2019-09-09 128 浏览
剛剛在銅鑼灣做完運動,有一點肚子餓,但又不想吃得太多,因此就開始搜尋cafe,希望可以找到一間坐得舒服,吃得愉快的餐廳。銅鑼灣鬧市內,抬頭一望,看見某舊樓上有一間坐擁大玻璃座位,裝修美侖美奐的cafe,我跟朋友二話不說便走上去了。由於有點勞累,又不想傷腦筋,結果就自製廚師發板……全權交給侍應安排!店員率先為我們端來這個音樂咖啡系列之首:Beethoven music!這個音樂家系列包括有貝多芬,莫扎特,巴哈和蕭邦,而當中的貝多芬則運用了葡萄乾處理法,先去掉果皮和果膠,再抽乾咖啡豆,因而造成咖啡味道濃和橙味甜度高的咖啡,因此形成先苦(熱)後甜(凍)的味道。然後,店員便端來主菜:慢煮安格斯腹肉牛扒和慢煮鴨胸意粉,十分美味!最後望望餐牌,原來這個可以變成set!真的想試試它的湯,沙拉和甜品啊!可惜……

朋友介紹來到銅鑼灣這間樓上cafe,地點尚算方便,地鐵站一出很快便到了。餐廳的店面不算大,但裝潢及氣氛都洋溢著溫馨、寫意的感覺,就像小說中常出現的咖啡店一樣!食物方面,餐牌主打慢煮菜式,和朋友點了店主推介的慢煮安格斯腹肉牛扒,另外點了一個手撕豬意粉。店員的服務態度很好,對於我們的提問亦一一詳盡解答,從他對食物的描述就知道這是一所對食物質素很有要求的餐廳店員指腹肉是牛橫隔膜附近的肉,利用慢煮的方式更能保持牛肉的肉汁,令牛肉更嫩滑。而菜式果然沒有令我們失望,牛肉煮得稔滑,牛肉的鮮味能夠完整保存,的確不錯。值得一提是伴碟的薯蓉亦非常高質,利用新鮮薯仔壓成,調味、口感方面都很不錯!第二道主菜是手撕豬扁意粉,手撕雞聽得多,手撕豬也是第一次店員介紹手撕豬利用16種醃料醃成,慢煮方式又保留了豬肉的肉汁。食物的賣相都很好,令人食慾大增個人頗喜歡這道意粉,不只手撕豬的味道惹味,整體意粉及味道亦恰到好處,配上溫泉蛋令意粉口感更滑,手撕豬真的很不錯推介飲品方面感覺亦是非常高質,朋友點了一杯Earl grey 鴛鴦,她一飲便大讚,難得earl grey及咖啡味道互相襯托,各佔一席沒有被蓋過我點了一杯是日精選果

慢煮安格斯腹肉牛扒

第二道主菜是手撕豬扁意粉,手撕雞聽得多,手撕豬也是第一次

慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉

食物的賣相都很好,令人食慾大增

推介

我點了一杯是日精選果茶,橙香及西柚香的果茶非常清新,不會太甜

知道餐廳主打手沖咖啡,唯有下次再試了

整體餐廳的水準令我有驚喜,感受到餐廳對食物質素有要求,環境舒服,會再光顧
慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉
2019-09-07 117 浏览
雖然近排銅鑼灣有好多事發生,不過呢由於地點方便所以同朋友聚會都會揀呢度。我又唔太鍾意太嘈嘅地方,所以就去咗呢一間咖啡熱cafe ,位於寶眀大廈3樓,距離地鐵站都係5分鐘啫。一入到去我覺得個環境我好鍾意,全部都係以木做裝飾,感覺好舒服。飲品方面職員極力推介佢哋嘅手沖咖啡,由於我本身唔係太鍾意飲咖啡佢都怕我覺得有啲苦同酸,佢好咁貼心咁樣幫我安排酒味重啲嘅手沖咖啡。咁落去真係飲得出淡淡的酒味,我就覺得好特別啦。仲要越飲越香除咗有咖啡苦苦地嘅香之外仲有酒味湧出來。另一個好推介嘅係佢哋羊鞍配米形粉,佢哋嘅羊革安煮得啱啱好唔會過老。醬汁都跳得唔錯配埋非常之有咬口嘅米形份一個唔錯嘅搭配。

