2017-11-14 1202 浏览
離開荃灣已經有一段時間,宜家久唔久入去都係因為個「食」字。今日放假專登入去,係因為宜家傢私返左去荃灣,想湊下熱鬧,點知比我發現呢間開係佢對面幾有feel既餐廳。餐廳位置係係青山公路金荃大廈,正正就係宜家傢私新開既中染新城對面,地點都算方便易搵。餐廳裝修好有格調,以木色做主調,再配上石磚牆,感覺就好似係個酒窖入面。Menu餐廳係以西式爲主,簡單d可以order set,有一般既steak做main course,唔想咁heavy都仲可以order snacks,再想light d可以飲番杯relax下。呢度既set dinner 係有餐湯,前菜,主菜同甜品,價錢就由$168起。洋葱忌廉湯(左)味道一般,質地比較杰身,飲落唔會漿住個口南瓜忌廉湯(右)反而呢個南瓜湯味道濃郁,質地又香滑香煎帶子配紅花汁(左)帶子size適中,肉質煙韌,食落有口感,面層仲煎得有少少香脆tim煙三文魚薄片(右)至於個煙三文魚就冇咩特別,都係一般煙三文魚既味道美國Prime西冷牛扒配焗甜薯$298呢個西冷牛味香濃,食落肉質嫩滑,係略嫌兩邊個火喉過左火,比較熟。另外個焗薯係焗紫薯,味道香甜香煎龍利柳配香檳汁$188估

Menu

洋葱忌廉湯(左)
味道一般,質地比較杰身,飲落唔會漿住個口

南瓜忌廉湯(右)
反而呢個南瓜湯味道濃郁,質地又香滑

香煎帶子配紅花汁(左)

煙三文魚薄片(右)
至於個煙三文魚就冇咩特別,都係一般煙三文魚既味道

美國Prime西冷牛扒配焗甜薯$298

香煎龍利柳配香檳汁$188
估唔到龍利柳都可以咁厚身,食落啖啖肉,冇雪味冇腥味,個香檳汁好入味,食落魚肉仲好嫩滑

Banana Pudding(上)
呢度dessert既畫花都好靚,賣相即刻加晒分。呢個banana pudding係香蕉片下面既係麵包布甸,味道唔會太甜,arm arm好,食落外脆內軟,係比軟濕潤既

Panna Cotta(下)
至於呢個就係牛奶奶凍,味道濃郁,食落香滑
2017-11-02
2017-11-10 1271 浏览
荃灣開了新界西唯一的連瑣傢俬店, 我們這些元朗人真係等到頸都長, 終於不用再山長水遠過海或去沙田逛了, 加上愉景新城是帶女兒放電的好去處, 近來在荃灣遊走的時間也多了, 人流帶動同時, 要找食同樣出現難度. 不想吃商塲連瑣店, 還有長長的排隊人龍,幸好附近也有不少特色小店, 人流相對少一點, 坐得舒適自在.​Chalet正正在愉景新城對面, 一街之隔, 已遠離商業和公式化. 顧名思義是瑞士山區小木屋, 雖並不在山野上, 但的確有cozy小木屋之感, 走入屋內先有石牆的設計, 感覺的確有點如歐洲古老小鎮建築. ​晚上八時, 餐廳滿座, 十分旺塲, 我們被引領走進較入的座位, 這邊以木系為主, 有大大的酒吧, 高高的座椅, 昏黃有情調的燈光, 正是下班後輕鬆談天閒聚的格調.​食物種類不算太多, 都寫在幾塊木板上. 晚餐有6款選擇, 有意大利飯/粉, 扒類, 海鮮, 另有餐湯, 前菜和甜品, 但就沒包括飲品, 價錢在$168- $298, 都算合理.另外, 有幾款A La Carte, 菜式較精緻如西班牙烤乳豬, M4和牛斧頭扒等.​小食的選擇就相對地多, 有海鮮拼盤和生蠔, 價錢也很相宜.

​小食的選擇就相對地多, 有海鮮拼盤和生蠔, 價錢也很相宜. 其他小食也很吸引.
墨西哥脆片配蕃茄莎莎, 酸忌廉和牛油果醬 ($88)
份量不少, Nachos都好薄好香脆, 有少少微焦, 更香口惹味, 而芝士亦夠多, 配上酸味味的蕃茄沙沙, 很清新香口. 牛油果醬亦十分creamy清香, 令人一片一片不自禁放入咀中.

