𝐂𝐡𝐫𝐢𝐬𝐭𝐦𝐚𝐬好快就到🎄今天特意和友人挑選這家適合打卡的𝐜𝐚𝐟𝐞,周圍環境佈滿露營打卡點,佈置早已換上充滿聖誕氣氛的飾品,聖誕氣氛很是濃厚🧑‍🎄整體環境寬敞、舒適寧靜,走波希米亞風格,最適合脫離煩囂的都巿人! ——— ✤ 期間限定抹茶甜品𝐬𝐞𝐭|$𝟐𝟖𝟖 二人前!一個價格包含曬下面最適合抹茶控的甜品以及飲品🍵 ✰ 皇牌抹茶巴斯克燒芝士蛋糕 生酮𝐟𝐫𝐢𝐞𝐧𝐝𝐥𝐲的這款𝐁𝐚𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞採用極低碳水化合物製作!絕無加麵粉‼️並以稀有糖代替普通砂糖,實在貼心健康👍🏻蛋糕𝐭𝐞𝐱𝐭𝐮𝐫𝐞濕潤,能夠做到芝士味濃郁不搶之餘,絲毫沒有掩蓋淡淡抹茶飄香🍵 ✰ 抹茶窩夫派對 窩夫口感結實,感受到其蛋香、麵粉香、奶香以及抹茶香!配料方面都毫不吝嗇:有不少士多啤梨🍓、藍莓🫐、煙韌𝐦𝐨𝐜𝐡𝐢、綿滑𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦以及紅豆🫘食用期間更可以淋上黑糖,令味道層次更豐富! ✰ 濃香抹茶𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 小杯份量的𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮層次分明,透明杯身可見綠白相間的𝐌𝐚𝐬𝐜𝐚𝐫𝐩𝐨𝐧𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞以及蛋糕。蛋糕質感濕潤,抹茶味特出,完全不會覺得太膩以及太甜。 ✰ 宇治抹茶玫瑰拿鐵 一問之下先知道𝐜𝐨𝐫𝐞𝐟𝐲採用自家製釀造的

———
✤ 期間限定抹茶甜品𝐬𝐞𝐭|$𝟐𝟖𝟖
二人前!一個價格包含曬下面最適合抹茶控的甜品以及飲品🍵

✰ 皇牌抹茶巴斯克燒芝士蛋糕

✰ 抹茶窩夫派對

✰ 濃香抹茶𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮

✰ 宇治抹茶玫瑰拿鐵
一問之下先知道𝐜𝐨𝐫𝐞𝐟𝐲採用自家製釀造的玫瑰蜜,並非市面上一般叫貨之玫瑰糖水🌹難怪𝐑𝐨𝐬𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞飲落口感特別清新香甜,一抹綿密抹茶奶味後玫瑰味隨之而來👍🏻

✰ 招牌小山園抹茶特飲
豐盈奶泡下原來是粒粒紅豆🫘此款抹茶飲最可以感受到小山園抹茶之苦澀且回甘的韻味🍵

✤ 香煎挪威三文魚扒配牛油果沙律|$𝟏𝟕𝟖
⭕️推薦推薦⭕️估你唔到整個三文魚扒份量實在好足!切開金黃焦香外皮,就可以見到嫩滑粉紅魚肉,調味恰到好處!一旁更有自家製綿滑牛油果沙律配沙律菜🥗𝐂𝐨𝐦𝐛𝐢𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧非常𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡𝐢𝐧𝐠❤️題外話,帶有少許粗身魚刺,進食時記得小心❤️
  • 香煎挪威三文魚扒配牛油果沙律
  • 期間限定抹茶甜品𝐬𝐞𝐭
精簡食評系列食物整體都係正正常常,唔伏但未去到值得特登去試。但環境同埋冇限時間係加分位,方便想揾地方傾計影相嘅女士們🫶🏻牛肉飯唔難食,不過就唔抵食,有啲似自己屋企整嘅水準,但賣百幾蚊~漢堡包個包烘到好脆都幾正甜品正常水準,未到好驚艷,但都係嗰句:唔伏不過志在同朋友揾個位坐低傾下計都ok舒服,冇限時(好似係,上次都坐得耐),店員又好nice好樂於助人!好主動幫手影靚相哈哈結論:打卡/同朋友吹水用,想追求美食可能就唔啱你心水~