2019-09-07 126 浏览
喺銅鑼灣通常好難搵到一啲環境舒服嘅地方,啱啱同一個好耐冇見嘅舊同事聚會,就揀咗銅鑼灣呢一間Cafe,雖然唔係好大間不過座位同座位之間嘅寬敞,好適合大家聚會。我就揀咗杯熱Earl grey latte. 本身都好鍾意飲伯爵茶,呢度伯爵茶咖啡,既有earl grey 味,又不失咖啡既香氣主食方面我就叫咗個慢煮安格斯牛扒,呢個安格斯牛扒10分我比8分半,慢煮令到牛肉嘅纖維唔會消失,牛肉食落去比較嫩,醬汁都調得唔錯,推介旁邊嘅薯蓉,好香牛油香。最後甜品我哋叫咗個咖啡brownie ,上邊係雪糕,下邊係Brownie 。非常滿足。

2019-09-05 175 浏览
以為佢上樓咖啡店就剩係得咖啡同蛋糕食,依間係銅鑼灣嘅上樓店,除咗有個大大個嘅窗可以望到街景,佢仲有一系列嘅主菜連慢煮都有除咗一般嘅咖啡款式,依度仲主打手沖咖啡,會有唔同嘅咖啡豆,今日咖啡師就介紹有款音樂家系列依款咖啡大有清新百合花香,小小酸,好似一杯開胃嘅濃茶,飲完好舒服。Maim course 店員推介慢煮安格斯腹肉牛扒有12oz 份量都幾多,佢話依個部份嘅牛扒唔係咁多地方有得食佢好濃味,但因為需要好多處理同埋一隻牛只有少量所以比較矜貴。另外我發現佢有一個非常要功夫嘅菜式,就係48小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉,手撕豬肉,可以保持口感又可以吸收晒啲醬汁所以味道非常惹味,將隻溫泉蛋同啲手撕豬肉混合,同彈牙嘅意粉撈勻,每一啖都覺得好美味。依間咖啡店其實好好座好舒服,喺銅鑼灣呢個鬧市唔使同人迫好好地飲杯咖啡係幾寫意嘅活動

佢仲有一系列嘅主菜連慢煮都有

除咗一般嘅咖啡款式,依度仲主打手沖咖啡,會有唔同嘅咖啡豆,
今日咖啡師就介紹有款音樂家系列

依間咖啡店其實好好座好舒服,
喺銅鑼灣呢個鬧市唔使同人迫好好地飲杯咖啡係幾寫意嘅活動

• 慢煮安格斯腹肉牛扒
  • 手沖咖啡
良心小店,啲店員好好人,我哋先叫咗兩個主菜,加錢可以叫其他飲品,叫咗個 Daily Ice Tea, 係桃茶嚟,幾好飲,入面有啲花瓣,影相又靚。主菜嚟度,首先上場嘅係慢煮安格斯腹肉牛排伴薯蓉,個樣已經正到想相都唔影即刻食。上菜嘅時候,個餐廳哥哥好細心介紹呢度菜,解釋係咩部位同煮嘅過程,好少可食到呢個部位,果然係好食,又嫩又腍,而且好重牛味,薯蓉又係好食。另外仲叫咗一個慢煮鴨胸意粉,意粉有al dente 嘅感覺,鴨胸亦煮得啱啱好,唔會太老,好食。估唔到喺一間小小既cafe, 食物質素咁高,會再去試吓其他食物!

2019-09-04 96 浏览
朋友介紹樓上cafe,話食物高汁兼環境舒服,所以今晚同學聚會就唻試下,果然無失望!叫左幾個course share食,都好好味。當中最出名係個hanger steak,稀少部位,供應嘅餐廳唔多。見佢無乜脂肪,心諗「一定好硬,又或者鞋口」,點知食落又好OK喎,肉質軟熟,最緊要係好有牛味,無汁都好夠味!另外甜品我揀左Earl grey布甸。鍾意食甜品但又唔鍾意食太甜嘅我,啱晒口味!唔會死甜,但Earl grey味好香,布甸好滑~整體非常滿意,價錢唔貴但仈份量好足,擺盤仲好靚。喺銅鑼灣鬧市可以有一間咁舒服嘅cafe,我一定會回頭!下次要試下佢地嘅咖啡!

