2022-05-22 45 浏览
讚1 環境係幾靚下 露營位勁多人影相2 tiramisu要等三個字 即叫即製 但真係好味道 柔軟綿身濕潤 甜味剛剛好 一個人都啪完一杯彈1 叫嘢食係要自己出去點 但侍應不斷聽電話 所以企左一陣先叫到嘢食

1 環境係幾靚下 露營位勁多人影相

2022-05-19 42 浏览
位於荃灣的樓上cafe,舖頭好大,而且係動物友善,有養寵物都可以帶上黎食野嫁☺️入到去已經見到好多狗仔,不過客人數量都好多,建議訂左位先過黎🤪自家製安格斯手打牛牛角包 配薯條或沙律($128)薯條唔係好脆,不過安格斯牛好厚,配埋芝士一啖咬落去超級滿足,不過朋友就食得好論盡🤣🤣日式壽喜燒牛肉定食 ($128)牛肉份量都好多,味道冇咩特別驚喜,就係普通壽喜燒牛肉的味道,不過用黎送飯都係一個唔錯的選擇因為當天去到先知道好多食物都賣曬,試唔到本身想試的意粉🥲🥲總體黎講餐廳的環境幾舒適,適合同朋友黎打卡或者靜靜啲傾下計,食物沒有特別驚喜,尚算不錯

自家製安格斯手打牛牛角包 配薯條或沙律($128)

日式壽喜燒牛肉定食 ($128)

餐廳門口比較難搵😂係門口有牌😂入到去間餐廳好清靜無咩人 可以揀去坐塔塔米位打下卡Chill下咁不過好似聽店員講要訂左位先可以咁換為慢慢陸陸續續多人入嚟牛油果雞胸沙津🥗意大利醋/芝麻醬可選普普通通的沙津😂雞胸肉係好似自己屋企煮的咁(鞋)All Day Morning Breakfast 都是平時會有的野 不過果杯燕麥Bowl迷你都幾得意Charcoal Burger 安格斯牛Burger好juicy的牛😊個包都好食好鬆軟好似叫左杯牛奶飲咁(噱頭嘢冇辦法)打下卡都幾靚😅兩個人叫咁多野食係食到超超超飽😅不過間中有見到有隻烏蠅🪰飛黎飛去可能偶然飛左入黎掛~不過餐廳通風唔太好好似冷氣無開咁 有少少焗
餐廳門口比較難搵😂係門口有牌😂
入到去間餐廳好清靜無咩人
可以揀去坐塔塔米位打下卡Chill下咁
不過好似聽店員講要訂左位先可以咁
換為慢慢陸陸續續多人入嚟