水牛城雞翼配藍芝士醬 ($88)
一碟有6隻, size都不細, 而藍芝士醬, 辣醬, 還有少許蔥段則以小碟另外附上, 很整潔有序. 因我們都不太能接受藍芝士的味道, 分開上的做法十分妥當.
​雞翼很香脆, 亦夠入味, 單吃也很美味, 當然加入辣醬才夠正宗, 十分適合佐酒.
英式炸魚薯條 ($108)
魚塊很厚實, 脹卜卜, 外表完全被炸漿完美包裹着,即使放了一會也沒有下塌的跡象. 底層是厚切的薯條, 已調了味, 香口中不失粉糯.
​炸魚肉是雪白厚厚而紋理完整的魚件,微鹹中能嚐出有啤酒的麥香, 是傳統英式的炸魚薯條味道, 而且保持着外表挺而鬆化, 肉質香嫩多汁, 伴以附上的沙律醬, 又是令人食不停咀.
​因為已點選幾款小食, 晚餐只選了一款增加一點飯氣罷了.

前菜有香煎帶子, 煎至剛剛熟, 保留了柔軟的肉質, 鮮味亦很突出.
​這天餐湯是歐芹煙肉忌廉湯, 味道很濃郁, 香草味相當搶眼, 餐湯口感順滑中帶微細顆粒口感, 味道不俗.
​伴碟的麵包有點像千層酥, 卻沒有奶酥味道和油膩感, 香脆有層次感, 麥香突出. 跟餐湯一濃一淡, 十分匹配.
​主菜點了有機南瓜意大利飯配黑醋汁 ($168)
南瓜飯也相當有份量, 醬汁滿滿覆蓋飯粒, 跟平常吃的Risotto有點不同. 加入黑醋很開胃, 提升味道的層次感和香味. 整個飯沒有太多配料, 就只有飯和汁, 卻出奇地沒有給人單調感覺. 飯沒有一般意大利飯般保留飯骨, 是很creamy很rich的一種煮法, 個人十分喜歡. 如喜愛有米骨, 有嚼感的或許會有點失望.
​最後送上奶凍作甜品, 奶味很濃, 不是我的杯, 淺嚐兩口就給老公完成.
​地點有點隔涉的錯覺, 但實際卻非然, 離開是門外正好是巴士站, 回家只要半句鐘, 十分方便. 店子小小, 但卻真的給人一種很relax的情調, 亦很驚喜連平日也座無虛席, 亦見不少上班族下班後結伴來用餐, 亦有一些閨密聚會, 無疑食物的水準很有保證, 在荃灣區也是很有特色的食店, 絕對值得再來.
2017-10-10
2017-11-08 214 浏览
之前曾被朋友帶到附近吃飯,食完先經過這小店門口,覺得質素和性價比都很高,所以今日去荃灣做啲野,做完已經差唔多晚飯時間,腦袋就立即浮起了這餐廳餐廳嘅格局細細,但入到去就覺得環境好舒服好寧靜,完全同外面的荃灣鬧市係兩個世界餐牌上只有6個set dinner可選,但其實散叫的主菜也可加錢upgrade成set,夠彈性Tuna Tataki with Salmon Roe@吞拿魚肉非常鮮嫩,配上少少黑芝麻和蒜蓉蛋黃醬,味道層次豐富絕對係開胃美食!Tomato Soup@香噴噴既蕃茄濃湯好快就到味道尚算濃,唔會太稀亦唔會太杰撻撻剛剛好Black Truffles and Porcini Risotto w/ Portobello Mushroom@上枱時已經俾最上面的大蘑菇吸引了雙眼這種大蘑菇叫Portobello Mushroom,肥大肉厚,菇味香濃!大蘑菇又厚又大,切下去很有切牛扒的感覺,大大啖,好滿足米飯的稠度剛好,不會太稀或太濃,口感al dente,即嚼勁,還要半熟,不會太生或過熟,最重要是creamy,米粒咬開不會是粉狀好香黑松露味, 意大利飯與野菌配合起來相當惹味,高水準之作US

絕對係開胃美食!
Tomato Soup@香噴噴既蕃茄濃湯好快就到
味道尚算濃,唔會太稀亦唔會太杰撻撻
剛剛好
好香黑松露味, 意大利飯與野菌配合起來相當惹味,高水準之作

