而家天氣熱辣辣,如果想去camping 可能唔係好岩時候,不過如果大家想係夏天影camping靚相,又唔想熱,就可以試下Lee間cafe 啦🏕️cafe入面有好多打卡靚位✨例如有露營帳篷,榻榻米,吊床等,仲要係一間寵物友善cafe 黎🐶,大家可以帶埋愛寵去影靚相啦📸◽️安格斯手打牛肉漢堡$128係竹炭包✨入面既牛都幾Juicy😋不過入面就唔係好夠醬,加埋其他配料就會比較乾d🍔薯條都係比較乾身🍟◽️ 牛油果烤雞胸沙律 $88幾fresh,不過無乜特別😂◽️摩卡 $42有少少偏酸既咖啡☕

◽️安格斯手打牛肉漢堡$128

◽️ 牛油果烤雞胸沙律 $88
幾fresh,不過無乜特別😂

◽️摩卡 $42
有少少偏酸既咖啡☕
2022-08-01 280 浏览
夏日炎炎,如想去戶外野餐和露營⛺️,怕曬黑之餘,更要提防中暑,若改在室內,冷氣開放,就不同玩法。即使安坐帳幕內,也不怕大汗淋漓,心情靚靚,穿上裙子,亦免受蚊叮蟲咬,閨蜜們可隨意打卡丶慢慢享受美食,簡直樂透半天今次選擇了位於荃灣大會堂附近的Corefy cafe,這次已是第三次與不同好友光顧小店,因為這裡地方寬落,佈置簡約而有特色,餐廳劃分榻榻米區域丶一般用餐區域丶派對區域,室內四周也有很大的玻璃窗,採光度充足,讓人置身於日系小店的感覺,我個人較喜歡木火爐,配襯窗外的樓景,有點歐陸風情今次預約了星期日的中午11時,滿以為未有太多食客,可以盡情打卡,殊不知當入座時,已見到有三枱客人,我們被安排在靠窗榻榻米位置,正合大家打卡,姊妹們把握時間趕快地拍照,但由於當日大家也穿上裙子,坐著不太方便,加上,不習慣盤膝而坐,坐了一陣子,腰骨便有些不舒服,趁客人不多,即向侍應生查詢,可否改回坐在餐椅上,其中一個男侍應生,笑容可掬丶有禮,他很快便安排我們移至近門口旁的雅座姊妹們便可以舒舒服服研究餐牌,餐牌選擇跟之前差不多,但多了全日生酮餐,最終叫了一個全日早餐丶牛油果煙三文魚班尼迪杯配洋蔥芝士比高包丶大啡菇牛

姊妹們便可以舒舒服服研究餐牌,餐牌選擇跟之前差不多,但多了全日生酮餐,最終叫了一個全日早餐丶牛油果煙三文魚班尼迪杯配洋蔥芝士比高包丶大啡菇牛油果漢堡,大約等候了15分鐘,侍應先奉上-全日早餐丶牛油果煙三文魚班尼迪杯配洋蔥芝士比高包,食物的味道和賣相也不錯,兩個餐也有很多牛油果,比高包的口感煙韌,牛油果丶生菜也十分新鮮,全日早餐的炒蛋很滑,炒得恰到好處,但所配的乳酪味道,就不大好,姊妹食完後,表示:不知道食了什麼🤔,侍應生工作很勤快,當看到我們已食完,便主動前來幫我們收拾餐碟,然後再奉上大啡菇牛油果漢堡,大啡菇所用的漢堡,是竹炭包,外脆內軟,但大啡菇較我想像中細,體型似冬菇🍄,啡味一般

總觀餐廳的佈置簡約舒適(打卡位很多),侍應有禮,食物價格稍貴,食材的選擇及配搭,較少和單一(三個餐,主要也是生菜丶煙三文魚丶牛油果),食不到洋蔥芝士的味道,是次用膳經驗是開心丶愉快,仍會推介給身邊好友

