2023-03-08 45 浏览
Chatterbox CafeMandarin Chicken Rice唔講真係唔知,原來佢哋係新加坡文華酒店嘅出品,講得出係酒店嘅出品,絕對有保證。佢哋嘅海南雞真係夠滑不太膩同太厚嘅雞皮!再配上餐廳自家製嘅辣醬、薑、黑醬油,味道更加豐富。 絕對係鎮店之寶再配上又煩更加係好食到不得了Chatterbox Chicken Laksa米線底嘅喇沙,好香濃!有椰香味。配上雞肉、蛋等等,喇沙嘅雞肉同埋蛋絕對係美食之選。Pan-Fried Carrot Cake 黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕用咗特製嘅醬油炒嘅蘿蔔糕,又甜又夜魅,夜魅得來又唔會太過重口味,必食推介海南雞飯真係冇令人失望,餐廳嘅裝修甚有特色。睇見樣樣都想食。#foodie #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #kaygorfoodie #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkigers #hkfoodblog#hkfoodblogger #followforfollowback #likeforlikes #like #instalike #likesforlike #likeforfol
Chatterbox Cafe

Mandarin Chicken Rice

Chatterbox Chicken Laksa

#hkfoodblogger #followforfollowback #likeforlikes #like #instalike #likesforlike #likeforfollow #likelike #liketime #likelikelike

#likes #foodie #foodielady #foodblogger #foodstagram #hongkongfoodie
今日收工買左兩盒海南雞飯套餐外賣做晚餐,有一盒轉左做雞髀肉。文華海南雞飯$133 轉雞髀+$10外賣盒+$2個外賣賣相唔錯,但味道真係好差轉雞髀嗰盒雞肉係滑啲嘅,無轉個盒啲肉係鞋嘅。而呢兩盒雞肉,完全無味道可言,只是水煮雞肉嘅味道,丁點鹹味都冇,香味又無,得少許雞味。港式白切雞都好食過佢。不過啲雞嘅份量係多嘅。醬料方面有辣醬、豉油、甜豉油、薑蓉。辣醬少辣,豉油係比較淡味嘅豉油,甜豉油係正常嘅甜豉油,薑蓉味道較淡。個飯亦都跟咗個湯,係生菜豆腐湯,個豆腐幾滑,湯就生菜加雞湯,啲雞湯同啲雞一樣都係冇乜味架個飯就唔錯,幾香,不過淋左啲。香港有好多小店都整到又滑又有味嘅雞,可能你屋企樓下嘅海南雞飯已經好食過佢,唔洗試呢間。(唔怪得佢做外賣半隻海南雞$148呢個優惠,因為啲雞真係唔好食。呢個餐最好食已經係個油飯同甜豉油,如果淨係食啲雞真係喊出黎)

文華海南雞飯$133
轉雞髀+$10
外賣盒+$2

個外賣賣相唔錯,但味道真係好差

醬料方面有辣醬、豉油、甜豉油、薑蓉。

個飯就唔錯,幾香,不過淋左啲。

文華海南雞飯

外卖自取
2023-03-06 37 浏览
Chatterbox Cafe (尖沙咀)如果要想想香港出色的海南雞飯這間Chatterbox Cafe絕對佔一席位餐廳主打一系列新加坡地道菜有很多不同選擇文華海南雞飯 ($133)一定要大推這個海南雞飯🐔首先雞肉非常嫩滑淋上了秘製淡醬油雞汁香甜之餘還帶有少少藥材香氣另外再配有三款醬料分別是甜豉油、酸辣汁和薑蓉味道和雞肉非常夾而油飯香味十足粒粒分明口感非常好另外還包了一碗雞雜湯雞湯好清甜唔油膩星洲海鮮炒貴刁($118)用料十足除咗有大蝦之餘還有帶子、魷魚🦑和臘腸等配菜非常豐富大蝦好大隻而且爽口彈牙帶子好軟滑唔會過熟至於貴刁炒得相當有鑊氣夠惹味每條粉都平均上色賣相好靚另外小食點了一份鹹蛋黃雞翼($70/4隻)同樣是必點項目之一雞翼炸到非常香脆外皮沾了滿滿鹹蛋黃入口鹹香惹味完全無法抗拒店員仲會奉上骨碟一隻非常貼心凍美祿恐龍🦖($48)上層放滿大量美祿粉及美祿脆脆賣相特別之餘味道更是濃郁香甜總結食物質素非常出色座位亦非常舒適推薦大家一試
Chatterbox Cafe (尖沙咀)