US Prime Rib Eye w/ Baked Cheese Potato@我點的是5成熟的肉眼扒原本已經有調味,所以不用點太多汁都足夠!肉質鮮嫩易入口,而且可以鎖住肉汁,令我要戒牛肉的想法拋諸腦後
另外配角焗薯都好有水準!
半熟狀態的肉眼扒,肉質嫩紅,肉汁豐富

細心的裝飾
Banana Pudding@香蕉一向小弟其中一種最鍾意的食物
布甸上層有香甜的焦糖,食落會先有少少咸味令隨後而來的香蕉味很突出
食完之後滿口"蕉"氣
2017-11-07
2017-11-08 174 浏览
到愉景新城購物後,看到這裡有間歐式風格的小屋餐廳,就與男朋友一起前來看看。一開始只是覺得這裡漂亮,後來知道Chalet 有木造小屋的意思,覺得這裡更有歐陸式感覺,好像童畫故事裡的場景。店內分了不同的zone,一進去的區域全以木制的枱凳,而且燈光較明亮。再裡面的地方就是較暗的,亦有調酒吧。我們喜歡拍照亦不愛喝酒,所以就坐在較有家的感覺區!Menu以木片、木框包著,很特別!我們兩人點了一個set dinner和兩個小食Cream of Wild Mushroom Soup🍄set dinner裡面包含了一碗湯,有濃郁的菇味而且creamy,旁邊略硬的法包浸過了湯變了十分滋味Pan fried scallop帶子經過煎的過程,更香。Buffalo Wings with Blue Cheese 🧀 $88有別於其他的水牛城雞翼,之前吃過其他的有醬汁色著雞翼,而這裡的雞翼只有沒有了原本的醬汁,但卻提供了藍芝士醬、辣醬。有六隻雞翼,不點任何醬就如同普通醃製的煎雞翼,但點上藍芝士醬後,酸酸甜甜的,令雞翼不太油膩,喜歡辣的你更可以點上辣醬,不是普通的Tabasco或泰式辣醬,喜歡這個辣醬沒帶酸酸的味道

Menu以木片、木框包著,很特別!

我們兩人點了一個set dinner和兩個小食

Cream of Wild Mushroom Soup🍄

Pan fried scallop

帶子經過煎的過程,更香。

有六隻雞翼,不點任何醬就如同普通醃製的煎雞翼,但點上藍芝士醬後,酸酸甜甜的,令雞翼不太油膩,喜歡辣的你更可以點上辣醬,不是普通的Tabasco或泰式辣醬,喜歡這個辣醬沒帶酸酸的味道!

我也挺喜歡吃西芹的,點上藍芝士醬更好吃!

Fish and chips🐟 $108

薯條收藏在魚柳下,好像回歸塔的造型😂😂,魚柳都有很多塊,份量十足!

厚切薯條很有質感啊!

Seafood spaghetti with champ 🦐🍝 $178

每款海鮮都有幾個在這,醬汁的味道吃得出芝味,白汁伴海鮮令長通粉多了層次!

Cream Brûlée

今天有兩款甜品可供選擇,焦糖布甸和奶凍,最後選了焦糖布丁🍮 。
口感細滑而且不會太甜,最愛吃布丁了。
有精緻的玫塊花畫作裝飾,不過白碟細一點似乎會更美,或者加一點生果作點綴。
2017-10-23
為了美食,不能自拔⋯竟然俾我發現荃灣區有間咁高質西餐實在驚喜由餐湯到甜品,處處有驚喜餐包出奇地perfect match 外脆內軟,跟湯食更是美味 少有餐包口感可以同湯咁夾😋煙肉洋蔥湯好滑好香。前菜帶子非常爽口彈牙,拿捏準確,一點都唔韌青口新鮮,忌廉汁我簡直想飲曬佢,遺憾薯條份量太少 整體冇令我失望。主菜海鮮長通粉同香煎龍利份量十足 飽肚又美味海鮮料老實,唔係揸流攤,有足料帶子青口蝦魷魚圈,忌廉汁同青口煲果個一樣甜品奶凍同麵包布甸都有驚喜❤️加分項目#衝著青口薯條呢道菜而來反而有意外收穫#吃貨日常
為了美食,不能自拔⋯