全日早餐
牛油果煙三文魚班尼迪杯配洋蔥芝士比高包
2022-07-27 1361 浏览
見到呢間CAFÉ用Banner鋪天蓋地咁宣傳,睇相嚟講,地方好似都幾新淨唔錯,所以就去左試伏啦環境方面,佢啲位的確係夠曬闊落,光線仲好充足添,又唔算太嘈,可以傾到下計。但坐位就麻麻地,一係坐無”Pan”木櫈,一係坐地下,可以話chill啲,但一啲都唔會舒服)嘢食方面,1.焙茶特飲 $55 (無套餐點,嘢飲係單點價)極度失望,焙茶味接近0,開頭仲以為因為奶落得太多,所以先蓋過茶味,仲一度覺得佢唔會死甜,好唔錯。但後來飲多兩啖先發現,其實佢係淡到似洗杯水味,奶味都好溝,溝到勁淡的水。底有幾粒啫哩粒,又以為係焙茶啫喱果然又係我哋諗多左,佢似係「旺旺」果凍杯嗰啲啫喱,動L但無茶味。$55嚟講,只可以講好彩只係點左一杯主餐部分2.全日晚餐$148佢同全日早餐分別就係佢係雞扒同煙肉,全日早餐係牛油果同煙三文魚首先,佢嗰乳酪杯啲麥皮食得出係用出面平價超市果乾麥皮,好多粉仲要落得勁少乳酪,太乾太杰,仲要無奶味又無甜味,都幾難入口面個2片紅肉火龍果同2粒藍苺都完全唔甜個滑蛋係好滑,但可能廚師為左滑,落太多牛油,蓋過蛋味之餘只覺得好膩,完全唔係creamy 順口牛角包夠迷你,外皮少酥,但無牛油香中間太實唔
嘢食方面,

1.焙茶特飲
$55 (無套餐點,嘢飲係單點價)
底有幾粒啫哩粒,又以為係焙茶啫喱
$55嚟講,只可以講好彩只係點左一杯

主餐部分
2.全日晚餐
仲要落得勁少乳酪,太乾太杰,仲要無奶味又無甜味,都幾難入口
面個2片紅肉火龍果同2粒藍苺都完全唔甜
個滑蛋係好滑,
但可能廚師為左滑,落太多牛油,蓋過蛋味之餘
只覺得好膩,完全唔係creamy 順口
牛角包夠迷你,外皮少酥,但無牛油香
中間太實唔鬆軟,不過呢啲應該係入貨,所以唔怪佢
重點雞肉先災難,雖然影相睇落好似好粉嫩肉滑
但其實都比相「騙」左,佢食落口嚡,雖未到柴乾,但明顯口感Overcook,
而且全無醃過,完全無味,仲奉上陣陣冰鮮雞味。
雞皮係煎得脆,但雞本體已大大扣分。

煙肉,油香唔夠,煎得都唔夠脆
豬肉腸正常
沙律菜正常
感恩

$148都係偏高價,但睇唔到其價值。

3.安格斯牛漢堡
黑色的竹炭漢堡係有啲GIMMICK,包都算鬆軟,外皮仲少脆;蕃茄生鮮
但主角漢堡牛肉扒毫無牛味
可能店家唔想塊扒太乾,想它多啲肉汁,所以特意煎得生啲??
可惜真係太生,差啲咬唔開。
又唔係外香脆內嫩滑,無彈牙口感
煎扒的火喉控制有大大改善空間
跟配的薯條正常都少少脆口,唔淋油
辣粉野味
但$138呢個質素,唔值