如果要想想香港出色的海南雞飯
這間Chatterbox Cafe絕對佔一席位
餐廳主打一系列新加坡地道菜
有很多不同選擇

文華海南雞飯 ($133)
一定要大推這個海南雞飯🐔
首先雞肉非常嫩滑
淋上了秘製淡醬油雞汁
香甜之餘還帶有少少藥材香氣
另外再配有三款醬料
分別是甜豉油、酸辣汁和薑蓉
味道和雞肉非常夾

而油飯香味十足粒粒分明
口感非常好
另外還包了一碗雞雜湯
雞湯好清甜唔油膩

星洲海鮮炒貴刁($118)
用料十足
除咗有大蝦之餘
還有帶子、魷魚🦑和臘腸等配菜非常豐富
大蝦好大隻而且爽口彈牙
帶子好軟滑唔會過熟
至於貴刁炒得相當有鑊氣夠惹味
每條粉都平均上色賣相好靚

另外小食點了一份鹹蛋黃雞翼($70/4隻)
同樣是必點項目之一
雞翼炸到非常香脆
外皮沾了滿滿鹹蛋黃
入口鹹香惹味
完全無法抗拒
店員仲會奉上骨碟一隻
非常貼心

凍美祿恐龍🦖($48)
上層放滿大量美祿粉及美祿脆脆
賣相特別之餘
味道更是濃郁香甜

總結食物質素非常出色
座位亦非常舒適
推薦大家一試

【Chatterbox Cafe】已開業了一段時間,聞說開業時經常有不少人門外等侯,不過小妹就仍未抽空來吃。是夜,機會來了,行開尖沙咀,就選擇了位於K11 MUSEA 的【Chatterbox Cafe】!門外等待的客人不算多,只需2至3分鐘就能入座。【Chatterbox Cafe】是一間主打一系列新加坡地道菜式的餐廳,用QR Code Order,入面都有好多唔同選擇,有新加坡湯麵,海南雞飯,仲有啲小食拼盆,串燒等等。而當我走進【Chatterbox Cafe】,香氣扑鼻而來。老實說對於來自新加坡文華大酒店,號稱被譽為海南雞飯始祖既文華海南雞飯這個菜式充滿期待喔⋯⋯店內走園林系風格,四周均以木系及植物作布置,予人Cozy感覺。◼️文華海南雞飯 $133首先是文華海南雞飯,這是一道非常經典的菜式,個飯黎到賣相好好,海南雞望落都好吸引。雞肉非常嫩滑,配上絲絲入味的飯粒,口感完美,Chatterbox刻意選用泰國舊米沒有馬馬虎虎。最讓我印象深刻的是他們的醬料,鮮美又清新,絕對是讓這道菜變得更加出色的關鍵因素。海南雞飯配上三個醬料,分別有甜豉油,泰式辣汁,薑蔥。我自己就認為甜豉油永遠都係咁好

◼️文華海南雞飯 $133

海南雞飯配上三個醬料,分別有甜豉油,泰式辣汁,薑蔥。我自己就認為甜豉油永遠都係咁好味,配飯是一流的!相信大人細路都會好鍾意呢!

呢個飯仲包左一碗湯仔,雞雜湯,清清的雞湯味道,沒有加上味精的感覺,有湯配上飯一整個套餐非常好。

◼️招牌大蝦喇沙 $169
接下來是招牌大蝦喇沙,叻沙有不同的種類,所以在不同的餐廳吃到的味道都會不一樣,我一直都是喜歡喝喇沙的人,湯頭非常濃郁,味道豐富而且十分入味,讓人一口接一口,一點也不覺得膩。

豆卜、蝦、魚片、都很入味,蝦子新鮮肥美,吃起來非常有口感,第二位可以一試的招牌菜。不過價錢略貴了一點。

◼️馬來特色香煎辣魚餅 $68
最後是馬來特色香煎辣魚餅,這道菜非常適合喜歡辣味的人。

魚餅本身口感柔軟,配上香辣的醬料,非常開胃。不過如果你不太能接受辣味,這道菜可能會有點難以下嚥。香煎辣魚餅配上麵包,其實都幾夾,但三個菜式比較下這個就比較地比下去了,因為價錢同食物性價比冇咁高呢。