竟然俾我發現荃灣區有間咁高質西餐實在驚喜
由餐湯到甜品,處處有驚喜

煙肉洋蔥湯好滑好香。

前菜帶子非常爽口彈牙,拿捏準確,一點都唔韌

主菜海鮮長通粉同香煎龍利份量十足 飽肚又美味

甜品奶凍同麵包布甸都有驚喜❤️加分項目

#衝著青口薯條呢道菜而來反而有意外收穫
#吃貨日常
香煎龍利柳
香煎龍利柳
  • 忌廉汁煮青口配薯條
2017-11-04 231 浏览
沙律正常,麵包香脆,雜菜湯唔夠熱的,也是足料的。同事的passion,熱情果特飲,好大杯,半個熱情果,成舊冰架,酸酸甜甜咁,個杯造型好特別。熱朱古力咖啡唔熱的。味道ok,不過唔熱就唔好飲。意大利飯的蝦不算大蝦吧,只是普通的蝦,意大利飯淋了d。羊架配薯菜,羊架三大件,薯角蘆筍配菜。羊架十分之肥。。。幾乎完全食唔到肉,酥味是不太濃,忍唔住問仕應點解咁肥,仕應問廚房,然後的答案係我們沒有要求唔肥。。甚麼答案,十分奇怪。本末倒置。帶子蒜香意粉,等左好耐先到,帶子個樣生生地咁,原來仲要凍的,仕應解釋是刺身半生熟的煮法,不過話如果我們接受唔到就煎熟d俾我們。後尾再弄一份是全熟的。蒜香意粉好香,全熟帶子好香同好熱!!
沙律正常,麵包香脆,雜菜湯唔夠熱的,也是足料的。

熱朱古力咖啡唔熱的。味道ok,不過唔熱就唔好飲。

意大利飯的蝦不算大蝦吧,只是普通的蝦,意大利飯淋了d。

[IMG:6若
服務態度有改善空間!!
2017-10-24
2017.10.29 😊【一間餐廳 食出兩種格調】荃灣黑與白、光與暗、男與女世界上總是有很多對比跟比較荃灣這間餐廳的設計可分為兩部分近大門的座位 陽光從窗邊滲入🌞就有種置身於森林石屋的感覺而當你深入餐廳裡頭卻會發現設計卻像石洞裡一所神秘酒吧🏚正正很能讓體會到這種強調對比感覺就如餐廳名字 "Chalet" 瑞士小木屋的意思跟餐沙津及餐湯烤紐西蘭羊架配香草燒薯芥末汁 $108小時候的我總是害怕食羊肉長大後卻發現 羊的獨特味道卻讓我回味由於友人對羊肉有點抗拒🐐店員建議我們選擇7成熟吧小木屋的羊架一共有3隻 配上清爽露荀羊架一切下去帶著微微血水肉質帶著咬口卻不會過老🍽做到既有羊味 亦不會騷香煎大蝦配意式茄蓉意大利飯 $88最近食的意大利飯都是墨汁為主題 黑黑的很久沒看到橙色的了看似跟餐廳的石屎牆很合襯 不禁一直拍照煎過後的大蝦顏色很美 肉質新鮮爽口Risotto 飯質軟硬度適中👍配上微酸的茄蓉很開胃看著這可愛的擺設就連喝熱檸茶都變得優雅Chalet 💌荃灣青山公路407-411號金荃大廈地下B鋪Mon-Sun: 1200-1500, 1800-0200
2017.10.29 😊
【一間餐廳 食出兩種格調】荃灣

黑與白、光與暗、男與女
世界上總是有很多對比跟比較

午餐
沙津餐湯
烤紐西蘭羊架配香草燒薯芥末汁
香煎大蝦配意式茄蓉意大利飯
如果唔係因為朋友住荃灣, 我相信都唔會坐一個小時地鐵來到CHALET  食飯。 還以為地點有點隔涉,原來由地鐵站行過去只須要數分鐘。CHALET以無數石頭搭起來,有如一間石屋, 以全木製傢俬 配襯,感覺很Cool! 全無壓迫感 , 幾好hea 絕對是用餐的好地方。 餐牌同樣用上木板, 選擇並非太多,主要有六款晚餐和幾款 Ar La Carte我們不約而同也選擇了好抵食的四道菜晚餐。  第一道菜是熱辣辣的餐湯  、   前者入口順滑, 磨菇味突出, 美中不足是可夠熱。 原味南瓜湯,並沒有加入太多忌廉,味道甜甜地但較為單調 。配上相當趣怪麵包 ,好似樹皮一樣,口感比法包軟熟,不但富有口感,而且非常香軟而扎實, 份量小小但已經很飽肚。餐湯後接著兩款前菜上枱 和  我較欣賞經過微微煎過的帶子,口感 juicy、有鮮味。上菜速度頗快,每一道菜機乎緊接著。香煎龍利柳配香檳汁 $188臚魚原條卷成魚卷煎香, 變得相當厚身,份量十足。還擔心會魚卷內煎得唔夠熟, 點知一切開見到出晒煙。雪白的魚肉盡現眼前,魚肉入口細嫩且棉密。雖然略欠鮮味,以重牛油味的香檳汁提味步的同時亦可以增加其油潤感。 法國煙燻鴨胸配