精簡食評系列

漢堡包個包烘到好脆都幾正

甜品正常水準,未到好驚艷,但都係嗰句:唔伏

結論:打卡/同朋友吹水用,想追求美食可能就唔啱你心水~

2022-10-25 247 浏览
總分,3/5食物方面,6/10超級正常嘅食物,叫咗一個黑炭漢堡包,一個牛油果菜包,係預期中嘅味道冇乜太特別。層次亦都唔明顯,一般正常價錢。唔會特別好味。一杯美式咖啡同埋培茶特飲,嘢飲好多冰,覺得唔夠濃郁。都係普通價錢。環境方面,8/10荃灣鬧市中心,一個清靜嘅休閒地方,可以坐一日係幾舒服打卡。真係食環境,係好舒服嘅,又唔會趕人走。重點係廁所好乾淨!估唔到係餐廳廁所。正服務方面,7/10正常啦同埋執嘢執得快,乾淨企理。覺得唔錯如果要長期傾偈係唔錯嘅地方。
總分,3/5

食物方面,6/10

環境方面,8/10

服務方面,7/10
正常啦同埋執嘢執得快,乾淨企理。
覺得唔錯

如果要長期傾偈係唔錯嘅地方。
2022-10-25
2022-10-19 284 浏览
打風唔成就會落雨☔️當天就是又大風又大雨 所以可能餐廳好少人岩晒打卡影相🤫🤫餐廳裡只有幾枱客所以我地揀左坐露營位個邊 當然要除鞋先上得去🙈-當晚天氣咁差 所以揀左杯藍天白雲開心下🌥️寄望快啲變番藍天白雲的天空💙💙另外叫左肉醬長通粉 薯條 還有朋友的黑毛豬鞍架整體都是好食的🤤這裡可以慢慢傾計 冇限時唔會催你走 岩晒閨蜜朋友聚餐🤞🏻-另外餐廳都可以帶狗狗一齊入餐廳如果想帶埋寵物一齊黎打卡都是可以的🐶
打風唔成就會落雨☔️
另外叫左肉醬長通粉 薯條 還有朋友的黑毛豬鞍架
另外餐廳都可以帶狗狗一齊入餐廳
如果想帶埋寵物一齊黎打卡都是可以的🐶
2022-10-18
一早book左星期六2:30pm上去,點知星期六中午臨去之前見到佢哋話今日3點後有人包場,所以上去之前再問多次係咪2:30pm照去都得,咁佢地話3pm last order,坐到5點要清場,我哋都無所謂。我哋要慶祝朋友生日,2:30pm落order已經叫左3件cake+朱古力Birthday字+蠟燭,準備食完brunch就上碟(亦已經比左錢)。結果去到4點通知佢地可以上cake,等到4點半都未有,4點9再去催多次,結果話支朱古力溶唔切,寫唔到字,我哋見人哋都set緊場所以唔寫字都算。估唔到佢直接想用細碟比三件cake我哋算,本身一早2:30pm話左係for Birthday,你遲比cake加寫唔出字都算,你仲想求其拎個碟比3件cake我算?最嬲既係,件野5點鐘先上到碟(純粹三件cake+支蠟燭),5點10分話返「我哋5點要走嫁啦」??????想我早走點解唔4點就上碟???本身第一次黎感覺都有善,有左今次經驗真係永不取錄

??????想我早走點解唔4點就上碟???