總的來說,這裡價格也相對地比較高一點,但對於想要品嚐高品質美食的人來說,文華海南雞飯絕對是一個值得一試的菜式。
2023-02-28 43 浏览
聽聞K11開咗間食星加坡嘢好好味,就同朋友黎試吓啦,嚟到呢度基本上個個都會嗌海南雞飯同出邊嘅海南雞飯一樣都係配有上湯同埋油飯,但不得不提嘅就係雞嘅份量係好多兩個人share每人都可以食到好多舊本來諗住嗌肉骨茶,可惜叫嘅時候啱啱好賣晒,冇得試了當時係七點幾。咁就唯有是另一樣星洲特色啦,就係喇沙喇,可以揀雞肉或者海鮮,我今次就叫咗雞肉,嚟到嘅時候又係勁大碗分量十足食喇沙當然就要試吓個湯底啦係勁濃厚,好杰嗰隻,入邊嘅配料都好正雞肉,亦都唔少仲有豆腐雞蛋等等另外仲嗌左個黑醬油炒年糕,使用嘅係星加坡特色嘅黑醬油,甜甜地幾好味仲有幾舊大蝦,好新鮮飲品甜品方面都有好多星加坡嘅特色選擇,今次就嗌咗呢個涼粉豆漿紅豆冰,第一次飲豆漿嘅紅豆冰,冇咁甜而且都幾夾整體嚟講呢間嘢嘅味道非常唔錯,而且價錢親民,鍾意食雞飯同喇沙呀嘅,千祈唔好錯過~

同出邊嘅海南雞飯一樣都係配有上湯同埋油飯,
本來諗住嗌肉骨茶,可惜叫嘅時候啱啱好賣晒,冇得試了
當時係七點幾。
食喇沙當然就要試吓個湯底啦

2023-02-16
海南雞飯肉淋,肉無彈性,雞無味,不好食,咖喱豬肋骨煲,豬肋骨無咖喱味,不入味,超難食,價錢又貴下次不會再來,椰子雪糕有驚喜,食出有椰絲,不太甜,呢間餐廳無人排隊,隔離就排長龍,可想而知
2023-02-25
2023-02-25 58 浏览
———————————————【Take Eat Easy】Hong Kong 🇭🇰 Tsim Sha Tsui 尖沙咀📍 Chatterbox Café ———————————————帶味蕾去個新加坡旅行放工落嚟K11 Musea買化妝品,買完就要醫下肚,喺地庫見到好多人排隊嘅呢間餐廳 - Chatterbox Café。Chatterbox Café 承接新加坡文華大酒店Chatterbox地道平民美食的五星級酒店傳奇,堅持沿用 Chatterbox的招牌食譜,加上新加坡裝修風格,又有打卡靚位,即管試吓啲嘢食係咪都咁有文華大酒店質素。 • 文華海南雞飯 ($133)Chatterbox具50年歷史嘅熱賣招牌文華海南雞,海南雞肉嫩滑,肥瘦剛好,而且份量十足。點埋個三色醬,口感再提升一個層次,滿足!最重要嘅係未到八點,已經聽到侍應講差不多賣晒,想食嘅朋友真係要早啲嚟! • 星州海鮮炒貴刁 ($118) 海鮮同臘肉嘅份量都非常足夠,主角貴刁亦都炒得非常之香口,但係又唔會油笠笠,調味亦無過多鹹得滯,可見廚師功力,唔錯。 • 咸蛋雞翼 ($70 4隻) 食新加坡嘢又點少得咸蛋。香口惹味又邪惡
———————————————
【Take Eat Easy】
📍 Chatterbox Café
———————————————
帶味蕾去個新加坡旅行

• 文華海南雞飯 ($133)

• 星州海鮮炒貴刁 ($118)

• 咸蛋雞翼 ($70 4隻)
食新加坡嘢又點少得咸蛋。香口惹味又邪惡嘅新加坡風味咸蛋雞翼,仲要係連埋雞翼尖,咸香脆口,正!