未至於難食到放唔到入口,但睇返個價同食物質素絕對不成正比
荃灣區求其揾一間cafe質素都幾難差過佢,但一定平過佢

题外话/补充资料: 佢哋雖然收加一服務費,但唔太感受到佢哋的服務,點餐要自己行出位落,仲要收左錢先; 拎餐具又係自助, 水都無杯比你(後尾睇返啲食評,原來又係自助) 除左上餐有店員負責之外,基本上無人理你。 而且訂左位都係求其安排啲位比你,差啲仲要坐門口位,所以訂唔訂位都一樣 如果係想去打卡,都要睇下好唔好彩坐返佢哋有露營主題個邊,打電話訂位之前,最好問清楚
2022-07-24
店内布置非常对我胃口👍🏻👍🏻原木➕干花绿植装饰非常小清新的风格,设有日式榻榻米及露营风帐篷⛺️打卡位允许✅带宠物🐈‍⬛,可以带上自己家的毛孩子一起下午茶☕️~-📌抹茶特饮/焙茶特饮💰55:使用的是丸久小山园抹茶粉和焙茶粉,个人认为比较普通,🤨茶粉难溶,淡淡的茶味和奶味,我觉得不够甜,里面有奶冻还不错,不过奶冻可以做的小口一点📌日式鸡泡鱼干💰58:非常适合悠闲的下午茶,和朋友聊着天吃鱼干,推荐!📌安格斯手打汉堡🍔💰128:可搭配薯条🍟/沙律🥗汉堡普普通通,不过肉饼汁水很足,薯条等了半个小时才上,但是!等待是值得的,新鲜出炉的薯条热腾腾的,🥰🥰🥰香软的土豆很好吃,如果可以炸的外边更酥脆一点就好了芝士蛋糕:想吃栗子挞但是木有了🥺不过这个也不错!香浓的芝士味,非常细腻🥰-✨环境很不错,店铺面积大,采光和空间感十足💯有5000尺,香港很难得看到面积这么大的小众☕️店日系榻榻米需要拖鞋,尽量不要穿裙子,最好提前预约哦~

允许✅带宠物🐈‍⬛,可以带上自己家的毛孩子一起下午茶☕️~

📌安格斯手打汉堡🍔💰128:可搭配薯条🍟/沙律🥗

日系榻榻米需要拖鞋,尽量不要穿裙子,最好提前预约哦~
2022-07-17 223 浏览
小型帳幕Party Room 🥳千辛萬苦夾到個下午時間一早訂咗位去呢間望落好靚嘅 Corefy見佢個帳幕位影相幾靚點知我嚟到佢話無我哋Booking😅見到佢帳幕位置都俾咗其他客人最後終於安排咗另一個位俾我哋竟然安排咗間房仔俾我哋😍咁樣仲開心🥳有私人空間,傾得仲暢快!幸好我哋兩個著褲兩個著裙著裙都唔驚走光(要除鞋坐地下的)上Openrice 睇見到好多食評得2星所以對食物質素沒有抱太大期望估唔到又唔太差喎大蝦沙律蛋配芝士洋蔥比高包 $98賣相都唔錯,大蝦都新鮮,沙律蛋炒得好滑全日早餐 $148呢份早餐就一般般,特別係個乳酪佢哋個個食完都唔喜歡食,話隻味好怪瑞士雞翼薯條 $68瑞士雞翼都幾好味,但係雞翼同埋薯條味精粉都好重越食越口渴自家製安格斯手打牛肉漢堡配薯條 $138味道都唔錯養生花茶 $50花茶就冇乜味道,勝在可以加熱水慢慢飲綠野仙蹤 $49朋友仔見到有牛油果就叫咗呢杯🤣嚟到杯野好重草青味原來加咗羽衣甘藍🤣非常之健康嘅飲品招牌焙茶特飲 $55嚟杯佢哋個個都話好味😋總括嚟講感覺都唔錯唯一唔方便就係間餐廳係自助式每一次行出行入拎刀叉紙巾、拎水都要着鞋除鞋(沒有拖鞋供應)Corefy地址:
小型帳幕Party Room 🥳

千辛萬苦夾到個下午時間
一早訂咗位去呢間望落好靚嘅 Corefy
見佢個帳幕位影相幾靚
點知我嚟到佢話無我哋Booking😅
見到佢帳幕位置都俾咗其他客人
最後終於安排咗另一個位俾我哋
竟然安排咗間房仔俾我哋😍
咁樣仲開心🥳有私人空間,傾得仲暢快!

