2017-12-09 152 浏览
有set dinner,如果唔岩食 可以散叫再加$88 變做set芝士薯條 唔錯 如果芝士汁再多d就好喇乳豬 皮脆的 不過肉就有少少肥越南虎蝦意粉有1隻虎蝦 味道不過不失蟹肉意大利飯個醬汁同飯好夾 可惜唔太食到蟹肉豬鞍普通值得一讚的係 可以俾人坐好耐可以由2030坐到2330

芝士薯條
普通

值得一讚的係 可以俾人坐好耐
可以由2030坐到2330

2017-12-06 1449 浏览
今晚喺荃灣收工....竟然俾我撞見個舊同事....咁啱我哋齊齊住元朗....所以諗住一齊翻入元朗食餐飯...當我地系度等68M既時候...竟然俾我地發現系附近有一間好特別嘅餐廳而且裏面有好濃厚嘅聖誕氣氛添淨喺睇個門面都不得了已經好有濃濃嘅聖誕氣氛...就好似聖誕老人喺哩邊等緊你一樣見佢哋個裝修仲以為佢地喺一間好貴嘅西餐廳點知睇佢哋嘅餐牌....其實都系大眾化嘅價錢而且呢一間餐廳有好多唔同嘅紅酒任君選擇。環境氣氛都好浪漫...而且仲會俾你有一種去咗古堡食晚餐嘅感覺我自己就飲咗個蘑菇湯...味道相當濃郁舊同事就揀咗一個雜菜湯個雜菜湯嘅份量非常足夠用料十足。頭盤我哋就揀咗一個....法式鵝肝醬伴無花果加一個....香煎半熟吞拿魚拌三文魚籽😁😁😁淨係睇個賣相都相當吸引尤其是個半熟吞拿魚好有質感....軟淋淋易入口至於.....就揀咗一個.....三文魚慕絲龍利柳配菠菜忌廉汁肉質好鮮嫩,而且中間包住三文魚....同一時間食到兩種唔同魚類嘅口感...再配埋香濃嘅忌廉汁....味道恰到好處舊同事就揀咗一個....煙燻白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉淨係聽個名都不得了同事話個雞肉非常鮮嫩而且唔會太多肥肉.
竟然俾我地發現系附近有一間好特別嘅餐廳
而且裏面有好濃厚嘅聖誕氣氛添
淨喺睇個門面都不得了
已經好有濃濃嘅聖誕氣氛...就好似聖誕老人喺哩邊等緊你一樣
見佢哋個裝修仲以為佢地喺一間好貴嘅西餐廳
點知睇佢哋嘅餐牌....其實都系大眾化嘅價錢
而且呢一間餐廳有好多唔同嘅紅酒任君選擇。
我自己就飲咗個蘑菇湯...味道相當濃郁
舊同事就揀咗一個雜菜湯
個雜菜湯嘅份量非常足夠
用料十足。
尤其是個半熟吞拿魚好有質感....軟淋淋易入口
舊同事就揀咗一個....煙燻白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉
淨係聽個名都不得了
同事話個雞肉非常鮮嫩
而且唔會太多肥肉..
最後嚟個甜品做結尾....一個字......
就等我哋兩個一齊提早慶祝聖誕節先
2017-12-04 164 浏览
平日去荃灣區都是吃火鍋、雞煲、任食放題、韓燒等等,不過這裡都有浪漫高質的西餐廳。這一夜來到了宜家傢私對面街的Chalet。我們叫了兩份Set Dinner,餐湯是忌廉湯配上法包,忌廉湯香滑而不滯膩,法包熱辣辣,外脆內軟。前菜我們各要了一份,分別是法式鵝肝醬伴無花果,和香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽。肥美的鵝肚醬伴無花果感覺清新,半熟吞拿魚表面煎得香口,裡面是香軟的刺身感,十分美味。牛肝菌黑松露意大利飯伴有機大啡菇,素食姐也可以食用。牛肝菌和黑松露味道香濃,意大利飯煮得剛好,吸收了忌廉和松露味道,大啡菇清新而沒有草青味。平時去西餐廳多數點豬鞍,這次試了廚師推介的西班牙烤乳豬。中式乳豬試得多,西式的卻不比下去,豬皮薄而香脆,脂肪比例不會過火,秘製醬汁比起傳統的乳豬醬更惹味。甜品我們選擇了意式奶凍和香蕉布甸。香蕉布甸上面有一層薄薄的焦糖,布甸的香蕉味十分濃郁,而奶凍亦十分香滑,甜度剛好。
平日去荃灣區都是吃火鍋雞煲、任食放題、韓燒等等,不過這裡都有浪漫高質的西餐廳。