還以為地點有點隔涉,原來由地鐵站行過去只須要數分鐘。

全無壓迫感 , 幾好hea 絕對是用餐的好地方。

我們不約而同也選擇了好抵食的四道菜晚餐。

第一道菜是熱辣辣的餐湯

[蘑菇忌廉湯] 、 [南瓜忌廉湯]

前者入口順滑, 磨菇味突出, 美中不足是可夠熱。

原味南瓜湯,並沒有加入太多忌廉,味道甜甜地但較為單調 。

飽肚。

餐湯後接著兩款前菜上枱

[煙三文魚薄片] 和 [香煎帶子配紅花汁]

我較欣賞經過微微煎過的帶子,口感 juicy、有鮮味。

上菜速度頗快,每一道菜機乎緊接著。

香煎龍利柳配香檳汁 $188

提味步的同時亦可以增加其油潤感。

法國煙燻鴨胸配紅酒汁甜薯蓉 $238

這道菜色最吸引人之處是店員會在客人面前將玻璃蓋子打開,煙燻隨隨的飄出來。

整個色Tone 只有紅色,有欠吸引。 我嫌鴨胸較生,切落去都有點困難。朋友就覺得無問題,只

是認為鴨胸欠煙燻香。另外紅酒汁甜薯蓉也吸引不到他, 我反而對它十分有興趣,毫不猶疑地將

它掃入口,甜中帶出微微的紅酒香,比吃薯蓉更健康。

我們已經吃得好飽,但套餐送 甜品  [ 香蕉布甸、和奶凍]

份量細細份, 唔會太甜, 所以都可以吃得晒。
2017-10-28
2017-11-02 199 浏览
同朋友係荃灣行完街,就走圍搵野食,行經Chalet,門口放左架單車同郵筒,單車上有menu睇,睇下都覺得唔錯,就入左去食啦原來間餐廳好大,分左幾部分,侍應帶我地坐左張高枱,高枱望入去係另一部分,入面啲吊燈都幾特別我地坐呢個位後面塊牆係用磚一舊舊切既,牆身上仲有啲樹葉掛飾,幾特別叫左個set dinner,個湯幾好飲喎!入面有蟹肉粒,幾鮮甜,塊餅好脆,又香Appetizer係香煎帶子配紅花汁帶子煎得香口,肉質鮮甜,配埋紅花汁更能夠突出鮮味主菜揀左最貴既美國Prime西冷牛扒焗甜薯(8oz)($298)牛扒叫左七成熟,因為朋友唔係好食得生 牛扒肉質鮮嫩,肉汁都唔少,配埋個汁,味道剛好份量剛好,不會覺得太飽平時食西餐配既薯菜都係薯仔黎,但呢個餐廳好創新,用左紫薯做配菜打開紫薯,紫薯蓉幾香口,唔會好淋,面頭仲有啲芝士味既cream,幾特別另一個主菜散叫左個「北海道蟹肉意大利飯」($198)意大利飯飯身軟硬適中,蟹肉粒都有唔少,味道都幾鮮甜,同個意大利飯好夾,個飯上面一條條食唔出係咩,但似炸過黎,好脆口野飲邊面揀左杯熱朱古力($38),朱古力偏甜,但個人比較鐘意淡口啲Set dinner有甜品送

Appetizer係香煎帶子配紅花汁

帶子煎得香口,肉質鮮甜,配埋紅花汁更能夠突出鮮味

香煎帶子紅花汁

牛扒叫左七成熟,因為朋友唔係好食得生

美國Prime  西冷牛扒配焗甜薯

牛扒肉質鮮嫩,肉汁都唔少,配埋個汁,味道剛好
份量剛好,不會覺得太飽

另一個主菜散叫左個「北海道蟹肉意大利飯」($198)