幸好我哋兩個著褲兩個著裙
著裙都唔驚走光(要除鞋坐地下的)

上Openrice 睇見到好多食評得2星
所以對食物質素沒有抱太大期望
估唔到又唔太差喎

大蝦沙律蛋配芝士洋蔥比高包 $98
賣相都唔錯,大蝦都新鮮,沙律蛋炒得好滑

全日早餐 $148
呢份早餐就一般般,特別係個乳酪
佢哋個個食完都唔喜歡食,話隻味好怪

瑞士雞翼薯條 $68
瑞士雞翼都幾好味,
但係雞翼同埋薯條味精粉都好重
越食越口渴

自家製安格斯手打牛肉漢堡配薯條 $138
味道都唔錯

養生花茶 $50
花茶就冇乜味道,勝在可以加熱水慢慢飲

綠野仙蹤 $49
朋友仔見到有牛油果就叫咗呢杯🤣
嚟到杯野好重草青味
原來加咗羽衣甘藍🤣非常之健康嘅飲品

招牌焙茶特飲 $55
嚟杯佢哋個個都話好味😋

總括嚟講感覺都唔錯
唯一唔方便就係間餐廳係自助式
每一次行出行入拎刀叉紙巾、拎水
都要着鞋除鞋(沒有拖鞋供應)

Corefy
地址: 荃灣享和街68號2樓
2022-07-15 899 浏览
荃灣樓上露營風打咭Cafe全層佔地5000呎,地方寬敞玻璃窗採光度好夠餐廳仲係pet-friendly可以帶狗仔黎🐶🐕枱與枱之間都相隔d位置,坐位空間感好夠岩哂同朋友仔傾計book左坐呢個露營既tatami位置♡日式壽喜燒牛肉飯定食$128有沙律跟埋🥗牛肉份量都算多濃郁牛肉味,配埋飯上面既芝麻紫菜食好惹味♡韓式泡菜豬肉蛋有機生菜卷$88掛住打咭既關係,生菜卷都出水了食既時候好似漏水咁。。滴滴滴但味道幾好,泡菜+豬肉+生菜好夾加埋泡菜酸酸地好開♡紫薯拿鐵$55(hot)普通,價錢偏貴♡藍天白雲(蝴豆花白朱古力)$58(cold)價錢偏貴,好岩打咭但味道比較淡,本身諗住白朱古力會有d甜♡伯爵茶麻糬卷 (限定!)麻糬好軟糯,但只有好細舊一啖既麻糬♡柚子芝士蛋糕$45味道ok既,但好細件呢個價錢呢個size偏貴❣️大露營帳幕既位置唔會安排客人係個到進餐,會預留比客人打咭📸但tatami位置就需要booking 餐廳係自助形式,去收銀位置點餐比錢後再返位等食物,餐具、水有需要既要自己出去拎。有d位置有USB比客人叉電幾貼心,但留意返設有限時90分鐘。食物都唔錯,但飲品☕️甜品🍰size偏細且定價太高

荃灣樓上露營風打咭Cafe
全層佔地5000呎,地方寬敞
玻璃窗採光度好夠
餐廳仲係pet-friendly可以帶狗仔黎🐶🐕
枱與枱之間都相隔d位置,坐位空間感好夠
岩哂同朋友仔傾計
book左坐呢個露營既tatami位置

♡日式壽喜燒牛肉飯定食$128
有沙律跟埋🥗牛肉份量都算多
濃郁牛肉味,配埋飯上面既芝麻紫菜食好惹味

♡韓式泡菜豬肉蛋有機生菜卷$88
掛住打咭既關係,生菜卷都出水了
食既時候好似漏水咁。。滴滴滴
但味道幾好,泡菜+豬肉+生菜好夾
加埋泡菜酸酸地好開

♡紫薯拿鐵$55(hot)
普通,價錢偏貴

♡藍天白雲(蝴豆花白朱古力)$58(cold)
價錢偏貴,好岩打咭
但味道比較淡,本身諗住白朱古力會有d甜
♡伯爵茶麻糬卷 (限定!)
麻糬好軟糯,但只有好細舊一啖既麻糬