這一夜來到了宜家傢私對面街的Chalet。

最近荃灣新開大型傢俬連鎖店,行完見到對面有間歐式風格的餐廳 CHALET,被它將色的設計吸引著,就吃個午餐吧 ~餐廳門口富有英倫風格,設計成一間雅緻的 ,裡面以文化石作為背景牆,文化石具有粗糲的質感、自然的形態,仿如置身於歐陸小鎮之中,令我回想起在歐洲旅遊時的情景,寫意悠閒。Menu 有6 款 Lunch Set 選擇,扒類、意粉、沙律及飯類等,看起來不錯,有我喜歡吃的美國西冷扒,平日平餐免加一,包括有湯、沙律、主菜及飲品。餐湯是大蒜薯蓉忌廉湯,配熱烘烘的法式麵包,焗得又香又脆 ; 與香味濃郁的薯蓉以及忌廉的幼滑,非常合拍,清香美味。還有雜菜沙律,加入黑醋汁拌勻,微酸的,味道適中,而沙律菜入口鮮爽,這綠色享受,清新醒胃好開始。美國草飼西冷扒配大蒜忌廉有機薯      $118牛扒份量大塊,加入燒烤醬汁,熱辣辣的鮮嫩牛扒,肉質軟腍不韌,牛味濃郁,肉嫩多汁,加上香蒜忌廉有機薯伴碟,口感豐富,更惹味。卡邦尼意粉        $82忌廉醬汁香濃,意粉爽口彈牙,煙韌有口感,不會煮得過淋,散發著濃濃的蛋黃忌廉香,同時有很多煎香了的煙肉,味道很不錯,美味。餐飲熱檸檬水,賣相精緻 ; 熱奶茶味道香

餐廳門口富有英倫風格,設計成一間雅緻的 [小木屋] ,裡面以文化石作為背景牆,文化石具有粗糲的質感、自然的形態,仿如置身於歐陸小鎮之中,令我回想起在歐洲旅遊時的情景,寫意悠閒。

美國草飼西冷扒配大蒜忌廉有機薯      $118

卡邦尼意粉        $82

餐飲熱檸檬水,賣相精緻 ; 熱奶茶味道香濃,幼滑如絲,好飲。

餐廳環境感覺舒適悠閒,豐富的午餐,美味的菜色,精巧又有心思,份量亦足夠,滿足的一餐!
2017-12-01
  • 美國草飼西冷扒配大蒜忌廉有機薯
  • 卡邦尼意粉
  • 大蒜薯蓉忌廉湯
🎅🏼又到聖誕~🎶又到聖誕~💃🏻🎶轉眼2017年還有一個月就到尾聲了😮聖誕佳節又即將到來。今晚就跟嫂嫂來到一間木屋造型的餐廳吃飯裝潢充滿聖誕氣氛之餘,食物水準也不俗非常適合閨蜜好友來談心店面就像小時候看的故事書中小木屋,門外有個小小白色信箱,還有一部單車放置Menu透過玻璃窗已看到店裡的聖誕樹和燈飾站在門外也感受到濃厚的聖誕氣氛漫延開來像是🎅🏼聖誕老人會出沒的地點店內多採用高身木椅,適合跟朋友一起吃喝談天說地連食物menu也有吃聖誕大餐感覺我們點了一份法國燒白春雞套餐和西班牙黑毛豬鞍前菜是鵝肝醬伴無花果,鵝肝醬很柔軟,無花果挺新鮮雜菜湯材料豐富,不會太酸或辣,而麵包也很有誠意,不是普通麵包,外皮很香脆,咬下去很有層次,浸湯或單吃也好吃再來最期待的主菜-黑.毛.豬🐷因為早前去鹿兒島旅遊時只吃了一次黑毛豬扒,卻覺得沒預想的好吃,但吃過這份黑🐷鞍就改觀了!黑毛豬鞍🍖還沒放上桌已聞到陣陣豬肉香味,令人垂涎三尺切開黑毛豬是8成熟,肉汁濃郁,香味四溢,黑毛豬肉滑嫩的口感還有脂肪在口中溶化幸福感頓時爆發墊在🐷下的紅椰菜帶少許酸味,可去豬肉肥膩感而焦糖蘋果則很甜美旁邊的雜莓汁幾乎忘了試味,甜甜酸酸的。但
🎅🏼又到聖誕~🎶又到聖誕~💃🏻🎶
轉眼2017年還有一個月就到尾聲了😮聖誕佳節又即將到來。
今晚就跟嫂嫂來到一間木屋造型的餐廳吃飯
裝潢充滿聖誕氣氛之餘,食物水準也不俗
非常適合閨蜜好友來談心
透過玻璃窗已看到店裡的聖誕樹和燈飾
站在門外也感受到濃厚的聖誕氣氛漫延開來
像是🎅🏼聖誕老人會出沒的地點
店內多採用高身木椅,適合跟朋友一起吃喝談天說地