48小時慢煮煙燻手絲豬溫泉蛋意粉

Earl  grey 布甸

整體非常滿意,價錢唔貴但仈份量好足,擺盤仲好靚。

2019-09-03
48小時慢煮煙燻手絲豬溫泉蛋意粉
Earl  grey 布甸
  • 慢煮安格斯腹肉牛扒(12oz)伴薯蓉
  • 伯爵茶奶凍伴雪凍
  • 48小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉
已經有好一段時間沒有去樓上cafe今次去咖啡熱真的有很大的驚喜步入 cafe已經比一幅很大的壁畫吸引住主題是滴漏咖啡煮咖啡的是三隻貓咪🐈貓奴見到,心都融化了❤我一定要坐壁畫隔離呀如壁畫指示咖啡熱出名的是手沖咖啡但我怕夜晚眼光光所以我們都點了peach soda和凍朱古力主菜點了48小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉菜名很長但每一個字都反映了店主對菜式設計的心思店主很細心的向我們解釋"是我們經過48小時慢煮出來的""我們用了16種材料去醃製""保持了肉的質感""豬肉會入味""配溫泉蛋,撈一下會很好吃"的而且確豬肉很淋,很有煙燻味,還有淡淡的胡椒味配溫泉蛋,口感細滑當中,嘗到一絲絲的肉重點來了慢煮安格斯腹肉牛扒伴薯蓉店主說"腹肉是牛的橫隔膜和(如果冇記錯應該是)肚之間的部分""一隻牛有大約2kg腹肉""我們把它去筋""再把它慢煮""會很有肉味,不會老"當我們試了第一口牛便知道店主沒有騙我們了沒有一點筋,沒有一點韌牛最原原本本的質感和肉味完全反映出來配菜薯蓉亦不是媽媽呼呼的店主解釋是用原個薯仔打出來並不是一般的薯粉加水增加了口感還和店主閑聊了一陣慢煮是低溫長時間煮熟食物保留大部分的營養最重要的是
已經有好一段時間沒有去樓上cafe
今次去咖啡熱
真的有很大的驚喜

步入 cafe
已經比一幅很大的壁畫吸引住
主題是滴漏咖啡
煮咖啡的是三隻貓咪🐈
貓奴見到,心都融化了❤
我一定要坐壁畫隔離呀

主菜點了48小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉
菜名很長
但每一個字都反映了店主對菜式設計的心思
店主很細心的向我們解釋
"是我們經過48小時慢煮出來的"
"我們用了16種材料去醃製"
"保持了肉的質感"
"豬肉會入味"
"配溫泉蛋,撈一下會很好吃"
的而且確
豬肉很淋,很有煙燻味,還有淡淡的胡椒味
配溫泉蛋,口感細滑當中,嘗到一絲絲的肉

重點來了

店主說
"腹肉是牛的橫隔膜和(如果冇記錯應該是)肚之間的部分"
"一隻牛有大約2kg腹肉"
"我們把它去筋"
"再把它慢煮"
"會很有肉味,不會老"
當我們試了第一口牛
便知道店主沒有騙我們了
沒有一點筋,沒有一點韌
牛最原原本本的質感和肉味完全反映出來