♡柚子芝士蛋糕$45
味道ok既,但好細件
呢個價錢呢個size偏貴

食物都唔錯,但飲品☕️甜品🍰size偏細且定價太高
衛生目測係ok既,但食野既時候發現有d蚊仔飛黎飛去🪰
  • 韓式泡菜豬肉蛋有機生菜卷
  • 日式壽喜燒牛肉飯定食
2022-07-12 148 浏览
第二次光顧,充滿文青氣息。位置不算方便,但環境寬敞,坐位舒適,適合閨蜜共聚。食物選擇多,定價較貴,味道不過不失,總體給予好評。小朋友可以進入帳篷遊玩,別有樂趣。
第二次光顧,充滿文青氣息。
位置不算方便,但環境寬敞,坐位舒適,適合閨蜜共聚。
食物選擇多,定價較貴,味道不過不失,總體給予好評。
小朋友可以進入帳篷遊玩,別有樂趣。
2022-06-08
  • 生酮餐
2022-07-09 181 浏览
Corefy係比較少見以露營做主題既cafe,入面採光充足,而且空間咁十足。除左一如門口就有個帳幕同埋啲露營用品做打卡位之外,仲有席地而坐既位置,無論舒適感定係玩味感都好夠😌不過記得如果想坐啲特色位既話最好預先book定位。1⃣️全日晚餐($148) 全日早餐食得多,全日晚餐就第一次見🤣配料有炒蛋、煙肉、牛角包、蕃茄、沙律、雞扒同埋比較特別既係有overnight oatmeal🤩overnight oatmeal入面有奇亞籽、面頭仲有啲粗粒既燕麥增加口感,再加上火龍果同藍莓,感覺健康有營。另外落單既時候可以要求要蜜糖另上🤤加啲蜜糖落個yogurt bowl到,味道更加好😋不過價錢黎講偏貴。  2⃣️大啡菇牛油果漢堡(配薯條)($118)漢堡包係竹炭漢堡,包體鬆軟,入面有沙律菜、蕃茄、大啡菇、牛油果。大啡菇好多汁,一咬落去啲汁就流出黎😍雖然食得有啲狼狽但係係正既。另外配上既薯條,有辣粉調味,香脆惹味~  3⃣️抹茶特飲($55)呢個抹茶味道唔算好濃,但係個樣好靚好打卡able🥰另外個底仲有啲抹茶啫喱,配合埋matcha latte 飲,唔錯。  4⃣️伯爵茶麻糬卷蛋($58)本身想嗌佢地既tirami
1⃣️全日晚餐($148)

全日晚餐
2⃣️大啡菇牛油果漢堡(配薯條)($118)
薯條
大啡菇牛油果漢堡
3⃣️抹茶特飲($55)
抹茶特飲
 4⃣️伯爵茶麻糬卷蛋($58)
伯爵茶麻糬卷蛋
本身想嗌佢地既tiramisu,但係原來要預訂先有,於是店員推薦我地呢款期間限定既卷蛋。伯爵茶味道都幾香,而且見到啲茶葉碎粒,中間有煙韌既麻糬,同埋啲伯爵茶cream,不過overall卷蛋質感唔夠鬆軟,同埋感覺都偏甜。
薯條
伯爵茶麻糬卷蛋
2022-07-08 128 浏览
有榻榻米坐位 (要預約)這是一間生酮餐廳,有提供生酮的menu,所有好開心,要即刻黎打卡是次選了生酮全日早餐、洋蔥安格斯牛肉有機生菜卷及焙茶特飲生酮全日早餐裡最特別是南瓜籽牛油果沙律,好creamy😋 Menu 裡仲有其他選擇好適合生酮及低碳飲食的朋友,十分推薦酮友們黎餐廳除了是Keto friendly , 也是dog friendly👍可以帶小狗一齊黎打卡
有榻榻米坐位 (要預約)