連食物menu也有吃聖誕大餐感覺
我們點了一份法國燒白春雞套餐和西班牙黑毛豬鞍
法式鵝肝醬伴無花果

前菜是鵝肝醬伴無花果,鵝肝醬很柔軟,無花果挺新鮮
雜菜湯跟麵包
Spanish  iberico  pork  rack

再來最期待的主菜-黑.毛.豬🐷
黑毛豬鞍🍖還沒放上桌已聞到陣陣豬肉香味,令人垂涎三尺
西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果雜莓汁
幸福感頓時爆發
墊在🐷下的紅椰菜帶少許酸味,可去豬肉肥膩感
而焦糖蘋果則很甜美
旁邊的雜莓汁幾乎忘了試味,甜甜酸酸的。但黑毛豬單吃已足夠,不需額外調味料調味了!

再來是嗅覺與視覺效果十足的煙燻法國春雞🐥。小小春🐥用椎形玻璃蓋子蓋上,一打開蓋子煙燻香撲鼻而來。
煙燻法國白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉
每碟有兩隻春雞脾,外皮烤得香脆,惹味香口
肉質不算滑嫩,但夾著有木炭煙燻味的雞皮吃有加分作用

此道菜最驚喜之處是配菜
栗子蓉口感柔嫩幼滑🌰,配上松子仁、黑橄欖和少許辣味的地中海汁出奇地配合,口感層次豐富
非常好吃!
Passion
另喝了一杯餐廳recommend 飲品Passion
我很喜歡設計獨特的杯子,一看已心花怒放
這杯子是一個立體土人雕像,杯裡放滿細細的碎冰,上面有一根香草和半個新鮮熱情果
喝下去是清甜的熱情果汁
磨成細細的碎冰可以保持果汁低溫度但不會變淡
跟一般mocktail不同,沒有多餘的糖漿味道,很解渴
香蕉布甸
最後,套餐甜品可以選擇香蕉布甸或牛奶奶凍,我們選了香蕉布甸,香蕉味清甜,焦糖脆面配香蕉頗特別,伴碟以朱古力醬畫的花朵裝飾很吸引。
後記:這餐可算是色、香、味區全
用餐期間聞到鄰桌羊架香味,連不吃羊的我也覺得會很美味

以後除光顧酒店外,食聖誕大餐又多一個選擇了

2017-11-27
雜菜湯跟麵包
Spanish  iberico  pork  rack
西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果雜莓汁
煙燻法國白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉
Passion
香蕉布甸
2017-11-30 134 浏览
黎到荃灣 想二人晚餐食咩好?CHALET小木屋 十分有情調💓我同男朋友一人叫左個set dinner頭盤有香煎半熟呑拿魚伴三文魚籽呑拿魚係半熟 口感好特別又似食魚生 又似食魚肉 好食👍🏼主菜有牛肝菌黑松露意大利飯伴有機大啡菇黑松露味幾出 最正係個大啡菇菇味勁濃 送飯食一流🍚另外仲有美國Prime肉眼扒配芝士焗薯肉眼扒肉質鮮嫩 肉味幾濃最值得一讚係個焗薯 勁多芝士🧀甜品以朱古力香蕉布甸同奶凍作結十分完美🤗_________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨(5個✨為滿分)價錢:$188+308________________________唔信我嘅可以自己去試試😂地址:荃灣青山公路407-411號金荃大廈地下B鋪
黎到荃灣 想二人晚餐食咩好?
CHALET小木屋 十分有情調💓
_________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
價錢:$188+308
牛肝菌黑松露意大利飯伴有機大啡菇
香煎半熟呑拿魚配三文魚籽
牛肝菌黑松露意大利飯伴有機大啡菇
2017-11-30 112 浏览
今日下午, 女朋友一個電話打黎同我講話要食好少少既西餐, 咁小弟唯有即刻請教下OPENRICE食神啦,係都近我地既荃灣有間Chalet好似幾唔錯, 我地就決定DINNER係度開餐啦D間Chalet睇地圖係離地鐵站有少少遠, 但行落又OK, 約6-7分鐘到, 係愉景新城對面行入去好似置身歐洲咁, 已經充滿左聖誔氣氛, 格調都一流連Menu都咁有特色真係少見煙肉洋蔥湯煙肉扲黎煮湯我比較少飲, 所以點左D個試下。飲落個煙肉入左湯度係異常地夾, 似係夠香口D既肉係忌廉湯度, 而洋蔥係甜既! 我平時幾憎洋蔥都OK佢D個洋蔥。而隔離舊包係熱的, 有D咬口但不靭, 沾湯食係一流法式鵝肝醬伴無花果因為女朋友鐘意食無花果, 所以叫左D個。我睇個菜名以為係用鵝肝既醬去伴無花果, 點知上枱係見到鵝肝的, 大驚喜! 鵝肝食落油脂味香濃, 食落有D入口即溶既感覺, 而底下個醬係果醬黎, 少少甜, 配合個鵝肝好好味, 而無花果都幾甜下, 女友同我都LIKE美國Prime肉眼扒配芝士焗薯我地叫五成熟就真係五成熟, 煮得唔錯。而且塊扒係Prime的, 質素已有所保證, 食落唔靭, 有牛味, 而且有少少根增加左口感真係
今日下午, 女朋友一個電話打黎同我講話要食好少少既西餐,
咁小弟唯有即刻請教下OPENRICE食神啦,

