一向都鍾意K11 MUSEA呢個商場,定期有藝術活動,好有活力。相信商場內既餐廳亦唔會太差。今次同朋友就試CURATOR BY LEX ART CAFÉ! 遠遠就見到有好多彩色既花花,好吸引!!!!!!!!😍😍😍餐廳內以signature既彩色花花為主,有一系列既裝飾同掛畫,成個氣氛好開心,唔影相打卡真係對自己唔住!今次同朋友叫左一個main course,兩份snacks,同兩杯飲品。-香煎慢煮三文魚扒+經典凱撤沙律🥬一上枱已經聞到三文魚既香味,三文魚扒既份量唔算大份,食落好有質感,亦煎得好香口! 而凱撤沙律就係前菜,不過不失,份量剛剛好!-酥脆雞錘配水牛芝士醬🍗極力推介呢款小食! 雞錘既外表好似普通既韓式炸雞,望真d原來係有芝士醬! 芝士醬份量適中,同炸雞好夾,好好食!!!!! -招牌墨西哥式煎蛋早餐🥚呢款小食有墨西哥脆片同煎蛋。當蛋黃係醬,用黎食墨西哥脆片,味道又幾夾幾易入口!-ARTSY PRINT COFFEE藝術打印咖啡 (咖啡基底)🌸皇牌彩色花花咖啡真係好靚好吸引!!! 靚到唔捨得飲!!!! 個底係凍咖啡,而彩色花花係糖,無特別去混合糖同咖啡,就咁飲都已經好好飲,仲可以k

-香煎慢煮三文魚扒+經典凱撤沙律🥬

-酥脆雞錘配水牛芝士醬🍗

-招牌墨西哥式煎蛋早餐🥚

皇牌彩色花花咖啡真係好靚好吸引!!! 靚到唔捨得飲!!!! 個底係凍咖啡,而彩色花花係糖,無特別去混合糖同咖啡,就咁飲都已經好好飲,仲可以keep住個彩色花花,一邊飲一邊影!

-VENCHI熱朱古力🍫
拉花熱朱古力賣相都唔錯,飲落ok,唔會太濃或太淡。

注意既係用餐時間只有70分鐘,要好好分配影相同用膳時間哈哈!
  • 酥脆雞鎚配水牛芝士醬
  • ARTSY PRINT COFFEE
  • 香煎慢煮三文魚扒
之前去過姊妹店Lex Coffee (西環),今日去K11 Musea拎野嘅時候順便喺CURATOR BY LEX ART CAFÉ (尖沙咀)買埋外賣返去食🍽我印象中西環姊妹店堂食都比較貴 雖然呢到冇得堂食打卡 但宜家做緊嘅外賣價錢真係相宜好多 加上K11musea樓下嘅food court質素認真有待改善🙈 今次就一於試呢間🤩呢到打卡位主要係TAKASHI MURAKAMI 村上隆嘅展品 🎨 雖然冇西環擺設咁多款式咁吸睛 不過都有好多掛牆畫同周邊產品 店員見我係到打卡 就話比我影埋啲野食先幫我包起啲野食 服務態度非常友善👍🏻影相個時聞到個鰹魚湯好香🤤已經好肚餓是日晚餐:✅田園日本南瓜🎃忌廉湯配高級脆皮法包🥖✅巴馬臣芝士凱撒沙律🥗配烤雞胸✅鰹魚昆布湯烏冬配鮮蜆✅抹茶🍵拿鐵✅Venchi朱古力🍫食物質素唔錯 食材新鮮 鰹魚湯好清甜 蜆好乾淨冇沙飲品偏甜 一直都好想試佢地 print coffee 不過真係唔捨得咁貴買杯野飲 下次下次😜⚠️可以用K dollars⚠️外賣質素不錯但堂食會開心啲

是日晚餐:

✅Venchi朱古力🍫

食物質素唔錯 食材新鮮 鰹魚湯好清甜 蜆好乾淨冇沙

⚠️可以用K dollars
⚠️外賣質素不錯但堂食會開心啲
聖誕一定要搵好食今日去完k11 睇燈飾仲見到有又潮又靚Curator當然立即去嘗試一下依度有村上隆.草間彌生.奈良美智同KAWS潮藝術野你哋可以選購度度都係打卡位而且食物都有好多唔同嘅類型我哋嗌左個另外大蝦意粉另外加lunch set大蝦上黎好靚仔但唔係得個樣大蝦嘅香同埋茄汁融入意粉,好食lunch set 性價比高已經包咗個.沙律.主菜. 嘢飲仲可以加錢要甜品套餐嗌左風乾火腿田園沙律香煎慢煮三文魚扒加錢要埋左個藍莓芝士蛋糕本身已經包杯靚咖啡提一提只要加10就可以換大杯咖啡咁當然加大啦沙律冇用好肥嘅醬汁加埋個風乾火腿做為前菜開一開胃三文魚扒因為用咗慢煮嘅方法一啲都唔會身藍莓芝士蛋糕蛋糕好香濃嘅芝士味再加埋少少藍莓甜度適中叫咗杯piccolo咖啡另外加埋跟餐咖啡兩杯咖啡有靚靚拉花唔同種類嘅咖啡啱晒唔同口味人仕嘅享用括嚟講環境靚食物靚食完心情好一定要係打卡食嘢啦
聖誕一定要搵好食

我哋嗌左個
另外大蝦意粉另外加lunch set
大蝦上黎好靚仔
但唔係得個樣
大蝦嘅香同埋茄汁融入意粉,好食

lunch set 性價比高

括嚟講環境靚
食物靚
食完心情好
一定要係打卡食嘢啦

相信疫情之下大家都食咗好多外賣,但大家食外賣都唔可以Hea 㗎,食好西先會有好心情㗎嘛😆😆k11musea 有好多間靚餐廳,今次揀咗呢一間試吓佢嘅外賣係咪一樣咁好食😋波士頓龍蝦湯配高級脆皮法包( $48 )🦞🦞🫕龍蝦湯飲一啖就飲得出真材實料嘅感覺,質地好濃郁,配埋個脆皮法包不得了,想食多幾舊🥖巴馬臣芝士凱撒沙律配烤雞胸( $68 )🧀🥬🥦減肥人士最愛,大大碗份量好多,沙律菜好新鮮,雞胸肉有調味,好Fresh白汁芝士焗大蝦意粉( $72 )🍝🧀🦐大蝦好爽口,芝士汁都好夠,返屋企返熱嚟食都好好味😋另外都加左兩杯野飲☕️🍫Venchi Chocolate($49)的確飲得出比一般朱古力濃味,唔會得個甜字,果然係名牌朱古力啊🍫丸久小山圓 Green Tea Latte($49)🍵一樣用咗日本出名嘅抹茶粉,飲落有少少甜,就算外賣都有拉花好靚呀😍😍

2021-01-05 47 浏览
🍴凱撒沙律份量幾多,欣賞佢連多士粒都落得多,唔係很幾粒草草了事,菜新鮮爽脆,多士粒亦夠香脆,一次過食到兩種唔同脆嘅層次,醬汁亦唔會落得過量,相當可口。🍴酥脆雞錘配水牛芝士醬雞錘乾身唔油膩,炸脆d會更好,雞肉幾滑,少少辣,水牛芝士醬本身味淡,落多d會較明顯。🍴卡邦尼培根意粉粗管麵偏硬,醬汁無落忌廉,主要用蛋黃同巴馬臣芝士調製,蛋香唔錯,可惜唔多夠汁,食落有少少乾,除左卡邦尼必備嘅煙肉,仲加左菇粒同西班牙香腸,少少辣,令到整體味道唔會太單調。🍴拿鐵、朱古力咖啡甘醇唔酸,朱古力好濃郁,奶泡綿滑,兩杯都相當順喉。📍CURATOR BY LEX ART CAFÉ尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B113C號舖