本身第一次黎感覺都有善,有左今次經驗真係永不取錄

2022-10-15
下午茶
庆祝纪念
生日
2022-10-08 151 浏览
朋友岩岩係外國返黎,好耐冇見佢同佢隻狗狗,9月尾天氣都仲咁熱,唔熱得既姐姐們要搵室內既地方活動下😊朋友就搵左呢間Pet friendly既餐廳,其實驚寵物既都唔洗怕,因為餐廳係有劃分有寵物區同冇寵物區。今次一行4人加兩隻狗,我地就係寵物區😂 入面都會有其他狗狗同客人,狗狗們可以係入面自由活動,又唔會好迫,空間感十足😂講返食物,其實都叫左好多野食😅但我地都覺得唔錯,亦唔覺得有d評語講到咁差,整體真係唔差⭐️

2022-09-17
2022-09-20 238 浏览
又一間好靚嘅餐廳 行露營風 影相打卡一流 地方好大 好多個影相位 又可以坐好耐 無限時 唔怕要趕住食趕住走 但嘢食方面唔太ok 嚟一次就夠 🐟 香煎三文魚扒配焗芝士忌廉千層薯份量都好足夠 煎得都幾好 但超咸囉 得個薯仔幾岩口味🍝 海鮮墨汁意粉啲青口唔會腥 個蝦煎得都可以 但都係好咸同冇咩墨汁味🍵 招牌抹茶特飲(Cold Only)好彩唔重奶味又唔會好甜 底部有啲啫喱 質感滑嘟嘟 淡淡茶香🍹 夏日橙梳打味道普普通通整體都係重口味 好咸食完要飲返枝水

🐟 香煎三文魚扒配焗芝士忌廉千層薯
份量都好足夠 煎得都幾好 但超咸囉 得個薯仔幾岩口味
🍝 海鮮墨汁意粉
啲青口唔會腥 個蝦煎得都可以 但都係好咸同冇咩墨汁味
🍵 招牌抹茶特飲(Cold Only)
好彩唔重奶味又唔會好甜 底部有啲啫喱 質感滑嘟嘟 淡淡茶香
🍹 夏日橙梳打
味道普普通通
整體都係重口味 好咸食完要飲返枝水
2022-09-15 231 浏览
叫左份西冷同辣雞漢堡,份西冷無牛味,完全唔知食緊咩,個辣雞堡就過份,塊雞已經得塊包既3份1,重要「鞋」既,夠膽講Mc Donald 重好食好多倍。杯熱飲又凍既,凍飲又無味,實係唔知點生存,除左環境一流外,真係無樣食物覺得可以擺落口。
2022-09-15
成日經過荃灣廣場都會見到呢間cafe個banner,今次就去試試佢🤪野食超大份,CP值高過其他打卡cafe好多🌝環境都好闊落,適合約埋班frd一齊上黎坐🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️見到好多少女打卡😂完全可以理解因為d裝修真係幾靚!牛油果煙三文魚班尼迪 配芝士洋蔥比高包 $108煙三文魚無擺左好耐果種唔新鮮的味道,班尼迪蛋有流心,bagel就是普通bagel,成個combination很新奇,整體不錯,可以一試,真係好大份好飽😂大啡菇牛油果漢堡 $108素漢堡不過不失,符合想像中的味道😌薯條先係重點,一個驚為天人!!外脆內軟,上面灑的辣粉唔係普通的辣粉,講唔出係咩香料不過真係好香口🥹🥹一定要試!!!