牛油果雞胸沙津🥗意大利醋/芝麻醬可選
普普通通的沙津😂雞胸肉係好似自己屋企煮的咁(鞋)
牛油果雞胸肉沙津

兩個人叫咁多野食係食到超超超飽😅
不過間中有見到有隻烏蠅🪰飛黎飛去
可能偶然飛左入黎掛~不過餐廳通風唔太好
好似冷氣無開咁 有少少焗
一直都bookmark左好耐嘅一間cafe本身俾佢地嘅露營feel吸引左⛺️但係去過一次就唔會再有下一次嘅出現*去個日好多人都等緊位 好彩嘅係提前有book到啲staff態度其實唔差 好有耐性下只係覺得cafe嘅安排唔太妥當*因為太多人等位嘅情況好多坐位感覺上都係臨時開設俾大家就連枱號都無🫠🫠係無枱號嘅情況底下 啲staff都搞到手忙腳亂不斷上錯送食物同等候需時🤮等野食都好似等左成半個鐘有多重點嘅係落單個一刻係仲有兩款配菜俾你揀但到你手個一刻先同你講另一款已經賣曬🤦🏻‍♀️好彩嘅係啲野食野飲都係正常*不過佢地都好好人會預留一個門口大露營帳篷打卡位而個打卡位都盡可能唔會開放俾大家用餐🏕所以坐唔到靚位唔緊要 食完野去打卡都得!*❣️自家製蕃茄肉醬長通粉 $98❣️焙茶拿鐵 HOT$46❣️烤西班牙伊牙比利亞黑毛豬鞍架配焗芝士忌廉千層薯/牛油果 $198*所以‼️*✨kindly remind: 1️⃣ 去之前記得記得要book位2️⃣ 想坐窗邊打卡位book位前講聲
一直都bookmark左好耐嘅一間cafe
但到你手個一刻先同你講另一款已經賣曬🤦🏻‍♀️
好彩嘅係啲野食野飲都係正常
不過佢地都好好人會預留一個門口大露營帳篷打卡位
而個打卡位都盡可能唔會開放俾大家用餐🏕
所以坐唔到靚位唔緊要 食完野去打卡都得!
❣️自家製蕃茄肉醬長通粉 $98
烤西班牙伊牙比利亞黑毛豬鞍架配焗芝士忌廉千層薯
自家製蕃茄肉醬長通粉
焙茶拿鐵
2022-05-15 44 浏览
之前聽睇食評都講得食物同飲品一般,所以本身都係諗住嚟影吓相 。但係食過又唔係差喎 。竹炭漢堡切落去嘅時候已經感覺到外脆內軟 ,厚厚漢堡扒 juicy ,配搭芝士沙律菜蕃茄好正常,完全沒問題,而且 顏色配搭 非常鮮明 視覺享受。 至於薯條雖然不是熱辣辣的送上 ,但亦沒有硬了凉了吖。mocha有濃郁朱古力味 , 應該因為可可成份高 ,配搭咖啡感覺比其他飲過的mocha更好飲, 非常滿意 。蕃茄肉醬長通粉 正常味道,肉醬非常之多, 絕無欺場 ,加個水波蛋,切開時視覺享受,都係ok之選。 朋友的好像叫熱情果烏龍冰茶 , 內有烏龍茶果凍,ok。飯後叫咗一個伯爵茶蛋糕同芒果熱情果慕絲蛋糕。 伯爵茶蛋糕鬆軟好味 有伯爵茶香氣。 芒果熱情果mousse蛋糕好睇又好味。切落去時好硬仲以為領嘢,但食落又ok喎不過mousse似雪糕多過mousse.加上侍應都有禮helpful 又多場景可以影相 廁所乾淨 整體感覺非常滿意, 享受咗一個非常舒適的午餐。 但當然要book到他他咪位才有靚景影啊!! 提提大家,入口處是對正7 11那邊上啊, 另一邊是居民住戶的出入口 ,好像要密碼。
mocha
芒果熱情果mousse cake
伯爵茶蛋糕
2022-05-14
mocha
2022-05-15 36 浏览
樓上5千尺cafe店,空間感十足,同朋友黎不妨試下佢地既晚市喇😋我地安排坐係除鞋上面既平台,好有露營既感覺,但係記得吾好著裙喇,同埋比較大風。夜晚9點後無人,去到尾段差吾多免費包場咁,我地都吾好意思坐到10點🙈佢係自助式餐廳,落單餐具都係自己攞,點餐後係吾比轉位‼️我地之後想坐近啲帳篷,發現收據都寫明吾比轉位😞1.安格斯牛肉生菜卷,牛肉口感豐富,生菜新鮮😋😋2.香煎三文魚扒 係我既favourite 😍3.好可惜飲吾到可可non coffee latte😿4. 巴斯克燒芝士蛋糕(basque Burnt Cheese Cake) 叫左一份原味同抹茶,口感比較實,食開凍既芝士蛋糕,咁佢就係一份熱既芝士蛋糕

1.安格斯牛肉生菜卷,牛肉口感豐富,生菜新鮮😋😋

2.香煎三文魚扒 係我既favourite 😍

3.好可惜飲吾到可可non coffee latte😿

2022-05-04
庆祝纪念
生日
2022-05-10 40 浏览
Oo室內露營⛺️打卡📸餐廳oO餐廳內佈置了一個大型露營用帳幕⛺️打卡另外餐廳入面仲有幾個位置係靠窗🪟榻榻米區,打卡一流❗️此外,佢哋亦歡迎毛孩🐶大家可以帶埋狗狗一齊嚟!野食方面就真係要比d耐性,出餐我等了45分鐘🙈食物一般🙄大家主力打卡😆📸📸
Oo室內露營⛺️打卡📸餐廳oO

餐廳內佈置了一個大型露營用帳幕⛺️打卡
另外餐廳入面仲有幾個位置係靠窗🪟榻榻米區,打卡一流❗️
此外,佢哋亦歡迎毛孩🐶大家可以帶埋狗狗一齊嚟!