🍴凱撒沙律

🍴酥脆雞錘配水牛芝士醬

🍴卡邦尼培根意粉

🍴拿鐵、朱古力
咖啡甘醇唔酸,朱古力好濃郁,奶泡綿滑,兩杯都相當順喉。

📍CURATOR BY LEX ART CAFÉ
上次食左村上hightea之後 一直想試埋佢平時alacarte 食物 今次就叫咗外賣🥡拎返屋企😋三人家庭 二人限聚唯有咁樣🥲日本南瓜忌廉湯 好creamy又多rich配埋佢跟嘅法包 好好食😋鰹魚昆布湯烏冬配鮮蜆湯包分開上咖 好細心 鰹魚湯好鮮甜 呢個湯底比我個囡飲曬 😂 白汁芝士焗大蝦意粉🍝返到屋企再翻熱小小 超多芝士同白汁 泰蘆筍我最鍾意食 你呢度買嘢食當然要係佢嘅咖啡☕️greentea Latte 同熱朱古力🍫拉左花😍😍😍好彩影咗張相先 返到屋企已經冇晒啦🥲🥲以佢嘅裝修同埋食品質素 嘢食價錢都係50至70呢個價位 好值得😋😋希望快啲有返堂食啦 就可以一家人喺出面食飯
三人家庭 二人限聚唯有咁樣🥲

鰹魚昆布湯烏冬配鮮蜆

拉左花😍😍😍好彩影咗張相先 返到屋企已經冇晒啦🥲🥲
希望快啲有返堂食啦 就可以一家人喺出面食飯
2021-01-04 220 浏览
很久沒與好友相聚了,趁聖誕節前,來個見面加影影燈飾。朋友說想來這間high tea很久了,可惜遲了book不到,就改了來walk in 吃個lunch。 12:30來到,餐廳沒什麼人,可以walk in。餐廳雖然不大,但門口位置及周圍都放滿藝術品作裝飾,牆上也掛了一些名畫作,充滿藝術氣息。 食物方面: 1.元氣精華 $98 (評分:8/10)這個菜一如名字很有元氣,因為看上去很像一份早餐,在一塊多士上放上了炒蛋、香腸、煙肉、蕃茄,要讚的那塊多士很脆(即使影了好耐相之後),各樣材料也很夾很好味。2.波蕯拿肉醬通心粉 $158 (評分:7/10)上碟那一刻覺得碟很大但份量小,但原來那盛器也有點深度,份量算適中。味道就與普通肉醬意粉一樣,沒什麼特別,通心粉是闊長通粉,口感不錯。 3.Latte (Large) $51 (評分:9/10)我知道這裡出名是在咖啡上打印名畫圖案,但我覺得價錢略貴,所以最後還是揀了叫Latte。不過這杯Latte也很適合打卡,拉花很靚很用心,一杯是心心,一杯是天鵝,又靚又好飲~ 4.Tiramisu $68 (評分:8/10)最後叫了甜品作一個完美的結束,外觀很靚,

食物方面:
1.元氣精華 $98 (評分:8/10)
元氣精華

2.波蕯拿肉醬通心粉 $158 (評分:7/10)
波蕯拿肉醬通心粉

3.Latte (Large) $51 (評分:9/10)
Latte

4.Tiramisu $68 (評分:8/10)
Tiramisu

最後叫了甜品作一個完美的結束,外觀很靚,共有四層,有兩層cream及兩層手指餅,很重咖啡酒味,感覺是正宗的味道,幾好味~
2020-12-19
元氣精華
Latte
Tiramisu
2021-01-03 65 浏览
Curator by Lex Art Cafe 係一間潮流藝術Cafe,店內有好多草間彌生、村上隆花花同Kaws嘅藝術品,被藝術品包圍住用膳心情非常好。🌻當日同朋友食午餐,叫了兩個Set Lunch,價錢$100左右,以K11 Musea來說價錢算公道,而且食物賣相靚又好味!🥗 風乾火腿田園沙律火腿帶鹹香又唔會死鹹,配上新鮮沙律菜同石榴青瓜粒,非常開胃。🌟水牛芝士蕃茄五榖法包 ($98/Set)水牛芝士同蕃茄永遠係最佳配搭,味道清新。伴碟有啲pickles同chips。可惜朋友投訴食唔飽,加返啲肉可能會好啲。😂🌟波隆那肉醬通心粉 ($108/Set)番茄肉醬味道濃郁,番茄味酸甜有致。坑紋通粉煙韌又掛汁。🤤最後嚟一杯靚靚Flat White 同Honey Lime,為呢次藝術用餐體驗作結。喺K11 Musea呢個文化矽谷,餐廳都有跟隨佢嘅風格,創意、文化、藝術集一身,期待下次發掘更多有特色嘅餐廳。🤗