是次選了生酮全日早餐、洋蔥安格斯牛肉有機生菜卷及焙茶特飲

生酮全日早餐裡最特別是南瓜籽牛油果沙律,好creamy😋

2022-06-16
  • 生酮全日早餐
2022-07-05 114 浏览
—一早係荃灣諗住搵間cafe食早餐🥨就睇到呢間係荃灣廣場附近新開無耐既cafe😍—睇到環境好大😍仲有個tent係門口位 擺左好多露營用品🏕⛺️原來可以坐 但張枱太細 所以我地都係揀左坐榻榻米🧎🏻‍♀️🐶間餐廳係pet-friendly🤍可以帶狗狗—10點左右黎到得1個職員🙊啲野食全部佢整🙈🙈好好味 辛苦佢了🤍🤍🤍🤍叫左1. Apple Cinnamon Finger🍎 $45配搭一流加上外脆內軟😍啲蘋果蓉好好味😋不過我就覺得$45黎講個size有啲細🙈但我再黎都係會叫🤪2. Egg Benedict w/ Avocado & Salmon Cheese & Onion Bagel🍳🥑🧀🧅🥯 $108個🥯勁香洋蔥同芝士味 雖然個🥯唔會好實 但個味令到佢加分超多倍😍個egg benedict整得好靚 好流心 好夾個🥯 好好味😋3. Signature Yogurt Bowl(Mango) $68有3隻味可以揀🤍火紅天使/雜莓抹茶/黃金雪芒🥰我揀左芒果睇落好細杯 但好飽肚😆不過無咩芒果味4. Green Paradise🍸💚 $49用羽衣甘藍牛油果同蘋果打成既smoothie🥑應該無落糖 但飲完

🐶間餐廳係pet-friendly🤍可以帶狗狗

1. Apple Cinnamon Finger🍎 $45
有3隻味可以揀🤍火紅天使/雜莓抹茶/黃金雪芒🥰我揀左芒果
睇落好細杯 但好飽肚😆不過無咩芒果味
4. Green Paradise🍸💚 $49
用羽衣甘藍牛油果同蘋果打成既smoothie🥑應該無落糖 但飲完一啖回出黎陣味好難頂🥲所以我無飲晒 我諗陣味係羽衣甘藍+太生既牛油果搞到咁🙊

職員好忙但又好nice🥰問過職員平日可以坐耐啲 店內好光猛 我應該會常黎溫書😆🙊

💰hkd $270 no service charge
📍 Corefy
2/F, 68 Heung Wo Street, Tsuen Wan
2022-03-28
$135 (早餐)
  • Egg Benedict w/ Avocado & Salmon
  • Apple  Cinnamon  Finger
😋味道:7/10 🗣服務:7/10🏡環境:9/10🤩特色:8/10💵人均:$140-180💰性價比:7/10 👍🏻推薦度:7/10.🐼好有人氣的荃灣打卡cafe😆餐廳有5000呎咁大 環境好寬敞 空間感超大!裝修都好有心思 一入門口就見到好大個露營嘅帳幕⛺️仲有啲塌塌米座位 陽光照落嚟超靚 所以都見到好多人打卡🤣而且 cafe仲係 pets friendly 有好多主人帶狗狗去影相📸️而且店員都好友善~不過食物質素就一般 性價比較低 打卡為主~.(👍🏻為推薦)👍🏻🍮All Day Morning $148 (7.2/10)賣相好靚 色彩繽紛又好多種類😆真係好足料好豐富😋最特別係有yogurt bowl🙈仲有一整個奇異果🥝味道正常發揮 冇乜驚喜不過個人覺得定價太高🥲日式壽喜燒牛肉飯定食 $128 (6.5/10)都係足料之選~超多牛肉!滿滿一碟🤩不過肥牛有啲肥 好多肥膏🥹飯較淋 落左飯素鹹鹹哋幾開胃~抹茶蛋卷 $48 (7.8/10)蛋卷入面嘅cream原來係雪糕嚟!感覺幾特別 夏天食啱晒🤤蛋糕鬆軟 不過抹茶味唔太濃🤥🍵抹茶特飲 $55 (8.2/10)係平時嘅matcha latte再加t
😋味道:7/10