牛油果煙三文魚班尼迪 配芝士洋蔥比高包 $108

大啡菇牛油果漢堡 $108

大啡菇牛油果漢堡
牛油果煙三文魚班尼迪 配芝士洋蔥比高包
大啡菇牛油果漢堡
牛油果煙三文魚班尼迪 配芝士洋蔥比高包
2022-09-10 138 浏览
已經第二次食 但今次係同朋友慶祝生日🥹一去到已經幫我地放好蛋糕、主動問我地要唔要寫朱古力字 之後我哋食完就幫我地執好晒 再驚喜拎蛋糕出嚟我哋乜都冇講Timing捉得好好朋友超開心💖D字仲好靚添🥰 默默地放生日歌真係會唔會太細心✨真係唔係間間餐廳都咁好態度 幫你準備好曬所有野所有店員都有禮貌同溫柔唔會趕客🤭勁多打卡位食物更加唔使講 諗起都想食✨塌塌米采光好 地方夠大 想坐記得一早預約👍🏻已經介紹超多friend回頭🥰
已經第二次食 但今次係同朋友慶祝生日🥹
一去到已經幫我地放好蛋糕、主動問我地要唔要寫朱古力字
之後我哋食完就幫我地執好晒 再驚喜拎蛋糕出嚟

• 全日早餐
  • Expresso  tonic
  • 大啡菇牛油果漢堡
  • 焙茶特飲
荃灣休閒好去處cafe推薦🤍第二次去這間Cafe (•͈˽•͈)環境依然寧靜舒服裝修木系露營風格,earth tone門口位置放了一個大帳篷 可以入去打卡◔.̮◔✧放了不少米色印第安帳篷更有榻榻米可以坐~ 十分舒適!最喜歡餐廳放了不少綠色大盆栽植物🎍🌿Cafe空間感十足 枱與枱之間不會放得很擠迫下午茶時間特別寧靜舒服⋆⌣̈⑅Staff不會望着你 可以和朋友寧靜地傾偈見到有不少人帶同notebook工作( '༥' )高性價比cafe🤍食物賣相同味道都相當唔錯(ˊᵒ̴̶̷̤ꇴᵒ̴̶̷̤ˋ)而且用咗好多菜 好健康嘅感覺!!☁️自家製安格斯手打牛漢堡 配香辣薯條 $138竹炭包採用日本麵粉製造 飽肚感十足( '༥' )手打安格斯一啲都唔薄!!睇圖都見到~而且十分香濃多汁 咬落好Juicy .ᐟ.ᐟ加上蕃茄芝士同埋生菜 口感真係好豐富ฅ •ﻌ•♡配菜揀咗香辣薯條 一啲都唔馬虎!炸得好香脆(๑´0`๑)感覺唔落辣椒粉會更加好☁️煙三文魚沙律蛋有機生菜卷 $88比較健康 light啲嘅一款食物減肥嘅朋友可以揀呢款‎|•'-'•) ✧份量都唔少~絕對飽肚的!!用生菜包住了沙律蛋、牛油果和煙三文魚食落唔會乾身,味道剛剛好๑•̀ •見
荃灣休閒好去處cafe推薦🤍
第二次去這間Cafe (•͈˽•͈)
環境依然寧靜舒服
裝修木系露營風格,earth tone
門口位置放了一個大帳篷 可以入去打卡◔.̮◔✧
放了不少米色印第安帳篷
更有榻榻米可以坐~ 十分舒適!
最喜歡餐廳放了不少綠色大盆栽植物🎍🌿

Cafe空間感十足 枱與枱之間不會放得很擠迫
下午茶時間特別寧靜舒服⋆⌣̈⑅
Staff不會望着你 可以和朋友寧靜地傾偈
見到有不少人帶同notebook工作( '༥' )

高性價比cafe🤍
食物賣相同味道都相當唔錯(ˊᵒ̴̶̷̤ꇴᵒ̴̶̷̤ˋ)
而且用咗好多菜 好健康嘅感覺!!

