間餐廳真係好容易搵,因為都係726大廈入面,呢棟美食大廈不嬲都唔差,有興趣食cafe嘅朋友不妨試吓呢間!
2022-06-19
2022-06-22 186 浏览
Dark Leaf 位於旺角彌敦道726號8樓,一出電梯就被餐廳的佈置裝修吸引,餐廳環境氣氛浪漫,會變色的LED 酒吧,舒適的座位梳化,有格調的裝修,最合適情侶結伴而來。餐廳食物質素絕對是喜出望外,比較旺角一般的樓上餐廳,Dark Leaf 的食物出色價錢絕對物有所值。前菜小食炸魷魚,味道制法特別,沒有炸漿,但又出奇的好食,不會過硬。蒜香大蝦帶子明太子意粉,兩大隻原隻大蝦,蝦肉新鮮實淨,原粒帶子生熟程度剛剛好。澳洲M2和牛香草意粉,和牛配上百里香,一絕。餐廳飲品選擇亦非常多,紅酒白酒 cocktail mocktail 都有,好友共聚一流選擇。

澳洲M2和牛香草意粉,和牛配上百里香,一絕。

2022-06-21
2022-05-18 418 浏览
餐廳裝潢時尚型格,配合昏暗既燈光,營造到一種好chill既感覺,適合同朋友過黎食啲野飲番杯酒傾下計。🥂✨ 呢間餐廳有Shisha提供,仲會調製一啲特別嘅酒,例如「招牌茶香雞尾酒」,有興趣可以去試下✨魷魚鬚小食 面上灑左啲炸蒜,而魷魚鬚似係以炭燒方式去烹煮,鹹鹹地特別惹味。食完好想再叫多碟,叫呢碟小食送酒一流!😋澳洲M4-5 和牛肉眼扒配黑松露薯條 Fatfat 鍾意食三成既扒,唔知有冇人同Fatfat一樣呢? 所以呢碟扒都叫咗三成。一上碟,切開個下就知道師傅既功力🤩,首先好易切開,切開個陣都見到入面仲係紅色既肉,食落肉質鮮嫩多汁,果然係三成熟🥩~表面灑上香草調味,而肉眼扒入面肥瘦分明,可見餐廳對肉眼扒既味道同質素有一定既追求。不過食落扒底就有啲鹹。☹️美國野生龍蝦配明太子意粉上碟既時候,龍蝦肉已經拆開左,唔洗自己拆👍🏻,而味道好鮮甜,配搭埋紫菜絲,口感豐富。意粉上面灑滿芝士粉,意粉彈牙加上芝士味濃郁,幾好味~可惜意粉底部油份比較多,食到後面覺得有啲油膩。Pink Rose Buds Tea 玫瑰味既花茶,但茶味唔夠濃。岩岩沖既茶好熱,但係茶杯既設計好貼心,令人一拎起唔會燙手。👍🏻

魷魚鬚小食

澳洲M4-5 和牛肉眼扒配黑松露薯條

美國野生龍蝦配明太子意粉

Pink Rose Buds Tea

2021-11-07
新開既Dark Leaf Cafe & Lounge,位於旺角,鄰近地鐵站,交通方便。今晚約埋好友撐枱腳,把酒談歡chill返晚~餐廳環境寬敞舒適,設SOFA位,提供多款COCKTAIL、紅白酒,仲有多達80款高品質shisha!美國野生龍蝦配明太子意粉龍蝦肉鮮甜彈牙,肉質緊實有嚼勁,意粉煮得剛好,口感Al dente,爽口又煙韌。面頭鋪滿明太子,鹹香十足,拌勻自家製醬汁,入口creamy好惹味~澳洲M4和牛肉眼扒配黑松露薯條和牛肉眼扒油花豐富,柔嫩細膩好juicy,口感豐盈肉味濃,啖啖肉勁滿足。薯條熱辣辣,即叫即炸,香脆唔油膩,沾以黑松露醬,既濃郁又邪惡,perfect match!另外叫左兩款佐酒小食魷魚鬚小食口感Q彈有嚼勁,加入蒜粒更有咬口。雞翼小食單骨雞翼香脆惹味,咬開肉質細嫩夠哂juicy。加點紅、白酒各一杯,配埋特調shisha,輕輕鬆鬆chill左晚,身心舒暢~
新開既Dark Leaf Cafe & Lounge,
位於旺角,鄰近地鐵站,交通方便。
今晚約埋好友撐枱腳,
把酒談歡chill返晚~