自我隔離咗兩個星期,呢幾日終於放監,即刻約朋友睇下附近有冇啲靚cafe呢到有別於普通cafe,係寵物友善餐廳,而且面積接近5000呎😯班尼迪蛋煙三文魚包🥯牛油果夠熟夠軟,班尼迪蛋亦唔會煮過龍全日晚餐breakfast份量夠大,有牛角包、沙津、雞扒等,雞扒嫩滑多汁,其他就正正常常
唯獨owl bowl無任何味道🥴香濃可可特飲🥤味道夠晒濃,裡面有朱古力布甸絕對係一大驚喜🌟日式抺茶卷蛋卷蛋質感鬆軟濕潤,cream夠多食晒都都唔覺得太膩,但抺茶味唔算太突出

班尼迪蛋煙三文魚包🥯
牛油果夠熟夠軟,班尼迪蛋亦唔會煮過龍

全日晚餐
唯獨owl bowl無任何味道🥴

香濃可可特飲🥤
味道夠晒濃,裡面有朱古力布甸絕對係一大驚喜🌟

日式抺茶卷蛋
餐廳佔地全層5000呎, 劃分左幾個打卡區域, 最特別應該係走波希米亞風既tatami位☺️亦都放置左個露營帳篷座位比大家打卡🙊當日有提前經openrice book位, 但去到唔知係咪週末多人既關係, 感覺場面混亂, 等安排位置都企咗一陣, 無人理😅🍴ᴍᴀɪɴ· All Day Morning $148﹟個All day既食物都一般般, 蛋唔係好夠嫩滑, 牛油果嘅口感亦唔太夠軟滑...比較特別係佢多左個overnight oat bowl😂🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· 原味巴斯克燒芝士蛋糕 $52﹟唔知係咪因為係生酮版本...所以食落既口感有啲落差😅入口偏實身同乾身, 唔係好夠軟身同順滑🙈🥤ᴅʀɪɴᴋ· Hojicha Latte $45﹟焙茶比抹茶更出色一點, 焙茶味都夠突出, 唔會話好重奶, 底部啲啫喱帶淡淡焙茶甜味, 質感滑嘟嘟, 整體都唔會太甜🥰🥤ᴅʀɪɴᴋ· Matcha Latte $46﹟依杯相對比較遜色啲, 成杯嘢偏奶, 欠缺抹茶味, 但個jelly既量都多, 帶少少甜味, 整體甜度都唔會太高🙂

🍴ᴍᴀɪɴ· All Day Morning $148

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· 原味巴斯克燒芝士蛋糕 $52

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Hojicha Latte $45

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Matcha Latte $46

• 焙茶特飲
2022-05-08 84 浏览
第一次去呢間樓上cafe係因為見到一啲廣告牌,諗住同朋友仔一齊試下,上到去見環境真係幾好就開開心心入去,店員話落單起計100分鐘用餐時間,諗住都可以嘅,落單要自己去櫃檯,餐具要自己拎,水要倒,全部自助式,都仲要收加一服務費,最後兩個朋友嘅餐都就食完,我個餐都未到,離落單時間已經過左半個鐘頭有多,真係餓到火都嚟埋,問侍應生只識得話整緊,我朋友睇到隔離枱明明遲過我哋入嚟,居然份餐到左(同我叫嘅餐係一樣)成件事睇嚟係漏單或者係將應該送俾我嘅餐送錯去隔離枱,等我追問到發晒脾氣,直頭話取消個餐,啲侍應拿拿聲將餐點送過嚟,最唔得嘅係由頭到尾冇人講過「對唔住」或者「唔好意思」呢啲服務都收我10%服務費,真心覺得唔抵,去食嘢要攞氣嚟受,對唔住,唔會再去加上食物基本上普通到唔值得特登去食
加上食物基本上普通到唔值得特登去食
睇左openrice咁耐,呢間係第一間令我想寫食評既餐廳首先一上到去企左係度幾分鐘完全冇人理我地,正想轉身走個陣先有人黎帶位。服務方面基本上除左上菜,落單拎水餐具調味料全部自助形式。我地點左安格斯牛肉漢堡同全日早餐。安格斯牛肉味道都正常。但全日早餐真係太難接受,餐盤上所有食物基本上都係味道極淡到冇味。連腸仔蕃茄本身唔調味都有味既食物都可以冇味。仲要埋單其實都要$400幾$500,呢個價錢如果出面其實好多選擇。本身係網上睇到呢間cafe以露營為主題幾特別所以想試,本身對野食都冇好大期望,但真係唔預佢係冇味!如果我真係純粹想同幾個露營擺設影相,相信我都唔需要俾呢個價錢係運動用品店都做得到。如果以一間餐廳而言,我一定唔會再選擇呢度!
睇左openrice咁耐,呢間係第一間令我想寫食評既餐廳

