Chatterbox 呢間新加坡過江龍喺我心目中喺香港最好味嘅海南雞飯,每次去到都見有勁多人排隊。餐廳座位環境舒適,不乏梳發卡位,侍應態度好親切,上菜速度非常快。文華海南雞每次嚟到一定係必定食海南雞飯,而且要加$10轉雞髀,而且要食雞油飯,雞油飯粒粒分明,油香四溢!有個木盤呈上枱,放住辣醬薑蓉黑豉油三個調味小碟。文華海南雞髀肉十分滑嫩,雞味濃厚,雞皮好易脫開,尤其喜歡黑醬油,實在太好味道。加錢轉雞髀絕對系超值!星州海鮮炒貴刁豐富的海鮮配料同炒飯,用黑醬油爆炒入味,尤其喜歡珍寶帶子、大蝦,鑊氣十足,十分上色!加上魚腐,雞蛋絲,青瓜條,咸肉粒,味感層次豐富!黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕色香味都俱全, 新加坡特色濃厚,蘿蔔糕外脆內軟,大大粒蝦仁,份量十足!尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B110號舖

文華海南雞

有個木盤呈上枱,放住辣醬薑蓉黑豉油三個調味小碟。

星州海鮮炒貴刁

黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕

2023-01-11 41 浏览
咖哩椒鹽炸雞寶~炸得很香脆,帶一點咖哩味,比平日吃到的炸雞粒更惹味~醬油西生菜~加購換的,但也很大碟,西生菜也很嫩,好吃~文華海南雞飯~雞肉非常嫩滑,雞皮還帶點爽脆的,配上的油飯及雞湯也好好味,油飯粒粒分明,有雞油香~白胡椒肉骨茶配米線~微微的胡椒辣,令食慾都提起了,而肉骨的份量也很多,足足有6條,肉軟而香~香炒河粉燴牛肉~河粉份量也多,牛肉香軟腍滑,肉味濃郁~美祿恐龍~這個真的大愛,底層是香濃的朱古力奶,中層是朱古力粉,而頂層則是朱古力脆波波,3重口感,邪惡之選~熱咖啡~味道濃郁香滑,帶點微苦那重,好喝~

醬油西生菜~加購換的,但也很大碟,西生菜也很嫩,好吃~

香炒河粉燴牛肉~河粉份量也多,牛肉香軟腍滑,肉味濃郁~

熱咖啡~味道濃郁香滑,帶點微苦那重,好喝~
2023-01-11 32 浏览
表妹去巴黎,表哥去星加坡,而我只能够來到K11Musea 的chatterbox cafe扮去星加坡。因呢度确确實實勁有星加坡feel。喇沙及肉骨茶都具有南洋特色,嗌咗份Chatterbox King Prawn Laksa,有3隻大蝦,同埋滿滿的叻沙味,食完味道久久不散,之後再試White Pepper Bak Kut Te ,啲味就略嫌淡味少少,但依然食到胡椒味,同埋為數不少的排骨,同埋好"靚仔"嘅油炸鬼,由於係同朋友share两個餐,所以應該好似朋友先食肉骨茶,再食叻沙咁就perfect喇。Iced Milo Dinosaur和Hot Lemon hater都係跟餐,冰凍美祿恐龍超好飲,22蚊加配,啲美祿脆脆珠“嗒”落好爽。

2023-01-10 61 浏览
I had Hainanese chicken rice last time so I tried the laksa with prawn this timeWell, although it said it is its signature item, I found it very ordinary and not impressive at all. Also, they used rice noodles instead of egg noodles (mee), which made me feel that it is not that authentic.