行入去好似置身歐洲咁, 已經充滿左聖誔氣氛, 格調都一流
連Menu都咁有特色真係少見

煙肉洋蔥湯

法式鵝肝醬伴無花果

美國Prime肉眼扒配芝士焗薯

我地叫五成熟就真係五成熟, 煮得唔錯。而且塊扒係Prime的, 質素已有所保證, 食落唔靭, 有牛味, 而且有少少根增加左口感真係岩晒我地
;而個焗薯加左芝士都好香口, 而且個薯仔上台時已經較好味唔洗再落鹽, 如果芝士可以再加多少少就更好

北海道蟹肉意大利飯
D個本身唔係SET, 但加88蚊可以變SET, 有前菜, 湯, 甜品, 其實係抵的, 所以我地加左。D個意大利飯唔止係有蟹肉, 仲係用蟹膏黎包住每一粒飯, 係好高級既享受黎, 而係上面一條條既我估唔係蝦鬚黎, 食落脆脆地, 增加左成個意大利飯既口感 很不錯

甜品-牛奶奶凍
上枱果陣已經比個畫功吸引左, 間屋仔畫得超靚!!!而個牛奶奶凍食落夠廷身, 而且牛奶味濃, 好好既一個收尾

Strawberry Park
岩走我地想坐多陣, 所以叫多杯cocktail黎飲下。女朋友一向都幾鐘意Bailey D隻酒, 再加埋士多啤梨味, 少少朱古力脆片係上面, 成個配夾唔錯。

Chalet所有人既美術感都好好, 由環境, 菜色, 飲品, 畫功都睇得出
, 食物質素都唔錯
, 女朋友讚左我一下揾得好都令我好開心
2017-11-29
今晚小妹生日, 男朋友安排左係荃灣食晚餐,我係荃灣住左咁耐都未聽過D間Chalet,但原來我成日都經過的, 而且仲係大驚喜!可能係門面比較低調, 所以成日經過都唔多覺, 但睇真D係間木屋仔黎, 好有心思入面係北歐風既, 格調型格得黎又舒服, 而且枱同枱之間空間大, 傾計談心一流Gin & Pear-$88: 飲落味覺刺激豐富, 有好多種味混合而成, 其中最特出係檸檬味, 而且最值得一讚係酒味夠濃白酒忌廉青口配薯條-$138: D個組合幾新鮮, 第一次見, 青口有六隻, 都算扺, 而且青口鮮甜, 唔腥, 新鮮貨色, SIZE算係中上, 配埋稀稀地既白酒忌廉汁提升鮮味, 個汁太杰會好HEAVY, 所以D個好好食, 個白酒忌廉汁好飲到想飲埋佢;而個薯條係粗薯條黎, 炸得好香脆, 兩個人食份量岩岩好, D個小食拼盤好出色。香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽(SET): D個前菜超精緻, 個吞拿魚外面係略略煎過, 唔會有種油膩感搶左魚既味道, 而且個半生熟煮法令到個口感好特別, 有多種層次, 而且個吞拿魚好香, 配埋D三文魚籽同個汁食係一流的帶子茴香湯(SET): 個湯入面有唔少帶子, 加埋茴香成個感覺唔
今晚小妹生日, 男朋友安排左係荃灣食晚餐,
我係荃灣住左咁耐都未聽過D間Chalet,
但原來我成日都經過的, 而且仲係大驚喜!