才不致於令食物變壞
今次初嚐慢煮
就好像發現新大陸一樣
2019-09-01 2187 浏览
今晚跟着好朋友去搵食!佢介紹銅鑼灣富明街有間「咖啡熱 Coffever」食慢煮安格斯腹肉牛扒好正喎,一於就去試下~小店面積雖然不大,但好有家嘅感覺,好溫馨哦Set Dinner五道菜價錢最低由一百幾蚊起,已經包左頭盤、湯品、主菜、飲品同甜品,銅鑼灣區來講係幾抵食手沖咖啡亦係餐廳主打,採用的是埃塞俄比亞咖啡豆,入口帶有花香同時也帶酸味,含有豐富的維他命及礦物質,非常健康意式香草橄欖油漬番茄乾 • 蒜香多士番茄乾甜甜酸酸的好開胃,配上超香脆的蒜香多士,陣陣蒜蓉味撲鼻,好好食呀和風涼拌豆腐伴蝦肉秋葵呢個前菜比較西日fusion,豆腐相當嫩滑且有豆香,秋葵同蝦肉都爽脆新鮮,味道清新是日濃湯粟米忌廉湯頗濃稠,滿載粟米蓉粒粒,充滿口感,帶有粟米天然香甜味,係一碗用心製作的粟米濃湯慢煮鴨胸伴蒜香意粉採用新鮮鴨胸以慢煮的方式製作,經過兩次煎煮,肉質有彈性,鴨肉味濃郁。扁意粉好Al Dente,炒得乾身之餘帶有香草同蒜香,好好食呢慢煮安格斯腹肉牛扒伴薯蓉呢道係餐廳主打嘅招牌菜,選用牛扒稀有部位Butcher’s Steak,又名Hanger Steak,於香港極少見,因為一隻牛只有少於2kg此部位。而中

小店面積雖然不大,但好有家嘅感覺,好溫馨哦

意式香草橄欖油漬番茄乾 • 蒜香多士

和風涼拌豆腐伴蝦肉秋葵

是日濃湯

慢煮鴨胸伴蒜香意粉

慢煮安格斯腹肉牛扒伴薯蓉

呢道係餐廳主打嘅招牌菜,選用牛扒稀有部位Butcher’s Steak,又名Hanger Steak,於香港極少見,因為一隻牛只有少於2kg此部位。而中間會在一條硬的筋位,必須考功夫地細心清除乾淨,清除後可食用的部位只剩1kg
廚師慢煮至大約五成熟,肉心呈粉紅色,入口軟嫩腍滑,牛肉味好香濃!
旁邊嘅薯蓉滿有牛油香,仲有少許薯仔粒增添口感

伯爵茶奶凍伴雪凍

奶凍口感好滑溜,帶有陣陣伯爵茶清香,甜度適中!面上仲加左一層薄薄的自家製伯爵茶醬,茶味濃郁~

朱古力布朗尼配朱古力雪糕

Brownie係餐廳自家製的,甜度較低,朱古力味濃郁,質感濕潤實在。配上香濃好好味的朱古力雪糕,真係啱晒朱古力迷啊
2019-08-29 73 浏览
好想飲手沖咖啡,又食到好西!一於帶老公到呢到食!好有格調的裝潢,好舒適的地方。手沖咖啡店員好細心介紹。飲落去會有檸檬香,但最正既係佢既after taste ,會有白桃味既感覺。初初覺得飲黑啡咁會唔會好苦,但感覺好似飲檸檬茶咁,都唔似飲咖啡,幾特別。慢煮安格斯腹肉牛扒伴著蓉推介!D肉好嫩,部位係橫膈膜左右D肉,因為處理工序繁複,所以唔係好多地方可以食到,但呢到整得好好食!冇咩醬汁因為牛本身已經好多牛汁,係原汁原味的感覺。48小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋手撕豬都好少食到,所以叫黎食下。真係好有心機既手撕豬,肉勁多,但唔老,加上溫泉蛋之後好滑,都係好推介既野食。感覺廚師好有心整野食,樣樣都精心諗過既,幾出色既小店。
好想飲手沖咖啡,又食到好西!一於帶老公到呢到食!

