2020-07-18
疫情下,我都減少了出外進食,反而多了買外賣回家吃。今次喺灣仔收工,經過囍帖街附近,見到這一間新派壽司店,我記得我之前喺中環都食過,壽司卷材料豐富,食完好飽肚!上面是餐牌,即叫即整呢個單張更加易睇同清晰今次同家人一起吃,所以叫得比較多,壽司卷主要分兩類,大卷就每盒4件,細卷就每盒8件Sea monster $72一睇個名就知同海鮮好有關!卷入邊有蟹肉、炸蝦和青瓜絲,上面鋪滿櫻花蝦和蒜粒!每件都好大舊,我要分幾啖食!好多蟹肉!上面配上櫻花蝦同蒜粒,脆卜卜,令到口感層次更豐富,加上有好多青瓜絲,感覺好清新!本身海鮮已有微微嘅鹹味,再加上醬汁,唔使點豉油都足夠Beef Iyaki$72我屋企全家都鍾意食肉,點可以唔叫呢個牛肉卷食呢!?呢個材料係照燒牛肉、青瓜絲、牛油果和豆腐皮,上面除了有蒜片外,還有蟹籽呢個用上照燒汁,所以味道比較甜,上面加了蟹籽,所以今次嘅口感較為細膩和有卜卜既蟹籽口感Cali salmon $72卷入面包住炸三文魚,上面就有蟹柳絲,呢個卷細舊啲,所以有8件!沒有加上太多的調味,比較健康,所以這個要點豉油才好吃。不喜歡太濃味的,可以試下。Philadelphia $72卷入面
上面是餐牌,即叫即整
Sea monster $72
本身海鮮已有微微嘅鹹味,再加上醬汁,唔使點豉油都足夠
Beef Iyaki$72
我屋企全家都鍾意食肉,點可以唔叫呢個牛肉卷食呢!?
Cali salmon $72
Philadelphia $72
卷入面有三文魚和忌廉芝士,上面有牛油果和蟹籽!相對上一個,因為有忌廉芝士,所以這個較濃味,上面仲有沙律醬和調味,所以不點豉油亦可,鐘意芝士既人就啱曬!
整體質素幾好,卷既材料好充足,食完好滿足!又多一個快速外賣既好地方!