最特別係有yogurt bowl🙈
仲有一整個奇異果🥝
味道正常發揮 冇乜驚喜
不過個人覺得定價太高🥲

日式壽喜燒牛肉飯定食 $128 (6.5/10)
都係足料之選~超多牛肉!滿滿一碟🤩
不過肥牛有啲肥 好多肥膏🥹
飯較淋 落左飯素鹹鹹哋幾開胃~

抹茶蛋卷 $48 (7.8/10)
蛋卷入面嘅cream原來係雪糕嚟!
感覺幾特別 夏天食啱晒🤤
蛋糕鬆軟 不過抹茶味唔太濃🤥

🍵抹茶特飲 $55 (8.2/10)
係平時嘅matcha latte再加tea jelly
口感好得意😆 jelly茶味濃 幾好味😋

Mocha $42 Iced $48 (7/10)
口感順滑 不過咖啡味較淡 飲落較甜
Corefy (荃灣)📇地址:荃灣享和街68號2樓🕐營業時間:星期一至五11:00 - 22:00;星期六日公眾假期10:00-22:00💸人均消費:~$140/人(tea time)👏🏻抵讚位:地方夠大夠闊落,呢個都係呢間cafe嘅賣點之一,唔會有平時啲樓上cafe坐得耐好焗促嘅感覺😛 我哋3個人有訂枱,俾左張勁長勁闊 bench,可以坐到6-7人嘅位我地,呢個都抵讚😚🍴Food QC:「Egg Benedict 牛油果bagel $108」最唔伏嘅cafe野食之選😂不過呢個bagel都好足料,有成3-4塊大嘅smoked salmon,係個醬酸左少少🤏「大啡菇burger $108」呢個係素食之選,竹炭包底,望落去都好多料同個包好豐富😋 仲有炸薯條跟,食完都應該好飽「香草羊架配焗薯仔 ~$178(?)」價錢唔記得有無記錯,但一上枱就聞到好香燒羊架味,朋友話肉質都算淋,仲有焗薯仔塊,又係食完飽哂之選🤪「焙茶latte(熱) $46」「焙茶特飲 $55」兩杯焙茶野飲都用左山久小茶園焙茶粉,朋友飲開焙茶,話呢隻日本焙茶粉唔錯,飲得出好香濃嘅焙茶味🍵😯有待改善位:Staff好似想我地食完快
Corefy (荃灣)
📇地址:荃灣享和街68號2樓
💸人均消費:~$140/人(tea time)

👏🏻抵讚位:

🍴Food QC:
「Egg Benedict 牛油果bagel $108」
「大啡菇burger $108」
「香草羊架配焗薯仔 ~$178(?)」
「焙茶latte(熱) $46」
「焙茶特飲 $55」

😯有待改善位:
Staff好似想我地食完快啲走咁,一見我地有吉碟就問係咪可以收得😅 差啲收埋朋友未食哂嘅個兜薯條。定價稍微高左,有種價錢同食物質素唔係幾合比例嘅感覺🥺