• 蒜茸炒小棠菜 ($52)
食咗咁多好嘢,都要食返啲菜健康下。呢個蒜蓉炒小棠菜炒得非常之香口,但係又唔會鹹,而且啲菜都好嫩,健康推介。

想去星加坡食好西又未出到佢嘅朋友,可以嚟 Chatterbox Café 試吓,帶味蕾去個旅行先啦。店面整潔,店員禮貌,而且性價比一流。絕對值得回頭嘅地道平民美食五星級酒店餐廳。
  • 星州海鮮炒貴刁
  • 咸蛋雞翼4隻
  • 蒜茸炒小棠菜
3K
2023-02-21 1405 浏览
有個喺K11返工嘅朋友約食晏,佢話黎Chatterbox 度食,因為呢間啲野好好食喎,ok呀未食過又黎試下啦😋餐廳都幾大,兩點幾都仲有好多食客👍個個一坐落就係點海南雞飯,應該真係好好食?叫多份餐再加個小食share先😆🐓文華海南雞飯個個都點海南雞飯無理由唔叫一份試下,新加坡style嘅海南雞,同泰式有少少唔同😌雞件十分嫩滑,已去過啖啖肉好正,雞肉本身已經好鮮味,可以再點下醬料提鮮,個人偏愛薑蓉。雞湯同油飯都好出色,湯鮮甜唔膩,油飯香口飯有咬口👍🐂香炒河粉燴牛肉另一樣叫左炒河粉,感覺有啲似中式的濕炒牛河,河粉好滑,滿滿的醬汁包住食幾正,牛肉份量多,又嫩又滑又係好好味,而個醬汁偏重蒜味,食落都幾重口味㗎😆🐓咸蛋雞翼作為咸蛋黃控見到左蛋黃雞翼就梗係要叫返一份試下啦,有分六隻同四隻版本,兩個人食四隻就夠了🤭咸蛋黃落得好多,鹹香鮮味,仲落左辣椒同煮,帶少少辣味更惹味,好味到一滴醬汁都無淨低🤭🍋熱檸水&🍼熱錫蘭奶茶餐飲要左檸水同奶茶,以外地附上蜜糖呢。有檸蜜飲正呀😁奶茶就落返方糖好了,茶香奶滑一流呀😝🥥椰子雪糕跟餐仲可以加雪糕,要左一球嚐嚐,椰子味好濃,食落仲有一絲絲椰絲,好食👍有啲後悔無叫一人一

🐓文華海南雞飯

雞湯同油飯都好出色,湯鮮甜唔膩,油飯香口飯有咬口👍

🐂香炒河粉燴牛肉

🐓咸蛋雞翼

🍋熱檸水&🍼熱錫蘭奶茶

🥥椰子雪糕
跟餐仲可以加雪糕,要左一球嚐嚐,椰子味好濃,食落仲有一絲絲椰絲,好食👍有啲後悔無叫一人一球添😂
2023-02-20
超級鐘意Chatterbox Café 👍今日食咗2樣嘢,文華海南雞,招牌大蝦喇沙👑文華海南雞💰123HKD我要比佢十個贊!😆👍第一贊:雞肉嫩滑,雞皮好似啫喱咁晶營剔透!加💰10HKD轉雞髀,配三款醬粉,薑蓉、黑醬油,辣椒醬,實在太好味道。👍第二贊:配雞油飯,香噴噴雞油飯粒粒分明,油香四溢,份量正好!👍第三贊:配豆腐湯,滑豆腐不馬虎,細膩入微,三種醬料可選擇,非常抵贊!👍第四贊:QR code落單,「叮」一聲極速上菜🤩WoW~👍第五贊:侍應態度親切,從安排入座到埋單,都係無可挑剔。👍第六贊:環境充滿東南亞氣息,令人舒適放鬆。👍第七贊:新加坡特色菜式選擇繁多,甜品野飲花多眼亂。👍第八贊:午市有套餐選擇,抵食啲👍第九贊:交通方便,就在尖沙咀K11 Musea👍第十贊:咁多年保持水準,令人回味。招牌大蝦喇沙💰123HKD都係咁出色,大大碗喇沙椰香吸引,大蝦肉質扎實,配有豆卜,魚腐,滿足好味!