外卖自取
2023-01-10 27 浏览
好鬼鍾意呢間海南雞,但次次都又愛又恨😂 因為真係好多人等位😂成個K11 musea個人覺得性價比好高既餐廳。又抵食又大碟👍🏼👍🏼。每次必點既「文華海南雞髀飯$143」,本身$133,但轉髀要加錢,慢煮無骨海南雞,海南雞鮮嫩多汁,油飯仲不得了,好香雞油味。最正係一定要點齊3種醬汁👍🏼。「星州海鮮炒貴刁 $118」有海鮮、臘腸、芽菜炒既粗身貴刁,甜甜地帶少少辣。「咸蛋雞翼6隻$95」又係招牌菜一定要食,平時食鹹蛋黃雞翼好怕膩,但呢度既好creamy但唔會膩👍🏼👍🏼食過返尋味。。野飲100分推介「凍美祿恐龍$48 」,冰鎮美祿上加入未溶解的美祿粉末再加粒粒朱古力脆粒,邪惡得黎好爽😂

2023-01-10 13 浏览
《白胡椒肉骨茶配飯》$122作為一間新加坡過江龍店 Chatterbox café 係一直都以佢好高質素嘅南洋菜作招徠我真係好鐘情佢地嘅白胡椒肉骨茶 一百塊左右嘅價錢就食到一大煲肉骨茶 好香口得嚟又唔會太辣嗆到喉啲肉都比都超級大方 成煲有成足足五塊豬肋骨 仲要全部都啖啖肉 吸曬湯汁 肉質仲要唔嚡熠熠 配埋佢嘅自家辣椒黑醬油 甜甜地 仲提升咗啲肉質啊!如果鐘意食胡椒味嘅你真係一定唔可以錯過依一個《白胡椒肉骨茶配飯》《招牌大蝦喇沙》 $132依到嘅喇沙都絕對唔可以錯過 湯汁超濃厚 充滿椰香 麪條吸曬啲超濃厚嘅喇沙湯 有少少好似食緊沾麪咁 湯汁濃得好誇張 麪嘅配料都唔可以忽略 佢地嘅大蝦隻隻都開曬殼 完全唔洗上到碟先至要自己慢慢開殼咁麻煩 仲要大大隻啖啖肉吸曬濃濃喇沙湯汁嘅豆卜同埋魚蛋片都係依碗麵嘅靈魂《斑蘭蛋糕配椰子雪糕》$78職員好細心 可以比我地叫起咗份甜品先 一食完主食叫一叫職員 佢地就好快手咁上份甜品 仲配埋兩人份嘅餐具 份大大球嘅椰子雪糕配埋香濃斑蘭味嘅海棉蛋糕真係好夾蛋糕焗得啱啱好 好鬆軟 再配埋特色棕櫚糖醬 個風味又改變咗 所以唔會話食幾啖就厭咗!