帶子茴香湯(SET): 個湯入面有唔少帶子, 加埋茴香成個感覺唔錯。而旁邊既不知名麵包食落有D似法包, 但入面係一層層, 咁食落唔會好似法包咁難咬, 而且上台時包係熱的

美國PRIME肉眼扒配芝士薯-$308: 食開牛扒既朋友都知PRIME GRADE既牛扒係好高級的, 我地叫左七成熟, 切山黎岩岩好, 牛扒同脂肪既比例岩岩好, 有少少脂肪得黎又唔會太多, 令你食肉既時候, 有少少油脂係你個口滲入, 口感一流;而個焗薯都好好味, 食落口綿綿的。

北海道意大利飯-$198: D個飯真係不得之了, 濃郁既蟹膏係包住每一粒飯, 好好味, 而且仲有唔少蟹肉, 蟹膏+蟹肉係口中同飯相會係好幸福的事
。D度既意大利飯我估係為左遷就港人口味, 所以煮得全熟, 但其實我更欣賞意大利飯係半生熟, 如果CHALET可以問埋想要幾熟既飯成件事就完美了
甜品(SET): 生日梗係要吹蠟燭啦! CHALET幫我地寫埋HAPPY BIRTHDAY! 好開心! 而且手字好靚! 個香蕉奶凍好香香蕉味, 食落唔錯

整體黎講, 食物, 環境, 服務都係一流的, D間CHALET我會大大力推薦比我識既荃灣友知, 真係好唔錯!
2017-11-28
庆祝纪念
生日
  • 美國PRIME肉眼扒配芝士薯
  • 北海道意大利飯
2017-11-27 117 浏览
餐湯為南瓜湯,味道雖不是十分濃郁,但入口感覺香甜,配以面包脆脆感覺新鮮,十分搭配,惟脆脆一咬易碎,欣賞職員為我們先清理檯面才上下一道菜,表現用心。頭盤為帶子刺身,由於我們不想吃刺身,所以要求廚師把帶子煮至全熟,店員十分配合。帶子十分新鮮,入口都感到非常鮮味。小食我們揀了芝士焗薯條,這個薯條外薯內軟,入口鬆化,配合濃厚的芝士汁及茄汁,簡直不能停口,但我們不敢吃太多,因為尚有主菜等待我們品嘗。主菜方面,我們選擇了有機南瓜意大利飯配黑醋汁:製作精緻,意大利飯軟硬適中,入口感覺creamy,南瓜粒亦相當足料。南瓜的甜與黑醋汁的酸剛剛恰到好處,而餐後完全不覺膩。至於香煎龍利柳配香檳汁亦非常不錯,魚肉及香濱汁十分匹配,魚肉味道亦十分出色,完全不感雪藏之味道,份量亦十分足夠。最後還有焦糖燉蛋作甜品,雖然我們已吃得十分飽,但這個甜品份量剛好,表層的焦糖暖暖的,配合冷冷的燉蛋口流十分好,而且甜而不膩,簡直為整晚的晚餐作一個完美的總結。