☁️自家製安格斯手打牛漢堡 配香辣薯條 $138
竹炭包採用日本麵粉製造 飽肚感十足( '༥' )
手打安格斯一啲都唔薄!!睇圖都見到~
而且十分香濃多汁 咬落好Juicy .ᐟ.ᐟ
加上蕃茄芝士同埋生菜 口感真係好豐富ฅ •ﻌ•♡
配菜揀咗香辣薯條 一啲都唔馬虎!
炸得好香脆(๑´0`๑)感覺唔落辣椒粉會更加好

☁️煙三文魚沙律蛋有機生菜卷 $88
比較健康 light啲嘅一款食物
減肥嘅朋友可以揀呢款‎|•'-'•) ✧
份量都唔少~絕對飽肚的!!
用生菜包住了沙律蛋、牛油果和煙三文魚
食落唔會乾身,味道剛剛好๑•̀ •
紅粉佳人

見到menu有fresh smoothie,就叫了兩杯嚐嚐
☁️紅粉佳人 $49
☁️綠野仙蹤 $49
紅粉佳人是用紅菜頭、香蕉和蘋果打的
紅菜頭的味道並不是每個人也能接受~
但我是接受到的,加上香蕉和蘋果更易入口˙³˙
入口好清新,好健康夏天的感覺!!

綠野仙蹤就用羽衣甘藍、牛油果和蘋果打的
這杯質感上較濃稠(´・_・`)
接受度沒有紅粉佳人高,
感覺在食沙律⚆_⚆ 超級草味!
但是十分健康 可以用作清腸胃的飲料~

2022-08-01
紅粉佳人
2022-09-07 135 浏览
整體體驗好好,慶祝生日/週年推介!環境好舒適、光猛、唔迫。服務態度好好,可能嗰日冇咩人,可以坐好耐,唔怕要趕住食趕住走。價錢ok,同食物質素相符,而且有清晰列明。嘢食方面都好味,打卡一流。唯獨地址有少少偏,有機會會再幫襯!
2022-09-07 93 浏览
夏日炎炎 誰能拒絕在一家舒適的咖啡店悠閒的度過呢這家荃灣cofe的咖啡師也是非常的靚仔讓人感到賞心悅目 心情也隨之變好非常推薦這家的麻薯蛋卷 非常好吃總之是家非常值得打卡的餐廳
夏日炎炎 誰能拒絕在一家舒適的咖啡店悠閒的度過呢

2022-09-07
  • 大啡菇牛油果汉堡
  • 抹茶特饮
  • 全日早餐
💛 HKG - COREFY 💛ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 成個場都好full 中間有個打卡位有少少嘈啦 不過整體感覺都ok 😉 我地叫嘅所有野都唔錯 🥯 salmon 🥑 egg benedict 包身都幾煙韌 又唔會好硬 唯一係個hollandaise sauce 唔係好出 墨魚🦑麵 好香墨魚味 點解隻蝦可以煎得咁好食😋Matcha tiramisu 超濃嘅抹茶 不過略厭佢唔係挺身 唔知有無一個係有酒味嘅matcha tiramisu 呢 ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ◇◇◇◇◇◇◇◇◇#cass_荃灣#cass_tsuenwan #cass_cafe#eatwccinhk
💛 HKG - COREFY 💛

#cass_tsuenwan
#cass_cafe

#eatwccinhk
2022-08-27 178 浏览
呢日去咗荃灣西附近一間樓上咖啡店食午餐,呢間咖啡店租曬全層5000呎,空間非常寬敞,中間仲放咗個帳幕,床邊有壁爐同聖誕樹。我點咗一份西班牙伊比利亞法式黑毛豬鞍架,咖啡店即叫即烤,所以等咗一段時間,不過成品非常出色。烤豬皮調味好充足,而且肉汁鮮甜。佢嘅芝士忌廉千層薯用一片片薯仔砌成,非常有趣。等待豬鞍架期間,我嘅嘢飲都送到黎啦。呢杯焙茶特飲嘅茶味好足,奶味都好濃。焙茶特飲 $55烤西班牙伊比利亞法式黑毛豬鞍架配焗芝士忌廉千層薯 $198

烤西班牙伊比利亞法式黑毛豬鞍架配焗芝士忌廉千層薯
培茶特飲