好有格調的裝潢,好舒適的地方。

慢煮安格斯腹肉牛扒伴著蓉

48小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋

感覺廚師好有心整野食,樣樣都精心諗過既,幾出色既小店。
2019-08-24 1295 浏览
已經好耐無食過樓上嘅cafe,有朋友想試呢間,我地就一齊去左試。喺銅鑼灣好似已經好難搵倒樓上嘅cafe,希望係好食架啦,咁第日出銅鑼灣又多一個食野嘅選擇呢度都幾方便,喺希慎嗰邊地鐵站行過黎5分鐘唔洗就到~地方唔大,細細間咁,坐得幾舒服,而且店既其中一面有大玻璃,望到街景,感覺好開揚。水同調味料就放喺自助枱度。呢度叫得咖啡熱,就應該有靚咖啡飲啦~果然有部靚咖啡機喺度呢度手沖出名,而且店員兼咖啡師有同我地作好詳細嘅介紹~手沖係可以原汁原味咁飲到D咖啡豆既香味,嗰晚飲嘅係埃塞俄比亞嘅豆,一開始會飲到檸檬香同少少酸味,after taste 會有D白桃味。溫度降低後苦味會少左同香甜D,凍左就會有清爽嘅味道。唔止手沖好飲,espresso都好好飲!叫左杯piccolo飲,咖啡味夠濃,唔苦,咁細杯奶出黎個花都好靚,又飲得又睇得另外兩位朋友叫左唔係咖啡嘅飲品,都好飲。個 peach soda 唔會好甜嘅同時桃味又足夠;個朱古力亦都唔會太甜。終於黎到主菜~重點要推介呢個牛,因為真係好好味!!!呢個牛嘅部位係橫膈膜旁邊嘅肉黎,喺出面好少地方有得食,加上處理工序繁複,更加少地方想供應雖然係橫膈膜附近嘅肉,

呢度都幾方便,喺希慎嗰邊地鐵站行過黎5分鐘唔洗就到~

水同調味料就放喺自助枱度。

呢度叫得咖啡熱,就應該有靚咖啡飲啦~
果然有部靚咖啡機喺度

呢度手沖出名,而且店員兼咖啡師有同我地作好詳細嘅介紹~
溫度降低後苦味會少左同香甜D,凍左就會有清爽嘅味道。
手沖咖啡

唔止手沖好飲,espresso都好好飲!

Piccolo  Latte

另外兩位朋友叫左唔係咖啡嘅飲品,都好飲。
Iced  Chocolate,  Peach  Soda

終於黎到主菜~
重點要推介呢個牛,因為真係好好味!!!

雖然係橫膈膜附近嘅肉,不過放心,D肉唔會韌,而且牛味非常濃,未食過嘅真係要試下。
呢度用左漫煮嘅方法處理,肉汁好夠,肉夠冧,而且牛味好濃同好香,真係好好食

慢煮安格斯腹肉牛扒伴薯蓉  (12oz)

呢個慢煮春雞醃左兩日,又係功夫野,慢煮完之後再用氣炸鍋整。
果然做到外脆內軟,鎖住肉汁,而且雞肉好嫰滑,真係好好食!!
個米形意粉好搞笑,口感幾得意。佢同意大利飯嘅分別係佢無咁硬同埋會索得多D汁。
慢煮香草鹽漬春雞(半隻)燴米形粉

再黎多碟慢煮嘅野食~
呢個手撕豬都係好食,慢煮呢D功夫野好少死錯人,黎呢度食就啱喇

個豬好入味同冧,連埋個溫泉蛋撈埋食,好正

48小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉

最後叫左個青醬意粉,係小編嘅至愛。
好香青醬味,唔會太油,個意粉好彈牙又掛汁,好正!
食完亦都冇口乾,靚野黎

碎果仁青醬扁意粉伴烤雜菜

比 menu 大家參考,小編推介慢煮嘅菜式~

Piccolo  Latte
Iced  Chocolate,  Peach  Soda
慢煮安格斯腹肉牛扒伴薯蓉  (12oz)
慢煮香草鹽漬春雞(半隻)燴米形粉
  • Iced  Chocolate
  • Peach  Soda
Away from all the hustle and bustle in busy Causeway Bay, Coffever is a cozy cafe for you to enjoy some great food.The window seats were attractive, you could look out at Lee Theatre, which also means that people could look at you while you are enjoying yourself and the food. Therefore, I decided to take the table next to this pretty cat mural, where I still got to see the Lee Theatre from a distance.This lunch set was gorgeous. The corn soup was legit Japanese style corn soup. Very tasty! As fo