🥗 風乾火腿田園沙律
風乾火腿田園沙律

🌟水牛芝士蕃茄五榖法包 ($98/Set)
水牛芝士蕃茄五榖法包

🌟波隆那肉醬通心粉 ($108/Set)
波隆那肉醬通心粉

番茄肉醬味道濃郁,番茄味酸甜有致。坑紋通粉煙韌又掛汁。🤤

水牛芝士蕃茄五榖法包
波隆那肉醬通心粉
2021-01-02 1337 浏览
.當藝術同美食相遇,又會擦出點樣嘅火花?🥳@curatorstyle 係間主打artwork x coffee嘅餐廳環境幾靚,用上白色為主調,仲展示咗唔同嘅藝術品真係啱晒同朋友黎食翻餐正嘢同打卡📷餐廳嘅出品除咗有gimmick之外,味道都唔錯㗎~.✨ Arty print choco👦🏻👧🏻小編印左梵高嘅”the starry night”同村上隆嘅太陽花真係靚到爆,啱晒打卡,完全唔捨得飲🤣仲可以自訂印啲咩artwork,甚至自己嘅相都okay㗎!!!而飲品嘅base可以揀咖啡/ 朱古力面頭係層好厚嘅cream,而朱古力嘅味道都唔錯~飲品單嗌要 $88,lunch set升級就 $38,真係抵好多!🥳.✨ Lunch setlunch set包左沙律、一份主菜同飲品主菜嗌左salmon fillet同pesto linguine,都幾好味~salmon fillet層皮煎得好脆,而入面都幾嫩滑pesto linguine係款vegan option,主要有蘆筍同茄子😋.✨ Tiramisutiramisu都唔錯,味道好濃,又唔會太甜,為呢餐劃上完美句號如果ladyfingers可以再淋
當藝術同美食相遇,又會擦出點樣嘅火花?🥳
環境幾靚,用上白色為主調,仲展示咗唔同嘅藝術品
真係啱晒同朋友黎食翻餐正嘢同打卡📷
餐廳嘅出品除咗有gimmick之外,味道都唔錯㗎~
✨ Arty print choco
真係靚到爆,啱晒打卡,完全唔捨得飲🤣
而飲品嘅base可以揀咖啡/ 朱古力
面頭係層好厚嘅cream,而朱古力嘅味道都唔錯~
✨ Lunch set
lunch set包左沙律、一份主菜同飲品
salmon fillet層皮煎得好脆,而入面都幾嫩滑
✨ Tiramisu
如果ladyfingers可以再淋啲,同埋多啲mascarpone cream就好 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
Pan seared salmon fillet $128
Pesto linguine w/ vegetables $108
Artsy print choco $38 (upgrade w/ lunch set)
Tiramisu $68
  • ARTSY PRINT COFFEE
  • 香煎慢煮三文魚扒
  • 意式提拉米蘇
2020-12-30 1001 浏览
尖沙咀K-11 Musea 真係一個好CHIC既地方,有氣派得來又有D新潮的DESIGN,真係一個非常之好打卡及影相既熱點。今日再次來到呢家我好LIKE既CAFE,先食個LUNCH再好好行下同欣賞風景。Curatir By Lex Art Cafe 在B1層,門口佈置好EYE CATCHING,湖水藍的主色令人好RELAX又開心。 風乾火腿田園沙律 好精緻的沙律,火腿好香同時沙律菜又好FRESH,非常之好的前菜呢~卡邦尼培根意粉 令人賞心悅目的餐具,令成個餐充滿了藝術感。呢個意粉有蛋黃及帕馬森芝士,加埋西班牙香腸,真係又香又靚又好食。香煎慢煮三文魚扒 厚厚的魚扒,煎得剛好,個皮仲脆的呢。三文魚肉同脂肪好滑,正~藝術打印咖啡 好新奇的飲品,在IG同OR成日見到人飲,今次終於可以試下,真品原來真係好精彩,咖啡上面有一幅畫,顏色奪目,真係唔捨得飲。咖啡味都好香濃,入口也滑。 Rose Cranberry Cappuccino 呢一杯好有妙齡少女的感覺,既青春又溫暖。好香的玫瑰花香,同咖啡及CRANBERRY出奇地夾~是一個非常之特別的飲品呢。