超級鐘意Chatterbox Café 👍
今日食咗2樣嘢,文華海南雞,招牌大蝦喇沙

👑文華海南雞💰123HKD

我要比佢十個贊!😆

👍第四贊:QR code落單,「叮」一聲極速上菜🤩WoW~

👍第五贊:侍應態度親切,從安排入座到埋單,都係無可挑剔。

👍第六贊:環境充滿東南亞氣息,令人舒適放鬆。

👍第七贊:新加坡特色菜式選擇繁多,甜品野飲花多眼亂。

👍第八贊:午市有套餐選擇,抵食啲

👍第九贊:交通方便,就在尖沙咀K11 Musea

👍第十贊:咁多年保持水準,令人回味。

招牌大蝦喇沙💰123HKD

2023-02-20 901 浏览
近排終於開始可以去返旅行了, 好興奮呀,但係太多地方想去啦, 日本, 台灣, 泰國, 但就點排都暫時排唔到去新加坡我地都好掛住新加坡既美食架! 所以搵個星期五晚, 我同朋友就去K11食新加坡野先大約七點鐘去到, 已經排左唔少人, 好彩都好快就入到去, 入面既裝修都偏向東南亞風, 幾有氣氛海南雞飯-$133我唔知有冇食錯, 我食得出係新鮮雞既味道, 同埋真係好滑, 算係我最近食過既最好食既雞, 而且好公平, 雞既唔同部分都會比你, 包括雞批位;而個油雞真係好香, 香得黎又唔會過咸過油, 記憶中香港食過最好食既海南雞飯就係D度!肉骨茶-$122黎到就即刻飲啖湯先, 白胡椒味好香濃, 但又唔會過份刺激, 調得岩岩好! 跟住就再試下肉骨, 幾嫩口, 而且帶有白胡椒味好好味, 而個油炸鬼真係神來之筆, 用黎沾個咁好飲既湯, 再加上油炸鬼既香脆, 係必試既組合椰子雪糕-$48/兩球友人黎到話上次佢食椰子雪糕覺得好正, 所以我地一叫左一份食, 食落果然好正, 啖啖都有椰子肉, 又唔會過甜, 幾有特色總結, D間新加坡野我覺得係香港食過既頭幾位, 真心好食, 下次一定會再黎!
近排終於開始可以去返旅行了, 好興奮呀,

海南雞飯-$133

肉骨茶-$122

椰子雪糕-$48/兩球

2023-02-17
好耐好耐都真係未嚟過。入去之前問咗有無海南雞飯。海南雞依然係咁滑溜,而且啖啖肉,完全無骨,連碎骨都無,好好味。再配上香飯同雞湯,食完好有暖意。 飲品揀咗個老公就叫左 咖哩雞煲白飯配脆薄餅都不錯。雞好滑又有好夠咖喱椰香。最重要一定要食薯仔,薯仔吸晒所有材料的汁香,唔可以錯過。再配上四季青檸薄荷梳打,消減飽肚感覺。另跟餐+脆炸腐皮+斑蘭蛋糕🍰鮮果脆炸腐皮:除咗熱辣辣的香脆又惹味之外,就要小心熱氣了😂。邪惡的食物都係熱器的。食完就到甜品。班蘭蛋糕🍰的香甜,配合少許糖醬,就足夠了。大滿足。PS: 竟然有人同我一樣,問咗有冇海南雞飯先入去。🤭

另跟餐+脆炸腐皮+斑蘭蛋糕🍰鮮果

PS: 竟然有人同我一樣,問咗有冇海南雞飯先入去。🤭
2023-02-15
2023-02-10 47 浏览
呢間出名食海南雞飯嘅餐廳相信大家都唔陌生,今日嚟食個late lunch~ 平日下午都好多人,好彩有位~午餐包咖啡或茶。▶️文華海南雞飯$143升級雞髀(+$10),海南雞髀肉夠滑,雞皮又嫩。雞份量幾多。有薑蓉、辣醬、豉油。油飯淡黃色,好香!餐飲揀咗熱咖啡☕️▶️招牌大蝦喇沙$179呢個喇沙幾香,微辣。有三隻大蝦、一隻蛋、魚片、豆卜。大蝦好大隻又爽口!豆卜吸哂啲喇沙湯汁,好惹味!餐飲升級熱玫瑰咖啡(+$16),呢個有玫瑰香,但味道偏甜,建議少甜更佳。

▶️文華海南雞飯$143
餐飲揀咗熱咖啡☕️

▶️招牌大蝦喇沙$179

2023-02-07 490 浏览
同朋友去咗K11 MUSEA行街,揀咗間新加坡餐廳,想食下海南雞飯同喇沙!文華海南雞飯 $123————————————聽個名都覺得勁!雞夠滑,最鍾意食油脂香而不太膩同太厚嘅雞皮!配上餐廳自家製嘅辣醬、薑、蠔油,味道更加豐富。招牌大蝦喇沙 $163————————————米線底嘅喇沙,好香濃!有椰香味。配上大蝦、蛋等等,最正係索晒湯嘅豆卜。特色鹹蛋黃雞翼 (6隻) $83————————————非常特別嘅做法,鹹蛋黃香味非常出,雞翼外皮煎得非常香脆,有咖喱香味同指天椒香。招牌椰子雪糕🥥 $98————————————食咗咁多濃味食物,需要食返啲清爽嘅甜品,例如雪糕清清味蕾。椰子雪糕真係啱晒!份量都好大!但唔會濟!正!下次再去K11 MUSEA會再光顧