北海道蟹肉意大利飯

熱朱

Set dinner有甜品送,送左個牛奶味布甸配士多啤梨牆
布甸甜度適中,味道唔錯

2017-10-17
香煎帶子紅花汁
美國Prime  西冷牛扒配焗甜薯
北海道蟹肉意大利飯
2017-11-02 139 浏览
一直喜歡外國的小木屋,覺得好有童話的感覺。所以我決定來吃晚餐,在很大程度上是被店名吸引的!懶人最愛揀SET DINNER了,一於就兩SET吧!磨菇湯 (跟餐)質地夠哂CREAMY,磨菇味濃,口感不錯。而且餐包也特別好吃,是酥皮面的,用來點湯吃最好。香煎帶子配紅花汁 (跟餐)煎得香口,但同時保留了帶子的水份。煙三文魚薄片 (跟餐)沒想到份量這麼多呢~忌廉香檳汁海鮮長通粉 $178看圖片就知道海鮮相當豐富!鮮甜的海鮮加埋濃濃忌廉汁,口感同味道都一流!美國PRIME西冷牛扒焗甜薯 $298當然是我最愛的五成熟~個人覺得這樣口感最好。牛扒大大塊,食完會好滿足。通常都係配馬鈴薯,但呢度竟然係附上紫薯,覺得好特別!估唔到甜品咁有驚喜!!!非常推薦香蕉焦糖奶凍,冇諗過跟餐甜品可以咁好味!香蕉味超濃,面頭加上薄薄焦糖,唔係一味死甜,真係必試!希望餐廳可以將佢常態化Strawberry Park $108Gin & Pear $108Cocktail都整得好靚,推介Strawberry Park俾女仔飲,隻味少少似草莓奶昔,好似甜品咁易入口!最初係俾店名吸引而入來,點知食物咁好味~!絕對會搵機會再來的!

懶人最愛揀SET DINNER了,一於就兩SET吧!

磨菇湯 (跟餐)
質地夠哂CREAMY,磨菇味濃,口感不錯。
而且餐包也特別好吃,是酥皮面的,用來點湯吃最好。

香煎帶子配紅花汁 (跟餐)
煎得香口,但同時保留了帶子的水份。

煙三文魚薄片 (跟餐)
沒想到份量這麼多呢~

忌廉香檳汁海鮮長通粉 $178
看圖片就知道海鮮相當豐富!
鮮甜的海鮮加埋濃濃忌廉汁,口感同味道都一流!

美國PRIME西冷牛扒焗甜薯 $298
當然是我最愛的五成熟~個人覺得這樣口感最好。
牛扒大大塊,食完會好滿足。
通常都係配馬鈴薯,但呢度竟然係附上紫薯,覺得好特別!

估唔到甜品咁有驚喜!!!
非常推薦香蕉焦糖奶凍,冇諗過跟餐甜品可以咁好味!
香蕉味超濃,面頭加上薄薄焦糖,唔係一味死甜,真係必試!
希望餐廳可以將佢常態化

Strawberry Park $108
Gin & Pear $108

2017-10-26
2017-11-02 1354 浏览
愉景新城對面其實係比較舊既地方,但估唔到天橋底下既舊區竟然有一間頗有格調既西餐廳chalet,原來名字頗有意思,原來係歐洲地區既一種農舍式木屋👍西餐廳set lunch黎講,食物黎講,我覺得價錢中上吧,款式都頗多。牆身用石磚堆砌,凹凸不平既牆身,更有簡陋農舍小屋既感覺!另外仲有舊式單車,餐廳顯得古式古鄉。餐廳分兩部份,外邊光猛啲,同另一邊只隔一塊玻璃!而我選擇坐入邊,昏暗既燈光更有格調。而且餐廳都頗多人,靜靜咁傾下計食下野,非常唔錯menu都印左間小屋係度未入餐廳已經係門口menu揀好左,一坐底就落單!先黎餐湯同沙律,忌廉磨菇湯好滑好creamy,整個湯打得好幼沙律菜幾爽甜,但個醋有點酸,可能我本身唔太鍾意食酸野吧香煎秘製豬排配西梅燒汁豬排唔知係咩豬,但肉味頗濃,即使全熟都唔會太鞋口。豬排比較厚身,切開好嫩好軟身,而且肉汁頗多!加埋西梅燒汁酸酸甜甜,非常好食帶子蒜片辣椒欖油意粉完全唔紅又唔見有辣椒,食落辣得好惹味帶子有大大既三粒,味道夠甜。(但始終偏愛帶子刺生,比熟帶子多一份鮮甜)意粉粗幼(3號左右吧)同硬度剛好,偏軟既意粉食落會欠缺質量~食物份量唔算特別多,適中吧~~黎多杯doubl