😼私心回應區:
Pets friendly嘅cafe,見到都有客人帶狗狗上黎食野,但又唔算話好嘈。露營打卡位都set up得幾有feel同打卡igable,見到都有唔少枱客食飽飽就去左個帳幕位影相🤣 我地坐左大約3-4個鐘左右都無趕我地走,有時間無咩野做都可以黎hea下😆
  • 班尼迪蛋煙三文魚雜穀酸種麵包
  • 焙茶特飲
露營我就未試過,今次同朋友來一次「,室內露營」🏕️餐廳空間極大,分左好幾個區域,再放左好幾個帳篷嘅擺設比大家打卡。仲有個tatami area,加埋乾花,成個chill嘅感覺岀曬來。香煎三文魚扒🐠 配 焗芝士忌廉千層薯🥔$178三文魚扒超大塊,但記得慢慢食,因為都頗多骨,會食得比較clumsy😅個千層薯都唔錯,幾creamy😗洋蔥安格斯牛肉有機生菜卷🥬$98好豐富好fresh好juicy~幾塊大生菜包住都算嫩嘅牛肉片,蛋,蕃茄同青瓜。Keto人士都食得~🥒🍅🥚🥓抹茶Tiramisu🍰$50可能配合翻露營嘅主題,所以呢個係即叫即整架,我覺得幾特別😂因為即叫即整,所以口感上層次感更分明,芝士嘅部份軟滑唔heavy,而且係抹茶味😍抹茶特飲$50🍵焙茶特飲$50🍵其實真身係matcha latte/hojicha latte加抹茶/焙茶啫喱,嗌來打卡就岩晒啦😏

香煎三文魚扒🐠 配 焗芝士忌廉千層薯🥔$178

洋蔥安格斯牛肉有機生菜卷🥬$98

抹茶Tiramisu🍰$50

抹茶特飲$50🍵
焙茶特飲$50🍵
  • Matcha  tiramisu
星期日晏晝諗住同男朋友食個lunch,就去呢間我bookmark左好耐嘅Cafe,滿心期待去食啦。我哋大概1:15pm到,冇訂位但都好好彩仲有一張枱可以即時入座,嗌咗兩杯嘢飲一個漢堡包同一碟意粉。兩杯嘢飲5分鐘內就到咗,味道正常。店內嘅人流非常多,不停出出入入起身打卡,場面我認為有少少混亂。個漢堡包20分鐘之後都到咗,男朋友話舊肉老咗少少,但係整體味道還可以,都有好多肉汁。但係我個意粉前後等咗45分鐘,我男朋友都食完,兩杯野飲都差不多飲完,個意粉仲末嚟。。。如果我男朋友等埋我先一齊食,咁咪等到凍晒?我問店員追追個意粉,佢淨係話差唔多整好出嚟,但我哋又等多咗7-8分鐘,終於都係唔想再等,就起身話唔要個意粉,個店員又話差唔多出得餐,最後我就外賣拎走。價錢同食物質素不成正比,出餐慢到離譜,得個裝修有少少特色,pet friendly ,但係絕對吾會再去,亦都絕對唔推薦。

2022-06-26
誤打誤撞來到呢間好靚嘅樓上Cafe咁岩星期六都可以即日喺OpenRice到book枱 仲要安排我地坐左喺靚靚既榻榻米連露營帳篷嘅位 真係岩哂中意影靚相嘅美女們 😋😋叫左個all day breakfast $148 擺盤精緻度唔話得😍😍 食物品味都不錯 牛油果好綿 好好食 最特別有一個overnight oat bowl 值得一試! 甜品叫左巴期克抹茶味芝士蛋糕 $52 個皮有點點苦 同埋抹茶味可以再重啲店員推薦新出伯爵茶麻薯蛋糕!有驚喜! 麻薯好好食 伯爵茶味好濃郁! 但呢個甜品就冇出落Menu度😂😂

誤打誤撞來到呢間好靚嘅樓上Cafe

咁岩星期六都可以即日喺OpenRice到book枱

叫左個all day breakfast $148
擺盤精緻度唔話得😍😍 食物品味都不錯
牛油果好綿 好好食

甜品叫左巴期克抹茶味芝士蛋糕 $52
個皮有點點苦 同埋抹茶味可以再重啲

店員推薦新出伯爵茶麻薯蛋糕!
有驚喜! 麻薯好好食 伯爵茶味好濃郁!
但呢個甜品就冇出落Menu度😂😂
2022-06-25