Slow Braised Beef Cheek in Red Wine with mashed potatoes

This lunch set was gorgeous. The corn soup was legit Japanese style corn soup. Very tasty! As for the slow braised beef cheek, they were so tender and delicious! The portion was larger than expected, and I was really full after the meal. The mashed potatoes were superb! They are not like those made from instant powder, but hearty mashed with potato cubes here and there. The best kind of mashed for me!
2019-08-22
2019-08-20 861 浏览
今日朋友聚會,嚟咗呢間出名精品咖啡既Cafe,一嚟到已經感覺好清新,Cafe都係用一啲木色,同埋有啲關於咖啡既雜誌同乾花作為裝飾。]朋友叫咗一個手沖咖啡,我地一齊share嚟試下,聽講呢度既手沖咖啡係最出名,佢係用埃塞俄比亞既咖啡豆,飲落去有啲檸檬味同淡淡酸味,飲飲下又有啲白桃味,而飲既時候,味道由熱到開始涼都會有變化,中間會開始有啲香既感覺,再飲落去又會變得好清爽。我自己就叫咗杯Peach Soda($40),飲落去好清香,味道唔會太過甜,Soda水既味道再淡淡有啲桃味,好好飲。另外朋友叫既Cafe Latte($38)同埋Marshmallow Chocolate($40)。到食物啦,朋友叫既「碎果仁青醬扁意粉伴烤雜菜」($142),因為自己唔食果仁,所以就無食到,不過朋友都幾鐘意,成個食晒咁濟。再叫咗「48小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉」($152),第一次試手撕豬,溝埋溫泉蛋有啲鮮味感覺好特別,幾creamy,自己幾鐘意。「慢煮香草鹽漬春雞燴米型粉」($198),聽店員介紹,雞係醃製咗兩日,好有誠意,而出嚟之前再用咗氣蓋去焗佢鎖無啲味道,雞又係唔「鞋」,好好食。而米型粉好少係出

Hand Drip

Peach Soda

Cafe Latte
Marshmallow Chocolate

48小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉

「慢煮香草鹽漬春雞燴米型粉」($198),聽店員介紹,雞係醃製咗兩日,好有誠意,而出嚟之前再用咗氣蓋去焗佢鎖無啲味道,雞又係唔「鞋」,好好食。而米型粉好少係出面會食到,我自己幾鐘意,口感好creamy,但又唔會太「流」,店員話選手用米型粉而唔用飯或者意粉既原因係因為佢比呢兩樣食材更加鎖汁,所以就有我提及好creamy既效果,每粒都好滑。
慢煮香草鹽漬春雞燴米型粉

而重點嚟,聽呢度除咗手沖咖啡之外,最出名既就係呢個「慢煮安格斯腹肉牛扒伴薯蓉」($268),店員有介紹呢隻係butcher's Steak,係香港好少會有,因為真係好少見,而呢個部位係無成條硬既筋位。而呢個都有慢煮咗個鐘然後再煎,我同朋友們都超級鐘意呢個,因為真係非常好食,未試過食牛咁軟熟既部位,食落去牛味好豐富,又非常有口感,下次十分考慮再嚟叫呢個!!
Hand Drip
Peach Soda
Cafe Latte
Marshmallow Chocolate
慢煮香草鹽漬春雞燴米型粉
2019-08-20 51 浏览
今日同男朋友去食呢一間咖啡熱佢位置喺銅鑼灣寶明大廈 主打手工咖啡一入去感覺舒適 裝修簡約 可以俾人慢慢坐低傾計呢個係畫緊貓沖咖啡 好可愛首先要講呢度gei 咖啡 佢除左一般coffee shop 啲飲品仲有精品手工咖啡呢度員工好有心機同我地解釋 呢個叫做巴赫因為咖啡豆係用左提子乾處理法 令咖啡飲落有陣陣酒香品聞落同飲落第一啖都有淡淡酒香味 好飲而野食 我地叫左個慢煮安格斯腹肉牛扒伴薯蓉呢個牛肉係butcher steak 係牛胸腹中間 一隻牛都係得2kg 嫁咋仲要去筋膜等等 最後 每隻牛只有1kg 呢個腹肉食落真係好林 林得黎牛肉味好濃 慢煮完肉汁喺晒牛扒入邊 好好好好味另一個就係48小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉呢個豬肉食到好豐富香料味道 原來係用左好多種唔同香料去醃制溫泉蛋香滑 拌均後有蛋香味 令意粉汁食落更濃稠 好食