餐廳分兩部份,外邊光猛啲,同另一邊只隔一塊玻璃!

menu都印左間小屋係度

未入餐廳已經係門口menu揀好左,一坐底就落單!

沙律菜幾爽甜,但個醋有點酸,可能我本身唔太鍾意食酸野吧

香煎秘製豬排配西梅燒汁

帶子蒜片辣椒欖油意粉
完全唔紅又唔見有辣椒,食落辣得好惹味

食物份量唔算特別多,適中吧~~

黎多杯double chocolate, perfect!!濃厚既朱古力加上忌廉,又滑又香濃
  • 香煎秘製豬配西梅燒汁
是日乃本小姐生日,故特意挑選了一間裝修很有特色、品味的西餐廳。除了可影相打卡可以呃到不少Like,又可以靜靜地談天說地聽說這間餐廳的名字Chalet解作小木屋,內裡的裝潢多數以木為基礎,十分貼題晚餐選擇不少,但很多都很吸引!最後選擇了兩款A La Carte ~其中一款加了$88變為Set(當中包括餐湯,前菜和甜品)前菜點了半打生蠔!生蠔是來自法國的Fine De Claire。肉質爽脆,味道溫和,沒有太多海水咸味。After taste略帶一點鐵鏽味。鮮味十足,喜歡吃生蠔的我倆感覺很幸福前菜是香煎帶子。外面煎得香脆,內裡彈滑帶點鮮甜。餐湯則選擇了濃厚蕃茄帶子湯。蕃茄味十分濃郁!帶一點酸味,感覺十分清新。而且口感比平常的蕃茄湯更厚實 而麵包口感也不錯,(太餓忘了拍照呢) 外層勁脆! 內裡軟綿綿的~口感有點像油炸鬼,但又沒有油炸鬼的油膱味。配上蕃茄湯,一流👍🏻北海道蟹肉意大飯飯質偏腍,但也保持一點軟糯感。喜歡它不會太濕~而且蟹味香濃,還掛著一絲絲真蟹肉~ 不錯啊!西班牙黑毛豬鞍配焦糖燴蘋果燴蘋果味道一流!雖以焦糖燴,但也不會太甜,蘋果的酸味剛剛好,可以中和肉膩感而豬鞍厚度十足!經過炭燒後
除了可影相打卡可以呃到不少Like,又可以靜靜地談天說地

晚餐選擇不少,但很多都很吸引!

最後選擇了兩款A La Carte ~
其中一款加了$88變為Set(當中包括餐湯,前菜和甜品

前菜點了半打生蠔!

After taste略帶一點鐵鏽味。

鮮味十足,喜歡吃生蠔的我倆感覺很幸福

前菜是香煎帶子。外面煎得香脆,內裡彈滑帶點鮮甜。

餐湯則選擇了濃厚蕃茄帶子湯。

北海道蟹肉意大飯

飯質偏腍,但也保持一點軟糯感。喜歡它不會太濕~
而且蟹味香濃,還掛著一絲絲真蟹肉~ 不錯啊!

西班牙黑毛豬鞍配焦糖燴蘋果

而豬鞍厚度十足!經過炭燒後還保留不少肉汁!而且肉味濃郁但不會有豬羶味!

但可能因為厚切的關係, 略嫌有點過了火喉, 肉質未算得上嫩滑。但整體而言, 味道也很不錯的!

甜品是焦糖香蕉布丁

因為跟服務員說了於甜品碟上寫上祝福字句, 所以就有此意外驚喜!
看!廚師特意畫了靚靚玫瑰花點綴!整幅圖畫很美麗很有心思!