我地點左安格斯牛肉漢堡同全日早餐。
安格斯牛肉味道都正常。

2022-05-01 41 浏览
5000尺樓上cafe真係好鍾意黎打卡平日lunch 比較少人露營野外帳篷設計有榻榻米位闊落的感覺寵物友善餐廳我哋order左𝘼𝙡𝙡 𝙙𝙖𝙮 𝙢𝙤𝙧𝙣𝙞𝙣𝙜 𝙗𝙧𝙚𝙖𝙛𝙖𝙨𝙩𝙀𝙜𝙜 𝙗𝙚𝙣𝙚𝙙𝙞𝙘𝙩 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 & 𝙨𝙢𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙨𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙈𝙪𝙡𝙩𝙞𝙜𝙧𝙖𝙞𝙣 𝙡𝙤𝙖𝙛LatteIce Green tea
5000尺樓上cafe
Ice Green tea
午餐
  • 班尼迪蛋煙三文魚雜穀酸種麵包
2022-04-29 50 浏览
一定要Book既打卡餐廳! 佢裝修佈置行米色波希米亞風,夾埋露營打卡位,影相一流! 餐廳內有塔搭米座位,亦有普通座,甚至有2-3間房間五讓顧客訂座,和寵物毛孩一起打卡食野!🔸️All day night全日晚餐(配雞扒) $148- All day breakfast 就試得多,今次就試佢All day dinner ! 和breakfast 不同是份量更多,主要是雞扒較飽肚! 牛角包鬆脆可口,滑蛋上台時還冒有熱氣! 非常好吃! 杯中是奇亞籽葡萄乾穀物乳酪杯,還有沙律,食完晚餐直接Skip!🔸️焙茶拿鐵 $46(跟餐可半價)- 焙茶味濃,飲到底有培茶粉,真係真材實料! 咖啡味相對較弱,但仍值得一試。🔸️5星⭐評分好食指數:⭐⭐⭐⭐整體份量:⭐⭐⭐⭐性價比:⭐⭐⭐打卡度:⭐⭐⭐⭐⭐餐廳環境:⭐⭐⭐⭐*餐廳另有生酮餐單喔!✅生酮/低碳人士✅適合想坐底傾計的朋友✅打卡熱點✅寵物友好#food #foodie #foodporn #foodphotography #foodpics #foodstagram #foodblogger #foodstylist #foodart #foodlove #

🔸️All day night全日晚餐(配雞扒) $148

🔸️焙茶拿鐵 $46(跟餐可半價)

🔸️5星⭐評分
好食指數:⭐⭐⭐⭐
整體份量:⭐⭐⭐⭐
性價比:⭐⭐⭐
打卡度:⭐⭐⭐⭐⭐
餐廳環境:⭐⭐⭐⭐

*餐廳另有生酮餐單喔!

✅生酮/低碳人士
✅適合想坐底傾計的朋友
✅打卡熱點
✅寵物友好

#food #foodie #foodporn #foodphotography #foodpics #foodstagram #foodblogger #foodstylist #foodart #foodlove #foodshare #foodphotos
/ ᴇʏᴇ ᴄᴀɴᴅʏ ɪs ɴᴏᴛ ꜰᴏʀ ᴜʀ sᴛᴏᴍᴀᴄʜ / ꧁𝗖𝗼𝗿𝗲𝗳𝘆꧂位於荃灣嘅樓上ᴄᴀꜰᴇ 地方算幾大 而且採光十足 矮枱位置好ɪɢ-ᴀʙʟᴇ 特別係有日光灑落黎嘅時候坐唔到都仲可去店中間嘅ᴛᴇɴᴛ打卡呢度仲係ᴘᴇᴛ-ꜰʀɪᴇɴᴅʟʏ嘅見唔少客人都帶埋主子黎打卡嫁另外仲見有幾間房ꜰᴏʀ ᴘᴀʀᴛʏ ʀᴏᴏᴍ(?)詳情就可能要問番店家環境係算不錯可惜安排有點混亂 感覺店員培訓不足要自己落單但又無ᴍᴀʀᴋ清楚座位位置連番上錯食物兼漏單運作似乎唔太順暢 影響整體體驗( .•́ _ʖ •̀.)༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄᯽𝐸𝑔𝑔 𝐵𝑒𝑛𝑒𝑑𝑖𝑐𝑡 𝑤/ 𝑎𝑣𝑜𝑐𝑎𝑑𝑜 𝑎𝑛𝑑 𝑠𝑚𝑜𝑘𝑒𝑑 𝑠𝑎𝑙𝑚𝑜𝑛 𝑏𝑎𝑔𝑒𝑙 $𝟡𝟠ʙᴀɢᴇʟ拉扯感強 煙韌但無乜回彈 亦都無烘口感似我食開喺sᴜᴘᴇʀᴍᴀʀᴋᴇᴛ買開嘅ꜰʀᴏᴢᴇɴ ʙᴀɢᴇʟ ʟᴏʟ味道還可以 有粒粒洋蔥都幾香ʜᴏʟʟᴀɴᴅᴀɪsᴇ sᴀᴜᴄᴇ 還好但無乜檸檬香同埋得一隻ᴘᴏᴀᴄʜᴇᴅ ᴇɢɢ᯽𝐷𝑖𝑟𝑡𝑦 $𝟜𝟚公道講飲落係sᴍᴏᴏᴛʜ味道唔差但見到個sɪᴢᴇ同個色嗰時真係沉左下呀咖啡師你知咩叫ᴅɪʀᴛʏ嫁可? 無嗰個ᴛᴇ

