2020-07-23 35 浏览
每逢星期三要上課前,也不知道應吃什麼。於是便在地鐵站附近周圍看看,意外地發現一家在小巷中的壽司店另外日本菜的我,當然迫不及待地去試一試壽司店偏向較歐美式的壽司配料當中有不同蔬菜和水果分量亦偏大!包裝一點兒也不馬虎!帶子壽司十分新鮮,而且帶子份量並不吝嗇。這裏的壽司飯並不會像其他壽司店一樣實淨,這裏的恰到好處。Chick Chick是以雞肉為主的壽司,再配上炸芋片,牛油果等新派食材,另有一番風味。這種特色壽司只有四件,但是比一般的壽司大,所以吃完也有點兒飽。Cali Salmon上配上黑芝麻醬新鮮感十足基本上不用豉油碟有足夠的味道最後額外加了一個麵豉湯作結尾麵豉湯適中飲完也不會口乾下次一定要再試其他壽司
另外日本菜的我,當然迫不及待地去試一試

壽司店偏向較歐美式的壽司配料當中有不同蔬菜和水果
分量亦偏大!包裝一點兒也不馬虎!

Scallop  Sushi

Chick  Chick
Cali  Salmon
麵豉湯
2020-07-22 17 浏览
今日去銅鑼灣誠品書店買書 買書之前就喺灣仔輕便啲食個晏🥣 就揀左呢間Chotto Maki 食壽司🍣 感覺上好似日式加美式嘅fusion 菜 見到社交平台上面話6號Sea monster同7號 Black Magma Roll人氣好高👍🏻就各嗌左一份Sea Monster 入面包左切線嘅青瓜同蟹捧 清新可口✨ 最正係上面仲有炸到好香嘅蒜片同櫻花蝦 壽司本身清淡嘅味道淨刻多左幾個層次👍🏻Black Magma Roll 就包左吞拿魚同埋天婦羅脆脆 最特別嘅地方係壽司卷上面淋咗芝麻醬同特製醬汁 吞拿魚同醬汁好夾👏🏻 比想像中好食😋另外仲嗌左一份Hamachi壽司 好新鮮好味👍🏻👍🏻仲諗住輕便食午餐點知壽司都好大份好豪華 食到好飽😆 大滿足!!!

另外仲嗌左一份Hamachi壽司 好新鮮好味👍🏻👍🏻

2020-07-21 22 浏览
之前食過Chotto Maki一次係中環分店印像好好第一 覺得壽司款式好特別同我地平時食開既魚生壽司唔同佢有魚生之外仲會加左好多配料令到整體層次感 口感都加強好多而且組合既醬汁係好夾好好味第二 好多款式 試幾次都唔會悶而且份量好足料 性價比極高每一件壽司要分幾啖要食得完經過灣仔見到有分店又忍唔住試下我今日叫左兩個皇牌壽司1 號既Crunch同埋3 號既 Spice Me Up加3 件單點既吞拿魚壽司先介紹1號 壽司卷材料主要有三文魚 露荀 蛋 櫻花蝦山葵醬 黑芝麻醬材料新鮮 我鐘意佢加左天婦羅脆脆口感一流2 號 有鰻魚 帶子 青瓜 海苔 蘋果果凍辛辣既Mayo醬欣賞佢既辛辣岩岩好唔會搶哂其他材料既味道係更加惹味整體黎講 食得好滿足鐘意食壽司既朋友一定要試下

之前食過Chotto Maki一次

整體黎講
食得好滿足
鐘意食壽司既朋友一定要試下

2020-07-20 238 浏览
這間專賣飯卷的食店之前已經食過中環的分店,灣仔店這間位置比中環開揚,但店內裝修一樣是走簡單清新風格,座位不多,做外賣居多。跟中環分店一樣,有個開放式廚房,會清晰見到師傅包飯卷的情況,衛生情況十分滿意,疫情下都會食得比較放心。飯卷是即叫即整的,外賣包裝精緻乾淨。這裡主打創意壽司飯卷,口味及配撘都跟傳統壽司有不同。主要有比較大件的Signature rolls (4件)及小卷的Classic rolls (8件),有些期間限定的飯卷,還可以自己配撘自己喜好的飯卷。除了飯卷,另有壽司及刺身供應。開party 的話更可考慮party set。點了一客8件的Cali Salmon $72,超級爆餡,飯身卷著炸過的三文魚,上面舖滿一絲絲的蟹柳沙律及灑上芝麻作點綴,飯卷本身已經有調味,所以不需再加醬油都可以。而新出的Lobster Roll,$98/8件,價錢比較貴,但餡料都頗為丰富,飯卷中卷著龍蝦沙律及牛油果,飯面舖上頗為厚身的火灸三文魚塊,配上芥末蛋黃醬,配撘不錯。還有一客炸雞小食,$28有4件幾抵食,炸得脆身,仲有檸檬提供,可減輕油膩感。