餐廳環境寬敞舒適,設SOFA位,
提供多款COCKTAIL、紅白酒,
仲有多達80款高品質shisha!

美國野生龍蝦配明太子意粉
龍蝦肉鮮甜彈牙,肉質緊實有嚼勁,
意粉煮得剛好,口感Al dente,爽口又煙韌。
面頭鋪滿明太子,鹹香十足,
拌勻自家製醬汁,入口creamy好惹味~

澳洲M4和牛肉眼扒配黑松露薯條
和牛肉眼扒油花豐富,柔嫩細膩好juicy,
口感豐盈肉味濃,啖啖肉勁滿足。
薯條熱辣辣,即叫即炸,香脆唔油膩,
沾以黑松露醬,既濃郁又邪惡,perfect match!

另外叫左兩款佐酒小食

魷魚鬚小食
口感Q彈有嚼勁,加入蒜粒更有咬口。

雞翼小食
單骨雞翼香脆惹味,咬開肉質細嫩夠哂juicy。

加點紅、白酒各一杯,配埋特調shisha,
輕輕鬆鬆chill左晚,身心舒暢~

2021-11-22
睇到foodie們推薦旺角新餐廳,又話藝術感又話暗黑系又剩😮😮好奇心驅使我book嚟試下。去之前對餐廳裝修、出品期待好高。餐廳位於食廈入面,去開旺角搵食嘅朋友應該唔會覺得難搵。食完覺得,emmm,不外如是啦,一百幾蚊嘅意粉,二百幾蚊嘅牛扒,正常發揮。🤭裝修嗰part真係吹大咗🥶對環境有要求嘅朋友,可能會失望。個感覺似蘭桂坊夜晚係club,下晝係做餐廳,將啲檯檯凳凳就咁拍埋一齊嘅感覺。餐廳係open kitchen,好彩通風做得ok,起碼食完離開餐廳唔會聞到身上有油煙味。▪️澳洲m4-5牛扒,配薯條。$228叫咗medium,熟度應該差唔多。冇血汁,牛扒邊唔脆,但食落都幾香,有肉味,唔難咬。薯條其實幾好食,新鮮香脆,上碟配黑松露醬係經典配搭啦。▪️香蒜大蝦帶子明太子意粉。$128不過不失嘅一碟百幾蚊嘅意粉。同平時喺啲cafe食嘅差唔多quality,意粉唔會overcook,份量足夠。意粉醬鹹香味同芝士味重,小小滯。蝦同帶子冇咩特別,冇驚喜,不至於失望。▪️cocktail - jasmine. $108花香味重,酸酸地,幾fresh。cocktail其實可以一戰,上嚟shisha飲杯都幾好嘅

餐廳位於食廈入面,去開旺角搵食嘅朋友應該唔會覺得難搵。

▪️澳洲m4-5牛扒,配薯條。$228
薯條其實幾好食,新鮮香脆,上碟配黑松露醬係經典配搭啦。

▪️香蒜大蝦帶子明太子意粉。$128

▪️cocktail - jasmine. $108
花香味重,酸酸地,幾fresh。cocktail其實可以一戰,上嚟shisha飲杯都幾好嘅。

總括而言,如果想同朋友喺旺角搵間坐得舒服,平平地食餐西式料理又有杯酒飲吓嘅話,呢度係唔錯嘅選擇。但如果你係想搵間裝修精緻有情調嘅西餐廳嘅話,呢度唔係最好嘅選擇😂