꧁𝗖𝗼𝗿𝗲𝗳𝘆꧂
位於荃灣嘅樓上ᴄᴀꜰᴇ 地方算幾大 而且採光十足
矮枱位置好ɪɢ-ᴀʙʟᴇ 特別係有日光灑落黎嘅時候
坐唔到都仲可去店中間嘅ᴛᴇɴᴛ打卡
呢度仲係ᴘᴇᴛ-ꜰʀɪᴇɴᴅʟʏ嘅
見唔少客人都帶埋主子黎打卡嫁
另外仲見有幾間房ꜰᴏʀ ᴘᴀʀᴛʏ ʀᴏᴏᴍ(?)
詳情就可能要問番店家
環境係算不錯
可惜安排有點混亂 感覺店員培訓不足
要自己落單但又無ᴍᴀʀᴋ清楚座位位置
連番上錯食物兼漏單
運作似乎唔太順暢 影響整體體驗( .•́ _ʖ •̀.)

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄

᯽𝐷𝑖𝑟𝑡𝑦 $𝟜𝟚
Dirty

公道講飲落係sᴍᴏᴏᴛʜ味道唔差
但見到個sɪᴢᴇ同個色嗰時真係沉左下
呀咖啡師你知咩叫ᴅɪʀᴛʏ嫁可?
無嗰個ᴛᴇᴄʜɴɪǫᴜᴇ整到個漸層嘅話不如你淨係賣ʟᴀᴛᴛᴇ啦( ͠° ͟ʖ ͡°)

💬 總結: 不要對港女打卡ᴄᴀꜰᴇ抱有太大期望見其他枱都一樣等幾耐下 我又唔趕唔太餓就等左45ᴍɪɴs先催單 點知唔問個高級啲嘅都唔同我跟 最尾發現係之前有人調枱所以搞亂咗啲單 ᴀᴘᴘʀᴇᴄɪᴀᴛᴇ會同客人解釋番但張單明明寫唔調得枱.....?!

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 👱🏻‍♀️6/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 Corefy (荃灣)
荃灣享和街68號2樓
#cty_cafehopping
#cty_荃灣
2022-04-20 102 浏览
之前見雜誌推介呢間咁打卡able既cafe,已經好心動想去試,就搵拍拖既日子去打下卡。因為當日既重點係打卡,所以係抱住對食物冇咩要求既心態去😚。成間cafe用咗Camping做主題,一入去就比佢地嘅帳幕吸引住了❣️成個環境用咗米白色加樹木做設計,視覺上幾舒服,好似走咗入一個森林裡面。除咗有帳幕,仲有榻榻米座位,可以邊食嘢邊打卡,不過假日都幾多人,建議除咗訂位之外,如果想坐呢啲特別位置,訂位果陣可以提出埋。食物質素方面,個人覺得未算特別出色。我叫咗個原味巴克斯燒芝士蛋糕,加一杯藍天白雲(蝶豆花白朱古力)。巴斯克焦香芝士蛋糕嘅精髓係表面要夠燶,再滲出濃濃嘅芝士味,呢個有啲唔夠燶,同埋芝士味唔算濃,不過都有焦糖香味同埋口感綿密,我覺得都算唔錯了。值得一提嘅係呢間係寵物有線餐廳,各位貓奴同狗狗主人可以帶埋自己既寶貝用膳喔!

2022-03-19
  • 原味巴克斯燒芝士蛋糕