這裡主打創意壽司飯卷,口味及配撘都跟傳統壽司有不同。主要有比較大件的Signature rolls (4件)及小卷的Classic rolls (8件),有些期間限定的飯卷,還可以自己配撘自己喜好的飯卷。除了飯卷,另有壽司刺身供應。開party 的話更可考慮party set。

2020-07-19
3 分钟 (外卖自取)
  • Lobster Roll
2020-07-18 170 浏览
疫情下,我都減少了出外進食,反而多了買外賣回家吃。今次喺灣仔收工,經過囍帖街附近,見到這一間新派壽司店,我記得我之前喺中環都食過,壽司卷材料豐富,食完好飽肚!上面是餐牌,即叫即整呢個單張更加易睇同清晰今次同家人一起吃,所以叫得比較多,壽司卷主要分兩類,大卷就每盒4件,細卷就每盒8件Sea monster $72一睇個名就知同海鮮好有關!卷入邊有蟹肉、炸蝦和青瓜絲,上面鋪滿櫻花蝦和蒜粒!每件都好大舊,我要分幾啖食!好多蟹肉!上面配上櫻花蝦同蒜粒,脆卜卜,令到口感層次更豐富,加上有好多青瓜絲,感覺好清新!本身海鮮已有微微嘅鹹味,再加上醬汁,唔使點豉油都足夠Beef Iyaki$72我屋企全家都鍾意食肉,點可以唔叫呢個牛肉卷食呢!?呢個材料係照燒牛肉、青瓜絲、牛油果和豆腐皮,上面除了有蒜片外,還有蟹籽呢個用上照燒汁,所以味道比較甜,上面加了蟹籽,所以今次嘅口感較為細膩和有卜卜既蟹籽口感Cali salmon $72卷入面包住炸三文魚,上面就有蟹柳絲,呢個卷細舊啲,所以有8件!沒有加上太多的調味,比較健康,所以這個要點豉油才好吃。不喜歡太濃味的,可以試下。Philadelphia $72卷入面

上面是餐牌,即叫即整
呢個單張更加易睇同清晰

Sea monster $72
本身海鮮已有微微嘅鹹味,再加上醬汁,唔使點豉油都足夠

Beef Iyaki$72
我屋企全家都鍾意食肉,點可以唔叫呢個牛肉卷食呢!?

Cali salmon $72

Philadelphia $72
卷入面有三文魚和忌廉芝士,上面有牛油果和蟹籽!相對上一個,因為有忌廉芝士,所以這個較濃味,上面仲有沙律醬和調味,所以不點豉油亦可,鐘意芝士既人就啱曬!

整體質素幾好,卷既材料好充足,食完好滿足!又多一個快速外賣既好地方!
  • Sea  monster
  • Beef  iyaki
  • Philadelphia
2020-07-18 35 浏览
近来真的多了很多人出外吃饭,所以今天中午便在这漂亮的寿司店叫外卖。我喜欢吃牛肉,所以点了牛肉寿司卷。寿司卷真的很大,内里超过八成都是馅料,好正。能吃得出有牛油果,有又香口又脆的蒜片,加上有一些腐皮和一些青瓜配合又嫩又好味的牛肉,口感和美道都十分丰富。另外点了加利福尼亚卷,这卷一条会切成八件。卷外面都沾了很多飞鱼子,所以每一口都吃到一粒粒脆脆的飞鱼子。而卷内同样有 Creamy 的牛油果,开胃的沙律酱和蟹柳,正。最后叫了几件炙烧三文鱼。三文鱼大大件,烧熟了外面仍吃到鲜味,很好。