《白胡椒肉骨茶配飯》$122

我真係好鐘情佢地嘅白胡椒肉骨茶
一百塊左右嘅價錢就食到一大煲肉骨茶
好香口得嚟又唔會太辣嗆到喉

《招牌大蝦喇沙》 $132

吸曬濃濃喇沙湯汁嘅豆卜同埋魚蛋片都係依碗麵嘅靈魂

《斑蘭蛋糕配椰子雪糕》$78
份大大球嘅椰子雪糕配埋香濃斑蘭味嘅海棉蛋糕真係好夾

必食招牌雞肉喇沙,湯底無得輸~~~收工過黎K11 Musea 濕平食晚餐,揀選咗呢間人氣新加坡餐廳做晚餐落腳點,7:30黎到等5分鐘可以入座。~~~$122 Chatterbox Chicken Laksa🐥招牌雞肉喇沙喇沙最重要就係湯底,呢度嘅喇沙湯底濃郁非常,椰子香同惹味辣香並重,但又無好似坊間好多喇沙湯底做得咁油膩。滑溜帶米香嘅米線浸泡係濃稠湯底中,就算無需配料都已經令人食到上癮。湯底出色,配料亦用得高質,雞件嫩滑雞味重,豆卜索汁入味,加上彈牙魚片頭,高質。~~~$132 Pork Ribs Curry🐖咖喱豬肋骨煲配白飯及香脆薄餅豬肋骨份量俾得好大方,一咬就輕易離骨,咖喱味道香濃,非常下飯,加上圓形波波狀嘅薯仔、茄子同埋秋葵,整嗰咖喱嘅肉類同蔬菜份量平衡恰到好處。~~~$78 Pandan Cake with Coconut Ice Cream🍦斑蘭蛋糕配椰子雪糕鬆軟濕潤嘅斑蘭蛋糕,加埋低甜重椰子香氣🥥嘅雪糕,配搭椰糖,椰味斑蘭味交融,令人不能自拔。食完之後,飲返杯熱辣辣 Calamansi Juice冷熱平衡一下就啱啱好收尾。~~~Chatterbox Café (尖沙咀)尖
必食招牌雞肉喇沙,湯底無得輸
$122 Chatterbox Chicken Laksa
🐥招牌雞肉喇沙
$132 Pork Ribs Curry
🐖咖喱豬肋骨煲配白飯及香脆薄餅
🍦斑蘭蛋糕配椰子雪糕
~~~
Chatterbox Café (尖沙咀)
Mandarin🇸🇬 Hainan Chicken Rice🐥 🍚🥢..去開K11 Musea 想食海南雞一定要試下😚! 來自新加坡🇸🇬 文華大酒店 ➖Chatterbox,被譽為海南雞飯始祖既 Chatterbox Café:主打一系列新加坡地道菜式,仲有香港限定既甜品。意念係延續新加坡文華大酒店傳奇,繼續將品牌既故事及正宗新加坡風味帶到唔同地方喔。所以黎到一定要試佢既海南雞飯喔!🔸招牌文華海南雞飯 $211唔小心轉左白飯🍚😣,其實油飯更香更好吃!海南雞🐥 皮薄肉嫩,去骨後更啖啖肉😋,就算雞胸亦嫩滑。蘸點3色醬油 (黑甜醬油`薑蓉`辣醬) 更惹味可口,正!🔸咸蛋雞翼4隻 $78🔸豬肉沙嗲4串 $74另外點左2款小食,都不錯吃!炸雞翼加上咸香起沙既咸蛋黃醬🧡,超邪惡出色又惹味;豬肉串燒🍢 肉質嫩滑多汁,蘸點滿有花生香甜既沙嗲醬更惹味。🔸斑蘭蛋糕伴椰子雪糕$78最後飯後來一客甜品開心share🍰!斑蘭蛋糕鬆軟帶濕潤;椰子雪糕🥥 滿有椰奶香,2款我都愛💚。飲品方面,香滑熱錫蘭奶茶 & 熱有機蘋果茶🍎 滿果香。吃得很滿足!..×××××ש尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Docksi

主打一系列新加坡地道菜式,仲有香港限定既甜品

🔸招牌文華海南雞飯 $211

蘸點3色醬油 (黑甜醬油`薑蓉`辣醬) 更惹味可口,正!

🔸咸蛋雞翼4隻 $78

🔸豬肉沙嗲4串 $74

🔸斑蘭蛋糕伴椰子雪糕$78

×××[Chatterbox Café]×××
©尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B110號舖
2022-12-31 174 浏览