卡邦尼培根意粉

藝術打印咖啡

Rose Cranberry Cappuccino
2020-12-29
午餐
  • 藝術打印咖啡
2020-12-30 69 浏览
It was totally out of our expectation to have the Christmas tea set as we were only planning on having the art printed coffee (the van gogh starry night one). Turned out to be a pleasant surprise as the waiter said the tea set had already been ordered immediately after we sat down.Luckily, it was not a disappointment. The tea set was very pretty and festive, totally igable! Comes with hot coffee/ tea/ hot chocolate of your choice.
Flat White & Hot Cocoa
圣诞节
Flat White & Hot Cocoa
Christmas Tea Set
2020-12-27 867 浏览
環境 :👍👍👍👍服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:😍😍😍😍😍影相:📸📸📸📸📸Encore:98%📝進入前要度體溫 ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖本身一早plan左係「Curator」食晚餐由於禁晚市嘅關於係我地焗住都要外賣返屋企食🤦‍♀️不過諗深一層係屋企食,安心之餘仲可以邊煲劇邊慢慢歎又未嘗吾係一件好事🤣.🔸Lobster Soup濃郁而細滑嘅龍蝦湯,好值得推薦😍濃稠度高而不膩,啖啖香濃配上香草法包,Perfect🥰.🔸Prawn Linguine in Tomato sauce條條意粉都沾滿蕃茄醬鹹中帶點微酸,緊係夠哂開胃😎表面鋪滿車打芝士,仲有拉絲效果添,超正😋大大隻嘅虎蝦,肉質彈牙又嫩滑~.🔸Chicken Lollipops酥炸雞錘,最正嘅地方有兩點第一,外脆內嫩,百食不厭第二,啖啖雞肉,肉香十足.🔸Curator cheese beef burgerCurator 招牌牛肉burger濃郁嘅牛肉扒,咬落滿滿嘅肉汁係口腔爆開加上半溶芝士,爽脆生菜蕃茄,添加層次感伴碟有脆卜卜即炸粗薯條~.🔸Green tea latte口感細緻,甜而不膩香濃嘅抹茶,配上濃醇奶香一飲暖入心😘
環境 :👍👍👍👍
係屋企食,安心之餘
仲可以邊煲劇邊慢慢歎
又未嘗吾係一件好事🤣

🔸Lobster Soup
濃郁而細滑嘅龍蝦湯,好值得推薦😍
濃稠度高而不膩,啖啖香濃
配上香草法包,Perfect🥰

條條意粉都沾滿蕃茄醬
鹹中帶點微酸,緊係夠哂開胃😎
表面鋪滿車打芝士,仲有拉絲效果添,超正😋
大大隻嘅虎蝦,肉質彈牙又嫩滑~

🔸Chicken Lollipops
炸雞錘,最正嘅地方有兩點
第一,外脆內嫩,百食不厭
第二,啖啖雞肉,肉香十足

🔸Curator cheese beef burger
Curator 招牌牛肉burger
濃郁嘅牛肉扒,咬落滿滿嘅肉汁係口腔爆開
加上半溶芝士,爽脆生菜蕃茄,添加層次感
伴碟有脆卜卜即炸粗薯條~

🔸Green tea latte
口感細緻,甜而不膩
香濃嘅抹茶,配上濃醇奶香
一飲暖入心😘

2020-12-25
2020-12-25 96 浏览
約咗朋友特登出尖沙咀睇燈飾,唔知食咩好就上網搵咗呢間餐廳。佢啲藝術咖啡真係好吸睛。 當晚早到但都要等位,等位嘅人數都好多,walk in 都爆滿曬,要一早預約先有位,等咗大約十五分鐘就到我哋,我哋唔想煩而嗌咗當日嘅set dinner。嚟呢間餐廳食嘢當然係食環境,我覺得食物質素係屬於一般。主食鑽石米形粉都係第一次食,口感比較特別,似米飯或珍珠米。總括嚟講份量屬於一般,女士可能適合,但若男士就可能覺得不足夠。焦點當然係個手作咖啡,圖案好似畫上去咁,完全唔知道係一杯咖啡,十分之靚。仲可以自訂圖案或者佢餐廳環境嘅圖案可以自選咖啡嘅樣式,十分特別。