• 牛肉卷壽司
2020-07-16 17 浏览
Chotto Maki疫情反彈比之前更嚴峻全港食肆18:00 後不准堂食大家都要乖乖回家煮飯或者食外賣日日煮都難免會悶真係要認認真真揀吓外賣黎食喇外賣壽司就食得多有時都會悶悶哋今日黎到灣仔去食吓呢間特色壽司全店以卷物為主配搭新穎特別食材足料新鮮即叫即整店員非常有善及細心介紹店舖裝修簡潔舒適透明度極高可以睇住師傅製作卷物過程-******************************-🔅Beefiyaki $724 件裝卷物淨係睇個樣都勁超大件要咬幾啖先食得曬餡料豐富七彩繽紛非常精緻餡料包括:照燒牛肉、青瓜、腐皮、牛油果、炸蒜片外面灑滿飛魚子咬落多重口感非常滿足-🔅Black Magma Roll $728件裝卷物雖然比4 件裝細件但絕對不馬虎餡料一樣豐富精緻一啖一口餡料包括:扇貝、吞拿魚、天婦羅配黑芝麻醬汁黑芝麻醬香滑惹味醒胃配搭出奇地夾❤️卷物有成12 款咁多真係有排試
Chotto Maki

要咬幾啖先食得曬
餡料豐富七彩繽紛
非常精緻
餡料包括:
照燒牛肉、青瓜、腐皮、牛油果、炸蒜片
外面灑滿飛魚子

但絕對不馬虎
餡料一樣豐富精緻
一啖一口
餡料包括:
扇貝、吞拿魚、天婦羅配黑芝麻醬汁
黑芝麻醬香滑惹味醒胃
配搭出奇地夾❤️

卷物有成12 款咁多
真係有排試
2020-07-11 25 浏览
夏日炎炎沒甚麼胃口,加上疫情轉差的關係,和朋友都不太想在户外吃晚飯,於是他便推薦我來這裏買些新派卷物去他家吃。店舖裝修簡潔,材料擺放整齊,見到很多我以前從未品嘗過的不同款式<非傳統日式飯卷>都可在餐單裏讓我揀選,在服務員的細心介紹和推介下,使突然有選擇困難症的我能順利點了以下的2款飯卷:BEEFIYAKI:飯卷撒上金香的炸蒜片,而且橙綠2種顔色的飛魚子在飯捲上仿彿是被在飯卷中過迫過多的材料擠壓出來般似的,裡面有燒牛肉、牛油果、青瓜條等。PHILADELPHIA:飯捲上也有飛魚子,鰻魚汁和蛋黃汁一行一行地排在厚厚的牛油果上,裡面有三文魚、忌廉芝士等。此處飯卷亮點是當打開餐盒看到飯卷份量十足,材料真的豐盛,並且令視覺有眼前一亮的感覺。此外,由於飯卷巨大,每次只能把每一片再切成小塊的飯菜放進嘴巴裏,從而會有不一樣款式和份量的食材在口裡產生Mix的口感,感覺新鮮美味超爽,很配合炎夏潮濕悶熱的日子,吃完十分飽足,真值得下次再來。

BEEFIYAKI:

PHILADELPHIA:

2020-07-10 34 浏览
Knowing that Chotto Maki has opened a branch at Wanchai, I decided to have my dinner there tonight. It was located at Amoy Street, few minutes walk from Wanchai MTR.They specialized in sushi roll, sushi and sashimi. Besides that, they offered udon, salad, desserts and drinks etc. Matcha cola was gassy and refreshing, with slight green tea taste and strong cola taste. Melon cider was sweet and refreshing, with strong melon taste. Chicken karage - It was deep fried till the skin was crispy and yet

Chicken karage - It was deep fried till the skin was crispy and yet the meat was very juicy and chewy. Lemon slice was provided to enhance the taste.

Mini udon was very soft and smooth, and the soup was clear and sweet in taste. There were beancurd and seaweed in it as well.

Tuna sushi was fatty and chewy, able to taste the freshness. Wasabi was provided to dip on it.