客人放假出尖沙咀辦証件,咁啱我冇約人食晏,於是順便約咗去K11 museum 食個午餐。知道朋友鍾意食海南雞飯,特意訂咗呢間新加坡餐廳試下。K11 Musea 位B1樓,沿尖東站J出口進入K11然後落一層就不難發現。環境座位舒服,設有不少卡座,地板鋪上懷舊小磚,甚有特色。餐廳除海南雞飯、各款喇沙、亦有白胡椒肉骨茶及咖喱薄餅,睇見樣樣都想食。《文華海南雞飯》($133),目測足有半隻雞份量,黃油皮十分靚,配有油飯、湯及三款不同醬汁,雞肉入口嫰滑有肉香,油飯軟硬適中,果然十分高質。《招牌大蝦喇沙》($173),獨特濃郁喇沙味道,加埋超大隻大𧎚,每一條粉都吸收了喇沙,十分美味。記得要趁熱食吖。餐飲《美祿恐龍》加$16,《凍檸茶》加$8。設有加一服務費。享受了十分滿足的午餐。

2022-12-07
午餐
2022-12-29 32 浏览
CHATTERBOX CAFÉ行過K11 Musea,見好耐冇食越南嘢,見到有間個名好特別叫Chatterbox cafe,仲大排長龍,一於就入去試! Mandarin Chicken Rice 文華海南雞飯 $123叫呢間餐廳最出名嘅海南雞飯,果然名不虛傳,海南雞嫩滑爽口,加埋三色醬油,同埋油飯,真係好似去左轉新加坡咁!Chatterbox Chicken Laksa 招牌雞肉喇沙 $112喇沙湯底唔會太辣同太酸,反而椰香味濃,再配上鮮嫩嘅雞肉,真係冇得彈!Char Kway Teow 星洲海鮮炒貴刁 $103炒貴刁鑊氣夠重,最特別嘅係入邊有埋臘肉,成碟菜口感好豐富!Pan-Fried Carrot Cake 黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕$82鮮蝦蘿蔔糕賣相高質,入口香口,啲蘿蔔糕仲加埋啲黑醬油,真係好好吃!
CHATTERBOX CAFÉ

Char Kway Teow 星洲海鮮炒貴刁 $103

炒貴刁鑊氣夠重,最特別嘅係入邊有埋臘肉,成碟菜口感好豐富!

2022-12-27 37 浏览
鐘意食海南雞飯嘅朋友可能都會聽過哩間餐廳😍 哩間餐廳早喺1971年開設喺新加坡嘅文華大酒店,今日見排隊人比較少就立即去食🥰-文華海南雞飯🐥我哋加咗十蚊轉雞髀🙊 不得不說佢哋嘅油飯好好味🥲 飯粒粒分明,平均沾到油香,就咁食飯都好好味❣️ 而且雞肉好滑,就算食埋皮都唔覺漏,附上嘅三種醬汁各有特色,我幾鐘意個辣醬,唔怪之得每檯點會點海南雞飯😆-招牌雞肉喇沙🐣喇沙湯底好濃,配料豐富,不過相比海南雞飯就顯得比較平庸🤣 -班蘭蛋糕配椰子雪糕🥥佢真係太太太好味🫣🫣🫣 椰子雪糕會食到一絲絲椰絲,配埋班蘭蛋糕,真係好難停口🙊

-文華海南雞飯🐥

-招牌雞肉喇沙🐣
喇沙湯底好濃,配料豐富,不過相比海南雞飯就顯得比較平庸🤣

-班蘭蛋糕配椰子雪糕🥥

2022-12-20
  • 文華海南雞飯
  • 招牌椰子雪糕
2022-12-23 758 浏览
聖誕將至,出嚟尖沙咀欣賞燈飾係每年必做嘅節目,朋友講起想食海南雞飯,即上OpenRice 搜尋🔍附近K11 Musea「Chatterbox Cafe」正啱晒我哋,要品嚐新加坡地道美食必去地點🥰🥰Mandarin Chicken Rice $123專登嚟食呢道「文華海南雞飯」見到差不多每枱必點的招牌菜,果然名不虛傳!海南雞皮薄肉嫩,雞肉已起骨,啖啖肉,完全唔會鞋口。傳統海南雞飯一定搭配三種醬,黑豉油、薑末、辣椒末,吃的時候你可以將雞沾著醬吃,或者可以淋在飯上,都超級香的~雞飯混合雞油,所以非常香~雞湯味道超濃。整體份量都好足夠,吃這樣再配一點菜就很飽了。Pork Chop Mee Goreng $103(參巴辣椒馬來麵配豬扒) 黑醬油及參巴辣椒醬混合多種蔬菜炒成的參巴辣椒馬來麵,鑊氣十足,配上金黃酥脆的豬扒,讓整個口感層次昇華。Fruit Rojak$98(傅統甜蝦醬蔬果花生沙律)星加坡地道美食,蘋果、沙角、菠蘿、芽菜、油條,混合醬汁的沙律,囉喏Rojak醬料非常濃郁,偏甜,不過裡面放入蔬果,增加了整體的清爽感,我自己還滿喜歡這一份種口味的餐點。Coconut Ice Cream(Si