甜品味道也不錯~ 吃到有真香蕉香甜味~ 布丁質嫩滑厚實~
為我這頓生日飯畫上完美句號

2017-10-26
庆祝纪念
生日
搵一間又環境好食物好既餐廳食飯,要付出少少代價,就係行遠d! 離地鐵大概8分鐘左右,但非常容易行,一路往discovery park方向過對面就係喇。餐廳食物選不算很多,但以質素取勝。紅酒燴牛尾配麵包牛尾非常淋,醬汁好惹味,我勁鍾意個汁。麵包鬆脆,得4塊唔夠喉!白酒忌廉青口配薯條青口質素很好,唔腥又煮得淋,忌廉汁算稀,剛好岩哂我怕heavy。薯條剛炸起一定好味啦!Strawberry park草莓朱古力碎無得輸!酒味算重啊

餐廳食物選不算很多,但以質素取勝。

Strawberry park
草莓朱古力碎無得輸!酒味算重啊

2017-10-24
2017-10-26 179 浏览
今天和去了一間荃灣的木屋餐廳,環境非常漂亮,食物指數也不差,最喜歡的就是他的麵包!我哋叫咗一個頭盤,一個小食,兩個主菜。溝通方面,我哋叫咗海鮮拼盤,我覺得就唔係好抵,一個海鮮拼盤兩隻生豪兩個蝦以及兩隻螺!收費係$98 !以我最欣賞就係呢個Buffalo wings,雞翼外脆內軟,味道剛剛好!配合芝士以及甜酸醬,味道好出色!我叫左紅酒會牛味配面包,我非常欣賞個麵包,佢個樣有啲似腐皮,正想叫佢腐皮麵包,點知卜卜脆,我即刻改口叫佢做正皮麵包!佢嘅口感好似酥皮,一層又一層,又好似餅乾,脆口嘅!加上紅酒牛尾汁,送包一流呀!我朋友食咗個油封鴨,啱嘅味道非常聽,配合午餐和莎莎醬,系一個全新嘅配合!味道都非常出眾!

荃灣真係一個覓食嘅好地方,今次竟然比我搵到呢一間位於愉景新城附近,嘅小木屋餐廳!佢嘅裝修真係一流,除咗有古堡形識嘅石牆,仲有木做嘅枱凳,燈光亦都恰到好處,令人有一種放鬆嘅感覺!食物方面,非常之有驚喜!首先我哋叫咗個頭盤海鮮拼盤!內容有生蠔、海螺、熟蝦,佢嘅刪號係法國嘅,味道比較濃郁,亦都係較為creamy!食得出非常之新鮮,海螺同海蝦非常之鮮味!呢個係我今年食過最好食嘅雞翼,炸雞翼嘅精髓在於唔好咁多油同埋外脆內軟,除左咁之外亦都唔可以太鹹,呢個雞翼配埋個芝士,配搭出色!如果可以有Sour cream就更正!主菜方面,我就叫咗個傳統法式油封鴨配芒果莎莎,我男朋友叫咗個西班牙紅酒燴牛味配麵包!我男朋友都係呢個麵包讚不絕口,麵包好似整緊千層酥一樣,一層又一層鬆軟可口,本來覺得佢會好乾,但配合紅酒汁,將所有精華吸收係麵包上面,帶俾你驚喜!通洋,個牛尾燴得非常之淋,而且非常之入味!我叫左法式油封鴨,鴨好難煮得好食,因為好容易會好蘇,但煮得太耐又會冇咗鴨嘅香味,佢就做到恰到好處,我將佢嘅眼皮同鴨肉分開,可以見到鴨唔會太肥,呢一種友鋒嘅做法,令鴨嘅醬汁所係鴨記被下面,你哋睇吓啲肉汁,非常之吸引呢!咦

海鮮拼盤

西班牙紅酒燴牛尾配麵包

我叫左法式油封鴨,鴨好難煮得好食,因為好容易會好蘇,但煮得太耐又會冇咗鴨嘅香味,佢就做到恰到好處,我將佢嘅眼皮同鴨肉分開,可以見到鴨唔會太肥,呢一種友鋒嘅做法,令鴨嘅醬汁所係鴨記被下面,你哋睇吓啲肉汁,非常之吸引呢!咦呢個芒果莎莎,有別於平時食開嘅蕃茄做嘅莎莎,芒果嘅味道鮮甜配合鴨嘅香味,有一個新嘅口感!

海鮮拼盤
西班牙紅酒燴牛尾配麵包