Black magma roll - This was one of their most popular roll, with chopped scallop, negitoro, tempura crunch and black sesame sauce in it.  It was chewy and flavourful, with the black sesame sauce complimenting it well.
2020-07-08 19 浏览
今天下班,突然下起滂沱大雨來,這麼大雨,不如乾脆買外賣回家吃。不用在街外沾濕。在公司附近,一直留意這間小店很久了,那可愛的大頭女生加上一顆消魂癦,就是令人印象深刻的招牌。我點了Black magma,是帶子碎拖羅卷,上面有黑芝麻醬汁,黑芝麻汁似流沙包的餡,甜甜的,但竟然沒有遺和感覺,出奇地配合,而且賣相吸引,食材十分之新鮮,拖羅蓉量多,毫不吝嗇。另外點了chickchick,是熟的雞卷,還有牛油果,椰菜絲,蟹子鋪滿卷物上,配上微辣沙律醬,芋頭脆片,非常惹味。要讚一下這店子的醬汁,花了心思,配上不同食材,有不同的驚喜。帶子壽司3件,帶子肥美又新鮮,經過我忙亂的回家路上,也沒有散開。吃壽司又怎可以少了日本果汁,我選了橙汁,配今頓簡單晚餐,甜甜酸酸更開胃。還有我最喜歡的綠茶甜品,焦糖香味撲鼻,亦沒有搶掉綠茶的濃郁,十分之滿意又滿足。

2020-07-03
  • Black  Magma
  • Chickchick
  • 帶子壽司
  • 綠茶甜品
2020-07-07 15 浏览
夏天熱辣辣一行出街已經滴晒汗,無乜胃口食熱食,一於揀食壽司消暑!呢間壽司店嘅壽司全部即叫即製,有主推壽司介紹,亦有tailor-made 心水食物自行配搭,更可以揀醬汁,非常特別。Mango Dynamite $72餡料天婦羅蝦&青瓜絲,鋪上芒果和鰻魚汁,芒果減去天婦羅的油膩感,食落清新又特別!Black Magma $72帶子肉&吞拿魚蓉餡料,配上黑芝麻醬,鮮味又開胃,食落有種新鮮感!三文魚壽司 $29三文魚非常新鮮,沒有雪藏味,而且大大份只係$29,抵食之選!

Mango Dynamite $72

Black Magma $72

三文魚壽司 $29
2020-07-06 22 浏览
天氣熱到不得了,冇乜胃口,唔想食啲太Heavy嘅嘢,諗起Chotto Maki嘅淸新卷物,啱晒炎炎夏日。Philadelphia卷物餡料有三文魚、cream cheese,上面鋪左牛油果,加入沙律醬和鰻魚汁。牛油果夠熟夠香,包住珍珠米飯,然後係肥美嫩滑三文魚和綿綿幼滑嘅cream cheese,整個感覺清爽不膩。Scallop sushi一份有3件,帶子鮮甜,厚肉鮮嫩,壽司飯係一口size,點上wasabi同埋豉油,一口一件。Black Magma餡料主要有吞拿魚蓉,上面鋪左切成小粒嘅帶子肉,加上黑芝麻醬。沒想到黑芝麻醬跟吞拿魚蓉沙律咁夾,吞拿魚蓉裡面加左蔥粒同埋天婦羅炸粉脆脆,食落香口,飯卷口感有層次。另外,我地要左個麵豉湯,湯熱辣辣,麵豉味不會過鹹,有三小粒滑滑豆腐,如果再加幾塊海帶更好。

Philadelphia

Scallop sushi

Black Magma

午餐
2020-07-05 12 浏览
夏天熱辣辣真係無乜胃口,係一大個晚餐又太heavy,於是嚟咗chotto maki試下飯卷都好喎!好,睇吓有咩好食先,裏面佈置簡約休閒,落完order坐低等等。Mango dynamite 裏面係蝦天婦羅,配上芒果同青瓜,食落脆得來又清爽,飯粒柔軟粒粒分明,有八件卷物都夠飽。Black magma 用切碎嘅帶子同吞拿魚肉做餡,加上tempura 同芝麻醬,食落幾個層次嘅口感。Mini udon,熱湯配上滑滑烏冬,正!仲有日本果汁,apple cider 超爽,飲完好涼快。

Mini udon,熱湯配上滑滑烏冬,正!