2020-12-24 92 浏览
朋友仔都話呢間餐廳成日都好爆,今日放假早啲去特登試吓佢。餐廳四周圍都好有藝術色彩,再加埋白色雲石設計,質感好好。餐廳卡位為主坐得幾舒服。佢有lunch Menu,大概一百頭左右就有一個餐,加多$38就有佢最出名嘅藝術打印咖啡。香煎慢煮三文魚扒佢嘅主食擺碟好靚,打卡一流。三文魚扒熟度煮得啱啱好,識落都幾滑。佢嘅醬有啲似荷蘭醬,連埋個醬食味道又豐富多啲。佢三文魚扒都算幾大塊。風乾火腿田園沙律呢個沙律係跟餐嘅,佢連呢個跟餐沙律都整得好靚,好有心思。沙律10分新鮮,加埋風乾火腿嘅鹹香,好食。招牌墨西哥式煎蛋早餐呢個早餐口感味道10分豐富,上邊有牛油果醬,nachos,煎蛋再加上小小嘅辣粉同埋芝士碎。nachos 唔單止食落增加口感,仲可以味道上令佢平衡,識落唔會太Heavy。酥脆雞鎚配水牛芝士醬佢呢個雞鎚每一件都幾大舊,揸到脆卜卜,食落好香口!藝術打印咖啡佢呢個藝術打印可以揀咖啡底或者朱古力。影相真係好靚!海鹽香蕉朱古力冰雪世界
朋友仔都話呢間餐廳成日都好爆,今日放假早啲去特登試吓佢。

招牌墨西哥式煎蛋早餐

酥脆雞鎚配水牛芝士醬
佢呢個雞鎚每一件都幾大舊,揸到脆卜卜,食落好香口!

藝術打印咖啡
佢呢個藝術打印可以揀咖啡底或者朱古力。影相真係好靚!

海鹽香蕉朱古力冰雪世界

2020-12-23 100 浏览
CURATOR BY LEX ART CAFÉ (尖沙咀) -係好出名k11嘅一間cafe😍 難得今日經過尖沙咀,雖然真係好想好想糖水因為睇到佢個拉花飲品就覺得好吸引,環境又靚,不過而家晚市禁堂食,就食住個外賣先啦!下次等疫情好啲,一定要過嚟呢度嘆番杯靚咖啡先得!-Take away 🛍🔍 南瓜忌廉湯🎃 $38好香濃郁嘅南瓜忌廉湯味😋 飲落好滑,唔會好似出面某啲南瓜湯咁飲到一嚿嚿,飲落好滑身🤤-🔍 凱撒沙律配雞胸肉 🥗 $68食返個沙律健康啲!💚 上面有4舊雞胸肉,食落肉質鮮嫩,就算雞胸肉都唔會覺得鞋口😋-🔍 鰹魚昆布湯烏冬 $68 食落比較清淡嘅烏冬,唔會太油膩,感覺上健康得多🤪 而且烏冬好彈牙,最貼心嘅就係烏冬同埋個湯底分開上,唔會怕攞到返屋企就林晒,就算係外賣都一樣咁好味!-🔍 Apple Crumble Cheesecake🍎 $42最吸引嘅甜品!芝士蛋糕底整得好吸引,有蘋果金寶上面嘅脆脆,配搭芝士蛋糕特別係加埋佢嗰個紅莓醬酸酸甜甜,融合芝士蛋糕兩者配搭解除芝士蛋糕嘅油膩感,配搭一流!-🔍 Green tea latte🍵 $43係靚靚嘅拉花💚 好香嘅抹茶latte, 飲落仲要
CURATOR BY LEX ART CAFÉ (尖沙咀)
Take away 🛍
🔍 南瓜忌廉湯🎃 $38
🔍 凱撒沙律配雞胸肉 🥗 $68

🔍 鰹魚昆布湯烏冬 $68

🔍 Green tea latte🍵 $43
係靚靚嘅拉花💚 好香嘅抹茶latte, 飲落仲要好滑🥰

📍CURATOR BY LEX ART CAFÉ (尖沙咀)