餐湯為南瓜湯,味道雖不是十分濃郁,但入口感覺香甜,
配以面包脆脆感覺新鮮,十分搭配,惟脆脆一咬易碎,
欣賞職員為我們先清理檯面才上下一道菜,表現用心。

,店員十分配合。帶子十分新鮮,入口都感到非常鮮味。

小食我們揀了芝士焗薯條,這個薯條外薯內軟,入口鬆化,
配合濃厚的芝士汁及茄汁,簡直不能停口,
但我們不敢吃太多,因為尚有主菜等待我們品嘗。

主菜方面,我們選擇了有機南瓜意大利飯配黑醋汁:
南瓜的甜與黑醋汁的酸剛剛恰到好處,而餐後完全不覺膩。

至於香煎龍利柳配香檳汁亦非常不錯,魚肉及香濱汁十分匹配,
魚肉味道亦十分出色,完全不感雪藏之味道,份量亦十分足夠。

表層的焦糖暖暖的,配合冷冷的燉蛋口流十分好,
而且甜而不膩,簡直為整晚的晚餐作一個完美的總結。
2017-10-25
  • 芝士焗薯條
  • 有機南瓜意大利飯配黑醋汁
2017-11-23 1874 浏览
Chalet 喺愉景新城附近,八米半對面有一間餐廳,每次搭車經過,都俾佢嘅裝修影吸引着。今日放工就同朋友來試吓。Chalet 解作小型度假屋,瑞士的農舍同牧人小屋,果然呢度嘅裝修都充分發揮左農舍特點,石磚牆壁配合木製嘅座椅,令人置身於原始嘅環境之中。餐廳分成兩部份,前半部份嘅燈光較為光猛一啲,全部都係木枱配上高椅嘅設計,假天花上面仲吊住一啲綠色嘅植物,令人感覺好舒暢。而餐廳嘅入邊燈光較為昏暗及有情調,座位嘅一邊係皮製嘅高身沙發。為咗配合小木屋嘅主題,侍應遞上木製相框嘅餐牌,真係別出心裁。晚餐係四個course的set menu,由$188到$308。喺荃灣區來講價格有點進取。是日餐湯:甘筍忌廉湯、蟹肉粟米忌廉湯兩個餐湯較為普通,不過甘筍湯有濃郁嘅薑味,係剛剛轉入冬季嘅天氣,飲完之後覺得較為暖和。Appetizers:法式鵝肝醬配無花果、香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽 呢兩個前菜賣相都好精緻,特別好鍾意佢嘅display,食物嘅擺放同埋將sauce都睇得出廚師嘅用心。半熟吞拿魚,細細嘅一口份量,肉質好嫩滑。鵝肝醬味道不俗,口感尚算綿細柔滑。主菜:三文魚慕絲龍利柳配菠菜忌廉汁$208邊一個菜式賣
Chalet

是日餐湯:甘筍忌廉湯、蟹肉粟米忌廉湯

主菜:
三文魚慕絲龍利柳配菠菜忌廉汁$208
邊一個菜式賣相非常精緻,龍脷柳一般都係煎香後,平放在碟上。侍應捧上一道菜嘅時候,我哋都覺得嘖嘖稱奇,因為龍脷柳捲成玫瑰花嘅狀態,入邊包住三文魚慕絲。龍脷柳係由大條左口魚魚肉加工而成,雖然係急凍嘅魚柳,但起碼冇雪藏嘅味道,特別要一讚菠菜忌廉汁好香滑。

煙燻法國白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉$228
整個菜式嘅重點係松子仁配地中海汁,松子仁及雜豆,很有嚼勁,配上秘製地中海汁,少少辣但非常有驚喜。煙燻白春雞冇想像中咁嫩滑,但欣賞栗子蓉,餐廳一般都係用薯蓉及紫薯用,用栗子蓉實在比較少見。

甜品:麵包布甸、香蕉布甸
甜品方面不過不失,沒有太大驚喜呢
2017-11-21 1381 浏览
發現大多特式小店聚於荃灣,所以是日放工後又到荃灣搵食,今天想吃西餐,朋友說有時經過愉景新城時,也會見到兩個裝飾很有格調的西餐廳,今天先試一試右手邊的Chalet,因為它小木屋的設計太吸睛了!我同友人挑了高身的吧枱,感覺放鬆點、又有氣氛。然後我地點了一份美國prime 肉眼扒Set Dinner ($308)及一份北海道蟹肉意大利飯($198)。首先送來了北海道蟹肉意大利飯,不太吃到北海道蟹肉與普通蟹肉的分別,但飯中的蟹肉是很足料的,飯除了有濃濃蟹味,還有濃濃芝士味,整個飯也很Creamy!然後到美國肉眼扒,這份由於叫了Set的關係,先送來了餐湯,我選了蘑菇湯,是我最喜歡的鮮搾蘑菇湯,不是罐頭質素,好吃!然後來了頭盤,我們點了香煎半熟吞拿魚配三文魚子,很有魚鮮味,再配獨家醬汁,很滿意這個頭盤!之後到重點美國肉眼扒,一切下去很厚很多肉汁!而且不會雪到沒有牛味!我同朋友都很喜歡吃!最後還有甜品:奶凍/焦糖蛋,我揀了焦糖蛋,不過不失,如果蛋味再濃一點會更好!整體來說,叫Set性價比會較高,牛扒Set很值得一試!

整體來說,叫Set性價比會較高,牛扒Set很值得一試!
2017-11-13
2K
2017-11-20 1118 浏览
今晚來到裝修似石屋的西餐廳,全因為友人推介,這裡的枱椅全是高身,所以有些似酒吧感覺,而枱與枱的距離,亦算足夠,我們覺得感覺好舒服。我們要了兩個晚餐,美國prime肉眼扒($308),法國春雞($228),包頭盤及甜品,不包飲品。Happy hour (3:00-9:00),太太要杯 chalet house beer ($48),我就要caffe mocha($48)。煙肉茴香忌廉湯,茴香味唔係好出,反而薯仔味濃,加埋煙肉飲落,味道最好。磨菇忌廉湯,磨菇味道好濃,都幾creamy,我鐘意😍😍😍。至於塊麵包,外脆內軟,如果有一少片牛油,會更加好味。頭盤係法式鵝肝伴無花果和香煎半熟吞拿魚三文魚子。法式鵝肝伴無花果,鵝肝應該係罐裝的,味道帶些酒味,加上無花果醬,就帶了點甜品。香煎半熟吞拿魚三文魚子,外表煎得幾香,魚肉味濃郁。美國prime肉眼扒,剛剛好五成熟,並沒有血水,肉眼扒有少許根位,不過由於牛扒靚,所以都不會靱,我很少吃牛扒點汁,因為會搶走牛扒味,不過今次呢個汁,濃度鹹度剛好,反而帶出牛扒的鮮味。法國春雞,煙燻味道好香,雞皮帶少許焦香,雞肉嫩滑,如果份量多些仲好😋😋😋chalet ho