文華海南雞飯 $123
文華海南雞飯

配上餐廳自家製嘅辣醬、薑、蠔油,味道更加豐富。

招牌大蝦喇沙 $163
招牌大蝦喇沙

特色鹹蛋黃雞翼 (6隻) $83
————————————
特色咸蛋雞翼(6隻)

招牌椰子雪糕🥥 $98
招牌椰子雪糕

下次再去K11 MUSEA會再光顧

2022-12-09
  • 招牌椰子雪糕
高質經典海南雞飯.前排同朋友去咗一間想試好耐嘅Chatterbox Cafe食晚餐,餐廳來自新加坡文華酒店並好有名氣,佢今次選址於尖沙咀k11 musea B1層,將酒店美食延伸到香港🫶🏻餐廳裝修精緻,帶有大自然氣息,坐位方面都寬敞,坐得舒服ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )✧.餐廳除咗有招牌海南雞飯外,仲提供咗唔同嘅星加坡地道菜,例如叻沙、咖喱同串燒等,種類繁多。.◽️文華海南雞飯 $133(9/10)今次黎到就係專程試試餐廳嘅海南雞飯,果然冇令我失望🥰海南雞份量頗多,有雞胸同雞髀肉,雞皮香滑,皮同肉中間帶點透明膠質,而雞肉肉質嫩滑得黎帶肉汁,果然一分錢一分貨!油飯則好香雞油味,粒粒分明😋另外仲有個雞湯,面頭有啲雞油同炸蒜,而且仲有一大舊嫩滑豆腐♪.◽️咖喱豬肋骨煲配白飯及香脆薄餅 $132(8/10)咖喱香味撲鼻,味道香濃但帶點微辣,幾適合下飯💕豬肋骨份量足夠,炆得夠淋,好易就可以將豬肉同骨分離,而且豬肉索曬咖喱嘅味道,非常惹味。另外兩塊薄餅非常脆口,好適合用黎點一點咖哩食♥︎.◽️雞肉沙嗲串燒 $108(7.5/10)總共有6串,雞肉嫩滑,唔會燒到好乾身,另外沙嗲醬味道唔錯,幾香花生味 🥜 .如果鍾意我嘅
高質經典海南雞飯
◽️文華海南雞飯 $133(9/10)

◽️咖喱豬肋骨煲配白飯及香脆薄餅 $132(8/10)

另外兩塊薄餅非常脆口,好適合用黎點一點咖哩食♥︎

◽️雞肉沙嗲串燒 $108(7.5/10)

如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b

• 咖喱豬肋骨煲配白飯及香脆薄餅
2023-02-01 68 浏览
❣️Chatterbox Café 🔍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B110號舖-----收工去Musea window shopping加食Dinner,揀選咗呢間上菜夠快,環境舒適,係Musea入面黎講,價錢算係還可以嘅餐廳,兩個人食飽飽,連加一大概$400埋單,服務亦唔錯。#招牌雞肉喇沙:作為喇沙精髓所在嘅湯底濃淡度恰到好處,帶椰香之餘又有少許微辣點綴,啖啖惹味。雞肉滑溜非常,皮肉之前有少許上湯啫喱,平時唔食雞皮嘅Me都忍唔住食埋,而魚片豆卜等等嘅配料份量亦是算比得大方。#特色鹹蛋雞翼:燒雞翼我鍾意食,鹹蛋雞翼我仲中意食。沙沙口感配搭香脆雞皮,加上富油香嘅嫩口雞肉,咬落口感豐富,同海南雞整體感覺截然不同,卻又兩款都令人不能自拔。#星洲海鮮炒貴刁驚喜之選,本身唔係餐廳主打,但意外地惹味。材料豐富,有大量白飯魚、鹹香臘腸、貝柱肥厚嘅刺身級帶子、爽口大蝦魷魚,仲有炸過嘅連皮豬肉粒,加埋闊身富彈性嘅煙韌河粉,除咗可以再低油d之外,基本上都無挑剔。
❣️Chatterbox Café
-----