仲有日本果汁,apple cider 超爽,飲完好涼快。
2020-07-03 19 浏览
之前到過中環買外賣壽司🍣,最近得知原來在灣仔開了分店,這天家裏沒晚飯吃,放工就走到這裏買外賣壽司回家Veggie Lover - 主要材料為有非常幼細的迷你蘆筍丶青瓜絲🥒丶紅菜頭丶芒果🥭,加上黑松露蛋黃醬,味道酸酸甜甜又帶點微辣,非常醒胃Sea monster -有蟹柳丶大蝦天婦羅丶櫻花蝦丶芽菜,口感帶點爽脆,很有層次感,加上鰻魚汁更加滋味Cali Salmon - 有蟹柳丶三文魚丶芝麻,口感相當豐富及爽口Philadelphia - 有牛油果🥑丶三文魚丶忌廉芝士,再加上蛋黃醬及鰻魚汁,這個配搭簡直是絕配,口感非常之實在又滿足😋這裡的壽司配搭新鮮,材料上承,實在是值得一試再試👍

這裡的壽司配搭新鮮,材料上承,實在是值得一試再試👍
之前已經跟母親大人提過”Chotto Maki”,她已經有一點興趣,早幾天她太累,不想煮飯了,所以我便直接在”Chotto Maki”買些壽司卷物回家與她一起享用。“Chotto Maki” 的內在環境舒適,設計又簡潔,感覺相當不錯!點下了卷物後,他們便即場製作卷物,值得一讚!橙汁自己一向都非常喜歡喝橙汁,又見他們有售賣,所以買了一罐來品嚐。橙汁橙味濃郁,味道又香甜,相當不錯!Philadelphia這個Philadelphia卷物非常豐富,卷物用了有三文魚、忌廉芝士和壽司飯,然後再加上牛油果、蛋黃醬、鰻魚醬汁和飛魚籽來做成。因為這卷物有了牛油果和忌廉芝士,所以吃上去口感都特別creamy,而忌廉芝士的奶香味和肥美又鮮甜的三文魚特別匹配,配上蛋黃醬、鰻魚醬汁和飛魚籽一起吃,真的是非常美味!Black Magma自問自己一向比較喜歡三文魚,但是沒有想過Black Magma這一個卷物令我對吞拿魚另眼相看!Black Magma用上帶子粒、蔥花吞拿魚、tempura crunch和黑芝麻醬汁來做成。蔥花吞拿魚吃上去非常香口又帶甘香,配上帶子粒tempura crunch和黑芝麻醬汁後,味道

點下了卷物後,他們便即場製作卷物,值得一讚!

橙汁

Philadelphia

Black Magma

Black Magma用上帶子粒、蔥花吞拿魚、tempura crunch和黑芝麻醬汁來做成。蔥花吞拿魚吃上去非常香口又帶甘香,配上帶子粒tempura crunch和黑芝麻醬汁後,味道濃郁惹味得令我們吃過不停!

Spice Me Up

Spice Me Up這卷物非常有份量,用上鰻魚、帶子粒、青瓜絲、紫菜、Chotto powder、蘋果啫喱和辣蛋黃醬來做成。

鰻魚和帶子粒兩者味道鮮甜,而鰻魚醬汁令鰻魚吃上去特別惹味可口,辣蛋黃醬則為整個卷物增添了一份刺激的味道,令人有越吃越想吃的感覺。至於青瓜絲和蘋果啫喱都為整個卷物帶來清新的感覺,最後配上Chotto powder和紫菜令卷物吃上去更有層次和美味!

Mango Dynamite

Mango Dynamite顧名思義就是用了芒果來製作的卷物,另外還配有青瓜、天婦羅炸蝦、飛魚籽和鰻魚醬汁。

天婦羅炸蝦香口得來又爽口彈牙,味道還相當鮮甜,配上鰻魚醬汁、爽脆的青瓜和甜甜酸酸的芒果在一起感覺特別清新,特別適合現在悶熱的夏天,吃起來沒有負擔咁之餘,又特別開胃醒神!

雖然一直都知道”Chotto Maki”甚有名氣,但是一直也沒有品嚐過他們的食物,直到今次吃過之後就明白為何那麼有名氣,他們用的食材新鮮之餘,配搭新穎又美味,加上服務友善得來又非常有禮,實在有賓至如歸的感覺!
2020-06-27