煙肉茴香忌廉湯

磨菇忌廉湯,磨菇味道好濃,都幾creamy,我鐘意😍😍😍。
磨菇忌廉湯

至於塊麵包,外脆內軟,如果有一少片牛油,會更加好味。

頭盤係法式鵝肝伴無花果和香煎半熟吞拿魚三文魚子。
法式鵝肝伴無花果

香煎半熟吞拿魚三文魚子,外表煎得幾香,魚肉味濃郁。
香煎半熟吞拿魚三文魚子

法國春雞

chalet house beer,味道濃郁,泡沫比例剛好,夠凍👍
caffe mocha,朱古力和咖啡比例剛剛好,忌廉夠多。
caffe mocha左chalet house beer右

焦糖燉蛋,焦糖外皮夠脆,甜度適中。
焦糖燉蛋

法國奶凍,奶味濃,稍為偏甜。
法國奶凍

環境舒服,服務態度一流,雖然地點有點比較僻,不過食物味道,已經物超所值,絕對要去吃😋😋😋
煙肉茴香忌廉湯
磨菇忌廉湯
法式鵝肝伴無花果
香煎半熟吞拿魚三文魚子
法國奶凍
2017-11-16 582 浏览
荃灣多野食就係人都知道架喇。不過原來荃灣都有性價比高,環境又好既西餐廳,果然夠哂驚喜。 <Chalet>位於荃灣愉景新城及中染城 (即宜家傢私位置) 對面,地點方便。開頭以為平日夜晚不會好多人,點知原來都滿座,所以想去既朋友仔記得預先訂檯喇。 餐廳裝修有情調,牆身用石牆設計,配以全木製傢俬, 感覺如置身歐洲小屋一樣。 餐牌選擇不是很多,但絕對是夠的。分別有六款4道菜晚餐、La Carte及小食,Drink list方面,有提供Happy Hour,如果唔食晚餐,叫杯啤酒,食兩三款小食都唔錯! 今晚同朋友分別點了Set dinner ,每份Set包括了是日餐湯、頭盤、主菜及甜品,價錢由$188-308 ,另加一。我們點了<牛肝菌松露意大利飯伴有機大啡菇$188>及<煙燻法國白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉$228>。 餐湯今晚是<蟹肉南瓜忌廉湯>蟹肉已打碎,湯的濃度剛好,夠熱,好暖胃。 頭盤方面,有兩款選擇,我地每樣叫一款,分別是<法式鵝肝醬伴無花果>及<香煎半熟吞拿鱼伴三文魚籽>,兩款前菜都好精緻,可比美酒店級,特別喜歡無花果,好健康! 主菜方面,我同朋友是Share食的,<牛肝菌松露意大

主菜方面,我同朋友是Share食的,<牛肝菌松露意大利飯伴有機大啡菇$188>,牛肝菌松露意大利飯份量一點也不少,味道比較濃既牛肝菌松露配上creamy既risotto,好正! 最驚喜是汁肉嫩嘅大啡菇,大啡菇完全中和了意大飯的creamy感,令整道菜更健康。

另一道主菜是<煙燻法國白春雞配地中海汁松子仁栗子蓉$228>,點解我會叫呢道菜呢?係因為我深深被地中海汁松子仁栗子蓉吸引,知道自己在家是不會煮得成功的,其香味和質感都令人好滿足,好明顯是用心製作,完全照顧到客人健康需要。