Mandarin Chicken Rice $123

Pork Chop Mee Goreng $103
(參巴辣椒馬來麵配豬扒)

Fruit Rojak$98
(傅統甜蝦醬蔬果花生沙律)

Coconut Ice Cream(Single ball)$25
一定要食的飯後甜品,椰子味濃,每啖都食到椰絲的口感,正😄

2022-12-14
  • 椰子雪糕
2022-12-22 52 浏览
Chatterbox cafeK11 musea好多餐廳,朋友話呢間海南雞飯好食,即管嚟試吓。六點到達已經有人等位,用餐限時90分鐘,願意坐吧枱的話會快啲入座。點咗一客海南雞飯,轉雞胸肉唔洗加錢,但轉雞脾要+$10。我乜都無轉,雞肉未至於有泰國水門雞咁滑,但唔鞋,仲有三款醬可以醮,食落都還可以,但就無乜雞味。飯正常係油飯?但食落去唔覺得特別有油香,普普通通。個湯比較淡,無乜特別。朋友點咗一個咖喱豬肋肉,佢話幾好食。食緊果時見到都幾多人外賣海南雞,但我又唔覺得隻雞真係咁好食😂可能下次轉雞脾會好啲?
Chatterbox cafe

飯正常係油飯?但食落去唔覺得特別有油香,普普通通。

個湯比較淡,無乜特別。

朋友點咗一個咖喱豬肋肉,佢話幾好食。

2022-12-17 76 浏览
K11 musea chatterbox cafe 睇演唱會前黎k11 musea 食飯兼拎泊車優惠,下就6點左右到唔洗排隊直入。餐廳環境舒適,坐位寬落,staff好nice。餐牌選擇唔算多,叫左個招牌文華海南雞飯轉雞脾,雞肉喇沙同青檸梳打,大概5分鐘就出餐,餐點夠熱,抵讚!海南雞飯set上,雞脾肉十分嫩滑配惹味雞油飯,清甜白蘿蔔湯,香而不膩。雞肉喇沙湯底濃厚,雞肉同配料魚片豆卜都相當多,麵條軟硬適中,絕對會encore!總結,性價比高,好味🥰
K11 musea chatterbox cafe

總結,性價比高,好味🥰
2022-12-17 74 浏览
C. H. A. T. T. E. R. C. A. F. E.尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B110號舖—————————————————————————環境先比90分 幾鍾意個設計 舒服寫意 白色雲石枱睇落大大方方位於k11呢個咁靚嘅商場 食完可以出去出面望住維多利亞港記得行呢個咁有特色嘅商場裏面嘅香水其實幾好聞 喺Musea嘅味道招牌大蝦喇沙招牌喇沙試一試 湯底幾好飲三隻大蝦勁大隻🤣 彈牙爽口凍美祿恐龍 (+$16)午餐跟餐加$16 又飲又食 上面啲波波趣卜卜加配價$48 香脆嫩雞柳伴甜辣醬淡淡雞柳肉 健康蛋白質 香脆嘅外表 細嫩嘅雞肉 加上甜辣醬 ok wor咸蛋雞翼4隻$62個人最欣賞就係呢四隻鹹蛋雞翼又名黃金雞翼 黃金鹹蛋好惹味配埋雞翼我最愛椰子雪糕新地$62自家製椰子雪糕 三大球 一定夠食😛

尖沙咀梳士巴利道18號

記得行呢個咁有特色嘅商場
裏面嘅香水其實幾好聞 喺Musea嘅味道

招牌喇沙試一試 湯底幾好飲
三隻大蝦勁大隻🤣 彈牙爽口

凍美祿恐龍 (+$16)
午餐跟餐加$16 又飲又食 上面啲波波趣卜卜

加配價$48 香脆嫩雞柳伴甜辣醬