一入去感覺舒適 裝修簡約 可以俾人慢慢坐低傾計

另一個就係48小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉

呢個豬肉食到好豐富香料味道 原來係用左好多種唔同香料去醃制
溫泉蛋香滑 拌均後有蛋香味 令意粉汁食落更濃稠 好食
2019-08-20 38 浏览
2019年8月16日。雨。銅鑼灣。呢陣子香港風雨飄搖,但係就算幾唔開心都好,飯始終要食。。。呢日就嚟到一間樓上咖啡店,新開無耐,朋友試完話好好味,呢日一於上嚟親身感受下~餐廳喺寶明大廈,即係希慎同時代廣場附近之前都上過呢棟大廈食其他嘢門面幾靚下,令人有啲期待~裏面嘅裝修風格都係簡約清新為主感覺輕鬆悠閒~但係座位唔多,所以最好訂位或者上去之前打個電話問下先~晚餐可以揀套餐,亦可以散嗌呢日唔太餓,所以就散嗌~48小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉手撕豬好少見,而呢個手撕豬更係心機菜慢煮之前,豬肉要先用16種配料醃製,令豬肉散發住香濃嘅香料味~然後再慢煮48個鐘,令肉質唔會嚡口豬肉一絲一絲咁,每一絲都掛滿醬汁,味道濃郁再配合埋煮得恰到好處嘅扁意粉同溫泉蛋,美味非常~慢煮安格斯腹肉牛扒(12 oz)伴薯蓉呢個又係另一心機菜,首先係呢個腹肉部分份量少,係控制橫隔膜嘅肌肉呢個部位處理功夫繁複,所以好少餐廳會見到但店主介紹話因為肉質非常嫩滑,所以堅持選用呢個部位,依然用慢煮烹調份量非常多,而且每舊都好厚,本來都驚肉質會韌或者嚡但係真係如店主介紹一樣,超級軟滑~~旁邊嘅薯蓉同另一邊嘅沙律嘅調味都十分出色!
2019年8月16日。雨。銅鑼灣。
呢陣子香港風雨飄搖,但係就算幾唔開心都好,飯始終要食。。。

餐廳喺寶明大廈,即係希慎同時代廣場附近
之前都上過呢棟大廈食其他嘢
門面幾靚下,令人有啲期待~

裏面嘅裝修風格都係簡約清新為主
感覺輕鬆悠閒~
但係座位唔多,所以最好訂位或者上去之前打個電話問下先~

晚餐可以揀套餐,亦可以散嗌
呢日唔太餓,所以就散嗌~
68小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉

48小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉
手撕豬好少見,而呢個手撕豬更係心機菜
然後再慢煮48個鐘,令肉質唔會嚡口
豬肉一絲一絲咁,每一絲都掛滿醬汁,味道濃郁
再配合埋煮得恰到好處嘅扁意粉同溫泉蛋,美味非常~

慢煮安格斯腹肉牛扒(12 oz)伴薯蓉
呢個部位處理功夫繁複,所以好少餐廳會見到
份量非常多,而且每舊都好厚,本來都驚肉質會韌或者嚡
但係真係如店主介紹一樣,超級軟滑~~
旁邊嘅薯蓉同另一邊嘅沙律嘅調味都十分出色!
餐廳必食推介~

手沖咖啡
餐廳個名叫得「咖啡熱」,咖啡當然係主打~
我哋就嗌咗手沖咖啡~
店主介紹呢款咖啡嘅豆來自埃塞俄比亞嘅
熱嘅時候飲,味道會帶檸檬味,較甘香
攤凍少少飲,甘味就會減少,變得清香
店主每上一道菜都會同我哋介紹,真係好專業~
仲要每一枱都會,好有熱誠
臨走仲聽到隔籬枱叫佢幫手推薦咖啡,佢就又非常有心咁介紹咗幾款畀佢哋揀
咁有heart嘅咖啡店,一定會再嚟!
2019-08-16
68小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