至於甜品方面,分別是香蕉布丁,麵包布丁,餐廳好細心,由於訂檯時我同店員說了是慶祝朋友生日,他們便細心在我朋友的甜品上寫了Happy Birthday字句。

整體來說,雖然荃灣有好多餐廳選擇,但要找到一間性格比高、食物質素好,而且環境有情調的餐廳亦不容易。
2017-11-16 269 浏览
我發覺生活都可以不用離開荃灣了啦,什麼都有,現在就連IKEA都回來了!以後可以不用去沙田了,反正沙田人超級多,擠到一個煩的地步。星期一下班和豬男友IKEA走走,本身他想吃店裡面的餐廳,但被我阻止了,明明上星期才吃完呀,會不會吃太密呀!逛完離開的時候無意間看到對面有家西餐廳,豬男友說不算是新的,我就提議去試試看,下次再和他來IKEA餐廳吃(笑)。*門口的裝飾和佈置都很「赤柱」,不是荃灣常見的那些一式一樣的感覺。*食物的餐牌是用小木框裝上的,看到時候都覺得很有FEEL。其實食物的款式不算多,但什麼種類都有,價錢有大眾化的也有吃好一點的,有晚餐也有A LA CARTE。 *是日餐湯是我愛的「菇菇湯」,喜歡它菇的味道重但不咸。旁邊的不知名麵包,咋看之下以為它是偏乾,畢竟樣子有點像紙皮,一咬下去就知道誤會它了,它是軟綿綿的呀,有點像是日本腐皮的麵飽STYLE。*香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽晚餐的前菜選了香煎半熟吞拿魚伴三文魚籽,是豬男友最愛的半熟吞拿魚!*北海道蟹肉意大利飯 $198我喜歡吃意大利飯,豬男友喜歡吃蟹肉,所以北海道蟹肉意大利飯真的很適合我們!*看上去簡單但實際上應該步驟很多吧我想,本身

餐湯餐飽

餐飽

北海道蟹肉意大利飯 $198

北海道蟹肉意大利飯

看上去簡單但實際上應該步驟很多吧我想,本身我以為飯是沒有蟹味,只是飯裡面混合蟹肉,原來不是呀,這個飯的蟹膏味超級超級超級濃郁,每顆飯粒都很入味。如果多加一兩樣配料增加口感,那我應該會給100分!
美國PRIME肉眼扒配芝士焗薯 $308

美國PRIME肉眼扒配芝士焗薯

我們都蠻期待這個美國PRIME肉眼扒,肉眼扒脂肪比例較高,吃起來特別爽。CHALET的肉眼扒油脂豐富,吃起來肉質軟嫩而且牛味香濃,SHARE吃剛剛好,滿足又不會太膩。唯一一點美中不足的是我們點了五成熟,但上桌時應該不只呀,幸好肉的質素好熟一點也好吃。
美國PRIME肉眼扒配芝士焗薯

肉眼扒的配菜芝士焗薯完全是誠意之作,薯仔軟綿有薯香,令我想起在北海道的薯仔。因為芝士已有咸鹹味,所以不加鹽已經很足夠了。我欣賞它的是即便放涼了,芝士都還是流質的不會結成一塊。

焦糖燉蛋(跟餐)

跟餐的焦糖燉蛋也不錯吃,焦糖燉蛋的做法不難呀,但重點是要選好的蛋,蛋要夠香做出來才會夠香濃。焦糖燉蛋口感細膩,加上微微碳烤的焦糖,配搭真是無敵。

整體而言我跟豬男友都覺得不錯,呀對了,我忘了說餐廳的環境!餐廳分兩區,一區是「室內」,另一區是「像是室外的室內」(笑) ,因為餐廳的門面是一片落地的大玻璃,所以就會有個室外的錯覺,真是太棒了!
2017-11-13
餐湯餐飽
餐飽
2017-11-14 1367 浏览
It's just so hard to imagine you can find such a nice restaurant here in the middle of no where... but the good thing is that, parking nearby is easy to find, a narrow street behind the restaurant is the perfect spot... I think this place will be great for party and winter gathering... as the set up is really good, cozy and with atmosphere... Though beer tap choices may be limited, but still very nice ... We didn't go for alcohol tonight, as I have to take care of my lovely car after dinner... S

Starter we ordered Oyster to start with (which is quite a nice offer), Oyster size is not small, and very fresh... while you can miss the Shrimp and the shellfish... really tasty...  although they are frozen, but still not bad...
It comes the Pan-fried Scallop, not strong in taste, but still hot enough to give you a nice feeling...
Scallop Tomato Soup was quite refreshing... I like it very much... but the scallop taste was taken away by the strongtomatoes..
... and I like the bread here more... as they freshly serve, soft and not too filling...
Here comes the Main, which is the US Prime, very rich taste and the sauce is strong too... not too chewy and very good portion... I like it too...
Temperature was nice too... Medium..
And they use the Sweet Potato to go with the steak is quite a nice try, so that people won't feel too guilty having too much fries or mash...

Dessert is very nice - banana cream brûlée, which makes a very good finishing... though it is a little bit too sweet for me, but lady may like it...
Overall, we spent around 250 per head for the night, and earned the free parking... Forgot to say, the service is nice too, hope you can feel it and enjoy it...
2017-10-26